[ dejan @ 09.05.2004. 18:19 ] @
Proslog leta napravio sam saobracajni prekrsaj i trebalo je da platim kaznu. Dan-dva kasnije to sam i ucinio uplatom na tekuci racun (kako je pisalo u kazni) medjutim juce mi je stigao poziv za sud zbog neplacene kazne...

Sva sreca priznanicu sam sacuvao ali sta sada da radim? Da se samo pojavim na sudu u to vreme, da jurim nesto ranije ili nesto trece? Takodje, da li je mozda bilo potrebno poslati fotokopiju priznanice na adresu mup-a?
[ Saburo Sakai @ 09.05.2004. 18:46 ] @
Pa trebao si da odeš do njih sa priznanicom da si platio kaznu i oni tebi (panduri) da daju takođe priznanicu da platio, ovako oni su samo iščitali da se njihovo stanje na računu povećalo, za tvoju kaznu, ali ko je platio ?(misle, neki darodavac, he he).
Svejedno mislim da se ovo računa kao da nisi platio kaznu~~~
[ Gojko Vujovic @ 09.05.2004. 18:48 ] @
Pojavi se u to vreme kad je naznačeno kod sudije za prekršaje i reci da si već platio kaznu. Obavezno ponesi dokaz o tome. Ako nešto budu zavlačili i opet te pozivali umesto da prekinu postupak, možeš da se žališ i tako to.

I saznaj da li je presuda već doneta (tj. jesi li potpisivao nešto ili ne? ako nisi, ne mogu da je donesu a da prethodno ne daješ izjavu sudiji za prekršaje.. tj mogu ako se ne odazivaš na poziv neko vreme)... dakle daj malo više detalja o celoj stvari.
[ dejan @ 09.05.2004. 19:30 ] @
Citat:
Gojko Vujovic:
I saznaj da li je presuda već doneta (tj. jesi li potpisivao nešto ili ne? ako nisi, ne mogu da je donesu a da prethodno ne daješ izjavu sudiji za prekršaje.. tj mogu ako se ne odazivaš na poziv neko vreme)... dakle daj malo više detalja o celoj stvari.

Potpisao sam juce da sam primio poziv?! Znaci tek treba da idem na saslusanje kod gradskog sudije za prekrsaje...
[ Gojko Vujovic @ 09.05.2004. 19:42 ] @
Mislio sam da li si potpisivao nešto na licu mesta kada ti je policajac pisao kaznu?
[ McKracken @ 09.05.2004. 19:54 ] @
Ako si uplatio, pojavi se sa kopijom uplatnice. Nikako im ne ostavljaj original, jer imaju obicaj da zaborave da su je dobili pa da te cimaju ponovo.
[ superbaka @ 09.05.2004. 20:39 ] @
ej... mnogo gledate americke filmove... nije ti to krivicni postupak nego prekrsajni!
samo ponesi tu priznanicu i ne lupaj glavu... ti si platio, to je njihova greska sto nije evidentirano... moze da se desi da ti preporuce neku glupost (citaj: da ti zavrsis nesto sto bi oni trebali) ali ih samo odjebi... nisu oni ludi da pokrecu neki postupak i da se bakcu uopste sa tim kad ti imas neoboriv dokaz...
[ Gojko Vujovic @ 09.05.2004. 20:56 ] @
Šta smo mu mi to rekli što ti liči na krivični postupak i američke filmove?
[ random @ 10.05.2004. 11:42 ] @
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~random/pub/fun/imer-kazme.ogg
[ veseliz @ 10.05.2004. 12:59 ] @
Da li neko zna za koje vreme posle prekrsaja, stize poziv od sudije?

ranije je bilo skoro godinu dana, pa kada su pre neku godinu povecali kazne, svelo se na najvise 2 meseca, to sam iz raznih izvora zakljucio! Ali me zanima, kakva je situacija sada?
[ pctel @ 10.05.2004. 13:57 ] @
uvek je tako bilo...
pre poskupljenja sudije nece da rade, a kad poskupi, onda rade i prekovremeno, pa vrlo brzo pozavrsavaju sve... a onda sede i cekaju sledece poskupljenje...
[ Gojko Vujovic @ 10.05.2004. 14:28 ] @
Da, tu stvarno nema pravila. Zna to i da potraje.
[ UroS @ 10.05.2004. 15:54 ] @
A kako znaš da ti je taj poziv stigao baš zbog tog prekršaja i te neplaćene kazne? Možda si napravio neki prekršaj pa ti je žandar zapisao tablice i napisao prijavu. Moj brat tako jednom nije platio kaznu pa mu je posle godinu i po dana stigao poziv za sud na kome su mu rekli da nije platio da će mu poslati uplatnicu pa da plati. I evo prođoše 2 i po godine i ništa.

