[ juraj @ 07.05.2004. 01:35 ] @
Trenutno živim u jedno malom stanu u kojem je leti neverovatno vruće pa sam razmišljao da kupim klima uređaj. Pošto stan nije moj ne mogu da ubacim "standardu" klimu. Čuo sam da postoje neke prenosne klime koje se ne ugrađuju na zid, i neke prozorske klime (koje se najverovatnije ugrađuju u prozor). Da li neko zna tačno kakve su to klime, kako rade i koja je otprilike cena?

Pozdrav!
[ pctel @ 07.05.2004. 01:44 ] @
Prenosna klima po meni nema logike. Znam da postoji, ali osim uzimanja para lakovernim kupcima, ne vidim koju svrhu ima. Prozorska klima je bolje resenje, ona kao i svaka druga toplotu izbacuje napoje, a hladnocu ubacuje unutra. Problem sa njom je sto su spoljasnja i unutrasnja jedinica spojene, pa buka iz obe jedinice ide unutra. Mozes da je ugradis u prozor, a ako neces da seces staklo, mozes da izvadis prozorska krila i napravis poseban nosac za klimu, koji zimi skines, i vratis prozore. Cena takve klime je mozda nekih 200 EUR-a.
[ juraj @ 07.05.2004. 10:33 ] @
Zašto misliš da nema logike?
Meni bi baš odgovarala prenosna klima, jer ne mogu da ugrađujem i hteo bi da je prenosim u drugi stan, pa zato i hocu da znam kako to radi, da li ima neki deo koji se stavlja spolja ili je ceo uređaj u sobi? (i kako hladi ako ne izbacuje toplotu napolje?)
Da li neko zna gde ima takvih klima da se kupe kod nas (BG, NS, Pančevo, Zrenjanin)?
[ Java Beograd @ 07.05.2004. 10:59 ] @
Citat:
juraj:... i kako hladi ako ne izbacuje toplotu napolje? ...

Nikako. I tebi je jasno da to ne moze.
[ alixx @ 07.05.2004. 11:33 ] @
Da, takve klime postoje i proizvodi ih na primer DeLonghi. Ima ih na primer u JOK-u i video sam da to dobro radi. Kako izbacuje toplotu? Na svojoj poledjini ima otvor koji se pomocu rebrastog creva (kao za aspirator) izbacuje kroz najcesce kruzni otvor na prozoru ili bilo koji otvor dovoeljnog preseka. Ako ste ikada obracali paznju na stakla koja imaju kruzni ili elipsasti otvor od otprilike 100-200 kvcm (takav na primer se moze videti u Pancevu pored muzeja u zgradi gde se nalazi projektni biro "Razvoj inzenjeringa". Rashladne jedinice se proizvode u sledecim velicinama:

5,7,9,10,12 hiljada BTU (to je ono sto sam video). Poseduju filtere suve i vodene, jonizator, i proizvodi malo buke.

Cene ne znam, ali ih ima na internetu.


Pozdrav,
Aleksandar Prvulj
[ vlada313 @ 07.05.2004. 12:17 ] @
Da bi klima uredjaj mogao uopste da se smatra klima uredjajem on mora da radi na principu kruznog procesa sto znaci da on ne moze da izbacuje toplotu iz prostorije samo kroz crevo vec mora da postoji i spoljna jedinica u kojoj se nalazi kondenzator.
Da bi razumeli kako klima uredjaj radi potrebno je da znamo da:
1. Da bi tecnost isparila potrebna joj je odredjena kolicina toplote koju u nasem slucaju dobija od vazduha iz prostorije.
Kao sto vec svi znamo voda na primer kljuca na 100 stepeni i pocinje ubrzano da isparava, ali posto mi zivimo u nesto prijatnijoj klimi potreban nam je fluid koji isparava na nizim temperaturama pa se zbog toga u instalaciji klima uredjaja koriste razni freoni.
Znaci pri isparavanju se toplota dovodi freonu , a pri kondenzaciji (prelasku iz gasovitog u tecno stanje) se toplota odvodi od freona ka okolini.
2. Tacka kljucanja zavisi i od pritiska (setite se ekspres lonca i principa na kome on radi - zbog veceg pritiska u loncu visa je i temperatura na koju mozemo da zagrejemo vodu , a samim tim i da brze skuvamo npr. pihtije). Znaci sto je pritisak veci visa je i temperatura na kojoj ce tecnost poceti da kljuca i ubrzano isparava.
Kada znamo sve ovo mozemo da razumemo princip rada klima uredjaja. Sve pocinje u unutrasnjoj jedinici u kojoj se nalazi isparivac. Okolni vazduh iz prostorije zagreva freon i dovodi ga u parno stanje (vazduh iz prostorije je predao odredjenu kolicinu toplote freonu i ohladio se) , zatim se ta para freona dovodi u spoljasnju jedinicu u kojoj se nalazi kondenzator , ali joj se pre toga uz pomoc kompresora podize pritisak. Sada ce se (vidi tacku 2.) para u kondenzatoru pretvoriti u tecnost i predace toplotu okolini (vidi tacku 1.). Iz kondenzatora se freon preko prigusnog ventila (potrebno je smanjiti pritisak jer smo ga povecali uz pomoc kompresora) dovodi u isparivac cime je krug zatvoren.
Postoje razne vrste klima uredjaja. Npr. kod prozorskog se sve ovo nalazi u istoj kutiji dok je kod split sistema spoljasnja jedinica odvojena od unutrasnje i povezana crevima za transport freona.
Postoje i verzije split sistema koje se sastoje od spoljasnje i unutrasnje jedinice koje ne moraju da budu fiksirane na zidu vec se mogu pomerati po prostoriji onoliko koliko dozvoljavaju creva kojima su povezane sa spoljasnjom jedinicom. Cena ovakvih uredjaja je kao sto se moze i pretpostaviti dosta veca od fiksnih. Ja ih nisam vidjao po nasim radnjama , ali sajam tehnike ti je dobro mesto gde bi mogao da se raspitas o takvim modelima.
Nadam se da sam razjasnio sve nejasnoce u vezi sve potrebnijih klima uredjaja.
[ pctel @ 07.05.2004. 12:44 ] @
Nema logike jer je suprotno definiciji klime kao uredjaja. Sta, u jednom pravcu hladi, a u drugom greje, zar bi ti to bilo od koristi? Bar sam ja tako razumeo pokretnu klimu "pingvin", nisam primetio nikakvu spoljasnju jedinicu.
[ vlada313 @ 07.05.2004. 14:55 ] @
Citat:
pctel:
Nema logike jer je suprotno definiciji klime kao uredjaja. Sta, u jednom pravcu hladi, a u drugom greje, zar bi ti to bilo od koristi?


Bas tako. Leti hladis stan na racun "zagrevanja" spoljasnjeg vazduha - izbacujes toplotu van stana, dok zimi radis obrnuto ubacujes toplotu u stan. To ti je princip rada toplotne pumpe.

[ Ivan_BG @ 07.05.2004. 23:35 ] @
Samo da dodam jos jedan dodatak, mozda ce nekom biti interesantan. Na kondenzatoru se oslobodi vise toplote nego sto primi isparivac za snagu motora (tzv dzulovi gubici), tako da ako bi se vazduh iz prostorije koristio i za potrebe isparavanja i kondenzacije, doslo bi do podizanja temperature u prostoriji.
[ xenos @ 16.06.2005. 16:14 ] @
Da li neko ima prenosnu klimu i kakvi su utisci?
I meni treba prenosna klima jer ne zivim u stanu koji je moj a u Mercatoru sam videla neku prenosnu klimu Gorenje. Ima rebrasto crevo na poledjini bas kao sto je alixx opisao.
Procitala sam i objasnjenje onih koji su protiv toga i sad me zanima na kom principu rade ove klime (ako su to uopste klime) i ako neko ima tako nesto da li i koliko mogu da ohlade jedan manji stan (oko 30m2) ili bar jednu sobu?

[ pavarotti @ 16.06.2005. 19:12 ] @
Prenosne klime rade na istom principu kao i split sistemi odnosno prozorski uredjaji.
Imaju kompresor, trose struju reda 1 do 2 kW. Zamisli jedan prozorski sistem kome se zadnji (topli) deo suzava u crevo i to crevo ostavis napolju a ceo uredjaj uneses u sobu. Tako dobijas prenosnu klimu.

Sa ovim nemaju veze kvazi klime koje rade na isparavanju vode. Ova prevara je bila aktuelna pre par godina.

Mane prenosnih uredjaja su da su bucni (kompresor je u sobi) i da se kondenzat, koji inace kaplje po glavama prolaznika, skuplja u samom uredjaju pa mora da se redovno prazni.

Pozdrav.
[ tdjokic @ 16.06.2005. 19:53 ] @
Prvo da kazem da sam i ja bio zrtva prevare u vezi onih "klima" sa vodom. Tu je jedina prevara u ceni, inace ti su uredjaji "na Zapadu" poznati i normlani, imaju drugacije ime i podrucje upotrebe i sve je OK, ali su nas ovde i lagali: "Ekoloski air-codition" i drali. Toliko o tome.

Drugo - molio bih sve koji koji imaju saznanja o pravim prenosnim klimama za sledece objasnjnje - ako im je poznato:

kod split sistema, vruci deo je napolju, tamo je ventilator koji kroz njega duva vazduh - sa jedne strane udje, na drugu izadje, sve OK;

kod prozorskih klima jedan deo uredjaja je u prostoriji - to je hladni deo sa svojim ventilatorom - uzima vaduh iz prostorije, hladi ga i vraca u prostoriju (po zelji se moze uzimati i mala kolicina spoljnog vazduha, da bi se prostorija ne samo hladila nego i provetravala); drugi deo uredjaja strci izvan prostorije, to je vruci deo sa svojim ventilatorom. Taj ventilator uvlaci vazduh kroz bocne otvore i duva ga kroz vruci deo i izbacuje ga kroz glavne otovre. I bocni i glavni otvori su na SPOLJNOM delu klime.

kako je to reseno kod ovog prenosnog "Pingvina"? Jasno mi je da ima crevo za izbacivanje vruceg vazduha, ali odakle uzima vaduh za hladjenje vruceg dela klime (ono sto prozorski uzima kroz spoljne, bocne otvore)? Da li mozda uzima vazduh iz prostorije, njime hladi vruci deo i izbacuje ga kroz crevo? Vazduh se u prostoriji nadoknadjuje spoljnim kroz razne pukotine i otvore ili mozda mora neki prozor da bude otskrinut? Kako se onda uopste postize hladjenje prostorije - kako ja razumem stvar, kolicina izbacenog i uvucenog vazduha moraju biti iste i jedina stvar koja moze biti razlicita je temperatura: uvlacis vazduh zagrejan na 30 C a izbacujes vazduh koji se u klimi zagreje na recimo 60 C i pomocu te razlike hladis prostoriju.

Ima li neko adresu nekog sajta sa tim klimama?

@vlada313 - sve si tacno rekao, ja sam nehotice izostavio te prenosne split-sisteme koji su i meni poznati, ali opet ti nisi obradio ove "Pingvine", koji po izgledu najvise podsecaju na one peci za grejanje na naftu ili slicno - kutija na sred sobe i iz nje ide "cunak" u odzak ili bilo gde a hladi.

Evo jednog modela http://www.air-n-water.com/product/LX-120.html A ima i novu foru: NO CONDENSATE DRAIN OR RESERVOIR REQUIRED... new technology of flowing air over condenser coil allows condensation to evaporate entirely. Ne treba vodu izbacivati, tako je konstruisan da voda isparava i biva izbacena, a za "nedajboze" ima rezervni izlaz vode.
[ raco @ 17.06.2005. 11:23 ] @
Evo jos nekih modela:

http://www.unikom.co.yu/pingvin.htm
[ tdjokic @ 24.06.2005. 15:34 ] @
Ja kupio... Dosla je pre sat vremena, pa jos necu da je ukljucujem, znate vec - ulje u kompresoru da se slegne... Mala (34x44x84cm), lagana, ima tockice, lako se premesta, dobio uz nju crevo i specijalnu "dasku" za ugradnju u prozor, i to rastegljivu, valjda moze i za metarski prozor.

Umerena pretraga ponude nije dala skoro nikakve rezultate, i izabrao sam jedinu za koju sam znao, sa navedenog sajta.

[ cicika @ 24.06.2005. 15:47 ] @
Lepo!
'Ajde javi za neki dan kako radi.
[ artichoka @ 24.06.2005. 15:58 ] @
i košta koliko?
[ Goran Mijailovic @ 24.06.2005. 16:07 ] @
Tomo daj na pp kolko kosta i gde si kupio.
[ tdjokic @ 24.06.2005. 17:01 ] @
Citat:
artichoka: i košta koliko?
Malo manje od 22.000 dinara. Inace, nigde ne pise "Made in...." cak ni na baterijama za daljinski, tako da nemam pojma gde je napravljena, mada bih ja rekao da je u Kini, po nekim skrivenim znacima, a mozda i gresim. Inace je na izgled i dodir sasvim "zapadna". Ima 4 nacina rada: COOL, DRY, FAN, HEAT i ja sam je skoro najvise kupio zbog DRY funkcije. Meni je nekad u stanu nesnosna vlaga i ta funkcija ce mi mozda mnogo pomoci.
[ artichoka @ 24.06.2005. 18:54 ] @
a garancija?
[ Goran Mijailovic @ 24.06.2005. 19:01 ] @
Hm, za te pare moze i neka "prava" klima?
PS
Kako radi ajde bre ukljucuj dok je jos vrucina jebes ulje u kompresoru :D
[ zus @ 24.06.2005. 19:32 ] @
@tdjokic
Da cujemo prve utiske!
[ tdjokic @ 25.06.2005. 03:04 ] @
Znaci, sacekao sam vise od 10 sati od transporta i tek onda ga ukljucio, mada to nigde ne pise da treba da se saceka, ali znam od ranije.

Komande su elektronske, nema ni jednog pravog dugmeta ili prekidaca, sve je softverski. Postoji taster 0/1, biranje brzine ventilatora (3 brzine), biranje nacina rada (Cool, Dry, Heat), biranje temperature, tajmer, pokretanje prednjeg vertikalnog usmerivaca.

Hladjenje radi normalno. Napred duva hladan vazduh, pozadi vruc. Dry funkcija je malo cudna, cini mi se da i tu radi skoro isto kao kad hladi, samo sto se ventilator vrti na najnizoj brzini i izduvnu cev treba kao otkaciti sa izlazne rupe, sto je relativna gnjavaza.

Mislim da je kao klima OK. Pri najvecoj brzini ventilatora je buka prilicna. Pri najmanjoj je prihvatljiva. Nisam uspeo da otkrijem definitivno, ali mislim da termostat ne iskjucuje ventilator, koji se tako stalno vrti, ali je to poznat princip i kod drugih klima.

Za izdvojenu vodu ima posudu, koju treba prazniti a postoji mogucnost da se stavi i cev, tako pise, nisam jos proverio kako.

U principu zamerki nemam. Nazalost, mislim da je prisutan jedan kvar, koji nema veze sa principima. Cuje se neki reski metalni zvuk kad radi kompresor, a to nije dobro. Istina je, da zvuk ventilatora malo prikriva taj zvuk, ali ne moze da ga prikrije. Kad naslonim uvo na kuciste klime, lepo se cuje neravnomeran zvuk, skoro bih rekao udarci. Buka je neizbezna pojava, ali ona mora da bude ravnomerna, bez skripe i udara.
[ xenos @ 28.06.2005. 11:06 ] @
@tdjokic
Kakvi su utisci posle 3 dana?
Da li se pokazalo da klima ima problem ili je zvuk koji si cuo normalan?
[ tdjokic @ 28.06.2005. 20:54 ] @
Citat:
xenos: @tdjokicKakvi su utisci posle 3 dana? Da li se pokazalo da klima ima problem ili je zvuk koji si cuo normalan?
Imam neke druge obaveze, pa se nisam tome posvetio kako bi trebalo. Pusticu je da radi ovako neko vreme, pa ako "rikne" - znaci da je bio kvar :-) . Licno imam osecaj da se zvuk pojacava. Inace, hladi normalno.
[ tdjokic @ 05.07.2005. 19:51 ] @
Evo jos par utisaka.

Nasao sam crevo za vodu - izvuce se posuda za vodu i tamo je zaista jedno plasticno crevo, sa zapusacem koji se moze ukloniti i crevo povezati prikladnim komadom cevi na neko spoljasnje i tako ne bi trebalo prazniti posudu.

Na utikacu i prikljucnom kablu pise nesto HUA SHENG Industrial Corporation i ima ih na Internetu, pa pretpostavljam da je i cela klima iz Kine, sto objasnjava njenu relativno nisku (?) cenu jer su "Gorenje" prenosne oko 42.000 dinara (info iz druge ruke, neprovereno).

Na vrata lodjije sam stavio namenski napravljenu zavesu od teskog platna, u njemu prorezao rupu za izduvnu cev i to je cela instalacija. Klima stoji u uglu i kad je vruce pomerim je 15-tak cm, otvorim vrata lodjije prema napolje, gurnem izduvnu cev kroz zavesu i sitem hladjenja je u funkciji. Da - odrezao sam jedno manje parce izduvne cevi, jer je cela mnogo velika i teska, klima bi mogla da stoji skoro 2 metra od rupe za izduvnu cev. Izduvna cev je plasticna + celicna spiralna zica celom duzinom.

Kompresor se izgleda "razradio" pa ili manje lupa ili ga ja manje cujem. Neka radi sada, ako opet bude vrucina, kasnije cemo da se obratimo servisu za savet i eventualnu intervenciju.
[ miroslavbesermenji @ 30.12.2005. 12:12 ] @
Redovno cisti i održavaj filtere, ja imam iskustva
[ miroslavbesermenji @ 30.12.2005. 12:25 ] @
ZABORAVLJATE
da je klima uređaj tzv. bašta mikroba. To znači da je neophodno kvalitetno i stalno održavanje. U suprotnom problemi, pored kojekakvih (sitnih/krupnih) kvarova, su veoma ozbiljni i zdravstveno opasni, bitno je kvalitetno sredstvo za održavanje .SVE što kod nas postoji ja sam lično probao i izuzetno sam zadovoljan
[ igor.jelisavcic @ 08.03.2006. 14:18 ] @
Gorenje u svojoj ponudi ima prenosne klima uređaje. Modelna oznaka je KP 20RE. Ukoliko ste zainteresovani, možete videti eksponat u "Merkator"-u na Novom Beogradu ili da se javite u predstavništvo pa da vas uputimo na neku od maloprodaja u Beogradu i Srbiji.

www.gorenje.si
www.gorenje.co.yu
[ Fuzz @ 09.03.2006. 01:55 ] @
Flufaj finak, bez komercijalizacije!
[ tdjokic @ 09.03.2006. 09:03 ] @
Citat:
u svojoj ponudi ima prenosne klima uređaje

Sta sada? Tu je sajt, tu je naziv proizvodjaca, moglo bi se svrstati i u reklamu. A ako je reklama, onda moze da se kaze i cena - moj prenosni klima uredjaj, no-name (ocigledno kineski) kosta 50% cene "ovog drugog" proizvodjaca. Znam da se od para zivi, ali ja jednostavno ne bih imao tu klimu da nije bila toliko jeftina. Tad sam bio zesce kratak sa parama i to je to. A spasila mi je zivot - stan u kome zivim je u prizemlju a ispod stana je toplotna podstanica za centralno grejanje i konzumnu toplu vodu za zgradu od 11 (jedanaest) spratova, meni je i zimi vruce da crknes, mozete misliti kako mi je leti na 30-tak C spoljne! Prethodnih godina sam vise-manje provodio dan mirno lezeci u krevetu, cekajuci noc i kakvu-takvu hladovinu, da mogu nesto da radim. A iz stana ne mogu nigde, uopste ne izlazim zbog neke cudne, teske i duge bolesti.

Sa druge strane, u navedenoj prodavnici sam kupio kalorifer, opet no-name, za cenu 1. U mom TC Banjica, isti proizvod se prodaje po ceni 1,5 do 1,8 puta vecoj od one u "navedenoj prodavnici". Ukratko, kad nesto kupujete, dobro se informisite i o tehnickim karakteristikama i o ceni, moze vam se isplatiti.
[ tdjokic @ 09.03.2006. 09:07 ] @
Citat:
miroslavbesermenji: ZABORAVLJATE
da je klima uređaj tzv. bašta mikroba.

Moj klima uredjaj ima dva rezima za vodu stvorenu hladjenjem. Kombinacijom tih rezima uspeva mi da uredjaj odrzavam prakticno stalno suvim i cistim, kao da se radi o nekom najobicnijem predmetu iz domacinstva. Znam da je to specifican slucaj, ali ga navodim radi kompletne slike o toj problematici.
[ inodius @ 23.05.2006. 09:53 ] @

Zna li neko gde sada magu da se kupe prenosne klime i po kojoj ceni.

[ gilebatocina @ 24.05.2006. 13:31 ] @
U Metrou KG ima neka Ellitova za 7-8000 cinimi se. Imali neko iskustva sa njom?
[ tdjokic @ 24.05.2006. 14:18 ] @
Citat:
gilebatocina: U Metrou KG ima neka Ellitova za 7-8000 cinimi se. Imali neko iskustva sa njom?

Cega 7-8000 zemljace? Dinara? Eura? Ja sam prosle godine kupio, ovde u vise postova na ovoj temi opisanu portabl klimu, za nekih 21.000 dinara. Cene su od prilike ovako - kineske oko 250 eura, gorenje i slicne oko 500 eura. Da, duplo skuplje. Evo, i u Nemackoj se prodaje bas ista kao moja:
http://www1.conrad.de/scripts/...play=&catalogs_sub_id=sub7

http://www1.conrad.de/scripts/...a=0812050&zhmmh_area_kz=13

Ovo sto ti pricas je mozda ona "duvaljka", u kojoj je veliki ventilator i mala pumpica za vodu. Sipas u tu spravu vodu - KONTRA OD NORMALNE KLIME! - i onda pumpica baca tu vodu na specijalnu resetku, gde ona isparava i nesto malo hladi vazduh, ali ga i vlazi, umesto da ga susi. To je valjda razvijeno za neke pustinje, sta li. O tome sam takodje pisao u jednom postu na ovoj temi.
[ buljko @ 24.05.2006. 14:22 ] @
Citat:
gilebatocina: U Metrou KG ima neka Ellitova za 7-8000 cinimi se. Imali neko iskustva sa njom?


Tu pizdariju (ELITE ASH-33 R) moras "hraniti" zaledjenim baterijama da bi radila! To je i ovlazivac i biojonizator i grejalica... sve samo ne klima!
Prava klima ili "pingvin" kako je jos zovu, kosta od 250 Eur. pa navise!

Kad smo vec kod toga, i mene interesuje PINGVIN za 25-30m2. Ima li neko informaciju gde je u Bgd to najpovoljnije? Moze i na PP da ne bude reklama.[Ovu poruku je menjao buljko dana 24.05.2006. u 15:47 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao buljko dana 24.05.2006. u 15:50 GMT+1]
[ Ivan Miladinović @ 24.05.2006. 17:27 ] @
POsto i mene interesuje PINGVIN za ~30 kvadrata, ukoliko neko ima info, neka bude ljubazan pa i meni posalje PP ako vec ne napise u temi gde se to moze pronaci. :)

Hvala. Pozz.
[ djogi @ 27.05.2006. 19:37 ] @
Mene interesuje prenosni PINGVIN za ~30 kvadrata, za ku'nu upotrebu a ako neko zna da postoji ista prenosna varijanta za automobil neka kaže
[ Stefano @ 28.05.2006. 00:16 ] @
ovo mobilni klima uredjaj za auto sumnjam da postoji, ali sigurno da se moze napraviti neka hand made varijanta.
Meni prvo sto pada napamet da mu u ventilacioni sistem skarabudzis nesto i da stavljas led, leti ce kolko tolko pomoci bar za neke kratke voznje (do sat vremena).

Ajd' javi ako nesto napravis, bas me zivo zanima kako bi radilo.
[ djolep @ 28.05.2006. 22:24 ] @
Citat:
gilebatocina: U Metrou KG ima neka Ellitova za 7-8000 cinimi se. Imali neko iskustva sa njom?


Kao sto rece Buljko, pusti to. To nije klima. Grejni kapacitet 2000w, rashladni kapacitet 60w. To je jedva vise od kalorifera.
[ lasica71 @ 14.06.2006. 21:13 ] @
Da li neko moze da mi posalje adresu gde se moze kupiti prenosna klima? Veoma mi je potrebna za ovo leto. Pozdrav
[ tdjokic @ 14.06.2006. 23:16 ] @
Citat:
lasica71: Da li neko moze da mi posalje adresu gde se moze kupiti prenosna klima? Veoma mi je potrebna za ovo leto. Pozdrav


Poslao sam ti PP sa par adresa, mozda nadjes nesto.
[ hiho @ 23.06.2006. 11:25 ] @
Cao,

jel moze i meni adresa firme gde si uzeo tu pokretnu klimu na PP ili mail, buduci da sam u potkrovlju nezgodno je busenje i montiranje klasicnog sistema, a ova koju si nam pokazao na slici izgleda prilicno dopadljivo.

pozdrav
[ tdjokic @ 23.06.2006. 15:34 ] @
Citat:
hiho: jel moze i meni adresa

Poslao sam ti. Bilo bi lepo da se jave ljudi kojima sam vec ranije slao, da kazu da li su kupili i gde ih ima (naravno - na PP) jer sam ja svoju kupio pre godinu dana i pitanje je da li ih tamo jos imaju.

U tehnickom smislu, bez busenja ne moze. Naime, prenosne klime (vecina njih) imaju izduvnu cev za vruc vazduh, nalik na cevi za kuhinjske aspiratore, nekih 100 mm precnika. Tu cev treba negde gurnuti, moze verovatno i u dimnjak i slicno. Uz moju klimu sam dobio i adapter za prikljucenje te cevi na prozor, ali je to prvenstveno namenjeno onim prozorima koji se otvaraju klizno - gore, dole, za ostale vrste prozora bi trebalo nesto doraditi / preraditi.

Ja sam izrezao rupu u vratima ka terasi i tu stavljam cev kad hladim. Kad ne hladim, cev uklonim a rupu zatvorim kliznim poklopcem od lesonita, koji sam isto napravio sam.
[ lasica71 @ 26.06.2006. 08:57 ] @
>
>
> --
> No virus found in this incoming message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.4/375 - Release Date: 6/25/2006
>
>
[ djogi @ 26.06.2006. 09:11 ] @
Kako klima jel vredi para
[ djogi @ 26.06.2006. 09:13 ] @
Kako klima jel vredi para
[ djogi @ 26.06.2006. 09:38 ] @
Znam šta si kupio

FROZZINI KYD 25/C do 35m2

-napajanje 220V/50Hz
-kapacitet hladjenja 2500W
-kapacitet grejanja 1700W
-potrošnja prilikom hlađenja 1020W
-potrošnja prilikom grejanja 1800W
-rezervoar za kondezat 4l
-nivo buke 54dB
-strujanje vazduha 300m3/h
-gas R22/660g
-težina 35kg
[ zoran_lovric @ 26.06.2006. 13:17 ] @
Da li neko moze da mi posalje kontakt podatke firme koja prodaje povoljniju varijantu prenosnog klima uredjaja?
[ zoran_lovric @ 27.06.2006. 13:07 ] @
Inace, kakva su iskustva sa instalacijama prenosnih klima bez busenja i sa standardnim prozorima? Da li varijanta sa malo otvorenim prozorom i teskom zavesom koja zatvara vecinu tog otvora radi posao?

