[ Aleksandar Marković @ 31.01.2005. 15:21 ] @
Da li se ovde radi samo o preteranom korišćenju Intemeta ili je to deo šire zavisnosti? Jer danas i u Srbiji srećemo puno mladih koji nekontrolisano igraju video-igre i uopšte se "bave" računarom zapostavljajući školske i radne obaveze

Da li se to stvara nova bolest i novi socijalni problem čovečanstva, ili je priča o novoj bolesti samo posledica kulture straha u kojoj danas živi bogati zapadni svet zaplašen terorizmom, sidom i rastućim kriminalom? Da li će se "variola vera" 21. veka zvati ZAVISNOST OD INTERNETA (Internet Addiction Disorder - IAD) ili PATOLOŠKA UPOTREBA INTERNETA (Pathologycal Internet Usage - PIU)?

Sve je počclo, naravno, u SAD. Strah od "nove epidemije" pokrceuo se oktobra 1997. godine, kada je gospoda Pcm Olbridž sa Floride izgubila starateljstvo nad svojom maloletnom decom. Ona je toliko vremena provodila u "onlajn životu" da je zaboravljala da svojoj deci priprema hranu u "oflajn životu".

A onda se saznalo da je danas u SAD jedan od čestih razloga za razvod braka prevelika opsednutost, naročito muževa, seksom i pornografijom na Internetu. Zene su se osećale manje vredne i manje poželjne svojim muževima. Od tog osećanja do bračnog prolema nije dugačak korak.

Naziv poremećaja

Termin "Internet zavisnost" nastao je u šali psihijatra Ivana Goldberga 1996. godine, koji je želelo da napravi parodiju na učestale anegdote o ljudima dji se život bitno promenio prekomernom upotrebom Interneta. No, da li se ovde radi samo o preteranom korišćenju Interneta, ili je to deo šire zavisnosti od kompjutera? Jer danas i u Srbiji srećemo, puno mladih koji nekontrolisano igraju video-igre i uopšte se "bave" računarom zapostavljajući obaveze.

Čini sa da normalna potreba za boravkom na mreži prelazi u patološku kada se ispune dva kriterijuma. Prvi kriterijum je provedeno vreme na Internetu. Prema nekima, to je četiri sata svakodnevno u dužem vremenskom periodu, a prema drugima, šest sati dnevno.

Drugi graničnik Internet normalnosti možemo nazvati kriterijumom "spajanja svetova". Prema njemu, patološka upotreba nastaje kada sajber-život postane svet za sebe i kada nije integrisan u stvarni život, nego je zamena realnosti ili beg od stvarnosti.

Koreni zavisnosti

Zavisnost od Interneta ili pnekomerna upotreba Intemeta ima najmanje četiri korena.

Prvi je socijalno-kulturološki. Ta zavisnost može predstavljati bekstvo od društvene realnosti koje nastaje kao posledica različitih životnih osujećenosti i nezadovoljstava.

Daigi uzrok je vezan za karakter Interneta. Na mreži se mogu graditi društvene veze -laka upoznavanja, jednostavna komunikacija... Takode, Internet lako simulira realan život.

Treći uzrok je socijalnopsi-hološke prirode. Na Interne tu možete postati ncko drugi, što naročito prija stidljivim, usamljenim i zatvorenim osobama. Preko mreže možete izbeći osećaje usamljenosti i bespomoćnosti.

Četvrti uzrok zavisnusti leži i u nekim psihičkim faktorima. Istraživači smatraju da osobe koje su sklone fantazijama, koje su stidljive, socijalno fobične, nezadovoljne socijalnim stutusom u sredini, depresivne, nesigurne - spadaju u rizične grupe.

Na kraju, koliko god da je čovek razvijao tchnologiju i širio granice svog uma, on je u isto vreme tu tehnologiju i um koristio i za (auto)destruktivna ponašanja. Možda je i zavisnost od Interneta samo kolateralna šteta razvoja ljudskog uma i tehnologije.

Tipovi Intemet zavisnika:
1. Kompulzivni pretraživaći informacija (Information overload)
2. Opsednuti sajber-seksom (Cybersexual addiction)
3. Zavisni od virtuelnih veza i prijateljstava (Cyber-relational addiction)
4. Opsesivni igrači na mreži: kockanje, interaktivno igranje (Net gaming)
5. Patološki korisnici elektronske pošte ili mejloholičari (Mailholism)

dr Aleksandar Jugović
sa Katedre za prevenciju i resocijalizaciju poremećaja u ponašanju Defektološkog fakulteta u Beogradu
[ sojic @ 10.05.2005. 02:59 ] @
Vidite kakva sranja izlaze u dnevnu štampu:

PSIHIJATRIJA
"Infomanijata" pološa od marihuanata

Rabotnicite čie vnimanie postojano e fokusirano na elektronskite poraki i na mobilnite telefoni se soočuvaat so dvapati pogolem pad vo koeficientot na inteligencija otkolku uživatelite na marihuana.

Vo rezultatite od istražuvanjeto na britanskiot Institut za psihijatrija se predupreduva na zasilenata "infomanija", vo koja luѓeto stanuvaat zavisni od elektronskata pošta i porakite na mobilnite telefoni.

