[ ksrele @ 04.02.2018. 14:32 ] @
Hteo bih zvuk sa TV-a (LG LJ640V) da prebacim na neko pojacalo i jace zvucnike ali tako da jacinu zvuka mogu da kontrolisem preko samo jednog daljinskog od TV-a.
Problem je sto moj TV nema nikakav analogni izlaz (nema izlaza za slusalice), ima samo opticki i HDMI ARC ali koliko citam po netu na tim izlazima je uvek ista jacina zvuka bez obzira kako je TV podesen.

Jedno od potencijalnih resenja koje mi je palo na pamet jeste da odmah ispred zvucnika koji su ugradjeni u TV postavim neki magnetni pickup ali ne znam da li bi ovo upalilo. Zanima me da li ce vibracije membrane zvucnika koje nastaju pod uticajem ambijentalnog zvuka u prostoriji (buka ljudi recimo) stvarati dovoljno jako elektromagnetno polje da ga magnetni pickup pokupi? Ovde najvise razmisljam o eventualnoj mikrofoniji...

Moje glavno pitanje bi bilo koje pickup-ove da probam i gde mogu da ih kupim?

Drugo resenje mi je da kupim optical na RCA konverter (vec kupio) i neki MCU kao recimo Audrino i da napravim IR prijemnik koji ce hvatati komande sa daljinskog od TV-a i na osnovu njih kontrolisati neki digitalni potenciometar kroz koji ce prolaziti zvuk pre pojacala i zvucnika... ali kao sto je ocigledno ovo je malo veca vratolomija :D

Da li neko ima neko pametnije resenje?

Edit: Pogresno sam napisao broj modela, u pitanju je LG 32LJ610V

[Ovu poruku je menjao ksrele dana 04.02.2018. u 16:33 GMT+1]
[ mb57 @ 04.02.2018. 14:39 ] @
Najjednostavnije rešenje je da izvedeš priključak sa samog TV-a. Ako ne možeš naći izlaz posle regulatora onda uzmi sa samog izvoda za zvučnik sa razdelnikom za napon (dva otpornika, jedan u liniji a drugi ka masi) da bi prilagodio ulazni napon za pojačalo.
[ ksrele @ 04.02.2018. 14:41 ] @
Zaboravio sam napomeniti da je TV jos uvek pod garancijom i ne zelim da ga otvaram a pogotovo da nesto ceprkam po njemu unutra. Ja bih verovatno vrlo lako provalio odakle da iscupam zvuk da ne uzimam direktno sa izlaza za zvucnike ali... ne mogu otvarati TV jos... :(
[ nkrgovic @ 04.02.2018. 14:42 ] @
- Zvucnici
- Pojacalo
- DAC

Eventualno, pojacalo moze da ima DAC u sebi.
[ ksrele @ 04.02.2018. 14:46 ] @
Citat:
nkrgovic:
 - Zvucnici
- Pojacalo
- DAC

Eventualno, pojacalo moze da ima DAC u sebi.


Nisam shvatio poentu...

Nego, pronasao sam ovaj konvertor na Amazonu https://www.amazon.com/ARC-to-...-Audio-Converter/dp/B0192K01TI

I dole u odeljku "Customer questions & answers" pise ovo:
Citat:

Question:
Is it possible to connect my speakers to my lg 65uj6300 tv with this device through the tv's hdmi arc out and control the volume with the tv remote?
Answer:
Yes you may, the device supports volume control from the TV's remote control via CEC function. You would just need to double check with HDMI port out from your TV supports ARC.
By Custavs Marketplace SELLER on September 21, 2017
Hi I use it with my wireless headphones and it works fine, I don't see why it shouldn't work for your speakers. I connect my TV via HDMI ARC and finally I can use the tv remote to control the volume. Make sure you enable the anynet+(HDMI-CEC) on your TV.
By Jcliiio on September 21, 2017


Pretpostavljam da i moj TV ima ovu CEC opciju, ipak je noviji TV iz 2017. god.
[ mb57 @ 04.02.2018. 15:00 ] @
Sad sam na zvaničnom sajtu pogledao:

Connectivity

Headphone out / Line out - 1/0

Znači, ima izlaz za slušalice a linijski nema.
[ ksrele @ 04.02.2018. 15:01 ] @
Nema izlaz za slusalice. Pa gledam upravo u TV :D
To sto na sajtu pise nije uvek tacno.
[ zeoN_Rider @ 04.02.2018. 15:01 ] @
Citat:
ksrele:
Hteo bih zvuk sa TV-a (LG LJ640V) da prebacim na neko pojacalo........................