Pitam posto sam u iznajmljenom stanu pa busenje zapravo i nije opcija.
[ tdjokic @ 27.06.2006. 15:37 ] @
Citat:
zoran_lovric: Da li varijanta sa malo otvorenim prozorom i teskom zavesom koja zatvara vecinu tog otvora radi posao?

Teoriski bi moglo. Onu cev provuces kroz prozor, to dobro pokrijes zavesom i ona radi. Cev je precnika 120 mm. Ostaje problem sto na prozoru koji je otvoren 120 mm imas odozdo rupu, koju je tesko zatvoriti zavesom. Istina je da takva klima uzima vazduh iz prostorije za sopstveno hladjenje, pa ga posle kao vruc izbacuje kroz cev, sto znaci da stalno malo uvlaci vazduh iz spoljne sredine u sobu, ali bi ta rupa ipak bila prevelika.

Cini mi se da je to i najveci problem sa mobilnim klimama. Postoje i varijante sa 2 cevi, ali su retke. Ja bas sada nesto eksperimentisem, napravio sam od plasticnih sudova usmerivac za vazduh i nasao nacina da kroz prozor provucem jos jedno crevo i sada imam potpuno odvojene cirkulacije vazduha - jednu za hladjenje sobnog vazduha a drugu, koja koristi iskljucivo spoljni vazduh, za hladjenje same klime.

Mozda bi za tebe doslo u obzir sledece resenje: dogovoris se sa vlasnikom, on ti dozvoli da na jednom prozoru skines staklo, skratis ga, umesto oduzetog dela stakla stavis neku kvalitetnu plastiku ili lim, i kroz to provuces cev. Pred napustanje stana prozor opet zastaklis kao sto je bilo i gotovo.
[ maza76 @ 28.06.2006. 10:01 ] @
Imam slican problem i potrebna mi je prenosna klima. Moze li i meni neka od adresa gde mogu pogledati staje najbolje i najpovoljnije? Hvala!
[ zoran_lovric @ 28.06.2006. 12:14 ] @
Citat:
tdjokic: Teoriski bi moglo. Onu cev provuces kroz prozor, to dobro pokrijes zavesom i ona radi. Cev je precnika 120 mm. Ostaje problem sto na prozoru koji je otvoren 120 mm imas odozdo rupu, koju je tesko zatvoriti zavesom. Istina je da takva klima uzima vazduh iz prostorije za sopstveno hladjenje, pa ga posle kao vruc izbacuje kroz cev, sto znaci da stalno malo uvlaci vazduh iz spoljne sredine u sobu, ali bi ta rupa ipak bila prevelika.


Razmišljam o nekoj varijanti 'čepa' za prozor koji bi bio oblika tako da ne dozvoljava ulazak vazduha kroz poluotvoren prozor, tj. sastojao bi se od dva trouglasta dela (za gornji i donji deo) spojena jednim pravouganim delom koji bi imao rupu za cev od klime. Jedino treba da smislim kako taj 'čep' da pričvrstim za prozor. Ako uradim nešto ovako postovaću u ovoj temi o rezultatima.
[ tdjokic @ 28.06.2006. 16:54 ] @
Citat:
zoran_lovric: Razmišljam o nekoj varijanti 'čepa' za prozor koji bi bio oblika tako da ne dozvoljava ulazak vazduha kroz poluotvoren prozor, tj. sastojao bi se od dva trouglasta dela (za gornji i donji deo) spojena jednim pravouganim delom koji bi imao rupu za cev od klime. Jedino treba da smislim kako taj 'čep' da pričvrstim za prozor. Ako uradim nešto ovako postovaću u ovoj temi o rezultatima.

Da, to bi moglo. Cak sta vise, ja sam uz moju klimu dobio rastegljivu, dvodelnu "dasku" (od plastike je) na kojoj je vec izrezan duguljasti otvor za prikljucak isto tako dostavljenog duguljastog adaptera, koji promeni oblik od punog kurga na nesto uzi duguljasti i njega sam upotrebio za moj eksperiment sa 2 cevi, koji, evo radi vec vise od 24 sata i polako prestaje da bude eksperiment. Kako to pricvrstiti na prozor - neki limovi, srafovi... Opet, sve je to ostecenje, sto moze da smeta vlasniku, bez obzira koliko male srafove upotrebio.

Cini mi se, da je jedina stvar koja nista ne ostecuje i radi mnogo korisnih stvari, silikonski kit. Nije jak kao srafovi i slicne klasicne stvari, ali ga naneses ravnomerno skroz i drzi. Kad treba da se ukloni, opet moze. Ovde je problem sto bi pred zimu trebalo sve to skinuti pa na prolece opet lepiti.

Da, ima jos jedna mogucnost, ali treba dosta rada. Da se napravi neka konstrukcija koja obuhvata prozor, odnosno lokalno se srafi bez busenja, kao stare "vodenice za meso" ili neke mrezice za ping-pong, mali U komad od debljeg materijala, koji u jednom kraku ima navoj za sraf, pa to nakacis na ivicu prozora i zasrafis. Dakle, samo steze, ne ulazi u materijal prozora.
[ hurmiza @ 29.06.2006. 12:33 ] @
Da zamolim da mi posaljete adresu prodavnice ili telefon gde se moze kupiti prenosna klima. Neophodna mi je da bih preziveo ovo pakleno leto.
mail: hurmizaa@mail.ru
[ pitchwayz @ 29.06.2006. 16:32 ] @
Ako nije problem posaljite i meni na PP adrese, telefone, www.. gde se mogu kupiti ti tzv. "pingvini". Unapred Hvala!!!
[ dekisa25 @ 01.07.2006. 08:36 ] @
molim da i meni posaljete adresu prodajnog mesta te klime i da mi kazete koji je to model ?
hvala!!!
dexigal@hotmail.com
[ tdjokic @ 10.07.2006. 02:43 ] @
Je li neko kupio nesto? Da li ste slucajno negde videli prenosnu klimu sa 2 cevi pozadi? Ja onu moju preradio, dodao jos jednu cev, sto je prilicno komplikovano, samo spominjem, nikome ne preporucujem. Oni koji znaju kako to da urade nece traziti od mene preporuku . Nemam slike, jer nemam foto-aparat, a web kamerica mi je daleko od klime. Princip je ovakav:ali sam ja to uradio nesto drugacije - kako se moglo...
[ vescera @ 11.07.2006. 21:13 ] @
Takođe jednog pingvina na PP molim.
[ tdjokic @ 12.07.2006. 03:38 ] @
Ja saljem adrese na PP, ali pojma nemam koliko vrede. Nikakvih povratnih informacija do sada.
[ reb0rn @ 15.07.2006. 19:42 ] @
Aj i meni na PP ali stvaro ne razumem ovo skrivanje koja, jel valja, koliko?
[ tdjokic @ 16.07.2006. 00:11 ] @
Citat:
reb0rn: Aj i meni na PP ali stvaro ne razumem ovo skrivanje koja, jel valja, koliko?

Poslao sam ti. Nije skrivanje nego da ne bude besplatna reklama. Par puta su me izgrdili cak i za kritiku nekih firmi ("negativna reklama", ne sme ni to, jer se nikad ne zna - mozda si ti vlasnik te firme pa tako vestacki pravis reklamu sebi, makar i kritikom itd., itd.) pa sad samo na privatnu poruku saljem.

A buduci da sam dao vec prilicno puta i da mi je deo informacije od prosle godine i izgleda da te firme vise nema, necu vise slati. Neka salju oni koji imaju svezije podatke - nije valjda da niko nije kupio / trazio po prodavnicama?
[ desske @ 21.07.2006. 08:11 ] @
Imam problem, pa molim za pomoć.

Skoro sam kupio "Pingvina", u nameri da ga koristim u potkrovlju. U potkrovlju imam tri male sobe (9,10 i 11 m2) i planirao sam da pingvina postavim na vrata jedne sobe, kako bih spustio temperaturu na neku pristojnu, pa da ga pomerim na vrata druge sobe i td. Da bi to bilo funkcionalno ja sam izduvnu cev "čunak" sproveo u plafon (lamperiju) tako da topao vazduh ide u "tavan".

Tako postavljen Pingvin neće ispravno da radi, jer mu komperesor radi 2-3 min pa se ugasi i onda samo duva postojeći vazduh, kao ventilator, da bi se za nekih 15-20 min ponovo ukljudio (kompresor) na 2-3 min.

Kada spustim izduvno crevo na patos i gurnem ga u neku sobu koju ne hladim onda on radi normalno i postignem ono za šta sam ga i kupio. Medjutim meni to ne rešava problem jer jedna soba onda "vruća".

U toj vilsini (do 1 m) ne mogu nigde ništa da "bušim", jer je hodnik unutrašnji deo zgrade i nemam gde osim na jednom mestu u ventilacioni otvor.

Može li mi neko reći zašto kompresor neće da radi kada je crevo usmereno u "tavan" a istovremeno nigde nema oštar pregib, i da li bi ispravno radio ako bih izbušio rubu u ventilacionom otvoru.
[ tdjokic @ 21.07.2006. 08:55 ] @
Zasad imam samo jednu ideju - pokusaj da menjas temperaturu, makar izgledalo i sasvim nelogicno, podesi nekoliko stepeni nize nego sto je ta kod koje ti sa cunkom u plafon kompresor radi suvise kratko. Mozda se iz nekog cudnog razloga dogodi promena strujanja vazduha pa senzor za temperaturu dobije lazni podatak i prekida rad kompresora.

Mislim da u tvom slucaju nemas sta izgubiti. Veci bi problem bio da kompresor nece da prestane da radi.

Vrlo interesantan problem.
[ desske @ 21.07.2006. 10:05 ] @
Probao sam tu variljantu još u očetku dok nisam shvatio da traži crevo dole.

Krenuo sam od 28 stepeni jer mi na displeju ne skida sa 29, pa sam ga spuštao naniže do 20, ali on ne silazi sa 29. To u varijanti da mu je srevo u plafonu, a kada je dole na patosu ondas krene da spušta temperaturu i poaša se normalno.

Mene zanima "ko" ili "šta" "cinkari" kompresoru gde se nalazi drugi kraj creva. Takodje mi nije jasno zašto se buni kada je crevo u plafonu, kada bi po mom mišljenju, tada čak trebao i bolje da radi, jer topao vazduh i onako ide na gore. Tačno je da u uputstvu piše da izlazni kraj treba da bude u nivou patosa ili do 1,20 m visine, ali mi nije jasno zašto.

U svakom slučaju hvala ti što si se zainteresovao za ovu temu, nadam se da ću uz nečiju pomoć ipak rešiti ovaj problem.
[ tdjokic @ 21.07.2006. 10:18 ] @
Citat:
desske: U svakom slučaju hvala ti što si se zainteresovao za ovu temu, nadam se da ću uz nečiju pomoć ipak rešiti ovaj problem.

Ja sam na ovoj temi stalno :-) a ovako je pocelo: http://www.elitesecurity.org/p802287 Negde sam zaturio uputstvo i ne secam se tog podatka oko visine prikljucka, tako da ne mogu reci nista vise.
[ desske @ 24.07.2006. 12:21 ] @
Dugujem izvinjenje onima koji su se zainteresovali i pokušali da mi pomognu, a naročito TDJOKIC-u.

Naime "jadni pingvin" nije ništa kriv. Ja sam se z...... Naime kada sam adapter montirao na plafon umesto lamerpije nisam dobro učvrstio staklenu vunu, tako da mi je pola otvora bilo zatvoreno. To je očigledno bio uzrok zašto kompresor nije radio stalno. Kada sam to otklonio malil radi kao lud.

Još jednom hvala i ilzvinite na dosadjivanju.
[ tdjokic @ 24.07.2006. 12:48 ] @
Citat:
desske: Dugujem izvinjenje onima koji su se zainteresovali i pokušali da mi pomognu, a naročito TDJOKIC-u.

Naime "jadni pingvin" nije ništa kriv. Ja sam se z...... Naime kada sam adapter montirao na plafon umesto lamerpije nisam dobro učvrstio staklenu vunu, tako da mi je pola otvora bilo zatvoreno. To je očigledno bio uzrok zašto kompresor nije radio stalno. Kada sam to otklonio malil radi kao lud.

Još jednom hvala i ilzvinite na dosadjivanju.

Nemoj da se izvinjavas - ovo je vrlo dragocena informacija i iskustvo, jer smo odprilike svi novi u ovim "luksuznijim" stvarima! To moze svakome da se desi, a covek ne bi pomislio. Drago mi je da si problem resio.

Sad da se vratimo na onu informaciju o visini izduvne cevi u prirucniku - da li je to mozda onako vise preprouceno kao uobicajeno, za orijentaciju neukom korisniku? Nije "naredjenje"?
[ desske @ 25.07.2006. 09:51 ] @
Mislim da je visina samo preporuka, jer je u osnovilplanirano da setavlja na prozor. Ljudi u servisu "nemaju pojma" pa zaključujem da je to samo preporuka, jer kao što sam rekao moj radi normalno i ako je izduv na plafonu. Ubedjen sam da je važno samo da ima slobodan izlaz vrućeg vazduha.

E sada kada sam tu, kod vrućeg vazduha, planiram da mu preko izduvne cevi, koja je fi 120 mm, nabacim još jednu elastičnu cevku fi 130 mm ili malo širu. Ovo zbog toga da smanjim zračenje toplote na toj cevi, a ta cev se kod mene bogami dosta zagreje.

Napravio sam i mali eksperiment, naime napravio sam mu "gaće" od platna (oko cevi) i sa tim sam znatno smanjio zračenje toplote u hodniku, gde inače držim pingvina.

Bilo bi dobro da m i neko kaže da li uopšte ima elastičnih cevi tog prečnika (130mm) i gde.

[ tdjokic @ 25.07.2006. 10:19 ] @
Ja sam cuo za 100 i 120 mm precnika, za 130 nisam. Mozda bi mogao da upotrebis tanak sundjer ("penu"), lak je i mozes ga obaviti oko te cevi od klime, pa malo privezati. Mozda ce ti elasticna cev od 130 (ako postoji) biti i teska a trebace je nekako i ucvrstiti da ne pada.

Sad mi "sinu sijalica" zasto preporuka za crevo "oko 120 cm" - bas zbog tog problema sa kojim si se sada sreo, "povratno grejanje".
[ desske @ 25.07.2006. 11:36 ] @
Nisam baš razumeo ovo tvoje "povratno grejanje". Ja sam mislio na kontinualno grejanje koje se javlja na crevu, a ideja mi je da napravim tapon zonu oko creva kao toplotnu izolaciju. Ovo sa sundjerom bi bilo efikasno, ali ne bi izgledalo lepo, a i nilje dovoljno rastegljilvo. Naime, meni crevo ide ka plafonu skoro oko sredine hodnika, ali blliže dvema sobama čija vrata su "g", a za treću sobu moram da ga okrećem i provozom malo dalje.

E za tu treću sobu crevo treba malo da se izduži, pa ako je izolacija od sundjera ne znam kako bi to išlo. U narednih par dana ostaviću ga u "gaćama". Ne izglade previše ružno jer sam tu oblogu (u vidu creva) napravio od belog platna i to malo duže, tako da mi ne smeta pomeranje do treće sobe, a što ti kažeš, dovoljno je lagano da ne čupa cev iz lezišta.
[ tdjokic @ 25.07.2006. 20:04 ] @
Citat:
desske: Nisam baš razumeo ovo tvoje "povratno grejanje". Ja sam mislio na kontinualno grejanje koje se javlja na crevu, a ideja mi je da napravim tapon zonu oko creva kao toplotnu izolaciju.

Da, mislimo na isto. To sam nazvao "povratnim" jer cev opet greje prostoriju koju klima tek sto je ohladila.

Tvoj problem je zaista specifican zbog pomeranja klime i promenljive duzine creva. Mozda ce te "gace" na kraju ispasti i najprakticnije resenje.
[ reb0rn @ 25.07.2006. 20:17 ] @
@desske koju bese klimu imas? Ja nameravam da uzmem iz rodica u NS posto mi tamo radi zet pa ako bude problema sa garancijom da se necimam (BG i NS su mi na 100KM)...
Ali ne znam uopste sta valja od prenosnih klima posto kod nas jako malo informacija sto se tice modela/kvaliteta ima....
[ desske @ 26.07.2006. 08:31 ] @
Citat:
reb0rn: @desske koju bese klimu imas? Ja nameravam da uzmem iz rodica u NS posto mi tamo radi zet pa ako bude problema sa garancijom da se necimam (BG i NS su mi na 100KM)...
Ali ne znam uopste sta valja od prenosnih klima posto kod nas jako malo informacija sto se tice modela/kvaliteta ima....


Ja sam kupio Frozini devetku, mada su imali i dvanajsticu koja je po gabaritima za nijansu veća. Sada mi nije tu garantni list, ali čini mi se da imaju servise u dosta gradova u srbiji. U traženju pingvina naišao sam u Beogradu još samo na jednom mestu i to neka koja počinje na V, ali ne znam sada tačno kako se zove i ona je nešto skuplja.
[ tdjokic @ 30.07.2006. 08:14 ] @
Najzad sam nabavio digitalni fotoaparat - Canon A 410, 110 eura, pa evo i slika one moje prerade iz jednocevke u dvocevku.

Prva rupa je napravljena prosle godine. Prorezana vrata, napravljen klizni zatvarac. U toku koriscenja sam dosao do zakljucka da mi ne prija da mi stalno uvlaci u prostoriju vazduh sa svih strana, najcesce vruc, a cesto i zagadjen, pa sam odlucio da pokusam da klimu preradim u dvocevnu, tim pre sto se i takve klime prave.

Napravio sam drugu rupu a zatim preradio klimu - dodao one "lavore", to pricvrstio, ugradio i drugo crevo i sada su cirkulacija unutrasnjeg i spoljasnjeg vazduha sasvim odvojene. Pre ugradnje "lavora" sam proredio resetke na klimi jer su ranije dobijale vazduh po celoj povrsini bocne i zadnje resetke a sada samo kroz crevo pa sam zeleo da smanjim otpor cirkulaciji vazduha sto je moguce vise. Pritom sam povecavao otvore koji su udaljeniji od mesta gde ulazi crevo da bi vazduh sto ravnomernije kruzio.

Ovo iznosim kao informaciju. Nikoga ne teram da to isto radi pa da nesto zafrkne pa da posle ja budem kriv

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 30.07.2006. u 15:06 GMT+1]
[ cozmo_im @ 07.08.2006. 12:32 ] @
Malo da se nasalimo, meni ovo lici na air-conditioning duct na Boeingu 727 :)))
[ tdjokic @ 07.08.2006. 12:43 ] @
Citat:
cozmo_im: Malo da se nasalimo, meni ovo lici na air-conditioning duct na Boeingu 727 :)))

Ma, cela stvar je luda, ali sta da se radi kad ovde nema ni informacija, ni zelje da se nesto uci i nauci. U nekoj prodavnici su rekli da za tu klimu treba busiti zid da bi se provuklo crevo, bilo bi smesno da nije zalosno!

Ovo je bio eksperiment, pa sta bude. U sretnijim zemljama to ima u prodavnici, gotovo. Izaberes, platis, nosis kuci. Jeste da moras "da busis zid na dva mesta", ali boze moj, nista nije dzabe, pa ni komfor.
[ Dileya @ 23.09.2006. 17:37 ] @
I ja imam frozzini prenosnu klimu,ali me strasno nervira sto i kada se ukljuci grejanje ventilator izbacuje vazduh kroz crevo.
[ tdjokic @ 23.09.2006. 19:57 ] @
Citat:
Dileya: I ja imam frozzini prenosnu klimu,ali me strasno nervira sto i kada se ukljuci grejanje ventilator izbacuje vazduh kroz crevo.

Za grejanje i smanjivanje vlaznosti vazduha moras da izvuces crevo "iz zida" i okrenes ga u sobu, inace te nikad nece zgrejati, odnosno prilikom smanjivanja vlaznosti ce te i dalje hladiti. Mislim da ta klima greje direktno elektricnim grejacem, isto kao kalorifer, to nije toplotna pumpa u tom rezimu.
[ MilosBGRD1969 @ 20.06.2007. 20:45 ] @

Sada mi nista nije jasno.

Zasto su onda ovo 'prenosni klima uredjaji' ako mora da se instalira u zid ?

Ja imam 2 sobe, izmedju je terasa, mislio sam da kupim pingvina pa da ga setam recimo sat u jednoj sat u drugoj sobi.

Izgleda da od toga nema nista?

Ali koja je onda razlika izmedju split sistema i pingvina? - u drugom stanu imam split (onu unutrasnju klimu) i tu je klima unutra, tri creva idu napolje ... pa i to klimu onda mogu da iscupam iz zida i setam... ? Broj creva je razlika?

Nije mi ovo struka, izvinjavam se sto postavljam ovakva pitanja, ali stvarno mi nije jasno.

Izgleda da je jedini prenosni klima uređaj obican ventilator...

Srdacan pozdrav,
Milos
[ tdjokic @ 20.06.2007. 22:29 ] @
Citat:
MilosBGRD1969: Ali koja je onda razlika izmedju split sistema i pingvina?
Posto sam ja ovde "glavni strucnjak" za pingvine (sad ih imam vec dva), pokusacu da ti odgovorim.

Split sistem, kako ga mi vecinom poznajemo, ima fiksno montiranu spoljnu jedinicu negde napolju, i fiskno montiranu unutrasnju jedinicu, negde unutra.

Pingvin, kako ga mi vecinom poznajemo, stoji negde u sobi, a vruc vazduh izbacuje kroz jedno crevo - mozes da odskrines prozor, vrata, da napravis negde neku rupu precnika oko 120 mm i to je to.

Nije pingvin mobilni u tom smislu da ga setas iz sobe u sobu, nego recimo stavis ga u auto i dovezes sa sobom na vikendicu i slicno. Osim toga, sa nesto spretnosti, nije ti potreban nikakav majstor za instalaciju.

Inace, postoje veoma raznovrsni pingvini, samo sto ih ovde za sada jos nema. Kao prvo poboljsanje su oni koji imaju 2 cevi - za usisavanje spoljnog vazduha za hladjenje same klime i za izbacivanje istog vazduha, nakon sto je preuzeo toplotu od klime. Zatim postoje razliciti modeli i obzirom na nacin hladjenja, pa cak i tu ima split sistema. Recimo, spoljna jedinica sa kompresorom je napolju, tamo obavlja hladjenje vode, ta voda ide kroz dva creva u unutrasnju jedinicu i pomocu nje ti hladi sobu, a pretpostavlja se da creva za vodu mozes jednostavno povezati, za razliku od uobicajenog fiksnog split sistema, gde kroz cevi ide nesto drugo (gas?).

Mislim da je, bez obzira na nacin hladjenja i konstrukcione razlike, sustina pingvina u tome da se moze montirati / demontirati bez narocitih alata, bez zavarivanja, punjenja / ispustanja gasa, vakumiranja i slicnih specijalistickih operacija. Da, uz pingvine koji se ovde prodaju, dolazi jedna plastcna, dvodelna "daska", cija se duzina moze jednostavno menjati, a koja je namenjena prozorima tipa giljotina, kojih je kod nas veoma malo. To je verovatno namenjeno americkom trzistu i na taj nacin se klima moze "instalirati" za 5 minuta - dignes prozor, stavis onu "dasku", u nju ubodes crevo, gotovo. Znaci, zaista se moze montirati bez specijalnog alata.

Zasto tu "dasku" salju i nama, bog sveti zna, ali ja licno sam je iskoristio za moj nacin koriscenja uredjaja.

Dodatak nakon ponovnog citanja tvog posta.
- nije razlika ismedju (uobicajenog) split sistema i pingvina u broju creva, nego u tome sto split sistem ima tanke cevi a pingvin veliko crevo za vazduh
- ventilator nije klima uredjaj, jer ne smanjuje vlagu u prostoriji. Proizvode se i prodaju uredjaji za koje ne znam tacno kako se zovu: ventilator + pumpica za vodu + resetka, u njega sipas vodu, ukljucis u struju, ventilator se vrti, pumpica salje vodu na resetku i tu se vazduh malo ohladi i takav, malo ohladjen i vlazan ide u prostoriju. Imao sam "srecu" da posedujem i taj aparat, koji uopste nije za nas. To je za neka podrucja gde je vazduh veoma suv (pustinjski predeli?) pa ti njegovo duvanje daje utisak kao da je upravo palo malo kise i onda ti je lepo, ali te ovde ne ohladi ni slucajno. Mnogo su jeftiniji od regularnih klima uredjaja, a prave se u velikom dijapazonu velicina i snaga. Mislim da se koriste i za ventiliranje nekih sportskih objekata i prostorija
- pingvin MORA da ima nekakav izlaz toplote, jer je to sustina procesa hladjenja, koliko je meni poznato, za sada je jos nemoguce imati neki uredjaj koji stoji na sred sobe i hladi je, a prikljucen je samo na struju, pa nakon recimo 4 sata rada, iz njega izvadis toplotu, spakovanu u nesto (voda, cigla?) i stavis svezu vodu / ciglu. Trebalo bi ti bas mnogo vode / cigle, sto se vidi po toploti ove postojece izduvne cevi na pingvinu - vrela je.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 20.06.2007. u 23:43 GMT+1]
[ burmaz @ 22.06.2007. 20:51 ] @
@tdjokic

Cao,
Upravo sam procitao tvoje postove vezane za prenosive klime. Vidim da si postao veteran u ovoj oblasti i da ih imas dve :)

Gde si ih kupio ako nije tajna :)
Pozdrav

Poslao bih ti pitanje na mail ili PM, ali mi nije dozvoljeno jer sam se tek registrovao :D
[ MilosBGRD1969 @ 22.06.2007. 21:54 ] @
Nasao sam na http://www.medisana.co.yu/mini_klima.htm mini klimu za manje od 2000 dinara.

Medjutim, tamo pise

rashladni sistem na vašem stolu, poznat još i kao "arktički vetar" rashlađuje prostor ispred vas

Znaci ja sedim za racunarom i radim a to cudo duva hladan vazduh u mene?

To mi se nikako ne svidja, ima da se ukocim odmah...

Interesuje me, vidim da ovde (kao i na celom ES forumu, naravno) ima velikih strucnjaka, pa me interesuje ova varijanta:

Soba u kojoj radim je 5 X 3 metara, standardna visina plafona.

Stavio bih ovu mini klimu na pogodno mesto tako da ne duva u mene.

Da li ovaj uredjaj moze da koliko - toliko rashladi sobu (recimo sada je 32 stepena, recimo da spusti na 30)?

Ili zaista sluzi samo da duva u mene dok radim ?

Srdacan pozdrav,
Milos Jakovljevic
[ bakara @ 22.06.2007. 23:29 ] @
Citat:
MilosBGRD1969:
Da li ovaj uredjaj moze da koliko - toliko rashladi sobu (recimo sada je 32 stepena, recimo da spusti na 30)?