Istražuvačite otkrile deka 62 otsto od ispitanicite gi proveruvale rabotnite poraki na elektronskata pošta duri i koga se doma ili na odmor. Rečisi 50 otsto odgovaraat na dobienata poraka vednaš ili najbrzo što možat, a 21 otsto priznale deka bi prekinale sostanok za da odgovorat na porakata.

Novata tehnologija može da ja zgolemi produktivnosta, no preteranata upotreba ja namaluva inteligencijata na korisnicite. Kaj prekumernite korisnici na elektronskata pošta i na telefonite bil zabeležan 10-procenten pad vo koeficientot na inteligencija, što e dvapati pogolem pad od onoj zabeležan kaj korisnicite na marihuana.

Original: http://217.16.70.236/default.aspx?pbroj=2751&stID=54440
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2005. 13:44 ] @
http://www.psihologija.ims.hr/
[ DUNADAN @ 12.07.2005. 01:53 ] @
Citat:
Zavisnost od Interneta - Da li se to stvara nova bolest i novi socijalni problem ...

da i da
u ovoj zemlji se josh uvek ne posvecuje dovoljno paznje ovoj problematici shto nije ni chudo kad se zna i kakvim se mnogo vecim problemima ne bavi niko.
koliko znam, u Srbiji se ovom temom ozbiljnije bavi jedino Vojislava Bugarski, koja je upravo temu internet adikcije odabrala za svoj diplomski na katedri za psihologiju filozofskog fakulteta u Novom Sadu. nakon toga sprovela je zajednichko ispitivanje u saradnji sa koleginicom iz Hrvatske na uzorku iz Srbije i Hrvatske.

pitacu devojku, pa ako mi dopusti, zalepicu ovde sazetak ovog istrazivanja i rezultate.
[ Ivan Dimkovic @ 12.07.2005. 07:22 ] @
Nije nikome palo na pamet da deca u Srbiji preko interneta beze iz predivne realnosti turbo bakija, dilera gudre, politicara koji bi zapravo hteli da budu glumci i pevacica trofrtaljki na lokalnom TV-u koju im nudi ta ista realnost na svakom uglu...

Dzizs.

Citat:

Da li se ovde radi samo o preteranom korišćenju Intemeta ili je to deo šire zavisnosti? Jer danas i u Srbiji srećemo puno mladih koji nekontrolisano igraju video-igre i uopšte se "bave" računarom zapostavljajući školske i radne obaveze


"Bave racunarom" kakav prababski izraz - bolje i to nego da se bave dopom, ili da se bave lokalnom kladionicom 24/7 i radjenjem the "kombinacija".
[ MyWay @ 12.07.2005. 08:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nije nikome palo na pamet da deca u Srbiji preko interneta beze iz predivne realnosti turbo bakija, dilera gudre, politicara koji bi zapravo hteli da budu glumci i pevacica trofrtaljki na lokalnom TV-u koju im nudi ta ista realnost na svakom uglu...
Beže u sledeć tipove
Citat:
:
1. Kompulzivni pretraživaći informacija (Information overload)
2. Opsednuti sajber-seksom (Cybersexual addiction)
3. Zavisni od virtuelnih veza i prijateljstava (Cyber-relational addiction)
4. Opsesivni igrači na mreži: kockanje, interaktivno igranje (Net gaming)
5. Patološki korisnici elektronske pošte ili mejloholičari (Mailholism)


Kakav beg - šifra G za G. :)
Koliko članova es-a bi se prepoznalo u makar jednom od ovih 5?
[ Ivan Dimkovic @ 12.07.2005. 09:20 ] @
Hm ja se prepoznajem u ovom:

Citat:

5. Patološki korisnici elektronske pošte ili mejloholičari (Mailholism)


;-)

Mada zaista ne znam sta je tu problem - psihologija i sociologija nisu "set in stone" negde u prvobitnoj zajednici - mislim, i u middle ages su mnoge danasnje stvari bile kako psiholoski tako i socioloski poremecaj (a mogli su i da te proglase za vesticu, uzgred), pa se danas savrseno uklapaju u svakodnevni lifestyle.

Vremena se menjaju, civilizacija napreduje, moguce je komunicirati sa ljudima sa drugih kontinenata za dzabe - novi uslovi zivljenja i napredak u civilizaciji uslovljavaju i promene na nivou svakodnevnog zivota jedinke...

A matori doktori... pa jbg, cekaju penziju - moraju i oni malo kinte da zarade. Za njih se ne brinem ;)

Zamisli ljudima pre 100 godina pricas kako ce vecina poslova da se rade buljeci u neku plasticnu kutiju i mrdajuci prstima po nekom sokocalu ;-) Ma daj.. isao bi u ludaru :-)
[ caboom @ 12.07.2005. 09:24 ] @
telekom se svesrdno brine da deca ne budu izlozena preteranom dejstvu tih novotarija... civinutova zlomisao.

