[ iki x @ 15.05.2004. 19:41 ] @
Da li neko ima iskustva sa uvozom automobila iz Nemacke?
Gledao sam na netu, kola su osetno jeftinija nego kod nas...Fiat Punto 1998 god. 3000 eura

Ako neko ima bilo kakve informacije....Hvala
[ DeLacy @ 15.05.2004. 20:46 ] @
Uračunaj na tu cenu transportne troškove (oko 500 evra), carinu (20% od onog što carina proceni koliko ti auto vredi), porez (20% od osnovice+carine) i troškove registracije (one silne takse za puteve).
To ti izađe u najboljem slučaju oko 4800 evra, bez da išta radiš na autu.

Mene je auto koštao 2300 evra u Nemačkoj, ovde sam ga (sa popravkom) završio za 5500, pa ti sam prosudi da li je jeftino.

[mod: izbačen nepotreban citat]

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 16.05.2004. u 01:11 GMT]
[ iki x @ 15.05.2004. 21:28 ] @
Zar carina i porez na polovna vozila nisu 10% ,kako ovi na carini mogu da procenjuju, zar nemas neki papir koliko si ga platio, ili sam nesto pobrkao ....
Za transport si dao 500€, kako si ga transportovao ?
Zasto ga nisi vozio?
Kako se odjavljuje vozilo ?


Izvini ako te davim ,ali ovo mi je jako bitno !
[ VRKY @ 15.05.2004. 21:48 ] @
Moj stric kupio je u Njemačkoj BMW Z3 ,našao ga je dosta jeftino,ali veli da je platio dosta carine.
[ DeLacy @ 15.05.2004. 22:58 ] @
Citat:
iki x:
Zar carina i porez na polovna vozila nisu 10% ,kako ovi na carini mogu da procenjuju, zar nemas neki papir koliko si ga platio, ili sam nesto pobrkao ....
Za transport si dao 500€, kako si ga transportovao ?
Zasto ga nisi vozio?
Kako se odjavljuje vozilo ?

Izvini ako te davim ,ali ovo mi je jako bitno !


Izgleda da si nešto pobrkao, jer carina i porez zajedno izađu 44%, ne 10%. Na teretna vozila (kombije i pikapove) ne ide porez, već samo carinska stopa od 20%.

Carina vrši procenu vozila po njihovoj knjizi, i u zavisnosti od stanja - ako je oštećeno ili prešlo puno kilometara, smanjuje se osnovica, zbog toga preprodavci podižu kilometražu i skidaju branike, da izgleda kao slupano.

U srećna vremena carina u Subotici je priznavala račun, pa koliko god da piše, ali odavno više ne, već sva vozila idu na procenu. Prisustvovao sam sceni kada je Amidža (vidim da si iz NS, verujem da znaš o kome pričam) na subotičkoj carini uvozio novog Poršea Kareru, a na fakturi je pisalo nešto sitno, npr. 5000 DM - naravno, nisu mu priznali račun, već je procena išla po knjizi. Da, zaboravio sam da ti napomenem da treba još da platiš i špediterske troškove (oko 100 evra) i troškove ležarine na carini (oko 50 evra) dok ti ne pregledaju auto .

500 evra sam dao za transport na prikolici i završavanje svih papira u Nemačkoj - franko auto na carini, mada je auto prvo stigao do mene kući da ga pogledam. Nisam vozio auto jer nije bio u voznom stanju, mada bi to izašlo za nijansu jeftinije.

