[ slobodan1511 @ 31.08.2004. 09:44 ] @
Da li znate sta se placa pri prenosu vlasnistva ( pri kupovini auta ) za auto koji je registrovan ovde ( U Srbiji ) ? Jel se placa porez i koliko? Na osnovu kojih dokumenata - jel to ide kao i pri uvozu ( procena po katalogu ) ili po ceni iz kupoprodajnog ugovora? Da li postoji neka mogucnost da se umanji taj porez i kako?
Da li ima razlike ako je auto registrovan npr. u Novom Sadu, a ja ga registrujem na BG tablice ( umesto BG -> BG varijante ) ?

Pozdrav
[ ventura @ 31.08.2004. 11:07 ] @
Ukoliko je auto iz uvoza, onda imas onu zabranu otudjenja 6 meseci...

Prenos vlasnistva se placa neke sitne taxe + 5% od vrednosti auta po AMSS katalogu.
NS -> BG je moguce, stim sto CG - BG nije moguce, tj. moguce je, ali placas carinu ponovo, jer su to dve odvojene drzave...
[ slobodan1511 @ 31.08.2004. 11:53 ] @
A jel neko cuo da se od Nove Godine nece placati prenos vlasnistva za auto, vec samo neka taksa ( ranga 1000-2000 din) kao u Nemackoj ( tako sam cuo...) ?

Inace mislim da je zabrana otudjenja 2 meseca, ne 6 meseci, ali nije ni bitno.

Hvala.
[ drdrksa @ 31.08.2004. 12:11 ] @
Citat:
stim sto CG - BG nije moguce, tj. moguce je, ali placas carinu ponovo, jer su to dve odvojene drzave...


Ja sam cuo da je to nemoguce. Moguce je iskljucivo voziti auto uz punomocje ali moraju da budu CG table. Da li neko zna vise o ovome, mozda je ovo dezinformacija?

[Ovu poruku je menjao drdrksa dana 01.09.2004. u 10:14 GMT]
[ lancia88 @ 31.08.2004. 22:17 ] @
Pozdrav,
evo bez dezinformacija: ne slusajte sta ce biti, uostalom kada je i bilo nesto o cemu se prica? Takve informacije se privatno dele i to u veoma uskim krugovima koji se pripreme na njih i uzmu veliki nobac odjednom. To do obicnih smrtnika skoro nikada ne stize... Da predjemo na stvar: prenos vlasnistva je postupak koji se sastoji od potpisivanja kupoprodajnog ugovora izmedju prodavca i kupca i overe njihovih potpisa od strane ovlascenog lica. Takav ugovor postaje pravosnazan tek overom od strane Uprave prihoda tj. njene podrucne jedinice koja definise da je placen porez po osnovu prenosa apsolutnih prava ili je na osnovu nekog od clanova predmetno vozilo oslobodjeno placanja istog. Taj iznos ukoliko se placa iznosi 5% za plovna vozila (ukoliko vozilo ima saobracajnu dozvolu ili ju je imalo) ili 20% ukoliko se radi o prvoj registraciji na nasem registarskom podrucju.
Iz CG se moze preneti vozilo na srpske tablice samo ukoliko je uvezeno prema Saveznoj uredbi o uvozu vozila do 6 godina starosti ili je registrovano na teritoriji CG pre 27.04.1992. (Zabljacki Ustav i SRJ). Sluzbeni glasnik je tu izricit a vec par godina postoji i odlicna komunikacija izmedju MUPS i MUPCG pa se brzo razmenjuju depese o nacinu prve registracije vozila. Nekomunikacija ovih MUP-ova bila je bresa kroz koju su mnogi registrovali kola na ovaj nacin.
Uz ovlascenje je moguce voziti kola na CG tablice.
Pozdrav
[ slobodan1511 @ 01.09.2004. 00:21 ] @
Hvala svima - to me je zanimalo ( sto je lancia detaljno napisao ).

Pozdrav
[ Zephyros @ 01.09.2004. 07:06 ] @
U praxi:

Ventura, zabrana otudjenja je 2 meseca !

5% se placa prilikom prepisa vlasnistva na osnovu kataloske vrednosti automobila koju mozes dobiti u svakoj osiguravajucoj kuci. Treba obratiti paznju i na to da auto mozes registrovati samo u mestu prebivanja. Primer zivis u NS, a kupis auto sa BG tablicama. Imaces i troskove preregistracije.
[ slobodan1511 @ 01.09.2004. 18:03 ] @
Citat:
Zephyros: U praxi:

Treba obratiti paznju i na to da auto mozes registrovati samo u mestu prebivanja. Primer zivis u NS, a kupis auto sa BG tablicama. Imaces i troskove preregistracije.


Kakve troskove preregistracije ?Jel zbog prebacivanja sa NS-> BG (npr.) table. Kog ranga love je to ?

Sto se tice nalazenja kataloske vrednosti automobila - jel ti to daju u osiguravajucem drustvu, onako "dobrovoljno" ( "dobar dan- jel mozete mozda da mi kazete kolika je... ") ili je to deo neke zvanicne procedure ( "Hteo bih da saznam kat. vrednost. auta" - "Moze, uplatite taksu za ovo i ono na salteru 2 i donesite 3 potvrde o nijansi boje auta i o tome da niste osudjivani i sl..." :O) ?

Pozdrav
[ Zephyros @ 01.09.2004. 19:52 ] @
nebi bilo lose da, posto si dobio osnovne upute, sada malo okrenes koji telefon...
[ Maniac @ 01.09.2004. 21:01 ] @
Citat:
lancia88: Pozdrav,
....brzo razmenjuju depese o nacinu prve registracije vozila. Nekomunikacija ovih MUP-ova bila je bresa kroz koju su mnogi registrovali kola na ovaj nacin.
Uz ovlascenje je moguce voziti kola na CG tablice.
Pozdrav

e sad me zanima da li ja mogu da kupim auto u cg i napravim u cg punomoc i ovde ga vozim....u Srbiji....
[ slobodan1511 @ 01.09.2004. 21:32 ] @
Citat:
Zephyros: nebi bilo lose da, posto si dobio osnovne upute, sada malo okrenes koji telefon...


Nije mi tesko da okrecem telefone i da se raspitujem sam, samo nisam hteo da ispadnem budala u nekom osiguravajucem drustvu pitajuci :" E a koliko je kat. vred. mog auta" ako vec postoji neka zvanicna procedura.
Uostalom, pitam da li neko zna ovde - zar ti nije lakse ako znas odgovor da ga napises umesto da predlazes da se raspitujem na drugom mestu.
Nije ni bitno - hvala svima i pozdrav.
[ lancia88 @ 01.09.2004. 21:42 ] @
Pozdrav,
vidim nema tog okretanja telefona, valjda su zauzeti internetom:)
Prva recenica iza mog citata je decidno odgovorila na pitanja o punomocju: moze se voziti auto CG tablice kod nas uz punomoc.
Preregistracija sa jednog na drugo registarsko podrucje (npr.NS-BG) podrazumeva da je izvrsena kupoprodaja vozila tj. sklopljen ugovor prema kome je placen porez ili je stavljena klauzula o oslobadjanju od poreza, to sam detaljno opisao. Posle toga sledi odjava tablica u mestu bivseg vlasnika (u nasem primeru NS) koja zahteva i administrativnu taksu koja je trenutno 350,00 din i ispunjen zahtev (registracioni list) pa sa udarenim pecatom u saobracajnu o vracenim tablicama u novo registarsko podrucje- mesto novog vlasnika (recimo BG). Tu opet treba zahtev, dakle registracioni list u dva primerka jer Bgd salje primerak na obradu u ERC, uplata administrativne takse i uplata za nove tablice i saobracajnu dozvolu, bilo bi suvise da i ovo detaljisem i to je to...osim ako se sve ovo ne dogadja u zadnjem mesecu tekuce registracije. Onda sledi kompletna registracija, nije moguce zameniti samo tablice po opisanom postupku.
Kataloska procena vrednosti vozila se ne dobija u Osiguravajucim drustvima ali na mestima gde se izdaju njihove polise da. Ona se pravi na osnovu Kataloga orjentacionih cena novih vozila koji izdaje AMSS i svaka podrucna jedinica Uprave prihoda je koristi kao osnovu za obracun poreza.

Koliko god da sada ovo zvuci demistifikovano, ipak vecinu ocekuju specijalizovane agencije koje obavljaju taj posao, usluge su u rangu 500-1000 din, dakle podnosljivo, osim ako se ne ide van grada: onda je taxi princip- kako se dogovorite.
pozdrav
[ slobodan1511 @ 01.09.2004. 23:14 ] @
Lancia, hvala ti ko bratu :O))

Inace, nisu telefoni zauzeti - nego smo u septembarskom ispitnom roku, pa se gine i nema vremena da se jurca po osig. drustvima, SUP-ovima i sl. Zato pitam ovde...
:O)

Pozdrav
[ Maniac @ 02.09.2004. 12:57 ] @
zar pre nisu panduri d*r*ali kad si vozio cg tablice u srbiji?
[ lancia88 @ 02.09.2004. 15:46 ] @
Pozdrav,
da, ranije su prema jednoj uredbi oduzimana vozila sa CG tablicama gde je vlasnik samo fiktivno bio prijavljen u CG. Ubrzo posle promene vlasti krajem 2000-te, savet koministara je ukinuo spornu Uredbu tako da se vozila nisu vise oduzimala. Preregistraciju prema istom mogli su samo uciniti sluzbenici saveznih organa prilikom preseljenja u Srbiju i to ukoliko imaju vozilo na svoje ime (Vojna lica, tadasnji Savezni MUP, Uprava za kontrolu leta itd).
pozdrav
[ @ 05.10.2004. 12:04 ] @
A da li možeš ti da odeš u drugi grad da odjaviš auto i tamo platiš porez ako si ti kupac automobila
[ lancia88 @ 05.10.2004. 22:18 ] @
Pozdrav,
moze, pravno trebalo bi da moze u svim OUP-ima na teritoriji Srbije ali Cacak je jos uvek izuzetak, tamo za odjavu traze obavezno prethodnog vlasnika. U ostalim mestima, kada prema kupoprodajnom ugovoru platis porez na prenos apsolutnih prava, formalno pravno si postao vlasnik vozila i odjavljujes ga da bi ga registrovao na registarskom podrucju koje je mesno nadlezno za Tvoje prebivaliste, tj. na opstini svog stanovanja.
pozdrav
[ gorannes @ 07.10.2004. 20:09 ] @
lancija hvala na informaciji
[ vampirbg @ 03.12.2004. 13:24 ] @
Jel ima neko mozda svezije informacije sta ce se desavati od Nove godine i da li ce se smanjivati ili povecavati porez na prenos vlasnistva? Pozdrav,
[ Bosko @ 03.12.2004. 18:59 ] @
Porez na prenos vlasnistva bi trebao da se smanji sa 5 na 2.5%.
@lancia88: preregistraciju mogu izvrsiti one grupe ljudi koje si naveo, medjutim prilikom preregistracije se mora opet platiti carina (i pretpostavljam porez) sto dovodi u pitanje svrsishodnost iste. Mislim, neretko ce jeftinije ispasti da prodas tamo automobil i onda ovde kupis isti tip nego da se vec postojeci prevodi sa CG na SR tablice. Da ne govorim i o dodatnom utrosenom vremenu.