Koja je tačna oznaka tog TV-a.
[ mb57 @ 04.02.2018. 15:06 ] @
http://www.lg.com/uk/support/p...T00008334-1437136020872-others
[ ksrele @ 04.02.2018. 15:16 ] @
Pardon, slucajno sam pogresio pri prepisivanju broja modela. LJ 610 V je u pitanju.
Zanemarite onaj kljakavi antenski prikljucak

[Ovu poruku je menjao ksrele dana 04.02.2018. u 16:27 GMT+1]
[ ksrele @ 04.02.2018. 15:28 ] @


Ovde oni ni u jednom momentu ne objasnjavaju kako se kontrolise jacina zvuka na prikacenom pojacalu. Ali, svugde na forumima pise da na digitalnim izlazima je uvek ista jacina zvuka i da prikacena pojacala i sound bar-ovi moraju da kontrolisu jacinu zvuka ka zvucnicima.
[ nkrgovic @ 04.02.2018. 16:45 ] @
Citat:
ksrele:
Citat:
nkrgovic:
 - Zvucnici
- Pojacalo
- DAC

Eventualno, pojacalo moze da ima DAC u sebi.


Nisam shvatio poentu...

Najbolje i verovatno najjevtinije resenje:

- Iz TV-a u DAC, optickim kablom
- Iz DAC-a u pojacalo, analognim kablom
- Na pojacalu podesavas glasnocu. Moze daljinskim. :)
- Iz pojacala na zvucnike.
[ mosfet BJT @ 04.02.2018. 17:43 ] @
Ili uzmi dva mikrofona i miksetu pa spoj sa pojacalom i eto. Mikrofone usmeri prema zvucnicima od TV-a naravno.
[ ksrele @ 04.02.2018. 18:07 ] @
Citat:
nkrgovic: Najbolje i verovatno najjevtinije resenje:

- Iz TV-a u DAC, optickim kablom
- Iz DAC-a u pojacalo, analognim kablom
- Na pojacalu podesavas glasnocu. Moze daljinskim. :)
- Iz pojacala na zvucnike.


U prvom pitanju sam naveo da mi treba resenje samo sa daljinskim od TV-a. Ja prosto ne mogu da verujem da nisu mogli napraviti opciju u TV-u da ko zeli moze da aktivira da se glasnoca zvuka menja i na optickom izlazu. Ko mi kaze da to nije moguce mogu odmah da ga demantujem i da kazem da sam konvertor koji sam kupio da spojim na TV (pa uvideo da ne radi kontrola glasnoce) spojio na PC gde kontrola glasnoce radi bez problema.

Citat:
mosfet BJT: Ili uzmi dva mikrofona i miksetu pa spoj sa pojacalom i eto. Mikrofone usmeri prema zvucnicima od TV-a naravno.

Pa mislio sam i o tome da uzmem dva mala dinamicka mikrofona i zakacim ih na masku ispred zvucnika ali kvalitet zvuka ce biti ocajan.

Zato su mi magnetni pickupu-ovi pali na pamet, jer se u zvucniku na osnovu promenjivog napona u namotaju stvara magnetno polje koje bih mozda nekim drugim namotajem koji je relativno blizu zvucnika mogao da "uhvatim" i indukujem neki napon koji bih kasnije pojacao nekim jednostavnim sklopom sa funkcijom predpojacala.

Probacu sam da napravim neki eksperiment kad budem imao vise vremena. Recimo, da uzmem neke stare PC zvucnike i izvadim samo namotaj napolje, odlepim ga od membrane i priblizim ga jako blizu zvucnika od TV-a a namotaj spojim na pojacalo... ali, pretpostavljam da bi sa vecom impendansom namotaja radilo mnogo bolje, ali odakle mi takav namotaj???
[ mb57 @ 04.02.2018. 18:13 ] @
A koja je svrha takvog zvuka?
To što si naveo je sve samo ne opcija za kvalitetan zvuk.
Ovo, sa vađenjem kalema ne kapiram najbolje?!
Znači, po cenu upravljanja jednim daljincem ti prihvataš i zvuk lošeg kvaliteta?
[ ksrele @ 04.02.2018. 18:31 ] @
Pa ja pretpostavljam da bi zvuk koji bi dobio putem kalema bio prilicno dobar. Otprilike bih to objasio kao ona mala audio kasetica sa kablom koja ima obicnu audio glavu u sebi koja se naslanja na audio glavu u kasetofonu i tako prenosi zvuk. Meni je taj zvuk sasvim dobar.

