[ zwischenberger @ 01.10.2018. 10:47 ] @
Već duže vremena mi je na todo listi da već jednom rešim čuvanje podataka koji su mi važni, ali ne uspevam da pronađem pravu kombinaciju off-/online rešenja koji bi mi bili najbolji tj. optimalni što se tiče troškova.

Otkako je došao podmladak u porodicu, količina napravljenih fotografija i video zapisa na dnevnom nivou se enormno povećala i svaki naš uređaj u kući već ima problema sa popunjenosti memorije.

Razmišljao sam da uzmem NAS međutim pošto živimo u relativno malom stanu, bojim se moguće buke koju bi taj NAS pravio.

Druga opcija koju sam razmišljao je OneDrive i 1 TB, ali ta opcija je relativno skupa na godišnjem nivou za relativno malo smeštajnog kapaciteta, a za par godina bi mi se NAS isplatio...

Zato i pokrećem ovu temu: kako vi skladištite i čuvate podatke? Koristite li online ili offline rešenja?
[ bachi @ 01.10.2018. 11:05 ] @
Nisam razumeo, nedostaje ti mesta na hard disku od računara, ili pod uređaje misliš na fotoaparate i mobilne?

Za kućnu varijantu, ako ti je OneDrive i cloud generalno skupo, kupi externi hard disk.

Dakle, slike sa svih uređaja prebacuješ na hard disk od računara, a onda par puta mesečno praviš kopiju na eksterni hard disk. Ne bi bilo loše da taj hard disk stoji kod tašte :) u slučaju elementarnih nepogoda.

Idealno bi bilo da imaš dva eksterna hard diska, jedan da stoji u stanu, a drugi kod tašte. :)

Takođe, jeftinije cloud rešenje je Amazon Clacier - https://aws.amazon.com/glacier/

To nije cloud storage u klasičnom smislu poput Dropboxa i OneDrivea, već je u pitanju cold storage.

https://aws.amazon.com/glacier/pricing/

Sad ti je raketna nauka poput svih ostalih servisa na Amazonu, ali je suština da su troškovi niži, ali plaćaš neku cifru kada hoćeš da prekopiraš podatke nazad na računar.

Dakle u slučaju katastrofe, crkne ti hard disk, izgubiš sve i treba da povučeš bekap sa Amazon Claciera, e to će da košta. Ne nešto mnogo, ali će da košta. Takođe košta manje ako ćeš da čekaš duže da bekap bude dostpan, a više ako ti je hitno.

U suštini idealno za tvoje potrebe.

Generalno pravilo za bekap je 3-2-1 pravilo: https://www.linkedin.com/pulse...-1-1-0-golden-rule-raymond-goh
[ IUOP_1 @ 01.10.2018. 11:15 ] @
Ja bekapujem skoro celu particiju. Slike i snimci deteta, dosta word i pdf dokumenata, bukmarksi, to mi je najbitnije.

Nikad nisam probao neko on-line resenje. Zasto? Nemam pojma. S jedne strane, mrzelo me da se raspitujem kako sve to funkcionise. S druge strane, problem privatnosti.

Podaci su mi, dakle, na posebnoj particiji. A narezujem ih na dvd i to sve duplo. Znaci, svaki podatak mi se nalazi na tri mesta: komp i dva dvd. Bekapujem otprilike jednom godisnje, one dvd-eve od prethodni put ne bacam, ali one od pre dve godine da.

Zato sam se bas iznenadio kad sam cuo da je pocela prodaja kompjutera bez DVD-ROM-a.

Sto se tice eksternog hard diska, ako sam pohvatao kako funkcionise, meni je to skroz nepotrebno. Prvo, skupo je. Drugo, nesigurno mi je. Jer, ako se on prikopcava preko USB porta, kao i svaka fles memorija, to znaci da je podlozan virusima. Drzati bekap negde gde svaki virus moze da napravi rsum, meni je ono... cudno. A koliko znam, masa virusa se vec duze vreme siri mahom preko prenosnih memorija.
[ Branimir Maksimovic @ 01.10.2018. 11:22 ] @
Imam jedan hard disk u fioci na koji redovno radim bekap.
[ zwischenberger @ 01.10.2018. 11:47 ] @
Citat:
Nisam razumeo, nedostaje ti mesta na hard disku od računara, ili pod uređaje misliš na fotoaparate i mobilne?


Na svemu, bilo šta da uključim imam alert "Low disk space", već mi je dojadilo...

Imam dva USB hard diska na koji s vremena na vreme prebacujem, međutim, kao što neko reče ne verujem im baš. Već par puta mi se dešavalo da ne budu prepoznati, pa sam radio chkdsk i na svu sreću proradi. Stoje na polici i razmišljam ako mi ispadnu iz ruke - ćao zdravo!

I DVD ima neki rok tranjanja zar ne? Plus cimanja narezivanja toliko diskova...
[ Branimir Maksimovic @ 01.10.2018. 13:26 ] @
Znas kako dvd-ovi su ti najbolji za cuvanje fotki. Sto se tice eksternih hard diskova ne znam, imam jedan ali ga drzim na ruteru i ne koristim ga za bekap
nego kao pisi brisi sta god stavim, recimo strimovanje filmova. Bekap radim na NAS disku koji je u fioci.
[ bachi @ 01.10.2018. 13:30 ] @
Zavisno od količine materijala, možda je rešenje blu ray rezač i BD-R diskove čiji je kapacitet ~23GB.

Što se eksternog hard tiče. Daleko pouzdanija opcija jeste klasičan 2,5 ili 3,5' hard disk + fijoka koju sami kupite koja ima prekidač na sebi.

Ugradite klasičan hard u USB fijoku sa prekidačem i onda tek nakon što spojite na komp, uključite prekidač.

Evo na primer: https://www.emmi.rs/hard-disko...usb-30.11.html?productId=75346

Ovaj prima 3,5' diskove (dakle može i 2,5).
[ ademare @ 01.10.2018. 14:39 ] @
Fioku , za vazan Backup , je nikako ne bih koristio , a da nema aktivno hladjenje u vidu ventilatora .

Sem ako je upotreba u seansama od 5 minuta , da za to vreme nece hard da se pregreje . Ali za malo duzu upotrebu , plus vazni podaci , samo ventilator .

U svakom kucistu PC , je bolje provetravanje , nego u ovim fiokama , sa prorezima . Dobro ima i kucista gde je ekstremno lose provetravanje, ali tu se diskovi nece naziveti .