Pozdrav
[ lancia88 @ 03.12.2004. 22:21 ] @
Pozdrav,
ukoliko mislimo na iste grupe, a pretpostavljam da je rec o vojnim licima, saveznom Sup-u (sad vec bivsem), upravi kontrole leta itd., oni ne placaju nista od dazbina vec svoje automobile prebacuju na osnovu promene prebivalista i odjave sa prethodnog registarskog podrucja ali i na osnovu misljenja nadleznih ministarstava. Ukoliko ne mislimo na iste grupe, molio bih samo preciznije na koga se tacno misli da odgovorim konkretno.
pozdrav
[ Bosko @ 04.12.2004. 17:26 ] @
Mislimo na iste grupe, ali da dodatno objasnim. Skorije sam u listu "Vojska" procitao pismo citatelja iz Nisa koje prekomandovan iz Bara, a poseduje vozilo sa CG tablicama. Receno mu je da mora da plati sve dazbine i covek je, u neverici, napisao pismo redakciji. Oni su se raspitali u AMSS-u gde im je receno da dazbine moraju platiti i pripadnici tih grupa. Na opasku novinara da je to nelogicno jer se ipak radi o zajednickim institucijama, odgovor je bio da bi se trebalo obratiti ministarstvima koja bi odgovarajucim aktima izuzela te grupe od placanja (dvostrukih) dazbina.

Pozdrav.
P.S. Namerno sam koristio rec dazbina, obzirom da nisam siguran da li je rec samo o carini ili carini i porezu (ne menja bitno situaciju).
P.P.S. Ovo pomalo lici na rekla-kazala situaciju (uz moguce nepotpuno poznavanje propisa od strane AMS-a), tako da se iskreno nadam da gresim, obzirom da mi je i otac u slicnoj situaciji.
P.P.P.S. Pokusacu da nadjem i tacan broj casopisa, kao i ime coveka, ako te interesuje.
[ lancia88 @ 05.12.2004. 00:56 ] @
Pozdrav,
nema potrebe da trazis jer sve je tacno sto si napisao, samo nisi dovoljno pazljivo procitao ili razumeo moj post - i ja sam napisao

Citat:
lancia88: ... na osnovu promene prebivalista i odjave sa prethodnog registarskog podrucja ali i na osnovu misljenja nadleznih ministarstava.


...sa naglaskom na osnovi misljenja nadleznih ministarstava. Svakako mu trebaju ta misljenja jer se svaki slucaj ponaosob odobrava ili odbija. U igri su Ministarstva odbrane, trgovine i Savezna uprava carina. Nadam se da je shvatljivije, a vojno grlo koje se oglasilo je ipak trebalo da se raspita u svojoj jedinici pre nego sto pocne da se tuzaka preko novina Postoji i slicna prica vezana za vojna lica da im se ne odobravaju krediti cime ih se prilicno diskvalifikuje, maltene etiketira. Prica ima osnovu u jednom periodu kada su pojedinci iz ove "firme" podizali po nekoliko kredita sto je bilo prakticno nenaplativo bez ulaska u minus a oni su imali svoje licne spekulacijske racunice sto je za dalju pricu nebitno. Stvar je tako resena da centralni racunski centar (VRC/ERC) mora da izda potvrdu o visini aktuelnih administrativnih zabrana za podizanje kredita i tako se moze dobiti kredit, samo jos da docekamo da se nekoj redakciji pozali jos neko vojno lice sto mu ne daju kredit, valjda ce se pre toga informisati na ES-u, ispadosmo pravo mesto za takve informacije...
pozdrav
[ pctel @ 05.12.2004. 11:52 ] @
A zna li neko koliko iznose odgovarajuce dazbine u CG? Tu su:
- carina (?)
- PDV (17%)
- Eko test (?)
- ekoloska taksa (0.7 EUR/cm3?)
Sve u svemu, registracija bilo kakvog auta na CG table sa svim dodatnim troskovima kosta od 1500 EUR-a pa navise. Uz jos 1000-1500 EUR-a koliko kosta solidan auto stranac, dolazi se do 3000 EUR-a, pa je pitanje isplati li se to i na kakve probleme se moze kasnije naici u poredjenju sa automobilom sa BG tablama.
[ simor @ 17.01.2005. 18:54 ] @
Vidim da se pominje i prenos sa CG tabli na nase.
Situacija je sledeca:

- vozim na punomoc (ovlascenje) auto koji ima CG table, auto je '91 god.
- prva registracija je Beli Manastir

Da li postoji nacin da ga prebacim na svoje ime i registrujem na nase table?
[ H@usto® @ 18.01.2005. 00:06 ] @
Ma gde moze! Mozes samo na ovlascenje tako. Mada su neki muvali na crno, pa zagulili. Jebi ga, ako imas ovlascenje, sta ti treba jos?
[ lancia88 @ 18.01.2005. 10:19 ] @
Pozdrav,
ukratko: trenutno nema legalnih mogucnosti da se prenese vozilo sa CG registrarskog podrucja koje nije uvezeno prema saveznim zakonima. Voznja na ovlascenje je jedino sto ostaje i onda se malo lecnes kod produzenja registracije i to je otprilike ta prica pa kako ko prodje u njoj.

Pctel, legalan uvoz u CG i ubraja sve ove stavke ali se retko radi, postoje drugi nacini registracije na CG koji na kraju opet ispadnu legalni jer je mnogo ljudi u igri. Naravno da nije rec o uvozu preko carine
[ simor @ 18.01.2005. 11:44 ] @
Citat:
lancia88: Pozdrav,
ukratko: trenutno nema legalnih mogucnosti da se prenese vozilo sa CG registrarskog podrucja koje nije uvezeno prema saveznim zakonima. Voznja na ovlascenje je jedino sto ostaje i onda se malo lecnes kod produzenja registracije i to je otprilike ta prica pa kako ko prodje u njoj.


Cekaj, i dokle to tako? Vozim vec 3 godine na tu foru, i uglavnom me saobracajci ne diraju, sem onih sto rade u nekim selima pa nisu upoznati sa pricom, tj. vide to ovlascenje prvi put u zivotu itd...

Sta se desava sa tim problemom? Dokle ce to tako da vazi?
[ acatheking @ 18.01.2005. 11:50 ] @
Jedno pitanje , koje je za ovu temu:
Kupio sam auto (polovan) jos u avgustu prošle godine. Nisam još radio prenos vlasništva. Sa prethodnim vlasnikom sam tada napravio kupoprodajni ugovor u nekoj agenciji i rečeno mi je da u tom slučaju ne moram da imam ovlašćenje, tj. da mogu neometano voziti auto sa primerkom ugovora.
Da li je tu sve ok? Par puta me je policija zaustavljala i sve je prolazilo kako treba, kada pogledaju dokumenta.
Ali moje ključno pitanje je, da li će biti problema prilikom prenosa vlasništva, jer sam kupoprodajni ugovor sklopio 10 dana pre isteka zabrane otuđenja vozila koji stoji u saobraćajnoj dozvoli?
[ lancia88 @ 18.01.2005. 16:01 ] @
Pozdrav,


Simo, zao mi je ali nemam odgovor do kada ce to biti. Zakonski posmatrano - zauvek. Dakle, u Srbiji se mogu registrovati iskljucivo vozila uvezena prema saveznom zakonu, odnosno trenutno zbog Vladine uredbe ne mozu starija od 3 godine sto recimo moze biti privremeno. Nista mimo toga. U CG se moze uvesti i samohodni top, njih bas ne sekira tako nesto a ovaj nas neprirodni brak iz interesa dozvoljava Ti da vozis kola registrovana na jednog od tih nesrecnih "supruznika" ali zato i ne mozes dsa ih preregistrujes jer ih ovaj drugi, nas, ne dozivljava kao legalno uvezena.

acatheking, nisam mogao da zakljucim o kom registracionom podrucju se radi ali ukoliko je rec o samoj Srbiji, stvari stoje ovako. Kupoprodajni ugovor koji si potpisao je ugovor dobre volje koji definise medjusobne obaveze kupca i prodavca u odnosu na kupoprodaju vozila koje je predmet ugovora. Vi ste u njemu svojim potpisima potvrdili slaganje sa time a ugovor obavezno sadrzi identifikacione podatke o vozilu kao i o vama dvojici/dvoma. Na sve to stavi pecat nadlezni overavac ugovora (sud, opstina, agencija, firma) kao dokaz da ste licno svojerucno potpisali isti. Ovo je samo pocetak.

Naredna stavka je overa ugovora u mesno nadleznoj upravi prihoda gledano po prebivalistu prodavca. Tek po uplati poreskih obaveza i stavljanja klauzule u vidu pecata o placenom porezu ili oslobodjenju od istog, ugovor postaje pravoznazan. Ipak, ukoliko ne platis porez u roku od 10 dana od dana sklapanja ugovora, poreska uprava zaracunava zatezne kamate od 0,2% dnevno sto na mesecnom nivou bude i osetnih 6%. Opet, ukolio platis na vreme ili kasnije sa sve zateznim kamatama, ne postoji zakonska obaveza promene podataka u saobracajnoj dozvoli do isteka tekuce registracije.

Mislim da zabrana otudjenja moze biti primenljiva samo do datuma kada istice sto je naglaseno na saobracajnoj a datum sklapanja ugovora ne mora nuzno biti i datum pravosnaznosti istog, upravo kao sto sam naveo u prethodnom clanu. Dakle, najbitnije je da se razmimoidju datumi isticanja zabrane otudjenja i placanja poreza.
[ acatheking @ 18.01.2005. 18:24 ] @
Hm nisu mi jasne neke stvari...
Ja sam sklopio samo ugovor, ali nisam napravo ovlašćenje sa prodavcem, da mogu da vozim auto koji se vodi na njegovo ime. Da li je to ispravno? Rekao sam već, da me je policija zaustavljala i nisu mi ništa napomiljali... gledaju saobraćajnu, kupoprodajni ugovor, vozačku... sve je u redu. Samo pitam da li taj primerak ugovora koji nosim uvek sa sobom, može da bude zamena za ovlašćenje?
[ lancia88 @ 18.01.2005. 18:41 ] @
Pozdrav,

pa ja sam nastojao da budem precizan: ukoliko je placen porez prema tom ugovoru tj. ukoliko je na zadnjoj strani tog ugovora pecat uprave prihoda da jeste placen porez, onda je to dokaz vlasnistva nad vozilom i nema nikakvog ovlascenja u tom slucaju. Ukoliko nije placen porez, ugovor nije pravosnazan i NE predstavlja dokaz o vlasnistvu. Naravno, najcesce ovo ne znaju ni policajci u redovnoj kontroli ili pak znaju ali ne zele da zatezu jer nikakvih konsekvenci u praksi i ne mozes imati iako nije sve po zakonu. Problem nastaje tek kada prethodni vlasnik umre, tada se mora placati porez prema tom ugovoru plus sve zatezne kamate od dana sklapanja ugovora.

