[ andrija.k @ 08.06.2018. 22:16 ] @
Pozdrav svima,

Umrezavam kucu na 2 sprata ( podrum, prizemlje, prvi i drugi ) I dio kuce sam pokrio sa kablovima. Par kancelarija je ostalo bez kablova i tu treba da ide wireless. Dakle, koristice se kombinacija kablova i wifi za PC I notebook za Internet I neke laganije web aplikacije. Otprilike bice 30 PC (notebook ) racunara koji ce zavisiti od Wireless-a.

150 telefona ce se kaciti na wifi mrezu, isto zbog posla ( ne samo eto da imaju wifi ).

Razmisljao sam o Ubiquiti opremi. Do svakog sprata vodi po jedan kabal iz rack ormara samo za wifi uredjaj, tako da mogu sve da ih povezem na jednom mjestu.

Da li je dovoljno zakaciti po jedan dobar AP na svakom spratu ( eventualno neki ekstender tamo gdje slabije hvata ) ?

Sta od opreme preporucujete, s obzirom na broj korisnika ?

U prilogu je skica kuce u kojoj se nalaze kancelarije.

https://drive.google.com/drive/folders/1jSZofpDEp0z7pDrcUyDmPh7ZOtXJ0S8_?usp=sharing

Hvala
[ bachi @ 09.06.2018. 09:01 ] @
Par kancelarija ostalo bez kablova i tu ide wifi za 30 notebook računara?

Propast u najavi.

Za biznis upotrebu, zbog pouzdanosti - kabl, kabl i samo kabl.

https://www.ruckuswireless.com/products/access-points
[ andrija.k @ 11.06.2018. 08:26 ] @
@bachi Hvala na odgovoru :)

Znam da je kabal kabal… ali sad za sad nema mogucnosti da se provlace kablovi pa se mora snalaziti sa wireless-om. Sto se posla tice, u pitanju je lagana verzija web aplikacije + mail + Internet browse. Probati na wifi pa sto bude.


Hvala i na predlozenim uredjanima, nisam cuo sa ovaj brend prije.
[ nkrgovic @ 11.06.2018. 09:34 ] @
Imas 30 racunara, 150 mobilnih telefona, treba ti roaming izmedju AP-ova... Ja bi uzeo Cisco. Moze i AirONet 1815, moze i bez kontrolera, tj. da koristis softverski kontroler ugradjen u njih (Mobility Express). To trpi do 250 uredjaja po AP-u bez problema.

Nije problem lakoca aplikacije, vec broj konekcija, kvalitet radia i antena. Broj uredjaja ce tebi da pravi problem, ne propusni opseg. Vodi racuna da ces verovatno u nekom trenutku imati vecinu uredjaja na jednom AP-u. (Kad ljudi dolaze na posao, izadju na pauzu, rucak....). Ne zaboravi da uracunas i goste, odvojen VLAN za njih, kao i dodatne uredjaje kojima ce oni pipkati AP (sve i da im i ne das pristup, imas radio uredjaje u etru).