Ukoliko si i dalje zainteresovan za uvoz, javi mi se na private mail, mogu te povezati sa čovekom koji sređuje te stvari, i koji je meni završio auto.
[ Nemanja Jakovljevic @ 16.05.2004. 10:32 ] @
pazi, carina ukoliko smatra da je faktura lazna, moze da uzme i da proceni vozilo, i da smesti cenu koju zeli.

drugo, porez placas na osnovu fakture, ne placa se na vrednost koju ti proceni carina, i ako se dobro secam ne placas na carinu porez, nego samo na ono sto pise na fakturi
[ NikolaVeber @ 16.05.2004. 12:41 ] @
Sve u svemu razlika u odnosu na kola kupljena u Jugi kod nekog od vecih uvoznika (razlika u ceni) nebi trebala da bude prevelika, a cimanje je neuporedivo vece...
[ DeLacy @ 16.05.2004. 20:02 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
pazi, carina ukoliko smatra da je faktura lazna, moze da uzme i da proceni vozilo, i da smesti cenu koju zeli.

drugo, porez placas na osnovu fakture, ne placa se na vrednost koju ti proceni carina, i ako se dobro secam ne placas na carinu porez, nego samo na ono sto pise na fakturi


Davno sam uvozio auto (Dec. 2001), i koliko se sećam, tada su mi priznali iznos na fakturi, tako da sam ja po tom iznosu platio i carinu i porez. Porez sam platio na iznos sa fakture + carinu. Tako je carina bila oko 800 maraka, a porez oko 1000 - dakle, sve ukupno 1800 maraka ili 44 % vrednosti sa fakture. Jebala ih zastava.
[ MaRaToNcI @ 16.05.2004. 22:07 ] @
najisplatnije je : nadjes auto preko web-a (www.mobile.de) uplatis kaparu SWIFTom covek ti posalje poziv (da dobijes papire za ulazak) kupis auto , zool tablice, 44% carina i porez, i ustedis (ili zaradis na prodaji) 1000-2000 ( za jeftinija vozila)
[ pctel @ 16.05.2004. 23:29 ] @
Citat:
iki x:
Da li neko ima iskustva sa uvozom automobila iz Nemacke?
Gledao sam na netu, kola su osetno jeftinija nego kod nas...Fiat Punto 1998 god. 3000 eura

Sumnjam da ce ti se isplatiti da se bakces sa time...
halo oglasi br 274:
"FIAT Punto (1998), bordo metalik, odlično stanje, 2xairbag, servo, CB, el.podizači, plaćeni carina i porez, na ime kupca, 2.950 EUR, fiksno."
[ popeye @ 17.05.2004. 00:19 ] @
Da, bode oci u kategoriji do 3k, zar ne? Da li je neko saznao sta mu fali?
[ iki x @ 17.05.2004. 22:03 ] @
Hvala svima na informacijama.
Sta mislite vredi li uzeti novog juga (oko 4000€ ipak novo je novo :)

[ McKracken @ 17.05.2004. 23:35 ] @
Nova kola su nova kola. Yugo ne upada u tu kategoriju... Ko je kupio novog zakopao se u crnu zemlju ....
[ pctel @ 17.05.2004. 23:40 ] @
Verovatno ce mnogi reci da ne vredi, ali mislim da na to pitanje mogu odgovoriti samo oni koji su vozili juga. Ja sticajem okolnosti nikada nisam vozio Juga, pa necu ni odgovoriti.
[ slovas @ 21.05.2004. 12:50 ] @
Nova kola su nova kola, kako kaze McKracken, ali Yugo nisu ni nova, ni kola. Zato je verovatno bolje da kupis i Delboyev i Rodnijev trotockas jer, ako nista drugo, vise podseca na automobil od Yuga.
[ salec @ 21.05.2004. 14:38 ] @
Ozbiljan odgovor bi bio:

Proveri šta sve možeš da dobiješ za 4000€.

Novo znači da je na početku radnog veka, pa je pouzdanost komponenti skoro na vrhu. Kažem skoro, zato što neki delovi će pocrkati u ranim fazama svog života (period "dečijih bolesti") zbog grešaka u proizvodnji, neprimećenih defekata u materijalu a i zbog toga što je specifikacija nerealna ili nije poštovana. Kad pocrka sve čemu je bilo suđeno da crkne, dalje bi trebalo da bude relativno OK. Yugo, objektivno, redovno ima puno dečijih bolesti, verovatno zato što im je kontrola kako međufazna, tako i izlazna, neodgovarajuća. Majstori kažu "Zastava živce kida, mada je jeftina za održavanje".