Hm...pa zar ti ne primecujes da je u pitanju obican ventilator ispred koga je posuda sa smrznutom vodom?

U ostalom i kosta kao i obican ventilator...

To mozes da napravis i sam ako stavis flasu sa zaledjenom vodom ispred ventilatora...
Eto ustedeo sam ti 2000 din.
[ MilosBGRD1969 @ 23.06.2007. 00:21 ] @
Citat:
To mozes da napravis i sam ako stavis flasu sa zaledjenom vodom ispred ventilatora...
Eto ustedeo sam ti 2000 din.]


Na zalost, nisi jer:

1. Nemam ventilator, nikada ga nisam za ovih 38 godiina zivota imao
2. Slomio sam ruku (sada sam na fizikalnoj, oporavljam se, kucam jednom rukom) tako da ne mogu nista da ponesem i da namestam a ni zena nije odusevljena idejom da kupujemo ventilator pa da drzimo flase u zamrzivacu...

Znao sam ja da ovaj uredjaj tako radi (kao ventilator kada duva u zaledjenu flasu) ali da li to deluje, da li to hladi?

Davno sam polozio termodinamiku ali znam da ako bih uneo 100 kg leda da bi taj led rashladio sobu. Jos kada bi u njega duvao jak ventilator to bi sigurno bilo odlicno.

Ovo je mali uredjaj, ali valjda i on nesto hladi?

U stvari, sigurno hladi ali da li ovaj uredjaj moze da rashladi prostoriju 5 X 3 metara, bar malo da je rashladi?

Evo sada je 34 u mojoj sobi, da li bi taj uredjaj imao ikakvog efekta?

Srdacan pozdrav,
Milos Jakovljevic
[ burnss @ 23.06.2007. 10:01 ] @
Nikada neću prežaliti pare koje sam dao za to g***o!

Uređaj uopšte ne hladi, ima efekat kao najobičniji ventilator, i to veoma loš! Užasno tandrče (sve je od plastike, nema nikakvih gumenih delova koji bi amortizovali vibracije), tako da posle 15-20 min. rada izaziva blago nervno rastrojstvo pa se ne može koristiti ni kao ventilator!

Što dalje od toga!
[ La_odvala @ 23.06.2007. 14:40 ] @
Sve to sad kad vidis odmah se postidis :-)
Upravo do ovog momenta sad sam se razmisljao da uzmem tri prenosne klime za svaku sobu po jedna (a ne kao pojedini indijanci sto sa tim misle da hlade ceo stan) i ubedjivan od strane prijatelja da su to gluposti malo gledao po netu. Kad sam naisao na ovu stranicu prvo sam bio bacen u rebus,ali kad sam video slike sve mi se razjasnilo...
Sad vidim da mi je najbolje resenje da odma prodam stojcu i da se nerzmisljam vise oko tih gluposti i odem i kupim lepo BTU 24 i znam de sam dao 700E. Posto od BTU 9 nema leba (to preporucite onom ko vam nije prijatelj i hocete da ga zajebete) a od kineskih BTU12 koje riknu vrlo brzo i kineskog LG-a isto nema nista a 300-400E za korejski i nije mala para doso sam do zakljucka da ce ta kupovina klime mnogo da izadje. Pa onda vec ako pucam pare da uzmem najvecu i uzivam bar 2 meseca.
Neznam momci sta da vam kazem,ali ja sam se razocarao u tu kako je vi zovete "pingvin" klimu jel nisam ocekivao da mora da mi stoje otvorena vrate ili otvoren prozor.
Ali ko se dvoumi izmedju split sistema i ovog (sranja) bolje onda nek da malo vece pare i odma uzme neki bolji kineski BTU12 i miran je 2 meseca do 2 godine dok ne pregori pa onda idemo dalje.
Cena izmedju 9-tke i 12-tice je nekih 20E a 9-tka jednostavno nema snage i brzo crkavaju tako da odma zavrsavajte neki Fuego ili nesto malo bolje. Prave klime necete naci (koje ce vam trajati 10godina) jer u ovoj zemlji takva roba NE DOLAZI.
E mozda nekom iz inostranstva donesu takvu klimu to su Fujitsu klime koje su i najbolje klime na ovim prostorima.

P.S. Nemojte mi molim vas udarati "reply" na moje odgovor kako vi imate Housel i te igrackice i traju vam 3-4 godine jer i ja i vi znamo kako rade te klime. Moj najbolji drugar ima Fujitsu skoro 10 godina i radi kao juce da je kupljena. Radi non stop preko celog leta a tako kad bi radile vase posusnjarske nebi izdrzale ni godinu dana (to su onih 2 meseca sto sam malopre napomenuo).

Pozdravljam "tdjokic" jel se on upustao u te pingvinke ali koliko vidim na slikama i on je imao muke i problema dok nije resio ta creva i ostale zajebancije. Ja sam mislio da je to ona klasika stavis u sobu i ona izbacuje hladan vazduh.. ALi sam se prevario i zato sad razmisljam samo koj split da uzmem. Hvala na njegovim tekstovima jel da nije bilo njih ostao bih i bez 7000dinara za klimu i bez klime jer bih je sigurno polomio kad bi me iznervirao taj njen princip rada.

Pozdrav
[ tdjokic @ 23.06.2007. 22:05 ] @
Citat:
La_odvala: Hvala na njegovim tekstovima jel da nije bilo njih ostao bih i bez 7000dinara za klimu i bez klime jer bih je sigurno polomio kad bi me iznervirao taj njen princip rada.
Drago mi je da je nekome koristilo moje iskustvo.

Inace, ovi pingvini koji se kod nas prodaju (a i u Nemackoj) su 9-ke i kostaju oko 250 eura, odnosno oko 20.000 dinara, tako da mi je malo nejasno da si ustedeo samo 7.000 dinara. To su kineski. Neki De Longhi, Gorenje i slicni to naplacuju duplo, pa cak i vise.

Meni licno je ovo najprakticnije resenje, jer je stan cudan - ima nekoliko malih prostorija koje se greju i vise nego dnevna soba, pa bi mi skoro u svakoj toj prostoriji (kuhinja, hodnik, mala soba) trebala unutrasnja jedinica, sto je prakticno nemoguce.

Steta je samo sto ne pocnu prodaju i onih pingvina sa 2 creva, jer su mnogo prakticniji.
[ reb0rn @ 23.06.2007. 22:53 ] @
Ja jos nigde ne nadjoh pingvina u NS-u, metro nema, tempo, rodic prodali sve a i kazu da su imali nekog vivax-a koji sumljivo radi... :((
Zvao sam i ove iz oglasa i cim cuju pokretna odj... me ...
[ tdjokic @ 23.06.2007. 23:59 ] @
Citat:
reb0rn: a i kazu da su imali nekog vivax-a koji sumljivo radi... (
Cuj, Vivax, Frozini, ... to je sve ista stvar sa razlicitim komercijalnim nazivima - kineski proizvod, od kojih moj stariji radi vec trecu sezonu, a ovaj novi ima zvanicno garanciju 36 meseci (Vivax) a kao sto rekoh, duplo su jeftiniji od De Longhi, Gorenje i drugih eksluzivnih firmi, i to ti je to. 250 eura i vozi, tj. hladi

I sta to znaci "sumnjivo radi" - radi ili ne, hladi ili ne, postize podesenu temperaturu ili ne? Mislim da ovde postoji jedan problem u komunikaciji - "pingvin" je u principu ista stvar kao prozorska klima, samo malo drugacijeg oblika i nacina protoka vazduha. Ima kompresor, elektroniku itd., sve kao i velike klime. Neki delovi su mozda identicni i u jednoj i u drugoj, pa i kvalitet moze biti isto tako dobar ili los u obe, zavisi da li je "djubre" ili je normalan industriski proizvod.

Istine radi, moram reci nesto - izgleda da je negde u transportu (ladja?) doslo do neke frke, na par komada Vivax mobilnih klima licno znam da je ambalaza bila prilicno ostecena spolja, a do toga dolazi prilikom nekog udara i slicno, pa je moguce da su neke Vivax klime prodate ostecene.

Obicno se losa roba ne prodaje i valja se po magacinima itd. Buduci da ne mozes nigde da nadjes pingvina da kupis, namecu se dva zakljucka - ili su odlicni (?) ili su prodavci porucili malo komada, sto se meni licno cini vise verovatno. Nema zarade bez rizika, a oni su se izgleda bojali da im ne ostanu neprodati i sad nemaju sta da prodaju...
[ acabgd @ 24.06.2007. 00:59 ] @
I ja evo vec drugu sezonu imam pingvina i zadovoljan sam. Moj je cak 14-ica i to se itekako oseti na izduvu s obzirom da shiba ladno.

Moram ipak da priznam da imam dve velike muke. Prva je, kao i kod svih pingvina, ono crevo koje treba izbaciti na prozor/vrata. Meni je u pitanju prozor, a kako kod nas nema "giljotina" prozora, onda stvar postaje jako komplikovana. Prakticno jedini "pravi" nacin bi bio da se busi ili rupa u staklu ili u zidu, a s obzirom da stan nije moj to je apsolutno neizvodljivo. Stoga klima trenutno radi tako sto je kao "giljotina" iskoricena roletna. Naravno, ne dihtuje savrseno, ali bolje ista nego nista.

Drugi problem je velicina same klime. Kad imate standardni split sistem klima visi gore negde na zidu ispod plafona i jedini deo koji vam zauzima prostor je njen daljinski upravljac sto, priznacete, nije bas previse. Ovo cudo zvano pingvin je poveliko, a s obzirom da duva leden vazduh treba ga smestiti na neko optimalno mesto, ali onda imate i problem sa crevom za odvod. Dakle, prozor ili vrata moraju da budu "pristupacni", sto naravno nije uvek slucaj.

I poslednji problem je naravno prenosivost klime jer smo je zato i uzeli - opet je crevo tu glavni problem ako nema pravog i pripremljenog otvora u prozoru/zidu. Kad jednom kako-tako namestite izduv, ako nemate pripremljen drugi u nekoj drugoj prostoriji, prakticno nema smisla sve razmontiravati i prenositi klimu. A treba mi recimo da je uvece prevezem u spavacu kao 'leba, ali je jednostavno neizvodljivo.

Ne ulazim u diskusije koja je bolja ili gora - ova moja radi odlicno, hladi bolje nego neke "no-name" kineske split klime, ali ima i svoje nedostatke koje sam gore naveo.
[ Mimmica @ 24.06.2007. 15:19 ] @
Vidim da ste veoma upuceni u tzv pingvin klime, a ja se ozbiljno razmisljam da kupim jednu DeLonghi, pa me interesuje da li je neko od vas pokusao da prikljuci crevo na otvor od odzaka? To mi je juce sugerisala prodavacica u radnji a meni se ucinilo prakticnije od izbacivanja creva kroz prozor obzirom da mi je taj otvor u sred dnevne sobe i bas bi tu drzala pingvina. Inace, uz crevo se dobija i maska za takav otvor (da se zatvori rupa ako ti je pingvin u drugoj sobi) sto znaci da je to negde i njihova sugestija... Jos ako se bas lepo nasloni uza zid pravo na tu rupu crevo se ne bi ni videlo.

Usput, ako neko zna i cene na trzistu znacilo bi mi i da cujem da li je 30.000 standardna cena za DeLonghi?

Unapred hvala za odgovor!
[ acabgd @ 24.06.2007. 15:32 ] @
Odzak naravno ne bi trebalo da bude nikakav problem - on i treba da sluzi za odvod vazduha, naravno prevashodno iz peci, ali u ovom slucaju i iz klime. Blago tebi kad ti je otvor na sred sobe, meni je u kuhinji pa mi i ne sluzi nicemu osim za aspirator.

Tacnu cenu ne znam, ali mi 30.000 zvuci kao realna cena za DeLonghi pingvin, s obzirom da sam ja svoju (nije DeLonghi, ali je 14-ica) platio 50% vise.
[ dragankokalo @ 24.06.2007. 19:49 ] @
kupio vivax-a pre mesec dana napravio i dole i gore (duplex) otvore u odzaku i radi sasvim ok ja sam zadovoljan inace u ns-u ima u home marketu da se kupi po ceni 19.600. dinara
[ acabgd @ 24.06.2007. 19:57 ] @
A cemu dva otvora?
[ tdjokic @ 25.06.2007. 02:41 ] @
Citat:
Mimmica: Vidim da ste veoma upuceni u tzv pingvin klime, a ja se ozbiljno razmisljam da kupim jednu DeLonghi, pa me interesuje da li je neko od vas pokusao da prikljuci crevo na otvor od odzaka?
Ako je prodavacica sugerisala onda verovatno vec imaju nekih iskustava. Proveri da li ti odzak dobro vuce (list tankog papira priblizis otvoru i trebalo bi da ga privuce) jer ne verujem da onaj ventilator iz klime ima dovoljno snage da izbacuje vazduh sam, pogotovu ako je odzak vrlo dug a lenj. Dug odzak je u principu bolji od kratkog, ali samo ako je zivahan.

Gde se prodaju DeLonghi uredjaji, konkretno ta klima (valjda bi ta informacija morala na privatnu poruku, ako ti nije tesko, zbog pravilnika o ne-reklamiranju)?
[ dintel011 @ 25.06.2007. 23:36 ] @
Jel ima neko iskustva konkretno sa DeLonghijevim modelom PAC C110, video sam ga za 32527 dinara i ako neko zna gde ima jeftinije neka pusti pp.
U jednoj radnji su mi rekli da treba da dobiju neki marke tadiran koji je pravi split sistem i kostace 39000...
[ acabgd @ 26.06.2007. 00:02 ] @
Ja imam Tadiran i prezadovoljan sam sa njim.

Za ovaj DeLonghi nisam nasao nikakve ocene na stranim sajtovima, ali ga ima po svim zapadnim zemljama i cena mu je oko 450 eur.
[ dintel011 @ 26.06.2007. 01:25 ] @
koji tacno model imas i ako moze na pp info gde mogu da ga nadjem?
[ acabgd @ 26.06.2007. 08:29 ] @
Model je M07-14C ali ne verujem da vise moze da se nadje.
[ acabgd @ 26.06.2007. 08:42 ] @
Mozda jedino ovde gde ima informacija o njemu:
http://www.elteknet.com/klimat...tadiran-serija-mobil-star.html
[ dule® @ 22.07.2007. 16:08 ] @
@ La_odvala

Koju ti klimu imas?
[ fanfon @ 22.07.2007. 21:51 ] @
Kod mene u gradu su povecali cene i u prodavnicama a bogami i majstori za ugradnju. Ne moze se naci nijedan model u prodavnicama. Sve pokupovali...
[ acabgd @ 22.07.2007. 22:07 ] @
Klime se kupuju u martu. Ko je cekao do sada mora da se povinuje uslovima koje diktira trziste. Nazalost, tako je - ali to je zakon ponude i potraznje.
[ slobodan djuric @ 04.08.2007. 12:37 ] @
verovatno je tema zahladnela sa vremenom, ali posto sam imao problem hladjenja stana (citaj potkrovlja) koji sam hteo da resim pokretnom klimom i u trazenju informacija i na ovom forumu ipak sam se odlucio za split sistem.
pored svih razloga koje sam cuo (to je bez veze, ne odgovara jacina u stvarnosti kao sto pise, kupi samo delonghi jer samo on radi kako treba - čitaj delonghi se takodje proizvodi u kini...) jedan je kljucan:
klima ne hladi duvajuci hladan vazduh u topao (bar ovi jeftiniji split sistemi do 300EUR) vec uvlaci topao vazduh i hladi ga - zato s unutrasnje jedinice i montiraju visoko na zidu - OVO VEROVATNO NE ZNACI I ZA ONE SKUPE SISTEME KAO U BANKAMA, POSLOVNIM PROSTORIMA ...
[ mrsoje @ 04.08.2007. 13:41 ] @
Citat:
slobodan djuric: klima ne hladi duvajuci hladan vazduh u topao (bar ovi jeftiniji split sistemi do 300EUR) vec uvlaci topao vazduh i hladi ga - zato s unutrasnje jedinice i montiraju visoko na zidu - OVO VEROVATNO NE ZNACI I ZA ONE SKUPE SISTEME KAO U BANKAMA, POSLOVNIM PROSTORIMA ...

Jel ti to ozbiljno....
[ tdjokic @ 04.08.2007. 16:21 ] @
Citat:
slobodan djuric:
klima ne hladi duvajuci hladan vazduh u topao (bar ovi jeftiniji split sistemi do 300EUR) vec uvlaci topao vazduh i hladi ga - zato s unutrasnje jedinice i montiraju visoko na zidu - OVO VEROVATNO NE ZNACI I ZA ONE SKUPE SISTEME KAO U BANKAMA, POSLOVNIM PROSTORIMA ...
Nisam te bas potpuno shvatio, ali stoji cinjenica da su prenosne klime na podu i zaista usisavaju vazduh dosta nize od unutrasnjih jedinica split sistema. Ipak, to se do neke mere kompenzuje usmeravanjem izlaznog vazduha prema gore ili kako ti odgovara i konacni efekat je bar slican split sistemu. Bilo kako bilo, ipak je bolje sa klimom, makar i mobilnom, nego bez klime.
[ debeli brka @ 26.08.2007. 12:10 ] @
Citat:
Prvo da kazem da sam i ja bio zrtva prevare u vezi onih "klima" sa vodom. Tu je jedina prevara u ceni, inace ti su uredjaji "na Zapadu" poznati i normlani, imaju drugacije ime i podrucje upotrebe i sve je OK, ali su nas ovde i lagali: "Ekoloski air-codition" i drali. Toliko o tome.


Mene interesuje da li je moguce negde kod nas kupiti negde ove uredjaje (mislim da su se na zapadu ranije nazivali 'kulerima')?
Koliko shvatam, oni funkcionisu dosta ograniceno, u smislu da ne mogu da rashladjuju mnogo(da li neko zna koliko mogu?), i da ne mogu nista da urade kad je vazduh vlazan. Ne znam da li sam nesto propustio?
Koliko moze jedan ovakav uredjaj da kosta?
[ tdjokic @ 26.08.2007. 23:42 ] @
Naziv je "Evaporative Coolers". http://www.air-n-water.com/product/CV-600.HTML - onaj koji su meni podmetnuli je bio iz Australije i licio je sasvim na ovoga, koji kosta 129$, tamo negde u svetu. Ovde se pojavljivalo nesto novije, lici na prenosnu klimu, nigde se ne spominje kompresor, a za cenu se ne secam, na jednom od onih sajtova "sve za vas".
[ Anea @ 29.08.2007. 09:21 ] @
Takve "klime" isparavanjem vode mogu donekle da rashlade vazduh u prostoriji, ali samo do tacke zasicenja, kada je relativna vlaznost vazduha 100%.
Posle toga voda vise ne moze da isparava, sto znaci da se i znoj zadrzava na telu.

Sto se pingvina tice, vidim da su ljudi veoma zainteresovani i da nista ne vredi ubedjivanje kako takva stvar jednostavno nema smisla. Ako sam dobro razumela koncept, logike jedino ima resenje sa dva creva, gde se uzima spoljnji vazduh, zagreva i izbacuje napolje. Ali ako vec morate da busite sve te rupe u zidovima, to bas i nije prenosiva klima. Dajte malo vise para, kupite split sistem, neuporedivo manja buka i bolje hladjenje.
[ tdjokic @ 29.08.2007. 12:50 ] @
Citat:
Anea: Sto se pingvina tice, vidim da su ljudi veoma zainteresovani i da nista ne vredi ubedjivanje kako takva stvar jednostavno nema smisla. Ako sam dobro razumela koncept, logike jedino ima resenje sa dva creva, gde se uzima spoljnji vazduh, zagreva i izbacuje napolje. Ali ako vec morate da busite sve te rupe u zidovima, to bas i nije prenosiva klima. Dajte malo vise para, kupite split sistem, neuporedivo manja buka i bolje hladjenje.
Rupe ne moraju da se buse u zidu, nikako.

Uz klimu dolazi jedna plasticna "daska", sa jednom gotovom rupom. Ko ima prozor na sistemu giljotine prenosnu klimu moze da instalira za nekoliko minuta. Verujem ipak da su takvi prozori kod nas retki. Jedna druga zanimljiva mogucnost je da tu "dasku" postavis u okvir za roletnu, naravno - ako imas roletnu. Moguce je sa relativno malo rada navedenu "dasku" postaviti uz prozor, koji se otvori za sirinu te daske i tako dobijes mogucnost cirkulacije vazduha. Svi ovi zahvati su na nivou uobicajenih radova "uradi sam", nije ti potreban neki specijalni alat ili znanje. Moze se koristiti cak i otvor za aspirator, koji u mnogim kuhinjama vec postoji i slicno. A montaza split klime je ipak nesto ozbiljnija stvar i nije za svakoga.

Za prvu cev sam u mom slucaju probusio vrata ka lodjiji i to je bilo koliko-toliko OK, bar za pocetak. Uvideo sam ipak da je jedno crevo losa varijanta, pa sam preradio i samu klimu, jer kod nas izgleda da niko jos ne prodaje prenosne sa 2 creva, a napravio ka lodjiji jos jedan otvor, jer se tako podesilo da sam imao zgodno jedan malecki prozor i tu sam napravio taj drugi otvor.

Ove sezone sam, na srecu, kupio jos jednu prenosnu klimu, odmah navalio na preradu klime, a u drugoj prostoriji sa prozora uklonio staklo i stavio plastiku i u njoj napravio 2 otvora. To radi OK.

U mom slucaju je ugradnja split sistema skoro da nemoguca, iz niza razloga, a i nervira me sto je to fiksno - stave gde stave i amin, nije je moguce ni najmanje pomeriti. Sa ovim dvocevnim klimama sam sasvim lepo preziveo one rekordne temperature nedavno. Ovde su se javljali jos neki ljudi koji su prenosne klime uspeli da koriste sasvim prihvatljivo. Shvatam da ima i mana, ali su joj neke osobine i prednost.
[ miskov @ 15.03.2008. 09:44 ] @
Ali nikako mi nije jasno zbog cega "drugo" crevo.
[ tdjokic @ 15.03.2008. 14:02 ] @
Citat:
miskov: Ali nikako mi nije jasno zbog cega "drugo" crevo.
Verovatno sam to negde vec objasnjavao, ali dobro.

Pogledaj klasican klima uredjaj, bilo prozorski, bilo split sistem. Vazduh is prostorije koja se hladi se usisava pomocu jednog ventilatora (koji je kod prozorskih na istoj osovini sa drugim ventilatorom, a pokrece ih jedan motor), prolazi kroz hladan deo uredjaja i vraca se u prostoriju. Drugi ventilator uvlaci spoljni vazduh, provlaci ga kroz onaj vreli deo uredjaja i izbacuje ponovo napolje. Da bi jedan deo uredjaja bio hladan, a drugi vreo, brine kompresor i ostale "sitnice" .

Kod prenosnog sistema imas identicnu situaciju za vazduh iz prostorije koja se hladi - udje u uredjaj, ohladi se i nazad u prostoriju, sve lepo i fino. Za hladjenje vruceg dela uredjaja, uzima se vazduh IZ PROSTORIJE KOJA SE HLADI, provlaci kroz uredjaj, zagreje i izbacuje kroz JEDNO crevo napolje.

Vazduh ne moze da se stvara sam od sebe, pa ono sto je uredjaj izbacio prilikom hladjenja vrelog dela, nekako mora da se nadoknadi. Kako? Uvlaci se spoljni vazduh kroz razne rupice i rupe, kroz nepotpuno zadihtovana vrata i prozore i slicno. U zavisnosti od pozicije prostorije, taj vazduh nije obavezno spoljni iz dvorista, nego moze biti i iz hodnika, iz komsijinog stan, iz dimnjaka, iz bog zna cega. Onda ti u sobu ulazi ili zagrejani ili smrdljivi vazduh i imas problem.

Ako se postavi drugo crevo, sto neki uredjaji vec imaju fabricki predvidjeno, pa mozes raditi i sa jednim i sa dva, onda je vazduh za hladjenje vrelog dela sasvim odvojen od tvoje prostorije, kao da imas klasican uredjaj. Svoju sobu mozes provetravati kad ti odgovara, kako ti odgovara, a ne da ti se vazduh sa svih strana krijumcari u sobu po svojoj volji.

Mene je muka naterala na to preradjivanje, i ubio sam se od rada, ali je vredelo. A da se kupi ne moze, jer ih kod nas nema takvih, bar za sada. Priznajem - i jedno crevo je problem za prikljcivanje, a dva su dupli problem + sto moras paziti da nisu suvise blizu jedno do drugog i slicno, ali sta da se radi.
[ miodrag_s @ 28.05.2008. 18:30 ] @
A sta mislite o ovoj klimi?
http://www.tehnomanija.co.yu/k...ima-pokretna-acp-09pt25hc.html
[ acabgd @ 28.05.2008. 18:52 ] @
Zavisi za sta ti treba? Ako je za spajz velicine 2x1 metar onda ok. Ako je za nesto vece onda zaboravi.
[ andrejbeca @ 28.05.2008. 21:27 ] @
Pa zar ne stoji u napomeni da trenutno nije na lageru?
[ andrejbeca @ 28.05.2008. 22:03 ] @
Posto jednom prijatelju isto samo ova opcija igra,malo sam razgledao po prodavnicama.
Zakljucio sam da su sve 12-ke koje sam video verovatno radjene u istoj fabrici,verovatno Kina-Midea
posto su sve vrlo slicna,tj. kuciste im se neznatno dizajnerski razlikuje ,zakrilca su identicna,
a Galanz,Vox i jos jedna(zaboravio ime) imaju identicnu grafiku na display-u,jedino im se tasteri razlikovali po obliku.
Ako si vec resio da kupis takvo nesto,veci je izbor kod sajma(verovatno znas nasta mislim) a i cene su im tu negde,cak i
ovde u Pancevu su sve koje sam video izmedju 19-21000 d.

[ tdjokic @ 29.05.2008. 00:57 ] @
Citat:
acabgd: Zavisi za sta ti treba? Ako je za spajz velicine 2x1 metar onda ok. Ako je za nesto vece onda zaboravi.
Mali milion poruka, od "male stotine" ucesnika u diskusiji, u "maloj desetini" tema i onda ti mudro izjavljujes nesto ovakvo! To je klima kapaciteta 9000btu, ako takva klima ne moze da hladi nista vise od spajza 2x1 m, onda alal ti vera. Zar je malo devetki split sistema po stanovima, zar oni hlade samo spajzove 2x1? Drugo je pitanje (ne)prakticnosti zbog onog creva - aupuha, odnosno boljem radu kod klima sa 2 creva, sto opet trazi i dve rupe u vratima, prozoru, zidu, kako se ko snadje.

Nemoj kolega da siris dezinformacije, steta je, ipak ovde dodje prilican broj ljudi kojim prava informacija moze da pomogne. Meni je jedna takva "bezvezna" klima doslovno spasila zivot i evo je jos uvek kod mene, sada joj je cetvrta sezona.
[ acabgd @ 29.05.2008. 04:21 ] @
Prvo ne znam odakle ti pravo da komentarises sta je neko izjavio "mudro". Mesas split sisteme sa pingvinima i proglasavas ih "klimama kapaciteta 9000btu", sto na papiru jeste tacno, ali u stvarnom zivotu nema veze jedno sa drugim.