Po nekim zakonima ukoliko se prekršajna prijava ne pokrene u roku od godinu dana slučaj zastareva, a ako se ne reši u roku od 2 godine takođe zastari. Tako da kod nas uz 2 žalbe lako dolazi do zastarevanja i tako isteraš pravdu.
[ Jumbrowsky @ 10.05.2004. 20:30 ] @
He, he... desava se Schvabama da naprave gresku a kamoli nasima... zivim u Austriji a posecivao sam tada prijatelja u Nemackoj i bio sam kaznjen 20 Maraka (platio sam na lice mesta) jer mi je isteklo vreme za parking... nakon 2 Meseca dobijem pismo od njih iz Nemacke! da moram da platim kaznu ali ovj put skoro 50 Maraka... sva sreca sto sam cuvao tu priznanicu od policajca... nazvao sam ih, procitao im SR. Broj i rekli mi da bacim to sto sam dobio.
[ dejan @ 10.05.2004. 22:19 ] @
Napominjem samo jos jednom da necu da izbegnem placanje -- naprotiv, sve sam PLATIO na vreme. Samo necu da nagrabusim zbog njihovih gresaka.

@UroS
Dobio sam u pozivu i ceo zapisnik (dana tog i tog, u toliko i toliko casova.... kako vec to ide).

@veseliz
Evo, proslo je tacno 10 meseci od prekrsaja.

@Jumbrowsky
Nekako u svabsku policiju/pravosudje imam vise poverenja :)
[ Marko_L @ 12.05.2004. 19:26 ] @
Ma Deki, rekao si da si sačuvao priznanicu.U čemu je onda problem, ne mogu ti ništa.Ili odeš sa tom priznanicom na zakazano ročište i objasniš u čemu je stvar ili sačekaš da pošalju nekog po tebe pa onda objašnjavaš.Mislim da ti je prva solucija mnogo bolja u smislu što će te manje cimati.Mislim, u pitanju je običan saobraćajni prekršaj, a ne teško krivično delo, tako da sigurno neće slati interventnu po tebe ili nešto slično.Ali pošto si se već izjasnio da ne bežiš od pomenute kazne i da si je uredno platio, onda fino na sud, pokažeš im priznanicu i ne misliš, a oni nek rešavaju između sebe ko se zaje*o.
[ Mladen_VR @ 10.09.2006. 19:06 ] @
Zanima me kolika je kazna ukoliko vas zaustavi policajac a da vam skuter nije registrovan i da pri tome ne mate PSP?

I kako se placaju kazne?

Da li se nose u SUP?

Molim za brzi odgovor.Jako mi je bitno,

Hvala puno
[ ventura @ 10.09.2006. 19:29 ] @
Mislim da je 10,000 dinara trenutno kazna za neregistrovan auto... A za skuter ne znam...
[ Mladen_VR @ 10.09.2006. 19:42 ] @
a koliko je za PSP?
[ marijareina @ 27.07.2007. 20:35 ] @
Pozdrav,

Kupila sam skuter pre 4 dana, predala za tablice, medjutim malopre me je zaustavila policija, i napisala mi zapisnik gde kaze da sam vozila neregistrovano vozilo. Ne pise ni za kaznu ni za placanje, nista. Niti mi je policajac nesto rekao. Zanima me da li neko zna sta da ocekujem? Jel ce da mi posalju neki poziv, ili...?
[ Lesli Eldridz @ 27.07.2007. 22:23 ] @
Pa ako ne platis kaznu, da ocekujes poziv kod sudije za prekrsaje. Odlazak tamo mozes neko vreme da izbegavas saljuci opravdanja, te bolesna si, te na putu si itd. E, kad konacno odes tamo, onda mozes da probas da se vadis na clan 44 Zakona o prekrsajima:

Citat:
Clan 44 , Opomena

Umesto novcane kazne za prekrsaj moze se izreci opomena ako postoje okolnosti koje u znatnoj meri umanjuju odgovornost ucinioca, tako da se moze ocekivati da ce se ubuduce kloniti vrsenja prekrsaja i bez izricanja kazne.