Sa druge strane, neki polovni uvezeni automobili su pouzdaniji od relativno novijeg Yuga, zato što su njihove projektovane pouzdanosti veće i tokom perioda normalne eksploatacije se manje kvare. Međutim, sa vremenom i amortizacijom, tj. kilometražom (koja je skoro redovno falsifikovana), sistem, tj. automobil, približava se fazi istrošenosti kada pouzdanost najednom rapidno pada i kola su skoro stalno neispravna, svaki put iz drugog uzroka (jer su svi delovi projektovani da potraju otprilike isti vek i svi su dotrajali skoro istovremeno). Treba naravno imati u vidu da se neki delovi amortizuju više u proporciji sa pređenim putem, a neki više u proporciji sa vremenom, a dizajneri su baratali sa nekim proesečnim režimom eksploatacije, tj. nekim zamišljenim prosečnim dnevno pređenim putem. Elem, (strani) vlasnici koji cene svoj novac, ako nisu besni, u smislu da prodaju automobil samo zato što se pojavio noviji model, prodaju automobile onda kada su oni blizu (pre) tačke kada dolazi do pada pouzdanosti (i tržišne vrednosti). Naravno, oni ne znaju da li će automobil možda raditi besprekorno još duže vreme, oni idu na sigurno. U svakom slučaju, što manje platiš automobil kada ga kupuješ, manje si na gubitku kada ga prodaješ (ovo je bilo u fazonu "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti" :) ).

Ja vozim keca kojeg sam kupio novog ali sam ga platio tada oko 3000€ (u svoju odbranu mogu da kažem da je to bilo na kredit i da je tada ovde bilo puno kradenih "stranaca", pa bi takva solucija bila rizična). Nisam nešto mnogo nezadovoljan sa njim, obavlja sve što meni od automobila treba, ali je, dok je bio sasvim nov, imao gomilu propusta a ovi iz njihovog servisa se nisu nešto baš polomili oko njega. Tolike su jajare da mi nisu dali ni komplet alata i sijalica uz njega! Sitem za hlađenje nije imao dovoljno tečnosti za hlađenje, što se nije videlo na prelivnom sudu. Na redovnim servisima su se mučili da montiraju neke ogromne ruske filtere za ulje koji nisu mogli da se fino navrnu, jer nisu imali dovoljno mesta da stanu, pa su obavezno bacali bar po jedan, nov, svaki put. Čim sam završio sa onim redovnim pregledima u garantnom roku, odmah je život bio lakši i dalje nisam imao nekih problema, osim redovnog održavanja (i mojih grešaka kao vozača, čukanja i slično). E, da još i ... akumulator je bio poddimenzionisan (jajare!), zezao me je maltene od prve zime. Trayalove (najjeftinije, pu jajare!) gume, na kojima je došao, nisu baš potrayale, ali Tigarke koje sam kasnije kupovao su OK.

Tako da, moj opšti utisak je da sami Zastavini proizvodi i nisu tako loši, by design, kad bi ih pravila neka savesnija nacija koja ima poštovanja za onog ko ih 'lebom 'rani. Ne znam da li je to posledica toga što i oni sami po defaultu ne misle lepo o sopstvenom proizvodu (kao i mnogi ovde), a smatraju mušterije za nepopravljive ovce koje su "same to tražile", pa se i ne trude, u kom slučaju možda ima teoretske nade za njih kad bi ih neko udostojio poverenja da prave neki "respectable" auto, ili su jednostavno zreli za masovni otkaz.
[ cvekic @ 14.09.2004. 09:59 ] @
ja necu toliko da davim ali
uporedi novog juga i
"bilo koji" strani auto u toj vrednosti (oko 5.000€)
pa ti vidi NISTA NIJE SKUPO kao Yugo )
pozdrav i vozaj se u strancu
[ VladoMNE @ 14.09.2004. 15:01 ] @
Mozda da Kupis DACIU za nekih 5 hiljada?

Rumunska kola, ali je pod Reno-om.