[Ovu poruku je menjao caboom dana 12.07.2005. u 10:24 GMT+1]
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.07.2005. 22:22 ] @
Caboom,nije mi jasno ovo što si upravo izrekao.Pojasni to malo,i šta ti je to civinut.
[ Aleksandar Marković @ 08.02.2006. 22:14 ] @
Zavisnost od Interneta [revizija 2.0]:
http://ehtml0.tripod.com/zoi.htm

p.s.
http://www.elitesecurity.org/tema/101818
[ Lalemajstormoler @ 20.02.2006. 02:04 ] @
Ono što je evidentno jeste da preterana upotreba Interneta može postepeno da dovede do zanemarivanja profesionalnih, porodičnih, prijateljskih relacija, uz moguću pojavu telesnih tegoba.Mene dupe zaboli koliko sedim za kompom,ako ovako nastavim imam sanse i za shuljeve.
Poz......Lale
[ pctel @ 20.02.2006. 02:44 ] @
Citat:
bobicbranislav2000: ako ovako nastavim imam sanse i za shuljeve.

Mene u poslednje vreme pocinje da muci kicma od preteranog sedenja a bio sam ubedjen da kicma strada ljudima koji rade teske fizicke poslove a ne kompjuterasima. Definitivno preterano sedenje za kompjuterom pogubno utice i na fizicko i na psihicko zdravlje.
[ stazo @ 26.02.2006. 12:05 ] @
svaka zavisnost je bolest. U svakom slučaju, postoje indicije da, zavisnost od kompjutera i ono što je dobro u tome, pobije a kada shvatimo gde smo stigli, kasno je
[ Aleksandar Marković @ 19.04.2006. 12:38 ] @
Na Internet adresi oglasnik.adsoglasi.com žiteljima Srbije i Crne Gore nudi se posao pod parolom: „Kompjuteri i Internet su vam opsesija? A još kad bi zarađivali preko njega...” Zainteresovani samo treba da „kliknu” mišem i – kako izgleda, posao je tu...

Aleksandar Dimitrijević, sa Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, izneo je na Internetu svoj naučni rad u kome daje primere kako ličnost samu sebe može da doživi u ovom virtuelnom svetu.

– Ispitanici za doživljaje u virtuelnim zajednicama kažu da su „stvarniji od stvarnog života”. Za njih je stvarni život samo jedan od „prozora” i to ne nužno onaj u kome se neka osoba najbolje oseća. Likovi iz kompjuterskih igara ili „osobe” koje sreću ili formiraju na Internetu jednako su nestvarne kao i najvredniji proizvodi prethodnih generacija. Kad se „pogine” ili „ubije” u svetu neke kompjuterske igre, osoba je u virtuelnom kao i kad se poistovećuje s Hamletom, divi se Ahilu, ili pati s Anom Karenjinom – tvrdi on i dodaje:

– U poslednjoj deceniji prisustvujemo razvoju Interneta i u njemu se danas socijalna pravila stvaraju, a ne usvajaju. Određene vrste kompjuterskih igara, izbor ličnosti kojom će se neko predstaviti tokom četovanja, kreiranje sopstvenih internet stranica, nude lak i brz pristup doživljaju stvaralaštva i uobličavanja sopstvenih fantazija bez unapred zadatog modela. Tako posmatrano, pitanje više ne glasi: zašto je Internet privlačan, već – kako mu odoleti –zaključio je Dimitrijević.

Sve više mladih između 18 i 21 godine provode sate za kompjuterom u igranju igrica. Ipak, patološki igrač video-igara se ne prepoznaje se po broju časova koje je potrošio na igru, već na osnovu činjenice da ne može da prestane da igra na određeno vreme, jer ta pauza kod njega izaziva nemir. Igranje video-igrica može da izazove zavisnost i simptomi su privremeni gubitak orijentacije, poremećaj ishrane, asocijalnost, agresivnost i druge.

U srednjoj školi u Erfurtu 2002. godine devetnaestogodišnji učenik i zavisnik od kompjutera ubio je 13 profesora, dvoje učenika, policajca, a zatim i sebe. Tri godine kasnije, odjeknula je vest da je dvadesetosmogodišnji mladić iz južnokorejskog grada Taegu, takođe zavisnik, umro nekoliko minuta pošto je u Internet kafeu završio igru koju je igrao neprekidno 49 sati. On je sa „Starkraftom” počeo 3. avgusta, a sledeća dva dana samo je odlazio do toaleta. Neposredno pre toga čak je dao otkaz kako bi mogao više vremena da provodi uz kompjuter.

Kju Čeng-Vei, četrdesetjednogodišnji stanovnik Šangaja, prošle godine je nožem usmrtio Žua Čaojana. Njih dvojica su se posvađala jer je Čaojan prodao virtuelni magični mač koji je prethodno pozajmio od Čeng-Veia. Ova dvojica Kineza igrala su igru „Legenda mira 3” u kojoj igrači, između ostalog, dele i – Internet fantazije.

Doktor Tao Ran šef je pekinške klinike na kojoj se leče Internet zavisnici. Većina njegovih pacijenata su tinejdžeri i dr Ran veruje da je zavisnost od Interneta veoma rasprostranjena i čak gora od problema sa drogom. – Trenutno, od te zavisnosti pati 2,5 miliona dece – kaže dr Ran.

