[ mica1709 @ 25.05.2018. 05:44 ] @
Imam Mikrotik RB433AH koji trebam da konfigurišem. Ima tri lana i tri wireless kartice. Lan1 bi mi bio Wan port i preko njega bi se povezao sa internetom a na Lan2 i Lan3 kao i na Wlan1, Wlan2 i Wlan3 bi bili povezani korisnici. Za sada sam napravio DHCP Client na Wan i povezao Miktotik sa internetom stavio sam u bridž Lan2 I Lan3 i napravio DHCP server i maskaradu ali internet na Lan2 I Lan3 dobijem tek kada Lan1 (Wan) stavim u bridž. Utom slučaju mogu čak i da isključim DHCP Server a internet i dalje radi. Valjda bi sve trebalo normalno da radi ako u bridž stavim samo lan1 i lan 2 i na njemu podignem DHCP Server a da na wan-u bude DHCP Clijent preko koga se povezujem sa internetom? Sigurno grešim ali ne znam gde pa mi treba vaša pomoć da ovo rešim.


[ Predrag Supurovic @ 25.05.2018. 08:04 ] @
UPUTSTVO: MIKROTIK - OSNOVNO PODEŠAVANJE ZA DELJENJE INTERNET KONEKCIJE U LOKALNOJ MREŽI

http://wireless.uzice.net/uput...e-deljenje-internet-konekcije/
[ mica1709 @ 25.05.2018. 08:55 ] @
Poštujem Vaše znanje ali je meni potrebno da Mikrotik podesim preko WinBox-a jer mi je tako lakše. Ja se ovim bavim jednom u pet godina i ovo što sam uradio i što se na slikama vidi sam uradio po uputstvu sa interneta. Naišao sam na problem i samo tražim da mi neko odgovori na postavljena pitanja kako bi razčistio stvari koje mi nisu jasne i mogao da nastavim dalje sa podešavanjem.
[ valjan @ 25.05.2018. 10:06 ] @
Pa isto tako se podešava preko WinBoxa, sve sekcije i sve opcije se potpuno isto zovu i u WinBoxu i u komandnom režimu rada, a ako baš i nije do slova isti naziv onda je prilično nemoguće pomešati ga sa nečim drugim. Na primer, u komandnom režimu "interface ehternet" a u Winboxu sekcija "Interfaces" pa tab "Ethernet", u komandnom režimu "ip address" a u Winboxu sekcija "IP" pa podsekcija "Addresses"; "print" u komandnom režimu bi bilo isto što i "baci pogled u tabelu u WinBoxu", "add" u komandnom režimu isto što i klik na plusić u WinBoxu, ja tu ne vidim nikakav problem i za totalnog početnika... ;-)
[ mica1709 @ 25.05.2018. 11:33 ] @
Da i verovatno i u tom uputstvu isto piše isto piše kao i u ovom po kome ja pokušavam da ga podesim. Nije stvar do uputstva već u tome da nekad ne vidiš nešto što je očigledno a više ljudi bolje vide i razmišljaju nego jedan. Zato valjda ovi forumi i služe da pomognemo jedno drugom. Ja nisam stručnjak za umrežavanje niti se time profesionalno bavim ali sam stručan za neke druge stvari i svoje znanje sam uvek bezuslovno delio sa drugima. Zato ako hoćete pogledajte ove slike koje sam postavio i dajte neki konkretan odgovor na moja pitanja jer vrlo često nešto što je vama tako prosto i jasno nekome drugome predstavlja problem.
[ bachi @ 25.05.2018. 11:48 ] @
Mikrotik talibanizam ti je sličan klasičnom Linux talibanizmu i retko gde ćeš naći uputstva za Mikrotik a da nisu u a la kucanje kobaja stajlu. Vremenom ćeš naučiti kao da te kobaje slikovno prevedeš u Winbox.

Najgore je kada nekom n00bu kao ponuđeno rešenje daš gomilu kobaja koje onda taj korisnik primeni, a da pojma nema zašto je to uradio i na kraju, šta konkretno je uradio.

* Ne odnosi se na Peđino uputstvo, jer tu imaš i objašnjenje šta i kako uz te kobaje.

Nesam expert za Mikrotik, ali LAN 1 nema šta da traži u Bridgeu, a koliko viidm kod tebe u je Bridgeu.

Dakle, LAN 1 koji nadalje zovemo WAN treba da bude samostalan port i u tom smislu ga izbaci iz bridgea, a port 2 stavi kao master port none (da, čudna logika, sa master port None postaje u stvari master port), a port 3 kao master port stavi lan2. Port 2 i 3 treba da ostanu u bridgeu, kao i wifi interfejsi, za koje nisi napisao da li će svi biti u istom subnetu a imati različite SSIDove ili će svako imati svoj SSID i vlan?