Uostalom, trenutna vlast sada toliko komplikuje sve ovo samo da se ne primeti koliko jure da omoguce ulazak stranih osiguranja na nase trziste pa to vredi iskoristiti. Porez je sada 2,5% procenjene vrednosti vozila iako je pred Novu godinu paralelno sa tom najavom i povecan pa sad nije bas upola umanjen konacno (do sada je bio 5%) ali to svakako treba iskoristiti jer ko zna koliko ce. Lopov na celu finansija je pre neka 4 sata pozatvarao vecinu manjih osiguravajucih drustava da oslobodi put strancima za ulazak kao sto je svojevremeno uradio i sa bankama.
[ acatheking @ 18.01.2005. 20:26 ] @
Ok hvala ti na odgovoru.
Zbog onih silnih procenata što si pominjao (0,2% kamate svakog dana), najbolje bi bilo, kada budem odlučio da prenesem auto, da ponovo puknem oko 1000 dinkića i napravim novi ugovor upravo zbog te kamate.
Ako se sada odlučim da to odradim, da li sklapanjem kupoprodajnog ugovora i plaćanjem poreza od 2,5% vrednosti auta, dobijam i saobraćajnu na moje ime ili je potrebna dodatna "akrobacija" za tim u policiji?
[ lancia88 @ 18.01.2005. 21:28 ] @
Pozdrav,

hehe, mora akrobacija u policiji Kupoprodajni ugovor zapocinje u agenciji, sprovodi se u delo u opstini a zavrsava u policiji. Kada uplatis sve sto Te ceka u opstini, onda ces jos morati u policiji da platis administrativnu taksu i obrazac saobracajne dozvole (nesto malo skuplje od ugovora) i tek tada ces dobiti dozvolu na svoje ime. Uostalom, sve to mozes i prilikom registracije jer ugovor prema kome je placen porez postaje pravosnazan a obavezu unosenja podataka u saobracajnu dozvolu imas tek prilikom naredne registracije.
[ branko73 @ 09.02.2005. 09:36 ] @
E ljudi pomozite!! Kako sam ja shvatio prenos vozila sada iznosi 2,5% od kataloske vrednosti vozila? Kako bi se moglo doci do tog kataloga ili samo postoji u upravi prihoda? Kakva je procedura ako je vozilo osteceno? Pozdrav
[ Milos niks @ 09.02.2005. 22:11 ] @
Preneo sam auto pre 10 dana , ugovor oko kupoprodaje vozila napravi u bilo kojoj agenciji tamo imaju i neku tablicu prema kojoj ti izracunavaju porez , mozes i da ih okrenes i reci ce ti otprilike koliko ti je porez .Mene je sve ispalo za golfa 3 1.9d oko 4500 din .Za ostecena vozila nemam pojma :)
[ Marcony @ 18.12.2006. 12:57 ] @
Treba da prenesem motor na sebe. Prijatelj od koga sam ga uzeo je iz druge opstine (Mladenovac), pa me zanima ovo oko poreza. Znaci, on treba da ode do opstine i da plati porez, a posle zajedno da odemo do neke agencije koja ce odraditi ostatak posla za nas?
[ Milos niks @ 18.12.2006. 13:18 ] @
Uradite kupoprodajni ugovor u nekoj agenciji ili u opstini , sa tim ugovorom i saobracajnom odes u opstinu gde je prijavljen auto , platis porez , oni ti daju potvrdu na ugovoru i sa time odes u sup gde ti izdaju saobracajnu na tvoje ime .
[ Air Jordan @ 11.04.2007. 23:59 ] @
Jel i dalje porez na prenos vlasnistva vozila 2,5% od kataloske vrednosti? I da li je ta kataloska vrednost u skladu sa trzisnom vrednoscu, napumpana ili podcenjena? Jel ima neke razlike pri kupovini vozila iz istog, odnosno razlicitog registarskog podrucja?
[ vladd @ 12.04.2007. 00:38 ] @
I dalje je 2,5%, kada se vec bavis arheologijom, cena je manja nego "trzisna", sam sto od nove godine, za prijavu poreza moras sam da visis po redovima, bar dok se ne omeks uredba, pa agencije preuzmu slugu...
[ lancia88 @ 12.04.2007. 08:06 ] @
Pozdrav,

ne moras ni sada sam da visis po redovima, to su neke lokalne samovolje ali uz malko istrajnosti, sve se resava sasvim normalno. Taman posla kad bi, recimo, invalid morao da ceka u redu da bi doneo uplatnicu na kojoj pise da je on i ulatio porez.

I, cena nije bas uvek niza od trzisne ali uglavnom je tako, jedino sto ljudima redovno teze pada kada ta cena zaista bude iznad trzisne ali sta da se radi.

Porez se obracunava/placa u opstini, odnosno, poreskoj upravi prema mestu stanovanja prodavca jer je prodavac zaduzen za porez (on dobija novac) pa se za njega moraju podneti i poreske prijave prilikom obracuna poreza (PPI formular koji popunis u ime prodavca). Porez iznosi 2,5% od procenjene vrednosti vozila na dan obracuna i placa se najkasnije 10 dana od datuma vazenja Ugovora, posle toga sldi i obracun kamata. Razlicite uprave prihoda ponekad razlicito i obracunavaju model ili razlicito uzimaju starost vozila u obzir pa otud i moguce razlike u ceni ali mahom je sve to ipak minorna razlika, jedino je sto se mora placati u toj opstini sto ponekad predstavlja daleko najveci trosak.
[ bakara @ 12.04.2007. 08:30 ] @
Moze li neko napisati nesto vise o pravljenju kupoprodajnog ugovora, da li je BAS neophodno tu uslugu platiti agenciji, i/ili postoji formular (ili napisati u slobodnoj formi) koji se moze ispuniti, i gde sve to predati i overiti bez agencije.
[ lancia88 @ 12.04.2007. 10:55 ] @
Pozdrav,

nekome ces je platiti u svakom slucaju, mozes i u standardnoj formi u Opstini ali ces ponovo platiti taksu za overu dva potpisa, naravno, cekati red da saznas sta treba i koliko da se uplati, cekati red da uplatis tu taksu, cekati red da overe taj ugovor kad im pokazes da si uplatio tu taksu...u svakom slucaju, zeznuces agenciju ;)


....bas.

Naravno, ima agencija koje ne placaju porez na realizovane poslove uopste, tako da ih sam ugovor kosta koliko i najobicniji odstampan papir pa puta zahtevani broj primeraka, kod njih se verovatno mozes i cenjkati cak, mozda cak dobijes cifru kao i u Opstini (ne znam kolike su opstinske takse sada a i razlikuju se po lokalnoj upravi od opstine do opstine). U svakom slucaju, nema monopola kao kod carine/spedicije, imas alternativu, doduse, cekanje reda pa puta tri, ukoliko nesto pogresno ne cujes pa bude puta cetiri :)
[ vladd @ 12.04.2007. 11:06 ] @
Agencije uzimaju 5-10 evra za pravljenje ugovora. Mozes i sam da napravis ugovor, na belom papiru, pa cak i da ga overavas u sudu, uz taksu, ali cela transakcija postaje validna tek kada se plati porez.

Ja vise nista ne kupjem u Vojvodini, sto zbog samovolje, sto zbog brzine rada, bar dok se ne odmorim od skorasnje avanture..

Poz.
[ bakara @ 12.04.2007. 11:37 ] @
Citat:
lancia88: Pozdrav,

nekome ces je platiti u svakom slucaju...

Naravno da cu platiti, agencijama sam i do sada placao, mene samo zanima sama tehnika/procedura pravljenja kupoprodajnog ugovora, i sta se kome i koliko placa prilikom pravljenja istog?

Ugovor u agencijama kosta oko 1000din, pa me zanima sta oni rade dalje sa tim ugovorom, i koliko tu uzima agencija?

Mene zanima sledece:
1. Pisem ugovor i potpisemo
2. placanje takse za overu 2 potisa (zbog cega ovo, kada toga u agenciji nema?)
3. cekanje reda da saznam sta i koliko treba da se plati (ovo tek ne razumem...?)
4. cekanje na red da se ponovo overi isti ugovor...(to mi je tek nelogicno...)

Ja razumem da se ugovor treba overiti, ali mi nije jasno ovo pod 3 i 4 sta tu ustvari cekam da overim...rekao bih da si malo nepotrebno zakomplikovao.
Ne zanima me prenos vozila vec samo pravljenje kupoprodajnog ugovora, zanima me sama procedura...


PS: svrha svega ovoga nije da zeznem agenciju, jednostavno volim sve da znam
[ vladd @ 12.04.2007. 17:29 ] @
Ugovor iz agencije ne treba da overavas u sudu. Agencija ti daje potreban broj kopija na memorandumu.

Ceka se u upravi prihoda, sa popunjenom prijavom i fotokopijom saobracajne, da ti odrape porez, iz kataloga koji svi koriste, i agencija. Nakon toga se ide u postu, banku, a najbolje i najbrze u SDK, i placa popunjena uplatnica. Nakon toga, sa petim primerkom se ide u upravu prihoda(na isti salter, gde je ostao ugovor i resenje o porezu), i dobija se "overen" ugovor, odnosno pecat-potvrda o placenom porezu sa zadnje strane ugovora.

Posle toga, agencija moze sama da registruje auto na tebe ili koga god...


Poz.
[ lancia88 @ 12.04.2007. 17:33 ] @
Pozdrav,

najjednostavnije, da ja ne komplikujem, je da pokusas sam i onda mi navedes tacne stavke koje si uspeo da izbegnes ;)

Recimo to ovako: kada podizes nekakav kredit, odjednom ne mozes da uskladis svoju racunicu sa bancinom, u svoju stetu, naravno. To je zbog toga sto informacije koje dobijes jesu jednostavne, nije ih niko nepotrebno zakomplikovao kao ja malopre. Jedini je problem sto sve to ceka, rekao to neko unapred ili se sam iznenadjivao kada to dospe, ne mozes ga izbeci.


1. pises ugovore i potpisujes, tacno tako, u agenciji ne pises, samo potpisujes.

2. placas taksu u opstini u svakom slucaju, sta inace u opstini obavljas besplatno? Naravno da placas i u agenciji, bas to i placas u onoj ceni, izradu ugovora i overu potpisa, agencija ima istu licencu da svojim pecatom i potpisom potvrdi da su svojerucno potpisala oba komintenta ugovor te da su se identifikovali ispravom broj taj i taj izdatom od tog i tog itd.

3. sasvim normalno da cekas red da bi doneo ugovor koji zelis da overe. Tada dobijes informacije koliko treba za to da uplatis i na koje racune (probas to da uradis bez cekanja pa vidis uglavnom da bi se isplatilo cekati samo jedan red ;) ), u agenciji opet toga nema, sve je u cifri koju kazu za sam ugovor.

4. naravno, kada platis to sto su trazili, onda dokaz o uplati opet nosis da bi u opstini overili obzirom da si platio i da ste obojica potpisali i na ugovoru i u knjizi evidencije. Proceni sam koliko ces proci bez cekanja, mozda samo u slucaju da ionako nema nikog....ali uglavnom nema nikog tek posle radnog vremena, tako to ide...

