[ anakin14 @ 11.06.2018. 19:30 ] @
Osoba je stekla uslov za penziju i starosnu i godine radnog staza, medjutim ima poreski dug od oko 200 000 din od pre 5 godina. U PIO kazu da prvo mora da se regulise poreski dug da bi se dobila penzija, da li je ovo istina posto je apsolutno nelogicno?

Dakle neko ce sada stopirati penziju na primer 20 godina i tako uzimati i bacati u kantu novac koji pripada penzioneru umesto da penzioner dobije penziju koja mu pripada a sa njom i administrativnu zabranu od 2/3 penzije, medjutim eksplicitno u PIO fondu kazu da je nemoguce dobiti resenje za penziju dok se ne ocisti kompletan poreski dug.

Mislim postoje ljudi koji imaju poreski dug i rade u drzavnim firmama i odbija im se to je normalna stvar, ali ovo mi je apsolutno nelogicno, zasto drzava ne bi uzimala pa i CEO IZNOS penzije da otplati dug koji bi se u tom slucaju otplatio za 12 meseci vec stopira iznos i fakticki ga "topi u prazno", tj na primer ako se tek za 5 godina regulise poreski dug dobice se penzija ali sta je sa 5 godina primanja penzije, gde je taj novac nestao?

Moze li mi neko ko se bolje razume reci na osnovu cega i kog zakona PIO nece dati gospodinu ono sto mu pripada a onda poreska uprava blokirati njegovu penziju na 2/3 iznosa da ona uzme ono sto njoj pripada jer je ta situacija jedina logicna, i ukoliko stvarno jeste ovako kako navode eu PIO fondu voleo bih da vidim u kom zakonu i clanu se nalazi takva odluka posto mi je apsolutno nelogicna.

Hvala
[ Living Light @ 12.06.2018. 07:49 ] @
Pravo gledano, ne znam da li je ovo isto,
ali evo primera:

Kod mene u firmi čistačici
(koja radi po ugovoru o delu, ili tako neka caka)
umre muž koji je bio u penziji.

Muž je za života uzeo/podigao 200000 din kredita.
Čistačica je nasledila njegovu penziju i redovno otplačuje kredit.

E sad treba neki pravnik...
[ Predrag Supurovic @ 12.06.2018. 09:25 ] @
Ne treba pravnik, nasleđuje se i dug, doduše ne može biti veći od vrednosti samog nasledstva.
[ Living Light @ 12.06.2018. 10:58 ] @
Predraže,
Ne znam, ja sam samo dao primer iz života.
Pa ako pomogne, dobro je.
[ Dexic @ 12.06.2018. 22:07 ] @
Dart Vejderu mladji, da li je ta osoba mozda preduzetnik bila?
Ne znam za ostale, za preduzetnike mora da se regulise poreski dug radnje. Ali samo radnje.
[ Zlatni_bg @ 13.06.2018. 02:50 ] @
Ustavom imas zagarantovanu penziju. Ne moze niko da ti je oduzme tek tako. Imao sam i ja "drkanja" sa PIO fondom, i to samo takvog, jer su nerealno bezobrazni i lenji i tumace zakon onako kako njima odgovara.

Ako ti iko bude pravio vece probleme, samo reci da ne ides ni na visi sud, ni na ustavni sud, nego direktno Strazbur za ljudska prava. Uzimaju ti osnovno da prezivis. Kako da platis dug ako ti ne daju da primas penziju??? Mogu da ti lupe zabranu i skidaju odredjenu cifru mesecno ali ne i da ti uzmu penziju ili da je blokiraju!!!
[ Zlatni_bg @ 13.06.2018. 02:59 ] @
I nemoj neko da se zezne kao ja.

CITAJTE FAMOZNI CLAN 81 ZAKONA!!!!!!!!!

