[ vujkev @ 20.11.2018. 04:24 ] @
Od skoro sam primetio da mi je brzina čitanja sa diska drastično opala. Toliko je opala da mi je i LAN mreža brža od HDD-a :(
Brzina čitanja je <18MB/s sa zauzećem diska od 100%. Kako na računaru imam 2 diska vezana u RAID interesuje me na koji način mogu da proverim koji disk (ako je uopšte problem do diska) koči? Instalirao sam onaj Intel RAID management studio (ili kako se već zove), ali u njemu je sve OK i sve radi savršeno. Pre par meseci (možda i koja godina) sam imao isti problem, ali je tad bilo očigledno da je jedan od diskova crko pošto je škljockao non stop. Taj disk sam zamenio, ali šta sad uraditi. Kako proveriti koji ne radi?

Ploča: Asus Z97-k
HDD: 2x 320GB vezani u RAID (neki WD)

poz.

[ Binary Mind @ 20.11.2018. 19:42 ] @
Softverski ili hardverski RAID?
[ bachi @ 20.11.2018. 19:52 ] @
Pa sad, pretpostavljam da je nešto između. :D Tj. raid koji ova ploča podržava.

Najpre napravi bekap podataka, a zatim spremi neki live linux cd ili hirens ili dlc boot cd ili slično.

U biosu umesto raid namestiš AHCI, namestiš da se sistem butuje sa live cda i odakle (ima hdtune u dlc boot i hirenu, pod linuxom slično) iščitaš smart podatke sa oba diska i vidiš koji je loš. Ali NE vadiš loš još uvek...

Posle u biosu vratiš umesto AHCI u raid, sačekaš da se inicijalizuju oba harda i tek onda nakon toga menjaš neispravni i radiš rebuild ako ne uradi automatski.

Ovo je u teoriji, u praksi mož' i da sjebeš podatke, otuda bekap prvo.

Ako imaš drugi komp, onda je najbolje jedan po jedan povezivati na taj drugi komp i iščitati smart.
[ Binary Mind @ 20.11.2018. 21:08 ] @
Ma... RAID je u kućnim uslovima (sa consumer-grade matičnim pločama i drugim hardverom) za ubijanje komaraca... i drugih insekata.
[ vujkev @ 21.11.2018. 06:11 ] @
@bachi
U pravi si, RAID je integrisan na ploči. Probaću da nakačim diskove na sa drugi komp.

@Binary Mind
S' obzirom da mi je ovakav raid već jednom spasao podatke, a da mi je komp upaljen 24/7 već N godina .... ja sam prezadovoljan. Naravno ovaj raid nije jedini "backup" koji imam tako da i ako sve crkne neću se baš mnogo potresti :)


Poz.
[ Binary Mind @ 22.11.2018. 18:54 ] @
Ne znam kakav RAID imaš, ali ja sam uvek, barem u kućnim uslovima, za maksimalnu iskorišćenost kapaciteta raspoloživog skladišnog prostora, nad sigurnošću podataka. Važne podatke koje ne želim da izgubim ne čuvam na internom storage-u. Evo sad imam hardova sa bad sektorima u kompu sa koga pišem i baš me briga. Neka crknu. Drugi će ih zameniti kad ne budu više davali znake života a podatke ću prežaliti jer mi nisu bitni ti što ih čuvam u kompu.