Vidim da si razumeo zasto se ceka red da uplatis novce, onda samo da napomenem da nije fiksna cena od 1000 dinara za ugovor, ima visih i nizih cena od te a koliko zaradjuje agencija? I to je relativno, kako vec pomenuh, ako rade neprijavljeno, dokle god ih neko ne uhvati, uzimaju u dzep kompletnu cifru i za njih je trosak samo odstampani papir. Ukoliko pak placaju uredno svoje obaveze, onda iz te cifre odbijas PDV a ostatak ide na racun samoj agenciji u vidu dnevnog pazara po zvanicnom cenovniku same firme.
[ bakara @ 12.04.2007. 20:13 ] @
Citat:
lancia88:
najjednostavnije, da ja ne komplikujem, je da pokusas sam i onda mi navedes tacne stavke koje si uspeo da izbegnes

Vidim da mi ipak ne verujes da nisam postavio pitanje da bih izbegao agenciju...ali nema veze, ne ljutim se


Jos jedno pitanje, na ugovoru je potrebno navesti i kupoprodajnu vrednost auta, da li se ta vrednost uzima odokativno ili iz kataloga i da li utice na obracun poreza na prenos?

Znam da se za obracun poreza na prenos uzima vrednost vozila iz knjiga i da on zavisi od opstine do opstine, samo me zanima da li iznos koji je upisan na ugovoru ima neko znacenje, posto je on obicno nerealno prikazan...
[ vladd @ 12.04.2007. 21:40 ] @
Izvinte sto se mesam u prepisku..

Ako je cena u ugovoru veca od kataloske, pojavice se "znacenje". Inace, moze se traziti ekspertiza vrednosti, u slucaju havarisanog ili nekako ostecenog vozila, ali to je posebna prica..

Obicno je kataloska cena toliko niza, da bi realno utvrdjivanje vrednosti mozda i podiglo cenu. To je isplatljiva prica, za veoma mlada vozila, ili vozila sa vrednoscu preko 20000 evra. Tu se vredi boriti, razlike u proceni mogu da variraju nekoliko hiljada evra.

Primer, koji sam imao, procena je bila 440000(ili malo vise, ne secam se tacno, ali ispod 500k) din, za vozilo placeno preko 600000din. Porez je bio oko 11600. Sta bih ja trebao da radim da bi usteda, na porezu, bila znacajna. Koliko cimanja, za sveukupno 150 evra. Sta bih to mogao da umanjim, toliko da bih ustedeo recimo 50€. Za "sledecih" 150000din, umanjenja, morao bih da pravim stetu od bar 1000evra...

Mislim da taj porez, u celokupnoj igri davanja para i gubljenja vremena i nije tako znacajna stavka.

Poz.
[ njinsa @ 12.04.2007. 22:47 ] @
hocu i ja da se mesam! :)))
ja sam radio ekspertizu vrednosti kad sam kupovao golfa 4 i uspeo da ustedim 12000 din ,na osnovu umanjenja usled ostecenja!ruku na srce i bio je lepo slupan!
sto se tice ugovora kod nas u Rumi idu od 800-1400din,zavisi od agencije! i najjeftinija i najskuplja daju fiskalni racun,a koliko ih stvarno kosta ne bih znao tacno reci! ugovor mozes i sam napisati i overiti u sudu mislim da je oko 200 din,ali ima i tu procedure i setanja,bar kod nas!
sto se vrednosti vrednosti tice kod nas uvek gledaju da te ubace u najnizu kategoriju,ali gledaju da to bude to godiste i bas taj tip!
sto bi rekli braca Romi:plati brate,nemoj se bre ciganiti !!! :))
[ lancia88 @ 13.04.2007. 00:01 ] @
Pozdrav,

da, kataloska vrednost se uzima u obzir u praksi samo ako je navedena cena niza od nje, u slucaju vise navedene cene, uzima se visa, tj. navedena. Naravno, nekome i to ima itekako koristi (podizanje novca sa racuna firme za svega 2,5% recimo, tada se "budzi" cena) pa je u praksi i to neretko rabljena varijanta.

Umanjenje po osnovu procene tesko da funkcionise vise u Beogradu, postojala je prica svojevremeno o vestacenju izgleda od strane sudskih vestaka - mnostvo prevara kao rezultat. Zatim je procene cak radio i AMS - ponovo mnostvo prevara. Zadnji, utopijski korak, bio je formiranje komisija u opstinama samim koje su izlazile na teren (u praksi si im morao doterivati vozilo ispred zgrade, najcesce nizu znali ni da uopste treba gledati brojeve a kamoli gde da ihtraze po slupanim kolima), i to je propalo posle veceg broja prevara i sudskih postupaka itd.

Inace, u Beogradu ces tesko sta uopste overiti za 200 dinara a kamoli dva potpisa, van Beograda je sve moguce.


Citat:
bakara: Vidim da mi ipak ne verujes da nisam postavio pitanje da bih izbegao agenciju...ali nema veze, ne ljutim se :)Taman posla, samo sam isuvise cesto gledao u zivotu kako "sam svoj majstor" opcija zagorcava zivot i nosiocu te "pameti" i njegovim bliznjima, ukucanima itd. Pravi mali mentalni teror kad pocnes odvrtati cevi i petljati sa kucinom a ostali samo slusaju kako psujes vodoinstalatere-derikoze koji samo otimaju pare, a ono - kvrc. Pukne navoj, klesta, stagod.... eh, taj "sam-svoj-majstor" iz samo-da-ne-platim motiva. Pa kud bismo stigli kad bi svi sve radili?

Problem je samo kada nema alternative vec bas zakonski moras, sve dok ima alternative, greska je uvek kod onoga ko nije spreman da plati, zato i jeste dobro kada covek nesto krene sam upravo sa motivom "ma nec oni meni pare otimati" i zatim odradi nekih pet-sest redova u dva dana, psovki i muka, e bas neka mu! Drugi mut neka i sam skida i lepi unutrasnju gumu da vulkanizer ne zaradi ili nek ide sam u Italiju po kola da ne bi nas njinsa zaradio.... Malo se salim ali u sustini jeste tako, dok svi zaradjuju, pare se vrte i svima je dobro, visak "pameti" kod takve ravnoteze zaista ume da izadje na nos.
[ vladd @ 13.04.2007. 01:06 ] @
Parking ispred suda 50 din, ispred mupa, 35 din po satu, a zabava moze da potraje i tri, takse na uplate 150 - 250, zavisno od svote, po 15-30 din kojekakvi stampani formulari, sa ugraviranim godinama 19--, fotokopije 20-ak din. tako da sitnis, 200-300 din ne spominjati, mnogo vise ode "okolo".

Poz.
[ bakara @ 13.04.2007. 08:18 ] @
Citat:
lancia88:
Taman posla, samo sam isuvise cesto gledao u zivotu kako "sam svoj majstor" opcija zagorcava zivot i nosiocu te "pameti" i njegovim bliznjima, ukucanima itd. Pravi mali mentalni teror kad pocnes odvrtati cevi i petljati sa kucinom a ostali samo slusaju kako psujes vodoinstalatere-derikoze koji samo otimaju pare, a ono - kvrc. Pukne navoj, klesta, stagod.... eh, taj "sam-svoj-majstor" iz samo-da-ne-platim motiva. Pa kud bismo stigli kad bi svi sve radili?

Naravno u potpunosti se slazem sa tobom, ali mene je u sustini samo ovo zanimalo:

Citat:
2. placas taksu u opstini u svakom slucaju, sta inace u opstini obavljas besplatno? Naravno da placas i u agenciji, bas to i placas u onoj ceni, izradu ugovora i overu potpisa, agencija ima istu licencu da svojim pecatom i potpisom potvrdi da su svojerucno potpisala oba komintenta ugovor te da su se identifikovali ispravom broj taj i taj izdatom od tog i tog itd.


Jer mi je to oduvek bilo nekako vacarenje, i obicno ne dobijam nikakav racun za to, ali sad bar znam o cemu se radi i vidim da im vredi dati tih 1000din. A fiskalni cu bas traziti, naravno po obavljenoj usluzi...

Hvala Lancia!
[ MarkBg @ 13.04.2007. 08:37 ] @
ja kad sam kupio auto pravio sam se pametan, ja cu sve sam da zavrsim da prodjem jeftinije, da me agencije ne oderu i ispao sam budala. overavao sam ugovor u sudu umesto u opstini, placao takse itd. i kad sam sve sabrao ispalo je da sam vise para pukao nego da sam platio agenciji za prenos vlasnistva da sve to obavi, a jos sam izgubio i dosta vremena.
[ lancia88 @ 13.04.2007. 11:29 ] @
Pozdrav,

naravno, u agencijama je uvek moguce da dodje do nekog sumnjivog ili preskupog mesetarenja, obavezno na racun stranke ali, kako vec pomenuh, kada bismo sami sebi struju uvodili i dimnjake cistili, preostalo bi nam jos samo da sami mesimo hleb da pekar ne zaradi ali od vlastite psenice, ne od lihvarske psenice od onih derikoza poljoprivrednika koji nista drugo i ne rade vec samo oru i kopaju i jos hoce pare za to! ;)
[ Zore @ 20.04.2008. 09:45 ] @
Zna li neko VALIDNOST sudskog ovlascenja vlasnika vozila, kupcu da moze sam sebi preneti vozilo i bez prisutnosti vlasnika vozila kao i sve ostale radnje u vezi vozila.

?????

Pojednostavljenje :

Vlasnik je sudskim ovlascenjem ovlastio kupca da moze sam na sebe da prenese vozilo.....????


Ineresujeme pravosnaznost ovakvog sudskog ovlascenja i njegova primena.
[ bakara @ 20.04.2008. 14:21 ] @
Nije bas najjasnije...
Zanima te da li sa takvim ovlascenjem moze da prenese vlasnistvo na sebe?

Naravno da moze, sve je po zakonu.
[ Chieftec @ 20.04.2008. 16:14 ] @
Bas sam hteo isto da pitam, super, da se razjasni to.
Uzeo sam kola pre 30ak dana, registrovan je do oktobra, sredjeno je ovlascenje overeno i zavedeno u opstini, gde pise da sam ovlascen da: " koristim-vozim u Srbiji i inostranstvu, registrujem, prodam, prenesem pravo vlasnistva na sebe i trece lice, odjavim, naplatim odstetni zahtev od osiguravajuceg drustva za slucaj stete vozila i sve druge pravne radnje u vezi vozila"

Hteo sam odmah da prenesm vlasnistvo, medjutim po ovome bas i nema potrebe odmah to da radim, koliko shvatam, cak mi predhodni vlasnik rece da ne moram uopste da prenosim dok god je kod mene, mogu da nastavim da ga registrujem.

Nov je oko 31500 eura, ovaj je nesto dve - tri god star, pa bas i ne bi verovatno bio zanemarljiv taj porez, ako ne mora da ne bacam pare.

Znaci jel' ok da nastavim da ga vozim ovako, a jos vaznije - ovo ovlascenje stvarno znaci da mi predhodni vlasnik ne treba za bilo kakve pravne radnje? Prenos na sledeceg vlasnika ili prenos na mene??
[ bakara @ 20.04.2008. 21:46 ] @
Citat:
Chieftec:ovo ovlascenje stvarno znaci da mi predhodni vlasnik ne treba za bilo kakve pravne radnje? Prenos na sledeceg vlasnika ili prenos na mene??