Kada ispunite pravo na penziju, od trenutka kada podnesete zahtev, mozete da naplatite samo 6 meseci unazad! Znaci ako u ovom slucaju, ta osoba odluci da plati poreski dug posle 2-3 godine, nece joj biti isplacena penzija za tih 2-3 godine vec samo 6 meseci unazad!!!
[ pctel @ 13.06.2018. 08:36 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Ako ti iko bude pravio vece probleme, samo reci da ne ides ni na visi sud, ni na ustavni sud, nego direktno Strazbur za ljudska prava.
Hajde da budemo ozbiljni da ne ispadnemo smesni - znas koliko ce jedan drzavni cinovnik da se zabrine sto ces ti da oglobis drzavu na sudu u Strazburu? Nimalo. To je prvi razlog zasto su te tvrdnje smesne. Drugo, u Strazbur ne moze direktno, nego kada te odbiju svi domaci sudovi po hijerarhiji od najnizeg do najviseg, sto traje nekoliko godina. Znaci ako hoces da pretis uozbilji se malo pa preti necim sto je teoretski moguce. Trece, ako pretis da ides u Strasbur, da li si stvarno spreman tamo da obavis sve pravne procedure? Jednom sluzbeniku je bitno da ispostume sve procedure koje dobije od nadredjenog u pisanoj formi i da tu ne napravi neki propust. Da li su te procedure humane, ustavne i logicne, to njega apsolutno ne interesuje. Sve sto mozes je da zamolis sluzbenika da ti pokaze papir-uputstvo-pravilnik gde to pise, ako sumnjas da je u pitanju neka samovolja. Ako to tako pise, sluzbenik nece uraditi drugacije taman da pretis atomskom bombom.
Citat:

Kako da platis dug ako ti ne daju da primas penziju??? Mogu da ti lupe zabranu i skidaju odredjenu cifru mesecno ali ne i da ti uzmu penziju ili da je blokiraju!!!

Meni se desilo par puta da ja poreskoj upravi dugujem dinar ili manje, a poreska uprava meni duguje milion dinara ili vise. I da li oni odbiju taj dinar i plate mi 999.999 dinara? Ne. Insistiraju da ja prvi izmirim dug, pa tek onda oni. I stvarno kad odem kod njih vidim da sam crven u sistemu i da sluzbenik ne moze da klikne na transfer novca, sve i da hoce. Ja onda iz revolta odem i platim im stostruki iznos duga (100 x 1 dinar =100 dinara) i vec sledeceg jutra stize moj milion na racun.
[ Doktor Hlad @ 13.06.2018. 08:47 ] @
Citat:
Zlatni_bg:Ako ti iko bude pravio vece probleme, samo reci da ne ides ni na visi sud, ni na ustavni sud, nego direktno Strazbur za ljudska prava.


Jao sto obozavam ovakve pametnjakovice :)
[ Zlatni_bg @ 13.06.2018. 09:59 ] @
Sto obozavam ove koji se jave na temu cisto da pokazu forumu da su zivi. A i to nas zabole.

Ispostuj hijerarhiju, svestan sam i sam toga, ali im reci dokle ces da ides. I da, debelo shvati pravna sluzba kada im se tako objasni. Imam iskustva s tim, bas u PIO fondu. Sigurno nisam tek tako uzeo da pisem ovde.

Procitajte ustav pa vidite da li penzija moze da se blokira tek tako. Plata moze, penzija i ne bas.
[ pisac @ 13.06.2018. 12:11 ] @
A zar dug za porez ne zastareva posle 5 godina? Drugim rečima, taj dug možda može da se "reguliše" tako što se traži poništenje zastarelog duga? Ne znam, to je samo ideja.
[ pctel @ 13.06.2018. 12:47 ] @
Da bi bilo jasnije sta je pisac hteo da kaze:

Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza, odnosno radnjom poreskog obveznika preduzetom u cilju ostvarivawa prava na povraćaj, poreski kredit, refakciju i refundaciju, kao i namirenje dospelih obaveza putem preknjižavanja i povraćaja. Posle prekida zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost.

Prema tome, rok zastarelosti prava Poreske uprave na naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva za pet godina.

Ministarstvo finansija napominje da pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva u roku od deset godina od isteka godine u kojoj je tu obavezu trebalo utvrditi ili naplatiti, što u svakom konkretnom slučaju utvrđuje poreski organ.

