[ CoyoteKG @ 09.06.2018. 20:43 ] @
Na jednoj lokaciji imam problem sto provajder ne moze da dostavi liniju jacu od 80/8mbps, pa je ideja da se uzmu dve takve linije.
Postoje li neki ruteri koji mogu lako da se podese i "saberu" ove dve brzine?

[ Predrag Supurovic @ 09.06.2018. 20:58 ] @
Mikrotik.

Ne moze da sabere ali moze da rasporedi korinike na vise linkova tako da saobracaj bude statisticki ravnomeran na svima.
[ nkrgovic @ 09.06.2018. 21:03 ] @
Pretpostavljam za posao?

Cisco ima Small Business Dual-Wan, za relativno normalne pare, uz GUI. Ja ne radim Mikrotik (nisam imao iskustva), znam da moze - ali nisam siguran da moze lako da se podesi. (Zavisi sta je lako). Mislim da dd-wrt moze, imam negde neki, ali nemam na cemu da probam. Nisam siguran koliko je i to "lako".

Vodi samo racuna, verovatno znas, ali da ponovim: Dual WAN preko dva linka (osim ako ne dogovoris sa provajderom da pravis BGP preko privatnih ASN-ova - sto nijedan ISP u Srbiji nece da radi sa asimetricnim linkovima za kucne korisnike, i to sa razlogom), nece da ti da duplo za jedan socket. Verovatno imas vise korisnika pa ce se podeliti, ali cisto da napomenem. Neces dobiti jednu konekciju koja moze da vuce 160Mbit, ne mozes da imas jedan IP preko oba linka tek tako.
[ CoyoteKG @ 09.06.2018. 22:07 ] @
e to me interesovalo.
Znaci ovaj sistem nije samo za redundantnost, nego je bas load-balancing, što mi i treba.
Meni i ne treba jedna konekcija od 160mbit, nego će biti nekoliko access pointa, korisnici će da dele ukupan bandwith.

Pošto će ostatak opreme biti ubnt, i uzecu verovatno i onaj ubnt cloud key da mogu jednostavno remote da pristupam, sad vidim da ovaj neki ubnt edgemax ima jednostavan gui za to.Nije office u pitanju, nego neki prijateljski teniski klub, pa ono, probono da im setujemo, kupiće opremu koja treba, a meni ce biti zanimljivo da čačnem.
Za ostalo znam šta ću da uzmem, ali me samo bunilo ovo.


Cisco oprema mi je zbunjujuća za nabavku. po netu nikako ne mogu lako da dođem do toga ko prodaje, koje su cene i slično... Meraki uređaji su mi zanimljivi zbog cloud pristupa, ali kao što rekoh... konfuzno mi je. Samo preko partnera koliko sam shvatio.
[ Zlatni_bg @ 10.06.2018. 07:17 ] @
Pa poenta nabavke Cisco opreme je ja mislim i da ti je njihovi "sertifikovani drugari" instaliraju i podese :)

Snaci ces se vrlo lako sa load-balancingom.

https://mum.mikrotik.com/presentations/US12/tomas.pdf

[ Predrag Supurovic @ 10.06.2018. 07:36 ] @

https://pedja.supurovic.net/mi...a-vise-internet-linkova-i-deo/

https://pedja.supurovic.net/mi...-vise-internet-linkova-ii-deo/

https://pedja.supurovic.net/mi...vise-internet-linkova-iii-deo/