[ CoyoteKG @ 09.04.2018. 21:30 ] @
Je l' moguće danas ovo?
Iskoristio bih priliku posle ovih afera sa Facebook.
Onako u kafani sam čuo kako je neko čuo da je sada moguće da vlasnik naloga traži od FB da dostavi sve informacije o nalogu, i nakon toga da se trajno obriše i skloni sve to iz njihove baze. To je valjda vezano za ovu aferu, kao i sa GDPR koji valjda počinje strogo da se primenjuje krajem maja.

E sad... ja FB imam dugo, ali nikad nisam nešto posebno čačkao po opcijama. Sada sam tražio baš nešto vezano za ovu temu, i ne vidim kako to mogu da kontaktiram support. Koliko vidim može samo da se piše na njihovom community portalu.

U principu, nemam neki poseban razlog da radim ovo, ali ionako počeo uveliko da me smara FB, pa bih usput ako je moguće da eto tražim da se sklone i te moje informacije.
[ IUOP_1 @ 09.04.2018. 21:51 ] @
Moguce je. Ljudi cesto brkaju deaktivaciju profila (kad je profil postane nevidljiv, ali svi podaci su tu i moze se po zelji vratiti) i potpuno brisanje (proces traje 15 dana i nakon toga sve nestaje). Ovo ti je link za brisanje: https://www.facebook.com/help/...count?show_form=delete_account

Moj ti je savet da pre brisanja izmenis URL svog profila, kao i sve licne podatke, pa da tek onda pokrenes proces brisanja. Jbg, sto je sigurno sigurno je :)

Inace, kontakt sa podrskom nije moguc, koliko ja znam, vec se se odvija kroz HELP.
[ CoyoteKG @ 09.04.2018. 21:58 ] @
OK, nasao sam nacin kako da skinem svoje podatke.
Nego pise da mogu da drze moje podatke do 90 dana?

Citat:
Some of the things you do on Facebook aren’t stored in your account. For example, a friend may still have messages from you even after you delete your account. That information remains after you delete your account.

Takođe kako ovo isto sve obrisati?
[ IUOP_1 @ 09.04.2018. 22:03 ] @
To za 90 dana ne znam.

Sto se tice poruka koje si poslao drugima, da, one ostaju u njihovim inboxima, ali ne pise ko je poslao, niti ima tvoje slike i sl.
[ CoyoteKG @ 09.04.2018. 22:26 ] @
Sad idem kroz activity feed, nisam ni video da ovo postoji, i brisem unlike sve, brisem komentare i sl... jbt klikam vec 25 minuta i tek sam 2018. godinu sklonio. Izgleda nisam bas toliko neaktivan koliko sam mislio...
[ IUOP_1 @ 09.04.2018. 22:30 ] @
Mislim da je to previse posla, ja bih samo promenio licne podatke, a ostalo brisao automatski.
[ Shadowed @ 09.04.2018. 22:54 ] @
Proveri da li proces brisanja naloga znaci i brisanje tvojih podataka iz njihove baze ili samo znaci da postaju nedostupni.
Sto se poruka tice, logicno je da sagovornicima ostaju. I mail kad mi posaljes, ti mozes da ga obrises kod sebe ali ne mozes kod mene*
A to sto unlike-ujes.. Ne brini nista, beleze oni i like i unlike :D


*Osim ako si Marko Secerni breg. Bilo je skoro o tome kako je su ljudi primetili da im nestaju poruke koje su imali dobijene od njega i kako se posle ispostavilo, bile su brisane. Detaljnije
[ flighter_022 @ 10.04.2018. 08:56 ] @
Džaba ste krečili. 99.97% sam siguran da je to sve samo soft-delete, kao i ovde na forumu ako ja obrišem nečiju poruku ona samo biva obeležena u stilu DELETED=TRUE i administrator ili neko sa sličnim ovlašćenjima može da je vrati. Nisu FB i banda toliko uložili na sakupljanje svih podataka o vama i analizu istih da bi vam sad tako lako dozvolili da to obrišete.
[ IUOP_1 @ 10.04.2018. 09:09 ] @
Pa sad, naravno, moguce je da se svi podaci trajno cuvaju. I ako je tako, tu se nista ne moze uraditi. Link koji sam okacio je jedini zvanicni nacin za brisanje. Znam par ljudi koji su tako obrisali nalog i nista im vise nije vidljivo (lajkovi, komentari i sl).

Sto se analize podataka tice, nisam upucen, ali mi se laicki cini da se takve analize obavljaju nekako grupno, a ne za svaki pojedinacni nalog (ne znam kako to drugacije da objasnim). Razlog je jednostavan, korisnika na FB je mnogo, ukupna aktivnost je prevelika - da bi se pratio svaki pojedinacni nalog.
[ Shadowed @ 10.04.2018. 09:39 ] @
Citat:
flighter_022:
Džaba ste krečili. 99.97% sam siguran da je to sve samo soft-delete, kao i ovde na forumu ako ja obrišem nečiju poruku ona samo biva obeležena u stilu DELETED=TRUE i administrator ili neko sa sličnim ovlašćenjima može da je vrati. Nisu FB i banda toliko uložili na sakupljanje svih podataka o vama i analizu istih da bi vam sad tako lako dozvolili da to obrišete.

