[ Aleksandar Maletic @ 19.02.2019. 15:39 ] @
Svedoci smo toga da tehnologija napreduje i svakodnevno ide korak dalje. Cloud servisi nisu nešto novo, imajući u vidu da su zastupljeni već poprilično dugo u digitalnom svetu, ali bez obzira na sve još uvek su nepoznanica široj populaciji. Razloga za to ima više: nedovoljna edukacija i upućenost u rad sistema i njegovu stvarnu funkcionalnost, nepristupačnost i ono što je po svim parametrima najmerodavnije, sigurnost podataka. Praktičnost ovih servisa je izuzetna, jer otvaraju mogućnost pristupa bazi podataka sa više lokacija, platformi, operativnih sistema i sinhronizaciju podataka u realnom vremenu. Neki od poznatijih cloud storage servisa kao što su Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, garantuju za diskreciju i poverljivost podataka sprovođenjem niza određenih sigurnosnih mera. SSL, AES-256 enkripcija, elementarna zaštita naloga lozinkom, dvostruka verifikacija korisnika i slično. Postavlja se pitanje, koliko verujete cloud storage servisima i da li smatrate da su pored svih ubeđenja vaši podaci u oblaku sigurni?

[ mjanjic @ 19.02.2019. 16:08 ] @
Apsolutno je sigurno (od krađe podataka) samo ono što si snimio na neki uređaj i pohranio u neki sef, poželjno u neku tvoju pećinu sa tvojim obezbeđenjem i sl.

Cloud je relativno bezbedna varijanta, ali nije pogodna za neke institucije zbog zakonskih i drugih prepreka (vojska, policija, službe bezbednosti, itd.).

Ali imaš varijantu internog Cloud-a, bilo na klasičnim serverima ili u vidu kontejnera (standarni brodski po dimenzijama i elementima za užvršićivanje pri transportu), koji postaviš u dvorište ili garađu/skladište firme, samo povežeš napajanje i mrežu, i to je to. HP i još neke firme (kao i, naravno, kinezi) imaju te varijante, gde možeš da biraš broj i vrstu modula u kontejneru (mrežni box-ovi, Computing ili Storage, itd.).

Stavi se recimo ovako u krug firme ili instituta/istraživačkog centra i nema brige o sigurnosti podataka, može da bude na mreži koja je fizički izolovana od ostatka lan/wan/internet mreže.
Više detalja o različitim kontejnerima ima ovde (na portugalskom, ali ima dosta fotki i video klipova): https://www.containersa.com.br...s-em-containers-maritimos.html