[ bigvlada @ 19.07.2018. 07:19 ] @

EC fines Google €4.34bn

NEWSFLASH: The European Commission has fined Google €4.34bn for breaching EU antitrust rules.

The tech giant is being sanctioned for abusing its dominant position in the Android operating system for mobile phones.The EC says Google unfairly took advantage of the popularity of its Android mobile phone operating system, and forced phonemakers to pre-install Google services such as its flagship search product.Competition commissioner Margrethe Vestager is outlining the decision now.Commissioner Vestager says Google must make amends within 90 days, or the company will incur penalty payments.

Vestager is outlining the case against Google.

She says:

Google required manufacturers to pre-install the Google search and browser apps on Android phones, otherwise they wouldn’t be allowed to use Google Play (its app service)/.
Google paid manufacturers and network operators to make sure that only the Google search app was installed on devices
Google has restricted the development of competing mobile phone operating systems, which could have provided a platform for rival search engines.


Google has used Android as a vehicle to cement its dominance as a search engine.These practices have denied rivals a chance to innovate and to compete on the merits.They have denied European consumers the benefit of effective competition in the very important mobile sphere.And this is illegal under EU antitrust rules.


In theory, a manufacturer can used the Android source code to create their own platform, as Google makes it openly accessible.But in practice, Vestager says, device manufacturers who wish to obtain Google’s proprietary Android apps and services need to enter into contracts with Google, as part of which Google imposes a number of restrictions.Google has prevented device manufacturers from using any alternative version of Android that was not approved by Google (Android forks).In order to be able to pre-install on their devices Google’s proprietary apps, including the Play Store and Google Search, manufacturers had to commit not to develop or sell even a single device running on an Android fork.The Commission found that this conduct was abusive as of 2011, which is the date Google became dominant in the market for app stores for the Android mobile operating system.

https://www.theguardian.com/bu...e-fine-fed-chair-business-live

Inače, Gugl se svojevremeno hvalio kako čuva pare po raznim poreskim rajevima. Ne bi me čudilo da popije još jednu kaznu, slično kao Apple. Neka se spremi Fejsbuk.

[ mjanjic @ 19.07.2018. 14:29 ] @
Pa nije problem, može Google da im dozvoli da menjaju kod i da rade šta hoće, ali onda će to da košta... koliko?

Pa MS i Apple čak ne daju ni kod, već samo API-je, i to opet pod nekim uslovima...

Android je bar Open Source, ali se kod može koristiti u komercijalne svrhe (što, dakle, važi i za proizvođače telefona) pod određenim uslovima. Ako proizvođač želi da integriše Play Store i druge servise, onda ne može da radi šta hoće na kodu.


Ne branim Google, ali neka EU lepo prvo kazni Apple za monopol po pitanju OS-a i softvera za svoje telefone, pa onda neka ide dalje.

A nama korisnicima je veći problem što za bilo kakav servis, pa i za instalaciju bilo kog App-a sa Play Store zahteva se pristup ličnim podacima (kao što je npr. podatak o lokaciji, iako je on bitan za mape i druge servise koji koriste taj podataka, ali za većinu aplikacija nije od suštinske važnosti), pristup kameri, mikrofonu...
Prvo to neka srede, pa onda neka se bave ovim.
[ Space Beer @ 19.07.2018. 16:20 ] @
Kakav monopol Apple-a kada Google ima 75% udela na tržištu?

Jedina normalna Google aplikacija jeste Play Store. Kada bi neke ključne aplikacije bile dostupne na Amazon store-u (npr. Whatsapp) i ako se još doda F-droid, Playstore ne bi ni bio potreban mnogima. Tj. šteta što ne postoji alternatvni repo za Android apliakcije, jer onda bi zapravo Android (bez Gugl naloga i servisa) i bio normalan OS
[ mjanjic @ 19.07.2018. 17:56 ] @
Ne pričam o monopolu na tržištu, već o monopolu na OS i aplikacije na uređaju koji Apple proizvodi. Da ne pominjemo ograničenje da se BT može koristiti samo između njihovih uređaja i sl.

Ovamo kecaju Google (ne branim ga, ima tu mnogo drugih stvari koje su kritičnije od ovoga za šta je kažnjen), a Apple je kao u redu.

A šta je sa ucenjivanjem od strane MS-a da za sertifikaciju drajevra moraju papreno da plaćaju MS-u, inače komponente neće biti podržane na Win 10 ako drajver nije digitalno potpisan?
MS kao radi neko testiranje i sl., a meni se dogodilo da na računaru slika izgleda kako da je panel ili neki drugi deo elektronike u kvaru (vertikalne linije preko celog ekrana), Win prijavljuje da nema novog drajvera na Win Update, skinem lepo drajver sa Intel-ovog sajta i instaliram, restartujem računar, slika u redu.

Problem je što zakone prave i donose političari, umesto da se to prepusti nekim strukovnim inženjerskim organizacijama, gde se ljudi razumeju u određene stvari, pa da oni pišu predloge zakona, onda bismo možda i dočekali bolje dane za korisnike. Ovako, vidite koliko dugo su korisnici u EU čekali na ukidanje paprenih cena za roming, a na mnoge druge stvari će nastaviti da čekaju decenijama, jer globalne kompanije koriste rupe u zakonima kad god i gde god stignu da ostvare dominantniju poziciju na tržištu.
[ Space Beer @ 19.07.2018. 18:16 ] @
Tražiš od kompanija da otvore svoj OS od kog žive? Koja je to logika? Niko nikoga ne primorava da koristi bilo koji OS. Problem je kada zloupotrebiš svoju poziciju kao monopolista. Ovakve stvari su zapravo besmislene. MS je bio kažnjen zbog IE-a, i dalje nastavio da ga gura (sad je Edge) i opet ono đubre od Chrome satra sve browsere na (skoro) svim platformama.
[ flighter_022 @ 20.07.2018. 08:15 ] @
Napravio bih malu analogiju sa motornim vozilima.

Zamislite da EU recimo kazni Mercedes jer ne omogućava, niti to uopšte dozvoljava, da se u njihova vozila ubacuje motor sa BMW-a. Mora mercedes da, sa inženjerske strane, omogući kompatibilnost sa motorima proizvedenim od strane BMW-a, VW-a pa čak i Crysler-a. A nakon svega toga, mora da obezbedi pri kupovini vozila i konfigurator pa da može budući vlasnik sam da konfiguriše ono što kupuje, pa čak i da izabere šasiju od Mercedesa, ali onda da može da izabere motor od BMW-a, sedišta iz Audi Q7, papučicu gasa iz Fiata, a desni retrovizor, obavezno, sa Forda.

I proizvođači mobilnih uređaja, i proizvođači automobila ulože ogromna sredstva u razvoj proizvoda. Da recimo ranije pomenuti Mercedes zahvati 75% tržišta vozila, da li bi države i unije država i prema njima nastupili kao što su prema guglu sada?
[ Nedeljko @ 20.07.2018. 08:25 ] @
flighter_022

Jedno je ne omogućiti, a drugo zabraniti.