Za 2,5 incne diskove mogu ove male aluminijumske fioke , jer aluminijum odvodi toplotu , a i oni trose manje struje , sporiji su itd.
[ vujkev @ 01.10.2018. 14:49 ] @
Slike i kućne filmiće na google photos. Neograničen prostor, uvek dostupno, lepo sortirano, može da se pretražuje ....
Sve to dodatno na lokalnom NAS-u (+ ko zna šta još ima na njemu), nešto na git ...

NAS je po meni odlična opcija, jer pored klasičnog backupa na jedan hdd imaš mogućnost RAID-a pa su ti podaci osigurani i od crkavanja jednog hdd-a. Jeste da je početna investicija veća, ali se isplati. Što se buke tiče ovaj moj ni ne čujem. Stavio sam ga u orman i bukvalno ga nit vidim nit čujem

Poz.
[ zwischenberger @ 01.10.2018. 15:05 ] @
Google Photos jeste besplatan, ali kad komprimuje slike. E sad, ja nisam neki profi fotograf niti vidim da li je slika kompresovana niti vidim da je izgubila na kvalitetu. Ali mi opet u malom mozgu ostaje informaicja da je izgubljen kvalitet svaki put kad gledam slike na Google Photosu.

Investicja za NAS jeste velika, iako se to meni kao resenje svidja. NAS plus dva harda je oko 400 evra, a kad pogledam OneDrive od 1TB je 60 evra godisnje, sto znaci da ce mi trebati 7 godina (ne racunajuci troskove struje) da isplatim NAS. Sve to kad stavim na papir nemam opciju koja pobedjuje...
[ Space Beer @ 01.10.2018. 15:39 ] @
Evo mog kućnog rešenja (isto rekoh i u susednnoj temi :D )

1. Imam dual-boot OS (na dva različita diska), sa kriptovanim data particijama (/home, C:\, D:\), tako da OS ima pristup samo svojim particijama. U slučaju ransomeware-a dovoljan je restart, u slučaju crkavanja jednog diska, tu je drugi :)

2. Sve bitne podatke bekapujem/sinhronizujem preko cloud-a sa E2E enkripcijom tako da provajder nema pristup podacima. I ono što je bitno, čuvaju se sve verzije u poslednjih 90 dana (može i više, ali mi ne treba). Tj. opet postoji zaštita od trenutnih ransomeware štetočina, vraćanje slučajno pregaženih fajlova, pristup sa drugih lokacija...

3. Sve povremeno bekapujem na eksterni HDD, bitne podatke u Veracrypt kontejner

Ja trenutno imam samo ~50 GB "važnih" podataka, možda i manje. To su pretežno fotografije sa odmora, knjige, tutorijaili i materijali sa MOOC kurseva koje pratim :)

Razmišljao sam o NAS-u, kućnom serveru, VPS-u... ali niti imam dovoljno znanja niti sam siguran da je to bolje rešenje. Još jedan uređaj kod kuće mi ne znači mnogo, jer u slučaju npr. elementarnih nepogoda, provale i sl. ostajem bez svega. Kad je VPS u pitanju, opet su podaci kod nekog drugog, tako da nema neke prednosti u odnosu na standardni cloud servis. Sopstvene varijante su isplative kada su veće količine u pitanju (2+ TB), ali za manje prostora, mislim da je cloud bolje rešenje. Posebno što različiti servisi imaju dodatne korisne opcije. A neki nude i lifetime pakete.
https://www.pcloud.com/cloud-storage-pricing-plans.html
[ nkrgovic @ 01.10.2018. 15:40 ] @
Citat:
zwischenberger: Investicja za NAS jeste velika, iako se to meni kao resenje svidja. NAS plus dva harda je oko 400 evra, a kad pogledam OneDrive od 1TB je 60 evra godisnje, sto znaci da ce mi trebati 7 godina (ne racunajuci troskove struje) da isplatim NAS. Sve to kad stavim na papir nemam opciju koja pobedjuje...

Samo sto ti za NAS treba i, realno, neki UPS, makar kostao 70-80 EUR, ako neces da gubis podatke kad nestane struje. Sad si vec na 8 godina, a mozda i 9 kad saberes struju. I to pod uslovom da za 9 godina ne crkne ni NAS ni jedan hard, inace troskovi dalje rastu. I to sve pod pretpostavkom da cene za OneDrive ili nesto drugo u medjuvremenu ne padnu a za 10 godina ce sigurno bar nesto pojevtiniti....

Ljudi vole da "kupe" nesto, da ga vide, pipnu, imaju. Kad plate uslugu nemaju taj "osecaj". I onda hoce da plate vise za gvozdje. A realno je obrnuto, usluga zapravo nudi vise, jer ne samo da radi isto, vec je i "Tudj Problem". Neko drugi uz to doda i odrzavanje i sve...

Ja bitna dokumenta gurnem na neku virtuelnu masinu, jer je vec placam za nesto drugo a mesta na disku ima dosta. Ali i to je cloud....
[ bachi @ 01.10.2018. 18:17 ] @
Citat:
ademare:
Fioku , za vazan Backup , je nikako ne bih koristio , a da nema aktivno hladjenje u vidu ventilatora.

Ako si zabrinut, uzmeš 2.5' HDD koji se drastično manje greje od 3.5.

Drugo. Taj hard disk se koristi za backup u smislu da se jednom mesečno nakači na računar, prekopira par GB podataka i isključi sa računara.

Ne vidim kako bi se u ovom scenariju pregrejao.
[ Branimir Maksimovic @ 01.10.2018. 18:32 ] @
Ne znam ja svakodnevno koristim 3 i po incni hdd u fijoci i to bas svaka izmena odmah ide na njega, i tako od novembra 2014. Doduse HDD je sa manjim brojem obrtaja pravljen za NAS-ove.
[ mjanjic @ 01.10.2018. 18:38 ] @
Citat:
zwischenberger:
Na svemu, bilo šta da uključim imam alert "Low disk space", već mi je dojadilo...

Da ti kojim slučajem i Desktop nije zatrpan tako da nema više mesta ni za jednu jedinu ikonicu?


Po pitanju fotografija, nekada dok se koristio film, ispuca se nekoliko rolni godišnje i uradi na papiru, rolne stave na pogodno mesto, još ako je klasičan crno beli film, može da stoji koliko hoćete. Ali je najvažnije da se manje škljocalo.
Sad ljudi svaki dan prave toliko fotki da je to izgubilo smisao. Ne fotka se više zbog same fotke, nego da bi se "škljocnulo", više niko i ne prebira te fotke pa da od 10 ili 20 ostavi jednu koja je najbolja.
Ljudi sebe zatrpavaju besmislenim podacima i onda u toj šumi je nemoguće pronaći ono što zaista vredi.

