[ popmilan76 @ 04.09.2018. 21:01 ] @
Zanima me kako iz Delphija da pošaljem email poruku nekome?Našao sam neki EASendmail i tu mi smtp.gmail.com uvek odbija da pošaljem poruku,a probao sam sa više razlicitih portova...Pa me zanima kako najjednostavnije da to uradim,u pitanju je najobicnija poruka,koja bi imala naslov i body text,dakle bez attachmenta?

Sada sam provalio u cemu je stos,trebalo je iz mail napraviti podesavanje vezano za bezbednost?E,sada me zanima,da li mogu tu opciju da programski odradim iz same aplikacije,bez cackanja na samom mailu?

[Ovu poruku je menjao popmilan76 dana 04.09.2018. u 22:14 GMT+1]
[ popmilan76 @ 05.09.2018. 19:59 ] @
Kada kod iz ovog programa koji imam prebacim kod sebe,i kliknem na send mail,izadje mi poruka da klasa nije registrovana,a tamo radi normalno...Kao to da izvedem i kako da pomocu indy komponenti posaljem mail?
[ savkic @ 05.09.2018. 20:23 ] @
Nisi jasan, koji kod, koja klasa?
Za Indy imas primere, downloaduj sve i pogledaj examples.
[ popmilan76 @ 05.09.2018. 20:45 ] @
Imam primer sa Neta,koji radi ali kada ga kopiram kod mene nece,mada je kod za mene komplikovan,pa sam mislio da uradim sa postojecim komponentama...Mada sam i to nesto googlao i onda se svodi da moram da potrazim i openssl,pa rekoh ako može samo sa indy komponentama,bez icega dodatnog?
[ savkic @ 05.09.2018. 21:03 ] @
Ako smtp server preko koga saljes mejlove zahteva SSL pristup, onda moras imati openssl dllove.

A mozes uzeti i obican MAPI pa samo pripremiti poruku za slanje u mejl klijentu koji se koristi na racunaru (korisniku ostaje da pritisne send).
[ popmilan76 @ 05.09.2018. 22:13 ] @
Najbolje da okačim primer,evo ga...
[ popmilan76 @ 06.09.2018. 10:00 ] @
Kada radim u ovom programu , sve radi kako treba ,ali kada treba da prebacim kod u neki moj program,izlazi poruka:

EOleSysError class not registered

Mislio sam da mi te klase,bar ove dolaze uz delphi ,ali ne znam kako da ih registrujem?
[ savkic @ 06.09.2018. 13:12 ] @
Ne znam sta su te komponente, mozda neka komercijalna biblioteka. Ako je to ActiveX kontrola onda je registrujes kao i sve druge sa regsrv32 komand line aplikacijom. Search na googlu nalazi ovaj link: https://www.emailarchitect.net...il/sdk/html/object_usage_a.htm
[ popmilan76 @ 06.09.2018. 20:45 ] @
Hvala,Savkicu,radi sada,posle registracije koje si mi dao...I jos nesto,kada zavrsim taj neki program,i dam mu exe file,hoce li raditi ovo sa emailom ili ne?Ili i na toj target masini mora da se radi registracija?
[ savkic @ 07.09.2018. 05:35 ] @
Mora.
[ popmilan76 @ 09.09.2018. 22:26 ] @
Da se nadovezem na sopstvenu temu,uspeo sam da posaljem email i to radi sasvim ok.A sada drugo pitanje,kako da otvorim svoj sopstveni gmail i da u njemu popounim sva polja , da bih samo kliknuo send,da li postoji mogucnost za to?
[ savkic @ 10.09.2018. 06:24 ] @
Pokusaj sa mailto linkom:
mailto:someone@yoursite.com?cc=someoneelse@theirsite.com&bcc=lastperson@theirsite.com&subject=Big%20News&body=Body-goes-here

To ce otvoriti default mail klijent na racunaru, a probaj da podesis i chrome/gmail da reaguje na te linkove:
https://blog.hubspot.com/marke...rowser-default-email-client-ht

Ovde je problem sto mailto handleri uglavnom ne prihvataju link do fajla za attachment.
[ popmilan76 @ 10.09.2018. 10:10 ] @
Bez atachmenta,znaci obicna poruka,gde ce biti promenjeni email to , subject and textbody...I mora li da pre toga otvorim moj mail,tako da zaobidjem username i pass od emaila...
[ savkic @ 10.09.2018. 10:55 ] @
Ne razumem sta pitas. Evo pogledaj kako mailto link radi u praksi: https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_mailto ili pritisni Win+R pa otkucaj "mailto:mail@site.com?&Subject=Proba" (bez navodnika) i pritisni enter.
[ popmilan76 @ 10.09.2018. 11:18 ] @
Da,ali u ovim slucajevima mi otvori samo pocetnu stranu google,hocu da mi otvori moj mail u gmailu ili yahoo,nije bitno,da ode na compose new mail,i da budu popunjena sva polja,samo da kliknem na send....
[ popmilan76 @ 10.09.2018. 11:31 ] @
Ovaj kod sa shellexecute komandom mi otvori sve sa new mail...