Ako neko proizvede motor kompatibilan sa mercedesovim kolima, zašto da vlasniku bude zabranjeno da ga ugradi ako želi? Kupio je ceo automobil od mercedesa, ali hoće da zameni motor.
[ Nedeljko @ 20.07.2018. 08:29 ] @
Mnogi se odlučuju za pogon na gas, koji nije fabrički ugrađen. Treba li proizvođač da im to zabrani i da im kaže da "piratizuju" kola?
[ mjanjic @ 20.07.2018. 09:06 ] @
Pa, evo, u Srbiji po novom zakonu ne smeš da imaš ni ugrađenu kuku na vozilu, čak ni onu koja se skida ("evropska", kako je vozači zovu), ako nemaš adekvatan papir o prepravci vozila.

Da ne pominjem šta se pravi od auto škola i kakav je to biznis u Srbiji, čim se godinama vlast trudi da izbaci one manje škole i da nekoliko njih dođu praktično do monopola.
[ flighter_022 @ 20.07.2018. 09:39 ] @
Hm, Android dozvoljava instalaciju paketa koji ne dolaze sa Google play. Mene niko ne sprečava da isntaliram nešto drugo što nije Chrome. Isto tako, ništa me ne sprečava da napravim svoju aplikaciju i instaliram je, a da za to uopšte ne pitam Google. Probajte to isto na iOS uređajima. Sve što je Google trebao uraditi je da prilikom inicijalizacije Android sistema provede korisnika kroz nekoliko dodatnih koraka (odaberi default browser i mail aplikaciju, odaberi default repository, ako nije Googlovo, onda par upozorenja i potvrda yes yey yeeees i uređaj spreman za rad).
[ Java Beograd @ 20.07.2018. 09:40 ] @
Citat:
flighter_022:Napravio bih malu analogiju sa motornim vozilima.

Analogija možda jeste zanimljiva, ali samo postavljanje analogije, jednostavno nema smisla.

Ima jedna anegdota, od pre 15-20 godina gde Bil Gejts kaže da kad bi se auto-industrija razvijala kao MS Softver, odavno bi imali neznamnijakakve automobile, brze, jeftine, na vodu, leteće i tako dalje.
A ona mu neko odgovorio, da kad bi tako bilo onda bi za svaki novi automobil trebalo iz početka praviti ulice, autoputeve, petlje, signalizaciju.
[ Ivan Dimkovic @ 20.07.2018. 10:26 ] @
Citat:
flighter_022:
Napravio bih malu analogiju sa motornim vozilima.

Zamislite da EU recimo kazni Mercedes jer ne omogućava, niti to uopšte dozvoljava, da se u njihova vozila ubacuje motor sa BMW-a. Mora mercedes da, sa inženjerske strane, omogući kompatibilnost sa motorima proizvedenim od strane BMW-a, VW-a pa čak i Crysler-a. A nakon svega toga, mora da obezbedi pri kupovini vozila i konfigurator pa da može budući vlasnik sam da konfiguriše ono što kupuje, pa čak i da izabere šasiju od Mercedesa, ali onda da može da izabere motor od BMW-a, sedišta iz Audi Q7, papučicu gasa iz Fiata, a desni retrovizor, obavezno, sa Forda.

I proizvođači mobilnih uređaja, i proizvođači automobila ulože ogromna sredstva u razvoj proizvoda. Da recimo ranije pomenuti Mercedes zahvati 75% tržišta vozila, da li bi države i unije država i prema njima nastupili kao što su prema guglu sada?


Analogija na zalost nije ekvivalentna, nije cak ni priblizna.

Problem je sasvim druge prirode, a to je zloupotreba dominantne pozicije u jednom trzistu kako bi osvojio druga trzista.

Ako hoces da tvoja analogija ima smisla, morao bi da promenis aktere u nekog hipotetickog Mercedesa koji drzi vecinu trzista i prakticno nema konkurente i koji jednog dana odluci da udje u trziste, recimo, prodaje hamburgera i onda trazi od svakog dilera koji valja Mercedese da prodaje i iskljucivo njihove hamburgere. Ako neces prodajes Mercedes hamburgere, nema dostave Mercedes vozila.

Gde je problem? Problem >nije< u tome sto je hipoteticki trzisno dominantni Mercedes poceo da valja hamburgere, vec u tome sto zloupotrebljavaju svoju vec osvojenu dominantnu poziciju kako bi osvojili druga trzista gde nisu dominantni igrac.

Zasto je to problem? Sa stanovista drzave, drustva tj. - to je lose zato sto gusi konkurenciju i sprecava potencijlani razvoj. Kad je neko dominantan igrac, on moze da te veze za inferiorni proizvod i opet ce pobiti konkurenciju ako zloupotrebe vec etabliranu dominantnu poziciju. Kao drustvo si onda izgubio vrednu mogucnost razvoja tih proizvoda samo zato sto je neki monopolista lupio sakom o sto i odlucio da ugovorima prisili druge da koriste njegove druge proizvode.

Citat:

Hm, Android dozvoljava instalaciju paketa koji ne dolaze sa Google play. Mene niko ne sprečava da isntaliram nešto drugo što nije Chrome. Isto tako, ništa me ne sprečava da napravim svoju aplikaciju i instaliram je, a da za to uopšte ne pitam Google. Probajte to isto na iOS uređajima. Sve što je Google trebao uraditi je da prilikom inicijalizacije Android sistema provede korisnika kroz nekoliko dodatnih koraka (odaberi default browser i mail aplikaciju, odaberi default repository, ako nije Googlovo, onda par upozorenja i potvrda yes yey yeeees i uređaj spreman za rad).


To uopste nije ni dovedeno u pitanje. I Microsoft Windows je dozvoljavao instalaciju bilo kog browsera.

Problem je sto je Google, bas kao i Microsoft pre 20+ godina, prisiljavao OEM-e da ne smeju da ukljuce druge proizvode ako zele pune Android licence. Bukvalno ista praksa i isto ponasanje, samo sto je ponasanje Google-a daleko stetnije zato sto su telefoni drasticno brojniji i ukljuceni u svaku poru zivota u poredjenju sa PC-jevima 1996-te.

iOS je potpuno irelevantan posto Apple nema dominantnu poziciju na trzistu telefona.
[ Nedeljko @ 21.07.2018. 07:36 ] @
Citat:
mjanjic: Pa, evo, u Srbiji po novom zakonu ne smeš da imaš ni ugrađenu kuku na vozilu, čak ni onu koja se skida ("evropska", kako je vozači zovu), ako nemaš adekvatan papir o prepravci vozila.

Ko izdaje tu dozvolu? Proizvođač kola? Verujem da ne, nego neki servis izdaje potvrdu da je ispravno ugrađena.
[ bachi @ 21.07.2018. 09:59 ] @
Citat:
flighter_022:
Hm, Android dozvoljava instalaciju paketa koji ne dolaze sa Google play. Mene niko ne sprečava da isntaliram nešto drugo što nije Chrome. Isto tako, ništa me ne sprečava da napravim svoju aplikaciju i instaliram je, a da za to uopšte ne pitam Google. Probajte to isto na iOS uređajima. Sve što je Google trebao uraditi je da prilikom inicijalizacije Android sistema provede korisnika kroz nekoliko dodatnih koraka (odaberi default browser i mail aplikaciju, odaberi default repository, ako nije Googlovo, onda par upozorenja i potvrda yes yey yeeees i uređaj spreman za rad).