Video da ne pominjem. Koliko ljudi je digitalizovalo snimke sa onih 8mm kamera? Znam jedan slučaj u svom okruženju. Današnja omladina ne zna ni gde su im sahranjeni baba i deda ako nisu među živima, a kamoli da ih zanimaju video snimci.


Sami sebi smo nametnuli obavezu da čuvamo tuđe fotografije i snimke (mislim na materijal koji je važan drugima, a ne nama), umesto da i ono što je nama važno proberemo i sačuvamo samo onoj najbolje i najvrednije. Onda je količina tog materijala smešna i može se čuvati kopija na više mesta (Google Drive, eksterni disk, DVD) uz zanemarivu cenu.


Za AWS Glacier... sad mi pade na pamet ideja. Može neko kod nas privatno da kupi Tape Drive i nudi uslugu bekapa na trake zainteresovanim korisnicima :)
Mada, imajući u vidu cene traka, ne bi bilo jeftino, ali zato ko ima zaista važne podatke, za tipa 50€ ti neko spakuje 10TB...
[ CoyoteKG @ 01.10.2018. 20:07 ] @
One drive za 60$ godišnje...
https://products.office.com/en...icrosoft-office-products?tab=1
1TB i office paket koji je svakako koristan ako ga već koristiš sa krekovanom licencom ili plaćaš...

Puno godina će trebati da prođe da bi ti se isplatio dobar NAS u ovom slučaju.

Neki najjeftiniji Synology i dva najjeftinija WD Red 1TB diska su ti kao 5 i po godina OneDrive, plus Office licenca koja u stvari košta.
http://www.itsvet.com/proizvod...comp_tehn_nasnvr/producer/1173
http://www.itsvet.com/proizvod...ital/comp_comp_hdd/producer/26


A inače ja sam sad u fazonu baš što mjanjić kaže, S3 :)
Nego prvo treba da pobrišem i sortiram sve te fotke koje imam. Sve su mi u "Ostalo", "Ostalije", "Ostalostalije"....
[ Brodoplovac @ 01.10.2018. 20:16 ] @
.
[ Branimir Maksimovic @ 01.10.2018. 20:44 ] @
Zato bekapujes na zfs i radis scrub jednom nedeljno ;p
[ Zlatni_bg @ 01.10.2018. 23:38 ] @
NAS moze i bez NAS-a :) Ako neko nema potrebe i ima zelju za zezanjem, moze da napravi NAS.

Cloud bekap neke vece kolicine podataka odjednom po meni nema smisla sa ovim paketima 100/6M bit/s. Fotke, snimci i slicno mi je sinhronizovano sa Google Photos. Projekti - github, NAS, server i backup server.

E sad, ovo pitanje je bukvalno "dobices odgovor koga pitas". Neko ce da kupi eksterni hard i tu da drzi sve bekapovano (prosecan desktop user). Neko ce to da pomesa sa nekim cloud servisom, i to je to. Pitas frikove sa RAID0 replikacijama na ko zna kojim nivoima kako rade bekap, dobices odgovor koji kosta 10-20x vise nego eksterni hard koji ti je u vecini slucajeva dovoljan ako ukljucis i Google Photos u to :D Kompresija im ide na 13Mpix i FHD video, sto je po meni sasvim dovoljno. Mozes da uradis normalne slike sa tom rezolucijom za album, snimke mozes da gledas na bilo cemu i da uzivas u njima, a onda sve to isto replikujes u originalu na neki ex-hard koji bi valjalo da stoji ususkan i dalje od nekih vibracija i udaranja, i sve ce da bude okej :)

S3 je kul, mada mu ovi bekapi nisu glavna namena. Glacier je kao sto je spomenuto za to.

[Ovu poruku je menjao Zlatni_bg dana 02.10.2018. u 07:24 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 02.10.2018. 06:16 ] @
"Cloud bekap neke vece kolicine podataka odjednom po meni nema smisla sa ovim paketima 100/6M bit/s"

Pa da, Cloud resenje je nemogucnost sa obzirom na kljakavi upload. Inace da ima neki pristojan upload onda i da calnes tih 60$, ovako....
[ Zlatni_bg @ 02.10.2018. 06:29 ] @
Bilo bi kul da nam nasi provajderi ponude njihove bekap servise koji nece biti vezani za internet bw.

Btw, drone footage uploadujem preko 4G-a, kad je bila ona akcija na MTSu za 100GB mesecno na 24 meseca poleteo sam da uzmem. Bukvalno spasava u ovakvim situacijama. Steta sto vise nema te akcije. Kad postavim telefon kod prozora, dobijem nekih 110/60 Mb/s. Da kacim snimke od 30GB na internet preko ovog SBB-ovog neta ostao bih bez interneta taj dan.
[ zwischenberger @ 02.10.2018. 07:50 ] @
Citat:
mjanjic:
Citat:
zwischenberger:
Na svemu, bilo šta da uključim imam alert "Low disk space", već mi je dojadilo...

Da ti kojim slučajem i Desktop nije zatrpan tako da nema više mesta ni za jednu jedinu ikonicu?


Po pitanju fotografija, nekada dok se koristio film, ispuca se nekoliko rolni godišnje i uradi na papiru, rolne stave na pogodno mesto, još ako je klasičan crno beli film, može da stoji koliko hoćete. Ali je najvažnije da se manje škljocalo.
Sad ljudi svaki dan prave toliko fotki da je to izgubilo smisao. Ne fotka se više zbog same fotke, nego da bi se "škljocnulo", više niko i ne prebira te fotke pa da od 10 ili 20 ostavi jednu koja je najbolja.
Ljudi sebe zatrpavaju besmislenim podacima i onda u toj šumi je nemoguće pronaći ono što zaista vredi.

Video da ne pominjem. Koliko ljudi je digitalizovalo snimke sa onih 8mm kamera? Znam jedan slučaj u svom okruženju. Današnja omladina ne zna ni gde su im sahranjeni baba i deda ako nisu među živima, a kamoli da ih zanimaju video snimci.


Sami sebi smo nametnuli obavezu da čuvamo tuđe fotografije i snimke (mislim na materijal koji je važan drugima, a ne nama), umesto da i ono što je nama važno proberemo i sačuvamo samo onoj najbolje i najvrednije. Onda je količina tog materijala smešna i može se čuvati kopija na više mesta (Google Drive, eksterni disk, DVD) uz zanemarivu cenu.