Veliki broj igrača troši novac da bi obezbedio retke predmete kakvi su virtuelni magični mačevi ili oklopi za video igrice. Vang Ju Feng, stručnjak za igre, tvrdi da se na Internetu zarađuju i gube ogromne sume novca. Odličan poznavalac onlajn sveta u kojem imaginarno nasilje, konflikti i osvajanja donose vredne nagrade, kaže da se to u „Legendi mira 3” zove „utrnuli prsten”.

– Među 10.000 igrača samo je pet takvih prstenova. Svaki vredi oko 950 američkih dolara – objasnio je on.

Sa više od 87 miliona Internet korisnika, Kina je druga po veličini onlajn populacija, odmah iza SAD. Internet igre su popularne među milionima igrača i za neke od njih virtuelni svet se odavno poklapa sa realnim.

– Dokle god se nekome igra dopada, nastojanje da se dođe do vlasništva vrednih stvari traje i pojedini igrači na imaginarnu imovinu troše ogromne sume pravog novca – objašnjava Vang Ju Feng i ističe kako ima prijatelje koji su potrošili i do 6.000 dolara.

Internet aukcija, kakav je vebsajt kompanije „Ebay”, omogućava imaginarno tržište za virtuelnu imovinu, a sve se kupuje i prodaje za pravi novac. Ebay je, prema nekim izveštajima, 2003. godine, na ime kupoprodaje ovakvih predmeta inkasirao više od 9 miliona dolara. Jijun Pi, profesor na fakultetu pravnih i političkih nauka u Pekingu, smatra da je došlo vreme da se zakonom zaštiti virtuelna imovina.

Dušica Stojanović
[ Aleksandar Marković @ 11.05.2006. 22:12 ] @
Study illuminates perils of Internet addiction: http://www.theglobeandmail.com...d=RTGAM.20060509.winternet0509

published in Perspectives in Psychiatric Care

p.s.
Internet Addiction Test

Center for Online and Internet Addiction

via

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 11.05.2006. u 23:15 GMT+1]
[ KIMAN @ 22.05.2006. 11:33 ] @
Ipak,bolje je sjediti za kompjuterom nego za stolom u kladionici ili sta ja znam vec,ali u svemu treba imati granice pa tako i ovdje.....

Licno znam ljude koji su se razveli od zene,ili momke koji su napustili studije zbog world of warcraft-a. (detaljnije http://bs.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Namik_delilovic)


Treba i vidjeti pozitivinu stranu svega toga,online gaming (intenzivno ucenje stranog jezika,teamwork,socijalni zivot itd...),pretrazivaci informacija(povecavanje "baze podataka"),zarada netom,ne znam kako je to kod vas ali ja mnogo vise razmisljam za racunarom nego bilo gdje drugo,takodje ne smijemo zaboraviti relaksaciju.
Pozdrav!
[ tdjokic @ 22.05.2006. 13:55 ] @
A sta je to "Internet"? Upravo sam pitao jednu prodavnicu da li ima to-i-to, drugu sam pitao kad stize opet nesto drugo (to mejlom), zatim citam vesti, pa neke druge vesti, pa ES, pa ovo, ono... Ja sam ustvari zavisan od zivota, a Internet mi ubrzava i olaksava resavanje nekih problema, bar ovako kako ga ja koristim. Nije mi jasno zasto bi se takvo koriscenje Interneta nazivalo zavisnoscu?

Znaci - ako sedis u birtiji = OK, ako citas novine svaki dan = OK, ako redovno ides na f.utakmice = OK, ... , e, ako koristis Internet = zavisnost? Pa, menja se zivot, menjaju se i navike i sve redom. Vise, manje svi koristimo neki vid prevoza - eto jos jedne savremene zavisnosti! Dobro, kao sto rekoh, sve te zavisnosti su "deo resenja", frka pocinje kad postanu "deo problema" tj. same sebi cilj. Ako se misli na tu vrstu zavisnosti, onda je to zaista problem, tu se slazem.
[ pctel @ 22.05.2006. 16:56 ] @
Citat:
KIMAN: Ipak,bolje je sjediti za kompjuterom nego za stolom u kladionici...

Je li? A ja bas mislio da krenem do kladionice da odmorim oci i mozak od kompjutera

Citat:
tdjokic: Nije mi jasno zasto bi se takvo koriscenje Interneta nazivalo zavisnoscu?

Zato sto ce danasnji savremeni covek ako ga na 5 dana odvojis od kompjutera osecati nekakvu nelagodnost, nervozu, dosadu i slicne pojave tipicne za sve vrste zavisnosti. Milioni ljudi bi radije izvrsili samoubistvo nego pristali na zivot bez interneta. Takve pojavu u principu nazivamo zavisnoscu.
[ Marko_L @ 22.05.2006. 19:02 ] @
Citat:
Zato sto ce danasnji savremeni covek ako ga na 5 dana odvojis od kompjutera osecati nekakvu nelagodnost, nervozu, dosadu i slicne pojave tipicne za sve vrste zavisnosti. Milioni ljudi bi radije izvrsili samoubistvo nego pristali na zivot bez interneta. Takve pojavu u principu nazivamo zavisnoscu.

