[ mb57 @ 06.03.2018. 18:35 ] @
Interesantna opcija, cloud se sada prikazuje kao hard disk.Takođe, nudi opciju dodavanja i drugih clouda:https://disk-o.cloud/?utm_sour..._campaign=cloudmailru_buttonup
[ CoyoteKG @ 06.03.2018. 20:26 ] @
Meni je rešenje da se "cloud" mountuje kao particija skroz OK.
Ukoliko ti brzina, upload i download ne predstavljaju problem.

Službeno sam obezbeđen raznim backupovima, ali kod privatnog kompa o tome nikad nisam razmišljao, i pre neku godinu mi je crkao HDD sa svim privatnim fotografijama i fajlovima koje imam.
Prilično mi je teško palo, jer je tu materijal koji je star i preko 20 godina.
Sreća pa je jedan prijatelj imao isti HDD, prebacili smo elektroniku i popravili moj. Izvukao sam podatke. Ali se još nisam dozvao pameti.

Ostaju mi dve varijante. Da kupim NAS i dva hard diska u RAID 1, ili neki cloud.
NAS i hard diskovi mi nisu mala investicija, i nije mi potreban toliki prostor za privatne potrebe, tako da razmišljam o nekoj varijanti poput te tvoje.

Razmišljao sam o ovome za 400 din mesečno
https://products.office.com/Sr...icrosoft-office-products?tab=1

Ono što mi je zanimljio
Dobijem licencu za Office
1TB One Drive

Za NAS bi mi trebalo 400-500E sa hard diskovima
[ bachi @ 07.03.2018. 10:57 ] @
Kupite VPN ruter (Mikrotik, ili neki drugi koji podržava OpenWRT) sa USB (poželjno USB 3, ako se ima love) portom i na njega nakačite externi hard disk (ali ne ove fabričke što crkavaju ko sijalice, već kupite externu 3,5' fijoku za SATA hard disk i u njega stavite WD black recimo ili WD Red pro) i šerujete.

Na desktop računarima mapirate mrežni folder na tom hardu i podesite da desktop, documents, odnosno sve bitno ide na njega.

Na laptop uređajima staviti VPN klijent koji će automatski biti povezan na VPN ruter i staviti program freefilesync i namestiti da se željeni fajlovi sinhronizuju sa mrežnim diskom na svakih 1h na primer.

Isto tako i na mobilnim telefonima neki sync klijent


I za male pare imate centralnu tačku za dokumenta.

U zavisnosti od količine dokumenata, radićete bekap tog externog harda ili na DVD ili na BD diskove, ili na neki hard disk na desktop računaru ili neki drugi eksterni hdd (mada sam uvek za to da postoji offline varijanta bekapa) i to je to.

[ mb57 @ 07.03.2018. 14:49 ] @
100% zaštite nema.
Komunikacija sa serverom obezbeđena je SSL sertifikatom.
Ponavljam, ovde nije reč o samom cloudu nego programu koji omogućava da vaš colud bude na kompjuteru dostupan kao hard disk.
Pored dva ruska clouda, podržava dropbox i google drive a u najavi su one drive, box, Amazon s3, Hotbox, webdav i ftp.
[ Aleksandar Đokić @ 07.03.2018. 18:07 ] @
Kako to uopste radi? Jel to sam rucno dodas preko "Map disk.." pa IP adresa ili neki njihov "tool"/soft doda?

Sumnjam da SMB nije filtriran.

I jel radi pouzdano?
[ mb57 @ 07.03.2018. 18:25 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Kako to uopste radi? Jel to sam rucno dodas preko "Map disk.." pa IP adresa ili neki njihov "tool"/soft doda?

Sumnjam da SMB nije filtriran.

I jel radi pouzdano?

Skineš program, link u prvom postu, i po instalaciji dobijaš opciju pokretanja, dodavanja clouda:Odabereš svoj cloud:Upišeš generalije:i cloud je sada dostupan kao hard disk:Sa dobrom brzinom neta, radi kao i realni hard.