Opomena se moze izreci i ako se prekrsaj ogleda u neispunjavanju propisane obaveze ili je prekrsajem nanesena steta, a ucinilac je posle pokretanja postupka, a pre donosenja presude ispunio propisanu obavezu, odnosno otklonio ili
nadoknadio nanesenu stetu.


E sad, kako su oni krvozedni na pare, mozda ovo i ne upali, ali kako god, ako te odrape, onda posle idi na odugovlacenje, cisto da ne bude po njihovom. Prvo ulozi zalbu na prvostepenu presudu, jer je to tvoje pravo i ne kosta nista, a kazna u drugom stepenu ne moze da se poveca nego samo da se smanji. Pa onda kad i ako ti je odbiju, trazi placanje u ratama, na osnovu clana 34. stav 2 Zakona o prekrsajima i clana 36. stav 2 istog zakona. Ovo moze da se vuce i par godina, ali sta ima veze, to je dobro za njih. Neka zarade za lebac.
[ hakinen @ 27.07.2007. 22:50 ] @
Aj kad smo vec ovde, objasni mi kako se pisu zalbe, i kako se predaju!
[ Lesli Eldridz @ 27.07.2007. 23:22 ] @
Zalba se predaje tako sto je predajes na pisarnici, ili se salje preporucenom posiljkom, sa pozivom na broj predmeta koji se napise na koverti.

Treba u zaglavlju napisati kome se salje zalba (to pise u prvostepenoj presudi) , pa onda ide rec "preko" u novom redu, pa ispod naziv organa koji je doneo prvostepenu presudu. Onda ispod napises zasto se zalis i sta trazis, sa clanovima zakona na koje se pozivas.

Bolje je kad se zalis na visinu kazne ili nesto, nego na nepravilnosti u postupku. Ako se zalis na nepravilnosti prilikom postupka, postupak mora da se ponovi, pa je zato verovatnije da ce da ti odbace zalbu, dok zalbu na visinu kazne nekad i prihvate.

Evo primeri.

Zalba zbog nepravilnosti prilikom postupka

Citat:
Veću za prekršaje
preko
Gradskog sudije za prekršaje

Predmet: Žalba na rešenje br. 1-Up br. 121/07 od 01.01.2007. godine

Ulažem žalbu na rešenje br. 1-Up.br. 121/07 doneto dana 01.01.2007. godine od strane gradskog sudije za prekršaje – sudije Milice Milić, zbog učinjenog prekršaja iz člana 226. st. 1 tač. 4. Zakona o osnovama bezbenosti saobraćaja na putevima, a kojim sam oglašen krivim za učinjeni prekršaj i izrečena mi je novčana kazna u iznosu od 7.000 dinara kao i uslovna zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 meseca. Rešenje mi je uručeno dana 10.01.2007. godine.

Žalbu ulažem jer smatram da je činjenično stanje nije utvrdjeno pravilno tj. da sud nije uzeo sve činjenice u obzir koje su relevantne za utvrdjivanje moje krivice. Naime, za vreme sudjenja svedok Pera Peric je bio sprečen zbog toga što je bio na putu u inostranstvu a upravo je on bio svedok da brzina kojom sam vozio auto nije prelazila ograničenje kako je to u prijavi navedeno. U prilogu vam dostavljam potpisanu i od nadležnog organa overenu izjavu svedoka Pere Perića u kojoj se navodi činjenice koje su relevatne za pravilno utvrdjivanje činjeničnog stanja.

Verujem da ćete pažljivo pročitati moju žalbu, sagledati nove dokaze koje vam dostavljam i prvobitno donetu presudu ukinuti. Unapred zahvaljujem.

U Beogradu,
dana 14.01.2007. godine.

Prilog: Izjava Pere Perića

PODNOSILAC ŽALBE

_______________________
Mika Ilic
ul. Pere Perića br. 2 - Beograd


Zalba zbog visine kazne

Citat:
Veću za prekršaje
preko
Gradskog sudije za prekršaje

Predmet: Žalba na rešenje br. 1-Up br. 121/07 od 01.01.2007. godine

Ulažem žalbu na rešenje br. 1-Up. br. 121/07 doneto dana 01.01.2007. godine od strane gradskog sudije za prekršaje – sudije Milice Milić, zbog učinjenog prekršaja iz člana 226. st. 1 tač. 4. Zakona o osnovama bezbenosti saobraćaja na putevima, a kojim sam oglašen krivim za učinjeni prekršaj i izrečena mi je novčana kazna u iznosu od 7.000 dinara kao i uslovna zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 meseca. Rešenje mi je uručeno dana 10.01.2007. godine.