Da, sve mozes kao "pravi" vlasnik" osim sto ne mozes ti nekome da dajes ovlascenje.
[ lancia88 @ 21.04.2008. 00:21 ] @
Pozdrav,

oprezno sa ovakvim izjavama, to sto je nesto zakonski ne znaci da ce u svakom SUP-u da prihvate to. Ima malo i do onoga sto se desava u realnosti.
[ Chieftec @ 21.04.2008. 01:05 ] @
Meni je najbitnije da mi predhodni vlasnik ne treba za prenos vlasnistva i/ili registraciju. Ko zna, nestane covek, pojede ga godzila , svasta moze da se desi, pa recimo ne mogu nista da uradim sa kolima osim da mi stoje za ukras. Super ako je tako. Osim sto ce mozda neplacene kazne stizati njemu, ne vidim razlog da nesto zurim sa formalnim prenosom vlasnistva.
[ bakara @ 21.04.2008. 10:05 ] @
Citat:
Chieftec: Osim sto ce mozda neplacene kazne stizati njemu, ne vidim razlog da nesto zurim sa formalnim prenosom vlasnistva.

Cisto da znas, da on moze da trazi i ponistenje ovlascenja, tako da se ne zezas sa kaznama
[ Zore @ 21.04.2008. 20:20 ] @
Prvo ugovor i ovlascenje nije isto i nemojte mesati ta dva razlicita pojma, a i svrhe u koim se validnost ostvaruje.
Mislio sam da ima niki pravnik od znanja na sajtu, ali izgleda (mozda trenutno) bez pravih pravnih lekova.

Za overu ugovora su neophodne dve strane (ugovaraci)
Za overu punomocja tojest ovlascenja potreban je samo davaoc istog.


Za odjavu vozila i vracanje tablica potrebno je licno prisustvo vlasnika (ko je upisan na saobracnoj dozvoli) sa vazecom licnom kartom i nikakav ugovor ili ovlascenje vam nece pomoci.

Kad trebate platiti porez na prenos vozila po zakonu mora uplatiti prodavac (bar mora pisati na uplatnici njegovo ime i prezime) i samo ugovor na kom ce biti potpisi ugovaraca sa jedne strane kupca, a sa druge prodavca tojest ovlascenog lica koje je ovlasceno od strane prodavca.
Sta mislite kad i sa strane prodavca stoji isti potpis kao ovlasceno lice koji prodaje sam sebi auto ???

Mene je interesovalo - [da ponovim] - VALIDNOST takvog ovlascenja.

Gledano da je Sudsko ovlascenje koje ima ne sumljivu vecu validnost u odnosu na opstinsko, ipak realno KAKO TO ZAKON VIDI ???????? (objasnjava)[nema potrebe da sarenis poruke]

[Ovu poruku je menjao bakara dana 22.04.2008. u 00:53 GMT+1]
[ lancia88 @ 22.04.2008. 09:15 ] @
Pozdrav,

sve Ti je vec receno pravno.

Kupoprodajni ugovor trazi i prodavca i kupca ali i trecu osobu, odnosno, onoga ko overava autenticnost potpisa na ugovoru. Dakle, ne moze samo dve osobe. Ispred prodavca se moze potpisati sa njegovim ovlascenjem i ovlasceno lice ali tada to ovlascenje postaje sastavni deo ugovora a na samom ugovoru mora biti jasno naznaceno da se radi o ovlascenom licu.

Ovlascenje i overa ovlascenja.

Ovlascenje se overava tako da je prisutan samo davaoc ovlascenja i osoba koja overava autenticnost potpisa koju potvrdjuje prilozenom licnom ispravom. Ovo mora potvrditi u svojoj overi na samom ovlascenju. Znaci, i ovde moraju biti barem dve osobe prisutne, davalac ovlascenja i overavac.

Overa se vrsi kod nas u Sudovima, Opstinskim administrativnim jedinicama ili izdvojenim mesnim kancelarijama. Sva tri nacina se kod nas obavezno priznaju po zakonu. Prilikom napustanja drzave, u inostranstvu je obavezno priznavati samo sudski overeno ovlascenje iako za posebne radnje i tada moze biti zahtevan tzv. apostil, odnosno, sudska nadovera koja je ustvari inostrana klauzula, prilog standardnoj overi. Sve ostale oblike ovlascenja u inostranstvu mogu priznavati ali ne moraju jer ostale administrativne overe nemaju institut ino-klauzule, nadovere.

To znaci da kod nas mora biti jednako tretiran svaki od vidova overe ovlascenja a prava koja se sticu su definisana samim ovlascenjem.

Jednom dato ovlascenje se moze naknadno opozvati, moze se datiranjem limitirati njegova vaznost a sadrzajem limitirati broj radnji za koje se ovlascenje daje. Ovlascenje bez ikakvih ogranicenja vazi do opoziva ili do prestajanja uslova za davanje ovlascenja (naknadno osporeno vlasnistvo nad vozilom, smrt davaoca ovlascenja itd.).

SUP najcesce ne dozvoljava da se na istom ugovoru potpise i prodavac i kupac u vidu jedne osobe bez obzira na zakonsku obavezu. To je problem devijacije u praksi i to se prevazilazi upornoscu i obracanju visem i visem nivou u mesno nadleznom OUP-u, ostalo ne pomaze ako od pocetka ne prihvate takav ugovor.
Porez se placa po prebivalistu prodavca jer je naprosto on poreski obveznik pa ne moze drugacije.
[ Chieftec @ 22.04.2008. 11:38 ] @
Citat:
lancia88:

SUP najcesce ne dozvoljava da se na istom ugovoru potpise i prodavac i kupac u vidu jedne osobe bez obzira na zakonsku obavezu. To je problem devijacije u praksi i to se prevazilazi upornoscu i obracanju visem i visem nivou u mesno nadleznom OUP-u, ostalo ne pomaze ako od pocetka ne prihvate takav ugovor.


Ovo sam pitao juce u nekoj agenciji, posto je i meni glupo zvucalo da sam sebi mogu da prodam kola, rekli su kao u principu to bas i ne bi trebalo tako, ali samo ti nama ostavi papire i dobices sutra sve sredjeno.

Bez obzira sto dakle bez problema moze da nastavi da se vozi sa ovlascenjem, odradicu prenos sto pre, bolje da je moje ime u saobracajnoj, sta znam, nisam znao da predhodni vlasnik moze da povuce ovlascenje, to me je ubedilo.

Sada imam drugi problem, saznao sam da za kasko treba da platim 170.000 dinara :|
[ bakara @ 22.04.2008. 11:48 ] @
Pa nije ti bilo mnogo kad si kupovao auto

Aj` plati nemoj nama da se zalis
[ lancia88 @ 22.04.2008. 13:53 ] @
Pozdrav,

Citat:
Chieftec: ..... ali samo ti nama ostavi papire i dobices sutra sve sredjeno.

.....|


urade na ugovoru potpis od vlasnika sa ovlascenja (prepisu ga) i zadrze ovlascenje za svaki slucaj, stara prica kod onih koji ne umeju ili ne mogu da se izbore sa pomenutim problemom. SUP dobije uredno potpisan ugovor "svojerucno" od strane vlasnika (koji je ustvari samo dao ovlascenje), i gotova prica. Uglavnom ne bude problema jer ko da ovlascenje, mahom je i saglasan vezano za kupoorodaju. Ipak, ima raznih situacija kad moze da se obie o glavu sve to...;)
[ davidbgd @ 29.04.2008. 12:54 ] @
Citat:
Ovlascenje bez ikakvih ogranicenja vazi do opoziva ili do prestajanja uslova za davanje ovlascenja (naknadno osporeno vlasnistvo nad vozilom, smrt davaoca ovlascenja itd.).Ovo me zanima!

recimo, vlasnik umre i a ti imas ovlascenje za upravljanje, prebacivanje itd , overeno u sudu.

Dodje do spora oko nasledstva unutar njegove familije i sta se onda desava?!;_

jel ti auto ulazi u osovnisku rasparavu - koja su tvoja prava - ciji je auto itd?!

[ Vinse @ 30.04.2008. 13:46 ] @
nisam cuo da moze i ovlastenje da auto prevedes na sebe. Obicno se daje ovlastenje da se auto moze prevesti na trece lice. Tako sam ja kupio auto od jedne kevine koleginice i nisam ga prevodio da bih izbegao placanje takse, ali sam uzeo ovlastenje i onda kad sam ga prvi put ja registrovao ostavio sam original ovlastenja u SUP-u, ali sam ga prethodno overio u sudu za sledecu registraciju ili eventualnu prodaju.

Sledece godine odem ja da registrujem auto, kad kazu u SUP-u da moguce je i sa overenom kopijom, ali ima problem jer vlasnica je promenila prezime, udala se ! Nazovem ja nju, cestitam, kupim buket cveca, odemo mi u sud i ona meni izvadi novu dozvolu i da novo ovlastenje.

A prepis je nekih 7000 din, summa summarum, nije bas uputno zezati se sa ovlastenjima jer ko zna sta moze da se desi cak i sa najblizima, a da ne govorim o potpuno nepoznatim likovima iz drugog mesta.

Uzgred, da li sada ugovor o kupoprodaji vazi samo mesec dana ili vise ?
[ Okmijun @ 01.05.2008. 09:13 ] @
Voleo bi da mi neko ko vozi na ovlascenje objasni toliki rizik u koji se upusta, naspram 50-100-150€ koliko kosta prenos?
Koje su pozitivne strane svega toga? Lose svi znamo.
[ Beltrammi @ 01.05.2008. 11:49 ] @
pa pazi, nije to za svakog rizik. Neko kupi auto od roditelja, rodjaka, dobrog prijatelja. Mislim, zasto dati 150 evra ako se ne mora ?
[ vladd @ 01.05.2008. 12:06 ] @
Pa u principu se mora prevesti auto posto se pravi poreski prekrsaj. Nije zavrsen kupoprodajni ugovor.
Znaci, voznja samo sa ovlascenjem, i transakcijom "na rec", bez ugovora, nosi rizike, da vlasnik povuce ovlascenje (koje se daje radi usluzne prodaje), i zadrzi pare.
Ako je uradjen kupoprodajni ugovor, u slucaju povlacenja ovlascenja od strane vlasnika, kupac se nalazi u problemu utaje poreza.
Pa ko voli rizik neka stedi na cupriji.

Poz
[ Beltrammi @ 01.05.2008. 13:07 ] @
vladd, kupoprodajni ugovor uopste ne mora da se pravi !

Tek kad se odlucimo na prevod onda nam on treba i kosta oko 800 din i vazi cini mi se mesec ili dva. Posle toga prestaje da vazi i ja jos nisam cuo da je neko gonjen sto nije platio porez za ovu stvar.
[ lancia88 @ 02.05.2008. 08:40 ] @
Pozdrav,

kupoprodajni ugovor tesko da kosta 800 dinara sem ako ga ne pise neko ko ga i ne prijavljuje pa ga bas briga koliko ce da naplati sam papir, ali to je vec stvar agencija iako kad one stradaju, stradavaju obicno i njihovi korisnici kad se dotakne konkretnih predmeta. No, ostavimo sad to po strani.

Ugovor je poreska obaveza i zaista jeste prekrsaj ne platiti porez po njemu, odnosno, jos je gluplje ne napraviti ga a preuzeti automobil.

Ugovor nema ogranicenje trajanja.
Svojevremeno je postojalo ogranicenje za placanje poreza u smislu da se deset dana od datuma sklapanja Ugovora tretira kao vreme za koje vlasnik moze da uplati porez i odnese dokaz o uplati u Ugovor u mesno nadlzenu Upravu prihoda na overu, a posle tog roka je obracunavana zatezna kamata, promenljiva ali najduze je bila oko 0,2% dnevno sto je na mesecnom nivou vinilo priblizno 6%. Kako je doba velikih inflacija proslo, jednako kao i doba visokih poreskih stopa, te su i cifre za prenos vlasnistva postale prihvatljivije, Poreska uprava je modifikovala uslove na trenutno vazece:

Rok za uplatu je 15 dana od datuma prijema resenja o razrezu poreza a ne vise od datuma sklapanja ugovora. Tako sad imamo situaciju da moze ugovor biti sklopljen bilo kada ali se placanje racuna u smislu zatezne kamate tek od dana pojavljivanja u poreskoj upravi.