[ CoyoteKG @ 07.03.2018. 19:05 ] @
Meni svakako zvuci zanimljivo to. Mozda i probam.
Slično sam nešto već koristio sa Pleskom, ali mi se često dešavalo da mi baguje mountovanje te particije, pa kopiranje fajlova nekad nije htelo. Nisam se udubljivao šta je bio problem, samo sam prestao da koristim :)
[ Miroslav Cvejić @ 08.03.2018. 06:36 ] @
Tema je za ovaj program. Cloud VS floppy u sefu ostavite za madzone.

Meni juče crko SSD u laptopu a da sam ovo imao za vikend mnogo muka bi me spaslo. Just sayin'.

Tema pod ključ za sada. Ko bi da proba program, samo napred.

Pozdrav iz zavejane Litvanije.
[ mb57 @ 08.03.2018. 14:09 ] @
Tema je otključana pa se mogu napisati i prva iskustva.
Već sam napisao, s obzirom na brzinu neta koju ja imam, meni radi gotovo kao i realni disk.
Bilo bi dobro, ako je neko probao i sa drugim cloudom ovaj program, da napiše utiske.
Da, vidim da će biti platni program za korisnike koji ne koriste oblako. Cena od 490 rubalja za celu godinu nije visoka (1 evro=70 rubalja) ako se program pokaže dobrim.
[ mjanjic @ 08.03.2018. 14:34 ] @
Za firme Cloud sa aplikacijama direktno online, tako da radi sve iz browser-a.

Gore neko pomenu Office online. Sve se čuva na OneDrive, Word i Excel za osnovni kancelarijski rad direktno iz browser-a, plus još mnogo toga. Neću da hvalim MS, jer su mnogo toga zeznuli u zadnjih 20 i kusur godina koliko koristim računare, ali neke stvari su relativno OK, naročito što su se u Srbiji Word i Excel nekako odomaćili kao "standard". Mada, za firme postoji WPS office koji je besplatan i ima zanemarivo ograničenje (kod zadnje verzije se prikazuje reklamica pre štampe).

Na primer, obrazovne ustanove imaju besplatne Office naloge za sve zaposlene, kao i za učenike/studente. 1TB OneDrive po osobi, 50GB e-mail, plus sve sve ono što ima i uz O365 free varijantu.
Ima mnogo aplikacija, i tu ne treba preterivati (osim ko ima 20-ak godina pa može da sedi 24/7 za kompom), jedini je problem što u Srbiji ima malo ljudi koji bi u firmama umeli i znali da organizuju takvu vrstu poslovanja kako treba, da ne postane korišćenje sistema samo sebi cilj.
Evo kod mene imamo slučaj da kad "daktilograf" nije tu, na njenom računaru niko drugi iz administracije ne može da nađe potreban dokument!

To je u Srbiji daleko veći problem nego da li ćemo preći na cloud.Meni lično i ne odgovara da mi baš sve stoji na "klaudu", jer je u Srbiji net još uvek (relativno) nedovoljno brz, plus O365/OneDrive nije baš tako brz u varijanti u kojoj ga koristim, verovatno kad se malo više plati sve šljaka brže.


Vidim da je trend i u svetu da se neke stvari sele na "klaud", jer je za kompanije jednostavnije - neko ovde u nekoj diskusiji pomenu nešto vezano za zdravstvo u Kanadi, koriste AWS za zakazivanje termina kod lekara i ne znam šta sve.

Računica je jednostavna: ne trebaju mi skupi serveri, kompletni sistemi za backup, plus sve to mora svakih nekoliko godina da se nadograđuje, menja, održava... plus cene softvera, antivirusi, zaštita podataka, napajanje, hlađenje...

A nijedna firma nikad ne može dobiti nikakvu opremu po cenama po kojima je dobijaju cloud provajderi.
[ CoyoteKG @ 10.03.2018. 09:53 ] @
Imam sad jedno glupo pitanje.
Interesujem se ovih dana, čitam malo o AWS. Pošto kad se ulogujem i njihov dashboard, ništa mi nije jasno šta je šta :). Mislio sam da ću samo posmatranjem da skontam.

Može li AWS bucket da se mountuje kao particija ili sinhronizuje sa računarom?
Možda bih tamo mogao particiju sa svojim privatnim stvarima da dodam na S3-IA, pošto ih ne gledam baš često.

Ako sam skontao dobro, za 50GB prostora, to bi me koštalo 0.72$ mesečno. Realno 1TB mi nije ni potreban za tako nešto.