Smatram da je činjenično stanje pravilno utvrđeno kao i da sam odgovoran za učinjeni prekršaj što sam i priznao na saslušanju kod sudije. Žalbu ulažem zato što smatram da je iznos novčane kazne velik obzirom da sam bez stalnog zaposlenja kao i da sam otac dva maloletna deteta od 2 i 3 godine. Moj problem je što većinu novca dajem za izdatke vezane za decu (hrana, oblačenje, pelene) te bi plaćanje novčane kazne u ovolikom iznosu predstavljao veliki problem za moj kućni budžet i sigurno bi se odrazio na svakodnevni život moje dece i mene.

Verujem da ćete pažljivo pročitati moju žalbu i sagledati finansijsku situaciju u kojoj se moja deca i ja nalazimo, te da ćete iznaći način da se novčani iznos kazne smanji ukoliko je to moguće. Unapred zahvaljujem.

U Beogradu, dana 14.01.2006. godine.

PODNOSILAC ŽALBE
_______________________
Mika Ilic
ul. Pere Perića br. 2 - Beograd


E sad, ako hoces da odugovlacis u prvom stepenu, mozes da odlazes rocista kao sto sam napisao, uz pomoc raznih opravdanja, pa onda, mozes da trazis da se dopuni zahtev za pokretanje postupka, ako nije do detalja napisano gde si i u koje vreme prekrsaj pocinio. Pa onda, ako hoces da budes bezobrazan, mozes i svoj potpis na zapisniku da osporavas, ali, sve uvek pismeno, sa pozivom na broj predmeta. Mozes cak da budes i hiper drzak pa da trazis suocenje sa podnosiocem prijave, tj. pandurom. Oni obicno nikad ne dodju, a vreme ide. Ako uspes da odugovlacis dve godine, prekrsaji posle tog roka idu u apsolutnu zastarelost, to jest ne mogu da donesu presudu. Ali to ako uspes. Ako ne uspes, opet nema veze, bar si ih smarao.
[ hakinen @ 27.07.2007. 23:50 ] @
Pitam jel sam napravio prekrsaj 2006. u aprilu, do sada sam imao suceljavanje sa pandurom 3. puta i pandur se nije odazivao ni na jedno od njih, na moje pitanje sta dalje, sudinica kaze da sad ide sezona godisnjih odmora pa cemo da vidimo!
U svakom slucaju ostalo je jos 9 meseci do isteka 2 godine, pa cisto da znam, bar ako me osudi da ih iscimam jos malo!
[ Lesli Eldridz @ 28.07.2007. 00:31 ] @
Pa nista, kad prodje sezona odmora izbegnes par rocista, pa onda ako donesu presudu ulozis zalbu, a posle ako ti zalbu odbiju, posaljes zahtev za placanje u ratama, i to bi trebalo da izgura tih devet meseci, sa obzirom na to da su oni uvek zatrpani predmetima. Ako posle hoce da ti naplate kaznu, ti se pozoves na apsolutnu zastarelost, isto pismeno, i to je to.
[ luka-d @ 01.09.2010. 09:05 ] @
I ja sam prekjuce dobio zapisnik za nepropustanje pesaka perko pesackog. Dobio zapisnik i sad posto mi je to prvi prekrsaj pitam ja njega sta sad kolko kosta ta kazna kad da platim itd. On ce ti meni to ako vam stigne pa onda. Predpostavljam da je to poziv za sudiju za prekrsaje.
[ daywalkerzr @ 01.09.2010. 12:22 ] @
Dobices 2 poena
[ luka-d @ 01.09.2010. 12:36 ] @
A koliko je ono maksimalno bodova dozvoljeno dobiti u dozvolu.
[ zasun @ 01.09.2010. 13:06 ] @
Citat:
luka-d: A koliko je ono maksimalno bodova dozvoljeno dobiti u dozvolu.