Drugim recima, jeste pet, ali pod uslovom da niko ne dopise ni jedno slovo ni broj u postojeci predmet. Ako se to desi, onda se brojac resetuje i pocne da odbrojava 5 godina ponovo, i tako moze neograniceno mnogo puta. Ali, kad istekne 10 godina onda nema resetovanja nego je zastarelo u svakom slucaju.

E, sad, postavlja se pitanje kako se ostvaruje pravo zastarelosti, tj. da li uopste moze vansudski. Kod vodovoda, EPS-a i tako tih preduzeca koja mogu da te iskljuce nema vansudskog zastarevanja, a nema ni sudskog jer nece da te tuze, nego te iskljuce. A ako hoces da te ponovo prikljuce moras platiti i dug i prikljucenje. Jedino ti njih da tuzis, osporis postojanje potrazivanja, a kad podnesu dokaze istaknes prigovor zastarelosti. PO toj logici tako i u ovom slucaju, moglo bi da uspe tuziti penzioni fond sto ne isplacuje penziju a nista im ne dugujes, kad oni donesu dokaze da im dugujes ti istaknes prigovor zastarelosti i to je to. Naravno, bilo bi bolje ako moze da se nadje neki alternativni nacin bez tuzbe.
[ Doktor Hlad @ 13.06.2018. 14:58 ] @
Citat:
Zlatni_bg:Ispostuj hijerarhiju, svestan sam i sam toga, ali im reci dokle ces da ides. I da, debelo shvati pravna sluzba kada im se tako objasni. Imam iskustva s tim, bas u PIO fondu. Sigurno nisam tek tako uzeo da pisem ovde.

Procitajte ustav pa vidite da li penzija moze da se blokira tek tako. Plata moze, penzija i ne bas.


Ma oni prosto izgube apetit kad im se pojavi neko da soli pamet sa Strazburom.

Nego, pusti ti to. Evo ja procitao Ustav (deo o penzijama) i nigde ne pise to o cemu ti pricas. Na koji clan tacno mislis?
[ Zlatni_bg @ 14.06.2018. 05:31 ] @
Procitaj delove vezane za osnovna ljudska prava i narocito delove koji naglasavaju na sta svako ima pravo. Ukoliko ti ukinu penziju a ne mozes vise da radis (citaj: starost) ne mogu da ti gaze dostojanstvo i blokiraju penziju jer ti time ugrozavaju egzistenciju.

A Strazbur je u ovom slucaju resenje jer je u drzavnoj strukturi, gde vlast drzi i sudove, sudije itd, jedini sud iznad domacih za ljudska prava.

Penzija ti je zagarantovana imovina koju si dobio svojim radnim stazom po zakonu. Ustav ti garantuje imovinu. Niko ne moze da ti je uzme protivpravno.
[ Zlatni_bg @ 14.06.2018. 06:14 ] @
... nemam stvarno nameru da se nadmecem ovde s nekim oko znanja, ovo je pravni problem, nije moja struka, ja sam izneo informacije iz iskustva jer je isti PIO fond mene hteo da zakine za porodicnu penziju koju sam primao zbog smrti majke. Nisam nikakav tip koji preti sudovima i slicno ali sam skapirao da kod PIO fonda jedino to funkcionise. Bezobrazni su, imaju zakon koji njima odgovara, koji nikako ne ide u korist drzavljanima i onima koji treba da uzivaju penziju, vec samo drzavi.

Ustav ima mnogo vise od onoga sto je u istom napisano, tacnije ne tumaci se samo "rec po rec" vec ceo koncept. Ono sto je u mom slucaju bio problem je sto nisam podneo potvrdu o studiranju jedne godine jer mi je ostao samo diplomski rad. Zamisao mi je bila da kada diplomiram odem u PIO sa dokumentacijom i da mi retroaktivno isplate penziju, jer nisam znao kada cu dobiti datum za odbranu diplomskog.