Šta te sprečava da deinstaliraš Google play, google play services, google* aplikacije?

Ah da, ne možeš.
[ Space Beer @ 21.07.2018. 13:06 ] @
Izvoli
https://lineageos.org
https://lineage.microg.org
[ bachi @ 22.07.2018. 12:10 ] @
Šta da izvolim? To nije odgovor na moje pitanje.
[ Branimir Maksimovic @ 22.07.2018. 13:55 ] @
Ako se stavi custom firmware, tad odlazi garancija?
[ Shadowed @ 22.07.2018. 14:18 ] @
Ovde imate dobar i jasan clanak o situaciji sa Android, uslovima koje Google postavlja OEM-ima itd. https://arstechnica.com/gadget...source-by-any-means-necessary/
[ bachi @ 22.07.2018. 14:21 ] @
Naravno da odlazi garancija, na stranu što ovaj rom sa linka podržava svega par telefona i to nije odgovor na moje pitanje.

Dakle, hoću laku mogućnost, bez gubitka garancije da otkačim sve googleove aplikacije i servise iz Android telefona, dakle - prostim uninstallom ili još bolje da me pita želim li ih uopšte nakon prvog startovanja telefona.

E - to ne može.

Može, ali root, pa root uinstaller pa nek je sa srećom da nešto ne ubiješ što ne treba i da ti ne ugrobari ceo telefon.

A zašto bi to radio, neko pita?

Zato što već 6 godina koristim Android bez i jedne jedino google aplikacije i zaista mi dobro ide. :)

Prvo je to bilo na 2.2.x Androidu, sad na 4.4.x Androidu, ali je pitanje da li je i kako moguće na novijim Androidima, obzirom da sve čine da otežaju rootovanje i custom romove.

Za mail koristim K-Mail, Viber mi je dovoljan od svih messengera, Firefox kao browser, DAVDroid za sinhronizaciju kontakta koji se sinrhonizuju na owncloud. Google play mi ne treba, instaliram sam aplikacije koje želim ručno i telefon radi sto puta stabilnije i brže, jer nema google-a da mu pojede pola resursa.
[ ademare @ 22.07.2018. 15:25 ] @
Clanak koji je linkovan u prvom postu , vidi se da je pisao neko ko se bas ne razume u OS mobilnih uredjaja . Nesto slicno kada ovakvu vest napise Politika domaca na primer , pa se vidi da novinar zna da ukljuci kompjuter , i dalje nista !

U clanku dolazi do mesanja pojmova zastupljenost OS -a i Google servisa !

Pa se tvrdi da ne Racunajuci Kinu , Google OS ucesce na trzitu iznosi 95 % ? A sa Kinom 75 % ? To je naravno Budalastina jer Android kao OS Dominira u Kini , nikako bez nje ne moze biti manji procenat zastupljenosti OS-a , ali Kina ima poseban dogovor , sa Googlom , oko njihovih servisa , tako da bi trebalo da pise da Google servisi imaju zastupljenost bez Kine 95 % , a ne OS . U telefonima namenjenim Kineskom trzistu , koristi se Android , ali se ne koriste Google servisi .

Google je najavio zalbu , i zapretio je da zbog velicine kazne , Android vise nece biti besplatan za proizvodjace , sto je ipak njihova unutrasnja stvar , jer Google moze da pocne da naplacuje kada god pozeli , nevezano za bilo kakave presude itd.

Sa pravom se kaze da ne postoji " Besplatan rucak" pa to sto ne naplacuje u novcu , ne znaci da je besplatno , zato idu servisi . Sa Kinom su se pogadjali ko zna kako , jer Kina ima drzavni NAT koji je pod Drzavnom kontrolom i cenzurom .
[ Space Beer @ 22.07.2018. 15:34 ] @
Ko hoće Android bez Gugla, ima opciju sa LineageOS-om. Treba malo gimnastike, ali ako je korisniku bitnije da sačuva privatnost ili da ima OS po želji nego da koristi ono što mu ne odgovara, izbor postoji.

Tačno je da se ne mogu ukloniti Gugl aplikacije sa Androida, ali mogu se islključiti. Tako da ne troše bateriju, memoriju i sl. Jedino prostor na disku, ali to danas uglavnom nije problem. Ja od kada sam prešao na Droid, koristim jedino Play Store (ipak F-droid nema sve što treba, a mrzi me da se cimam sa .apk fajlovima) i Phone od Gugl aplikacija. A nadam se da ni Phone neće dugo. A možda ni Android uopšte :)

Inače, ne krivim Gugl. To je baš ono što korisnici žele. Da nije tako, ne bi Android imao 75% udela na tržištu, imao samo jednog konkurenta, a svi ostali pukli kao zvečka (Ubuntu, Firefox, Symbian, Blackberry, Sailfish i naravno Windows), iako su u nekim aspektima bili ispred Droida. Nažalost, nisam ni stigao da uzmem Ubuntu phone, koristio sam samo Symbian i Windows dok su trajali. I bio zadovoljan.

Još gora situacija je sa ostalim G servisima (Chrome, Google docs, Gmail...) koji takođe dominiraju u svojim oblastima, a ništa posebno ne nude. Ali kao što rekoh, ako ljudi to žele, nema razloga da im iko brani.
[ Shadowed @ 22.07.2018. 17:03 ] @
Google-ov Android dominira na trzistu izmedju ostalog zato sto su zakljucali OEM-e. Ako hoces da proizvodis telefone i da imas na nekom modelu kompletan Android, moras se uclaniti u klub a uslovi uclanjenja su da ne smes ni jedan jedini telefon da imas sa drugom verzijom Androida. Zbog toga bilo koji proizvodjac telefona koji sada prodaje Android telefone jako tesko moze da se izvuce iz tog deal-a. Morao bi da napravi svoj fork, svoj skup osnovniih aplikacija (jer Google godinama zamenjuje komponente Androida svojim aplikacijama koje nisu open source), svoj playstore i zatim da poputno prestane da prodaje telefone sa Google-ovim Android-om. To je preveliki zalogaj.
Amazon koristi svoj fork Androida i jedva moze da nadje proizvodjaca telefona.

Sa linka koji sam ostavio u prethodnoj poruci:

Citat:
The OHA is a group of companies committed to Android—Google's Android—and members are contractually prohibited from building non-Google approved devices. That's right, joining the OHA requires a company to sign its life away and promise to not build a device that runs a competing Android fork.