Kazu da nisu losa...

Raspitaj se.
[ roli @ 14.09.2004. 20:07 ] @
Procitah ...pa se slatko nasmijah.Ne znas sta je gore kupiti..novog juga ili polovnjaka od ovih nasih prevaranata sto se nazivaju trgovci autima


MOJ SAVJET: Naci polovan auto na mobile.de,ili jos bolje na oglasima novinskim (ima i net varijanti oglasa).....ti sto prodaju tamo su olicenje postenja u odnosu na nase hendlere, istrgovati ili netom ili telefonom,naci covjeka sa Cro pasosem,platiti mu troskove i castiti ga sa 150 evra da ti doveze takav auto,u medjuvremenu ovdje naci DOBROG SPEDITERA, on je glavna karika u lancu i od njega i njegovih dilova sa tipovima koji se nazivaju carinicima zavisi da li ce ti priznati racun i na koliko eura.A spediter ce te posavjetovati da gore podignes kilometrazu i pripremis servisnu knjizicu, a ako ni to ne uradis...naci ce ti vec on na brzinu servisnu ispecatiranu za 15-ak evra.Troskovi vani su : za odjavu 12 evra,zoll tablice crvene su 120 evra,mogu i zute za 70 ali im osiguranje vrijedi samo u EU ali prolazi i to i gorivo,litar benzina u Svabiji je 1.15,dizela oko 94 centa.Putarine su 7 evra Austrijska vinjeta na 10 dana i 6 evra Madjarska na 4 dana.
To je najbolje ako kupujete auto za sebe...malo ce biti skuplje ali se dugorocno gledano isplati
Jos jeftinija opcija je naci auto u zemljama Beneluksa zbog jeftinijeg kataloga za carinu,mada su Njemacka auta daleko bolja zbog svapske bolesne pedantnosti.Podvlacim...najprije naci SPEDITERA pa tek onda traziti auto.


Pozdrav!


P.S. Zaboravih..kod potrage na netu za autom vani, izbjegavati kupovinu od hendlera Arapa,Bugara,EX SSSR,Rumuna i naravno iz EX YU tu su svi otprilike po iskrenosti i postenju.. .traziti auto od ...najbolje privatnog lica ,Svabe posto oni jos nisu naucili da lazu,kao ovi navedeni, a prosjecan Srbin je vec poslovicno istreniran na nasim pijacama da pocetnu cijenu obori i za cetvrtinu u trgovini sa domacinom! Mislim da ovo moze biti svima od pomoci ako su namjerili da kupe auto..ipak Svabe su strucnjaci za auta...nama ipak vise lezi..oruzje i ja da se pitam ...katanac u zastavu ...pa pravi karabine ....nek' svako pravi ono sto mu lezi
[ Stefano @ 14.09.2004. 21:10 ] @
Jer mozes da preporucis speditera,ako ne javno onda na p.p.
[ roli @ 14.09.2004. 22:28 ] @
Ne bih preporucio ni jednoga,ako je meni OK,drugome ne mora biti...bitno je da on ima "dobar kontakt" sa carinicima i da zeli da ti pomogne.Ja sam ih izmjenjao gomilu i sad radim sa jednim drugarom iz studenjaka.Svaka carinska ispostava je prica za sebe...sto na jednoj ne moze ,na drugoj prolazi rutinski.Na jednoj recimo ako je auto proizvedeno 97 ,a prva prijava je 98 godine se moze cariniti , dok na drugoj ne moze i gomila slicnih situacija.Jako puno nadmene birokratije koja tumaci zakon onako kako njemu odgovara u datom momentu.I ne cudi me da se toliko guraju oko tog radnog mjesta...Pozdrav!!
[ urade @ 16.09.2004. 14:39 ] @
da ne pokrecem novu temu,
kako i gde proveriti da li je neki auto legalan,odnosno da nije ukradjen u inostranstvu,odnosno da se po broju motora i sasije proveri da li je auto trazen ili ne(jednom poznaniku milicija oduzela auto kada je hteo da izvrsi registraciju,auto kupljen negde u Sapcu)
[ HoT_Steppa @ 16.09.2004. 17:36 ] @
A jesi pomislio da odesh u policiju?
Ko ce bolje da ti kaze nego onaj ko ih posle i proverava :)
Ako naravno prodavac pristane, jer ako ni on niej siguran, on moze da ostane bez auta samo tako!
[ pctel @ 16.09.2004. 19:25 ] @
Citat:
A jesi pomislio da odesh u policiju?