Za AWS Glacier... sad mi pade na pamet ideja. Može neko kod nas privatno da kupi Tape Drive i nudi uslugu bekapa na trake zainteresovanim korisnicima :)
Mada, imajući u vidu cene traka, ne bi bilo jeftino, ali zato ko ima zaista važne podatke, za tipa 50€ ti neko spakuje 10TB...


To je tačno, izgubila se draž fotografija, ali se sve vodim mišlju da će doći neko vreme kada ću gledati te slike. na miru, a neću da proklinjem sebe, zato što sam bio lenj neke slike se nisu sačuvale. U svakom slučaju vidim da je ovo tema "100 ljudi 100 ćudi" :)

Za DIY NAS: da sam mlađi, da mi nije problem ni buka ni prostor (a ni račun za struju :)) napravio bih sam NAS. Zapravo meni najviše treba nešto što će biti najmanji "pain in the ass" a što će da radi šta treba, a da ni ne primećujem da je tu, sve dok ne bude stani pani...
[ Zlatni_bg @ 02.10.2018. 08:24 ] @
Pazi, iskreno kako sam ja poceo sa NAS-om. Video neke paprene cene, i to uredjaja bez diskova i RAMa.

Kupis neki low-power CPU, ja sam uzeo Athlon 5350, mada ce i Celeron J1800 da posluzi svrsi.

Znaci:

Celeron J1800 ili J1900 - oko 7-8 hiljada
DDR3L (ili sta vec ploca prima) - 4000RSD
2 Hard diska zeljenog kapaciteta u RAID0 najbolje, mada ne mora, moze i RAID1, moze i bez RAIDa, kako ko voli - cena dinara koliko treba :)
Napajanje "okej" proizvodjaca, mada ja nisam imao problema ni sa LC Power, ~300W - 3000 RSD
Neki mATX kuciste ili ITX, u zavisnosti od ploce - par hiljada dinara.

Bez diskova cela investicija je oko 15.000RSD, kompletan racunar.

---

Sad, sta moze da se odradi dalje:

https://www.ebay.com/itm/PCIe-...m1cb4758c32:g:6EAAAOSwZHVbsHgn

4 SATA3 konektora preko PCIE konektora za dodatne diskove. Ja koristim ovo s obzirom da su mi na ploci SSD i HDD primarni diskovi.

Podigne se linux na sistemu.
Podesi se RAID po potrebi.
Podesi se Samba, FTP, Transmission+web, sve sto vam je potrebno.

I eto ga NAS za nesto preko 100EUR investicije, potpuno upravljiv. Zakacite ga na kucnu mrezu, ako imate vise racunara, mozete i igre/softver da instalirate na njega umesto da ih drzite lokalno na racunaru.

Sto se tice buke, pa ovi Celeroni se pasivno hlade. Jedino postoji vent na napajanju, i ubacis jos jedan vent za usis hladnog vazduha u kuciste da duva preko diskova, ili cele unutrasnjosti. Buke gotovo da nema. Struje trosi oko 15-20W sa 2 diska aktivna. Sa 6 diskova kapiram da bi bilo oko 30-35W. Ne utice to na racun za struju uopste.
[ Ivan Dimkovic @ 02.10.2018. 10:02 ] @
Ja sam se ranije zezao sa tim home-made NAS-ovima, ITX plocama, Atomima itd...

Sad sam na jednostavnijem resenju, za podatke koji nisu kriticni imam 4x3.5" NAS koji sam kupio bez diskova za ~160 EUR i u njega strpao 4 WD RED-a u RAID5. NAS ide preko rutera na gigabitni LAN i WLAN. Prakticno taj NAS mi je zamena za nekadasnje velike diskove po kucnim kompovima. Buka koju ovaj NAS pravi je minimalna, diskovi se gase automatski za 30 min i posle toga je prakticno necujan, zato sto sam built-in ventilator zamenio sa Noctua-om.

Kriticne stvari idu na taj NAS i u cloud na off-site backup i to mu je to.

Najkriticnije stvari dobijaju i burn na DVD-RAM i SSD.
[ ssi @ 02.10.2018. 13:52 ] @
Da li je neko razmisljao o Blu-ray Drive ?

Cena uredjaja je oko 100 eur.

U NS se moogu naci prazni mediji za oko 80-100 din (bez kutije), kapaciteta 25GB, Verbatim.

Ja ih koristim za fotografije.
[ calexx @ 02.10.2018. 14:08 ] @
Ja sam razmišljao ali bi me obično odbila cena uređaja. DVD rezači su reda <20€ pa je već tu bitan trošak, za 80+ evrova može da se kupi brdo diskova. A opet ... prestao sam da režem bilo kakve diskove pa bih tako samo sebi dodao posao koji možda nije potreban. Možda i zato što kasni, CD je naišao u pravo vreme i na jedan je skoro mogao da se odradi backup harda pa i više njih. DVD je došao kada je već 4+GB bilo malo a tek sa BD od 25GB ... jedva za dva filma koji nisu BD ali su malo kvalitetniji.
Za slike pa i muziku koju sam rezao bi možda i bilo OK.
[ Zlatni_bg @ 02.10.2018. 15:31 ] @
Ja sam razmisljao o BR.

25GB = 100RSD
100GB = 400RSD
1TB = 4000RSD
3TB=12000RSD

WD Red umesto 120 diskova deluje prakticnije a i ne treba BR R/W :)
[ Tajmija @ 02.10.2018. 17:02 ] @
Citat:
ssi:
Da li je neko razmisljao o Blu-ray Drive ?

Cena uredjaja je oko 100 eur.

U NS se moogu naci prazni mediji za oko 80-100 din (bez kutije), kapaciteta 25GB, Verbatim.

Ja ih koristim za fotografije.


Po meni najbolje rešenje koje i ja koristim.

Za neki 'manje važan' backup koristim obične blu-ray diskove, a za važnije stvari čuveni Verbatim M-DISC, koji po rečima proizvođača, narežeš, i narednih 15 kolena će moći da gledaju slike predaka :)


U praksi, narežeš M-Disc, staviš sa strane i više ne razmišljaš o cloudu, da li si platio pretplatu, da li će se i tamo desiti havarija, malo teže ali postoji mogućnost. Da li će da se HDD razmagnetiše, ili otkaže, da li će SSD memorija da se izgubi itd.


i o troškovima ubuduće uopšte. Fizički medijum ne zahteva nikakvo održavanje, prerezivanje na par godina, potrošnju energije itd.