Citat:
This makes life extremely difficult for the only company brazen enough to sell an Android fork in the west: Amazon. Since the Kindle OS counts as an incompatible version of Android, no major OEM is allowed to produce the Kindle Fire for Amazon. So when Amazon goes shopping for a manufacturer for its next tablet, it has to immediately cross Acer, Asus, Dell, Foxconn, Fujitsu, HTC, Huawei, Kyocera, Lenovo, LG, Motorola, NEC, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba, and ZTE off the list. Currently, Amazon contracts Kindle Fire manufacturing out to Quanta Computer, a company primarily known for making laptops. Amazon probably doesn't have many other choices.
[ dejanet @ 22.07.2018. 17:41 ] @
Lock-in sa jedne, a sa druge strane nemogucnost prozivodjaca telefona, ne da ponude OS, vec nisu u stanju da ponude ni jedan smisleni servis. Bloatware je po mom misljenu oterao vise ljudi, nego cinjenica da je glavni proizvod google-a licni podaci o samim korisnicima.
[ bachi @ 22.07.2018. 21:14 ] @
Citat:
Space Beer:
Ko hoće Android bez Gugla, ima opciju sa LineageOS-om. Treba malo gimnastike, ali ako je korisniku bitnije da sačuva privatnost ili da ima OS po želji nego da koristi ono što mu ne odgovara, izbor postoji.


Lafe, Android je open source operativni sistem koji je besplatan i otvorenog tipa, a Google apps su aplikacije koje su zatvorenog tipa. Dakle, ko hoće Android bez Googla aplikacija, ima da dobije Android bez Google aplikacija. Kakav crni LineageOS koji radi na 20 telefona? I sve dok se ne omogući pravo krajnjem korisniku da dobije telefon bez Google aplikacija, kao što se omogućilo da se dobije Windows bez Internet explorera i Windows media playera (čuveni Windows sa N) i treba da im rokaju kazne i uzimaju milijarde.

Citat:
Space Beer:Tačno je da se ne mogu ukloniti Gugl aplikacije sa Androida, ali mogu se islključiti.

Aj probaj da isključiš Google play services, pa javi utiske. I ne želim da mogu da ih isključim, želim da ih nemam uopšte instalirane na prvom mestu i želim da mogu u potpunosti da ih deinstaliram. Ne mogu to da imam? Rokaj €vropo milijarde dolara zloćama iz džepova.


Citat:
Space Beer:Inače, ne krivim Gugl. To je baš ono što korisnici žele.

Koga kriviš? Baba vangu? Ne možeš da imaš pristup Google play marketu (nekada se zvao Android market btw) ako nemaš instaliraš Google play i google play services koji jede resurse telefona ko ceo opreativni sistem Android i ko zna šta radi u pozadini. Zašto su mu potrebni toliki resursi kada sve što želim jeste da skidam i updatujem aplikacije preko njega? Zašto f-droid aplikacija ne traži ni 1% resursa kao Google play, a isto skida i updatuje aplikacije?

I na kraju, zašto Google play ne nudi direktan download .apk fajlova, koje bih onda mogao iz browsera da skinem i instaliram?

Edit: Hahaha, čitam koliko su korisnici oduševljeni ovim smećem... https://play.google.com/store/...;hl=en&showAllReviews=true

To je baš ono što korisnici žele, dupe malo.

[Ovu poruku je menjao bachi dana 22.07.2018. u 22:26 GMT+1]
[ Shadowed @ 22.07.2018. 21:27 ] @
Citat:
bachi: Android je open source operativni sistem koji je besplatan i otvorenog tipa, a Google apps su aplikacije koje su zatvorenog tipa.

Dodatno, sve vise komponenti Androida se prebacuje u zasebne aplikacije tako da taj open source OS sve manje toga zapravo podrazumeva. Na kraju ce samo Linux jezgro ostati open source jer su u obavezi.
[ bachi @ 22.07.2018. 21:51 ] @
Čuveno kuvanje žabe. :)
[ Nedeljko @ 23.07.2018. 10:19 ] @
bachi

EU roka Google zato što joj trebaju pare. Da je razlog druge prirode, zabranili bi im pooslovanje na ovaj način i prisilili ih da posluju drugačije. Ovako im šalju poruku: slobodno vi nastavite po starom, samo nama dajte naš deo.
[ bachi @ 23.07.2018. 11:40 ] @
To ostaje da se vidi da li će pooštriti kazne, pozivati na saslušanje, itd.
[ Ivan Dimkovic @ 23.07.2018. 12:10 ] @
Citat:
Nedeljko:
bachi

EU roka Google zato što joj trebaju pare. Da je razlog druge prirode, zabranili bi im pooslovanje na ovaj način i prisilili ih da posluju drugačije. Ovako im šalju poruku: slobodno vi nastavite po starom, samo nama dajte naš deo.


Pa upravo ideja i jeste da se Google prisili da radi drugacije a uz to i da plate kaznu sto je destimulator za buduce ponasanje i uopste nisu bez efekta, da li je Microsoft mozda pokusao nesto slicno posle IE-a da uradi? Nije bas.

Ova kazna je pocetna pozicija, EU je najavila da ce ici i do 5% dnevnog prometa sa kaznom ako Google ne koriguje ponasanje, a 5% dnevnog prometa je nesto sto akcionari nece bas prezaliti tek tako.
[ Nedeljko @ 23.07.2018. 12:20 ] @
Na Kalemegdanu se može posetiti izložba srednjovekovnih sprava za mučenje. To je bila ozbiljna vlast, koja nije tolerisala ni nevreme. U slučaju oluje je morao neko krivično da odgovara za izazivanje iste metodom opštenja sa Đavolom.
[ bigvlada @ 24.07.2018. 07:54 ] @
Citat:
Clanak koji je linkovan u prvom postu , vidi se da je pisao neko ko se bas ne razume u OS mobilnih uredjaja . Nesto slicno kada ovakvu vest napise Politika domaca na primer , pa se vidi da novinar zna da ukljuci kompjuter , i dalje nista !

U clanku dolazi do mesanja pojmova zastupljenost OS -a i Google servisa !

Pa se tvrdi da ne Racunajuci Kinu , Google OS ucesce na trzitu iznosi 95 % ? A sa Kinom 75 % ? To je naravno Budalastina jer Android kao OS Dominira u Kini , nikako bez nje ne moze biti manji procenat zastupljenosti OS-a , ali Kina ima poseban dogovor , sa Googlom , oko njihovih servisa , tako da bi trebalo da pise da Google servisi imaju zastupljenost bez Kine 95 % , a ne OS . U telefonima namenjenim Kineskom trzistu , koristi se Android , ali se ne koriste Google servisi .

Google je najavio zalbu , i zapretio je da zbog velicine kazne , Android vise nece biti besplatan za proizvodjace , sto je ipak njihova unutrasnja stvar , jer Google moze da pocne da naplacuje kada god pozeli , nevezano za bilo kakave presude itd.

Sa pravom se kaze da ne postoji " Besplatan rucak" pa to sto ne naplacuje u novcu , ne znaci da je besplatno , zato idu servisi . Sa Kinom su se pogadjali ko zna kako , jer Kina ima drzavni NAT koji je pod Drzavnom kontrolom i cenzurom .


Prvo, to nije članak nego skup izjava povodom odluke EC da kazni Gugl. Ono što ti citiraš je izjava bankarskog analitičara koji je nevešto preneo deo pune izjave Evropske Komisije.


Ovde je objašnjen deo koji te buni:

Through its control over Android, Google is dominant in the market for mobile operating systems, which are available for licence to other manufacturers. Google has been dominant in this market since 2011. Our most recent figures show that it holds a market share of more than 95%. The second biggest player in the market, Windows Mobile, was very small in comparison. It had a share of less than 5%, before exiting the market last year.