I obriši onu .88.0 adresu za WAN, ne treba ti.
[ bmarkovic06 @ 25.05.2018. 12:06 ] @
A nekada je prosto lepse i lakse kada ti neko sve to sazvace.
[ mica1709 @ 25.05.2018. 12:58 ] @
Citat:
bachi:
Mikrotik talibanizam ti je sličan klasičnom Linux talibanizmu i retko gde ćeš naći uputstva za Mikrotik a da nisu u a la kucanje kobaja stajlu. Vremenom ćeš naučiti kao da te kobaje slikovno prevedeš u Winbox.

Najgore je kada nekom n00bu kao ponuđeno rešenje daš gomilu kobaja koje onda taj korisnik primeni, a da pojma nema zašto je to uradio i na kraju, šta konkretno je uradio.

* Ne odnosi se na Peđino uputstvo, jer tu imaš i objašnjenje šta i kako uz te kobaje.

Nesam expert za Mikrotik, ali LAN 1 nema šta da traži u Bridgeu, a koliko viidm kod tebe u je Bridgeu.

Dakle, LAN 1 koji nadalje zovemo WAN treba da bude samostalan port i u tom smislu ga izbaci iz bridgea, a port 2 stavi kao master port none (da, čudna logika, sa master port None postaje u stvari master port), a port 3 kao master port stavi lan2. Port 2 i 3 treba da ostanu u bridgeu, kao i wifi interfejsi, za koje nisi napisao da li će svi biti u istom subnetu a imati različite SSIDove ili će svako imati svoj SSID i vlan?

I obriši onu .88.0 adresu za WAN, ne treba ti.


Lan1 sam već preimenovao u wan a lan2 i lan3 su u stvari sada lan1 i lan2 tako da sigurno misliš na wan port kada kažeš lan 1. Slažem se sa tobom da on ne treba da bude u bridžu sa ostala dva porta i na jednoj od slika se vidi da je on izbrisan ali mi tada internet ne radi i to je čitav problem koji pokušavam da rešim. Znam kako se lan portovi postavljaju kao master i slave ali ja na ovom mikrotiku tu mogućnost ne vidim (pogledaj sliku).



Evo slike iz nekog tutorijala ali kod mene nema ta mogućnost.



Što se tiče wifi interfejsa to ću da rešavam tek kad ovo proradi kako treba.


[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 25.05.2018. u 14:22 GMT+1]
[ bachi @ 25.05.2018. 13:21 ] @
Pod firewall, nat za maskaradu :) stavi za out interfejs da je WAN, odnosno Ether1
[ mica1709 @ 25.05.2018. 13:40 ] @
Stavio sam ali internet i dalje ne radi. Nemaš nikakav komentar za lanove u vezi master-a i slave-ea? Izgleda da na ovom Mikrotiku nema mogućnosti da se to uradi ali bi trbalo sve da funkcioniše kad se obadva lana stave u bridž i na njemu podigne DHCP Server kao što sam ja uradio ali ipak ne radi.
[ valjan @ 25.05.2018. 14:12 ] @
OK, šta tačno podrazumevaš pod "internet ne radi"? Da li možeš da pingaš neku spoljnu adresu kroz wan interface, da li možeš tu istu da pingaš i sa LAN interface-a? Da li su rute na mikrotiku uopšte podešene, preko kojeg interface-a ti izlazi 0.0.0.0? Da li je DNS konfigurisan kako treba (jer najčešće "internet ne radi" znači da neko iz browsera ne može da pristupi facebooku, googlu i sličnim sajtovima)...
[ gilopile @ 25.05.2018. 14:26 ] @
A sta si stavio, koji opseg i IP/pool da ti DHCP dodeli te adrese ili si ostavio da sam kreira opseg kada si pravio DHCP? I obrati paznju na to.
[ Aleksandar Đokić @ 25.05.2018. 14:32 ] @
Citat:
DHCP Client na Wan i povezao Miktotik sa internetom


I jel dobio IP? Da li mozes da pingujes 8.8.8.8 sa Mikrotika?

Jel dobio default gw? Jel si ukljucio NAT - napravio maskaradu kao sto rekose?

Citat:
a da na wan-u bude DHCP Clijent preko koga se povezujem sa internetom


Da, ako napravis NAT. Mora da bude razliciti opseg.
[ mica1709 @ 25.05.2018. 14:34 ] @
Citat:
valjan:
OK, šta tačno podrazumevaš pod "internet ne radi"? Da li možeš da pingaš neku spoljnu adresu kroz wan interface, da li možeš tu istu da pingaš i sa LAN interface-a? Da li su rute na mikrotiku uopšte podešene, preko kojeg interface-a ti izlazi 0.0.0.0? Da li je DNS konfigurisan kako treba (jer najčešće "internet ne radi" znači da neko iz browsera ne može da pristupi facebooku, googlu i sličnim sajtovima)...