Pa ne bih baš rekao milioni, takvih ljudi je malo. Daj im nešto interesantnije da rade, pa da vidiš kako neće da se odvoje od kompa. Stvar je u tome što je kompjuter danas univerzalna alatka, kao i sistem za zabavu... i danas čovek samo na kompjuteru može da radi mnogo toga za šta je ranije morao da koristi raličite stvari... Recimo kompjuter danas može da zameni televizor, video-rekorder, mini liniju, olovku i papir, pisaću mašinu, telefon, knjige... Za internet važi nešto slično... pa se čini da su ljudi zavisni od računara, jer dosta vremena provode za njim. Međutim, ponudi ti nekom od tih ljudi da im platiš 10 dana letovanja na Havajima, pod uslovom da ne pipnu komp tih 10 dana, pa da vidiš kako neće da pristanu. Ja bih se zadovoljio i sa Zlatiborom :)
[ pctel @ 22.05.2006. 20:36 ] @
Citat:
Marko_L: Ja bih se zadovoljio i sa Zlatiborom :)

Pa onda kad dodjes na Zlatibor pogledaj sta pojedinci rade - udju u sobu, raspakuju se, istusiraju i pravac napolje da vide ima li igraonica :-)
Dzaba cist vazduh, dzaba priroda, dzaba zelenilo... o njima pricamo!
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 20:41 ] @
Citat:
pctel
Zato sto ce danasnji savremeni covek ako ga na 5 dana odvojis od kompjutera osecati nekakvu nelagodnost, nervozu, dosadu i slicne pojave tipicne za sve vrste zavisnosti. Milioni ljudi bi radije izvrsili samoubistvo nego pristali na zivot bez interneta. Takve pojavu u principu nazivamo zavisnoscu.


Da vidimo...

Citat:
Ivan Dimkovic
Zato sto ce danasnji savremeni covek ako ga na 5 dana odvojis od struje osecati nekakvu nelagodnost, nervozu, dosadu i slicne pojave tipicne za sve vrste zavisnosti. Milioni ljudi bi radije izvrsili samoubistvo nego pristali na zivot bez struje. Takve pojavu u principu nazivamo zavisnoscu.Citat:
Ivan Dimkovic
Zato sto ce danasnji savremeni covek ako ga na 5 dana odvojis od modernog WC-a osecati nekakvu nelagodnost, nervozu, dosadu (dobro ovo ne... ;-) i slicne pojave tipicne za sve vrste zavisnosti. Milioni ljudi bi radije izvrsili samoubistvo nego pristali na zivot bez WC-a. Takve pojavu u principu nazivamo zavisnoscu.


:-)
[ pctel @ 22.05.2006. 22:45 ] @
@Ivan Dimkovic
Otprilike tako. Samo internet odvodi ljude u neki virtuelni svet, slicno psihoaktivnim supstancama. Ja sam se kao mali bio navukao na stripove o Zagoru, plakao sam kad treba da se ide na more i molio da mene ne vode vec da mi daju te pare koliko placaju za mene pa da kupim 100 stripova i uzivam dok se moji ne vrate. Naravno, nisu me poslusali, vec su me na silu odveli. Cim sam dosao, nasao sam jedan specijalizovani kiosk za stripove i... ujutro ustajao prvi, uzimao pare za dorucak i sam kretao "na plazu"
Srecom, prestali su da izlaze pa sam "se skinuo"
[ SashaM @ 22.05.2006. 23:28 ] @
Pre mi se cini da je problem u pojedincu a ne u tehnologiji. Neko ce pre podleci zavisnosti (kladjenja, narkotika, kompjutera...) od nekog drugog.
Isto tako danas imamo i zavisnosti prema fudbalu, televizoru, knjizi, spanskim serijama pa niko ne dize frku oko toga. Kladim se da bi ljudi, koji se sada definisu kao internet zavisnici, zavisili od neceg treceg da internet i kompjuteri jos nisu izmisljeni. Kao sto rekoh, problem je u pojedincu i njegovoj predodredjenoj podloznosti.
[ tdjokic @ 23.05.2006. 07:32 ] @
Ja sam izricito naglasio da mi Internet samo olaksava i ubrzava (*) stvari koje bih i inace morao da uradim i naveo sam nekoliko - trazio info od jedne prodavnice za jedan artikal, od druge za drugi, pregledao vesti na brzinu (KAD JE MENI ODGOVARALO, KAKO JE MENI ODGOVARALO, a ne da cekam pola sata da mi na radiju / TV pricaju gomilu stvari koje me ne zanimaju dok ne dodje ono sto mene zanima, a bas tada mozda mi neko zazvoni na vratima i opet treba da cekam sledecu emisiju vesti) i slicno. A da ne spominjem "obicne" mejlove kojima kontaktiram sa rodbinom i prijateljima iz celog sveta i slicno. Dakle, ja Internet koristim sasvim normalno, kad obavim posao, ja ga gasim i radim nesto drugo. Ja zavisim od Interneta kao od cekica, kasike, stolice - koristim ga onoliko koliko mi treba, onako kako mi treba.