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-4584_en.htm

Imaju 95% tržišta operativnih sistema koji se mogu licencirati drugim kompanijama van Kine. Tu nema jabučara jer oni ne daju svoj os drugima. Analitičar onda meša babe i žabe jer navodi udeo od 75% u Kini a to je udeo za kompletno tržište, tj. tu razliku do 100% čini iOS sa 25% udela.
[ Space Beer @ 02.08.2018. 05:40 ] @
Citat:
Nedeljko:
bachi

EU roka Google zato što joj trebaju pare. Da je razlog druge prirode, zabranili bi im poslovanje na ovaj način i prisilili ih da posluju drugačije. Ovako im šalju poruku: slobodno vi nastavite po starom, samo nama dajte naš deo.

Ne može EK da zabrani Guglu bilo šta. EU je slobodno tržište, nije to Kina, Rusija, Turska... Mogu "samo" da im naplaćuju kazne za kršenje anti-monopolskih propisa. A Gugl može da promeni ploču, a može da nastavi isto ovo i da plaća kazne.

Citat:
bachi:
Lafe, Android je open source operativni sistem koji je besplatan i otvorenog tipa, a Google apps su aplikacije koje su zatvorenog tipa. Dakle, ko hoće Android bez Googla aplikacija, ima da dobije Android bez Google aplikacija. Kakav crni LineageOS koji radi na 20 telefona? I sve dok se ne omogući pravo krajnjem korisniku da dobije telefon bez Google aplikacija, kao što se omogućilo da se dobije Windows bez Internet explorera i Windows media playera (čuveni Windows sa N) i treba da im rokaju kazne i uzimaju milijarde.

Je l' znaš kako izgeda AOSP i šta sadrži? Takav kakav je, on je nefunkcionlan za većinu korisnika u 2018. Što govori činjenica da je čak i LineageOS dostupan na više uređaja nego AOSP.

Pogledaj link koji je Shadowed okačio i videćeš kako izgleda jedini mogući Android telefon bez Gugl aplikacija, a odobren za OHA partnere. Što možda i nije problem kada dodaš F-droid i sve što ti odatle treba. Naravno, ni F-droid ne bi smeo da se nađe na njemu preinstaliran. Ali broj ljudi koji bi to uradio je zanemarljivo mali, što govori i činjenica da ne postoji nijedan AOSP telefon na tržištu.
Citat:
Aj probaj da isključiš Google play services, pa javi utiske. I ne želim da mogu da ih isključim, želim da ih nemam uopšte instalirane na prvom mestu i želim da mogu u potpunosti da ih deinstaliram. Ne mogu to da imam? Rokaj €vropo milijarde dolara zloćama iz džepova.

Naravno da možeš. Ti možeš da uzmeš bilo koji telefon i (probaš da) instaliraš AOSP. Nexus (Pixel) svakako. Ili, ako si zaključio da je to ono što ne postoji na tržištu, a ljudima treba, možeš čak i da pokreneš biznis i prodaješ Android telefone bez Gugl servisa. Pošto verovatno ne bi bio deo OHA, mogao bi i F-droid sa popularnim aplikcijma da ide na njima. Vidiš koliko nezadovoljnih korisnika ima Google Play (services). Cenim da bi ubrzo postao milioner.

Android jeste Google Play (Services, API). Sve ostale aplikacije su manje bitne. To i Google zna, otuda i ovi uslovi za partnere.
Citat:

Koga kriviš? Baba vangu? Ne možeš da imaš pristup Google play marketu (nekada se zvao Android market btw) ako nemaš instaliraš Google play i google play services koji jede resurse telefona ko ceo opreativni sistem Android i ko zna šta radi u pozadini. Zašto su mu potrebni toliki resursi kada sve što želim jeste da skidam i updatujem aplikacije preko njega? Zašto f-droid aplikacija ne traži ni 1% resursa kao Google play, a isto skida i updatuje aplikacije?
I na kraju, zašto Google play ne nudi direktan download .apk fajlova, koje bih onda mogao iz browsera da skinem i instaliram?
Edit: Hahaha, čitam koliko su korisnici oduševljeni ovim smećem... https://play.google.com/store/...;hl=en&showAllReviews=true
To je baš ono što korisnici žele, dupe malo. :D :D

Zašto bi Gugl nudio .apk fajlove? Ako ti treba, traži od proizvođača softvera. Gugl i ne traži ništa ni od koga, proizvođači softvera samu šalju svoje aplikacije Guglu. Ali zato Gugl može da zabrani (licencom) preuzimanje .apk fajlova sa Store-a, kao što i radi

Ko je kriv za ovakvo stanje osim baba Vange? Prvo proizvođači telefona. Pre 5 godina je bilo očigledno šta će se desiti i svi su to prihvatili. Niko od njih se nije bunio, niko nije hteo tada da razmatra alternative, a sad kukaju da ih EK spasi.

Bilo je jasno da ne možeš sa Droidom ništa drugačije da uradiš i da moraš da slušaš Gugl, ali tada su još uvek postojale alternative, a članstvo u OHA ti ne brani rad na drugim sistemima. A Jedino što je trebalo biti pametan i ponuditi koristan proizvod, a ne još jedan u moru besmislenih uređaja. Ako Purism misli da ima tržište za mobilni sa sopstvenim (tj. forkom) linux OS-om, cenim da su i Android proizvođači mogli da iskoriste ono što su im nudili MS ili Canonical, pre svih. Windows je u jednom trenutku imao 10% u Evropi i 5% u USA, što je sasvim dovoljno da se investira u proizvode koji bi nudili nešto što drugi nemaju. A nije da nije bilo prilike. Koliko se sećam, samo su Samsung, HTC i Alcatel nudili WP. Možda još neko. Ubuntu samo BQ i Meizu. Firefox OS samo Alcatel. Naravno da ne bi povećali udeo značajno, ali u tom slučaju i Gugl bi morao da se prilagodi jer bi imao 50-60%, a ne 85% udela i imao konkurenciju u nekim segmentima. Jedino što je trebalo raditi na takvim proizvodima, a ne pakovati svoje teme i očekivati da se nešto desi. Zato su između ostalog i propali poslovi nekada vodećih mobilnih kompanija (Motorola, HTC, LG, Sony...), jer su mislili da je dovoljno da ponude Android telefon sa svojim znakom. A nikome nije palo na pamet da npr. posle Snowdena pakuju privay-oriented OS koji je odsečen od svih Gugl, Epl, MS, Amazon... servisa, kao što to pokušava Purism. Ili da napravi telefon prilagođen starijim osobama kojima ne treba Store sa milion glupih aplikacija, već UI za njih i osnovne mogućnosti. Sad to radi jedan Droid proizvođač (Doro), ali nije bilo razloga da se isto uradi sa nekim drugim sistemom pre par godina. Ili telelfon prilagođen deci, pre svega sa aspekta sigurnosti, privatnosti i kontrole. Windos Phone je zapravo out-of-box tri koplja ispred Droida po tom pitanju, ali niko se nije trudio da takav proizvod prilagodi još više i što je još bitnije, reklamira ga.
U svakom slučaju, (skoro svi) proizođači su prihvatili da njihov posao zavisi od jednog dobavljča i da nemaju alternativu. Koliko sam ja video iz svog iskustva u industriji, to se tako ne radi. I ako ima naznake da možeš doći u takvu situaciju, obavezno se traži drugi ili treći dobavljač, u zavisnosti od tržišta.