Dakle, nigde nemamo vremensko ogranicenje vaznosti ugovora i jedino diskutabilno moze biti licenca za sklapanje tog ugovora, odnosno, da li postoje pravne smetnje da konkretna agencija/preduzece zakljuci taj ugovor. No, kako rekoh, to je sasvim druga stvar i to ionako stranke iz Ugovora ne mogu uglavnom znati.
[ Beltrammi @ 02.05.2008. 09:25 ] @
pa evo ja sam bas pitao nedavno i u SU su trazili 1200 za kupoprodajni ugovor, a u NS 800 i jos kazu kako bez toga ne moze u policiji da se prergistruje auto ili pak da se plati porez ne znam tacno bas.

Nego lancia88, hteo sam da te pitam, da li se ista sto se tice uvoza promenilo od pre godinu dana. Hteo sam da uvezem tada jednu fiestu, ali je bila prica da treba da imam servisnu knjizicu i da onda mogu da imam neko umanjenje carine, ako je na njoj odgovarajuca km. Inace bila bi normalna carina veca za nekih 300 evra. Ima li to pravilo jos ili je i to zavrseno.
[ lancia88 @ 02.05.2008. 23:57 ] @
Pozdrav,

to su carinski normativi za dobjanje sto realnije slike o trenutnoj vrednosti automobila/vozila uopste. Naime, kataloski se utvrdjuje njegova trenutna vrednost na osnovu starosti (priblizna cena novog se umanjuje po amotizacionom planu na osnovu mesecnog i godisnjeg otpisa dela vrednosti prema tablicama koje propisuje AMS kod nas), a potom se realnija slika dobija na osnovu vizuelnog pregleda, utvrdjene kilometraze itd. To je to famozno umanjenje i najopstiji njegov oblik. Naravno, za utvrdjivanje kilometraze moze biti neophodan i dokaz u vidu servisne knjizice (e, to je najfalsifikovaniji dokument za koji znam), pa otud i takvo insistiranje za navodna znacajna umanjenja i slicno. Ma, sve je to sarena laza da ne pitas mnogo kud odose oni ostali novci za koje nije moglo da se "umanji", jelte.......
[ Vinse @ 08.05.2008. 08:16 ] @
da li u slucaju smrti vlasnika auta vazi data punomoc za prepis npr na trece lice ili se auto mora vratiti na ostavinsku raspravu ?
[ davidbgd @ 08.05.2008. 08:29 ] @
to isto mene zanima....

isto to pitah ali jos nema odgovora...

[ Vinse @ 08.05.2008. 08:59 ] @
pa slicno kao i kod ovog menjanja prezimena. Sluzbenica je odmah u bazi podataka videla da je ona promenila prezime. To je mogla dobiti od maticara, slicno bi dobila i izvestaj o smrti, pa sad...
[ lancia88 @ 08.05.2008. 14:10 ] @
Pozdrav,

u slucaju smrti, vozilo ulazi u ostavinsku masu, nema nikakvih vaznosti za zivota izdatih ovlascenja jer im prestaje osnov.

Posle ostavinske rasprave, pod uslovom da svi naslednici prihvate stanje zdravo za gotovo, svi se potpisuju jednom od njih kao punomocniku za otudjenje vozila koje je deo ostavinske mase, a zatim taj sa svojim ovlascenjima prodaje vozilo kupoprodajnim ugovorom i ne moze na toj osnovi ovlastiti ikoga dalje. Ostavinske rasprave u nacelu traju duze od same registracije pa predstavljaju uglavnom veliki problem za kupca koji nije preneo vozilo na sebe. Poseban je problem ako je vlasnik umro u dugovima ili je iz nekog razloga u policijskoj ili sudskoj potrazi za delo koje se tice sveukupne njegove imovine ili samo dela, a pod uslovom da u taj sporni deo spadaju i automobili.

Naravno, sve ovo ipak nema nikakve veze sa tehnickim diskusijama i mozda je najbolje ostati pri upravo tehnickim pitanjima jer je to i smisao foruma. Ovo su price za neke pravne aspekte.
[ Laki024 @ 12.05.2008. 19:36 ] @
ne znam sada kakva je procedura oko ovoga, ovlastenja, ali svako ovlastenje vazi na neodredjeno vreme, odnosno do opoziva medjutim.

"ovlastuje se taj i daj da vozi u zemlji i inostranstvu , da moze da naplati stetu od osiguravajuceg drustva, da moze da porenese auto na sebe i na trece lica , da ga moze pordati .... itd itd.. i na kraju najzanimljivija receneica. OVO OVLASTENJE JE N E O P O Z I V O
[ bulovan @ 12.09.2008. 15:27 ] @
Ljudi, imam jedno pitanje: kupio sam juga 55 '91 sa BG tablama, zelim da ga prevedem na svoje ime (i da zadrzim vazecu registraciju), bio sam u jendoj agenciji u Pancevu i trzaze mi 8000din za prevod. Sta vi mislite da li je to OK cena ili bi mi se vise isplatilo da se badcem sam? Mozda neko ima vise iskustva sa ovim. Thanks...
[ Java Beograd @ 12.09.2008. 15:34 ] @
@bulovan
Jesi li u agenciji pitao koliko od tih para ide državi za kojekakve takse i poreze, a koliko para ide agenciji, kao naknada za uslugu. Mislim da je to najvažnije. A kad saznaš koliko košta agencijska usluga, onda sam odluči dal' ti se isplati da se sam cimaš.
[ bulovan @ 12.09.2008. 15:52 ] @
Hvala za brzi odgovor. Nisam pitao koliko kosta pojedinacno, teta mi je samo sve sabrala i rekla Ali ja ovako kontam: vrednost tog juga je oko 1000evra, ako je porez 2,5% to mu dodje 2000din, i listajuci ovu temu procitao sam da su takse negde oko 2000-3000 din. pa sve to mi nije ni blizu njihovih 8000din. Znaci hocu samo da prevedem auto na moje ime i da prebacim table sa BG na PA bez registracije.
[ bakara @ 12.09.2008. 17:43 ] @
Taksa za prenos tog juga je oko 700-800 dinara, znam posto sam proslog meseca prenosio.
[ bulovan @ 12.09.2008. 17:51 ] @
Hvala Bakara, pa znaci onda da je usluga agencije oko 5000 :-0 Ma verovatno cu ja to sam. Hvala puno!
[ diplodok @ 08.01.2009. 17:21 ] @
Mislim da nije raspravljano o problemu koji bi bio slican mom. Imam vlasnistvo nad autom (jugo). Registrovan je pre 11 meseci. U medjuvremenu sam promenio prebivaliste (regulisanje civilne vojske). Auto ima SM table a ja se sada vodim na BG. Pretpostavljam da ga ne mogu registrovati na SM dok mi u licnoj karti pise Cukarica. Zato sam mislio da prevedem auto na mamu. Zna li neko kako to ide? Ima li razlike u odnosu na kupoprodaju? Ipak auto ostaje u istoj porodici...
[ markalauskas @ 15.04.2009. 16:33 ] @
Pozdrav.
Kako najlakse da prodam stranca (Rumun) koji nije na moje ime. Mogu da dobijem ovo
Citat:
"ovlastuje se taj i daj da vozi u zemlji i inostranstvu , da moze da naplati stetu od osiguravajuceg drustva, da moze da porenese auto na sebe i na trece lica , da ga moze pordati .... itd itd.. i na kraju najzanimljivija receneica. OVO OVLASTENJE JE N E O P O Z I V O

Da li mi je to dovoljno da ga prodam ovde? Da li moram da ga odregistrujem prvo u Rumuniji? Imam bosansko drzavljanstvo.
[ balkanbuy @ 11.05.2009. 14:34 ] @
Pitanje:

Da li ja kao strani drzavljanin Amerikanac imam pravo da prodam svoje vozilo u Srbiji ukoliko se vec nalazi u Srbiji i kako? Cuo sam da treba da se ceka par godina da bi se to uradilo. Kakva je razlika ako je auto u Americi pa se onda posalje recimo u luku Beograd na ime kupca koji je srpski drzavljanin. Kakva je dokumentacija u tom slucaju potrebna kupcu za carinu, porez registraciju?
[ Nekilee @ 20.05.2009. 15:00 ] @
Pozdrav,
zanima me kako stoje stvari ako je prodavcevom autu istekla registracija, znaci auto nije registrovan, tablice jos nisu vracene.
Da li postupak prenosa vlasnistva ide isto ili ima nekih specificnosti? Hteo bih da napomenem da auto koji kupujem nije na registracionom podrucju na kom zivim. Zanima me kad eventualno kupim auto, kako ide dalje procedura oko tablica i svega?
Unapred hvala.
[ Beltrammi @ 13.12.2009. 00:33 ] @
imam jedno pitanje. Ja imam jedan auto registrovan u Srbiji koji nisam prevodio. Imao sam punomoc, medjutim kako sam izgubio kontakt sa prodavcem ja resim da ga prevedem na mamu zbog radi sigurnosti. I tamo kad sam platio taksu za prevod, primetim da je to ustvari poreska prijava i da na uplatnici stoji ime bivseg vlasnika auta.

Pitanje:

Ukoliko je to porez zar ne bi bilo logicno da to placa onaj koji je prodao auto, jer on je dobio novac i treba da plati porez na promet/prihod sta li ?
[ lancia88 @ 13.12.2009. 09:25 ] @
Pozdrav,

zakonski, porez uvek placa prodavac. Sustinski, uvek kupac, mada tu ume da bude i izuzetaka, zavisno od dogovora.
Znaci da na poreskoj prijavi mora biti ime prodavca i porez se placa prema njegovom mestu prebivalista, odnosno adresi stanovanja.
[ Beltrammi @ 13.12.2009. 11:57 ] @
da bas tako je bilo jer se secam da su mi trazili njegov JMBG, koji sam jedva izbunario i tako sam i primetio o cemu se radi.

Ako je to zaista tako, ne bi trebalo da postoji zakonska sansa da te natera da ti platis, a opet zakon ne dozvoljava da se auto prevede. U Italiji npr se ne placa porez vec oni to zovu "prenos vlasnistva" i taksa je uvek 400Evra, a najcesce je podele kupac i prodavac.
[ bakara @ 13.12.2009. 12:34 ] @
Citat:
Beltrammi

Ako je to zaista tako, ne bi trebalo da postoji zakonska sansa da te natera da ti platis, a opet zakon ne dozvoljava da se auto prevede.

Pa niko tebe i netera da platis taj prenos, zar ne?
Moras da ga platis samo ako hoces da ga prevedes.
[ marris @ 24.12.2009. 17:25 ] @
zanima me sta je sve potrebno za prenos vlasnistva.Auto je kupljen u Vrscu a hteo bi da ga prevedem na BG table.Kakav je postupak oko prenosa vlasnistva?
[ garcia_kg @ 03.01.2010. 11:50 ] @
E pa ovako dobri ljudi....Pročitao sam ovu zanimljivu temu od početka ali ništa slično nisam našao pa rekoh ajd da pitam!!!