Klasican telefon ne postoji bas suvise dugo, a zna se da pojedinci bas "vise" na telefonu. Cim izadje nesto novo, odredjena kategorija ljudi postane zavisna od toga a ostali to koriste koliko je potrebno i prakticno. Vidi samo koja je epidemiaj mobilnih i gde se sve koriste! Napravi mini-anketu - pitaj neke ljude oko sebe cega bi se radije odrekli Interneta ili mobilnog, pa ces videti cudo

(*) poseban plus za Internet je sto pomaze i ljudima kao sto sam ja - tesko bolestan, ne mogu nigde iz stana, telefonom skoro da ne mogu da govorim (teskoce sa grlom) i pomocu njega zavrsavam mnoge poslove koje bi inace morao da mi radi neko od rodbine ili prijatelja. Ja na internetu pogledam cenovnik neke prodavnice, izaberem sta mi treba, odstampam na papir broj artikla, naziv, eventualno i sliku i onda mogu da posaljem u prodvanicu bilo koga da mi to kupi, ne mora da bude strucno lice koje poznaje tehniku i koje bi se direktno tamo odlucilo sta i kako.

U tehnoloski naprednijim zemljama imaju cak i preglede na daljinu.

O tome pricam - nije Internet samo igrice i pricaonice vec i mnogo stosta prakticno i korisno. Tacno kako kaze i SashaM.

Ja sam recimo zavisan od ES-a. Ako mi je ADSL u prekidu, to mogu da prihvatim - nista ne radi, OK. Ali kad se pdesi da ES nekoliko sati ne radi, to je uzas. Setam po stanu ko tigar po kavezu, grizem nokte, sutiram stvari, derem se na ukucane, ma uzas jedan!
[ Ilic Igor @ 29.09.2006. 00:00 ] @
Da li ste čuli da je otvorena ustanova za lečenje zavisnosti od interneta u Srbiji?
Bilo je na b92 u vestima, "češljam" njihov sajt ali nema ništa detaljnije.
Evo jedan link, na koji sam naleteo o ovoj temi:
http://ehtml0.tripod.com/zoi.htm
[ Stefano @ 29.09.2006. 00:09 ] @
Sta ide ti se na tu kliniku? Mislim osecas da si zavisan od neta
[ Ilic Igor @ 29.09.2006. 00:23 ] @
Bogme, da nije Telekoma i mog dial up-a, možda bi mi i trebala.
[ Pirossi @ 29.09.2006. 01:06 ] @
svaki drugi čovek alkoholičar, svi srednjoškolci probali drogu, a ja u mojih 26 godina imam porok zvani Internet.

toliko ozbiljnijih problema u društvu a oni tupe o zavisnosti od Interneta. o tempora o mores.
[ Ilic Igor @ 29.09.2006. 07:04 ] @
Nekada su brakovi pucali zbog prevare, posla, alkohola i sl.
Danas je normalna stvar u svetu da ti brak pukne zbog interneta.
Mislim da baš tim ljudima i treba lečenje ili bar da se spreče slične stvari.
Naravno, da ne shvati neko pogrešno, ne pričam(o) da je loš internet, nego pričam(o) o posledicama
koje može da stvori njegovo preterano (ne kontrolisano) korišćenje.
Pozdrav.
[ salec @ 29.09.2006. 13:23 ] @
Brak ce ti puci cim izgubis bolest zavisnosti od svoje supruge. Taman bio i nesto "benigno" npr. filatelista, ili nesto "pozitivno" kao radoholicar, tako da internet nije nista razlicito, samo je novo u skupu.
[ acamat @ 07.11.2006. 22:44 ] @
Zavisnost od interneta??? Postoji resenje i citiracu (nazalost zaboravio sam ime coveka koji je ovo rekao): "Ako postanete zavisni od interneta, chat-a, racunara uopste, NIKADA nemojte da zaboravite da na vasem racunaru postoji dugme POWER koje moze da resi Vase probleme". Bez zezanja, ljudi zaista postanu zavisni od interneta i racunara uopste. Kad se setim pre 10-15 godina, kad sam bio klinac, ulice su bile prepune dece, da igras fudbal ili kosarku trebao si da cekas i po par sati ili lutas okolo i trazis slobodan teren, a danas klinci samo bulje u monitore i uopste se ne druze. Licno koristim internet nekih 6-7 godina, ali samo za pronalazenje informacija koje mi trebaju. Naravno i chatujem sa ljudima na udaljenim mestima, jer zaista internet za to i sluzi. Imam komsiju u Americi, kumu u Danskoj, sestru u Svajcarskoj i zaista mi je jeftino kada sa njima pricam preko Skype ili MSN. Trenutno trazim neke informacije kako da se iselim za Australiju i sl. Za tako nesto treba koristiti racunar i internet, treba ga koristiti onoliko koliko ti je zaista potreban, ali ne da ti postane opsesija i zavist. Pre neki dan sam u gradu cuo dve drugarice kako pricaju, nacicemo se veceras na chatu pa cemo pricati. Pa zar nije lepse izaci sa istom tom drugaricom na kafu ili pice u kafic i pricati??? To je vec preraslo u bolest. To zvanicna medicina treba da uvrsti u neku grupu bolesti i pokrenuti programe za lecenje. Dakle poruka za sve koji smatraju da imaju problem zavisti od racunara... PROCITAJTE RECENICU SA POCETKA I POKUSTAJTE DA JE PRIMENITE, A AKO VAM NE USPEVA OBRATITE SE NEKOM PSIHOLOGU JER ZAISTA IMATE VELIKI PROBLEM
[ dejan182 @ 10.11.2006. 10:07 ] @
Ova zavisnost se posmatra kao stetna zbog narusavanja zdravlja i kao takvu cu je i prokomentarisati.

