[ snenad_82 @ 17.10.2018. 11:17 ] @
Da li neko zna program za backup fajlova koji ima sledeće mogućnosti:
- Backup fajlova sa odabranih lokacija na određeno vreme (na par sati ili u tačno određeno vreme) ne kao image fajl već bukvalno copy paste
- Kada nađe raliku u strukturi tipa obrisan fajl u source da ga izmesti u arhive i čuva neko predefinisano vreme
- Kada nađe da je fajl promenjen u source da ga izmesti u archive i čuva predefinisano vreme.
Prva dve funkcije mi zadovoljava Bvckup 2 i vrlo sam zadovoljan istim. Koristim unsupported beta koja je bespatna i fercera fantastično. Veoma je brz i lightweight.
Probao sam razne druge programčiće ali nisam uspeo da nađem da sve radi onako kako sam zamislio.

[ bachi @ 17.10.2018. 11:37 ] @
Freefilesync?
[ snenad_82 @ 17.10.2018. 11:56 ] @
Ne vidim da ima scheduler, ostalo bih morao malo da testiram da vidim da li stvarno radi kako je predstavljeno. Ne želim da razmiljam da li sam backupovao fajlove, jer znajući sebe zaboraviću kad mi je najvažnije. Nakon što sam na najteži mogući način saznao da je nemoguće vratiti obrisani fajl sa enkriptovanog ssd-a tada sam počeo da koristim backup nekoliko puta u toku radnog vremena.
[ bachi @ 17.10.2018. 12:01 ] @
Scheduler napraviš sam kroz task scheduler u Windowsu. https://freefilesync.org/manual.php?topic=schedule-batch-jobs

A imaš i realtime sync.

Ja ga koristim kao rešenje gde mi udaljeni računari povremeno, na svaka 2 sata na primer, sinhronizuju svoja korisnička dokumenta sa fajl serverom u centrali i radi pouzdano.

Vidim da ima da se namesti da ako se obriše fajl da ide u recycle bin ili premesti na posebno mesto, kao i da ima versioning ali to ne koristim, pa ne znam da li i kako radi, igraj se sa nekim probnim fajlovima. https://freefilesync.org/manual.php?topic=versioning

Nemoguće je vratiti obrisani fajl sa bilo kakvog SSDa nakon što dobije TRIM komandu i odradi TRIM.
[ snenad_82 @ 17.10.2018. 12:21 ] @
Poigraću se malo definitivno. Hvala na predlogu
[ snenad_82 @ 15.11.2018. 14:05 ] @
Ovo rešenje radi. Malo je robusno ali radi.
Jedina opcija koja mi nedostaje je kada bi postojao način da pre pokretanja zadatka u Task Scheduleru on proveri da li je eksterni hdd priključen i u slučaju da jeste on izvši zadatak, a u slučaju da nije da odloži pokretanje zadatka.
[ bachi @ 15.11.2018. 18:29 ] @
Šta je najgore što može da se desi ako nije hard priključen? Neće ništa sinhronizovati. Ja obično pravim task da se program startuje 15 minuta nakon logovanja korisnika na sistem i onda da se task ponavlja na svakih 1 ili 2h u nedogled.
[ SlobaBgd @ 15.11.2018. 19:17 ] @
Ja sam u FreeFileSync podesio da kad se pokrene program, najpre iskoči pop-up prozor gde pita da li ste sigurni, i da li ste priključili eksterni hard disk kao F: u USB port. Tek ako klikneš na Yes, program počinje da pravi backup. Ako nisu zadovoljeni postavljeni parameti (disk nije podešen kao F:, ne postoji folder Backup na datoj target lokaciji, ne postoji folder C:\Users\Sloba\Documents\ na source lokaciji...), program "odradi" task (pokrene se pod zadatim parametrina ali ne odradi ni jedan, to traje oko 1 do 2 sekunde) i prijavi grešku koju možemo pregledati u log fajlu.