Osim toga, krivi su i proizvođači softvera koji su ignorisali sve osim Android i iOS sistema. Znam da su resursi uvek problem, ali ne znam šta im je na umu i kako neko misli da se takmiči sa Guglom? Jasno je da je nemoguće da proguraš svoj proizvod na vrh kada ti konkurencija određuje pravila. Tj. kako neko sada misli da proda svoje mail, cloud, IM, VoIP, photos, maps, notes, browser, docs, trips... aplikacije i servise ako su Gugl, Apple i Facebook uzeli 90% korisnika? Ovako, da postoji OS koji Gugl ne uređuje, postojao bi način da se privuku korisnici.
Ja sam i na Symbian-u i na WP-u imao sve što mi treba, ali znam da mnogi smatraju da je "siromašna" prodavnica glavni uzrok njihove propasti. I to je u redu sa aspekta korisnika, ali nije mi jasno kako developlerima mobilnih aplikacija ne padne na pamet da će lakše progurati svoj proizvod tamo gde ja manja konkurencija? Pre 5±1 godina, alternativne mobilne paltforme su imale bar 10% udela. Što je na 3 milijarde korisnika ne tako mala cifra. I da je taj broj koriniska (ili veći) ostao van Android/iOS priče, svakako bi imali osnovu za dalji razvoj, imali bi sigurnu bazu korisnika, a možda i mogućnost da se probiju na druge paltforme. Multi-platform podrška ne može da škodi, može samo da koristi.
Čitam da WhatsApp dolazi na KaiOS (Firefox OS fork za glupe telefone). A zatim i Googe Maps, Google Search, Google Assistant i naravno Google YT. Facebook je već tamo. Evo proizvođačima softvera još jednog mobilnog OS-a na kom su propustili priliku da proguraju svoj proizvod. Ako neko ne zna, ovaj OS se nalazi i na nekim "glupim" Nokia telefonima i ima veliko tržište u Aziji (Indiji pre svega) i Africi. Ali šta je nekoliko desetina ili stotina miliona potencijalnih korisnika? Ko će da se cima i da portuje svoju IM/VoIP ili Maps aplikaciju za njih?

Meni je svejedno. Ni iz džepa ni u džep. Takođe, mogu i bez smartfona ako bude potrebno. Što ako se ovaj trend nastavi, nije ni isključeno ;)
[ bachi @ 02.08.2018. 07:43 ] @
Uh, pa najbolje da ću da čitam odgovor u a la roman stilu 10 dana kasnije.
[ Nedeljko @ 02.08.2018. 13:01 ] @
Citat:
Space Beer: Ne može EK da zabrani Guglu bilo šta. EU je slobodno tržište, nije to Kina, Rusija, Turska... Mogu "samo" da im naplaćuju kazne za kršenje anti-monopolskih propisa. A Gugl može da promeni ploču, a može da nastavi isto ovo i da plaća kazne.

Može da zabrani poslovanje koje je u suprotnosti sa zakonima i propisima.
[ Space Beer @ 04.08.2018. 11:18 ] @
Može, kada to bude uključeno u zakone i propise. Koliko znam, ni u EU ni u USA anti-monopolski zakoni i propisi ne zabranjaju rad monopolisti, već se to reguliše na drugi način - plaćanjem kazni, naknada i sl. Uglavnom je tako da ti se više ispalti da imaš konkurenta, nego da ga nemaš. Pošto konkurencija ne postoji, niti će, cenim da će im lupati kazne dok ne puste proizvođače da koriste Play Store bez ostalih G proizvoda i servisa
[ Nedeljko @ 04.08.2018. 22:05 ] @
Pa, o tome pričam. To ne treba da bude kažnjivo, već zabanjeno.
[ Space Beer @ 05.08.2018. 15:33 ] @
Mislim da bi se od takvog poteza pre oporavio Google nego EU. Zamisli hrpu kompanija i developera koji preko noći ostaju bez mogućnosti da pružaju svoje usluge i prodaju svoje proizvode korisnicima.

Evo jednog načina za pritisak na Google
http://www.ign.com/articles/20...-website-not-google-play-store
Ako bi i neki drugi veliki igrači uradili isto, to ne bi bilo nimalo prijatno (za Google). Veliki broj aplikacija koje se distribuiraju preko drugih kanala znači i veliki broj problema. Pre svega signornosnih koji na utiču na negativin imidž OS-a. To najbolje zna M$ koji ne može da se oporavi od toga 15 godina :d

Tako da postoji prostora za alternativne prodavnice. Naravno, treba biti pametan, pa privući izdavače da koriste tvoju paltfromu, ali npr. Amazon uzima podjednako kao i Google (30%)
[ bojan_bozovic @ 06.09.2018. 11:30 ] @
@Space Beer

Android mozda i jeste Google Play, ali zbog Google-ovog pravila sadrzaja tesko je plasirati recimo adult content, a traznje ima, tako da nije zasluzio ni 2% trzista ako cemo realno. Apple uredjaje nisam koristio, no ni oni nisu bolji, a tako bitan segment poslovanja mora imati sopstvenu internet prodavnicu, bas kao deo Play odnosno Apple App Store.
[ Space Beer @ 06.09.2018. 19:55 ] @
Da je tražnja dovoljna, neko bi napravio i prodavo telefon sa OS-om na bazi AOSP-a, ali bez Google Play-a i prodavao sadržaj za odrasle, Fortnite i ostale stvari koje ljudi traže
[ bojan_bozovic @ 06.09.2018. 20:29 ] @
Ti mislim da znas koliki je cost to entry kad se pravi jedan OS, takav da ni IBM svojevremeno nije uspeo sa OS/2. To o traznji macku o rep, jer se kupac odavno ne pita nista, vec kupuje ono sto se nudi.

Ima ljudi koji koriste Linux, recimo Tizen, ili stare Nokie N900 sa Linuxom i nemaju nameru da koriste drugo, ali su u manjini jer prosecni Joe Sixpack ne moze da se izbori ni sa slanjem fotki preko Vibera, a o icemu kompleksnijem da ne govorim, i stoga mu OS poput Androida ili iOS i treba.