Poenta je da su zvucnici u TV-u uzasnog kvaliteta, nema niskih tonova uopste skoro i dosta su tihi. TV koriste moji roditelji i zaista ne zelim da ih opterecujem sa dva daljinska upravljaca. Na zalost, kada se TV kupovao nije se obracala paznja na kvalitet zvucnika. Tacnije, ja sam sebi malo ranije kupio isto LG TV koji ima prilicno lep zvuk, sasvim dovoljan za jedan TV, ali to je zato sto su kod mene zvucnici od 20W pa sam ocekivao da ce takvi isti biti i kod roditelja ali su kod njih na njihovom TV-u 10W a cak mislim da su jos i slabiji od toga.

Moja ideja "hvatanja" zvuka iz zvucnika se zasniva na istom principu kao bezicno punjenje mobilnih telefona. Imas namotaj u bazi kroz koji tece neka promenjiva struja i imas namotaj u mobilnom u kome se indukuje neka promenjiva struja. Prosto.
Nadam se da svi koji ucestvuju u ovoj diskusiji znaju kako rade zvucnici, znaci u sebi imaju namotaj i ja sad zelim da im priblizim drugi namotaj i da se u njemu indukuje struja ista kao u onom prvom. Da li je to izvodljivo?

Veruj mi da mi je to jednostavnije nego da kupujem neki tamo Arduino ili slican MCU i da ga programiram i zezam se na taj nacin. U krajnjem slucaju to bi mi i bilo zanimljivo da radim ali od mog posla i drugih obaveza nemam toliko vremena... :(
[ mb57 @ 04.02.2018. 18:37 ] @
Polako. To što si ti zamislio ne ide tako.
Prvo, rekao si da je tv nov i da ga nećeš otvarati a sad bi d približiš kalem?
To sam kalemovima i dalje ne kapiram kako misliš da izvedeš, da približiš kalem? Kalem bez magneta je samo kalem a ne izvor signala.
Uzmi dva kondezatorska mikrofona, bubice, i spoji ih preko predpojačala na aux pojačala.
[ ksrele @ 04.02.2018. 18:51 ] @
Ja ne mogu da verujem da ne razumes sta hocu...
Vidi, zvucnici u TV-u se nalaze okrenuti prema dole, znaci zvuk izlazi sa donje strane TV-a i odmah su na plastici od TV-a, tj odmah ispod rupica na plastici se vidi zvucnik odnosno njegova membrana. Znaci da ako nesto "stavim jako blizu zvucnika" ne znaci da moram da otvaram TV vec samo to nesto prislonim na plastiku ispod koje su zvucnici.

Stvarno se ne razumes u kaleme...
Vidi ovako, ako uzmes nekoliko metara izolovane zice i namotas u prsten nekog manjeg precnika a pocetak i kraj zice spojis na izvor napajanja naizmenicne struje i stavis taj kalem na sto i prekrijes ga papirom, zatim napravis jos jedan isti kalem i njegove krajeve spojis na osciloskop a sam kalem postavis na papir ispod kojeg je onaj prvi kalem, na osciloskopu ces videti sinosuidu, tacnije u tom drugom kalemu ce se indukovati neki napon. Malo mi je glupo sto ovo objasnjavam jer su ovo osnove elektrotehnike i svako ko ucestvuje u ovom forumu bi trebao da ih poznaje, ali ajd, nema veze.

Zvucnik radi na principu kalema koji se nalazi u stalnom magnetnom polju stalnog magneta. Ako na taj kalem koji je u zvucniku spojimo neki napon on ce oko sebe stvoriti drugo magnetno polje koje ce reagovati sa onim stalnim i na njega ce delovati fizicka sila koja ce zeleti da ga pomeri. Na taj kalem je zalepljena membrana zvucnika koja akusticki pojacava vibracije koje stvara kalem dok se pomera unutar zvucnika.