Uskoro kupujem auto od prijatelja ali pod sledećim uslovima, auto je pod lizingom koji je podigla njegova majka i plaćan je od njegove strane 3 godine i još 3 je ostalo da se isplati. Dogovor je da mu dam nešto keša(otprilike koliko je on dao učešće) i da nastavim da plaćam ratu u naredne 3 godine. Napravljeno mi je ovlašćenje da mogu da koristim auto, e sada mene zanima da li je imao neko sličnu situaciju kao ovu i šta po Vama može da predstavlja problem pri ovakvoj transakciji. Šta je najbolje da piše u ovlašćenju da bih najbolje osigurao sebe ali i ispoštovao osobu kojoj uplaćujem ratu i da li mogu imati nekih problema u slučaju ne daj Bože, saobraćajne nesreće i kasnije naplate osiguranja, ili smtnog slučaja nosioca lizinga, naravno auto je kasko osiguran!!

NAPOMENA: Ne mogu da preuzmem lizing jer nisam kreditno sposoban, tako da mi je ovo jedini način kupovine auta!
[ lancia88 @ 03.01.2010. 12:10 ] @
Pozdrav,

u sistemu lizinga, auto pripada LIZING KUCI i niko nista ne moze da ovlascuje u ime te kuce jer oni za citavo vreme trajanja lizinga polazu apsolutna prava na to vozilo. Tako je sa ovlascenjem za registraciju, tako sa rezervnim kljucevima, tako i sa eventualnim potpuno legalnim oduzimanjem vozila. Prema tome, korak si do izlaska na vrlo tanak led, pa kako hoces, ali sanse da za te tri naredne godine izgubis auto po bilo kom osnovu, su tolike da ja naprosto ne znam odakle bih poceo....jedina zaista dobra varijanta je preuzimanje lizinga, pa na koji god nacin da to odradis.
[ garcia_kg @ 03.01.2010. 13:04 ] @
@Lancia88

Kao što sam napomenuo lizing ne mogu ja lično da preuzmem, a auto uzimam od veoma dobrog prijatelja u koga imam poverenja a i on u mene:) Zamolio bih te da mi navedeš, kažeš i uputiš po kojim osnovama su šanse da izgubim auto ako budem redovno plaćao ratu za lizing.

Unapred zahvalan
[ lancia88 @ 03.01.2010. 14:29 ] @
Pozdrav,

pa, odustane prijatelj iz bilo kog razloga (hoce da uzme nesto na kredit a mora da se odrekne i formalno ovog lizinga, krene provera lizing kuce njegove kreditne sposobnosti u kojoj ustanove da on ne moze da isplacuje rate, odseli se prijatelj negde van zemlje, desi se nesto jos gore, ne bih ni pominjao, svasta je moguce...) i stvar je otisla nizbrdo a tri godine je zaista dug period. Kreditna nesposobnost je drugacija u praksi od lizing-potencijala, te treba proveriti neposredno sa lizing kucom oko toga, mozda se moze napraviti dogovor, samo treba od njih videti sta bi sve trebalo za takav dogovor. Ovo vazi, naravno, za slucaj da iz neke kreditne provere crpis cinjenicu da nisi kreditno spooban, a ne za slucaj da si vec sa lizing kucom to razmatrao. Lizing kuce su daleko fleksibilnije po pitanju kreditne sposobnosti, ne vole one bas oduzimanja vozila jer imaju i troskove oduzimanja, zatim troskove prodaje a pritom i troskove finansiranja usled nemogucnosti da iz realnog izvora servisiraju svoj plasman u taj automobil.

Konacno, ovlascenje jedino moze dati vlasnik tog automobila, a to je lizing kuca, nikakvo drugo ovlascenje ne drzi vodu. Imaj to strogo na umu. korisnik lizinga ili ovlasceno lice nemaju ama bas nikakvu pravnu osnovu ni mogucnost da daju ovlascenja ili prenose svoja ovlascenja na treca lica.
[ garcia_kg @ 03.01.2010. 16:44 ] @
@Lancia88

Hvala puno na iscrpnom odgovru, što se tiče ovlašćenja naravno da mislim na ovlašćenje od strane lizing kuće a ne nosioca lizinga, tako da smo tu nedoumicu otklonili!!! Naravno, postoji mogućnost da auto vozim u prvoj godini na ovlašćenje a naredne dve da lično preuzmem lizing i sve peripetije otklonim. Još jednom hvala i pozdrav
[ amadeuss @ 06.02.2010. 14:01 ] @
Mene interesuje ovo:
prekosutra treba da sklopim kupoprodajni ugovor, i da platim odgovarajuci porez.Da li moram odmah da registrujem auto, ili mogu da ga vozim sa saobracajnom od osobe od koje sam kupio kola, sve do isteka registracije,sto ce biti za nekih 3 meseca?
I ja i prodavac smo iz Beograda, ako to ima neke veze.

hvala na odgovoru !
[ etjen @ 06.02.2010. 14:38 ] @
tebi registracija važi dok važi. Nema veze ko je vlasnik, registracija se prenosi. To dobiješ novu saobraćajnu sa datumom isteka registracije kao kod prethodnog vlasnika
[ lancia88 @ 06.02.2010. 15:15 ] @
Pozdrav,

pretpostavljam da je nesto drugo pitao: ukoliko si zeleo da znas mozes li bez tog ubacivanja svojih podataka us aobracajnu dozvolu do isteka registracije - mozes. Nemas zakonsku obavezu unosenja podataka u saobracajnu dozvolu sve do isteka tekuce registracije i time stedis nekih 1500 dinara otprilike. Priliko produzenja registracije prilozis ugovor sa placenim porezom na poledjini i tom prilikom imas samo trosak nove saobracajne dozvole. Obzirom da ste obojica na istom registarskom podrucju, nema ni odjave tablica, sve ostaje po starom.

Ukoliko ipak odlucis da uradis izmenu podataka pre isteka registracije, to moras uciniti na mesec dana pre isteka jer u zadnjem mesecu ne mozes vrsiti izmene bez samog produzenja registracije. Tako imas na raspolaganju samo anredna dva meseca pa razmisli sta Ti je ciniti. Ukoliko radis u toku registracije imas pomenutu cifru (nesto malko manju, ja sam zaokruzio samo) ali i petljanciju sa redovima i dokumentima (popunjavas na masini i registracioni list), dok to sve elegantno ucinis po isteku registracije prilikom produzenja.
[ amadeuss @ 06.02.2010. 15:46 ] @
Da, interesovalo me je to oko promene podataka u saobracajnoj. Ova prva varijanta je ok, jer ne vidim sta dobijam sa drugom varijantom, samo se cimam.
Jos jedno pitanje, da li i clanovi moje uze porodice mogu da voze auto u ova 3 meseca,znaci sa kupoprodajnim ugovorom koji se vodi na mene i saobracajnom koja se vodi prodavca?

.
[ lancia88 @ 06.02.2010. 16:41 ] @
Pozdrav,

naravno da ne mogu zakonski, clanovi uze porodice je prakticno jedan rastegljiv i izmisljen pojam, u sustini nigde ne figurise u pravnom smislu jer je nedefinisan, ali moze u nekoj kasnijoj razradi teme da ima odredjenu tezinu (to je vec kod sudije). Sustinski, svi mogu da voze auto i bez ugovora kod sebe iako je mozda nesto lakse na ulici da se pokaze ugovor ako bas neko sprovodi kakvu raciju i slicno pa moze da bude duzeg zadrzavanja zbog toga. Skoro pa cista hipotetika, ali mozda vredi napomenuti.
[ Joker @ 06.02.2010. 18:10 ] @
Ako ne vršiš promenu saobraćajne pre isteka registracije možeš i mnogo više da uštediš, pošto se prilikom promene vlasništva pored nove saobraćajne plaća i porez na luxuz, ukoliko je vozilo 1900 ccm to je već lepa suma, ako se promena vlasnika u saobraćajnoj radi prilikom registracije plaća se samo jednom. Ako prenos uradiš dva meseca pre registracije platiš taj porez i kod prenosa i za dva meseca kod registracije.
[ milosh76 @ 06.02.2010. 19:24 ] @
Citat:
Da, interesovalo me je to oko promene podataka u saobracajnoj. Ova prva varijanta je ok, jer ne vidim sta dobijam sa drugom varijantom, samo se cimam.
Jos jedno pitanje, da li i clanovi moje uze porodice mogu da voze auto u ova 3 meseca,znaci sa kupoprodajnim ugovorom koji se vodi na mene i saobracajnom koja se vodi prodavca?Kada kupis auto, potrebno je da
potpisete kupoprodajni ugovor,
platite odjavu tablica(ako je prodavac u drugom gradu),
platis porez na prenos drzavi i to je to.

Ako je auto registrovan, potrebno je da platis novu saobracajnu dozvolu, a ako je iz drugog grada prodavac, onda i nove tablice. Nije potrebno da ides opet na tehnicki, da placar registraciju, osiguranje i tako to. Polisa tog automobila cak ne mora da se vodi na tvoje ime, nego moze da ostane na imenu prodavca, jer se gleda broj sasije i motora, a ne ime na polisi.

To su iskustva od pre nesto vise od mesec dana, kad sam kupio auto.
[ gleb @ 09.02.2010. 10:48 ] @
Jedno pitanje.

Situacija je sledeca:
Prodao sam auto u oktobru mesecu, sve regularno sa potpisanim ugovorom u Agenciji.
Danas stize na moje ime prijava o ucinjenom saobracajnom prekrsaju pocinjenom pocetkom februara u drugom gradu. (ja sam iz bg-a)

Nije mi jasno kako?
Pogotovo sto je auto ponovo morao da bude registrovan u januaru, tj u medjuvremenu
Kupac nije izvrsio prenos ili sta?

I kako sad da ‘skinem’ problem sa vrata?

Hvala unapred,
[ Laki024 @ 09.02.2010. 11:12 ] @
E sad.
Imas potpisan i overen kupoprodajni ugovor u agenciji.
Obaveza kupca je bila da u roku od 15 dana od tog ugovora prebaci auto na svoje ime, i da plati porez, ( odnosno ipak placanje poreza je obaveza prodavca tj tvoja obaveza po zakonu )
Taj ugovor te oslobadja krivice, ako je unet u njega datum, ako nije, onda je ugovor prakticno nistavan.
[ lancia88 @ 09.02.2010. 14:21 ] @
Pozdrav,

Citat:
Laki024: E sad.
Imas potpisan i overen kupoprodajni ugovor u agenciji.
Obaveza kupca je bila da u roku od 15 dana od tog ugovora prebaci auto na svoje ime, i da plati porez, ( odnosno ipak placanje poreza je obaveza prodavca tj tvoja obaveza po zakonu )
Taj ugovor te oslobadja krivice, ako je unet u njega datum, ako nije, onda je ugovor prakticno nistavan.


skoro pa sve - netacno.

Ne postoji obaveza kupca, poreske obaveze su iskljucivo obaveze prodavca. Da li je moguce da niko ne cita sta je vec do sada napisano?
Nema vise roka koji pocinje danom potpisivanja, vec pocinje danom obracuna poreza u poreskoj upravi, a i kada se probije samo tece zatezna dnevna kamata na obracunat iznos. I to pise ali se ne cita ocigledno.