To sto ti volis da majstorises i budzis svoje klime sa dva creva i nekakvim drzacima, zatvaracima itd, to je maksimalno neprakticno za "obicne" korisnike. Svako ko ocekuje da ce Vivax 9-ka pingvin da mu ohladi standardnu dnevnu sobu kada je napolju temperatura 36C, taj bolje da potrazi drugo resenje.

Nisam bas siguran da smo kolege, a za te fore sa "sirenjem dezinformacija" si promasio vek. Ipak, drago mi je sto ti je spasen zivot, pa makar i posle visemesecnog busenja i majstorisanja.

[ne citiraj post iznad svog
Hvala
]


[Ovu poruku je menjao bakara dana 29.05.2008. u 12:38 GMT+1]
[ tdjokic @ 29.05.2008. 08:12 ] @
Citat:
acabgd: Prvo ne znam odakle ti pravo da komentarises sta je neko izjavio "mudro".
Pravo sam dao sam sebi, jer sam uvek bio spreman da ljudima odgovorim (a i da pitam) koliko znam, argumentovano, pristojno, pa na osnovu toga smatram da imam pravo da i od drugih ocekujem slicno ponasanje.

Citat:
Mesas split sisteme sa pingvinima i proglasavas ih "klimama kapaciteta 9000btu", sto na papiru jeste tacno, ali u stvarnom zivotu nema veze jedno sa drugim.
Gresis. 9000 je 9000, bilo na prozorskom, split, mobilnom. To je kapacitet uredjaja i tu nema sta da se diskutuje. Druga stvar je koliko je koji sistem praktican za ugradnju i eksploataciju.

Citat:
To sto ti volis da majstorises i budzis svoje klime sa dva creva i nekakvim drzacima, zatvaracima itd, to je maksimalno neprakticno za "obicne" korisnike.
Uvek sam govorio da je to tesko i ne preporucujem nikome, osim ako ima veliko iskustvo u slicnim stvarima, ali onda ce se setiti i sam, nece cekati na mene. Inace, izgleda da ne pratis i ostale teme o ovakvim klimama. Nedavno je covek napisao da su se i ovde pojavile klime fabricki snabdevene sa dva creva, nikakva to nije mudrost, to se sve zna tamo gde je izbor robe veci nego kod nas. Neces verovati - postoje cak i split sistemi, a mobilni, ne treba bas nista busti, ni srafiti, ni jednu jedinu rupicu.

Citat:
Svako ko ocekuje da ce Vivax 9-ka pingvin da mu ohladi standardnu dnevnu sobu kada je napolju temperatura 36C, taj bolje da potrazi drugo resenje.
"Standardna dnevna soba je relativan pojam." Necija je 6x14 metara, necija 4x4 metra. Pingvin sa dva creva i svaka druga devetka ce takvu sobu ohladiti ili ne, zavisi od drugih okolnosti, ne od toga da li se radi o pingvinu, prozorskoj ili split fiksno ugradjenoj klimi. Inace, mogao si da zakljucis, samo da ti malo pazljivije citao, da mobilnu klimu vecina ljudi razmatra samo ako nema mogucnosti za neko drugo resenje. Nikada ja nisam rekao da je idealna, ali isto tako nije istina da moze da ohladi samo spajz 2x1 metar. I o tome se ovde pisalo, javljali su se ljudi kojima ona vrsi posao.

Citat:
Nisam bas siguran da smo kolege
Nisam ja tebi rekao "kolega kelneru" ili "kolega inzenjeru" ili "kolega prodavcu" jer ne znam sta si po zanimanju i drustvenom statusu, ja sam ti rekao "kolega [sa ES-a]", ali nisam smatrao da to treba da naglasavam.

Citat:
a za te fore sa "sirenjem dezinformacija" si promasio vek.
Dezinformacija je dezinformacija, nema to veze sa vekom. Zasto bi neki jadnik odustao od prihvatljivog, MADA NE i IDEALNOG resenja za klimatizaciju svoje sobe, samo zato sto ti smatras da devetka ne moze da ohladi ni obicnu sobu? Digne ruke od kupovine mobilne klime, za ugradnju fiksno ugradjene klime
nema uslova, sedi tako i ceka vrucinu, dobije infarkt i gotovo. Mislis da to nije moguce?
[ markalauskas @ 07.06.2008. 21:20 ] @
Jel moze ova mobilna klima da radi i bez tog "odvodnog creva"? Znaci samo aparat u sobi i kablic za struju. I koliko je to efikasno. u pitanju je mala prostorija ~15m2.
[ acabgd @ 07.06.2008. 21:32 ] @
Pa gde ce da izbaci topao vazduh? Kod split klima razmena se vrsi u spoljnoj jedinici, a kod mobilnih klima sve ti je u sobi. Vrucina mora negde da izadje...
[ markalauskas @ 07.06.2008. 23:04 ] @
ok. znaci ne vredi bez odvoda. hvala
[ Bum Roy @ 13.06.2008. 10:37 ] @
Jer moze neko da kaze kako hladi recimo neki jeftinini kinez devetka na jedno 35c ako mora da bude malo odskrinut prozor ili roletana spustena? Naravno u sobi prikladne velicine, koja nije na suncanoj strrani. Moze li ona da spusti do dvaes pet sest
[ goranpirke @ 20.06.2008. 22:47 ] @
Ja sam kupio prenonsni klima uredjaj ali i imam losa iskustva sa njim,2 nedelje radi skoro bez predtanka a nikako da obori temperaturu u sobi ispod 25 stepeni,u posudu za odvod kondenzovane vode posle tolikog rada nema ni kapi vode(posuda je non-stop prazna).Ne znam sta da radim sa njim dal da ga vratim u prodavnici i zamenim za klimu sa 2 jedinice ili moze nekako da se resi taj problem i da ovaj uredjaj radi kao i svaki drugi klima uradjaj sa 2 jednice?Odvodnu ce sa toplim vazduhom sam sproveo kroz zid na nekih 20-30cm od klime ,a prostorija u kojoj je klima nema vise od 25m2.Reci mi molim te kako i sta da uradim sa njom!!!
Hvala unapred!!!
[ tdjokic @ 21.06.2008. 02:36 ] @
Citat:
goranpirke: 2 nedelje radi skoro bez predtanka a nikako da obori temperaturu u sobi ispod 25 stepeni
Da li duva hladan vazduh? Ako duva, onda je ispravna. A temperaturu ne moze da spusti iz nekog drugog razloga. Topli vazduh koji se izduvava kroz odvodno crevo mora od nekuda da se nadoknadi. Ako je okolni prostor oko te prostorije vruc, onda stalno uvlacis vruc vazduh unutra i to je problem. Postoje klime sa 2 creva, cak su se pojavile i kod nas, i one su bolje za takvu situaciju. Kroz jedno usisava vazduh, ali ne u sobu nego u samu klimu, hladi one vruce cevi i izlazi kroz drugo crevo napolje.

Citat:
u posudu za odvod kondenzovane vode posle tolikog rada nema ni kapi vode(posuda je non-stop prazna).
Kod mobilnih klima je primenjen konstruktivni trik - vruce cevi su delimicno smestene u nekoj plitkoj posudi, pa ako u prostoriji nema previse vlage, onda sva vlaga izadje kroz izduvnu cev, jer se u toj plitkoj posudi skuplja kondenzat.

Citat:
Ne znam sta da radim sa njim dal da ga vratim u prodavnici i zamenim za klimu sa 2 jedinice
To bi svakako bilo bolje resenje, samo ako imas mesta da normalno smestis spoljnu i unutrasnju jedinicu negde u sobi. Inace, ovde ima najvise 9-ki, a postoje i manje i vece. To je takodje vazno za efekat hladjenja.

Citat:
ili moze nekako da se resi taj problem i da ovaj uredjaj radi kao i svaki drugi klima uradjaj sa 2 jednice?
Tu bi jedino pomoglo da se ugradi i drugo crevo, ali je to komplikovano i doslo bi u obzir samo u krajnjoj nuzdi, ako bas nemas nacina da ugradis onu sa 2 jedinice. Cak i ako klima dolazi sa dva creva, to je prilican problem, jer treba naci mesta za 2 rupe, da budu na nekom razumnom rastojanju, da se vruc vazduh ne vraca unutra, a ako je klima napravljena za rad samo sa jednim crevom, onda bi morao jos i da preradjujes klimu, da dodajes tamo neke stvari itd.
[ goranpirke @ 21.06.2008. 09:13 ] @
Ona duva prilicno hladan vazduh,ali u posudi za vodu nikad nema ni kapi vode.Postoji neko plsticno crevo unutra sa chepom,o kojem pise u prirucniku da sluzi za hladjenje bakarnih cevi.Kad skinem chep i ispraznim vodu iz tog plasticnog creva,i zatim vratim chep nazad,za nekih 10min to crevo je opet puno sa vodom, sto znaci da klima pravi kondenzaciju dok napuni to crevo i posle toga prestane...ili tako nesto!?
Hvala unapred
[ tdjokic @ 21.06.2008. 14:48 ] @
Citat:
goranpirke: sto znaci da klima pravi kondenzaciju dok napuni to crevo i posle toga prestane...ili tako nesto!?
Hvala unapred
Ne, ne - te klime imaju dva nacina izbacivanja kondenzata.

Prvi je, da se voda skuplja unutra u "tepsiji" (plitko, male zapremine - kad sam pomerao klimu po neravnom podu, htela je voda da pljusne napolje) i kad se "tepsija" napuni, voda pocne da kaplje u onu fijoku / rezervoar, koji treba povremeno prazniti. Dakle, kondenzat izlazi napolje tek kad se "tepsija" NAPUNI.

Drugi je pomocu tog plasticnog creva sa cepom - izvuces ga kroz rupu na vrhu fijoke i onda ga ili povezes sa nekim crevom da voda ide na terasu, krov, gde bilo, da ne moras da praznih nikakvu posudu ili tu stavis neku svoju posudu, pa ne moras da vadis onu fijoku, koja se meni licno cini prilicno nezgodna za rukovanje, a osim toga ne vidis koliko je vode unutra. Ovako, imas napolju i posudu i mozes da kontrolises, ali taj sistem ima mali minus - cevi u onoj "tepsiji" su suve, pa se valjda i slabije hlade. Ovde voda izlazi odmah, iz PRAZNE tepsije, cim pocne kondenzat da se stvara.

Doduse, moglo bi to plasticno crevo da se nivelise, kao ono u libeli, da ne ispusta vodu odmah nego tek kad se postigne neki nivo, ali je to vec zavrzlama. Mene licno je to malo mrzelo da radim a osim toga i kondenzata ima relativno malo, pa nisam video potrebe za tom finesom, inace svasta radim. Ne znam da li si video jednu temu ovde gde ima i slika i opisa sta sam sve promenio na moje dve prenosne klime - dodavao creva itd.
[ goranpirke @ 21.06.2008. 16:13 ] @
Da video sam sta si radio,ono sa lavorima ali ja nemam gde to da uradim i da stavim te lavore.Danas sam skinuo plasticne stranice sa klime i negde oko pola litra vode je bilo na pregradi izmedju gornjeg i donjeg ventilatora a u onoj posudi nikad ni kapi,pokupio sam tu vodu sundjerom i podigao zadnji deo klime kako bi se voda sticala krozono plasticno crevo u tu posudu,evo radi vec pet sati i opet ni kapi vode u posudu.Gde li sad ide ta voda samo da mi je znati...!!??
Klima je Vivax ACP-09PT25HC
[ tdjokic @ 21.06.2008. 17:46 ] @
Mozda nisam dobro objasnio. Do neke granice vlaznosti vazduha sva vlaga biva "izduvana" pomocu vruceg vazduha, koji je ohladio cevi. Tu su iskoristili okolnost da su "spoljna" i "unutrasnja" jedinica zajedno. Naravno, kad u vazduhu ima mnogo vlage, onda kondenzat curi dole. Desava se danima da ne curi, a onda - kad je ono "sparno" vreme, ne mozes da stignes da praznis posudu, stalno dolazi.

Ja nisam demontirao klimu toliko kao ti. Imas li slucajno mogucnost da to slikas (digitalac, web kamera?) pa da okacis ovde?
[ goranpirke @ 21.06.2008. 19:26 ] @
Mozda bih i slikao da si reko ranije,vec sam je sklopio ali ako ovih dana opet ne bude izbacivala vodu kao sto nije do sad i ako je malo nagnem na stran a voda curi, naravno da cu da je opet rasturim da bih obrisao onu vodu sto se skuplja na pregradi izmedju donjeg i gornjeg ventilatora da nebi doslo do nekog spoja jer je to velika kolicina vode(danas je bilo negde oko 40-50dl).
Hvala jos jednon na objasnjenju.
[ acabgd @ 21.06.2008. 19:34 ] @
Mozda nisam skapirao najbolje - da li je to mesto nije predvidjeno da se na njemu skuplja voda? Ako je tako onda je stvarno problem, ali je onda pitanje odakle ta voda tu, odnosno zasto ne ide gde treba.
[ goranpirke @ 21.06.2008. 20:02 ] @
E bas je tako ta voda ne treba da bude tu jer su tu zice koje dovode struju do gornjeg ventilatora,ta voda treba da ide napred jer napred ima mali slivnik na kome je crevo koje vodi do posude gde inace treba da se sliva voda.Moram nesto da resim po tom pitanju,ali ne znam sta.
[ acabgd @ 21.06.2008. 20:36 ] @
Da li mozes nekako da napravis pad na tom mestu pa da se voda sliva tamo gde treba? Mozda bi ustvari bilo najbolje ako bi mogao da nadjes odakle ta voda uopste dolazi tu.
[ goranpirke @ 21.06.2008. 21:24 ] @
Moracu opet da je rasturim avih dana i da je pustim 2-3 sata da radi i da sedim pored nje da bih video sta desava sa tom vodom.
[ acabgd @ 21.06.2008. 21:38 ] @
Iskreno, mislim da ces tako najbolje i provaliti u cemu je stvar. Uhvati samo sto topliji dan da bi provalio. Mozda i da s vremena na vreme pustis malo toplog vazduha u sobu.
[ tdjokic @ 21.06.2008. 21:40 ] @
Citat:
goranpirke: (danas je bilo negde oko 40-50dl)
Kako si naknadno opisao, stvarno je cudno. 4 - 5 litara vode na mestu na kome nije predvidjeno da je bude je vrlo cudna stvar. Ako je budes rasturao opet, svakako slikaj, da vidimo unutrasnjost i mozda otkrijemo u cemu je fora.

Pitam se, da nije to ono sto sam ja nazvao "tepsija" i iz cega se voda prosipa ako klimu pomeras po neravnom podu malo brze a prethodno je radila sa odvodom kondenzata u unutrasnji rezervoar.
[ goranpirke @ 22.06.2008. 09:34 ] @
Greska je moja nije bilo 40-50dl,nego 4-5dl.Ovako,otvorio sam opet i slikao sam gde se nalazila voda.Rasturio sam samo jednu stranu jer me mrzelo da je demontiram kao juce jer ima brdo srafova.
[ tdjokic @ 22.06.2008. 15:58 ] @
Sad bi trebalo pratiti ono plasticno crevo, sto dolazi sa cepom - gde ulazi voda u njega? Koliko sam uspeo da vidim na mojoj klimi, ono se odozdo prikljuci na neku plastiku, ali gde voda ulazi u tu plastiku? Meni se cini da je logicno da gore, odmah pored hladnih cevi bude voda, ali bi trebalo da nekim kanalima silazi u u plasticno crevo sa cepom i prema posudi za kondenzat. Ako je gore mnogo vode, da nije nesto zapuseno?

Meni je pod neravan, a imam malo mesta gde mi stoji klima i bas na tom mestu gde mi je idealno da stoji moram da podmetem pod jedan tockic oko 6 mm (dva komada lesonita) inace se ljulja. Sumnjam da je kod tebe nesto slicno, tvoj pod izgleda bolji od mog, trebalo je da je ravniji, ali nikad se ne zna.

U svakom slucaju hvala za slike.
[ goranpirke @ 22.06.2008. 17:11 ] @
Izgleda cu morati ipak da je nosim u neki servis ili da vidim da je zamenim za klimu sa dve jedinice i da resim problem.Jos nesto da vas pitam do koliko stepeni ova klima ohladi kod vas?Evo kod mene danas npr. nije htea da spusti ispod 28 stepeni.Hvala jos jednom na svemu.pozz

[Ovu poruku je menjao goranpirke dana 22.06.2008. u 21:26 GMT+1]
[ prisonguard @ 27.06.2008. 00:50 ] @
Ja imam WEG WAC-12PT BIO pokretnu klimu i mišljenja sam da ovakve vrste klima uređaja nisu ni blizu konvencionalnim split sistemima sa dve odvojene jedinice ali "nužda zakon menja"!Konkretno ja sam podstanar i ovako nešto mi se učinilo kao idealno za moje prilike-moguće seljakanje,vrućine iz dana u dan sve veće,loš san zbog istih,poslednji sprat u zgradi itd.Prvi problem koji se javio nakon donošenja klime kući bio je gde sa crevom od oko 20 cm prečnika...jedino moguće rešenje bilo je kroz prozor!Pročitao sam već u predhodnim tekstovima na forumu da je roletna rešila stvar pa je i kod mene bilo isto!Sada efekat hlađenja:prostoriju koju hladim je oko 20-25 m2 i na ovih spoljnih (javnih 34c a lično izmerenih i 37-38c na terasi koja je u hladu)maksimalno postignuta (najniža)temperatura bila je 25c!I nije tako loše reklo bi se...ali u prodavnici u kojoj sam kupovao klima uređehj na istoj toj klimi pisalo je da je predviđena za prostorije do 60 m2!!!Priznajem ja da uslovi nisu idealni(odškrinut prozor itd)ali ovu moju prostoriju od 20-25m2 ta ista 12ica bi trebala (po prodavcima)da "zaledi"!Drugi veliki problem je buka!TV prijemnik više ne možete gledati pojačan na nekim normalnim granicama,već duplo više od onoga do sada!Ako imate lak san,šanse da se odmorite uz ovakav uređaj su jako male!Što se kondezacije tiče,kod ovog mog uređaja u zadnjih par dana,od kako su ove temperature iznad 30,ja imam vode da napojim bar jedno pešadijsko odeljenje dnevno(otprilike je to nekih litar vode na sat)!Toliko od mene,nadam se da će ovaj moj tekst koristiti budućim kupcima ovih uređaja!
[ tdjokic @ 27.06.2008. 02:41 ] @
Citat:
prisonguard: Ja imam WEG WAC-12PT BIO pokretnu klimu
Imas li mogucnosti i ako ti nije tesko da mi kazes dimenzije i tezinu, priblizno. Ttrazio sam pomocu Google i nasao na par mesta, ali su podaci oskudni i nekako cudni u odnosu na druge klime. Mozda imas u onom uputstvu sto se obicno dobije uz klimu? Hvala unapred.
[ prisonguard @ 27.06.2008. 18:50 ] @
Težina je 40 kg a dimenzije su 370x600x780mm!Pozdrav!
[ bmilan @ 28.06.2008. 09:54 ] @
Postoji li prenosni klima uređaj u mini formi koji bi koristio za kabinu kamiona, normalno da radi na 24v.

Ugradnja ne dolazi u obzir jer često menjam kamione a i puno je skup takav uređaj (1500e).

Molim za hitan odgovor, skuvah se u kamionu.
[ tdjokic @ 28.06.2008. 14:22 ] @
Citat:
bmilan: Postoji li prenosni klima uređaj u mini formi koji bi koristio za kabinu kamiona, normalno da radi na 24v.
Trazim i trazim, i slucjano nadjoh nesto sto je mozda za tebe, mozda nije, ali je svakako zanimljivo - http://www.airconditionershack.co.uk/ - prenosne klime BEZ CREVA ZA IZDUVAVANJE VAZDUHA, DVODELNE - spoljna i unutrasnja jedinica posebno, zatim dvocevne i slicno.

Za tebe bi mozda bio spas da nadjes neku mobilnu minimalne snage, manje od 9.000, koje su kod nas najcesce i teske su 30-tak kg. Cini mi se da postoje od 6.000 ili 7.000, pa je onda nosis sa sobom kojekuda. Struja jeste problem, ali bi se mozda mogla resiti nekim pretvaracem, a to postoji i bilo je jako aktuelno kad smo imali redukcije, pa zimi ni centralno grejanje (bar pumpa) nije moglo da radi.

Ni traga necega pametnijeg na netu. Ili je za ugradnju ili su ove kucne mobilne.
[ manijac @ 29.06.2008. 18:35 ] @
Kod mene sam pronasao jedinu prenosnu klimu i to:
Pingvin Vox 12-cu za 21990 dinara.
Jer ima neko iskustva da kaze valja li to da se uopste uzima ?
[ prisonguard @ 29.06.2008. 20:14 ] @
Pročitaj moje iskustvo koje sam izneo gore pa prosudi sam!Potrudio sam se da vam prenesem sve vrline i mane,pa "ko voli nek izvoli",što bi rekao naš narod!
[ fazza79 @ 29.06.2008. 23:40 ] @
Prochitao sam sve stranice ovog topica, najvishe zbog postova tdjokic-a. :) Svaka Vam chast na upornosti i strpljenju! Imate zavidno znanje u vezi sa prenosnim klima uredjajima, a ideja na pretek! :) Ne bi bilo loshe da Vas neka kompanija angazhuje za struchnog konsultanta! :) Drago mi je da ste uspeli da prezhivite onih nesnosnih 3x stepeni, koji ne prijaju ni zdravim ljudima, a kamoli bolesnim. Bez klime, kakva god da je i koliko god da hladi, svakako bi bilo tezhe.

Ja kuci imam 2 split sistema, jedan je marke HYUNDAI, a drugi LG (kupljen pre par meseci). Vishe sam zadovoljan HYUNDAI-em, zato shto ima kvalitetniju (tvrdju) plastiku koja ne pucketa u toku rada, dok je kod LG-a sasvim drugachija pricha. Plastika je tanka i krhka, tako da se chesto probudim u toku noci od silnog pucketanja, koje pochinje da nervira.

Realno, mislim da je bolje imati bilo kakav rashladni sistem nego nikakav, pogotovo ako su u pitanju bolesne osobe. Nije tachno da prenosni klima uredjaji ne mogu da rashlade prostoriju, naravno ako se pravilno koriste. Na poslu imamo 2 prenosne klime, ne secam se koje su marke, ali chak i sa poluotvorenim prozorom mozhe da se rashladi jedna prostorija od oko 30 kvadrata u kojoj se nalazi gomila uredjaja koji ispushtaju veoma visoku temperaturu. Bez klime bi u toj prostoriji bilo neizdrzhivo, sa klimom je bolje. :) Na visokim spoljnim temperaturama, kada je i prostorija vishe zagrejana, efekat hladjenja je smanjen, shto je i normalno, jer i split sistemi bi u takvim uslovima loshije hladili.

Ono shto mi je sad palo na pamet, a shto ne znam, je gde se nalaze filteri u prenosnim klima uredjajima? Ove nashe prenosne klime na poslu su stare nekoliko godina, a mislim da to nije niko otvarao niti chistio od kada je kupljeno, pa cete verovatno moci da mi objasnite kako to mogu sam da uradim?

Hvala!
[ tdjokic @ 29.06.2008. 23:49 ] @
@fazza79 - Na ulazu vazduha iz prostorije, koji treba da se ohladi, obicno postoji jedna plasticna resetka, koja moze da se ukloni - povuces za kukicu i onda moze da se podigne, bar je tako kod Vivax i Frozini. Iznutra na toj resetki je neki sundjer, e to je filter. Ja to drzim uglavnom otvoreno (zbog sto veceg protoka vazduha), tako da mi filter nista ne znaci. Kad u vazduhu ima vlage, onda se sistem cevi za hladjenje, koji je tik iza te resetke, prilicno "znoji" i prljavstina verovatno ide u kondenzat i to je sve :-).

Da, slazem se sa tobom da je bolje imati bilo kakvu klimu nego nikakvu. Vlaga je cesto glavni problem, ne toliko sama temperatura, i klime jedine to odstranjuju.

Hvala za reci podrske oko mojih prerada klima.
[ zokkie.s @ 10.06.2009. 19:40 ] @
Poštovani g. Đokiću,

Pročitao sam sve Vaše postove o mobilnim klima uređajima, te smo se odlučili za VIVAXovu devetku, ACP-09PT.. etc :-) Pošto vidim da već nekoliko godina imate ove klime, a obradovalo me je da Vam je forumska aktivnost od danas, molim Vas da mi, ako znate, odgovorite na sledeće: klima hladi, izbacili smo crevo kroz prozor, sa te strane je ok. Međutim, što se buke tiče, prilično smo razočarani: kad krene da radi, super je tiha. Onda uključi kompresor, što daje podnošljivi nivo buke. Međutim, nakon intervala od otprilike 5 minuta, nivo buke se podiže na duplo, što se već prilično teško podnosi. Da li je to normalno???

Pitao bih servisera, ali mi je sada suviše kasno, a nestrpljiv sam. Napominjem da nisam imao strpljenja da čekam 10h da se ulje složi, jer to nigde nije pisalo; tek sam kasnije pročitao u Vašim postovima.

PUNO hvala!
[ tdjokic @ 11.06.2009. 01:17 ] @
Citat:
zokkie.s: Međutim, nakon intervala od otprilike 5 minuta, nivo buke se podiže na duplo, što se već prilično teško podnosi. Da li je to normalno???

Pitao bih servisera, ali mi je sada suviše kasno, a nestrpljiv sam. Napominjem da nisam imao strpljenja da čekam 10h da se ulje složi, jer to nigde nije pisalo; tek sam kasnije pročitao u Vašim postovima.
Ovo za ulje sam ja sam "izmislio", na osnovu znanja od ranije, od raznih frizidera i zamrzivaca, pa sam pomislio "Ne pise nigde, ali sta ga znas, kompresor je mozda razlicit, mozda nije, bolje da sacekam" a posto je klima nezgodna za prevoz kad stoji uspravno, ljudi je cesto poloze na bok i to je to.

Ne znam za buku. Ja bih se na vasem mestu obavezno obratio servisu.

PS, nevezano za temu: vidim da imas "Poruke: 1" pa mozda nisi primetio da smo ovde svi na "ti". Ja jesam kalendarski mator (66) ali sam i dalje detinjast a to vazi uglavnom i za vecinu clanova ES-a.
[ zokkie.s @ 17.06.2009. 22:42 ] @
Hvala na savetu, u međuvremenu je drndanje prestalo, na svu sreću :-) Malo smo se igrali i sa površinom, koja je u principu neravna, pa smo je izravnali nekim tako raznim podmetačima za pivo :-) Uglavnom, sada radi sasvim ok, i vrlo fino rashladi prostoriju... Ne može baš na 22 stepena, al to ionako nije zdravo :-)

Eto, bar smo malo obnovili temu :-) Istina, registrovao sam se samo zbog ovog pitanja, ali samo da znaŠ (evo, slušam savet odmah) da smo pre kupovine prilično konsultovali ovaj forum, pre svega tvoje postove; verovatno se ne bismo ni odlučili za prenosnu klimu (šifra: podstanari) da nije bilo tako živahne diskusije, i uopšte se ne kajemo zbog ovog Vivax-a, za sada.