Tražio sam način da priključeni eksterni disk uvek bude F:, ali nema pouzdanog besplatnog rešenja. Postoji neki komercijalni programčić koji "fiksira" slovo za određeni hardver, ali nisam uspeo da nađem ful "demo" verziju pa sam odustao od tog zahteva. Neka klijent malo razmišlja. Napravio sam mu i uputstvo kako se menja slovo diska.
[ snenad_82 @ 16.11.2018. 07:48 ] @
SlobaBgd probaću sa ovim dialog boxom da vidim da li će mi odgovarati (samo da nađem opciju). Ja sam problem sa tim da li je baš taj disk ubačen u laptop rešio fiksiranjem istog na g i ako je f prva slobodna particija. Lako fiksiraš slovo kroz disk management u win 10 pro samo mu promeniš naziv particije. Sad kad ubodem flesh ili neki drugi hdd on ode na f i ne prenesem svoje podatke na mesto gde ne želim.

bachi najgora stvar koja se desi naravno nije katastrofalna ali može da bude. Jedan od taskova, pokreće i MegaSync koja sinhronizuje backupovane podatke sa MEGA. Sa njim je problem što on kad ne pronađe sync folder on odčekira taj folder i za u buduće pa se treba setiti da to vratim jer onda ostajem bez podataka kada nisam za računarom ili blizu hdd-a (desilo mi se već, tako sam i otkrio). Naravno ostaje i mogućnost da se podaci prebace na eksterni uređaj koji nije ciljani, ali to sam "rešio" kao što sam SlobaBgd napisao. Mada sad kada pišem vidim da u teoriji nije dovoljno što sam ga pomeio za jedno slovo pa ću uskoro za još dva (imam 3 usb porta na laptopu)
[ bachi @ 16.11.2018. 08:09 ] @
Jesi li razmišljao da taj externi hard disk kroz disk managment mountuješ kao NTFS putanju, a ne kao drive letter?

Dakle, otvoriš prazan folder na na primer D:\exthdd i kroz disk managment mountuješ taj disk kao ntfs path?

Na taj način će uvek taj hard biti vezan za taj folder.

Ili neka ostane drive letter, ali mu zadaj nešto između, dakle nemoj ni kraj abecede jer windows mapira mrežne uređaje unazad, dakle tipa nešto s: ili o: na primer.


A onda proguglaš i nađeš odgovorajući primer batch petlje koja detektuje da li ima uređaj na tom drajvu i ako ima, onda nastavlja da poziva freefilesync, a ako nema, onda da prekida operaciju.
[ snenad_82 @ 16.11.2018. 08:20 ] @
Hvala na predlogu i moja su razmišljanja bila u tom pravcu ali iskustvo sa bach fajlovima mi je nula tako nisam znao kako da uopšte krenem da tražim. Hvala za usmeravanje.
Što se tiče promene drive lettera znam da mapiranje ide unazad i u tom smeru mi je i išlo razmišljanje.

btw gde je podešavanje za pop-up u freefilesync? Ne mogu da nađem
[ SlobaBgd @ 16.11.2018. 08:46 ] @
Kada u FreeFileSync napraviš zadatak, uđi u Advanced menu i klikni na Create Batch Job. Sačuvaš ga pod nekim imenom, recimo Neko_ime.ffs_batch. Zatim napraviš u notepadu vbs skript (običan txt fajl sa ekstenzijom .vbs) kojim ćeš pozivati taj Neko_ime.ffs_batch
Ovako izgleda skript koji izbacuje popup prozor:
Code:
dim PostRun
 PostRun=MsgBox("Prikljucite eksterni hard disk.                         Želite li da napravite backup vaših fajlova na eksterni hard disk?",vbYesNo,"Backup")
  If PostRun = vbYes Then
    'Put YES CODE HERE!
      Sub  Run(ByVal sFile,sParam)
        Dim  shell
        Set  shell = CreateObject("WScript.Shell")
        shell.Run  Chr(34) & sFile & Chr(34) & sParam, 1, false
        Set  shell = Nothing
      End  Sub
      Run  "c:\Users\User\FreeFileSync\FreeFileSync.exe", "c:\Users\User\FreeFileSync\Backup.ffs_batch"
  Else
    ' NO CODE HERE... Skip the script.
  End If
Zapravo, taj vbs skript pokreće ffs_batch fajl koji pokreće program sa parametrima podešenim u ffs_batch fajlu.
[ snenad_82 @ 16.11.2018. 08:54 ] @
Hvala.