Znači full rezoluciju snimaka i slika imaš offline, uvek dostupnu za pregled ili download, a možeš na google pictures da čuvaš slike koji su ti uvek dostupne i kod kuće , i negde vani na telefonu, što je prednost clouda.


Ako gugl danas sutra odluči da naplaćuje tu uslugu, nestanu sve slike zbog neke havarije, hakerskog napada, ti uvek imaš kopiju koja je praktično večna.


Hardware nije skup, diskovi takođe. M-disk je malo skuplji, ali opravdano s obzirom da nudi lifetime backup bez ikakvog održavanja i bez nekih uslova čuvanja (otporni su na vlagu, svetlost itd)
[ ademare @ 02.10.2018. 17:21 ] @
Nije ta racunica . Blueray RW uredjaj je 8.400 din , sa garancijom .

Verbatim diskovi su 80 din po komadu , tako da je to ipak 20 % nize .

Mozda neki buduci pad cena SSD izmeni pricu , ali to je vec stvar daleke buducnosti .

Ovako beckup na BR je sasvim prihvatljiv po svim pokazateljima , pa i novcanim . U sustini cena BR medija , usled cena tehnoloskih konkurenata , moze da ide i na dole . Sam nacin proizvodnje nije preterano skuplji od proizvodnje DVD medija .

Kao sto su se cene CD medija i DVD medija gotovo izjednacile bez obzira na veci kapacitet DVD -a .
[ CoyoteKG @ 02.10.2018. 19:55 ] @
meni je dovoljno 6mbps uploada... Mozda bi prvi upload potrajao dugo dok spakujem sve online, a posle samo izmene i ono sto se dodaje, a za to je 6mbps sasvim OK
[ calexx @ 02.10.2018. 20:38 ] @
Imate samo 6Mbps uploada? Bruka. ;)
[ CoyoteKG @ 02.10.2018. 21:24 ] @
nigde ja ne zurim :).

Za posao kad zatreba nesto brze da se uploaduje, onda se nakacim na VIP 4G koji mi bije par desetina mbps
[ Miroslav Cvejić @ 03.10.2018. 05:05 ] @
Na 600mbit upload se čovek lako navikne... Sad čekam 1000mbit da ponude.
[ Space Beer @ 03.10.2018. 07:20 ] @
Meni je za privatne potrebe 50/4 sasvim dovoljno. Nije da ću svaki dan celu arhivu uploadovati ili menjati cloud provajdere na nedeljnom nivou. Retke su situacije kad imam više od 500 MB novih fajlova. A PC ionako radi bar 15 sati dnevno
[ calexx @ 03.10.2018. 10:32 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Na 600mbit upload se čovek lako navikne... Sad čekam 1000mbit da ponude.
A da vidiš koliko će brzo da bude kad pređu na Mbit brzine. ;)
[ Ivan Dimkovic @ 03.10.2018. 10:55 ] @
Citat:
Tajmija
U praksi, narežeš M-Disc, staviš sa strane i više ne razmišljaš o cloudu, da li si platio pretplatu, da li će se i tamo desiti havarija, malo teže ali postoji mogućnost. Da li će da se HDD razmagnetiše, ili otkaže, da li će SSD memorija da se izgubi itd.


Nije bas isto, sa cloud backupom imas dodatni nivo sigurnosti: geografski. Ako ti je kucni backup ostao u stanu/kuci i desi se pozar, nista od backupa.

Naravno, ti mozes isto da odneses svoj backup na drugu lokaciju, ali fer poredjenje je onda da se ubaci i trosak toga (tipa sef kod neke banke i sl.)
[ zwischenberger @ 03.10.2018. 11:14 ] @
Tek mi sad ništa nije jasno, za šta bi trebalo sad da se opredelim :D

Moraću da kupim još ovaj BluRay pa da nosim diskove kod tašte!
[ Zlatni_bg @ 03.10.2018. 12:20 ] @
Zavisi sta zelis da radis. Trajno visegodisnje cuvanje podataka bez izmena, ili mogucnost izmene odredjenih podataka s vremena na vreme. Ja npr nemam zivce da rezem diskove svaki cas, i potom trazim gde mi je sta. Dovoljno je tesko i sa NASom nekad pronaci ono sto trazis :)
[ Branimir Maksimovic @ 03.10.2018. 16:40 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić:
Na 600mbit upload se čovek lako navikne... Sad čekam 1000mbit da ponude.


Sto se mene tice i 40mbita bi vrsilo posao, alas ovde to nece ici skoro....
[ Tajmija @ 03.10.2018. 17:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Tajmija
U praksi, narežeš M-Disc, staviš sa strane i više ne razmišljaš o cloudu, da li si platio pretplatu, da li će se i tamo desiti havarija, malo teže ali postoji mogućnost. Da li će da se HDD razmagnetiše, ili otkaže, da li će SSD memorija da se izgubi itd.


Nije bas isto, sa cloud backupom imas dodatni nivo sigurnosti: geografski. Ako ti je kucni backup ostao u stanu/kuci i desi se pozar, nista od backupa.

Naravno, ti mozes isto da odneses svoj backup na drugu lokaciju, ali fer poredjenje je onda da se ubaci i trosak toga (tipa sef kod neke banke i sl.)


Ima istine, ali se i ta mogućnost gubitka usled požara može rešiti za malo para uz neki vatrootporni sef ili nešto slično što će sačuvati medijum od havarije. Opet jednokratna investicija.

Zavisno od potrebe korisnika oba načina čuvanja podatka(offline ili online) imaju svoje prednosti i mane.

Ako će se backup često koristiti i preuzimati fajlovi sa istog( a to onda i nije backup) onda je cloud bolje rešenje, jer je praktičnije + pristup sa raznih lokacija i uređaja. Mana je što je potrebna internet konekcija, što danas i nije tolika prepreka, ali opet, ukoliko internet provajder u tom trenutku ima radove na mreži, ili se održavaju serveri kod cloud provajdera, fajlovi su nedostupni, što nije slučaj sa fizičkim medijom koji je dostupan 24/7/365 uvek i u svakom trenutku.

Ako će se backup koristiti periodično, kao u ovom slučaju za slike, na par godina da se priseti starih dana, da se eventualno neka slika uradi za foto album, da deca koja su već porasla vide stare slike, onda nema svrhe plaćati mesečnu pretplatu godinama da bi jednom u par godina otvorio i zatvorio backup.

opet, moje mišljenje je da je fizički medijum koji je kod mene bolji od fajlova u oblacima za dugoročno čuvanje.