Govorili su mi da je sve super i da je to u redu kada sam podneo zahtev za penziju iako su me cimali za neke potvrde koje su vec dobili, pa sam morao da im objasnjavam sta je sta. Onda je stiglo resenje da necu primiti celu penziju vec samo 2 meseca jer sam 4 meseca posle diplomiranja podneo zahtev.

S obzirom da sam bio uzivalac porodicne penzije, nisam imao pravo da radim, ako zelim da primam istu. Ispunjavao sam sve uslove za primanje iste (bio student) i kako njihov zakon nalaze, "nisam bio sposoban za samostalno izdrzavanje" jer jelte, nisam imao primanja. Tu su se pozivali na famozni clan 81 koji su ostavili sebi za takve kao ja koji se sete posle godinu dana da odnesu dokumentaciju za penziju.

Tek posle ne znam ni ja koje zalbe i pretnje sudovima su mi uvazili zalbu jer su mi fakticki uzeli jedino pravo na finansijsku pomoc koju sam mogao da imam, tacnije jedine finansije dok sam student, po zakonu koji su oni napravili. Pozivao sam se na ustav i na prava coveka. Po njihovom zakonu ispada da je bukvalno njihova dobra volja da vam isplate penziju. A u realnosti je to malo drugacije i ne treba da im popustite, bezobrazni su. Ako nekome treba savet, pomoci cu, izvinjavam se ako je izlaganje delovalo "ajmo odma sve u zatvor" i slicno ali i dalje imam frustracije od PIO fonda zbog svega sto su meni radili, em sam svake godine cekao po 6 meseci uspostavljanje penzije em su me cimali za papire koje su vec bili dostavljeni, em su pokusali da me zakinu.
[ VladaSu @ 14.06.2018. 06:46 ] @
Mislim da je ovde situacija kao sto je bila sa Telekomom. Ako si duzan za ADSL ne moze da ti iskljuci mobilni koji redovno uplacujes. Mogu samo da ti iskljuce ADSL i da te tuze za ADSL.
Takodje je bila fora ako ne platis saobracajnu kaznu onda ne mozes da produzis registraciju. Oba ova slucaja su osporena.
Porez nema veze sa penzijskim doprinosima. Moraju da ti daju penziju ali onda mogu da te tuze i skidaju deo penzije ili drugih primanja ili da ti plene imovinu zbog poreskog duga.
[ Doktor Hlad @ 14.06.2018. 09:45 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
... nemam stvarno nameru da se nadmecem ovde s nekim oko znanja


Niko ti ne trazi da se nadmeces vec te samo pitam u kom clanu Ustava pise to sto ti tvrdis?

Kapiram ja da si ti to negde cuo (ili sam smislio?) pa ti zvuci logicno da to tako pise u Ustavu i onda pricas okolo kako je to tako a da nisi Ustav nikad ni video. Nije ni moja struka ali umem da citam. To sto ti tvrdis da tamo pise - ne pise ni u jednom clanu. Pise samo da se penzija uredjuje zakonom i da je drzava u obavezi da obezbedi redovno "snabdevanje" ali nigde ne pise da je tebi kao individualcu zagarantovano pravo na penziju i da ti ga niko ne moze osporiti ili sta vec ti tvrdis.

Ako i dalje tvrdis da to sto si izjavio tamo pise onda daj broj clana u kom to pise ili copy/paste ili sta god?
[ nemamstan @ 14.06.2018. 11:21 ] @
Mislim da penzija ne može da se uskrati
ali može da se otegne donošenje rešenja o penzionisanju.

U svakom slučaju ako se nekom desi da ne dobije rešenje zbog "nekakvog duga" mora da ospori dug.

Što se tiče pretnji Strazburom evo jednog teksta vezanog za Strazbur i penzije:

Evropski sud i penzije

Tu je naveden spor penzionera i Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
Citat:
Penzije u Srbiji su smanjene početkom primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, usvojenom u Narodnoj skupštini 26.12.2014. godine. Sadržina ovog Zakona ne korespondira sa njegovim nazivom – ne radi se o novom uređenju načina isplate penzija, već o njihovom smanjenju.