Upravo tako, preko browsera ne može da se pristupi ni jednom sajtu. Ostalo što si tražio vidiš na slici.


[ mica1709 @ 25.05.2018. 14:45 ] @
Citat:
gilopile:
A sta si stavio, koji opseg i IP/pool da ti DHCP dodeli te adrese ili si ostavio da sam kreira opseg kada si pravio DHCP? I obrati paznju na to.


Vidi se na slikama gore ali evo ponovo.


[ gilopile @ 25.05.2018. 14:54 ] @
Kad si vec strpao LAN-ove u bridge, maskaradu pravi na bridge.
[ valjan @ 25.05.2018. 15:00 ] @
Znači sad jedino da proveriš da li klijenti dobijaju ispravan default gateway i adrese DNS servera, odnosno da li im ih DHCP server sa Mikrotika dodeljuje kako treba, i ako si podesio da klijenti koriste mikrotik kao DNS server onda da nisi u firewallu blokirao pristup Mikrotiku iz LAN-a
[ mica1709 @ 25.05.2018. 15:00 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Citat:
DHCP Client na Wan i povezao Miktotik sa internetom


I jel dobio IP? Da li mozes da pingujes 8.8.8.8 sa Mikrotika?

Jel dobio default gw? Jel si ukljucio NAT - napravio maskaradu kao sto rekose?

Citat:
a da na wan-u bude DHCP Clijent preko koga se povezujem sa internetom


Da, ako napravis NAT. Mora da bude razliciti opseg.


Odgovori su ti na slici ispod jedino ne razumem ovo:"Mora da bude razliciti opseg". Neznam na šta se odnosi?






[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 25.05.2018. u 17:00 GMT+1]
[ mica1709 @ 25.05.2018. 16:02 ] @
Citat:
gilopile:
Kad si vec strpao LAN-ove u bridge, maskaradu pravi na bridge.


Bila je na bridžu ali je neko rekao da je stavim na wan. Ne radi ni u jednom ni u drugom slučaju.
[ mica1709 @ 25.05.2018. 16:08 ] @
Citat:
valjan:
Znači sad jedino da proveriš da li klijenti dobijaju ispravan default gateway i adrese DNS servera, odnosno da li im ih DHCP server sa Mikrotika dodeljuje kako treba, i ako si podesio da klijenti koriste mikrotik kao DNS server onda da nisi u firewallu blokirao pristup Mikrotiku iz LAN-a


Izgleda da sam pobegao sa ovog časa. Kako da proverim dali klijent dobija ispravan default gateway i adrese DNS servera? Gde se podešava da klijenti koriste mikrotik kao DNS server? Gde se u firewallu blokira pristup Mikrotiku iz LAN-a?
[ mica1709 @ 25.05.2018. 16:14 ] @
Citat:
bmarkovic06:
A nekada je prosto lepse i lakse kada ti neko sve to sazvace.


Vidiš i sam da nije tako. Trudim se ali ne ide. I mnogo iskusniji od mene ne mogu da reše problem. Ajde pomozi ako imaš vremena?
[ bachi @ 25.05.2018. 18:48 ] @
Pa koliko vidim, sam mikrotik može da pinguje www.google.com, tako da ti Internet radi.

Daj nam screenshot od firewalla, verovatno ti fali forward pravilo.

I na klijentu na kome ne radi net, daj nam šta kaže ipconfig /all komanda.
[ mica1709 @ 25.05.2018. 20:03 ] @
Evo, ali ne znam gde se nalazi forward pravilo.







[ valjan @ 25.05.2018. 20:20 ] @
Adresa 169.254.x.y je takozvana APIPA adresa, odnosno automatska koju Windows dodeli kada ne može da pronađe nijedan DHCP server niti je dodeljena statička adresa, tako da tebi Mikrotik najverovatnije radi kako treba, ali taj klijent neće nigde sa tom adresom. Ili mu dodeli statičku iz 192.168.11.x opsega, ili vidi zašto ne dobija adresu od DHCP servera sa Mikrotika. U podešavanjima DHCP servera podešavaš koji default gejtvej i DNS server će dodeljivati klijentima. Forward pravila se podešavaju na tabu pored tog NAT koji si nam kačio, a zove se "filter rules"...
[ mica1709 @ 25.05.2018. 21:04 ] @
Klijent mi je računar sa koga pišem i evo kako izgleda ipconfig/all kada ga uključim ispred Mikrotika direktno na ADSL.