Oduzima ti dozvolu ako zaradiš 18 negativnih poena u roku od ne znam koliko meseci posle čega ćeš morati ići na kompletno polaganje vozačkog ispita i teorijski i praktično naravno uz lični trošak.

http://www.novosti.rs/vesti/na...l:261545-Poeni-daleko-od-kazne

http://www.automobilizam.net/k...i-u-novom-zakonu-o-saobracaju/

[Ovu poruku je menjao zasun dana 01.09.2010. u 14:43 GMT+1]
[ daywalkerzr @ 01.09.2010. 13:41 ] @
http://www.informer.co.rs/kazneni-poeni.html
[ luka-d @ 01.09.2010. 22:21 ] @
Aha svaki prekrsaj - kazneni bodovi vaze 24 meseca od dana pravnosnaznosti odluke o prekrsaju.
[ luka-d @ 20.12.2010. 12:52 ] @
Evo danas mi stigo poziv za sudiju za prekrsaje da se javim 27.dec.2010 godine negde u VII Sumadijski trg br.2. Sta mogu da ocekujem. To je onaj prekrsaj za ne propustanje pesaka na pesackom prelazu.


[Ovu poruku je menjao luka-d dana 20.12.2010. u 15:35 GMT+1]
[ deki77 @ 20.12.2010. 14:40 ] @
Citat:
luka-d: Evo danas mi stigo poziv za sudiju za prekrsaje da se javim 27.dec.2010 godine negde u VII Sumadijski trg br.2. Sta mogu da ocekujem.

Sve zavisi koji je clan zakona.
napisi..
[ luka-d @ 20.12.2010. 21:17 ] @
To je onaj prekrsaj od pre par meseci vec sam pisao cini mi se al nema veze evo ponovo. U opisu pise da nisam propustio pesaka na pesackom a to je Clan 332 stav 1 tacka 43 novog zakona. Ja se ubi trazeci po netu i to sto su oni tacno napisali nema nigde.
[ deki77 @ 20.12.2010. 21:33 ] @
clan 332 stav 1 tacka 43
-" vozac koji ne prilagodi brzinu tako da moze da se zaustavi ispred pesackog prelaza ili ne vodi racuna o pesacima kada se ukljucuje na bocni put..
3poena 6000-20000din bez oduzimanja dozvole..
[ luka-d @ 20.12.2010. 22:31 ] @
Otkud sad tri nije li za tako nesto bilo dva boda al ajd nema veze nek je i tri boda a gde si to pronasao ako nije tajna ja danas trazio i nista sve nesto clan 332 pa onda ispod opet clanovi nigde stava i tacke koja se pominje kod mene.
[ qazqaz @ 21.12.2010. 03:29 ] @
Ne razumem zašto je sporno da platiš kaznu? Moja savet: sad plati, a sledeći put na vreme misli.
[ toxicMaster @ 21.12.2010. 08:52 ] @
Ja cekam jednu kaznu za prekoracenje brzine i nista jos nije stiglo vec 3 meseca. Zna li neko koliki je rok za urucenje poziva? Ta adresa koju su mi zapisali nije moja vec sam tu samo prijavljen. E sad, mog prezimena nema na interfonu, a nisam siguran da imaju broj stana.
[ deki77 @ 21.12.2010. 10:20 ] @
nema veze zapisao ti je tablice u izvestaju,Kao i JMBG.Oni to prvo proveravaju..
meni je adresu stavio "bivsu" ali mi je kazna stigla na novu adresu
[ luka-d @ 21.12.2010. 10:44 ] @
Nije sporno to platicu kaznu *ebi ga nisam pustio pesaka na malo specifican nacin ali ga nisam propustio. Nego sam se malo poplasio da budem iskren ovo mi je prvi put da idem tamo pa zato pitam sta moze da me ocekuje.
[ toxicMaster @ 21.12.2010. 11:36 ] @
Ok, pretpostavljam da im je administracija jako spora. Postoji li rok u kome poziv mora da bude urucen, 6 meseci, godina? Da li se nekome desilo da kazna zastari i posle koliko vremena?
[ ivan_sim @ 21.12.2010. 20:36 ] @
Koliko ja znam zastareva za 2 godine.
[ Gremlinbg @ 14.10.2011. 12:55 ] @
imam jedno pitanje pre nekoliko dana me je pandur zaustavio sa skuterom 50 kb i nije mi bio registrovan,nema tablicu i napisao mi je kaznu ali je pogresio broj sasije da li ja nesto mogu da uradim povodom toga ili ne ili cu morati da platim kaznu?
[ Predrag Supurovic @ 14.10.2011. 13:11 ] @
A što ne bi platio kaznu?
[ Marko_L @ 14.10.2011. 13:36 ] @
Citat:
imam jedno pitanje pre nekoliko dana me je pandur zaustavio sa skuterom 50 kb i nije mi bio registrovan,nema tablicu i napisao mi je kaznu ali je pogresio broj sasije da li ja nesto mogu da uradim povodom toga ili ne ili cu morati da platim kaznu?