Taj AOSP sad vidim, bez hardverske podrske, dakle, para, proci ce kao i OS/2. Ni Linux ne bi prosao bolje da nije tako dobar za server. Proslo je odavno vreme kad je hardware vendor specifikacije nudio za male pare, danas ne ide tako.
[ mjanjic @ 06.09.2018. 22:14 ] @
Kod razvoja nije problem sam OS (imate projekata koliko hoćete), problem su aplikacije za koje su potrebne godine i ko zna koliko verzija da se razviju do nivoa postojećih aplikacija za najpopularnije OS-ove.
Nije Nokia propala zbog Symbian-a, već zbog manjka odgovarajućih aplikacija. Iako tada 99% korisnika nije instaliralo ništa što već nije dolazilo uz OS, marketing je učinio čudo, pa smo godinama čitali komentare kako npr. kako Android ili iOS ima preko milion dostupnih aplikacija, dok npr. WinPhone ima mnoooogo manje, kao da nekome treba svih milion, jer je 99.99% aplikacija beskorisno.
WinPhone je pukao zbog nedostatka određenih aplikacija (npr. kod nas nije bilo aplikacije za e-banking, mada je mali broj korisnika koji tu aplikaciju i koristi).
U principu, prosečnom korisniku ne treba više od 10-ak aplikacija, ali da rade kako treba ono što korisniku treba. Kako različiti korisnici imaju različite potrebe, svodi se na to da je za 99% korisnika dovoljno 99 različitih aplikacija (među kojima će imati sličnih sa delimično sličnim funkcijama), a ostalo je samo đubre koje otežava pretragu i odabir aplikacije za ono što vam treba.


A to kako i zašto Google Play aplikacija ubija telefon... pa ne ubija baš ove malo jače telefone sa više rama, ali meni svaki čas stižu poruke kako je ažurirano ovo ili ono, ili tipa "dostupno je ažuriranje za bezbednost". Dakle, ispada da Google Play gotovo neprekidno (u realnosti veoma često) proverava dostupnost ažuriranja za instalirane aplikacije i određene komponente OS-a, potom verovatno šalje podatke Google servisima o tome koje aplikacije koristite, gde se najviše krećete, koje sajtove otvarate...
[ component @ 10.09.2018. 08:22 ] @
Citat:
mjanjic: Dakle, ispada da Google Play gotovo neprekidno (u realnosti veoma često) proverava dostupnost ažuriranja za instalirane aplikacije i određene komponente OS-a, potom verovatno šalje podatke Google servisima o tome koje aplikacije koristite, gde se najviše krećete, koje sajtove otvarate...


Ala si ga sada... Kad napišeš ovako nešto kako onda čovek da shvati ozbiljno bilo šta u tvojoj poruci?
Ako te stvarno interesuje pročitej Privacy Ploicy: https://policies.google.com/privacy

I nije dovoljno 100 aplikacija. Nije ni 1000. Ne koriste svi iste aplikacije i to nije broj koji si napisao. Previše generalizuješ. Ne postoji par tipova korisnika, već stotine i hiljade tipova i svakome treba nešto drugo. Osim toga postoji nešto što se zove konkurencija. Ne treba da postoji jedna aplikacija recimo za GPS i to je to. Na Play store mogu da biram između desetine različitih (moj izbor su 3 koje koristim u zavisnosti od potrebe).
Trenutno imam oko 100 aplikacija instalirano. Od toga neke ne pokrenem mesecima. A neke instaliram po potrebi i uklonim ih kad završim sa njima. Da je WinPhone bio dobar ljudi bi ga kupovali. Probao sam ga. Video da nije za mene. Nastavio sa Androidom.
[ mjanjic @ 10.09.2018. 15:00 ] @
Karikirao sam priču koja važi za 99% korisnika, ti očigledno spadaš u onih 1%, samo što tih 1% kao ti imaju često ogroman uticaj na onih ostalih 99%, a tu još dodatno pomogne i marketing.
Kad ja čujem da neki "Pera" ili "Mika" koristi Android jer na njemu ima svaku aplikaciju koja mu treba, a on je neki "guru" u nekoj banci ili IT firmi ili ima privatan biznis (dakle, zahtevan poslovni korisnik), onda ću i ja da kupim Android, jer sam 99.99% siguran da će imati i sve što meni treba. A neću kupiti WinPhone, jer je isti taj "Pera" ili "Mika" rekao da tamo nema ni petina aplikacija koja njemu treba, a i to što ima ne radi dovoljno dobro.
Međutim, imaš statistiku koliki broj aplikacija ima praktično dvocifren ili eventualno trocifren broj instalacija, jer su u početku ljudi probali aplikaciju i dali joj 0 zvezdica, i kasnije ih niko više nije ni preuzimao. Takvih je ogromna većina, pa sam hteo da kažem da nije bitno da li ovaj ili onaj sistem ima preko milion aplikacija, bitnije je da ima 100 ili 1000 (ili 10,000, ako ti je tako prihvatljivije) aplikacija koje rade kako treba.

U realnosti, priča je malo drugačija, većini korisnika je bilo i na WinPhone dostupno sve od aplikacija što im treba, ali su cene telefona bile slične cenama Android telefona, pa je korisnik zdravorazumski birao platformu koja ipak ima neku budućnost i nije slepa ulica kao što su mnogi najavljivali da će biti WinPhone, što se na kraju i ispostavilo tačnim. Tu je MS totalno promašio, jer su mislili da mogu da guraju ono što ONI misle da je dobro za korisnike, kao kod desktop računara, ali su se malo preračunali i praktično prošli isto kao Nokia.

A sad, zamislimo da je ona stara Nokia izbacila sa Androidom bar ovakve telefone koji se sada pojavljuju pod Nokia nazivom (sa ondašnjim odgovarajućim hardverom, naravno), da li bi njihov sektor za mobilne telefone doživeo takav sunovrat?
[ Space Beer @ 11.09.2018. 05:19 ] @
Citat:
component:
Citat:
mjanjic: Dakle, ispada da Google Play gotovo neprekidno (u realnosti veoma često) proverava dostupnost ažuriranja za instalirane aplikacije i određene komponente OS-a, potom verovatno šalje podatke Google servisima o tome koje aplikacije koristite, gde se najviše krećete, koje sajtove otvarate...


Ala si ga sada... Kad napišeš ovako nešto kako onda čovek da shvati ozbiljno bilo šta u tvojoj poruci?
Ako te stvarno interesuje pročitej Privacy Ploicy: https://policies.google.com/privacy


Ne znam da li si pročitao PrivacyPolicy koji si okačio, ali u njemu skoro sve što je @mjanjic naveo i mnogo preko toga :d

Citat:
We also collect information about the interaction of your apps, browsers, and devices with our services, including IP address, crash reports, system activity, and the date, time, and referrer URL of your request.

Citat:
We collect this information when a Google service on your device contacts our servers — for example, when you install an app from the Play Store or when a service checks for automatic updates.

Citat:
The activity information we collect may include:

Terms you search for
Videos you watch
Views and interactions with content and ads
Voice and audio information when you use audio features
Purchase activity
People with whom you communicate or share content
Activity on third-party sites and apps that use our services
Chrome browsing history you’ve synced with your Google Account

Citat:
We collect information about your location when you use our services, which helps us offer features like driving directions for your weekend getaway or showtimes for movies playing near you.

Your location can be determined with varying degrees of accuracy by:

GPS
IP address
Sensor data from your device
Information about things near your device, such as Wi-Fi access points, cell towers, and Bluetooth-enabled devices


I tako dalje
[ component @ 11.09.2018. 09:54 ] @
@Space Beer
Pročitao i ne smeta mi
Moj komentar je bio zbog onog "verovatno". Kolega verovatno nije pročitao već pretpostavlja šta Google radi ili ne. Ako ništa bar to rade transparentno i nema smisla da uopšte pokušavaju da sakriju nešto pošto bi se veoma brzo saznalo. Možeš da pregledaš i source kod Andoid sistema ako te ne mrzi.