Na DHCP Serveru su podešeni default gejtvej i DNS server i to se vidi na predhodnim slikama.
[ laminator @ 25.05.2018. 21:25 ] @
Cini mi se da nisi postavio DNS server na DHCP-u !!!
Polje je prazno,

Elem Mikrotik je jako cudna sprava , za onoga ko zna sta treba da uradi on je jako lak za podesiti.
Ali za pocetnike koji ne znaju znacenje nekih pojmova DNS , DHCP , Gateway , subnet mask itd on je jako , jako komplikovan,
mnogo je bolje uzeti neki TP-link i stavis ga i on radi sta god da mu uradis i setujes.
[ Branimir Maksimovic @ 25.05.2018. 21:38 ] @
Pa dns mu je ujedno i ruter, to je normalno.

edit:
adh da ovo je kada direktno nakaci na adsl ruter ;)
[ laminator @ 25.05.2018. 21:47 ] @
Slazem se da mu je DNS ujedno i router ali nije to rekao klijentima (racunarima ).
Tamo mu stoji u DHCP-u network , gateway ali DNS prazan .
Treba da stoji ( adresa routera).
[ mica1709 @ 25.05.2018. 22:09 ] @
Evo i DNS-a ali internet i dalje ne radi.

[ laminator @ 25.05.2018. 22:27 ] @
Check alow remote request !!
i daj ipconfig / all sa pc-a
DNS mora biti MIkrotik a ne ADSL .
11.1 a ne 1.1

[Ovu poruku je menjao laminator dana 25.05.2018. u 23:44 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao laminator dana 25.05.2018. u 23:45 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao laminator dana 25.05.2018. u 23:46 GMT+1]
[ mica1709 @ 25.05.2018. 23:03 ] @



[ CoyoteKG @ 25.05.2018. 23:57 ] @
A jel on ima uopste aktivan dhcp server na Mikrotiku? Koliko se secam, davno sam podesavao, i to je trebalo da se podesi.
Cim ne dobija adresu od mikrotika, meni tu lici da je problem do DHCP. Da je setovan na Mikrotiku, valjda bi uredjaj trebalo automatski da dobije adresu od bilo kog aktivnog dhcp servera koji je u mrezi.

A kako kapiram, to sto mu radi internet jeste kad je WAN port u bridge modu? Je l' tad dobija adresu od ADSL?
Ako je tako, i ako mu je Lan1 bio u bridge, mozda je neko pre njega tako podesio, i iskljucio DHCP server na samom mikrotiku. Ko zna kakva je on uputstva po netu prvo pratio, pa sa vec tako setovanim ruterom javio se ovde za problem.

edit:
sad vidim da u prvom postu je okacio i sliku da je podesen dhcp server. Ali i dalje mislim da je tu neki problem.

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 26.05.2018. u 01:25 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 26.05.2018. 01:31 ] @
Citat:
mica1709:
Poštujem Vaše znanje ali je meni potrebno da Mikrotik podesim preko WinBox-a jer mi je tako lakše. Ja se ovim bavim jednom u pet godina i ovo što sam uradio i što se na slikama vidi sam uradio po uputstvu sa interneta. Naišao sam na problem i samo tražim da mi neko odgovori na postavljena pitanja kako bi razčistio stvari koje mi nisu jasne i mogao da nastavim dalje sa podešavanjem.


Dečko, iz poetnog tvog pitanja a svega ostalog što si ovde napisao očigledno je da nemaš blage veze o umrežavanju i ne poznaješ nio osnovne pojmove i principe. Zyto sam ti i dao link na uputstvo koje to treba da ti razjasni. Sve što si pitao i što treba da znaš je objašnjeno u tom uputstvu, samo ga treba pročitati.

Ako ti ono nije dovoljno, ili te mrzi da naučiš, batali priču. Okači negde oglas i nađi nekog ko zna da ti to podesi. I ako ti se učini da je skup i treba da je skup kada mora da se bakće sa ovako banalnim stvarima.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 05:57 ] @
Citat:
CoyoteKG:
A jel on ima uopste aktivan dhcp server na Mikrotiku? Koliko se secam, davno sam podesavao, i to je trebalo da se podesi.
Cim ne dobija adresu od mikrotika, meni tu lici da je problem do DHCP. Da je setovan na Mikrotiku, valjda bi uredjaj trebalo automatski da dobije adresu od bilo kog aktivnog dhcp servera koji je u mrezi.

A kako kapiram, to sto mu radi internet jeste kad je WAN port u bridge modu? Je l' tad dobija adresu od ADSL?
Ako je tako, i ako mu je Lan1 bio u bridge, mozda je neko pre njega tako podesio, i iskljucio DHCP server na samom mikrotiku. Ko zna kakva je on uputstva po netu prvo pratio, pa sa vec tako setovanim ruterom javio se ovde za problem.

edit:
sad vidim da u prvom postu je okacio i sliku da je podesen dhcp server. Ali i dalje mislim da je tu neki problem.