Tvrde penzioneri a analizu šansi pred ES za ljudska prava možete pročitati u tekstu.

Pa na osnovu svega toga procenite kakve su vaše šanse
da dobijete spor usled uskraćivanja "prava na mirno uživanje imovine".
[ VladaSu @ 14.06.2018. 19:50 ] @
Porez i penzijsko osiguranje su dva razlicita fonda koji nemaju vezu jedan sa drugim. Pitaj ih po kom clanu zakona oni to traze od tebe, uredbi, pravilniku?
[ pctel @ 14.06.2018. 21:21 ] @
Citat:
VladaSu:
Porez nema veze sa penzijskim doprinosima. Moraju da ti daju penziju ali onda mogu da te tuze i skidaju deo penzije ili drugih primanja ili da ti plene imovinu zbog poreskog duga.

A, pa cekaj malo... Preduzetnik ne moze u pdnziju dok ne zatvori radnju, je li tako? Radnju ne moze da zatvori dok ne plati porez. I to onda nije problem fondom pio, nego sa apr.

Ja isto mislim da to nine u redu, u smislu da nije u redu terati coveka da nastavi sa radom ako vec radi sa gubitkom i nema novca da plati porez. Apr treba da omoguci zatvaranje radnje, a onda poreska uprava nek pleni imovinu ili vec kako prinudno naplacuje. Mnogi zakoni su nestrucno i nakaradno napisani, a sluzbenici rade po zakonu, kakav god da je.
[ nemamstan @ 14.06.2018. 23:28 ] @
Citat:
pctel

Mnogi zakoni su nestrucno i nakaradno napisani, a sluzbenici rade po zakonu

Ako službenici rade po zakonu onda moraju da osobi koja ispunjava uslove za penziju dati penziju, zar ne?
Mnogi primaju penziju i pri tome su zaposleni.
Tako da ne znam zašto bi neko morao da zatvori radnju da bi stekao penziju? Takav uslov se ne pominje kao ni nekakve obaveze za porez.

Ima tu još nerešenih pitanja.

Na primer godine provedene na služenju vojnog roka.
To ranije nije toliko bolo oči jer su svi (muškarci) služili vojni rok.

No, danas postoje razlike jer danas kad ne postoji obaveza služenja vojnog roka
oni koji su 1 ili 2 godine služili vojni rok su onemogućeni da za toliko uvećaju svoj staž.
A pri tome su obavljali odredjene poslove za državu.


[Ovu poruku je menjao nemamstan dana 15.06.2018. u 09:30 GMT+1]
[ pctel @ 15.06.2018. 05:55 ] @
PDF nije dobro linkovan. Mnogi rade dok su u penziji, ali mislim da mora da bude ispostovan redosled - prvo odes u penziju, pa onda zasnujes radni odnos, ili otvoris radnju.
[ VladaSu @ 15.06.2018. 07:57 ] @
Posle 2 godine radnja koja ima poreski dug tj blokiran racun se automatski zatvara.
[ nemamstan @ 15.06.2018. 08:31 ] @
Citat:
pctel

PDF nije dobro linkovan.

Link korigovan.
Tu nema uslov "prvo odes u penziju, pa onda zasnujes radni odnos" koji pominješ.
[ Dexic @ 17.06.2018. 23:54 ] @
Citat:
nemamstan:
Ako službenici rade po zakonu onda moraju da osobi koja ispunjava uslove za penziju dati penziju, zar ne?

Da li je osoba ispunila uslove?
Jeste? Ima staz? Ima? Gde su dokazi iz PIO fonda da ima staz?

Staz ima kada se uplati sve sto treba PIO fondu. U slucaju preduzetnika, mislim da to ne moze da se knjizi ako ima poreskih dugova.
Tako da je to po pravilima.
[ nemamstan @ 05.07.2018. 11:54 ] @
Napisao sam "moraju da osobi koja ispunjava uslove za penziju dati penziju".

Medjutim, imaš ljudi koji rade ceo život a dinara ne uplate u PIO.
Takvi sigurno ne ispunjavaju uslove za penziju.