Kad smo vec kod policije i kradenih automobila, evo zanimljive price koja se meni desila. Kuio ja auto na auto pijaci, vozio par meseci, i resio da izvrsim prenos. U medjuvremenu sam izgubio broj telefona od coveka od kog sam kupio, pogledam adresu, ono poznata ulica u Zemunu, naravno krenem tamo... Nadjem ulicu, nadjem broj, pozvonim, izadje covek, kaze da onog koga trazim nema na toj adresi, da on zivi tu 20 godina i da je to neka greska. Sticajem okolnosti, auto sam bas parkirao ispred zemunske policijske stanice, pa, sta bih ja drugo pomislio, nego da odem u policiju i predam auto (bolje nego da mi sami uzmu). Tu ja zaustavim prvog pandura i kazem kako zelim da predam ukraden auto, a njemu je izgleda kraj smene pa mi rece da pronadjem nekog drugog... nadjem ja drugog, objasnim mu sta se desava, on kaze da to nije njegov posao i da je za takve poslove zaduzena policijska stanica kod nekog plavog mosta...
Meni naravno nije bilo ni na kraj pameti da se vozim u drugi deo grada da trazim tu policijsku stanicu, pa mu doslovno tako i kazem "druze, ako hoces da upises, upisi, ako neces, ne pada mi na pamet da idem tamo, ja cu da vozim ovako, pa nek onaj ko prima platu za to razmislja sta ce da radi". Na to on ponovi da ne moze i nece da pise, na sta ja ljutito napustam policijsku stanicu , sedam u auto i odlazim svojim putem...
Vozio sam ja tako bez ikakvih problema jos neko vreme, kad sam se setio da u BG nije bas redak slucaj da dve razlicite ulice imaju isti naziv...
Proverim malo, i stvarno, u drugom delu grada, u istoj ulici nadjem coveka kog trazim! Izvrsio ja prenos, proslo par meseci, u prolazu naidjem kroz Zemun, glavna ulica, blizu one policijske stanice... zaustavlja me patrola, detaljno proverava brojeve na autu i saobracajnoj, zatim diktiraju podatke centrali preko motorole...
Auto su toliko detaljno pregledali da su slucajno naisli poslovni partneri kasnije komentarisali da ja vozim drogu, kradem automobile ili ko zna kakav dosije imam kad me toliko kontrolisu...
Na moje saljiv komentar "sta trazite, mozda ja znam gde je " jedan mi je sasvim ljubazno odgovorio "nista posebno, rutinska kontrola"...
Sve u svemu, ja mislim da je to jedina patrola na koju sam naisao a da nije imala nikakvih primedbi... mnogo fina ta zemunska policija
[ vindic8or @ 16.09.2004. 20:17 ] @
pctel,

ovo za dobrovoljnu predaju svojih kola nisam bas najbolje razumeo ;)
ako moze detaljnije objasnjenje tvoje motivacije za takav postupak?
[ pctel @ 16.09.2004. 20:42 ] @
Pa i ja i policajac smo dosli na isti zakljucak da je auto ukraden, pa sa laznim papirima i laznom adresom prodat meni.
A dobrovoljno? pa uvek je bilo kad se nesto vec mora, onda bolji utisak ostavlja ako je dobrovoljno! Osim toga, tada je u modi bilo ono "posteno - djindjic - demokratska"
[ urade @ 16.09.2004. 20:51 ] @
znaci samo odes na salter izdiktiras broj sasije i motora i oni ti odmah kazu auto je cist ili nije,ili treba neki zahtev da se popuni, i hoce li oni bilo sta da ti kazu dok ne dodjes sa papirima za registraciju?
[ roli @ 16.09.2004. 22:48 ] @
@pctel...koje li je samo auto bilo u pitanju,kad si rjesio u momentu da ga predas policiji kao kradenog Trabant kupe,fico kabrio....?????
Ja bih i za najskrnaviji bicikl najprije prokont'o par dana kod kuce na miru,sta mi je najpametnije, a ne bih ga tek tako .....predavao!!!.....ili....Pozdrav!!!
/mrdja
[ Zozon83 @ 18.04.2006. 22:01 ] @