@mjanjic
Možda ja spadam u onih 99% Svi iz mog okruženja se manje-više isto ponašaju. Čak i moja žena koja je antitalenat za kompjutere ima gomilu aplikacija i to skoro sve su različite od mojih (neki horoskopi, joge, zdrava hrana... bla bla bla) a ja imam parking, GPS, file manager, finansije, wifi monitor, NFC tools, šah, ski tack, banka,... bla bla bla...
Evo baš pričao sa kolegom i imamo možda par aplikacija iz iste grupe, a očekivao bi čovek da ćemo imati skoro sve isto pošto smo obojca iz IT-a. I on ima gomolu instaliranih aplikacija. A, da, na tabletu imam totalno druge aplikacije nego na telefonu (samo par istih), a eto ja koristim oba uređaja.

Veoma lako može da se vidi na "My Android apps" na Google Play-u. Čak možeš da biraš i uređaj koji te interesuje. I vidiš lepo listu svih aplikacija koje imaš instalirane gde. Sa svima koji sam probao, boga mi, lista se skroluje...

Pusti neka ljude neka imaju aplikacija koliko žele. Ne verujem da si stručan da bi tvoja odluka da je dovoljno X ili Y aplikacija. Zašto Windows phone nije doživeo uspeh postoji više razloga. Nedovoljan broj (pravih aplikacija) je samo jedan od njih.
[ mjanjic @ 11.09.2018. 13:18 ] @
Pa i rekao sam da je nedostatak aplikacija za WP bio jedan od razloga, ne da je jedini.

A za Android aplikacije, figurativno sam naveo 100, 1000, neka bude 200,000, ali imaš laike koji kažu da je Android bolji jer ima "milion i po" ili "dva miliona" aplikacija.

Bolji je jer ima više aplikacija koje su potrebne većini korisnika, plus ima i nekih aplikacija bez kojih bi moglo da se živi, ali ih ljude koriste kad su već tu, jer im olakšavaju neke stvari u životu.
Na WP nije imalo nekih aplikacija koje su bitne određenim korisnicima (npr. e-banking), i onda je džaba što je bilo svega drugo, dovoljno je da neko ko razmatra novi telefon to pročita ili čuje i odmah ode na Android. Plus ponašanje MS-a, koji je navikao da ne sluša korisnike. Recimo, nebuloza da u toku razgovora aplikacije nemaju pristup mikrofonu pa ne možeš da snimaš razgovor, a razlog je zakonska regulativa u nekim zemljama. A Android nema problem sa tim, odnosno i ako mora da se prilagodi u nekim državama, to je bar lako uraditi na osnovu IP adrese.
[ Space Beer @ 19.10.2018. 15:21 ] @
Evo rešenja :D
https://www.cnbc.com/2018/10/1...es-in-response-to-eu-fine.html

Gugl će prestati da uslovljava proizvođače svojim aplikacijama, ali će naplaćivati licencu za korišćenje istih. Tako da će nam telefoni sa Play, Gmail, Google Maps i ostalim đubretom biti skuplji. Meni lično odgovara telefon bez istih, ali mislim da će retko koji proizvođač odustati od (svih) Google aplikacija.[ mjanjic @ 19.10.2018. 17:22 ] @
Pa eto, valjda smo ovome najviše mi iz Srbije doprineli svojim kukanjem, pa su Srbiju ekspresno stavili na crnu listu za G Suite :)
[ bigvlada @ 22.10.2018. 12:45 ] @

Lepo, krenuli su putem Apple-a, sami sebi kopaju grob.

Šta se nudi, članak iz Arstehnike


https://arstechnica.com/gadget...ms-for-android-apps-in-the-eu/

Najzanimljiviji deo:

Now what?
The simplest outcome of this ruling is that we could see something like an EU Samsung phone that comes packaged with Bing and the Samsung Browser instead of Google and Chrome. As long as a device like this had the Play Store, you could still install Google Search and Chrome if you wanted. What would be really interesting is a forked device hitting the EU market. The app store free-for-all in China means several companies already have experience building a forked Google ecosystem, and it's possible we could see Chinese OEMs like Xiaomi, Huawei, and more launch Google-free devices in the EU.

The hard part about forking Android isn't replicating the Play Store and getting an email client. It's replicating Google Play Services, a massive set of Google APIs that many developers choose to use in their apps. If, say, a developer wants to embed Google Maps or use Google's cloud push messaging, that means building a dependency on Play Services into their app. Outside of the Google ecosystem, all of that stops working. So forking Android is still really hard, but at least OEMs can try now, and, if they fail, they can still go back to Google.

Google is still appealing the initial ruling, so this isn't all written in stone yet.

The new rules go into effect October 29, 2018.
[ bachi @ 22.10.2018. 12:50 ] @
Meni ovo super kada bih mogao da kupim telefon bez google đubreta, uštedelo bi mi dosta vremena u rutovanju telefona i brisanju google servicesa i drugog googleovog softvera.
[ Java Beograd @ 22.10.2018. 12:52 ] @
A šta će ti smartfon bez Google Play ?
[ Nedeljko @ 22.10.2018. 12:57 ] @
Da skida apk fajlove, kao i programe sa drugih marketa.
[ bachi @ 22.10.2018. 20:55 ] @
Citat:
Java Beograd:
A šta će ti smartfon bez Google Play ?

Kao da je Google play jedino mesto odakle mogu skinuti program?

Šta će tebi Windows 7 bez Windows storea?
[ Steve Lonmo @ 22.10.2018. 21:58 ] @
E hebiga Java, još nisi otkrio mobilism, 4PDA i slične PlayStore-ove.
[ Space Beer @ 23.10.2018. 06:12 ] @
Najveći problem je što se (skoro) sve aplikacije prave da koriste GCM za notifikacije, pa su Gugl servisi neophodni za normalno funkcionisanje
[ bachi @ 23.10.2018. 07:12 ] @
Noup.

Viber - ne treba.

Firefox - ne treba.

K9-Mail - ne treba.

Calengoo (kalendar) - ne treba.

OpenVPN - ne treba.

RealVNC - ne treba

TeamViewer - ne treba.

Remote desktop client - ne treba.

Za sinhronizaciju imenika i kalendara koristim DAVDroid koji sve lepo sinhronizuje na OwnCloud, a imam svoj owncloud na nekom jeftinom VPSu, a mogu da koristim i besplatni.
Meni ovo sasvim dovoljno.

Inače, na ovaj način već 6 godina koristim Android telefon i meni super, sve lepo radi, od 1GB RAMa imam skoro pola slobodno (pre toga sam imao oko 100MB slobodno), telefon leti, ništa ne koči, ma milina.

E da, i hosting emaila za domen sam skinuo sa Googla i prebacio na Yandex.

Jedino što za sad ne mogu, jeste da se otarasim google pretrage, jer je neprikosnovena za lokalnu pretragu.