Ako se nesto nije promenilo u poslednjih par godina (sto bi bilo dogadjaj samo po sebi), brisu se skroz uz neki kratak period u recycle bin-u. Osim naravno, kada neki moderator umesto da obrise premesti u arhivu pa ne bude obrisano i ni ne dobijes poruku o brisanju.

Citat:
flighter_022: ukupna aktivnost je prevelika - da bi se pratio svaki pojedinacni nalog.

Nije.
[ flighter_022 @ 10.04.2018. 10:57 ] @
Drugi citat nije moj :)
[ CoyoteKG @ 10.04.2018. 11:02 ] @
Sinoć sam klikao 3 sata po Activity feed, i samo 2008. i 2009. godinu sam očistio...
[ IUOP_1 @ 10.04.2018. 13:10 ] @
Citat:
Shadowed: Nije.

Citat:
flighter_022: Drugi citat nije moj :)

Da, moj je.

Zasto mislis da nije? Evo ja sad gledam neke statistike:

- prosecno se svakog dana uloguje 1,4 milijarde korisnika,
- svakog minuta se napise 510 hiljada komentara, skoro 300 hiljada statusa i aplouduje preko 130 hiljada slika.

Ja nisam strucnjak, ali ovo mi deluje previse, bez obzira koliki je broj ljudi angazovan za pracenje. Zato i mislim da se podaci agregiraju (po razlicitim kriterijumima).
[ maksvel @ 10.04.2018. 19:51 ] @
Nije stvar (samo) u ljudima koji prate: prate programi i tek na kraju neko pročita nešto što je već prošlo određene algoritme. Ne znam šta si mislio pod onim da se ne prati pojedinačni nalog: iz sve te gomile se izvlači "šta kome treba"
[ IUOP_1 @ 10.04.2018. 22:59 ] @
Pa bas to, hteo sam da kazem da se podaci sigurno obradjuju drugacije, a ne da se direktno prati svaki pojedinacni nalog.

Inace, na svedocenju Marka Zakerberga, koje se upravo sada odvija pred Kongresom, pitan je kako misli da spreci govor mrznje na stranim jezicima, a Mark odgovara da ce zaposliti jos ljudi, jer postojecih 20.000 nije dovoljno. Eto sad znamo koliko ljudi radi na tome i kakav im je ucinak...
[ jablan @ 11.04.2018. 06:04 ] @
Citat:
IUOP_1:
Pa sad, naravno, moguce je da se svi podaci trajno cuvaju. I ako je tako, tu se nista ne moze uraditi


Brišu se. Ne mogu da govorim za FB, ali radim za jednu manju mrežu, i GDPR se shvata vrlo ozbiljno. Kazne su ogromne, i jednostavno nema nikakve finansijske računice da se nečiji podaci ilegalno zadržavaju.
[ maksvel @ 11.04.2018. 08:18 ] @
E, a čekaj na primer sad ovo: imaš sajt neki manji ili srednji i praviš bekap - u tom bekapu se nalaze i podaci korisnika Iks. I sad Iks kaže hoću da mi se sve obriše sa tog sajta. Onda bi morao da obrišeš i iz svih bekap-kopija, ne?
[ jablan @ 11.04.2018. 08:43 ] @
https://community.jisc.ac.uk/b...ups-archives-and-right-erasure

Bekap kopije se čuvaju kratko vreme i nema logike da se lični podaci brišu iz njih, jer će ii same biti ubrzo obrisane (zamenjene novim bekapima).

Naravno, u slučaju da ti padne baza između brisanja podataka nekog korisnika i pravljenja bekapa, pa ti restoruješ staru bazu i njegove podatke, onda možeš biti u problemu.

[Ovu poruku je menjao jablan dana 11.04.2018. u 10:08 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao jablan dana 11.04.2018. u 11:40 GMT+1]
[ Shadowed @ 12.04.2018. 17:51 ] @
Citat:
flighter_022:
Drugi citat nije moj :)

Greska, sorry. No, ne mogu izmeniti poruku, proslo je vise od 48h..
[ Shadowed @ 12.04.2018. 17:59 ] @
Citat:
IUOP_1: Pa bas to, hteo sam da kazem da se podaci sigurno obradjuju drugacije, a ne da se direktno prati svaki pojedinacni nalog.

Svaki nalog se prati (sta pise, kakve slike postavlja, sta je like-ovao itd.). Naravno, to ne rade ljudi vec software.