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 26.05.2018. u 01:25 GMT+1]



I ja isto mislim da je problem do DHCP Servera jer je DHCP Client u redu i Mikrotik dobija internet. Već sam napisao da sam uradio reset pre početka podešavanja tako da nije ništa ostalo podešeno od ranije. Kad na ovako konfigurisan Mikrotik kao na slikama Wan port stavim u bridž internet mi proradi ali ni po jednom tutorijalu koje sam pregledao i pročitao on ne bi trebalo da je u bridžu.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 06:23 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Citat:
mica1709:
Poštujem Vaše znanje ali je meni potrebno da Mikrotik podesim preko WinBox-a jer mi je tako lakše. Ja se ovim bavim jednom u pet godina i ovo što sam uradio i što se na slikama vidi sam uradio po uputstvu sa interneta. Naišao sam na problem i samo tražim da mi neko odgovori na postavljena pitanja kako bi razčistio stvari koje mi nisu jasne i mogao da nastavim dalje sa podešavanjem.


Dečko, iz poetnog tvog pitanja a svega ostalog što si ovde napisao očigledno je da nemaš blage veze o umrežavanju i ne poznaješ nio osnovne pojmove i principe. Zyto sam ti i dao link na uputstvo koje to treba da ti razjasni. Sve što si pitao i što treba da znaš je objašnjeno u tom uputstvu, samo ga treba pročitati.

Ako ti ono nije dovoljno, ili te mrzi da naučiš, batali priču. Okači negde oglas i nađi nekog ko zna da ti to podesi. I ako ti se učini da je skup i treba da je skup kada mora da se bakće sa ovako banalnim stvarima.


Jesam li ja negde rekao da sam stručnjak za umrežavanje ili nešto slično? Ja sam samo čovek koji kao i većina vas u ovoj našoj bednoj i jadnoj Srbiji nema mogućnosti da plati nešto što mu je trenutno potrebno da uradi pa pokušava da uz Vašu pomoć to reši. To bi po mom skromnom mišljenju trebalo da bude jedna od svrha ovakvih foruma. Zato molim one koji nemaju vremena ili volje da pomognu preskoče ovu temu i ne zatrpavaju je svojim komentarima jer tako samo otežavaju posao i onima koji iskreno žele da reše problem.
[ Predrag Supurovic @ 26.05.2018. 09:26 ] @
Ne želiš ti da rešiš problem nego da ti neko reši problem i to za džabe. To što hoćeš da namestiš e TOLIKLO BANALNO da ti ne treba više od sat vremena čitanja da vidiš kako se to radi. Samo ako hoćeš.
[ bmarkovic06 @ 26.05.2018. 09:37 ] @
Ma nije problem sto on zeli da mu se resi za dzaba, mnogi od nas su za dzaba dobili mnogo vise.


Ali je poenta sto covek nece da se potrudi ni 5 minuta neke stvari da pogleda. Nego zeli da mu neko sve to lepo sazvace sa gomilom slika a on samo da isprati od pocetka do kraja sve.

Ko ima volje da mu step by step sve lepo objasni neka nacrta (jer pisanje nije uspelo niti ce uspeti, posto covek ocigledno nema ni 1% osnovnog znanja o mrezama).

I jos jedna stvar druze Milorade kada se vec pozivas na to cemu forum sluzi. Imas barem jedno 50 tema o tome kako se mikrotik podesava za osnovne potrebe ali naravno nisi se udostojio da procitas. Nego je mnooogo lakse da ti sve to neko lepo natenane sazvace ponovo.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 11:57 ] @
Nije mi jasno kako ne možete ili ne želite da shvatite neke stvari? Niko ne može da zna i nauči sve. Nešto što je iz neke oblasti za nekog banalno za drugog nije i obrnuto. Nije tačno da se nisam potrudio. Gledao sam bar desetak dana tutoriale i na kraju izabrao jedan koji mi je izgledao najbolji. Uradio sam sve kako je tamo napisano i došao do problema koji sam vam izložio. Postavio sam slike na kojima se vidi kako je sve podešeno i sve što ste od mene tražili. Po svim tutorialima koje sam pregledao to bi trebalo da radi ali ipak neće. Ako je neko voljan da pomogne može da mi se javi i privatnom porukom.
[ CoyoteKG @ 26.05.2018. 13:39 ] @
Citat:
mica1709: ...Niko ne može da zna i nauči sve...

To je skroz jasno, i zato su ti neki rekli da nađeš nekog ko se sa tim bavi da ti namesti ako ti ne možeš da naučiš.
A ako možeš i želiš da naučiš onda si na dobrom mestu za smernice,

A ako ti u startu odbijaš da naučiš nego tražiš gotovo rešenje, onda eto kao što vidiš, dobiješ odgovore koji ti se ne dopadaju.