Puno pozdrava,
Z
[ tdjokic @ 18.06.2009. 03:37 ] @
Citat:
zokkie.s: Hvala na savetu, u međuvremenu je drndanje prestalo, na svu sreću :-) Malo smo se igrali i sa površinom, koja je u principu neravna, pa smo je izravnali nekim tako raznim podmetačima za pivo :-)
Ja sam imao dilemu sa nesto jacim zvukom na pocetku rada, ali je to bilo prilicno davno i nisam vise siguran sta se desavalo. Zvuk je bio nekako metalan, mozda se kompresor u toku nekoliko dana razradio i posle je bio tisi. Nagadjam, da me ne bi neko drzao za rec.

Kasnije, nakon nekoliko sezona rada, klima je opet postala bucna. Klimu sam vec na pocetku nivelisao nekim podmetacima, ali ne zbog buke, nego jednostavno se ljuljala zbog neravnog poda, tako da naknadni pokusaji smanjenja buke (ove nove) nisu dali nikakve rezultate. Nazalost, uz buku, klima je prestala i da hladi (sve radi, a vazduh iz nje nije hladan) i onda sam je likvidirao. Ta odluka je mozda mogla biti i drugacija (servis, majstor u kuci) ali zbog niza nekih drugih okolnosti, manje tehnickih a vise porodicnih i organizacionih, smo se odlucili da staru klimu bacimo i kupimo novu - mnogo jednostavniji zahvat a u konacnom zbiru mozda nije ni skuplji od popravka stare.

Citat:
Uglavnom, sada radi sasvim ok, i vrlo fino rashladi prostoriju... Ne može baš na 22 stepena, al to ionako nije zdravo :-)
Cesto naglasavam da je razlika izmedju klime i ventilatora u tome sto klima otklanja vlagu i zbog toga je osecaj u klimatizovanoj prostoriji toliko bolji cim klima radi, cak i ako ne ohladi nesto mnogo. Iz moje klime nekad curi voda, nekad ne, ali treba imati u vidu da deo vlage izlazi sa izduvnim gasovima, kroz ono crevo, tako da cak i ako iz nje ne kaplje voda ona ipak smanjuje vlagu.

Citat:
Eto, bar smo malo obnovili temu :-) Istina, registrovao sam se samo zbog ovog pitanja, ali samo da znaŠ (evo, slušam savet odmah) da smo pre kupovine prilično konsultovali ovaj forum, pre svega tvoje postove; verovatno se ne bismo ni odlučili za prenosnu klimu (šifra: podstanari) da nije bilo tako živahne diskusije, i uopšte se ne kajemo zbog ovog Vivax-a, za sada.
Drago mi je, da je nasa diskusija nekome bila od pomoci.

A vrednost klime nije samo u generalnom komforu, nego da ti olaksa zivot u periodu kad si umoran, kad je vlaga ili spoljna temperatura ekstremno visoka i u slicnim kriznim situacijama (napolju +18 C a komunalci isprobavaju centralno grejanje!), sto moze mnogo da znaci svakome, a pogotovu starijima, mladjima, bolesnima i slicnim kategorijama. Tu je klima zlata vredna!
[ xmember @ 08.05.2010. 14:10 ] @
Koliko sam imao priliku da vidim, cene pokretnih klima (pingvina) su od 4.500 do 62.000 dinara. Koliko ona u praksi moze da spusti temperaturu?
[ tdjokic @ 08.05.2010. 18:43 ] @
Citat:
xmember: Koliko sam imao priliku da vidim, cene pokretnih klima (pingvina) su od 4.500 do 62.000 dinara. Koliko ona u praksi moze da spusti temperaturu?
To od 4.500 nisu klime nego nesto drugaciji uredjaji, to je vec poznato. Oni najcesce mnogo slabije hlade od onih pravih.

Koliko moze da ohladi pokretna klima? To je mnogo komplikovanije proceniti nego kod fiksnih.

Prve koje su se kod nas pojavile su bile sa jednim crevom za vazduh. Kroz njega izbacuju vreo vazduh napolje, kroz odgovarajuci otvor u zidu / vratima / prozoru ali taj vazduh mora nekako da se nadoknadi sto znaci da klima uvlaci vazduh ili iz spoljasnjeg prostora ili iz nekog hodnika / susedne prostorije i slicno. Taj vazduh je najcesce vruc pa smeta korisniku odnosno smanjuje efekat hladjenja prostorije.

Kasnije su se pojavile i klime sa 2 creva za vazduh - usisno i izduvno, cime se u principu izjednacavaju sa fiksnim klimama jer je protok spoljnog vazduha za hladjenje same klime odvojen od protoka ohladjenog vazduha za hladjenje prostorije. Najcesce su to nesto jace klime.

Creva se zagrevaju pa i njihova duzina odnosno izolacija bitno utice na hladjenje prostorije. Ovi uredjaji su i nesto manji od fiksnih a i polozaj im je drugaciji - stoje na podu, pa i to utice.

Ja licno ih imam 2 i zadovoljan sam njihovim ucinkom a naicices na razna iskustva raznih ljudi.
[ acabgd @ 08.05.2010. 19:36 ] @
Pored price o crevima, mislim da je kod pokretnih klima veoma bitno razlikovati "prave" klime i one koje koriste hladnu vodu. O ovima koje rade po principu hladjene vode nema potrebe previse pricati jer to i nisu prave klime. Sto se ovih drugih tice i moja iskustva su razlicita. Prvi problem je sto su pokretne klime obicno znatno manjeg kapaciteta od split sistema, pa je i ucinak njihovog hladjenja mali.

Ja sam konkretno zadovoljan mojim 14-icom Tadiranom koji moze da ohladi povecu sobu i po najvisim temperaturama. Problem je sto guta struju kao lud, pa ga veoma retko koristim od kada sam stavio split sistem. Sada je uglavnom koristim samo u spavacoj sobi kada su najtopliji dani u godini posto tu nemam klimu, ali posto je ostatak stana ohladjen onda mu ovo dodje samo kao dodatno rashladjivanje tokom paklenih dana. Crevo izbacim kroz roletnu, ucinak naravno nije sjajan s obzirom da je prozor prakticno otvoren ali je dovoljan da se lepo spava na najslabijoj brzini duvanja.
[ xmember @ 09.05.2010. 13:27 ] @
Kvalitetnije pokretne klime nema ispod 16.000 din. i ako se uzme u obzir ne tako niska cena, potrosnja struje, buka i sam princip rada koji ne moze da snizi temperaturu kao split sistem, zakljucak i nije tako sjajan. Ali sta je resenje? Bolja izolacija ili selidba u prostor koji se ne zagreva previse?
[ Leyla77 @ 11.06.2010. 11:23 ] @
Hitno mi je potrebna pokretna klima, a da nije skupa. Sobe su nam u visokom potkrovlju, deca jadna disu na skrge:(
Zanima me pokretna klima koja nema cevi koje se izbacuju kroz prozor. Bitno mi je takodje da nije bucna. Djokicu pomagaj:)
[ Leyla77 @ 11.06.2010. 11:35 ] @
Sta kazete za ovu: Elite klima pokretna ASH 38R?
* Elite klima pokretna ASH 38R
* Pokretni sistem za zagrevanje i hlađenje
* Funkcije:
* Hlađenje
* Zagrevanje – 1000W / 2000W
* Vlaženje vazduha
* Jonizacija
* Kalendar/Časovnik/Alarm
* Specijalni sistem filtracije za prečišćavanje vazduha
* Lako dostupan filter
* Izuzetno bešumni režim rada
* Ugrađeni jonizator za osvežavanje i prečišćavanje vazduha od mikroorganizama
* LCD dosplej od tečnih kristala
* Daljinsko upravljanje
* Garancija: 1 godina
* Zemlja porekla: PRC

Cena: 8999 din
[ Leyla77 @ 11.06.2010. 12:18 ] @
Nasla sam u madjarskom Metrou i neku Alaska. Nikad cula za nju. Kosta oko 22000. Samo nigde ne pise da li ima to crevo sto ide napolje, to mi je najvaznije da nema. Mislim kako cu da drzim stalno otvoren prozor zbog tog creva, jos ce mi vise ulaziti toplina...ili ja nisam dobro shvatila ovaj princip rada...?
[ EnigMan @ 11.06.2010. 13:50 ] @
E, i mene zanimaju te pokretne klime. Zivim u prizemnoj kuci i treba mi klima da hladim samo moju sobu od 16 m2. Fazon je sto nemam 300eur da dajem za neku dobru klimu
a opet radim na sredjivanju svog sprata gde bih za dnevnu sobu uzeo zidnu klimu a za deciju bi samo preneo ovu pokretnu.
Narucio sam ovu:
http://www.tehnomanija.rs/katalog/galanz-klima-am-09e53ca1.html

Interesuje me par stvari. Prva stvar i najvaznija, znam da treba cev da izvedem napolju. Ja bih probio zid ali fazon je sto bi to crevo islo onda direktno
na stazu kuda prolazim kada ulazim u dvoriste. Interesuje me koliko je jaka ta para koja izlazi, da li postoji mogucnost da se opeces ako prodjes na recimo
30-40 cm od te cevi ? Sto se tice hladjenja, mislim po nekom logicnom razmisljanju nebi se zvalo klima da ne moze da rashladi prostoriju. Pise da je za
prostorije od 15-25 m2 tako da mislim da ce moju sobu od 16 koja je jos puna stvari lepo rashladiti.
A drugi razlog zasto sam resio se za ovu jeste to sto ima i grejanje. Citao sam po internetu da dobro greju a meni je recimo potrebno zimi. Interesuje me
posto je to ipak unutrasnja prenosna klima, nema nikakve spoljne delove koji se nalaze napolju osim cevi, pa me interesuje da li se moze koristiti ako je temp.
napolju 0 i manje ?Znaci meni treba, da me rashladi sada preko leta u ovih mojih 16 m2 i da me zimi ugreje da ne koristim kvarcnu. :)
Nadam se brzom odgvoru posto mi salju klimu u ponedeljak pa da znam da otkazem ako to nije to sto meni treba. :))))

[Ovu poruku je menjao EnigMan dana 11.06.2010. u 15:36 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao EnigMan dana 11.06.2010. u 17:35 GMT+1]
[ tdjokic @ 11.06.2010. 17:31 ] @
@ Leyla77:
Citat:
Sta kazete za ovu: Elite klima pokretna ASH 38R?
To su uredjaji na vodu, koji postoje u svetu i imaju svoje mesto u celoj problematici ali za nas nisu. U principu, to je ventilator koji vazduh duva preko ovlazene povrsine pa se zbog isparavanja nesto malo ohladi ali ti vodena para ulazi u prostoriju koja je i onako suvise vlazna zbog vrucine. To te nece ohladiti.

Ta Aljaska, obzirom na cenu lici na pravu klimu, mada se sada pojavila i ova http://www.tehnomanija.rs/katalog/galanz-klima-am-09e53ca1.html cija cena se opasno priblizila onim gore uredjajima iz meni nepoznatog razloga (doduse, na akciji je, mozda zato). Skoro sam spreman da garantujem da Aljaska ima crevo. Za crevo ti treba neka rupa u prozoru / zidu / dimnjak / za aspirator / inace ces zaista imati ni hladi / ni greje situaciju.

Dodatni problem pokretnih klima sa jednim crevom je i dovod vazduha jer sav taj vazduh koji se izbaci kroz crevo nekako treba nadoknaditi. Ja sam preziveo samo jednu sezonu sa 1 crevom i za sledecu sam preradio klimu na 2 creva i sad to zaista jeste prava klima - ima odvojen protok vazduha za hladjenje same klime i onoga kojim se hladi vazduh u prostoriji. Nazalost, 2 creva znace i dve rupe. Koliko sam ovde primetio iz oskudnih opisa zbunjenih prodavaca (i oni su ljudi ) sa dva creva dolaze samo vece klime, one od 12.000BTU.

@ EnigMan - to ti je vruce kao vazduh iz fena, nema pare. Meni zao sto ces da probijas zid a resenje sa 1 crevom je nikakvo, tu uvek imas gnjavazu sa onim vazduhom koji moras od negde da uvlacis da nadoknadis izduvani vazduh. Da mozes na delu prozora da stavis plastiku ili lim pa da tamo napravis tu rupu, lakse je valjda. A kad vec to radis onda bi mogao da si priustis i onu sa 2 creva. NE OTKAZUJ tu klimu koju si porucio, sigurno ce ti pomoci da se bar malo rashladite a klimu ne moze da zameni ni jedan ventilator jer ona oDvlazuje vazduh. Dodatno crevo mozes i kasnije staviti ako se snadjes za jos jednu rupu i tu stavis crevo kao sto je za kuhinjske aspiratore i dovedes ga vrlo blizu one povrsine gde klima uzima vazduh za hladjenje kompresora, sasvim dole, videces. Eventualno dodas neki usmerivac vazduha od kartona i to je dovoljno da resis problem sa dovodom.

Steta sto se neki privatnik ne seti da radi te prerade ljudima.
[ tdjokic @ 11.06.2010. 17:39 ] @
Citat:
EnigMan: A drugi razlog zasto sam resio se za ovu jeste to sto ima i grejanje. Citao sam po internetu da dobro greju a meni je recimo potrebno zimi. Interesuje me
posto je to ipak unutrasnja prenosna klima, nema nikakve spoljne delove koji se nalaze napolju osim cevi, pa me interesuje da li se moze koristiti ako je temp.
napolju 0 i manje ?Znaci meni treba, da me rashladi sada preko leta u ovih mojih 16 m2 i da me zimi ugreje da ne koristim kvarcnu. :)
Nadam se brzom odgvoru posto mi salju klimu u ponedeljak pa da znam da otkazem ako to nije to sto meni treba. :))))
To sa grejanjem je siva zona - jeste istina i nije istina.

Koliko je meni poznato, prave klime, one fiksne, zidne, imaju nacin da kad je hladno preokrenu smer hladjenja pa hlade spoljasnju sredinu a tebi upumpavaju toplotu koju leti izbacuju napolje. To se i zove toplotna pumpa.

Ove mobilne imaju samo 2 grejaca unutra i funksionisu kao dzinovski kalorifer, nista drugo. To ima svojih prednosti pred kvarcnom grejalicom - tajmer, termostat, razlicite brzine ventilatora, ali je ipak direktno grejanje na struju, NIJE toplotna pumpa. A dodje prakticno - kad vec negde imas tu klimu zasto unutra donositi jos nesto?
[ bgd.nenad @ 12.06.2010. 13:37 ] @
postovani clanovi foruma

imam pingvin klimu DeLonghi PAC C110, koja bi trebala da ima kapacitet od 11000BTU.
Kupio sam je pre tri godine ,a li mi je stajal i nisam je koristio. Danas sam je prikljucio ali mi se cini da slabo hladi.
Crevo sa toplim vazduhom sam nastavio sa aluminjumskim crevom kao za aspirator samo malo manjeg preseka i nabio u odzak.
Kolika bi trebalo da bude izlazna temperatura vazduha na ovom uredjaju, kada je na rezimu hladjenja?
Da li je moguce da je tokom stajanja iscureo freon ili ne radi dobro zbog loseg odvoda kroz odzak?

Pozdrav
[ Leyla77 @ 14.06.2010. 07:41 ] @
Rapitivala sam se po raznim prodavnicama i rekose mi da ove prenosne klime moraju imati ovo crevo sto znaci da moram imati ili otvoren prozor (kontraproduktivno jer onda ce mi se vise ugrejati soba nego sto ce se hladiti) ili rupu u zidu (nema sanse!:)) tako da smo se odlucili kao 'laksu' varijantu da dignemo ovaj kredit sto daje drzava, skinemo krov i stavimo izolaciju:) Ako i posle ovoga bude vruce e onda ima da se ubijemo:)))
[ tdjokic @ 14.06.2010. 19:42 ] @
Citat:
bgd.nenad:Crevo sa toplim vazduhom sam nastavio sa aluminjumskim crevom kao za aspirator samo malo manjeg preseka i nabio u odzak.
Koliko si produzio? Njeno original crevo je po prospektu 1,1 metar a priliko rada se posteno ugreje i to dosta ponistava efekat hladjenja a ako si jos produzio aluminijumskim, koje se verovatno isto tako greje, onda je to lose. Celu duzinu bi trebalo da izolujes necim - sundjer, staklena vuna, sta ga znam.

Gneralno gledano, to sa jednim crevom je problem, jer uvek uvlacis u sobu novi, najcesce zagrejani vazduh da nadoknadi ono sto se izbacuje kao vruc vazduh kroz izduvno crevo.

Citat:
Kolika bi trebalo da bude izlazna temperatura vazduha na ovom uredjaju, kada je na rezimu hladjenja?
Ja sam malo merio, na brzinu, na izlazu imam oko 20 stepeni, drzao sam klasican termometar rukom nekoliko minuta ispred.
[ smjesko @ 17.07.2010. 22:33 ] @
Eh da vas i ja malo smaram :-))

Vidim da ste svi pametni i imate iskustvo sa pingvinima.

Moja situacija je sljedeca

Stan je na prizemlju uz vanjski zid zgrade koja je oblozena fasadnom ciglom (znaci nema busenja)

soba1: prozor 3x2,5m (balkon na drugoj strani) znaci kompletan zid je prozor

soba2: prozor 4x2,5m nema balkona ali isto tako je prozor po cijeloj duzini sobe a sa vanjske strane naravno fasadna cigla (nema busenja)


zgrada je takva (moderna ?!) da nema dimnjak niti bilo sta slicno tome osim usisa za Napu koja stoji u kuhinji i gdje mi u stvari ne treba hladenje

stan je 47m2 kompletan stim da mi treba samo dnevna soba da se ladi (soba1)

razmisljam da kupim pingvina ali gdje sa izduvnim crijevom??? imam samo balkonska vrata koja mogu otvarat a ostali dio je jedno veliko staklo (bem ti arthitektu)


moje razmisljanje je da stavim pingvin pa da drzim balkonska vrata otvorena mada mislim da to nema smisla

eh sad dali neko ima neku ideu kako ja ovo da oladim?

BTW: kupio sam "rashladivac zraka" ono cudo ko ventilator pa unutra umjesto vode sipam po 5kg leda i malo vode tek tolko da pumpa moze povuc ali opet mi je 30 stepeni u stanu - poludih -

Pomagajte
[ tdjokic @ 18.07.2010. 08:45 ] @
Citat:
smjesko:  imam samo balkonska vrata koja mogu otvarat a ostali dio je jedno veliko staklo
Kakva su ti ta vrata - skroz staklo (1 komad) ili ima vise komada? Ako ima vise komada mogao bi to jedno staklo preraditi, pozvati stakloresca da isece i da tamo uglavis ono izduvno crevo, koje najcesce dolazi sa jednom plasticnom "daskom" namenjeno za to. Ako se radi o onim savremenim staklima sa gasom, dva sloja stakla itd., onda je verovatno nemoguce, u to se ne razumem uopste.

Ako budes drzao vrata otvorena, to je zaista lose, ali i tu postoji jedna mogucnost - da pozoves nekog stolara da ti napravi neki lagani dodatak (lesonit, sper) koji bi mogao da se tu uglavi / zasrafi kad treba a zimi da se ukloni, pa da taj dodatak ipak zatvara taj veliki otvor. Opet zavisi kakva su vrata - ako su metalna, uzana, sa nekim specijalnim otvaranjem / zatvaranjem onda bi trebalo dosta razmisliti kako taj dodatak napraviti, ali bi ti se isplatilo, jer je to za stalno.

Trebalo bi vrata svakako osigurati, da ne mogu sama da se otvaraju / zatvaraju dok je taj dodatak unutra. Sam dodatak ti daje sansu da kupis prenosnu klimu sa 2 creva, sto je mnogo bolje od ovih sa 1 crevom, ali mislim da se sa 2 creva prave samo jace klime, recimo od 12.000 BTU, ali nije to previse. Ove devetke se na 30 stepeni dosta muce.
[ smjesko @ 18.07.2010. 11:23 ] @
Nazalost su dupla stakla tako da i ta solucija otpada.

Kupio sam pingvina "Merox" 2,9KW ladi ko lud a bogme tako i zvrci (cak i kcerku od 7 mjeseci nervira :)) )

Izbacio sam crijevo kroz balkonska vrata i sad odoh da kupim veliku plahtu pa cu da je nekako zavezem da prekriva vrata da koliko toliko neda toplom da ulazi.

Situacija je sljedeca kad sam upalio klimu (prije 20tak minuta) bilo je 29,5 stepeni u sobi sada je 27,5 i ima tendenciju opadanja (napominjem otvorena balkonska vrata + vanjska temperatura paklenih 33 stepena)

vidjet cemo kako ce ispast pa se javnem

[ smjesko @ 18.07.2010. 12:45 ] @
Evo 2 sata nakon paljenja pingvina i drzanja crijeva kroz otvorena balkonska vrata imam temperaturu od 24,5 stepeni u sobi gdje stoji a u drugoj sobi 27 stepeni (bilo je 29,5 )

Mogu reci da sam zadovoljan samo jos da rijesim ovo glupo crijevo i bit cu sretan :-)
[ smjesko @ 19.07.2010. 21:02 ] @
@tdjokic

De mi molim te reci dali mogu napravit nekako od pingvina vanjsku klimu :-) tj da pingvin stoji na balkonu a hladan zrak da ubacuje preko nekog crijeva jer ova buka stvarno pocinje da me nervira :-)

Ajde daj ideju

Hvala
[ tdjokic @ 19.07.2010. 21:49 ] @
Citat:
smjesko: De mi molim te reci dali mogu napravit nekako od pingvina vanjsku klimu :-) tj da pingvin stoji na balkonu a hladan zrak da ubacuje preko nekog crijeva jer ova buka stvarno pocinje da me nervira :-)
Tesko, previse je to posla. Uostalom, za probu mozes improvizovati nesto od postojeceg creva a ako radi onda bi pravio neki levak na izlazu klime da bolje hvatas hladan vazduh.

Postoje i dvodelne spoljne klime, kod kojih je kompresor verovatno u spoljnoj, bas zbog buke. Mislim da se to kod nas jos ne prodaje a ove na koje sam ja naisao na netu su prilicno jake, nesto 15.000 i vise BTU.
[ smjesko @ 19.07.2010. 21:54 ] @
Da gledao sam te klime u Hornbachu ali su cijene pakleno skupe 12 000BTU oko 590€ tako da to nije za moj djep.

Ajde ako sta skontas kako bi mogao smanjit buku il ovo bacit van a da u sobu ubacuje topao zrak napisi na brzaka bio bih ti zahvalan :-)

[ turok @ 19.07.2010. 23:30 ] @
Pozdrav tdjokicu i ostalima! Dugo me nije bilo,jer od klime Galanz,koju sam cekao,nije bilo nista! Zato sam nabavio TRISTAR AC 5490,pre 3 dana. Lepo hladi,ali kao sto i ostali zapazate,ipak malo bucno. Prednost u odnosu na gore pomenuti je duze(2m),a uze(12cm) crevo. Odgovara odzaku,ali se jos uvek ne odlucujem da ga tako prikljucim,zbog saveta pojedinih servisera(vec sam pisao da imam jako zgodan odzak u dnevnoj sobi). Za sada ide preko odskrinutih vrata od terase,ali planiram da sutra kupim ivericu (200x65x3mm), u njoj izrezem otvor (12 cm) i fiksiram je umesto balkonskih vrata. Bice prednost u odnosu na odzak u tome, sto ce otvor biti u nivo izduva na samoj klimi,pa ce cev biti minimalne duzine. Neko rece da zivi u zgradi sa fasadnom ciglom i vakumiranim PVC prozorima,pa ne dolazi u obzir busenje fasade. I ja zivim u identicnoj zgradi,ali to kod mene za cudo,nije slucaj,jer komsije svakodnevno "svrdlaju" zidove po pola dana i kace klime,ne obaziruci se na fasadu. Ja to nisam hteo! Ako bilo ko ima savet oko instalacije i sto efikasnijeg i po mogucstvu tiseg rada,bicu zahvalan! Tdjokicu,cini mi se da jednom rekoste da se kompresor razradi posle nekog vremena i postane tisi. Da li sam to dobro razumeo? Evo moje nove klime:
http://www.tristar.eu/en/Indoor/ProductDetail.aspx?ProductID=4817
Sta kazete? Jel ima neko misljenje o proizvodjacu i samom uredjaju? Hvala!
[ tdjokic @ 20.07.2010. 09:01 ] @
Citat:
turok: Tdjokicu,cini mi se da jednom rekoste da se kompresor razradi posle nekog vremena i postane tisi. Da li sam to dobro razumeo?
To je moja subjektivna procena, bez cvrstih argumenata. Imao sam osecaj da je zvuk na pocetku bio nekako "metalan" pa sam se bojao da ce se pokvariti, sto bi neizbezno dovelo do maltretiranja sa servisima i odnosenje klime tamo i mislim da je ta "metalna" komponenta nestala ali je buka i dalje prilicna, nema pomoci.

Citat:
smjesko: Ajde ako sta skontas kako bi mogao smanjit buku il ovo bacit van a da u sobu ubacuje topao zrak napisi na brzaka bio bih ti zahvalan :-)
Ovo "topao" je verovatno slucajna greska?

Ne znam jesi li video slike http://www.elitemadzone.org/p1230388 one moje prerade sa 1-cevne na 2-cevnu klimu? Ako bi klimu hteo da stavis na terasu morao bi da radis nesto slicno. Oko onog izlaznog dela za hladan vazduh morao bi da postavis i pricvrstis neku plasticnu posudu nalik na one moje, pa iz nje povuci crevo prema sobi. Sumnjam da bi uspeh bio potpun ako ne bi izveo jos jedno crevo, do onog otvora gde klima usisava vazduh iz sobe koji posle hladi, sto znaci i tamo nekakva plasticna posuda pa crevo itd. Ukratko, mnogo posla a uspeh krajnje neizvesan, pogotovu sto hladis dve sobe. Klima duva hladan vazduh kroz prilicno sirok otvor, ima i ono rucno usmeravanja gore / dole a dodatno i mehanicko usmeravanja levo - desno ("swing") i to bi sve izgubio ako u sobu uvedes samo crevo.
[ smjesko @ 20.07.2010. 10:00 ] @
Pa dobro upravu si nije topao vec hladan jbga bilo kasno a i popio sam koju :-)


Necu odustao sam od te ideje, danas sam kupio jednu plocu plexiglasa pa cu napravit okvir za vrata od balkona tako da i kad budu otvorena klima ce puhat van a topal zrak s'vana nece ulazit u toj mjeri u stan sto ce automatski natjerat klimu da kad postigne temperaturu ugasi kompresor ili barem smanji ventilatore pa ce automatski i buka biti manja.