Ja pretpostavljam da cu kada primblizim drugi kalem na par cm od kalema koji je u zvucniku dobiti indukovani neki mali napon koji je srazmeran onome koji ulazi u namotaj zvucnika. Posle taj napon pojacam nekim obicnim pretpojacalom, mozda eventualno sa pretpojacalom za gramofone (phono input) koji je mngo osetljiviji i naglasava niske tonove koje mislim da cu teze uhvatiti kalemom.

Voleo bih kada bih mogao nekako da od nekog pozajmim onaj HDMI ARC 2 RCA konevertor da vidim da li radi kod mene pa da ga onda kupim ako radi, ali nemam od koga... To bi bilo super jednostavno resenje.
[ zeoN_Rider @ 04.02.2018. 18:55 ] @
Citat:
ksrele:
Pardon, slucajno sam pogresio pri prepisivanju broja modela. LJ 610 V je u pitanju.


U startu batali koje kakve pikape ili mikrofone jer će to na kraju da bude karabudž sačuvaj bože.

Ili ići sa upotrebom DA konvertora optička konekcija https://www.kupujemprodajem.co...nverter-DAC-56315999-oglas.htm

koji je i predviđen za to pa u neku jeftiniju mini liniju. Upotreba dva daljinska je ipak preko potrebna.
[ mb57 @ 04.02.2018. 19:01 ] @
@ksrele,

baš zato što ne da kapiram nego se elektronikom bavim preko 40 godina, pitam šta si naumio?
Od samog početka i ideje sa pikapom za gitaru, bilo je jasno da je tvoje znanje amatersko.
Umesto tih kalemova, stavi kondezatorske mikrofone ili, kao što sam ti napisao u prvom postu, nakači se na same zvučnike sa razdelnikom napona.
To što je u garanciji nema veze, nije zapečaćen pa da ne možeš skinutu poklopac i izvesti to što sam ti predložio.
[ ksrele @ 04.02.2018. 19:25 ] @
@zeoN_Rider: Kao sto sam vec napisao, kupio sam ovakav konvertor i imam malo pojacalo i zvucnike koje sam namenio za ovu namenu ali to pojacalo nema daljinski. Cak i da nabavim pojacalo sa daljinskim moji bi se zesce smorili sto bi morali da koriste dva daljinska da kontrolisu TV, a iskreno i ja bih se smorio da ja moram da koristim dva. I opet cu ponoviti da mi je jako neshvatljivo da nisu napravili TV da se jacina zvuka menja i na optickom izlazu. Da barem ima neka opcija u meniju TV-a gde ti kao korisnik odaberes da li zelis opticki izlaz u smislu konstantnog line-out signala ili da je glasnoca promenjiva.

@mb57: Cudno me savetujes da TV koji je u garanciji rastavljam i nesto ceprkam u njemu. Koliko se ja razumem na svakom novijem uredjaju postoji neki nacin da se zna da li je otvaran ili ne, ili u vidu nalepnice ili nekog unutrasnjeg prekidaca. I sad zamisli ja otvorim TV i napravim sebi ovo za zvuk i TV iz nekog skroz drugog razloga crkne! Sta cu ja onda sa njim? Da ga nosim u ovlasceni servis i da kazem "nisam ga ja otvarao majke mi, takvog sam ga kupio", jeste da... kako da ne...
Opet cu ponoviti da sa mikrofonom necu dobiti zeljeni kvalitet zvuka a pogotovo sa kondenzatorskim koji je osetljiviji od dinamickog i koji ce mi praviti uzasne mikrofonije. Mogao bih da probam sa dinamickim mikrofonom, odnosno samo sa kapsulom mikrofona ali... stvarno cu dobiti jako debilan zvuk jer zvucnici u TV-u svakako ne emituju niske tonove, ja njih ni sa kakvim mikrofonom ne mogu da izmislim i stvorim.
Dok sa druge strane, zvucnik u TV-u (barem se nadam da je tako) dobija pun spektar zvuka ali ga fizicki ne moze reprodukovati. Tacnije, siguran sam da je tako jer kada malo vise pojacam zvuk na TV-u cujem kako zvucnici klipuju na kada bi trebao da se cuje neki bas, ali ja bas ne cujem a cujem samo kako membrane ne mogu dalje da izadju ili udju, znaci da dobijaju signal sa niskim tonovima.