Znači, ili se potrudi da naučiš, ili nađi nekog iz tvoje okoline pa ga časti da ti namesti to, ili kupi opremu za koju ti nije potrebno neko znanje, recimo TP-Link od 20E koji verovatno može da opskrbi sve tvoje potrebe.

Predrag ti je dao odličan link odmah na samom startu, ali ti odbijaš da pokušaš da probaš da ispratiš uputstvo. Siguran sam da si probao i zapeo negde, pa napisao šta ti nije jasno, da bi diskusija tekla u pravilnom smeru i do sada bi završio posao



[ mica1709 @ 26.05.2018. 15:10 ] @
Citat:
CoyoteKG: Predrag ti je dao odličan link odmah na samom startu, ali ti odbijaš da pokušaš da probaš da ispratiš uputstvo. Siguran sam da si probao i zapeo negde, pa napisao šta ti nije jasno, da bi diskusija tekla u pravilnom smeru i do sada bi završio posao


Ne znam na koji način da vam objasnim da sam upravo to i uradio. Učio sam desetak dana i gledao razne tutoriale a zatim našao uputstvo (samo što nije Peđino) za koje sam mislio da je dobro i ispratio ga ali mi internet ne radi. Pokušavao sam nekoliko dana sam da rešim problem i nisam uspeo pa sam se tek onda obratio vama na forumu i detaljno opisao sve što sam uradio i u čemu je problem.

[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 27.05.2018. u 12:29 GMT+1]
[ gilopile @ 26.05.2018. 15:12 ] @
Ajd daj link tog uputstva po kojem si radio da bacimo oko. To bi trebalo da je sve ok kako si uradio.

To sto dobijas onu 169.xx.xxx adresu mi je malo cudno. Mozda jednostavno eth kartica u kompu zeza, tj. drajveri, pa je nekima potrebno u device manager-u disable/enable da bi bile u stanju da prepoznaju konekciju posle vadjenja kabla i da pokupe valjane adrese od DHCP-a.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 15:25 ] @
Evo odavde sam gledao.

http://www.umrezen.in.rs/netwo...-mikrotik-rutera-za-pocetnike/
[ gilopile @ 26.05.2018. 15:28 ] @
Ne moras da dodajes IP adresu na WAN kada si ga stavio kao DHCP klijent.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 15:36 ] @
Citat:
gilopile: Ne moras da dodajes IP adresu na WAN kada si ga stavio kao DHCP klijent.

Ne razumem te. Kako misliš ne moram da dodajem IP adresu na WAN? Automatski dobijem tu adresu čim se povežem.
[ gilopile @ 26.05.2018. 15:39 ] @
Da, automatski je dobijes pa nije potrebno dodavati je u IP/Adress, jer koliko se da videti na slici da imas dve adrese na WAN.
Sad vidim dobro, to je ostala adresa od default konfiguracije....

Idi sve nanovo lepo, odradi jedan reset konfiguracije i polako.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 15:46 ] @
Nekoliko puta sam radio reset i počinjao iz početka ali mi nije teško da to uradim ponovo ako si voljan da i ti toispratiš samnom. Da odradim li komplet ovo što je sada urađeno ili da idem deo po deo pa da ti to pogledaš?
[ gilopile @ 26.05.2018. 16:17 ] @
Ajd ubaci ovaj otpakovani backup i `restore` ga. Odradio sam najklasicniji ruter sa 3 Wlan i 2 LAN u bridge. 1. eth ti je wan i javi da li sve radi, posle je lako. Cisto da vidimo da li je sa hw sve ok.

[ mica1709 @ 26.05.2018. 17:40 ] @
Radi. U čemu je razlika u odnosu na moju konfiguraciju? Pre toga sam resetovao mikrotik i uradio sve iz početka (i slikao svaki korak) i ponovo nije radilo.
[ gilopile @ 26.05.2018. 17:41 ] @
Ja mislim da pod DHCP nisi dodao pravi pool koji si napravio, prekontrolisi to. Nesto te jkeca oko DHCP i pool, najverovatnije.
[ gilopile @ 26.05.2018. 18:19 ] @
Okaci sve te korake koje si pravio ovde. Nemoj na onaj ubogi postimg. Upload ovde pa svakoj slici dodaj thumbnail 150xxx i bice pregledno. Ja se napatim dok otvorim taj sajt, jer mi je trenutno net jako los.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 19:55 ] @
Rado ću postaviti slike ali mi nije jasno kako. Objasni mi malo bolje. Kod mene se i ovako otvaraju istog trenutka. Da ti ih nekako drugačije pošaljem?
[ gilopile @ 26.05.2018. 20:18 ] @
Imas ispod svoje poruke dugme `upload uz poruku`, ides browse, navedes do slike i upload, onda iznad imas da dodas thumbnail, izaberes najmanji i to je to.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 20:21 ] @
Evo pokušaću.



