Kad zavrsim okacit cu koju sliku

[ turok @ 20.07.2010. 15:53 ] @
Danas sam kupio lesonit, od 3mm, napravio rupu precnika creva, fiksirao ga mesto balkonskih vrata i to je to, radi odlicno. Rekose mi je da je pleksiglas preskup, tako da mi je ovo ispalo jeftinije i dobro resenje, klima pokriva skoro ceo stan.Pozdrav i hvala!
[ EnigMan @ 20.07.2010. 16:22 ] @
Ja sam evo kupio ovu za 11000 u tehnomaniji. Vidim sada na sajtu da je nemaju vise.
http://www.coolshop.rs/klima-u...lanz-klima-uredjaj-am-09e53ca1

Iskreno, zadovoljan sam. Soba mi je 4x4 i ova klima je jako dobro hladi. Videcemo na racunu koliko ce doci za ovaj mesec
jer ovaj mesec je bas bilo toplo da sam i nocu hladio. Da se cuje kad radi, cuje se. I mora da se cuje kad je onaj spoljni deo
sto je na obicnim klimama u sklopu ove. Da je glasna i nije, ne smeta ni kad gledam TV niti kad pricam sa nekim. Jedino sto me
nervira jeste sto jako puno kondeza bude tj. vode koja izlazi napolje. Za sat-sat i po izadje 1l vode. Sto znaci tokom dana i noci
dok hladim zna da mi napuni kantu od 20l.

Klima inace ima izduvnu cev 15cm, i crevo za vodu. Ja sam busio zid jer nisam imao drugu mogucnost kako izbaciti crevo napolje.
Tako da sam je fiksirao na jedno mesto gde mi ne smeta i tu ce i zimi da stoji i da mi greje sobu.
Mnog ce se pitati zasto sam kupio ovu ako sam svejedno busio zid, pa razlog je cena. Za zidnu klimu koja valja, koja je dobra marka
trebao bi da odvojim skoro 20 000 a ova me kostala 11000 a bilo je prilicno na brzaka i hitno. Posto je meni soba i prostor u kome
ja radim (web design i graficki) tako da nisam mogao da izdrzim na vrucini kada su krenule pa sam uzeo ovu.
A i jos jedan razlog je taj sto cu se seliti u drugu kucu koju pravim i na spratu cu da ugradim zidnu klimu koja ce hladiti veci deo kuce
a za deciju sobu koja je odvojena malo, dobro ce doci ova klima. U svakom slucaju, posluzice tada a sada radi dobro svoju svrhu.

Javim jos kako ide sa racunom. Do sada je struja oko 4000, videcu kad prodje ovaj mesec
[ nn306 @ 20.07.2010. 16:45 ] @
Frozzinijeve klime deo kondenza izbacuju preko pare. Pumpa prska kondenz na vruce cevi i tako ih pretvara u paru. Cinija za vodu stoji tu cisto radi sigurnosti
[ tdjokic @ 20.07.2010. 17:39 ] @
Citat:
EnigMan: Ja sam evo kupio ovu za 11000 u tehnomaniji. Vidim sada na sajtu da je nemaju vise.
Pojavljuje se na nekim sajtovima ali za mnogo vise para. Mislim da si to vrlo dobro pazario. Kad sam se ja setio da bi mi trebala jos jedna - za nedaj boze - a ona rasprodata.
Citat:
Jedino sto me nervira jeste sto jako puno kondeza bude tj. vode koja izlazi napolje.
Tvoja klima lici na moje 3 (jedna je vec bacena, i dve rade) ali kod mojih je sasvim dole jedna poveca posuda, valjda nesto 4 litra, pa se tamo skupljala voda a ima i ekstra crevo ako hoces da odvodis vodu negde van. Ne znam tacno kako je kod tvoje, ali ja sam kupio plasticno crevo 1/2" i nekoliko delova za bastenska creva pa to spojio i sad mi voda ide na terasu a odatle kaplje dole. Terasa je na skrovitom mestu pa se nadam da nece niko da me kazni sto izbacujem vodu. Inace kolicina vode se znacajno menja u zavisnosti od vremenskih prilika, nekad je ima i previse, nekad se cudis zasto je uopste nema itd. Kad si vec busio za veliku cev mozda bi se naslo mesta i za ovu malu, ali ipak treba paziti da ne kaplje prolaznicima na glavu. Ako imas mogucnosti da stavis to malo crevo onda bi se oslobodio brige oko odvodjenja kondenzata.

Citat:
i tu ce i zimi da stoji i da mi greje sobu.
Koliko je meni poznato, ove klime nemaju mogucnost grejanja kompresorom, kao toplotna pumpa, nego prilikom grejanja rade kao veliki kalorifer. Unutra su grejaci, slicno svim ostalim elektricnim grejalicama, jedino sto se koristi ventilator klime.

Citat:
turok: Danas sam kupio lesonit, od 3mm, napravio rupu precnika creva, fiksirao ga mesto balkonskih vrata i to je to, radi odlicno. Rekose mi je da je pleksiglas preskup, tako da mi je ovo ispalo jeftinije i dobro resenje, klima pokriva skoro ceo stan.Pozdrav i hvala!
Razmisli da na lesonit dodas sloj stiropora, jer taj tanki lesonit ne izoluje od toplote i ako je velicine celih vrata tu ce znacajno da ti se greje.
[ turok @ 20.07.2010. 22:28 ] @
Citat:
EnigMan: Ja sam evo kupio ovu za 11000 u tehnomaniji. Vidim sada na sajtu da je nemaju vise.
http://www.coolshop.rs/klima-u...lanz-klima-uredjaj-am-09e53ca1

Jedino sto me
nervira jeste sto jako puno kondeza bude tj. vode koja izlazi napolje. Za sat-sat i po izadje 1l vode. Sto znaci tokom dana i noci
dok hladim zna da mi napuni kantu od 20l.

Klima inace ima izduvnu cev 15cm, i crevo za vodu. Ja sam busio zid jer nisam imao drugu mogucnost kako izbaciti crevo napolje.


Pozdrav! Vidim da si kupio klimu oko koje su mene zavlacili skoro citav mesec i na kraju je nisu ni dobili,ali sam sam kriv. Cena je bila super(9900,oo),a ja nisam reagovao kada ih je bilo,pa sam zato kupio gore pomenuti TRISTAR (15.900,oo). Drago mi je da si zadovoljan,kad ja vec nisam bio u prilici da je probam,ali sam i ja sa ovom svojom. Razlika je sto ima onu posudu za kondenzat od 4L,koju praznim jednom dnevno i prema deklaraciji,nesto je bolje energetske klase. Izduvna cev je 12cm,a vec sam napisao kako sam je resio. O kompresoru i proizvodjacu moje klime ne znam nista drugo,osim sto je holandski,a moguce da je proizvedena u Kini,kao i sve druge. Ako neko zna nesto,neka pise. Dobrodosao u klub "pingvina" i uzivaj u hladjenju!
P.S. Hvala tdjokicu za savet za stiropor preko lesonita,sigurno da vredi! Za sada sam zadovoljan sto sam ovako resio problem izduva toplog vazduha.
[ turok @ 20.07.2010. 23:00 ] @
Samo da pitam, pitanje vazi za sve, cime da perem filter, posto pise u uputstvu da to treba da bude neutralni detergent i to u toploj vodi? Na raspolaganju imam:tecne sapune za ruke,obicne sapune za ruke,praskove za rucno i masinsko pranje rublja,detergent za sudove... Da ne nabrajam vise,to su sredstva koje ima svako domacinstvo. Cime vi odrzavate vase klime i sta je od kucne hemije najprihvatljivije za pranje filtera? Mozda moze tdjokic da nama svim novajlijama kaze,kao covek sa iskustvom. Takodje me interesuje,sta jos ja mogu da uradim u cilju odrzavanja,a sta radi serviser u okviru godisnjeg servisa? Neko negde pomenu dezinfekciju saca kondenzatora,ako sam dobro razumeo. Koliko je uopste bitan i neophodan taj godisnji servis za ove uredjaje?


[Ovu poruku je menjao turok dana 21.07.2010. u 14:03 GMT+1]
[ tdjokic @ 21.07.2010. 08:42 ] @
Citat:
turok: Mozda moze tdjokic da nama svim novajlijama kaze,kao covek sa iskustvom.
Nazalost, tu sam tanak. Zbog niza okolnosti (starost, bolest, skucen prostor) ja sam sa obe klime skinuo onaj poklopcic sa filterom, da bih dobio sto veci protok vazduha i sto bolje hladjenje. Povremeno hladno sace izduvam jednom malom pumpicom ili predjem preko njega tankom cetkom kad ima dosta vlage na njemu i tako ga "operem". Vruce sace (ono veliko, dole, oko kompresora) ni ne gledam jer je poklopljeno onim kantama za modifikaciju sa 1 na 2 cevi a i u originalnom stanju ne moze da mu se pridje bez demontaze klime.

Poklopac sa filterom stavim na klimu samo ako postoji mogucnost da tu bude prisutan jos neko osim mene, cisto da se ne posece na sace.

Nije mi poznato sta radi serviser. Mozda pregleda vruce sace i ocisti ga od eventualne prasine i malo pogleda elektroniku i proveri kako radi kompresor. Ne kazem da servis nije dobar, ali sam ja licno vezan na usluge treceg lica za sve izvan stana pa mi se skoro vise isplati kupiti novu klimu kad stara crkne, sto sam jednom vec uradio. Vi zdravi i jaki odlucite prema svojim mogucnostima i potrebama, tu stvarno nemam nikakvo iskustvo ni savet.

Usput, evo i malo o onim pomocnim delovima za crevo za vodu, ako nekome zatreba. "Spojka_obicna" sluzi da se spoje dva plasticna creva u jednostavan spoj, koji se moze i razdvojiti, ali ne verujem da bi izdrzalo previse odvijanja i zavijanja. Kome treba da ima mogucnost brzog i lakog odvajanja veze i pomeranja klime moze da koristi dve "spojke_brze" i jednu "sredinu". Crevo se na svim delovima spaja jednostavno - samo se olabavi onaj prsten, crevo gurne unutra i prsten pritegne i gotovo a "spojke_brze" i "sredina" se spajaju na klik a razdvajaju tako sto se onaj veci obruc na spojki povuce unazad i tako oslobodi "sredina".

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 21.07.2010. u 10:01 GMT+1]
[ smjesko @ 21.07.2010. 16:15 ] @
Evo mene opet

Danas je jedan od onih paklenih dana 36 stepeni u ladu na suncu 41, moj stan je jadan citav na suncu

Upalio sam pingvina da ladi temperatura u stanu je bila 31 (mjereno na digitalnom termostatu od centralnog grijanja) temperatura je pala na 25,5 i tako stoji cijeli dan u stanu je prijatno niti zima niti vruce vec ono kosto bi rekli taman

Napominjem crijevo je jos uvjek izbaceno kroz balkonska vrata koja su otvorena 13cm po duzini i sirini + draga moja je skuhala samo takav rucak a u stanu jos ugodna temperatura :-)

Pingvin = pun pogodak
[ turok @ 21.07.2010. 16:47 ] @
Citat:
tdjokic
Nije mi poznato sta radi serviser. Mozda pregleda vruce sace i ocisti ga od eventualne prasine i malo pogleda elektroniku i proveri kako radi kompresor. Ne kazem da servis nije dobar, ali sam ja licno vezan na usluge treceg lica za sve izvan stana pa mi se skoro vise isplati kupiti novu klimu kad stara crkne, sto sam jednom vec uradio. Vi zdravi i jaki odlucite prema svojim mogucnostima i potrebama, tu stvarno nemam nikakvo iskustvo ni savet.


Toliko i ja znam. Cuo sam i da mere pritisak gasa i isti dopunjuju po potrebi,ali znam da puno ljudi ne radi taj godisnji servis i ne zove majstora bez potrebe. Kazu da taj gas i ne moze da iscuri,ako je dobro uradjena instalacija(misli se na ugradne klime). Posto pingvini nemaju ugradnju,kako onda iz njega gas moze da iscuri? Sta mislite,da li logicno razmisljam? Da li je to nacin da majstori uzmu 15 eura samo na "lepe oci" i produzenje garancije je samo pokrice za tako nesto. Cak se secam,kada su se pre nekoliko godina pojavili pingvini,da su pojedini trgovci pricali da za njih nije potreban taj godisnji servis,a danas ih izjednacavaju sa klasicnim klimama. To
se sve nekako uklapa u tu pricu.
Vidim da ste dali savet kako da se uradi kontinuirani odvod kondenzata i to je veoma korisno. Upravo sada sam prosuo vodu iz one posude i ona je dosta topla,a po povratku posude i ponovnom ukljucivanju, klima je za tili cas postigla 26 stepeni, mnogo brze nego pre praznjenja. Znaci li to da kad voda bude kontinuirano oticala,da ce hladjenje biti efikasnije(opet moje skromno zapazanje)?
[ turok @ 21.07.2010. 16:58 ] @
Citat:
smjesko: Evo mene opet

Danas je jedan od onih paklenih dana 36 stepeni u ladu na suncu 41, moj stan je jadan citav na suncu

Upalio sam pingvina da ladi temperatura u stanu je bila 31 (mjereno na digitalnom termostatu od centralnog grijanja) temperatura je pala na 25,5 i tako stoji cijeli dan u stanu je prijatno niti zima niti vruce vec ono kosto bi rekli taman
Pingvin = pun pogodak

I kod mne su vremenski uslovi i polozaj stana slicni, a unutra stvarno ptijatno. Imeni se sve vise cini da su pingvini "pun pogodak". Ja sam vec pisao da sam na vrata fiksirao tanak lesonit i naparavio otvor na njemu,kroz koji ide crevo bez onog pljosnatog adaptera(ne znam da li ga u tvom kompletu ima uz onu dasku promenljive duzine,koja na nasem podneblju,na sluzi skoro nicemu). To je stvarno,reklo bi se pravo resenje:crevo je minimalne duzine i u njemu se topao vazduh minimalno i zadrzava.
Kad si vec tu, da li su ti rekli cime da peres filter(mislim, kojim sredstvom)? To treba da se radi na svakih 10-14 dana,sto mi se polako priblizava,pa bih da budem spreman kad dodje vreme za to.
Hvala!
[ tdjokic @ 21.07.2010. 17:23 ] @
Citat:
turok: Toliko i ja znam. Cuo sam i da mere pritisak gasa i isti dopunjuju po potrebi,ali znam da puno ljudi ne radi taj godisnji servis i ne zove majstora bez potrebe. Kazu da taj gas i ne moze da iscuri,ako je dobro uradjena instalacija(misli se na ugradne klime). Posto pingvini nemaju ugradnju,kako onda iz njega gas moze da iscuri?
Iskreno, to oko gasa mi je velika misterija. Kao - stoji frizider godinu, dve iskljucen pa mu iscuri gas. Doduse, mozda se kod mirujuceg aparata javlja neka korozija koja se kod onoga koja radi ne javlja ("Rdja jede gvozdje a nerad coveka" :-). Mozda je neki var porozan, ali kako onda ne iscuri odmah ili nakon par meseci rada i slicno.

Inace, malo si u pravu, malo nisi. Ove pokretne klime su u sustini identicne sa recimo klasicnim prozorskim - sve je strpano u jednu kutiju, samo sto se prozorska ugradi pola spolja, pola unutra, pa se spoljni deo hladi bez creva, a unutrasnji uzima vazduh iz prostorije, hladi ga i vraca u prostoriju. Znaci, pingvini su "ugradjeni" u fabrici i ako je tamo bilo neke greske sasvim je moguce da taj djavolji gas nadje rupicu i iscuri. Savremenije split klime imaju dve kutije i mnogo duze one cevi izmedju vruceg i hladnog dela nego prozorske i pingvini, to bi im bila jedina sustinska razlika. Najcesce prozorske i pingvini koriste isti ventilator (dva, ali na istoj osovini i tera ih jedan motor) i za topao i hladan vazduh a kod split klima je to nemoguce iz razumljivih razloga - hladni deo je u sobi i mora da ima svoj ventilator.

Imao sam prozorsku pre pingvina i nikad je nisam montirao. Stajala je nekoliko godina na stolu i povremeno sam je palio, na nekoliko meseci. Na kraju je pocela nenormalno da lupa da sam odlucio da je bacim. Preseko kljestima cev sa gasom i bilo ga je puno, sistalo je skoro sat (?) vremena.
[ tdjokic @ 21.07.2010. 17:36 ] @
Citat:
turok:Znaci li to da kad voda bude kontinuirano oticala,da ce hladjenje biti efikasnije(opet moje skromno zapazanje)?
Po svemu sudeci imas slican sistem kao ove moje klime, a to izgleda od prilike ovako.

Sa hladnog saca kondenzat ide u jednu "tepsiju", koja ima 2 izlaza. Prvi izlaz je vrlo visok, pa voda ne izlazi odmah, nego se "tepsija" puni, puni i tek onda pocne voda da kaplje u donju veliku posudu. U tepsiju je smesten deo onih vrucih cevi od cega ima dve koristi - cevi se bolje hlade a voda vise isparava nego kad je hladna, pa deo kondenzata ode kroz izduvnu cev i dogadja se po nekad da je donja "kanta" dugo prazna. Ovo za nivo tepsije sam "proverio" - ja pomerio klimu naglo a voda iz tepsije pocela da se prosipa po podu i lepo se cuje da je puna.

Drugi izlaz je vrlo nizak i na njega je prikaceno ono crevo za stalni izlaz. Ako voda izlazi tuda, onda se ne zadrzava u "tepsiji" i vruce cevi se manje hlade ali i voda se manje greje, tj. ima je vise ali sad to nije vazno, jer crevo za vodu sve odvede.

Ne bih znao da kazem da li klima tako bolje hladi ili ne (da li su one vruce cevi u tepsiji zbog njih samih ili da se voda greje i bolje isparava?) ali verujem da se radi o vrlo maloj razlici a meni je dosadilo da prosipam vodu i da se stalno strecam da li je kofa puna. Sada sam miran bar oko toga. A i estetski je :-) Evo kako se vidi spoljasnje sunce u crevcima za vodu

[ turok @ 21.07.2010. 18:22 ] @
Citat:
tdjokic: Po svemu sudeci imas slican sistem kao ove moje klime, a to izgleda od prilike ovako.

Pokusavam da shvatim kako izgleda Vas sistem za odvod kondenzata,ali tesko je bez slike i uopste nisam siguran da su nam sistemi isti. Kod mene to izgleda od prilike ovako: u kucistu postoji samo jedna velika posuda prekrivena malom,plitkom i one su spojene samo jednom ivicom preko osovine-znaci,kada su napolju,mogu slobodno da se krecu jedna u odnosu na drugu oko te osovine,ali ne i da se razdvoje. Gornja,ta plica,ima udbljenja i u njima rupicu. Ona sakuplja vodu,koja kaplje iz uredjaja iz dve rupice i jednostavno sprovodi vodu u duboku posudu,ispod. Kada je duboka posuda puna,plitka posuda pluta u njoj i na kraju ima neakav siljak koji je verovatno i merac nivoa napunjenosti. Po fabrickom,u ovim posudama nema nikakvih creva. Jedino crevo koje se nalazi u kucistu,je providno,zapuseno cepom i stalno puno vode. U uputstvu ,na jednom mestu pise,da u toku rada ne treba vaditi cep i ispustati vodu,jer nju koriste bakarne cevi kondenzatora za hladjenje. Opet,u odeljku za istakanje vode pise i recima i slikom,da se izvuce cep,sprovede crevo kroz jedan otvor na gore pomenutoj posudi(to je na 15-ak cm od donje ivice uredjaja) ,izvuce crevo izvan uredjaja i produzi bastenskim crevom koje se kupuje bilo gde. Znaci zbrka,barem za mene! Jedino mi pada na pamet da su uputstvom obuhvaceni drugi uredjaji,razliciti od mog(doduse ,to su i napisali). Ovo je krupna stvar i ako to previdim,mogao bih da napravim katstrofalnu gresku!
[ tdjokic @ 21.07.2010. 18:56 ] @
Citat:
turok: ... u kucistu postoji samo jedna velika posuda prekrivena malom,plitkom i one su spojene samo jednom ivicom preko osovine-znaci,kada su napolju,mogu slobodno da se krecu jedna u odnosu na drugu oko te osovine,ali ne i da se razdvoje.
Da, uputstvo je kontroverzno. Prvo pisu da je voda potrebna da bi se cevi hladile a posle pisu da se voda moze odvoditi napolje.

Ja sam reskirao i vec drugu ili trecu sezonu rade na spoljne kofe. Sada sam stavio i cevi i miran sam. Evo slike moje posude o kojoj si ti verovatno pricao. Onaj siljak sluzi da iskljuci kompresor kad se posuda napuni do vrha i tako prestaje hladjenje i kondenzacija i samo duva ventilator.

Ona "tepsija" o kojoj sam pricao zaista postoji, u to sam se uverio kad sam rasturao onog provog pingvina i steta sto nisam slikao. Voda iz nje izlazi kroz izdignuti izlaz i kaplje u posudu u klimi i tako je u "tepsiji" stvoreno vodeno kupatilo za vruce cevi. Kad se izvuce cep, onda sva voda iz tepsije iscuri i vise nema vodenog kupatila. Ja sam prosle sezone isao tako daleko da sam ono donje crevo, koje je kratko i iz koga mi je voda curila u kofu, podigao pomocu jedne krute zice priblizno do nivoa onog visokog izlaza, sto se moze videti tako sto voda pocne da kaplje u unutrasnju posudu umesto da izalzi u kofu i tako sam ga fiksirao pa sam ima izlaz u kofu a i vodeno kupatilu u "tepsiji" ali sada sa ovim stalnim cevima do terase sam odustao od toga, mnogo je to filigranski da se podesi. Teram ovako, pa sta mu bog da.Evo i slike onog mog prvog pingvina, pokojnog, a vrlo slicnog sadasnjim klimama. Slovo P oznacava mesto gde se nalazi posuda.[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 21.07.2010. u 20:06 GMT+1]

Evo jos jedne slike, da stvar bude kompletna. Slikano je sadasnje stanje ali nisam uspeo bas kvalitetno da snimim. Jos uvek je tu žica koja je držala crevo na nivou tepsije. Žica je označena sa Ž a nivo vode u tepsiji sa NT, sto je bilo nacrtano flomasterom i jako je nezgodno da se pogodi i podesi jer je tepsija plitka, zato i ima nekoliko oznaka. Vide se one spojnice a rupu na posudi sam prosirio odnosno prorezao, tako da mogu u slucaju potrebe (kao sto je bilo pre pola sata, za slikanje) posudu da izvucem a da crevo za vodu ne odvajam. Kofa pridržava crevo i spojnice a može i da prihvati ako nešto počne da kaplje / curi, ne smeta.[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 21.07.2010. u 20:29 GMT+1]
[ NPingvin @ 21.07.2010. 20:07 ] @
Cao svima,citam vase prepiske vec 10 dana,sve sam procitao dvaput,hocu da kupim tj idem da kupim PINGVINA u petak,
imam pitanje za gospodina tdjokica koi je postavio sliku klime koju hocu da kupim,inace nasao sam je extra jeftino,DALI VREDI DA JE KUPUJEM???trenutno mi je u stanu 30c iako mi ceo boziji dan radi ventilator,imam u sobi otvor za grejanje(odzak) vrata i pozori su super dihtuju imam cak i roletne na svim vratima i prozorima jednosoban je stan sa odvojenom kuhinjom,hoce li taj pingvin spustiti temperaturu za 4c sto je meni potrebno soba je 6x4 i visina je 230mm,
hvala unapred
[ NPingvin @ 21.07.2010. 20:15 ] @
SMJESKO pomagaj,ti mi delujes optimisticno na ovu temu a i imas iskustva,necu vas lagati nemam para ni za ovu,split sistemi su mi jako skupi+ugradnja najjeftinija je 40 eura to je za mene nedostizno nazalost,sta mi preporucujete????
[ turok @ 21.07.2010. 21:43 ] @
Citat:
NPingvin: Cao svima,citam vase prepiske vec 10 dana,sve sam procitao dvaput,hocu da kupim tj idem da kupim PINGVINA u petak,
imam pitanje za gospodina tdjokica koi je postavio sliku klime koju hocu da kupim,inace nasao sam je extra jeftino,DALI VREDI DA JE KUPUJEM???trenutno mi je u stanu 30c iako mi ceo boziji dan radi ventilator,imam u sobi otvor za grejanje(odzak) vrata i pozori su super dihtuju imam cak i roletne na svim vratima i prozorima jednosoban je stan sa odvojenom kuhinjom,hoce li taj pingvin spustiti temperaturu za 4c sto je meni potrebno soba je 6x4 i visina je 230mm,
hvala unapred

Pozdrav i tebi! Bas klimu nalik ovoj sa slike tdjokica, sam ja kupio pre neki dan. Model je TRISTAR AC 5490,a na njegovoj ne vidim sta pise. Uz malo kombinovanja oko instaliranja(objasnio sam gore,ako ti nesto nije jasno ti me pitaj),postigao sam optimalne uslove za njen rad(mozda dodam malo izolacije od stiropora,ali nije obavezno). Danas,na paklenih 34,ona je postizala 26 stepeni. Povrsina koju je pokrivala je oko 25kvm:dnevnasoba(17kvm),gde je klima smestena i trpezarija(9kvm),koje su takoreci jedna prostorija. I kod mene je dobra izolacija na zgradi(fasadnom ciglom) i dobra stolarija,stan opece posle podne,na 6. sam spratu. Iz mog individualnog primera,reklo bi se da ce kod tebe klima raditi jos efikasnije. Vec si procitao puno puta da su pingvini bucni,ali za ovih nekoliko dana,ili smo se mi navikli,ili se kompresor razradio pa deluje malo tise. Osim toga,kada postigne zadatu tempraturu,kompresor se gasi i ostaje samo prijatni sum ventilatora,pa dodje kao odmor za usi dok se kompresor ponovo ne pokrene. Vazno da hladi,a na sporedne efekte se covek navikne.
[ NPingvin @ 21.07.2010. 21:53 ] @
hvala za objasnjenje i odgovor na moje pitanje,idem sutra da je kupim ovako nevredi,od ove vrucine me boli glava i mrzim ceo svet a sebe pogotovo jer nisam ranije razmisljao o klimi,pozzz
[ turok @ 21.07.2010. 22:01 ] @
Citat:
tdjokic: Da, uputstvo je kontroverzno. Prvo pisu da je voda potrebna da bi se cevi hladile a posle pisu da se voda moze odvoditi napolje.

Evo slike moje posude o kojoj si ti verovatno pricao. Onaj siljak sluzi da iskljuci kompresor kad se posuda napuni do vrha i tako prestaje hladjenje i kondenzacija i samo duva ventilator.