Oslobadjanje od krivice je vec u bilo kom dokazivanju da onaj na koga je stigla prijava nije upravljao tada tim vozilom, nebitno da li je prodao vozilo ili nije. Ugovorom se ukazuje na trag prema onome ko je upravljao vozilom u momentu ucinjena prekrsaja i to pomaze policiji ali nije obavezna stavka, samo umnogome olaksavajuca. Identifikacija vozaca je obavezna procedura jer je moguce da imas ugovor da si nekome prodao vozilo ali da je on platio, recimo, samo kaparu pa mu jos ne dajes vozilo dok ne isplati i ostatak. U takvom slucaju ugovor ne pomaze. Ima i slicnih situacija, prebacivanja vozila sa svog imena na tudje iz razloga izbegavanja kojekakvih obaveza, zatim vracanja vozila jer se ispostavilo da je fakticko stanje drugacije od deklarisanog kod prodaje, prosto cuvanje automobila na neko vreme i slicno. U svim tim slucajevima imas i auto i ugovor kod sebe, pa automatskog oslobodjenja od krivice i ne moze biti. E ovo nije pisalo do sada na forumu koliko znam :)
[ gleb @ 09.02.2010. 20:43 ] @
Ne postoji obaveza kupca, poreske obaveze su iskljucivo obaveze prodavca – tacno, tako je po zakonu.
U praxi to preuzima kupac, dogovorno kao i u mom slucaju, kao i u slucaju stanova npr. Njemu treba radi prevodjenja papira na svoje ime. A i zbog naseg mentaliteta – uzmes pare za auto, vazi platicu sutra porez pa ti dam da ti registrujes prekosutra, i to bude malo sutra.
Zato je bitno da datum ugovora bude i stvaran datum kad si predao kola a ne neki kasniji bas zato da neko sa kolima na tvoje ime ne napravi ne daj boze saobracajku.

Kako ja kapiram.
E posto ja ne mogu da znam sve, uvek u tom slucaju kad se mlatim sa kolima, platim agenciju, a suma je stvarno smesna i miran sam.

Sta je ovaj moj kupac napravio i kako vozi auto koji se vodi jos na moje ime a morao je da ga ponovo registruje u januaru, ne znam.

Ono sto sam uspeo jos da doznam danas je da moram da pravdam da ja nisam upravljao autom dolaskom kod nadleznih i pisanom izjavom. Pokriva me ugovor.
Mada je situacija glupava, bar se ja tako osecam, jer se jesam dogovorio sa kupcem, spustio cenu, uradio sve regularno, a sad moram da – nisam ja bio keve mi, bio sam na poslu par stotina km odatle...

Sta je nauk? Kad sam kupovao nisam imao problema. Platim uslugu i gotovo.
Kad prodajem izgleda da treba ipak licno da odem sutra, platim porez, fotokopiram za sebe primerak, dam kupcu njegov i tek onda sam miran? Pa opet moze da ga ne prevede?

Zaista je drndanje. Ko je prodavao auto zna kako to izgleda, ovo je slag na torti.

lancia88, u svakom slucaju hvala,
Pozz,
[ bokivaol @ 21.02.2010. 12:01 ] @
Zdravo drugari,
Posto vidim da ovde postoje experti sto se tice pravnih pitanja, a ja prava nevolim, ali moram da ih postujem, postavicu par pitanja postu uskoro treba da kupim auto:
Kojim zakonima su ovi izvodi definisani i kojim clanovima? Da li se ovim ukida mogucnost voznje na ovlascenje ili ne?


[/quote]
Citat:
Laki024
Obaveza kupca je bila da u roku od 15 dana od tog ugovora prebaci auto na svoje ime, i da plati porez, ( odnosno ipak placanje poreza je obaveza prodavca tj tvoja obaveza po zakonu )
Citat:
lancia88
Ne postoji obaveza kupca, poreske obaveze su iskljucivo obaveze prodavca.
[quote]gleb:
Ne postoji obaveza kupca, poreske obaveze su iskljucivo obaveze prodavca – tacno, tako je po zakonu.
[ endre85 @ 18.04.2010. 18:59 ] @
Pozdrav svima!

Citajuci ove zadnje postove, vise mi nista nije jasno.
Moja situacija bi bila sledeca, pa bih molio upucenije da daju neki savet primedbu:
Naime, imam Yuga koji se skoro pa raspao, pa sam dogovrio sa drugarom izvesnu zamenu.
On meni da njegovog Yuga (2004 godiste, registrovan do decembra 2010) a ja njemu mog i doplatim 1200 evra.
Nosimo mog Yuga na reciklazu on uzima zunta (u auto kuci General auto, kazu da je sve ovo dozvoljeno, uzeli su sve podatke od yuga namenjenog reciklazi i valjda je zunto koji on hoce da uzme vec u NS).
Moj je na ZR tablice, a njegov na SM (ako se ne varam).
Bio sam ubedjen da ja osim prenosa vlasnistva ne trebam platiti nista do registracije. Da li je to tacno? Gore se negde pominje da moram uzeti odmah tablice moje opstine, kako to da su ranije ljudi mogli da voze npr BG tablicama do registraciju ako je auto kupljen u Beogradu, naprimer?! Zar nije dovoljno samo ovlascenje?
Koliko otprilike iznose troskovi za tablicu i porez na yugo 1.1 2004. god? Napominjem da mi auto nije potreban, zato ja ovaj noviji Yugo zelim da prodam sto pre. Zbog te cinjenice pitam kako sebi najvise da smanjim troskove.

Hvala Vam unapred na pomoci

EDIT: Raspitacu se sutra i u nekoj agenciji, od Vas zelim da ma malo obrazujete oko ovih peripetija. Vidim Lancia88 zna podosta o regulisanju obaveza.

[Ovu poruku je menjao endre85 dana 18.04.2010. u 20:16 GMT+1]
[ Laki024 @ 18.04.2010. 22:03 ] @
AKo je taj Yugo 2004. god i ako je stvarno za prodaju idi na ovlastenje.
Netreba ti nikakav prepis prepisaces ga na neku drugu koja kupi Yuga.

Malo off
A sto se tice tvog koolege, ako je istina sve sto si napisao, onda si dobro prosao sa ovom doplatom, posot kako vidim tvoj kolega misli da tvoj auto ako da za recikazu kao da je dobio 1000eur, a mogao je da proda tog svog yuga za 2000eur, i da kupi neki krs za 200 za reciklazu, i bio bi dobar 1700-1800 , a ovako samo 1200, 500eur manje, i jos uzia auto na kredu.... ponekad se stvarno cudim koliko neki ljudi zaradjuju kad ima ovako kroz ovakve transakcije 1000-2000eur neznaci nista
end of off

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 19.04.2010. u 21:49 GMT+1]
[ endre85 @ 18.04.2010. 22:29 ] @
Da skontao sam to za ovlascenje, ipak hvala ti sto si potvrsio. "Samo" ga treba prodati do decembra.

Da znas u kakvom je stanju moj Yugo, ne bi me zvao (tolikom) budalom. Moj realno ne vredi 500 evra (niko ga ne bi kupio, koliko je ocajan), stajao je napolju vise od pola godine, trebalo bi uloziti u njega makar toliko da bi se dovelo u red. Registracija mu istice za nedelju dana, to je makar jos 150 evra (1.3 motor), a i pitanje da li jos uvek mogu registrovati bez odlazka na tehnicki (ovaj drugi je registrovan do decembra). Ovog drugog, ako prodam i za 1900 evra, trebalo bi da sam koliko toliko na pozitivnoj nuli.

@laki

Sve je istina, malopre mu dao pare. Zasto bih lagao?
Samo sto je ovaj koral in zute boje, mnogo njih nece hteti ni da ga pogledaju, samo zbog toga. A i nema plin ugradjen, koliko je on vozio, smatrao je da mu se ne isplati ugradnja.[Ovu poruku je menjao endre85 dana 18.04.2010. u 23:48 GMT+1]
[ lancia88 @ 19.04.2010. 20:53 ] @
Pozdrav,

samo jedna kratka napomena:

malo domaceg vaspitanja je neophodno poneti na forum prilikom kucanja poruka, inace ce sve poruke koje bilo koga budu tretirale kao budali i slicno, biti momentalno pobrisane onog trenutka kad ih budem video. Naravno, sa intenziviranjem takvog recnika intenzivirace se i mere za sprecavanje takvog zagadjenja foruma. Zar je moguce da se neko ne moze uzdrzati ni kod pisanja koje ovde ostaje za ko-zna-koliko vremena, vec mora i u pisanju da kocijasi i vredja kao na ulici?
[ sobra cobra @ 17.06.2010. 16:18 ] @
Citat:
pretpostavljam da je nesto drugo pitao: ukoliko si zeleo da znas mozes li bez tog ubacivanja svojih podataka us aobracajnu dozvolu do isteka registracije - mozes. Nemas zakonsku obavezu unosenja podataka u saobracajnu dozvolu sve do isteka tekuce registracije i time stedis nekih 1500 dinara otprilike. Priliko produzenja registracije prilozis ugovor sa placenim porezom na poledjini i tom prilikom imas samo trosak nove saobracajne dozvole. Obzirom da ste obojica na istom registarskom podrucju, nema ni odjave tablica, sve ostaje po starom.

Ukoliko ipak odlucis da uradis izmenu podataka pre isteka registracije, to moras uciniti na mesec dana pre isteka jer u zadnjem mesecu ne mozes vrsiti izmene bez samog produzenja registracije. Tako imas na raspolaganju samo anredna dva meseca pa razmisli sta Ti je ciniti. Ukoliko radis u toku registracije imas pomenutu cifru (nesto malko manju, ja sam zaokruzio samo) ali i petljanciju sa redovima i dokumentima (popunjavas na masini i registracioni list), dok to sve elegantno ucinis po isteku registracije prilikom produzenja.


Pozdrav svima

I kod mene je slicna situacija, treba da uradim prepis vlasnistva automobila koji je sa drugog registracionog podrucja, sad me interesuje da li to nesto menja situaciju posto ni ja ne bi hteo odmah da menjam saobracajnu, jer do isteka registracije ima oko 4 meseca.

Znaci pitanje je da li posle prepisa vlasnistva postoji neki rok u kome bi ja morao da promenim saobracajnu da glasi na moje ime?

Moze li se sve to uraditi u agenciji, izvrsiti prepis i platiti taj porez drzavi, ili ipak moram ici u upravu prihoda da oni jos overe taj kupoprodajni ugovor?

kada istekne registracija kakva je onda procedura, moram li ici u grad gde je registrovan auto da ga odjavim i vratim tablice ili to mogu uraditi u svom gradu?


Hvala puno

[Ovu poruku je menjao sobra cobra dana 18.06.2010. u 20:04 GMT+1]

edit Saznao sam, sve sto me je interesovalo...

[Ovu poruku je menjao sobra cobra dana 18.06.2010. u 20:05 GMT+1]
[ leos @ 03.08.2010. 10:00 ] @
Pozdrav
Dobio sam auto na ostavinskoj raspravi,da li da ga odmah prebacim na mene ili da cekam dva meseca kad ga registrujem i sta ja tu uopste mogu da ustedim kad i onako auto mora da ide na moje ime?DA li mi je sve jedno kad cu da ga prebacim?