Pa naravno da ćeš morati da platiš kaznu, jer nije on pisao kaznu skuteru pa da je bitan broj šasije, nego tebi, što znači da su bitni tvoji lični podaci. A to za broj šasije ne bi bilo loše da tražiš da se ispravi, da ne bi još ispalo da su ti upisali broj šasije nekog kradenog skutera :)
[ Gremlinbg @ 14.10.2011. 15:25 ] @
zato sto mi je drug uhvacen isto al sa kolima i pogresili su mu broj tablice i i podneo zalbu da navedeni auto sa reg oznakama nije njegov auto nego pitaj boga koji i nije platio kaznu.alo posto nista ne mogu da uradim kolika bi kazna bila odprilike?
[ CoyoteKG @ 14.10.2011. 16:38 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: A što ne bi platio kaznu?

glupo pitanje...

Možda zato što bi te pare mogao da potroši na nešto lepše?

[ Predrag Supurovic @ 14.10.2011. 17:25 ] @
Da je hteo da ih troši na nešto lepše, ne bi vozio neregistrovan motor.
[ deki77 @ 14.10.2011. 22:05 ] @
A sta ste mislili vi koji zelite da vozite ne registrovana vozila,da ce to u nedogled tako.Moj komsija vozi vec ko zna koliko god. bez registracije.Pa vec sledece godine isti taj pandur, dovoljno ce biti da prodje pored vozila i pogleda nalepnicu.Ako je istekla a nije registrovano vozilo,ili te uoci da vozis. bye bye.
Verujem da ce od januara stupiti na snagu i ona fora ako ti je istekla reg.auto nesme da se nalazi na ulici,samo privatan posed,garaza.No ima jos fore.A mozda prolongiraju do maja posle izbora.Ako su mogle gume pa moze i bez registrovanja
[ Gremlinbg @ 15.10.2011. 16:43 ] @
ja taj skuter sam vozio do prodavnice koja mi je udaljena 2 km nikad nigde drugde nisam isao sa njim i uhvatili su me ispred kuce bukvalno a ne u saobracaju.nisam sigurno zeleo da placam kaznu.zato pitam koliko bi izasla kazna da znam za koliko da ga prodam
[ CoyoteKG @ 15.10.2011. 17:01 ] @
ma naravno da se slazem da mora da se postuje zakon i da se registruje skuter. I ja moram moj auto da registrujem, to je valjda normalno. Nego covek pita jedno pitanje, a dobija totalno nebitan odgovor za njegovo pitanje "A što ne bi platio kaznu?".
[ Gremlinbg @ 15.10.2011. 18:23 ] @
jel moze neko da mi odg na pitanje?nije bitno platicu kaznu nefo ocu da znam kolika bi bila od prilike po novom zakonu?
[ vidik @ 29.10.2011. 10:54 ] @

Nadam se da sam na pravom mestu. Naime interesuje me da li je negde u nekom propisu navedeno koji momenat se uzima kao početak izvršenja prekršaja koji se vezuju za vožnju motornog vozila (npr.bez dozvole, u alkoholisanom stanj i sl.). Da li momenat kad uđetete u automobil (bez startovanja motora), da li momenat stavljanja kontak ključa u bravu bez startovanja, da li momenat startovanja motora bez pokretanja vozila ili samo pokretanje vozila. Hvala unapred.
[ mrkii @ 29.10.2011. 11:21 ] @
Haha, pa nisu te valjda kaznili za voznju u alkoholisanom stanju a ti jos nisi ni krenuo?
Posle kazu da je nasa policija neefikasna :)

Ali stvarno interesantno pitanje. Tako i pljackas banke koga su brzo savladali moze da pita da li se za pljacku smatra vec kada stavis na masku u kolima, da li kada izadjes iz auta i krenes ka banci, da li kada udesjes u banku, da li kada viknes "ovo je pljacka" ili tek kada izadjes sa parama?