[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 26.05.2018. u 21:46 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 27.05.2018. u 16:40 GMT+1]
[ mica1709 @ 26.05.2018. 20:52 ] @
Neznam kako ali sam postavio jednu istu sliku i to pogrešnu i sad mi ne dozvoljava da izmenim poruku to jest da izbrišem slike.









[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 26.05.2018. u 22:07 GMT+1]










[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 26.05.2018. u 23:39 GMT+1]
[ gilopile @ 26.05.2018. 20:59 ] @
Ides isto na dugme u toj poruci `upload uz poruku` i onda gore imas poruku `obrisi`.
Ma samo ides browse, odaberes 1. sliku pa Upload, dodas na nju thumbnail, onda opet browse, 2. slika, pa upload...
[ mica1709 @ 26.05.2018. 21:17 ] @
Idemo dalje.














[ mica1709 @ 26.05.2018. 21:30 ] @
Citat:
gilopile:
Ides isto na dugme u toj poruci `upload uz poruku` i onda gore imas poruku `obrisi`.
Ma samo ides browse, odaberes 1. sliku pa Upload, dodas na nju thumbnail, onda opet browse, 2. slika, pa upload...


Pokušao sam ali je izbrisalo samo jednu i sad nema više mogućnosti da izbrišem ostale.
[ mica1709 @ 26.05.2018. 21:44 ] @
Kod tebe se razlikuju ove tri zaokružene stvari. Objasni mi zašto.



[Ovu poruku je menjao mica1709 dana 27.05.2018. u 08:55 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 26.05.2018. 23:58 ] @
Dobro, dalja prica je da li racunari dobijaju dobra podesavanja/adrese sa dhcp servera, gw i dns treba da se bude bridge interfejsa, i "allow remote request" na dns ukljucen. Uradi ipconfig na racunari povezanom na mikrotik pa proveri, ili turi rucno za test.

I odi na "filter rules", klikni na "+" i samo idi OK. To ce ti dodati forward pravilo koje propusta sve.


Onda ti ostaje samo NAT da proveris, in interfejs treba da bude bridge, out lan1/wan, pa action treba da bude masquarade.
[ mica1709 @ 27.05.2018. 07:19 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Dobro, dalja prica je da li racunari dobijaju dobra podesavanja/adrese sa dhcp servera, gw i dns treba da se bude bridge interfejsa, i "allow remote request" na dns ukljucen. Uradi ipconfig na racunari povezanom na mikrotik pa proveri, ili turi rucno za test.

I odi na "filter rules", klikni na "+" i samo idi OK. To ce ti dodati forward pravilo koje propusta sve.


Onda ti ostaje samo NAT da proveris, in interfejs treba da bude bridge, out lan1/wan, pa action treba da bude masquarade.


U ovoj zadnjoj poruci je slika podešavanja koje mi je poslao gilopile i to radi. U prethodne dve poruke su slike kako sam ja podesio mikrotik i tad internet ne radi. Na zadnjoj slici imaš i ipconfig/all urađen sa računara priključenog na mikrotik i vidi se da on ne dobija adrese. Uključio sam "allow remote request" na dns.u i na "filter rules", kliknuo na "+" i potvrdio na OK. Proverio sam NAT, actin je masquarade a za Out. interface postavljao i WAN i BRIDGE1 i internet ne radi u obe varijante. "In interface" kad izaberem i potvrdim na OK javlja mi neku grešku. Ni u jednom upustvu do sada nisam video da se postavlja in interface?
[ Aleksandar Đokić @ 27.05.2018. 16:20 ] @
Pusti uputstva i varijante, ljudi koji ti ovde pisu ne nagadjaju, nego tacno znaju sta pisu.

Pa ako racunari ne dobijaju adrese jel si proverio dhcp server ? Jel si probao da turis rucno ip na racunaru i pingujes redom ?

Al' napravismo nauku od 5 klika u winbox-u.
[ gilopile @ 27.05.2018. 16:41 ] @
@mica1709, 192.168.5.1mi je lokalna IP adresa, a 192.168.88.x dobija od drugog mikrotika preko DHCP Client. pool1 sam konfigurisao i taj profil stavio u DHCP serveru. Onaj drugi automatski koji se napravio putem DHCP setup-a moze da se obrise...nebitno.

Znaci, jos jednom proveri, pool. Napravi pool od - do i imenuj ga npr. profil1 i taj profil stavis kada napravis DHCP server. Znaci DHCP setup i napravis server i onda postavis taj pool
maskaradu output postavis na wan, tj. eth1

DNS sam stavio 192.168.5.1, ali moze i 8.8.8.8 ili 8.8.4.4, sve jedno ga dobija od drugog mikrotika...