Nikad se ne zna šta se može desiti sa tom kompanijom, postoji xy faktora koji mogu da utiču na to da se fajlovi zauvek izgube. Mogu i da budu tu narednih 30 godina, ali korisnik nema nikakvih mogućnosti da utiče na to da li će i koliko će njegovi podaci trajati, dok to nije slučaj sa fizičkim medijumom.


[ calexx @ 03.10.2018. 20:57 ] @
Vatrootporni sef? Dođu lopovi i odnesu ga? Požar je primer da lokalno čuvanje nije najsigurnije, požar, poplava, lopovi ... dodati još ... traže dodatno čuvanje. Oblak, kopija (na bilo čemu) na drugom mestu, kopija na drugom kontinentu ... a jesi li ti cia ili kgb?
Pisao sam o hardu koji je ispustio beli dim ali sam baš pre toga veliki deo prebacio na oblak. Da sam imao kopiju, bilo bi bolje ali toliko para nemam i ovo je ipak ispalo dobro. Koristi sve opcije koje možeš i nema greške. Što više to bolje.
[ Zlatni_bg @ 04.10.2018. 01:14 ] @
Dobro ljudi, necemo bas na mesec da saljemo 1000 kopija istog bekapa da budemo sigurni i ako dodje do apokalipse :)

Ajmo neka poredjenja da pravimo, nabrojali smo pun djavo resenja. Pros and cons. Ubedicete i mene da kupim BluRay RW ako ovako nastavite :) Btw, kakve su cene onih double-sided ili kako im je vec ime? Vidjao sam ih pre par godina kad je BR bio ultra popularan, sa kapacitetom 50GB.
[ calexx @ 04.10.2018. 09:50 ] @
Nemam iskustva sa BD diskovima pa zato i ne znam koja je razlika između Verbatima od 79 i od 159 dinara, a vidim to u cenovniku. Postoje i od 50GB i cena im je oko 250 za Mediarange ili oko 450-500 za Verbatim diskove.
Za malo veću sigurnost su tu M-Disc 25GB za ~550 ili M-Disc 100GB za ~1300.

Ovi od 79 su i jeftiniji od DVD ali su ovi od 159 tu negde pa ipak neću da menjam vrstu diskova. Da sada hoću da počnem, verovatno bih krenuo sa BD.
[ bachi @ 04.10.2018. 10:59 ] @
Oko 1300 dindži je "kameni" BD-R XL M-Disc od ~120GB.

Svi BD rezači mogu da režu M-Disc.

Naj naj naj naj naj naj važnije stvari će valjda da stanu na par takvih diskova.

https://www.pcworld.com/articl...good-for-a-thousand-years.html
[ zwischenberger @ 04.10.2018. 11:48 ] @
Je l mi mozete dati par modela BD rezača po mogućstvu eksternih?
[ IUOP_1 @ 04.10.2018. 11:52 ] @
Citat:
Zlatni_bg: Dobro ljudi, necemo bas na mesec da saljemo 1000 kopija istog bekapa da budemo sigurni i ako dodje do apokalipse :)

Vala bas. I ja htedoh isto da primetim. Mada, ko zna sta sve ljudi drze na kompjuterima :)
[ scoolptor @ 04.10.2018. 12:26 ] @
Citat:
bachi:
Oko 1300 dindži je "kameni" BD-R XL M-Disc od ~120GB.

Dva 2.5" diska od po 1TB 5400rpm su ukupno 10400din.
[ Burgos @ 04.10.2018. 14:08 ] @
Citat:
zwischenberger:
Tek mi sad ništa nije jasno, za šta bi trebalo sad da se opredelim :D

Moraću da kupim još ovaj BluRay pa da nosim diskove kod tašte!


Ja to radim - jedna kopija je lokalno u NAS-u, a ostale su enkriptovane, narezane na BR diskove i poslate u Srbiju kod tašte :-) Cena za ovakav bekap (bar za moje lične podatke) ne iznosi puno, jer imam svega 100-150GB podataka godišnje koje bih sačuvao (slike, porodični videi, dokumenta, itd).
[ ademare @ 04.10.2018. 14:52 ] @
Sto se tice medija uvek bilo i bice neko osnovno pravilo . Verbatim su original , diskovi , medjutim , postoje razlicite vrste pakovanja .

Najbolji diskovi idu u ona pakovanja , 1 disk , jedno plasticno kuciste . Kada se kupuje na stapu , ili zvonu , nekada cak i nema one plastike , koja se zove zvono , vec samo debeli celofan , stap je isti , tu i verbatim stavlja u proseku losije diskove .

Naizgled isto , ali je razlicito . Ne mogu da kazem da ti sa stapa ne valjaju , jer njih najvise koristim ! Ipak su ovi u JC kvalitetniji i oni idu bas za najvaznije podatke , za uobicajene , nece biti nista ni onima sa stapa .

To je neka standardna podela koja vazi za sve , od Verbatima , do tamo nekih Mediarenge i ostalih , od kojih su mnogi neka vrsta ono sto smo zvali Noname , jer taj MR ima i serije bez Logoa , svog , znaci klasicni NN .

Uredjaji su od 8.490 interni , eksterni su naravno skuplji . Eksterni su 12.990 . Sve je ASUS brendirano . Cene su iz firme E . da je ne reklamiram , jer im je sajt azuran . Ako nesto pise da ima ,onda stvarno ima , dok postoje radnje i sajtovi tipa Atom , njih ipak navodim po imenu kao negativan primer , jer na sajtu imaju Sve sto se proizvelo u zadnjh 10 godina ! Jel to prodavnica ili muzej ?

Kada takvu radnju nazovete , vidite da imaju skori isti asortiman kao i E , samo ste gubili vreme .
[ ssi @ 04.10.2018. 15:03 ] @
Citat:
calexx:
Nemam iskustva sa BD diskovima pa zato i ne znam koja je razlika između Verbatima od 79 i od 159 dinara, a vidim to u cenovniku. Postoje i od 50GB i cena im je oko 250 za Mediarange ili oko 450-500 za Verbatim diskove.
Za malo veću sigurnost su tu M-Disc 25GB za ~550 ili M-Disc 100GB za ~1300.

Ovi od 79 su i jeftiniji od DVD ali su ovi od 159 tu negde pa ipak neću da menjam vrstu diskova. Da sada hoću da počnem, verovatno bih krenuo sa BD.


Oni u kutijama su malo bolji. Ja koristim ove iz zvona.