Da,sada smo se potpuno razumeli. Moja klima je bas nalik ovoj,a posuda je identicna. I sta ja sada da radim,ako hocu kontinuirani odvod? Ovo crevo u kome se nalazi voda i cep,da sprovedem kroz ovaj okrugli otvor na spoljasnjem delu posude i da na njega dodam crevo? Ja ne vidim kako drugacije. Koliko shvatam i Vi ste to uradili.
Hvala Vam na trudu da pomognete i meni i drugima. Ove fotografije su od velike pomoci.
[ turok @ 21.07.2010. 22:11 ] @
Citat:
NPingvin: hvala za objasnjenje i odgovor na moje pitanje,idem sutra da je kupim ovako nevredi,od ove vrucine me boli glava i mrzim ceo svet a sebe pogotovo jer nisam ranije razmisljao o klimi,pozzz

Potpuno te razumem! I mene je bolela glava od vrucine,sada je daleko bolje. Mislim da ces biti zadovoljan,ako izuzmemo to sto su pingvini malo bucniji. Svako dobro,pa se javi da cujemo utiske!
[ tdjokic @ 21.07.2010. 23:19 ] @
Citat:
NPingvin: DALI VREDI DA JE KUPUJEM???
Vredi. Pricali smo o sistemima sa 1 i 2 creva, ali ces sigurno naci nacin da ti bude bolje, kako god da okrenes. Za sada su ovde najzastupljenije klime sa 1 crevom, manje snage (9.000BTU su najcesce) i one hlade razlicito kod raznih ljudi odnosno stanova. To sto ti vrata i prozori super dihtuju za klime sa 1 crevom je cak malo i lose, jer taj vazduh koji klima izbaci napolje mora od negde da se nadoknadi, pa klima uzima odakle je najmanji otpor. Ali, kao sto pokazuje iskustvo kolege smjeska i tako moze lepo da ohladi.

Nemoj se opterecivati stepenima. Cim klima krene da radi u momentu osetis poboljsanje jer ona uklanja vlagu iz vazduha i odmah se lakse dise. Vec stepen, dva nize znaci mnogo. Cak i ako se desi da klima za nadokandu izbacenog vazduha dovlaci od negde topli vazduh opet ces imati odredjene delove stana ohladjene i vredece. To sam ti ja opisao najgori scenario, da se ne razocaras ako ti se to desi a i to se moze poboljsati eksperimentisanjem i trazenjem najbolje varijante odakle pustati nov vazduh u stan - na najhladnijem otvoru.

Citat:
turok:  I sta ja sada da radim,ako hocu kontinuirani odvod? Ovo crevo u kome se nalazi voda i cep,da sprovedem kroz ovaj okrugli otvor na spoljasnjem delu posude i da na njega dodam crevo?
Da, to sam i ja uradio sa nekim sitnim nevaznim izmenama.

Nije cudo sto ti je posuda identicna ovoj sa slike. Taj model se prodaje pod nekoliko komercijalnih imena i razlicita je uglavnom prednja maska. Ja sam sa bacene klime zadrzao onu plastiku sa resetkastim otvorima za hladjenje vruceg saca (ceo levi zid, ako se gleda sa prednje strane a i zadnji zid, onaj manji) i prebacio je na najnoviju i tacno odgovara, neverovatno, a dve marke i dve fabrike verovatno. To sam uradio iz razloga sto sam na staroj vec prosirio otvore na resetki, da bih smanjio otpor vazduhu zbog creva broj 2 i onda nije imalo smisla da ponovo radim isti dosadan i pipav posao na novoj plastici. Ova klima na slici je bila Frozini.

Drago mi je sto su slike od pomoci. Nikako ne shvatam sto se ne nadje neki preduzimljiv mladji covek da ugradjuje dodatno crevo za vazduh, ko bi se time malo vise bavio to je sitnica.
[ turok @ 22.07.2010. 00:41 ] @
Citat:
tdjokic: Da, to sam i ja uradio sa nekim sitnim nevaznim izmenama.

Ova klima na slici je bila Frozini.

Drago mi je sto su slike od pomoci. Nikako ne shvatam sto se ne nadje neki preduzimljiv mladji covek da ugradjuje dodatno crevo za vazduh, ko bi se time malo vise bavio to je sitnica.

Frozini? Pa to je kazu ,renomirani proizvodjac. Cudo da je dotrajala. Da li se i ona ponasala kao ove druge? Prvenstveno mislim na nivo buke i efikasnost. Ja sam svojom klimom zadovoljan,bez obzira sto nema jos jedno crevo. Mene je malo razocarala zbog buke. Sto se ne nadje neki preduzimljiv mladi covek da ih utisa? Ovako moze da bude zamorno,posle vise sati rada.
[ tdjokic @ 22.07.2010. 09:24 ] @
Citat:
turok: Frozini? Pa to je kazu ,renomirani proizvodjac. Cudo da je dotrajala. Da li se i ona ponasala kao ove druge? Prvenstveno mislim na nivo buke i efikasnost. Ja sam svojom klimom zadovoljan,bez obzira sto nema jos jedno crevo.
Dotrajala je u smislu da je pocela samo da duva i kompresor radi a ne hladi, sto je mozda bilo do onog cuvenog gasa. Medjutim, imala je i jednu urodjenu manu, valjda vec u projektu - nestane struja i kad opet dodje klima se vise ne seca da li je bila ukljucena ili nije, stoji i ceka da je korisnik pokrene. To mi je veoma smetalo jer je kod nas struja cesto nestajala na nekoliko sekundi (u celom naselju) pa sam digo ruke od nje. A tada je bio pocetak tih klima, mozda ni u servisima nisu jos bili dovoljno uvezbani, sta znam i bacio je.

U vezi buke je bila slicna. Prkticno je mehanicki identicna sa ove dve sto mi sada rade, samo je prednja plastika malo drugacija.
[ NPingvin @ 22.07.2010. 10:12 ] @
evo posto sam bio vredan na ovu temu,u Novom Sadu ima firma koja radi mobilne (pingvin)klime sa spoljasnjom jedinicom,
evo sajt http://www.avit.rs/page.php?gt=mtmobil&pat=klimak&lang=sr pa probajte,inace sam zvao oko 300 eura je najmanja,da danezaboravim u levom delu ekrana imate program za izracunavanje potrebne snage za zagrevanje ili hladjenje prostorije srazmerno kvadraturi,onaj za zagevanje je posebno zanimljiv jer automacki izracuna metre kubne prostorije sto je meni licno znacilo zbog tehnickih podataka sa klima uredjaja!!
[ smjesko @ 22.07.2010. 11:08 ] @
NPingvin:

Vidi kod tebe je super situacija pogotovo sto imas zatvoren stan + odvod za topao zrak - dimnjak (jao sta bi ja dao da imam mogucnost da puknem crijevo u dimnjak)

A na tu kvadraturu mislim da bi ti 9000btu bilo dovoljno da rashladi na nekih ugodnih 26 stepeni

kad postavis javi kako ti radi :-)

BTW. moj pingvin radi i radi opet napolju vruce a u stanu ugodno ladno :-))
[ smjesko @ 22.07.2010. 11:10 ] @
Zaboravih reci za filtere:

Ja sam usisni filter skinuo da bi povecao protok zraka (hvala Vam gosp. Djokic na savjetu) tako da nemam sta cistit :-)
[ tdjokic @ 22.07.2010. 13:33 ] @
Citat:
ima firma koja radi mobilne (pingvin)klime sa spoljasnjom jedinicom


"Jeftino prodajem creva za topli i hladni vazduh za mobilne klime..." Bravo NPingvin, mnogo si me obradovao ovom vescu! Najzad smo i to docekali. A cena je jos uvek OK. Neke firme sa zvucnim imenima prodaju obicne pingvine za 50 - 60.000 dinara sto je ipak mnogo.

Nego, kako slika pokazuje, vruce i bucno je izbaceno napolje ali hladno ostaje unutra U KOMPLETU:Reklo bi se da je posuda za vodu ("kofa") jos uvek prisutna, sto mi se cini sasvim normalnim odnosno sada, kad nema ogromen cevi za izbacivanje isparene vode, neizbeznim? Ali, ipak je to sitnica, to ili koristis tako ili probusis tu negde jos 2 rupe po 18 mm precnika i stavis plasticna creva i gotovo.

Uh, sa kakvim cu zadovoljstvom izbaciti one 2 x 2 cevi, sa kojima sam se naradio dok sam ih napravio. Odlicno je sto je najmanja dvodelna 10.000BTU, to je sasvim OK.
[ turok @ 22.07.2010. 16:30 ] @
Citat:
smjesko: NPingvin:

Vidi kod tebe je super situacija pogotovo sto imas zatvoren stan + odvod za topao zrak - dimnjak (jao sta bi ja dao da imam mogucnost da puknem crijevo u dimnjak)

I ja imam vise nego zgodan dimnjak u dnevnoj sobi,ali ga ne koristim za pingvina-pomislices da sam lud,ali resio sam da poslusam servisere koji kazu da odvod toplog vazduha nikako ne sme u dimnjak,jer tako uredjaj ne bi izdrzao ni dve sezone. Nije mi bilo jasno,ali kada razmislim, u uputstvu stvarno pise da cev ne treba nastavljati,a sta je u ovom slucaju dimnjak,nego dosta produzena cev? Topao vazduh treba odvoditi u slobodan prostor ,tj. napolje. Osim toga,da bih odvod prikljucio na dimnjak,cev bi morala da se razvuce na 2m,a to znaci da bi u stanu postojalo "usijano grejno telo" sa toplim vazduhom dugo 2m,sto nikako ne zelim. Zato ne zali sto nemas dimnjak u sobi,vec potrazi drugo resenje.
Pronasao sam generalno uputstvo za ciscenje svih klima,gde kaze da se filter pere deterdzentom za sudove. Pa valjda je to prihvatljivo. Eto, u slucaju da resis da koristis filter.
P.S. Ako nadjes neki nacin,da smanjis buku kompresora,pisi molim te! Ovo zna da iritira posle nekog vremena. Ne smeta meni buka u smislu pojacanog rada kompresora ili hukanja ventilatora. To bih lako podneo! Smeta mi onaj ostriji zvuk,ja bih rekao brujanje,koje se cuje iz kompresora. Nalik je radu frizidera,pa jos i mozda malo jaci. Da li se to tako i kod tebe i kod svih drugih cuje?
Hvala!
[ losmipfc @ 22.07.2010. 16:44 ] @
Ne pratim ovo i nemam iskustva sa ovim i slicnim uredjajima, pa ako bi neko mogao da mi posalje privatnu poruku, gde to ima da se kupi u Beogradu, koje su cene otprilike, kao i koji su modeli aktuelni. Hvala :)
[ NPingvin @ 22.07.2010. 19:36 ] @
losmipfc, evo malo sajtova pa pregledaj
http://www.klime.rs/pokretne-klime
http://www.coolshop.rs/klima-u...-uredjaj-pokretna-acp-09pt25hc
http://www.kucnatehnika.com/kl...-klima-uredjaji-c-1_24_25.html
otprilike ce ti biti jasno,pozz
[ Crnja @ 23.07.2010. 16:32 ] @
Postovanje,

razmisljam se da kupim za roditelje ovu klimu: Midea klima pokretna mpk1-12er

Pokusavam da proverim da li je to model sa 2 creva - sto tdjokic posebno naglasava zbog boljeg hladjenja...

Trazio sam i na sajtu proizvodjaca, ali ima samo slika


Stan je juzno-zapadno orijentisan, izduzen i previse je suncan. Dnevna soba koja bi se hladila je oko 30m2, pored koje je trpezarija sa terasom.
Ono "odsisno" crevo sa plastikom za "giljotina" prozor bi islo na otvoren prozor sa roletnom. Odvodno crevo za vodu bi islo do terase (ako je previse kratko - da li moze da se produzi?) i tako bi se resio pitanja prosipanja vode...

Nisam najbolje shvatio gde se montira "usisno" crevo za pingvina (pod uslovom da ova 12ica ima dva creva), tj. da li moze odmah pored "odsisnog" ili bi ipak trebalo negde dalje...

Ako neko ima savet ili ima slicnu klimu, hvala unapred...
[ turok @ 23.07.2010. 18:06 ] @
Citat:
Crnja: Postovanje,

razmisljam se da kupim za roditelje ovu klimu: Midea klima pokretna mpk1-12er

Pokusavam da proverim da li je to model sa 2 creva - sto tdjokic posebno naglasava zbog boljeg hladjenja...


Pozdrav i tebi! I ja sam nov u svemu ovome. Do skoro sam se i ja raspitivao,a pre nedelju dana sam i ja nabavio pokretnu klimu. Pogledao sam link koji si dao,ali koliko vidim,tu se samo pominje "fleksibilno rebrasto crevo za odsis sa priborom za laku montazu na prozor". To imaju sve klime koje i mi posedujemo,a verujem da bi naglasili da imaju i usisno crevo. Jedna druga stvar ,koja mi se ne svidja,a koju sam zapazio ,je da taj model koristi neekoloski gas R22,koji ce uskoro biti zabranjen. Ne znam kakav ce stav javnosti biti prema tim uredjajima,ali bice problem ako bude bila potrebna dopuna gasa,a njega vise ne bude u proizvodnji. Naravno,ovde su navedene karakteristike koje samo mozemo da procitamo na sajtu,a ti ces sve to da pitas, neposredno pre kupovine.
[ tdjokic @ 23.07.2010. 18:13 ] @
Citat:
Crnja: Pokusavam da proverim da li je to model sa 2 creva - sto tdjokic posebno naglasava zbog boljeg hladjenja...
Pitaj prodavca telefonom, to ti je najlakse i najbrze. Ince, klima moze da radi i sa jednim crevom ali sa dva je bolje.

Citat:
Odvodno crevo za vodu bi islo do terase (ako je previse kratko - da li moze da se produzi?) i tako bi se resio pitanja prosipanja vode...
Odvodno crevo u mojim klimama je vrlo kratko, recimo da ga ima 15-tak cm izvan klime kad se izvuce. Fabricki je sakriveno unutra, pored posude u kojoj se skuplja voda, ali ne znam kako je kod tih vecih. Pogledaj ovaj post u ovoj temi http://www.elitemadzone.org/p2653132, tamo sam nesto malo napisao o produzavanju creva za vodu a delimicno mozes videti kako to izgleda na ovoj slici https://static.elitesecurity.org/uploads/2/6/2653589/rotirana.jpg

Citat:
Nisam najbolje shvatio gde se montira "usisno" crevo za pingvina (pod uslovom da ova 12ica ima dva creva), tj. da li moze odmah pored "odsisnog" ili bi ipak trebalo negde dalje...
Dobro je da su creva sto dalje jedno od drugog, ali je to retko moguce. Moja creva imaju od centra do centra na jednoj klimi svega 30 cm i ipak radi dobro (ako ti je promaklo, to sam ja sam preradio). Kod druge su creva ipak dosta udaljena. Trik je u tome da izduvno duva prilicno jako i baca vazduh relativno daleko a usisno uzima odmah tu blizu. Na kraju krajeva i kod prozorskih su ta dva otvora - izduvni i usisni vrlo blizu, pa i kod spoljne jedinice split klima.
[ tdjokic @ 23.07.2010. 18:22 ] @
Evo ga detaljniji opis: http://www.google.com/url?sa=t...CNGBQV6R9Mq2VYiXGxBMCXXAPtnTwQ

Ima jedno crevo. To nije nuzno mana, ali nikad se ne zna. Steta sto nema dva.
[ Crnja @ 23.07.2010. 18:38 ] @
evo, gledam sada ovde koje su sve pokretne klime u ponudi...

jedino mi ova Mideina 12ica sa cenom delovala pogodnom...

da li vidite tu neki model koji opravdava odnos cena/kvalitet/hladjenje?!?

hvala za odgovore
[ NPingvin @ 23.07.2010. 22:37 ] @
stigla klima i prvi utisak KATASTROFA nema adaptera za crevo koje spaja klimu i njega,poludeo sam ljudi firma neradi vikendom morao sam da budzim nesto ali se bojim da nece trajati,ipak sam je ukljucio i ubacio crevo u dimnjak radi jako lepo i jako je prijatno unutra,spustila je temperaturu za 3 stepena ali meni je osecaj kao da je za 5C ,nije bucna koliko sam mislio,kao fen za kosu na jedinici,mala cena od 14500 din malo sumnjiva ali FROZZINI marka valjda valja toliko za sad jako sam besan zbog adaptera pisem kad se smirim pozzz
[ tdjokic @ 24.07.2010. 10:51 ] @
Citat:
NPingvin: stigla klima i prvi utisak KATASTROFA nema adaptera za crevo koje spaja klimu i njega
Ma, ne sekiraj se, naci ce se vec. Da li je to regularna prodaja, nekoriscena klima? I meni su dali jednom slicno, raspareno nesto, prenose valjda iz prodavnice u prodavnicu za reklamu ili slicno pa se pogube delovi. Meni nije stigao bio ni daljinski ali je to bilo sa trecom klimom a ja sam naravno sacuvao onaj od prve (bacene). Da si blize ja bih ti pozajmio jer sam i njega sacuvao od one prve, a ako bude da nikako ne mogu da ga nadju poslacu ti ga postom.

Citat:
jako je prijatno unutra,spustila je temperaturu za 3 stepena ali meni je osecaj kao da je za 5C
Ja sam ti bas to naglasio. Osecaj je dobar, bez obzira koliko smanji.

Citat:
nije bucna koliko sam mislio,kao fen za kosu na jedinici
Ovo ti pricas za ventilator? Kompresor se obicno cuje prilicno jako. A opet, da ti kompresor ne radi ne bi mogla da snzi temperaturu toliko, tako da mi je malo nejasno, ali ako si ti zadovoljan, onda nema problema.

Citat:
mala cena od 14500 din malo sumnjiva
O cenama sada ne vredi pricati. Ekonomska kriza menja sve. Eno, do skoro se jedna prodavala za jos manje, za oko 10000 pa kad se rasprodala u nekoliko prodavnica iznenada poskupela, negde je oko 15, negde cak i preko 20 hiljada. Cene sada nisu tehnicke nego trzisne, kako prodavcu trenutno odgovara.

@Crnja Gledao sam onaj sajt koji si naveo. Izbor je sve manji i tesko je bilo sta reci. Pojavila se i jedna De Longhi, oko 30 hiljada, 12000BTU a i ona ima samo jedno crevo, bar tako se vidi na uputstvu koje stoji na Internetu. Kao sto rekoh, moze i tako, ali se ipak radi o 30.000 dinara. Generalno, sve klime De Longhi su dosta skuplje od ostalih "bezimenih".
[ turok @ 24.07.2010. 11:15 ] @
Citat:
NPingvin:nije bucna koliko sam mislio,kao fen za kosu na jedinici

I mene to zivo zanima ,kao sto pita i tdjokic,jer ako ona sa ukljucenim kompresorom i ventilatorom stvara buku ne vecu od fena za kosu,onda je to super. Da li si ukljucio mod za hladjenje? Opet, da nisi ,ne znam da li bi spustila temperaturu. Voleo bih da cujem kako se tvoja klima ponasa sa te strane. Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao turok dana 25.07.2010. u 12:03 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao turok dana 25.07.2010. u 12:03 GMT+1]
[ turok @ 25.07.2010. 11:06 ] @
Sta je bilo "mobilne klimadzije", malo osvezilo,pa vas nigde nema?
[ NPingvin @ 25.07.2010. 17:17 ] @
cao svima,izvinjavam se evo prodavnice gde sam kupio klimu http://www.unikom.rs/eshop/pre...ma-frozzini-kyd-25c-p-166.html to je bas ova koja je na slici,mislim da je gosn tdjokic imao bas takvu prvu ako se nevaram,hvala vam na ponudjenoj pomoci mislim da ce sve biti ok,rekli su da se desava greska zbog obima posla,poslace mi reduktor postom da nedolazim zbog toga,inace sto se tice zvuka pisao sam vam da nije nista preterano i to sam je podesio na najjace posto su i zidovi bili topli pa da se sto pre ohladi vazduh,kompresor sam skontao da se uplio tek posto sam cuo klik i poceo je da duva bas hladan vazduh,malisa radi posao cak drzim otvorena vrata od kuhinje tako da hladi oko 35m kvadratnih i nema problema,ovaj model ima opciju pomeranja peraja (usmerivaca vazduha) spoljni kao sto mozete videti na slici se pomeraju gore dole rucno a oni unutrasnji se pomeraju na daljincu pa mozete da namestite da se konstantno pomeraju levo desno ili da ih zaustavite na odredjenom polozaju i sto je meni bitno posto imam malo dete duva bas u tom smeru gde ih na mestite,ako podignte usmerivace gore mozete stojati uz klimu necete osetiti vazduh nigde okolo,da sto se tice vode koja se kondezuje za 6 sati izbacim oko pola litre tecnosti,to je mala usluga za osecaj lagodnosti u svom domu,nadam se da ce potrajati ovo prijatnije vreme neka pingvini stoje kao zlatna rezerva!
[ tdjokic @ 25.07.2010. 18:41 ] @
Citat:
NPingvin: mislim da je gosn tdjokic imao bas takvu prvu ako se nevaram
Da, to je ta. I mislim da je bio isti uvoznik. Te su bile medju prvima kod nas. Sad imam 2 Vivax i razlika je samo u prednoj i gornjoj plastici, ostalo mi se cini da je identicno. Dugo ih niko nije spominjao i nisam imao pojma da jos rade. Dobru si cenu to nasao. Kako salju - da li su ti slali direktno otuda, iz Kosjerica ili imaju prodavnicu negde tu u N.Sadu?

Vidim da imaju i one vece, od 12000BTU, takodje po prilicno dobroj ceni u odnosu na neke firmirane, skoro duplo jeftinije. Opis je vrlo skroman pa sam trazio na netu nesto i nisam nasao nista.

Ako ti nije tesko, molim te uradi sledece. Recimo da si klimu regularno ugasio daljinskim i ona miruje. Ipak, ona je u stand by rezimu, nije fizicki iskljucena iz struje i lampica na njoj svetli. U bilo kom momentu mozes opet da je pokrenes daljinskim. Medjutim, ako izvuces kabl iz uticnice, ona ce mozda promeniti status u memoriji. To je isto kao kad struja nestane, pa se opet vrati. Ako je klima bila ugasena, nikom nista. Ali, ako je klima radila, pa prilikom nestanka ne zapamti status na kome je bila, kad se struja vrati ona ce ostati ugasena. To se najlakse proverava na najgrublji nacin, a ja to necu od tebe traziti, znas ono - klima radi a ti grubo iscupas kabl. Mozda da podesis odvlazivanje pa da probas, ono na Dry. Ona radi neko vreme i onda se sama iskljuci. U tom momentu bi moglo da se kabl izvuce iz uticnice, nije suvise grubo. Sacekas par minuta i ponovo uvuces kabl i onda ce pokazati.

Moja prva nije pamtila. Da li je bila neka greska nikad necu saznati. Ali ako se i kod tebe utvrdi da nema pamcenja statusa, onda je to fabricka osobina.

Ponovo naglasavam - nemoj to da radis osim ako i tebe ne zanima. Ne bih voleo da ti ugrozavam spravu tek tako, samo da saznam nesto sto mi i nije bas vazno.
[ turok @ 27.07.2010. 22:42 ] @
Ljudi,vlasnici pingvina! Do malocas sam imao goste,koji ne mogu da sednu da popiju kafu,a da ne zapale. Posto u mojoj kuci nema pusaca,uvek se oseti i dugo traje miris samo jedne upaljene cigarete(sada ih je bilo nekoliko). Cim su gosti otisli,padne nam na pamet da ukljucimo klimu i sta bude? Za tili cas je pingvin profiltrirao i izvukao napolje sav dim i ispunio sobu prijatnim vazduhom,mnogo brze nego sto bi se to desilo otvaranjem vrata i prozora. Posto je napolju sveze,nismo ni koristili HLADJENJE,tj. kompresor,vec samo FAN,tj ventilator. Izlazio sam na terasu i u izbacenom vazduhu se osecao miris duvanskog dima. Pa posle neka kazu da ne valja sto pingvin izduvava vazduh iz prostorije. Cik da split klima to nadmasi! Bez pingvina bih bezuspesno luftirao cele noci,a ovako,kao da se nije ni pusilo! Eto jos jedne korisne funkcije. Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao turok dana 28.07.2010. u 00:34 GMT+1]
[ tdjokic @ 28.07.2010. 01:13 ] @
He, he, he ... Ali kod mene je bilo kontra - u stanu niko ne pusi a prvu sezonu mi je klima uvlacila spoljni vazduh tamo gde joj je bilo najlakse - iz ulaznog hodnika u 12-spratnu zgradu (ja u prizemlju) i kroz neke kanale iz drugih stanova, puno dima i smrada! Zato sam ja i po.....o i i bacio se u ono preradjivanje.
[ Galenika @ 08.08.2010. 02:51 ] @
Kod drugara u stanu postoji otvor za odzak a ispod njegovog stana je njegov podrum. Bingo!
Oba creva smo ubacili u odzak, ono sto tera vruc vazduh metnuli smo skroz na gore, uvukli ga maksimalno, a ono sto uvlaci vazduh iz otvora odzaka smo skrenuli na dole i u podrumu na rupi crevo izvukli, otvorili prozore i klimica pingvinusa radi kao zmaj :DD
Eto resenja ako imate ovakve tehnicke uslove.
[ tdjokic @ 08.08.2010. 12:14 ] @
Citat:
Galenika: Kod drugara u stanu postoji otvor za odzak a ispod njegovog stana je njegov podrum.
Koliko se secam ovo je tek drugo ili trece spominjanje klime original SA DVA CREVA na ovom forumu. Koji proizvodjac, koji model?
[ Galenika @ 08.08.2010. 16:24 ] @
Pa nista na njoj ne pise, samo iza ima nalepnicu koliko trosi, napon, frekvencija i tako to, kao kod svakog uredjaja. Ima i mali daljinac i displej sa pozadinskim osvetljenjem. Ja bih rekao da je Kinez 200% zbog ocajne plastike. Ali fino radi, on spusti roletne u celom stanu, ukljuci malog pingvina i uspe da ohladi 45 kvadrata stana za relativno kratko vreme. Nije ni bucna, kako su neki komentarisali da su pingvini toliko bucni da i mrtvace bude :)
A placena je nesto preko 33 000 dinara.
[ tdjokic @ 08.08.2010. 19:28 ] @
Cudno da nista ne pise. Obzirom na cenu i na to da ima dva creva reklo bi se da je neka od 12000 BTU.

Buka varira zavisno od okolnosti. Kad je napolju veoma vruce, moje klime od 9000 tutnje kao tenk pokusavajuci da ohlade ono sto treba da ohlade. A ako je napolju sparno i nekih 27 C pa ih ja ukljucim samo zbog komfora, onda kompresori samo predu, mnogo su tisi. Istina je, da sam ja moje preradio sa 1 na 2 creva, ali su sva creva uperena na jednu malu terasu, okrenutu zapadu i suncu, i popodne je tamo vrlo vruce i vetovatno im je i zato tesko.

Moj stan je specifican jer je iznad toplotne podstanice za 12-ospratnicu, pa je u njemu cesto mnogo toplije nego napolju, recimo unutra 28 a napolju 22 stepena. Otvaranje prozora ne pomaze i onda opet ukljucujem klime. Tada su kompresori jos i tisi, cesto ne mogu zvukom da prepoznam da li rade ili ne.