Sad kad malo bolje razmislim o mojoj zamisli sa namotajima neposredno ispred zvucnika u TV-u pa ja cu dobiti jake varijacije u jacini zvuka zato sto ce se primarni kalem u zvucniku pomerati pa ce u jednom momentu biti blize a u drugom dalje od sekundarnog namotaja jedino ako nekako blokiram membranu da se ne pomera...

Ne znam... jos razmisljam sta cu. Mislim, nije ovo nista hitno i pod moranje, ali prosto mi je tesko gledati moje kako se muce i pojacavaju TV koji jadan pisti od visokih tonova a niski se ne cuju opste a bez niskih tonova jako je tesko razumeti govor ljudi, pogotovo sto osoba koju moji prate na TV-u ima prilicno nizak glas i tiho prica :P
[ SASA M. @ 04.02.2018. 19:44 ] @
Nema ovde srecnog resenja ako se ne zele koristiti postojeci izlazi. Budzenje ce sigurno rezultovati losijim zvukom od postojeceg, plus moguca mikrofonija i kasnjenje zvuka u odnosu na zvuk iz iz zvucnika tv-a. Mozda da se nadje pojacalo koje moze da se "nauci" da se njime upravlja postojecim daljinskim sa komandama koje se ne koriste ako takvih ima ili koje se koriste samo u specificnim kombinacijama. Znam da takvih resenja ima kao DIY, ali ne znam da li ima komercijalnih resenja.
[ mb57 @ 04.02.2018. 19:46 ] @
Nalepnicu nema a tek mikroprekidač (prvi put čujem za tako nešto).
Kada bolje sagledam pisanje u ovoj temi, ti u stvari savet i ne želiš nego publiku za tvoje razmišljanje.
Želim ti sreću u eksperimentisanju.
[ nkrgovic @ 04.02.2018. 19:52 ] @
Citat:
ksrele:
U prvom pitanju sam naveo da mi treba resenje samo sa daljinskim od TV-a. Ja prosto ne mogu da verujem da nisu mogli napraviti opciju u TV-u da ko zeli moze da aktivira da se glasnoca zvuka menja i na optickom izlazu. Ko mi kaze da to nije moguce mogu odmah da ga demantujem i da kazem da sam konvertor koji sam kupio da spojim na TV (pa uvideo da ne radi kontrola glasnoce) spojio na PC gde kontrola glasnoce radi bez problema.

Preradi pojacalo da mu neki dugmici sa daljinskog od TV-a rade kao volume? :) Ako ti je TV remote neki od "learning" bratije jos lakse.
[ ksrele @ 04.02.2018. 20:04 ] @
Citat:
mb57:
Nalepnicu nema a tek mikroprekidač (prvi put čujem za tako nešto).
Kada bolje sagledam pisanje u ovoj temi, ti u stvari savet i ne želiš nego publiku za tvoje razmišljanje.
Želim ti sreću u eksperimentisanju.


Hmmm... ovo mi je malo cudno da se dugo godina bavis elektronikom a nisi naleteo na uredjaj koji ima tamper switch??? Recimo, pojedini racunari ga imaju, neki autokasetofoni... a pogotovo interfoni ili bankovni tokeni.

Problem je sto ti kaze "ne moze to tako" a ne objasnis zasto ne moze. Ja ne volim takve odgovore. Ako moja zamisao nije izvodljiva mene zanima zasto nije izvodljiva. Naravno da ovo nije najbolja moguca ideja ali je trenutno jedna od najlaksih za izvesti.
Da kupujem onaj HDMI ARC konverter napamet mi je skupo i rizicno, a plus jos imam malo iskustva sa online kupovinom iz inostranstva (neki kazu da ti nasumicno nasi mogu nalepiti i neku carinu pa ti izadje skuplja pita neg tepsija) a to malo iskustva sto imam roba sto sam narucio mi nikad nije stigla

Iskreno, najvise bih voleo da isprogramiram nesto sa nekim mikrokontrolerom i malo se zabavljam sa tim, ali trenutno em sto nemam uslove za pravljenje takvih projekata em sto nemam ni vremena

[ ksrele @ 04.02.2018. 20:12 ] @
Citat:
nkrgovic:
Preradi pojacalo da mu neki dugmici sa daljinskog od TV-a rade kao volume? :) Ako ti je TV remote neki od "learning" bratije jos lakse.