Nisam imao nekih problema za sada, posle oko.... 70-tak snimljenih BD diskova. Uredjaj je interni LG - mislim, interni sigurno jeste.

[ calexx @ 04.10.2018. 15:19 ] @
Cene koje sam pominjao su se odnosile na pakovanja u zvonima, oni u JC su malo skuplji. Ili je u pitanju različita tura ili su printabilni jeftiniji (primetio i kod DVD cena) što mi je malo čudno ali se možda ne razumem.

http://www.virtikom.com/01_pra...verbatim-blu-ray-25gb-6x-43742
http://www.virtikom.com/01_pra...lu-ray-printable-25gb-6x-43804
http://www.virtikom.com/01_pra...ray-printable-25gb-6x-50-43812
http://www.virtikom.com/01_pra...u-ray-25gb-bd-r-6x-43715-43714
[ bachi @ 04.10.2018. 16:29 ] @
Virtikom ima sjajne cene medija i mislim da su najpovoljniji na tržištu.

Moj savet vas je ipak da begate od Mediarange diskova, imaju poveći procenat škarta, a često se desi da ne može da verifikuje ono što je narezao, jer ne može da iščita disk na jednom delu.

Što se Verbatima tiče, na poslu režem u proseku 12 BD-R diskova mesečno. Otprilike u zvonu od 50 komada, 2, maks 3 diska bude škart. Ili neće ni da odradi lead-in ili lead-out ili ne može da iščita deo diska ili ih čita, ali jezivo sporom brzinom.
[ calexx @ 04.10.2018. 18:30 ] @
Virtikom je bio uvoznik ili jedan od, kod njih sam siguran da nije Verbatim kopija. Druge diskove skoro nikad nisam kupovao, možda zato svi rade.

Deluje mi da je to preveliki škart, ja nisam imao problem a narezao sam hiljade CD/DVD. Možda je drugačije kod BD mada bih očekivao da bude bolje. Ili ti rezač nije baš baš? I tu ne menjam igrača, oduvek LiteOn ali pravi.
[ bachi @ 04.10.2018. 19:53 ] @
Pa šta znam, od onih 47-48 koji ne budu škart, ni jednom se nije desilo da nije prošla verifikacija niti se jedan jedini bit razlikuje kada radi verifikaciju.

Doduše, onaj nenormalni ImgBurn reže BD-R 16x dok ostali režu max 6x, pa je možda i do toga.
[ calexx @ 04.10.2018. 23:27 ] @
Pa ni to ne valja, jesu rezači do 16x ali su ovi diskovi valjda do 6x. Jesi li pitao ImgBurn koja brzina je OK? Meni se dešavalo da zaboravim da odredim brzinu i on hoće (CD) da reže nekom brzinom ali ukapira pa kaže da ne može tako i vrati na normalu. Zavisi i kako firmware rezača prepozna disk, sećam se da je jednom tip koji je to radio promenio brzinu rezanja za jedan 4x DVD na 8x i obrnuto, jedan 8x na 4x sa objašnjenjem da je testirao i da tako misli da je OK.

Moj rezač radi sa CD od 16x i mogu ja do sutra da biram 2x ili 4x, program zna koliko može i toliko dozvoli.
[ Zlatni_bg @ 05.10.2018. 01:52 ] @
Koliko vremena traje rezanje 6x diska 25GB kapaciteta, sa i bez verifikacije?
[ zwischenberger @ 05.10.2018. 09:11 ] @
Moj trenutni presek stanja: kupio sam Office 365 sa 1 TB online, nije bio 70 dolara već 70 evra na kraju, ali ok, preživeću. Prva stvar koja mi se desila je da čim sa počeo sa uploadom, odmah su mi se ukućani žalili da im "internet koči" :D Valjda će to biti OK čim prebacim ovu prvu inicijalnu količinu podataka...

Sad gledam da uzmem još BD rezač pa da to isto narežem i odnesem na drugu lokaciju. NAS za sad ostaje skupa igračka...
[ Branimir Maksimovic @ 05.10.2018. 09:32 ] @
Stavi QoS na ruteru i podigni prioritet uredjajima na kojima su drugi ukucani ;)
[ calexx @ 05.10.2018. 09:58 ] @
Citat:
Zlatni_bg: Koliko vremena traje rezanje 6x diska 25GB kapaciteta, sa i bez verifikacije?
Brzina BD je malo više od 3x u odnosu na DVD tj 36Mbps pa neka računica kaže da će 6x da odreže za ~16 minuta. Verifikaciju ne radim pa ne znam kako je u odnosu na vreme rezanja.
[ mjanjic @ 05.10.2018. 10:12 ] @
70€ mesečno je smešna cena ako se radi o zaista važnim fajlovima, to je otprilike 700 dinara mesečno.
Ja imam "malo" povoljnije 365, trenutno besplatno 1TB (ali imam 2 naloga, tako da je 2TB), a za 30$ godišnje mogu da dobijem i off-line verzije pojedinih aplikacija koje nisu dostupne u ovoj varijanti (Word, Excel, PP), ali se te click-to-run verzije ne trpe sa pojedinim klasičnim Office instalacijama koje nisu click-to-run, pa sam za sada odustao od toga.

Prednost u odnosu na npr. Dropbox je to što deljenje fajlova ne utiče na kvotu onoga sa kim delite fajlove.
[ Zlatni_bg @ 05.10.2018. 10:52 ] @
Citat:
calexx:
Citat:
Zlatni_bg: Koliko vremena traje rezanje 6x diska 25GB kapaciteta, sa i bez verifikacije?
Brzina BD je malo više od 3x u odnosu na DVD tj 36Mbps pa neka računica kaže da će 6x da odreže za ~16 minuta. Verifikaciju ne radim pa ne znam kako je u odnosu na vreme rezanja.


36Mbps? :(
[ popusicko @ 05.10.2018. 10:54 ] @
Na cemu cuvati ogromnu kolicinu podataka?Trenutno su podaci na 70-ak hard diskova velicine 500gb do 4tb i stalno stizu novi.
U pitanju je video produkcija i fajlovima je potrebno brzo da se pristupi.
Nije vazna montaza sa backupa ali je vazno da je sve na jednom mestu i da moze lako da se vrati na montaznu masinu.
Neki predlog?
[ Zlatni_bg @ 05.10.2018. 11:02 ] @
Traka... ja sam imao tu ideju. Imam materijal sa drona koji snima 100Mb/s nekompresovano. Ne znam sta radite sa 70 hardova? :D
[ nkrgovic @ 05.10.2018. 11:02 ] @
Za to samo storage. Ako radis video produckiju i imas 30-50+ TB date, tebi treba neko ko se time bavi kao konsultant. Nije za hobi resenja...
[ bachi @ 05.10.2018. 11:22 ] @
Citat:
calexx:
Citat:
Zlatni_bg: Koliko vremena traje rezanje 6x diska 25GB kapaciteta, sa i bez verifikacije?
Brzina BD je malo više od 3x u odnosu na DVD tj 36Mbps pa neka računica kaže da će 6x da odreže za ~16 minuta. Verifikaciju ne radim pa ne znam kako je u odnosu na vreme rezanja.