[ vidik @ 29.10.2011. 18:03 ] @
Nije u pitanju lično iskustvo. Taj momenat kad je prekršaj izvršen-učinjen ima u više varijanti. Npr.ako neko sedi na motociklu sa ugašenim motorom bez kacige, da li je u prekršaju, da li je samo sedenje u vozilu sa ključevima u kontakt bravi sa ugašenim motorom, a nemaš voz.dozvolu isto prekršaj. Ima još primera. Jednostavno taj momenat započinjanja radnje prekršaja je vrlo nedefinisan u nekim slučajevima.
[ Gremlinbg @ 02.02.2012. 17:37 ] @
danas sam bio u sudu imao sam prekrsaj za neposedovanje odgovarajuce dozvole a vozio sam skuter od 50 kb bez psp, i rekli su mi da je kazna 100 hiljada i zatvor 15 dana i zabrana polaganja 2 godine da li je to moguce da je kazna za psp?novi zakon je u pitanju
[ anon115774 @ 02.02.2012. 18:49 ] @
Ne mogu da potvrdim da su tacno te cifre koje su ti rekli ali znam da su po novom zakonu kazne za upravljanje vozilom bez odgovaracuje dozvole bas zestoke u odnosu na prethodni zakon i da ide i novcana kazna i zatvor i sta ti ja znam sta jos...
[ deki77 @ 02.02.2012. 21:37 ] @
čl.330 st.1 tač.1
Upravljanje vozilom za koje vozač ne poseduje dozvolu
14 k.p
100.000 – 120.000din
najmanje 15 dana zatvor
8-16mes. zabrana upravljanja

btw ako si vec bio u sudu onda si osudjen imas presudu...tamo lepo pise.
[ anon115774 @ 03.02.2012. 08:50 ] @
A ti nisi nikad bio kod sudije za prekrsaje? :)

Ako je bio u sudu onda je samo saslusan a presudu ce dobiti na kucnu adresu.
[ Zarko Silic @ 04.02.2012. 19:43 ] @
Citat:
deki77: čl.330 st.1 tač.1
Upravljanje vozilom za koje vozač ne poseduje dozvolu
14 k.p
100.000 – 120.000din
najmanje 15 danazatvor
8-16mes. zabrana upravljanja


Za isti ovaj prekrsaj (kategorija F) u Nemackoj se placa kazna od 450 Eura, ili u prevodu: 20% prosecne plate.

Bez kumulativnih kazni.

edit: slova

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 05.02.2012. u 20:24 GMT+1]
[ bttp @ 05.02.2012. 01:34 ] @
Citat:
vidik: Nije u pitanju lično iskustvo. Taj momenat kad je prekršaj izvršen-učinjen ima u više varijanti. Npr.ako neko sedi na motociklu sa ugašenim motorom bez kacige, da li je u prekršaju, da li je samo sedenje u vozilu sa ključevima u kontakt bravi sa ugašenim motorom, a nemaš voz.dozvolu isto prekršaj. Ima još primera. Jednostavno taj momenat započinjanja radnje prekršaja je vrlo nedefinisan u nekim slučajevima.

Definisan je a počinio si prekršaj onog trenutka kad si se uključio u javni saobraćaj, a nemaš dozvolu/kacigu/pijan si itd. Ovi tvoji gore nisu u prekršaju.
[ skymobile @ 09.02.2012. 13:00 ] @
Na pocetku primenjivanja novog ZOBS-a, kazna za vozu bez odgovarajuce kategorije je bila 15-45 dana zatvora i kazneni poeni, znaci nije moglo da se plati. Nakon nekog vremena su to prepravili da moze da se plati, od 100k do 120k dinara ili zatvor a kazneni poeni su ostali.
Jedan moj prijatelj je proslog leta kupio neki motor, enduro neki i krenuo da ga doveze do kuce, nekih 2km. Bila je noc, saobracajna patrola ga zaustavi i napise mu Zapisnik o izvrsenoj kontroli saobracaja u kom su naveli da je pocinio 5 prekrsaja i to za voznju bez dozvole za A kategoriju, neispravna signalizacija, neregistrovan motor, voznja bez kacige i kao slag na tortu, frajer vozio trotoarom. Mislim da je nesto oko 150k dinara platio kaznu, jedva se iscupao da ne zaglavi zatvor.
@Gremlinbg
Na zalost tako je.