Da ne ugasimo temu, jer nas ima jos kojih zanimaju detalji oko uvoza auta iz inostranstva (konkretno DE)

Mene licno zanima sta je generalno bolje - kupiti auto od nekog Handlera ili privatnog lica? Evo moje logike pa me posavetujte sta je bolje da cinim:

1) Auto kupiti kod neke kuce, (ono u oznaci samo za izvoz - ima li btw neka fora oko ovog) kome je istekla registracija
Zoll Table, odjava (da li moze odmah, dok jos nije izaslo iz zemlje)
Troskovi puta, gorivo, putarine i sl.
Carina + Porez

Bitno pitanje za ovu varijantu (Zoll table- jeftinije tj. zute ili pak crvene?? ) i da li se carina na auto sa zoll Tablama MORA platiti odmah na granicnom prelazu?

2) Auto od privatnog lica (razumno mi je zasto je bolje... ;)
Koji je jos registrovan na regularnim DE tablama, pozeljno par meseci pred istek registracije :)))
Punomoc za upravljanje vozilom, po dolasku se vracaju table za DE zajedno sa saobracajnom koja se ponistava i vraca nazad
Carina + Porez

Molio bih vas za pomoc ako ste upuceni u ovu tematiku. Kako god pogledam, mozda najveci problem ce biti cimanje oko carinika i sama procena vozila. Kakva je situacija za Bosnu, tj. Republiku Srpsku? Da li je neko uvozio nesto skoro?

Pozdrav
[ Mauricije @ 18.04.2006. 22:45 ] @
Evo sad ce godina dana od kako smo iz DE uvezli Sprintera 310 1998, azdaju od kombija.
Platili smo coveku koji je vec dovozio auto mom ujaku, pa smo imali povjerenja, on otisao, nasao
kombi privatno ,sto je ja mislim bolje zbog ocuvanosti etc... i dovezao ovamo. Na cenu iz de
bilo je jos plus za sve oko 1000 eura 100e gore dole ne secam se bas. Znaci nije bilo jeftino, al smo dobili azdaju od vozila pa mislim de vredi uzeti u de a da je bolje privatno, a mobile uve posluzi za pretragu.
Eto nista konkretno, al.. Pozz!
[ Zozon83 @ 18.04.2006. 23:03 ] @
1000e +- 100e za troskove puta, papirologiju i "ruke" tog covjeka? Koliko je bio Sprinter i najvaznije - kako ste prosli sa carinom/ porezom? Koja spedicija? Nesto vise o tome? Pozdrav ;)
[ ne_znam @ 25.04.2006. 15:40 ] @
Ja bih isao u Nemacku sebi da dovezem auto.

Imam par pitanja pa ako neko moze da mi pomogne.

Posto planiram da uzmem auto od obicnih ljudi (ne placeva) koliko vremenski traje sredjivanje papira, prenos vlasnistva i overa punomocja (da li moze sve u jednom danu da se zavrsi)?

Da li auto mogu da vozim od granice SCG do kuce i da li moram da ocarinim auto na granici ili mogu to kasnije uraditi u nekoj drugoj carinskoj upravi?

Da li neko ima katalog AMSS-a po kome se odredjuje carina za automobile? I da li moze isti da mi prosledi? Hvala.


[ dintel011 @ 03.05.2006. 20:44 ] @
Ako nekom treba prevoz auta iz zemalja EU, moze da me kontaktira na pp.