Ja radim u IT odeljenju jedne firme, a kada dodjem kuci igram WoW pored ostalog. Nisam siguran da li sam zavisnik od interneta ali od WoWa sigurno jesam.
Mogu da kazem da sam zadovoljen poslom koji radim i da nisam provodio toliko vremena na netu i za racunarom ne bi ni znao za njega.
Nije toliko bitna zavisnost od neta koliko ljudi dopustaju da im utice na zdravlje. 20 minuta fizicke aktivnosti dnevno mnogo znaci pogotovo ako vam se dan sastoji od sedenja za racunarom, znaci smanjice se gojenje, poboljsati cirkulacija... Neko ce da kaze "nemam vremena" ili "ne mogu da se odvojim od racunara", ali i to se da resiti kucnim uredjajima za vezbanje. Ako ne mozes voziti biciklu napolju, onda mozes nabaviti jedan sobni i staviti ga ispred racunara i jos ako otvoris prozor dobijas voznju bicikla na svezem vazduhu, a opet si za racunarom:P
Ovo sto nam se sada desava je to da je Srbin otkrio net i prolazi kroz fazu zapadnjaka od pre 10-15godina. Isti problemi su vec vidjeni i ljudi su nasli nacina da ih rese.
Znaci nije bitno da li ce covek provoditi vecinu dana na netu za racunarom ako ga to cini srecnim ili ako je pronasao sebe u tome sto radi na netu, ali jeste bitno ako dopusti da ga to degradira na fizickom i metalnom nivou.

[ zraj @ 02.12.2006. 18:56 ] @
Djeca koja provode puno vremena za računalom znatno su slabije prihvaćena i teže se uklapaju nego njihovi tehnološki manje usmjereni vršnjaci. NEW ORLEANS - Djeca stara između četiri i pol i šest godina koja provode puno vremena za računalom manje su prihvaćena među vršnjacima od djece koja rjeđe koriste računala, tvrde američki znanstvenici. Djeca koja provode puno vremena za računalom, kaže voditelj istraživanja Theodore Gardner sa Sveučilišta Oregon u gradu Eugeneu, znatno su slabije prihvaćena i teže se uklapaju nego njihovi tehnološki manje usmjereni vršnjaci. Gardner i njegov suradnik Jeffrey Measelle također su utvrdili da djeca koja puno koriste računalo imaju više izgleda za razvijanje simptoma depresije nego korisnici koji se računalima koriste rjeđe. Prema Gardnerovu mišljenju, neka djeca imaju "predispozicije" da budu privučena računalima. Čim više vremena provode za računalom, to se manje druže, što ih vjerojatno tjera da žele provoditi još više vremena za računalom. Gardner i Measelle ispitivali su vezu između društvenog ponašanja djece i uporabe računala, na temelju iskaza majki 120 djece (48 dječaka i 72 djevojčice). U prosjeku, djeca koja su provodila najmanje vremena za računalom koristila su ga oko 5 sati tjedno, dok su najčešći korisnici za računalom provodili oko 19 sati tjedno. Djeca iz bogatijih obitelji češće su pripadali skupini koja najviše koristi računalo. Gardner je rezultate istraživanja izložio na godišnjem sastanku Američkog udruženja psihologa.

http://www.klik.hr/naslovnica/200206120002033.html
[ nicr @ 02.12.2006. 19:07 ] @
Citat:
Djeca koja provode puno vremena za računalom znatno su slabije prihvaćena i teže se uklapaju nego njihovi tehnološki manje usmjereni vršnjaci.

puno vremena, pa koja je njihova definicija tog "puno vremena". Naravno da ce klinac biti slabije prihvacen od prijatelja ako provodi 12h na dan za racunarom, ali ako neki klinjo provede 2h ili 3h na netu nevidim razlog zasto bi bio slabije prihvacen od vrsnjaka. To zavisi od toga kakva je ko osoba, a ne koliko je vremena za racunarom.
[ coronas @ 17.12.2006. 02:26 ] @
Ova "zavisnost" (od media bilo koje vrste) verovatno potice jos iz doba prve pojave prenosa vesti
Ne bih se sad vracao par hiljada godina unazad ali nekih stotinak jos mogu pa samo pokusati sebi predstaviti situaciju gde masa ljudi trci ka centru naselja nebi li sacekali konjanika sa "najnovijim"(starim i po nekoliko nedelja) vestima - kako je tamo neki kralj riknuo od slepog creva ili pitaj boga chega.
I onda kao komsinica komsinicu pita "gde ti je muz" a ova nervozna "ma pusti opet sa drustvom otisao na vesti" ..."pa cuj komsinice ja mislim da tvoj muz polako postaje ovisan o tim nedeljnim vestima"... o_O

A da ne pominjem pojavu prvih tranzistora pa preko televizora i telefona do kompjutera koji je to sve samo sabrao i na kraju i on postao "narkotik" odnosno nesto od cega cemo "morati da se lecimo"...
televizor je dugo bio lep primer ovakvih sprdnji o ovisnosti...