Pojacalo koje sam namenio za ovu namenu ni nema IR opciju, tako da... nista od izmene. ;)

Potrazicu malo po netu da li braca Kinezi imaju neki kit za IR learning sa nekim digitalnim izlazima pa cu to da iskoristim, a onda opet to nekako moram da povezem sa pojacalom... ma dobro, postoje ti digitalni potencijometri jedino ne znam koliko kostaju i da li mogu da ih nabavim.
[ Predrag Supurovic @ 04.02.2018. 20:26 ] @
U specifikacijama tvog TV sam video da podržava HDMI Audio Return Channel

To mi je zvučalo interesanto pa sam malo pogledao i našao:

https://www.cnet.com/news/what-is-audio-return-channel-arc/
https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/arc.aspx

Ukratko, TV kroz HDMi može da vrati audio izlaz namenjan audio sistemu. Nisam našao jasno rečeno ali meni se čini da se podrazumeva da nivo tog audio signala prati podešavanje jačine zvuka na TV.

Doduše, izmedju ostalog piše da se HDMI Audio Return Channel automatski uključuje ako je TV povezan na audio sistem koji podržava HDMI Audio Return Channel. To mi izgleda kao da malo komplikuje izvedbu, jer veovatno moraš da nabaviš takav audio sistem, ali pogledaj, možda to bude neko rešenje.

Evo vode čovek objašnajvao akko se to podešava na nekoj kompobinaciji Tv i audio sistem i pokazuej da se jačina zvuka zaist apodešava daljnskim od TV-a, spoljni audio sistem menja ulogu ugradjenih zvučnika: https://www.youtube.com/watch?v=fFNEKnlQd6I
[ zeoN_Rider @ 04.02.2018. 20:27 ] @
Citat:
ksrele
Potrazicu malo po netu da li braca Kinezi imaju neki kit za IR learning sa nekim digitalnim izlazima pa cu to da iskoristim, a onda opet to nekako moram da povezem sa pojacalom..


Javi ako nešto nađeš deluje interesantno.
[ ksrele @ 04.02.2018. 20:36 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: U specifikacijama tvog TV sam video da podržava HDMI Audio Return Channel

To mi je zvučalo interesanto pa sam malo pogledao i našao:

https://www.cnet.com/news/what-is-audio-return-channel-arc/
https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/arc.aspx

Ukratko, TV kroz HDMi može da vrati audio izlaz namenjan audio sistemu. Nisam našao jasno rečeno ali meni se čini da se podrazumeva da nivo tog audio signala prati podešavanje jačine zvuka na TV.

Doduše, izmedju ostalog piše da se HDMI Audio Return Channel automatski uključuje ako je TV povezan na audio sistem koji podržava HDMI Audio Return Channel. To mi izgleda kao damalo kopmplikue izvedbu, ali pogledaj, možda to bude neko rešenje.


Da, nije to frka, ima lepo da se podesi u TV-u koji izlaz da koristi, da li da ide samo na zvucnike ili zvucnici + opticki i ostale kombinacije, neko je vec postavio link ka toj stranici gde se vide sve opcije.
A takodje sam negde pricitao da HDMI ARC (audio return channel) uvek ima konstantnu jacinu signala, odnosno glasnocu ali da neki TV-i salju i neke CAC ili CEC (sad zam zaboravio) komande kroz HDMI tako da nakacen uredjaj ako zna da to protumaci moze da regulise glasnocu zvuka koju komandujem sa daljinskim od TV-a ka TV-u... E bas zato bih voleo da pozajmim taj konvertor na probu da vidim da li ce da radi ili ne pa da ako radi da ga onda kupim.


Citat:
zeoN_Rider: Javi ako nešto nađeš deluje interesantno.

Nasao sam ovo: http://www.tauntek.com/tinyir2...ir-remote-control-receiver.htm deluje dobro, samo se nisam upustao u nacine slanja i da li moze da dodje do Srbije, mada nesto nisam previse optimistican.
[ SASA M. @ 05.02.2018. 16:41 ] @
Cini mi se da je malcice skupo, mozda je jeftinije neko ovako resenje: http://www.instructables.com/i...g-IR-Remote-Controlled-Switch/
[ ksrele @ 08.02.2018. 07:49 ] @
@SASA M.
Da, elegantno resenje. Ima jos slicnih po netu, doduse, neki ne daju tacan programski kod nego moras sam da ga napises a nesto nisam raspolozen za ucenje novog nacina programiranja, vec mi se svi ovi silni programski jezici koje znam pocunju mesati u glavi :D