ShellExecute(Handle,
'open',
'https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox?compose=new',
nil,
nil,
SW_SHOW);


ali kako i gde da dodam subject,body i ostalo sto treba...
[ popmilan76 @ 08.12.2018. 15:48 ] @
Moram da se nadovezem,posto ova komponenta posle mesec dva trazi licencu,kako da posaljem mail preko gmaila iz indy i ima li delphi 7 sve indy komponente?
[ savkic @ 08.12.2018. 16:12 ] @
Ne znam da li D7 dolazi uz Indy, ako ne mozes skinuti i instalirati sam. Primeri postoje u okviru Indy biblioteke.
[ popmilan76 @ 08.12.2018. 16:22 ] @
Imam indy komponente,i bas dosta ih ima,ali izgleda da nemam jednu,a zove se openssl ili tako nesto,sve primere koje sam video,ukljucuju taj...
[ savkic @ 08.12.2018. 18:11 ] @
openssl je dll, to moras posebno da skines, samo moras skinuti verziju koja odgovora Indy verziji. Ranije to kod Indy biblioteke nije bilo uopste na jednom mestu dokumentovano, pa se moralo traziti po netu, pogledaj sad da li ima konkretan link do verzije koja ti treba.
[ popmilan76 @ 09.12.2018. 09:31 ] @
Uspeo sam nesto,ne prijavljeje mi gresku od pre...Ali po grešci bih rekao da je u pitanju ono podesavanje gmail less secure,da se stavi na on,međutim nije.Evo koda:


IdSMTP1 := TIdSMTP.Create(nil);
try
SSLHandler := TIdSSLIOHandlerSocket.Create(IdSMTP1);
SSLHandler.SSLOptions.Method := sslvTLSv1;
SSLHandler.SSLOptions.Mode := sslmUnassigned;
SSLHandler.PassThrough := False;

IdMessage1 := TIdMessage.Create(IdSMTP1);
IdMessage1.From.Address := 'xxxxxx@gmail.com';
IdMessage1.Recipients.EMailAddresses := 'xxxxxxx@yahoo.com';
IdMessage1.Subject := Memo2.Lines.Text;
IdMessage1.Body.Text := Memo3.Lines.Text;

IdSMTP1.Host := 'smtp.gmail.com';
IdSMTP1.Port := 465;
IdSMTP1.Username := 'xxxxxx@gmail.com';
IdSMTP1.Password := 'xxxx';
IdSMTP1.IOHandler := SSLHandler;

IdSMTP1.Connect;
try
IdSMTP1.Send(IdMessage1);
finally
IdSMTP1.Disconnect;
end;
finally
IdSMTP1.Free;
end;
[ popmilan76 @ 10.12.2018. 16:59 ] @
Da li ovo slanje emaila preko gmaila može bez ssl-a da se uradi?
[ savkic @ 10.12.2018. 17:14 ] @
gmail koliko se secam zahteva SSL pristup tako da ne moze bez...
[ popmilan76 @ 10.12.2018. 17:22 ] @
Ne mogu da nadjem odgovarajuci ssl,a probao sam više njih,tako da sam se izgubio u ovome?U prethodnom kodu,kada izmenim port...izlazi mi poruka errorr with connection ssl,tako nešto?
[ savkic @ 10.12.2018. 18:56 ] @
Jesi li gmail nalog podesio da radi sa spoljnim pristupom? Probaj da li ti radi iz recimo Outlooka, Thunderbirda, imas na netu uputstvo kako treba podesiti gmail parametre da bi to radilo, za Indy je slicno.

Meni je sa ovavkim podesavanjima u Indiju radilo pre nekih 5 godina kad sam to poslednje probao:

Smtp.Port := 465;
Smtp.Username := User;
Smtp.Password := Pass;
Smtp.IOHandler := TIdSSLIOHandlerSocketOpenSSL.Create(SMTP);
Smtp.UseTLS := utUseExplicitTLS;
[ popmilan76 @ 10.12.2018. 19:13 ] @
GMail sam podesio za spoljni pristup,jer to sam radio i sa TMail komponentom...Sve je i kod mene tako,samo sto nemam poslednje dve opcije...

Smtp.IOHandler := TIdSSLIOHandlerSocketOpenSSL.Create(SMTP);
Smtp.UseTLS := utUseExplicitTLS;


Imam smtp komponentu ali nemam ova dva propertija...
[ savkic @ 10.12.2018. 22:06 ] @
> Imam smtp komponentu ali nemam ova dva propertija.

Mozda ti treba noviji Indy, ako koristis default koji ide uz D7, moras uraditi upgrade. Probaj da li poslednja Indy verzija radi uz D7 ako ne onda ti treba neka starija od 5 godina.