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 27.05.2018. u 17:52 GMT+1]
[ mica1709 @ 28.05.2018. 15:32 ] @
Citat:
gilopile: @mica1709, 192.168.5.1mi je lokalna IP adresa, a 192.168.88.x dobija od drugog mikrotika preko DHCP Client. pool1 sam konfigurisao i taj profil stavio u DHCP serveru. Onaj drugi automatski koji se napravio putem DHCP setup-a moze da se obrise...nebitno.

Znaci, jos jednom proveri, pool. Napravi pool od - do i imenuj ga npr. profil1 i taj profil stavis kada napravis DHCP server. Znaci DHCP setup i napravis server i onda postavis taj pool
maskaradu output postavis na wan, tj. eth1

DNS sam stavio 192.168.5.1, ali moze i 8.8.8.8 ili 8.8.4.4, sve jedno ga dobija od drugog mikrotika...


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 27.05.2018. u 17:52 GMT+1]


Proverio sam i sve je u redu ali internet i dalje ne radi. Iskoristio sam onaj tvoj "backup" i na njega nadogradio PPPoE Server za Bridge 2 koji sam napravio za Wlan1, Wlan2 i Wlan3. Trebalo mi je samo 15 miniuta i sve radi iz prve i ako je dosta komplikovanije nego da se napravi DHCP Server. Sledeće je da se na internet povežem pomoću PPPoE Client-a. Već sam uspeo da očitam korisničko ime i lozinku za PPPoE iz ADSL modema i ukapirao kako da modem prebacim u bridž. Pokušavaću i dalje da rešim problem sa DHCP Server-om jer mi je cill ne samo da konfigurišem Mikrotik nego i da nešto naučim. U svakom slučaju neizmerno sam ti zahvalan na pomoći i razumevanju. Evo ti slika da vidiš da je DHCP Server konfigurisan baš kako si mi ti rekao.

[ Aleksandar Đokić @ 28.05.2018. 16:22 ] @
Jel to disabled port treba tako na lan1?
[ mica1709 @ 28.05.2018. 19:54 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Jel to disabled port treba tako na lan1?


To je valjda zbog toga što ništa nije uključeno u LAN1.
[ podroom @ 01.06.2018. 13:58 ] @
Pozdrav, vidim da ti pod DHCP Serverom u Networks nije uneta adresa DNS-a. Probaj da ubaciš istu kao Gateway: 192.168.11.1 i eventualno dodaj sekundarni 8.8.8.8
I molim te daj novi screenshot ip config-a da vidimo da li i dalje DHCP ne radi. U slučaju da ne radi idi na IP\Addresses i tamo pod adresom 192.168.11.0/24 prebaci interface sa BRIDGE1 na LAN2 i to isto uradi pod IP\DHCP Server\DHCP. Probaj posle toga da uradiš disable\enable mrežne kartice na računaru pa onda proveri koju si adresu dobio.




[Ovu poruku je menjao podroom dana 01.06.2018. u 15:55 GMT+1]
[ gilopile @ 04.06.2018. 04:37 ] @
Nesto zeza oko dynamic dns-a koliko sam mogao da vidim.

Ajd ti lepo odradi to kao i do sada i onda napravi backup i okacii ovde, pa cemo probati da ga ucitamo i vidimo gde keca.
[ mica1709 @ 08.06.2018. 06:25 ] @
Citat:
podroom:
Pozdrav, vidim da ti pod DHCP Serverom u Networks nije uneta adresa DNS-a. Probaj da ubaciš istu kao Gateway: 192.168.11.1 i eventualno dodaj sekundarni 8.8.8.8
I molim te daj novi screenshot ip config-a da vidimo da li i dalje DHCP ne radi. U slučaju da ne radi idi na IP\Addresses i tamo pod adresom 192.168.11.0/24 prebaci interface sa BRIDGE1 na LAN2 i to isto uradi pod IP\DHCP Server\DHCP. Probaj posle toga da uradiš disable\enable mrežne kartice na računaru pa onda proveri koju si adresu dobio.






Vidi se na istoj slici, u gornjem desnom uglu, da su te DNS adrese već dodane ali ne znam zašto se ne vide u DHCP Server-u? Probaću ovo što mi dalje preporučuješ ali moram noću pošto sam u međuvremenu iskoristio backup DNCP Server-a koji mi je Gilopile poslao sa svog Mikrotika i to dalje nadogradio pa mi je sad moj Mikrotik u funkciji i ne mogu danju da eksperimentišem.
[ mica1709 @ 08.06.2018. 06:37 ] @
Citat:
gilopile:
Nesto zeza oko dynamic dns-a koliko sam mogao da vidim.

Ajd ti lepo odradi to kao i do sada i onda napravi backup i okacii ovde, pa cemo probati da ga ucitamo i vidimo gde keca.


Imam sačuvan backup. Evo učitaj i pogledaj.