[ gorza @ 13.09.2018. 11:48 ] @
Pozdrav

Nedavno sam uzeo eksterni hard disk WD Elements sa usb kablom, bez napajanja, a pošto odavno nisam baratao sa eksternim hard diskovima jedno pitanje na koje nigde nisam uspeo da nađem jasan odgovor.

Koji je ispravan i najsigurniji redosled uključivanja i isključivanja usb kabla eksternog hard diska, da li prvo uključiti usb kabl u usb port laptopa/kompjutera, a onda u port eksternog hard disk ili obrnuto? Isto pitanje je i za redosled isključivanja kabla, da li prvo izvaditi kabl iz usb porta laptopa ili iz porta eksternog hard diska?

Za uključivanje ima nekih naznaka da bi trebalo prvo uključiti usb kabl u usb port laptopa, a onda u port eksternog hard diska, ali o najsigurnijem redosledu isključivanja baš nema nikakvih informacija.
[ gilopile @ 13.09.2018. 12:22 ] @
Bolje iskljucivati iz laptopa prvo, zbog fizickog cimanja HDD-a. Ali ako koristis opciju `safe remove HW`, onda nije bitno, jer se prekida napon na USB-u, HDD parkira glave i prestane da vrti pa je sve jedno, ne skodi mu to pomeranje prilikom cupanja kabla.
[ gorza @ 13.09.2018. 19:18 ] @
Hvala, poslušaću prvi deo saveta u slučajevima kada ne nosim hard disk. A i čupanje kabla iz hard diska je malo teže i nezgodnije zbog građe porta koji deluje delikatnije od usb porta na laptopu.