Verovatno se veca klima u NORMALNOM stanu manje napreze od ove moje dve male u ludom stanu i moguce je da je tisa i zbog toga.
[ Galenika @ 08.08.2010. 21:39 ] @
U pravu si, ova bezimena je 12000 BTU.
[ mjeftic @ 13.08.2010. 13:21 ] @
Planiram da rešim grejanje klimama. Na temi "koja klima" sam se već prilično informisao i skoro doneo odluku, a na ovoj temi želim da postavim pitanje isplativosti i nabavke pokretne klime u tu svrhu. Pogledao sam karakteristike ove klime: VIVAX ACP 09PT25GN i po njima radi kao i klasična klima i ima koeficijen grejanja 3.02
što bi moju sobu od 15m2 sasvim zadovoljilo. Da li sam u pravu i šta mi savetujete.
[ tdjokic @ 13.08.2010. 14:23 ] @
Gde si nasao taj podatak izricito da ona radi kao klasicne klime? Ako pogledas na netu, sve firme pisu isto, ocigledno je, da su prepisale fabricke podatke, koji su cesto netacni ili nepotpuni. Recimo, nigde nije naveden njen kapacitet u uobicajenim BTU jedinicama - da li je ona 9.000 ili 12.000BTU ili nesto drugo?

Kako ja shvatam te klime, one greju kao obican kalorifer. Jednu takvu sam rasturio i bacio, jer mi je iz nekih razloga bilo neisplativo da je popravljam. Unutra su grejaci, nalik na one u kaloriferu, ali specijalne konstrukcije, prilagodjeni za radne uslove u klimi, ali ipak grejaci na struju. Takodje, kad klima greje cuje se samo ventilator, nikad kompresor.

Moram priznati da sam ja vrlo nepoverljiva osoba ali sam takodje i uporan da otkrijem istinu. Bio sam ubedjen da mobilne klime ne mogu da rade kao termicke pumpe ali evo - nisam u pravu - http://www.sylvane.com/american-comfort-acw300c.html, kod ove je izricito navedeno da ima termicku pumpu i da greje pomocu nje. Da li je i ova koju si ti nasao takva ili nije, ne znam, niti znam kako da proveris u prodavnici bez ukljucivanja. Cak i ako bi ti dali da pogledas uputstvo i tamo moze da bude greska, znam na osnovu licnog iskustva - kupio sam busilicu, koja je po originalnom uputstvu teska preko 5 kilograma a nije, nego pola od toga i kupio sam je na slepo, reskirao, pa se tek kod kuce uverio da je podatak netacan.

Eventualno da pitas ovlasceni servis da li oni znaju da li ta klima ima termicku pumpu?

Kliknuo sam na link iz mog odgovora, da proverim da nisam pogresio i tek onda shvatio da se tamo prica o 2 modela, jedan je C (cooling) a drugi CH (cooling + heating), znaci, ima tu nesto, nasta treba paziti.
[ mjeftic @ 13.08.2010. 19:15 ] @
Model sam našao na sajtu koja cena.com i ovo su podaci:
ACP 09PT25GN
Detalji : Kapacitet hlađenja: 2630 W | Kapacitet grijanja: 2930 W | Rashladni medij: R410A | Klasa energetske učinkovitosti (hlađenje/grejanje): A/A | Energetska učinkovitost (EER/COP): 2.61/3.02 | Funkcionalnost: LED display, sleep mode, 24h timer | Ostalo: | Filter protiv prašine | Daljinski upravljač | Srebrna boja | Odvodna cev posebno pakirana | Ulazna snaga hlađenja: 1010 W | Ulazna snaga grijanja: 970 W | Protok vazduha: 380 m³/h | Buka jedinice: ≤52 [dB(A)] | Napajanje 220-240V~/1/50Hz | Područje rada [°C]: 1≤T≥32 | Dimenzije uređaja: 843 x 320 x 460 mm | Težina uređaja: 33.0 kg | Garancija: 3 godine (uz obavezni godišnji servis) | Zemlja porekla: PRC |
Ne znam da li radi grejanje preko kompresora ili ne, ali nisam čuo za klasične grejače sa potrošnjom struje od 0.97 kw a da odaju toplotu od 2,93kw.
[ tdjokic @ 13.08.2010. 20:06 ] @
Priznajem da o grejanju toplotnim pumpama znam malo, tako da ovo sve sto sam rekao jeste dobronamerno ali nije argumentovano s moje strane . Znam za te podatke koje si naveo, svuda su isti, na bezbroj stranica i sad je besmisleno raspravljati da li su tacni ili ne, jer nemamo ni sa cim da uporedimo.

Ali, ima nesto: "| Odvodna cev posebno pakirana |" govori se u jednini, samo jedna cev. Dobro. Prenosne klime sa jednim crevom takodje dobro rade. Ali ako se radi o toplotnoj pumpi, odakle ce ona uzimati toplotu kojom ce ti grejati stan ako kroz nju protice isti taj fluid koji treba da grejes? Leti, odnosno kad hladi, klima sa 1 crevom usisava u sobu koju hladi vazduh sa svih strana, gde je najlakse, da bi njime nadoknadila onaj vruci vazduh koji izabacuje. Za hladjenje je to prilicno u redu, narocito za manje klime, 7.000, 9.000BTU. Za klimu sa toplotnom pumpom mi nije jasno kako bi od tog istog vazduha, izmesanog sa vazduhom iz sobe, uzela toplotu i grejala sobu. Ponavljam, ne znam mnogo o toplotnim pumpama, pa bih pozdravio bilo cije dodatno misljenje, cak i ako nisam u pravu, da naucim kako to stvarno radi.

Za pocetak bi mogao neko ko zna tacno kako rade split klime sa toplotnom pumpom da ukratko objasni i nama koji to ne znamo. Dodatni problem je, sto sam pod "invertorski air conditioner" dobio nesto drugo od ovoga sto mi zovemo "leti hladi, zimi greje".
[ kalimero 011 @ 13.08.2010. 21:27 ] @
@mjeftic
Citat:
Područje rada [°C]: 1≤T≥32

Ozbiljna firma, vodi računa da karakteristike na sajtu budu tačne ;) Bez šale, mislim da uopšte ne treba da razmatraš kupovinu prenosne klime. To su bačene pare...
[ tdjokic @ 13.08.2010. 23:43 ] @
Za ovu klimu VIVAX ACP 09PT25GN na netu postoji uputstvo - http://www.vivax.com/downloads...menti/0233784_ACP-09PT25GN.pdf i tamo na jednom mestu pise:

" OSNOVNA UPUSTVA ZA UPOTREBU KLIMA UREĐAJA
Pre poĉetka upotrebe ovog ureĊaja
1) Odaberite odgovarajući poloţaj i osigurajte jednostavan pristup strujnoj utiĉnici.
2) Instalirajte fleksibilno crevo za vazduh i podesivi klizni prozorski komplet na naĉin
prikazan na slikama sl. 5a i sl. 5b
NAPOMENA: Korak 2) je potreban iskljuĉivo tokom upotrebe hlaĊenja."

Dakle, napomena upozorava korisnika da se crevo za vazduh koristi iskljucivo prilikom hladjenja. Priznajem da sam zbunjen - ako klima zaista ima toplotnu pumpu, odakle ce pumpati toplotu ako nema kontakta ni sa kakvim medijem izvan prostorije koju greje?

Ja sam generalno veoma rezervisan prema ovim uputstvima, ne zato sto tamo nekog mrzim nego na osnovu losih iskustava. Inace, imam bas jednu Vivax klimu i dobro mi radi, nije da imam nesto protiv te firme. Zbog toga me jako zbunjuje i ova kontradiktorna tvrdnja - klima navodno sa 970 W potrosnje uspeva da razvije grejanje od 2930 W a bez kontakta sa izvorom toplote, jer se izricito kaze da crevo ne treba instalirati. Ili je neko pogresio ili laze, ne moze da bude istina i jedno i drugo.

Na kraju krajeva, zasto se izbegava oznaka kapaciteta u BTU kad svi rade tako?
[ tdjokic @ 15.08.2010. 05:47 ] @
Dalji razvoj situacije:

Na sajtu http://www.kimtec.rs/VIVAX/Default.aspx?tabid=102 postoje dve slicne klime, ACP-09PT25GN i ACP-12PT35GN ciji opisi su slicni i u skladu sa postom koji je kolega mjeftic napisao ranije. Nazalost, za obe klime postoji samo jedno uputstvo, gde se ne navodi precizno razlika, niti se objasnjava rad, mada se na osnovu koriscenih oznaka i vrednosti za pojedine parametre moze prihvatiti da imaju toplotnu pumpu.

Iako sam za tu vrsu klima "nepismen" polako pocinjem da shvatam kako to funkcionise ali i dalje ostajem pri tvrdnji da je dokumentacija povrsna i zbunjujuca. Da ne bih ostao samo na recima, postavicu ovde uputstvo za neku drugu klimu (ne mogu, suvise je veliki fajl, evo linka http://www.comforthouse.com/weatherradio.html, a radi se o klimi TOYOTOMI TAD-T32JW 12,000 BTU), iz koga se vidi kako se to moze lepo objasniti a i dalje ostaje nereseno pitanje kako toplotna pumpa moze raditi ako se klimi oduzme kontakt sa onim okruzenjem iz koga bi trebalo da crpe toplotu, posto se izricito kaze da ce izduvno crevo montira ISKLJUCIVO za rezim hladjenja, sto sam ranije naveo.

Evo citata iz tog drugog, boljeg, objasnjenja, gde je po mom laickom misljenju sve normalno:

HEATING Mode
The “HEATING” mode of this unit works on the heat pump
principle. This makes it more efficient than a normal electric
heater. The “HEATING” mode can only be activated when
the ambient temperature is below 81 ̊F (27 ̊C). Depending on
the outside temperature, the unit will stop heating regularly
in order to thaw ice that has accumulated. The lower the
outside temperature, the more frequently this will occur. In
this mode, the desired temperature can be set between 61 ̊F
(16 ̊C) and 81 ̊F (27 ̊C).
NOTE: When the unit is in “HEATING” mode, both exhaust
duct hoses must be connected and led outside.
To prevent damage to the unit, changing from the
cooling or dehumidifying mode to the heating mode
(or the reverse) takes two to three minutes.

Za svaki slucaj cu dati i uprosceni prevod glavnog dela - When the unit is in “HEATING” mode, both exhaust duct hoses must be connected and led outside. - Kada je uredjaj u rezimu "Grejanje", obe cevi moraju biti prikljucene i odvedene napolje.

Ovo nas vraca na moju dilemu - kako Vivax radi samo sa jednim crevom? Buduci da je uputstvo smuckano za dve klime - 9.000 i 12.000 zajedno - ostaje da se veruje da obe imaju samo po jedno crevo a za koje smo vec videli da pise da ne treba da se izvodi napolje, osim za rezim hladjenja. Vrlo, vrlo aljkava dokumentacija, sto ne mora da znaci da su i aparati takvi. Cinjenica je, da se radi o novim fabrikama, koje rastu kao pecurke posle kise, pa su im jos i evropski jezici strani, tehnicko znanje svih ucesnika u proizvodnji, prodaji i koriscenju su vrlo raznoliki i zacas moze da se pogresi.

Licno sam zainteresovan za jednu od ove dve klime iz razloga sto bi mi nesto takvo odgovaralo a meni nije neki narociti problem da klimi dodam jos jedno crevo, tako da mogu imati bas kako kaze ovo ozbiljno uputstvo.

Nazalost, nisam bio od pomoci kolegi mjeftic-u, osim ako se u delimicnu pomoc ne racuna navodjenje ovog boljeg uputstva i sumnja u dobar rad klima sa 1 crevom. Cak sta vise, on je svojom idejom i postavljenim pitanjem mene zainteresovao za ovu materiju i sad znam mnogo vise nego pre nekoliko dana. Dakle, kolega mjeftic-u, izvini na gnjavazi i hvala na pomoci!
[ mjeftic @ 15.08.2010. 12:55 ] @
Hvala na trudu i pomoći. I meni je sada mnogo jasnije mnogo toga vezano za klima uređaje. U međuvremenu sam odabrao invertorske klime za grejanje, ali mi i dalje ostaje dilema vezana baš za pokretne klime korišćene za grejanje jer sam planirao da u preostaloj sobi, koja se povremeno koristi, ne potrošim sredstva za inverter jer mi je skup za tu namenu, nego da zbog upola manje cene kupim navedenog VIVAX-a. Ni meni nije jasno kako bi to funkcionisalo, pa se nadam da će ova prepiska potaknuti nekoga da to ispita i sazna, te sa nama podeli to iskustvo. Još jednom hvala na trudu.
[ tdjokic @ 16.08.2010. 18:42 ] @
ACP 09PT25GN konacni izvestaj (bar za sada) - nadjem na netu sve firme koje prodaju ovu klimu, nekih 5 - 6 sa 20-tak prodavnica i - nista! Iso moj covek od radnje do radnje i ni u jednoj nije nasao taj 1 komad. Bila negde dalje, u izlogu, mozda nekompletna, a i mrzelo ga da ide cak u .... Znaci, po 50-ti put su me nasamarili - na netu ima sve, u radnji nema bas sve, samo nas vuku za nos. A da li ce opet dobiti i kad, ne znaju ni slucajno.
[ mjeftic @ 16.08.2010. 21:42 ] @
>

--0016e65b5e34d778ad048df6df75
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<div>������ Klimu sam našao na sajtu TEHNOMANIJE i baš podatak o koeficijentu grejanja mi je privukao pažnju jer je to podatak za toplotne pumpe, Pregledao sam sada detaljno u putstvo na srpskom koje ste mi poslali i video da klima sa zadnje strane takođe ima otvore za usis vazduha pored onih uobičajenih sa strane, što me dovodi do ideje da ova klima u okviru sabe ima dva cirkulaciona kruga vazduha: jedan koji kada klima hladi vuče vazduh iz sobe preko izmenjivača i na gornjem usmerivaču ga izbacuje kao hladan, dok sa zadnje strane vuče vazduh iz sobe i preko drugog dela izmenjivača(toplotna pumpa) kao vruć ga izbacuje napolje. Po toj logici kada klima greje prvi krug vazduha preko izmenjivača greje vazduh iz sobe u sobu (usis sa stranem potis gore na usmerivače), a drugi krug vuče vazduh od pozadi i kao hladan ga kroz crevo izbacuje napolje.</div>

<div>������ Ovo navedeno je čista predpostavka, nemam nikakav materijalan dokaz za to, ali ako je tako to je zaista dobro. Jedino bi tada ostao problem buke, ali to bi bila druga tema. Veliki pozdrav!<br><br></div><div class="gmail_quote">2010/8/17 tdjokic <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:es-liste@es.verat.net">es-liste@es.verat.net</a>&gt;</span><br>

<br>Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!<br>esauth:52783:352b45e1abc960efec788a87aaec4827<br>Odgovor pisite *iskljucivo* ispod ove linije:<br></font></blockquote></div><br>

[Ovu poruku je menjao mjeftic dana 17.08.2010. u 08:22 GMT+1]
[ Brkic @ 13.12.2010. 08:45 ] @
Da ponovo pokrenem ovu temu,

svi pričate o hlađenju ali mene interesuje isušivanje vazduha preko zime,
pošto te prenosive klime imaju opciju DRY interesuje me da li je neko probao kako rade isušivanje vazduha ?

znam da imaju namenski uređaji samo za isušivanje vazduha ali ih nigde nema kod nas a i cena bi im bila oko 30,000, pa me zbog toga interesuje kako isušuje ta pokretna klima, jer tada ne bi trebala da hladi kuću već sam da isušuje.

mislim da bi princip trebao biti isti kao i pri hlađenju samo što bi vahduh trebala uvlačiti preko hladnog saća(inače gde izduvava leti hladan) pa preko toplog saća da ga ponovo zagreje i vratiti u prostoriju, bez izduvne cevi. Na taj princip rade isušivači vazduha ili Dehumidifier-i.

ako može neki savet iz iskustva sa takvim klimama.
[ ivan_sim @ 13.12.2010. 23:47 ] @
Vidim sta te interesuje u drugoj temi.
Za tvoj problem moze klima i to bez izduvnog creva.
Ona bi na taj nacin sa jedne strane grejala a sa druge hladila.
Ukljucis klimu na hladjenje i dobijes odvlazivac prostorije.
[ Brkic @ 14.12.2010. 08:46 ] @
Vidim ivan_sim da si stručan iz ove oblasti,
našao sam jednu polovnu pokretnu klimu koja radi tako, duva napred hladno a nazad toplo, možeš li mi reći otprilike da li je ujednačeno grejanje-nazad i hlađenje-napred da ne ispadne da još rashlađujem prostoriju ?
Ipak Dehumidifier-i samo na jednu stranu izduvavaju i izlazi vazduh sobne temperature, kada rashlađen vazduh pređe preko toplog saća.
[ ivan_sim @ 14.12.2010. 17:27 ] @
Pazi ovako trebalo bi cak za koji procenat da klima vise zagreje nego dto ohladi.
[ Brkic @ 14.12.2010. 18:02 ] @
Ok hvala, poslao sam ti mail.
[ radarac66 @ 14.12.2010. 18:24 ] @
Citat:
ivan_sim: Pazi ovako trebalo bi cak za koji procenat da klima vise zagreje nego dto ohladi.


Nije za neki procenat nego tacno za kolicinu disipacije motora kompresora i motora ventilatora
[ ivan_sim @ 14.12.2010. 21:40 ] @
Tako bi trebalo da bude ali nije bas 100%.....gubitci....
[ Brkic @ 15.12.2010. 15:07 ] @
Našao sam podatak da kod redovnih Dehumidifier-a izlazna temperatura(hladno saće+toplo) je 2 stepena veća od sobne temperature.
[ Brkic @ 15.12.2010. 15:14 ] @
Našao sam podatak da kod redovnih Dehumidifier-a izlazna temperatura(hladno saće+toplo) je 2 stepena veća od sobne temperature.
[ Brkic @ 15.12.2010. 15:15 ] @
Našao sam podatak da kod redovnih Dehumidifier-a izlazna temperatura(hladno saće+toplo) je 2 stepena veća od sobne temperature.
[ edo_ze @ 18.12.2010. 23:12 ] @
Šta si rek'o?...Ponovider..
[ tdjokic @ 18.12.2010. 23:50 ] @
Citat:
edo_ze: Šta si rek'o?...Ponovider..;)
Off topic - nemoj zafrkavati coveka, ovaj Internet je nacisto poludeo. Ja napisao odgovor u nekoj temi i pritiskam nekoliko puta "posalji" a ono nista. Bilo mi sumnjivo i za svaki slucaj pogledam trenutno stanje teme a moj odgovor vec tamo. I dok sam se okrenuo, bila su vec dva, posle sam morao brisati. Ako on nije pogledao ponovo sta se pojavilo u temi mozda nije ni video.

Ne znam koji je djavo, ali stalno nesto brlja, da li nas ima previse za ovakav "tesan" Internet, ko ce ga znati.
[ edo_ze @ 19.12.2010. 18:47 ] @
Hehe... nek ne zamjeri...
I sam sam tako poslao, pa neće, pa opet, pa neće... kad tamo dva ista posta. E onda ne znam gdje obrisati, a ja brže-bolje izmijenim tako da budu dva različita posta.
A šta ćeš, deverat' nam je.
[ TVMANIJAK @ 10.07.2011. 01:26 ] @
Postovani, ja imam Simensovu prenosnu klimu, povezao sam joj prikljucak za vazduh na zid, ali ne primecujem da hladi, a i crevo za izvod vrelog vazduha nije toplo, a trenutno je oko 35 stepeni napolju, a unutra oko 30. Primetio sam i da kompresor ne radi non stop, vec se pali povremeno, u nekim intervalima. Interesuje me da li moze na njoj nesto da se pokvari, da se smanji kolicina freona ili sta vec, jer mi nije jasno, jer trenutno radi kao ventilator :) Hvala svima unapred!

PS, da li se na nima radi servis?
[ tdjokic @ 10.07.2011. 03:52 ] @
Prenosne klime su prave klime, imaju vecinu delova kao i one prozorske i split, tako da ima sta da se pokvari, nije da nema.

Za pocetak proveri da li si izabrao Cool mode rada, da nisi na Dry, na njemu se klima pali i gasi isprekidano. Takodje proveri na koliko si stepeni podesio da ti hladi. Drugo ne znam da ti kazem, moraces da zoves servisera.

Ovo sto pitas za servis, verovatno mislis na onaj godisnji? Ni to ne znam ali je sasvim moguce da i njih treba pregledati kao i one klasicne. Ja sam prvu bacio kad mi je postala sumnjiva, iz vise razloga ali glavni je bio taj sto njena elektronika nije pamtila rezim rada, pa kad struja nestane i vrati se, klima ne mrda, kao da nije bila ukljucena. Ove dve novije, koje sada imam, pamte taj rezim a drugo me ne zanima previse, jer sam imao neke okolnosti u zivotu zbog kojih mi je servis klime bio negde medju zadnjim prioritetima.
[ TVMANIJAK @ 10.07.2011. 22:05 ] @
Danas sam je osluskivao, i ona kao da pokusa da upali kompresor, ali kao da cujem onda da stane i zuji i ugasi ga, kao kad elektro motor ne moze da se vrti pa zuji, nadam se da sam uspeo slikovito da pojasnim, ona znaci pokusa da se upali, tj kompresor, zatrese celu klimu i onda se ugasi kao da ne uspe! Ako je crkao kompresor, koliko bi to moglo da kosta ako neko zna?
[ gmanrapp @ 13.07.2011. 17:55 ] @
E, ljudi da se pohvalim, ja kupio Vivaxa ACP 09PT25HC. Mogu da vam kazem da sam odusevljen, a posebna zahvalnost i postovanje za Tdjokica. Da nije bilo njega ne bih se opredelio za ovu varijantu hladjenja. Boga mi, znaci bas ovaj nas pingvin. Pozzz.
[ gmanrapp @ 22.07.2011. 21:29 ] @
da probam da uploadujem malo slika.
Posto mi je prozor na juznoj strani dosta se greje pa sam u ovaj ram koji mi je napravio majstor (za 500 dindzi) ubacio parce stiropora kao izolaciju od toplote i sada je super. Definitivna preporuka za kupovinu ali nemojte preterivati u hladjenju posto ovo cudo stvarno moze da osvezi prostoriju. (prehladio mi se klinac u sobi pa sad pravim pauzu par dana dok ga ne zalecim , )
[ tdjokic @ 22.07.2011. 22:03 ] @
Regulacija je uvek i svima problem. Ako klima ne radi - mokar sam od znoja. Kad je ukljucim, onog momenta dok sam mokar dolazi prehlada. Za decu je dodatno opasno jer su mala, a hladan vazduh pada dole, pa odrasli ni ne primete da je onima dole hladnije.

Nocu sam se ranije mucio sa tim. Sada nocu obavezno ukljucim klimu i suv sam i milina. Prosto mi zvuci neverovatno da mogu da spavam pored ukljucene klime, ali upravo je trik u tome sto si suv i onda nije hladno. Ali je opasan taj prelazak, a on se dogodi u par minuta i eto problema.

Kad je frka, prvo treba klimu pokrenuti kao obican ventilator za par minuta. Kako to uraditi, pa jednostavno, namestis da "hladi" na neku visoku temperaturu - 28, 29, 30 C i ona ne ukljucuje kompresor. Kad se oseti da je stvorila malo kretnja vazduha pocnes postepeno da smanjujes temperaturu i kompresor krene da hladi.

Kad sam prisiljen da radim nesto fizicki u sobi "radionici" podesim klimu na najjace duvanje i temperaturu vrlo nisko. Onda zurim da uradim to tamo sto pre, da se vratim normalnom zivotu i hladjenje smanjim. A ta soba "radionica" mi je malo sa strane, tamo nemam direktno klimu, nego iz hodnika duva u nju, prilicno je nezgodno.

Ovo za prozor je odlicno reseno. Jednostavno, jeftino, izolovano, nema primedbi! Ono sto je posebno radosno je cinjenica da je majstor napravio nesto nestandardno a sto oni obicno izbegavaju.
[ gmanrapp @ 30.12.2011. 20:26 ] @
A da li je uopste moguce upotrebiti ovu klimu (Vivax ACP 09PT25HC) da izvlaci dim (cigareta) iz sobe a da ne hladi? Da li je to moguce ako bi je stavili na DRY mod?
[ acabgd @ 30.12.2011. 21:01 ] @
Mislim da je moguce ali ne bas i previse efikasno. Bolje uzmi neki aktivni filter. Ja imam odlicna isksustva sa ovim - http://www.tehnomanija.rs/kata...onghi-jonizator-dap-700-e.html

Vodi se pod "jonizator" mada mu je to samo sporedna funkcija, glavna je filtriranje vazduha, ima filter sa aktivnim ugljem i HEPA filter. Malo je bucan na najjacem turbo modu, ali ga ja drzim na sredini. Zena i ja pusimo i nikada nemamo smrad u kuci, a kamoli "maglu" od dima.

Ovo je daleko efikasnije resenje od pokretne klime, koju takodje imam, ali jednostavno nije pravljena za to. Potrosices gomilu struje a efekat ce biti pod znakom pitanja.
[ gmanrapp @ 02.01.2012. 14:02 ] @
Nije los ovaj jonizator ali i cena mu je dobra, mozda postoji neko malo ekonomicnije resenje?
[ gmanrapp @ 06.01.2012. 20:24 ] @
Jos neko? Tdjokic, jel tu? :)
[ daxygaga @ 19.06.2013. 16:58 ] @
Pozdrav, imam Vivax cool ACP-09PT25HC pokretnu klimu, stariji model. Kupila sam je kao polovnu od prijatelja. Propisno je montirana sa izduvnim crevom i zadovoljna sam kako hladi prostoriju (lokal) na suncanoj strani od 11m2. Medjutim ne znam zasto ne mogu da podesim sobnu temp.koju ja zelim, tj.na predvidjenim dugmicima to i uradim, npr.na 27 stepeni ali se posle par sekundi na displeju pojavi temp 29 ili 30 ili 31 stepen. I koliko god ja puta podesavala zeljenu temperaturu, na displeju se uvek vraca jedna od ove tri... Napominjem da je podesena na Cool mode , Low jacinu i super hladi ali ne znam na kojoj temperaturi. Ne izbacuje nikakvu gresku. Da li neko ima odgovor kako da na displeju ostane izabrana temperatura?
[ mr Jozza @ 21.07.2013. 20:19 ] @
To sto ti pokazuje je trenutna temperatura u prostoriji, i trebala bi da opada kako klima hladi, i da se posle izvesnog vremena smanji na nivo podesene temperature.
[ NNLO @ 29.05.2014. 12:58 ] @
Pozdrav ljudima na ovoj zaboravljenoj temi !
U dilemi sam. Kuća mi ima odličan izolacioni sistem, prizemlje ne može da se ugreje tokom dana ni po najvećim vrućinama . Sa spratom("visoko potkrovlje") je nešto drugačija situacija.Kosa ploča(iako ima izolaciju) i prozori mi greju sobu.Kada su ekstremne temp.u njoj postaje nepodnošljivo. Prenosiva klima mi deluje kao idealno rešenje,mogu da je priključim na odžak, a za nju bih se opredelio i da mogu nekada da je spustim u prizemlje..Zbog toplih noći,luftiranja...Ipak, van ovog foruma nisam čuo ni jednu lepu reč o ovakvom načinu hlađenja ..
Da li je sistem ove 2014 godine napredovao??. Gledao sam neku Vivax. od 300€ , 12000btu.(što se knap uklapa u kvadraturu moje sobe).
Hvala unapred.