Verifikacija na BD-R u suštini i nije neophodna da se radi, jer to uređaj sam radi read after write u hodu, otuda max brzina 6x.

Napisao sam da režem sa 16x, pogrešio sam, kroz IMGBurn režen 12x, a to znači da ne radi proveru interiteta u hodu, jer ja volim da ipak sam program posle rezanja i nakon reloada bd-r u uređaj odradi verifikaciju.

Faktički mu dođem na isto.
[ Space Beer @ 05.10.2018. 12:46 ] @
Citat:
popusicko:
Na cemu cuvati ogromnu kolicinu podataka?Trenutno su podaci na 70-ak hard diskova velicine 500gb do 4tb i stalno stizu novi.
U pitanju je video produkcija i fajlovima je potrebno brzo da se pristupi.
Nije vazna montaza sa backupa ali je vazno da je sve na jednom mestu i da moze lako da se vrati na montaznu masinu.
Neki predlog?

Evo i ovde rešenja
https://www.youtube.com/watch?v=y2F0wjoKEhg

Kad može Linus, možeš i ti :)
[ calexx @ 05.10.2018. 14:58 ] @
Citat:
Zlatni_bg:36Mbps? :(
Pa ti bi hteo 36MBps? Onda bi 25GB narezivao 6x brzinom za manje od dva minuta. Naravno, 36Mbps je 1x brzina pa se onda lako dobije konkretna za svaku brzinu rezanja.
[ Zlatni_bg @ 05.10.2018. 15:37 ] @
E pa to te pitam, nismo se razumeli :) Mislio sam da pricas za brzinu rezanja 6x, a ne 1x. Gledam racunicu i ispada mi nesto ispod 2 sata, nista mi nije bilo jasno :)

Sasvim korektna brzina. Ima li RW diskova?

Bez zezancije, ima posle 6-7 godina da ubacim opticki drajv u racunar :) Cak sam i iz lap topa izvadio da bude laksi hahahaha :)
[ ademare @ 05.10.2018. 15:41 ] @
Naravno da ima RW , to ima za sve od CD pa na ovamo .

Cene su naravno jace 2 X pa navise , u odnosu na obicne za jedno pisanje .
[ calexx @ 05.10.2018. 16:12 ] @
Ne mora da znači, ako poredimo one u JC onda nije neka razlika, 179 obični i 187 RW. Ovde nema u ponudi u tortilji, možda bi oni bili jeftiniji.

Veći problem je što pišu 2x pa bi onda rezenje jednog od 25GB trajalo skoro 50 minuta.
[ mjanjic @ 05.10.2018. 16:20 ] @
Sve zavisi koliko se para ima, hoće ili mora platiti. A kad se zna budžet, lako je razmatrati rešenja.

Problem je kad hoćemo besplatno ili sa što manje novca, a da rešenje bude elegantno i pouzdano kao da smo platili milione.
[ bachi @ 05.10.2018. 19:29 ] @
Imajte u vidu da je BD-R fizički daleko kvalitetniji medij od CDa i DVDa, presecite na pola CD ili DVD, a presecite i BD-R i videćete da je ona folija u sendviču i da ima debele slojeve koje se teško oštećuju prilikom normalnog korišćenja (hard coat) tako da su mnogo otporniji na razna habanja u odnosu na CD/DVD.

Dobar je BD-R, samo je rezač oko 8000 pa mi se kod kuće ipak ne daju tolike pare, a nikako da padnu cene bar na 4k. :(
[ ademare @ 05.10.2018. 23:47 ] @
Nece snimacima cena pasti na taj nivo , jos jako dugo .

Ja sam tako cekao , cekao , pa na kraju kupio , kada sam video da ne pada cena .

Mozda je i bolje tako , jer cena moze da ide dole samo uz obaranje kvaliteta . Evo sada su novi DVD rezaci 1.500 din. u maloprodaji sa svim zaradama , transportom, PDV itd .

Kolika je fabricka cena 7-8 $ ? I kakav kvalitet moze da se dobije za takvu fabricku cenu ?
[ mjanjic @ 06.10.2018. 09:51 ] @
Kako da padne cena BR rezačima kad imaju više lasera od DVD rezača? To je kao porediti cenu CD rezača i DVD rezača, naravno DVD rezači su dostigli cenu nekadašnjih CD rezača pa čak postali i jeftiniji, međutim BR se ne ugrađuju u svaki uređaj pa proizvodnja i nije baš tako masovna.

A eksterni DVD rezači su oko 4000din., a ne vidim da kod nas ima eksternih BR (edit: kod Gigatrona), bilo bi pogodnije da se mogu koristiti na više računra, ali videh samo kod Gigatrona 2 modela internih da koštaju 10 i 12k, kod emija 8500, ali imaju i eksterni za 10k.

[Ovu poruku je menjao mjanjic dana 06.10.2018. u 17:42 GMT+1]
[ ademare @ 06.10.2018. 14:45 ] @
Ovi tvoji zemljaci , ipak su WW i E iz Cacka Kad ih nazovem odmah ih prepoznam , jer ljudi iz tog kraja imaju malo specifican naglasak , koji je vrlo simpatican , da ne bude zabune .

Znaci malo su omanuli . Stvarno na sajtu pise da je onaj ASUS-ov model 10.000 din , ali kada se ode na ASUS-ov sajt vidi se da je to u stvari tzv. Combo DVD snimac i BR citac .

Onaj pravi je 12.990 din u istoj firmi . Eksterni ASUS BR snimac .

Interni su na sajtu pogodili

U sustini , svako ko ima eksternu 5.25 incnu fioku , USB 2.0 , SATA , moze da od ovog internog napravi funkcionalno eksterni model .

Samo tu je problem sto je tako nesto danas retkost u radnjama . Ja imam od ranije , ali ne znam gde danas moze da se kupi tako nesto , a da u zbiru ostane jeftinije od eksternog fabrickog .