[ Horvat I @ 15.12.2018. 17:31 ] @
Imam DCF 17B časovnik jutros sam zatekao da pokazuje 45minuta više od realnog vremena, DCF signal reception (FUNKSIGNAL) je bio uključen.
Iz neposredne blizine sam primetio da pojedini segmenti imaju manji kontrast, i posumnjao u stanje baterije i setio se da sam je pre 3-4 godine postavio u časovnik.
Cilj posta je da upozorim ostale korisnike ovakvih časovnika da nisu bezuslovno tačni!
[ Gosha_Nish @ 17.12.2018. 02:25 ] @
Imam nekolikotih casovnika poredjanih jedan pored drugog( inace ih imam svuda po kuci jer ih obozavam),
i svi pokazuju tacno vreme . Da napomenem da zivim dosta juznije od Subotice (Nis) gde je DCF signal jos slabiji.
Probaj malo da mu korigujes lokaciju u prostoru, mozda je na tom mestu losiji signal.
[ zeoN_Rider @ 17.12.2018. 08:31 ] @
S obzirom da ima samo jedan, moram da mu verujem da je tačan.
[ Sava @ 17.12.2018. 09:21 ] @
Citat:
Horvat I:
Imam DCF 17B časovnik jutros sam zatekao da pokazuje 45minuta više od realnog vremena, DCF signal reception (FUNKSIGNAL) je bio uključen.
Iz neposredne blizine sam primetio da pojedini segmenti imaju manji kontrast, i posumnjao u stanje baterije i setio se da sam je pre 3-4 godine postavio u časovnik.
Cilj posta je da upozorim ostale korisnike ovakvih časovnika da nisu bezuslovno tačni!

Pretpostavljam da je tvoj časovnik ispao iz sinhronizacije. Treba znati da smo mi na samom obodu signala DCF predajnika, ali ako u Beogradu radi dovoljno korektno, trebalo bi i u Subotici. Sada sam malo zavoravio (eh te puste godine starosti ), ali ako se ne varam impuls za sinhronizaciju je svake 52-ge sekunde. Takođe je bitno i godišnje doba, a i doba dana jer postoji maksimum i minimun jačine prostiranja talasne dužine od 77.5 KHz. Kada ispadne iz sinhronizacije kvarc u njemu preuzima nastavak rada sve dok ne dobije sinhronizacioni impuls pa se uskladi sa izvorom. Meni se samo jednom desilo da je potpuno ispao iz sinhronizacije, a sat imam jedno 25 godina. Tada sam izvadio bateriju, sačekao neko vreme da se elektroliti isprazne pa ponovo ubacio bateriju i postavio ga na mesto u kući za koje pouzdano znam da je najbolji prijem te frekvencije i ostavio ga tako. Trebalo mu je dosta vremena da se uskladi, a koliko tačno ne znam jer sam ga ostavio više sati da čeka impuls.

E sada malo o bezuslovnoj tačnosti!

Ja sam bolesnik za tačna merenja frekvencije pa ima nekoliko standarda u kući (TCXO, OCXO, rubidijum). Jedan od standarda je i DCF tajm standard ručne izrade. Zbog tog standarda koji ima i aktivnu antenu tačno znam ono što sam pisao o propagacijama, dobu dana i godišnjem dobu, ali i položaju u kući. Minimum je leti.

Koliko je tačan DCF? Za kućnu upotrebu savršeno, za profesionalnu nije. Svaka frekvencija koja ide kroz etar se prlja i zbog toga je tačnost problematična. Najbolji tajm standard koji je u upotrebi je cezijumski i takav je i DCF koliko znam, makar bio nekada. Naš nacionalni standard vremena je takođe cezijumski i šalje se dva puta godišnje u Švajcarsku na baždarenje, bar je tako bilo dok sam imao saznanje o tome.

Institut Mihajlo Pupin je do nabavke cezijumskog standarda imao Rohde Schwarz stari standard, a kroz etar su primali koliko se sećam Ragby signal iz Engleske pa su se te frekvencije upoređivale i usklađivale. Za to vreme njima je bilo dovoljno. Posle cezijuma uzeli su rubidijum koji im je u suštini bio dovoljan, a mnogo jeftiniji.

Sve u svemu htedoh da kažem kako merenje vremena kropz etar nije bezuslovno tačno! Može da se razlikuje čitavu sekund pa i više dok se impuls obradi i prikaže na ekranu.
[ pbenka @ 17.12.2018. 16:12 ] @
Pozdrav Sava, iz pisanja zaključujem da si upoznat sa problematikom standarda za tačno vreme. Gde je tu GPS, kao novija tehnologija? Tačnost tog sistema zavisi od tačnih časovnika, s obzirom da se iz vremenske razlike i brzine radio talasa izračunava rastojanje između satelita i prijemnika, pa iz toga pozicija. Na satelitima su atomski časovnici, dok se za časovnik GPS prijemnika izračunava korekcija časovnika, kao četvrta nepoznata veličina (pored koordinata). Koliko je to dobar standard tačnog vremena?
[ Horvat I @ 17.12.2018. 16:32 ] @
DCF77,5 je kodiran i nosi kompletnu informaciju o vremenu.

I za max 2minuta treba da se samo od sebe postavi tačno vreme sa svim elementima preostaje nam samo da postavimo vremensku zonu.
To mi je nakon zamene baterije i uradio.
Verovatno je zbog oslabele baterije DCF prijemnik dekodirao pogrešno kod izključio se a kvarcni časovnik nastavio da odbrojava.
Srećom beše neradni dan i greška nije stvorila problem, i 2 mobitela sa jednakim pokazivanjem vremena su uzrokovala da proverim rad "atomskog" časovnika