Ovaj forum verovatno nebi bio dosta da se navedu negativne stvari konkretno racunara/interneta ali sam sto-posto siguran da nebi bilo dosta mesta i da se navedu pozitivne stvari racunara/interneta.
Pa prema tome svako po svom nahodjenju

[ kv66 @ 17.12.2006. 17:00 ] @
sta sve moze da se desi "zloupotrebom"interneta mozete da vidite u filmu(mislim) novijeg datuma Hard Candy...jezivo...
[ coronas @ 18.12.2006. 03:25 ] @
zloupotrebiti ili nezlupotrebiti pitanje je sada kako racunare tako i sve ostalo oko nas...

Ali najlakse je u celu pricu ubaciti mlade(kada kazu mladi misle deca), jer oni nisu uvek u mogucnosti da odlucuju sta je najbolje za njih, vec za to postoje "bogom dani pametnjakovici", koji imaju za pravo odlucivati koliko je cega kome dosta...
[ Aleksandar Marković @ 20.12.2006. 15:07 ] @
Istraživači sa prestižnog Stanford univerziteta u SAD utvrdili su na osnovu istraživanja da svaki osmi Amerikanac, koji intenzivno koristi internet, ima znake sajber-zavisnosti od preteranog surfovanja, to jest, teško mu je da bude odvojen od interneta nekoliko dana zaredom. Na klinici u Stanfordu, prema rečima doktora Elijasa Abuadžude, poslednjih godina su videli nekoliko slučajeva ljudi koji su im se žalili da internet utiče na njih na negativan način. Oni su bili otpušteni sa posla zbog preteranog korišćenja neta, a supružnici su tražili razvod. Iako će neko pomisliti da su problem internet-kockanje ili porno sajtovi, koji su izuzetno popularni, problem mogu da predstavljaju sasvim druge stvari - kao što je, recimo, proveravanje elektronske pošte svakih pet minuta, često apdejtovanje svog bloga, ili logovanja na strane sa finansijskim izveštajima kako bi se pratile promene berzanskih indeksa.

V. T.
[ Devoted Diva @ 09.01.2007. 20:58 ] @
sto se tice te zavisnosti, bojim se da je danas sve vise rasprostranjena medju mladima... ne moram da lutam dalje da bih se uverila...
i sama po neki put znam da budem na internetu i do 3h, ali mislim da je moj problem nista u odnosu na mnoge...
volim da istrazujem sta me zanima na netu, kao i forume...ali nisam jedna od takvih da idem na net samo iz navike...
[ Ilic Igor @ 21.08.2007. 11:52 ] @
Evo par zanimljivih tekstova u vezi teme:

http://blog.velickovic.net/internet/jel-vam-fali-internet/

http://www.blogowski.eu/2007/0...oger-kompulsivac-u-10-lekcija/

Pozdrav.
[ Ilic Igor @ 22.11.2007. 00:02 ] @
Evo jos malo
http://www.biznisblog.com/tekstovi/skidanje-nasuvo
[ cipservis @ 16.03.2016. 20:10 ] @
Citat:
Ilic Igor:
Da li ste čuli da je otvorena ustanova za lečenje zavisnosti od interneta u Srbiji?
Bilo je na b92 u vestima, "češljam" njihov sajt ali nema ništa detaljnije.


Ovde imaš privatnu kliniku na kojoj se leči i zavisnost od interneta između ostalog. Doktori imaju ogromno iskustvo u toj oblasti: http://www.naltrexzone.rs
[ Drezden @ 24.01.2017. 15:44 ] @
Sta ce biti sad kad digitalizuju industriju, ko ce da lechi radnicku klasu u evropi od zavisnosti??
[ Aleksandar Đokić @ 24.01.2017. 21:06 ] @
PMF Ni?

Niko, zavisnost od interneta je dobra stvar.
[ Drezden @ 25.01.2017. 16:37 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Niko, zavisnost od interneta je dobra stvar.


Da, a zasto se toliko instistira na wirelessu umesto na Li-Fi internetu? http://www.techworld.com/big-d...rything-you-need-know-3632764/

ne znam da li ima tema o tome na forumu, trebalo bi da se otvori.

Li-Fi je jedino dugorocno resenje za civilizaciju.
[ Aleksandar Đokić @ 25.01.2017. 22:38 ] @
E pa to je vec prekomplikovano pitanje za mene.