[ marko_68 @ 04.03.2005. 01:40 ] @
Pocetnik sam pravi pa ako moze neko objasnjenje koja je razlika izmedju:
1 Hub-a
2. Switch-a
3: Router-a

I sta mi treba od gore pomenutih stvari da bih povezao racunare da koriste internet i stampac koji je instaliran na jednom od PC-a.

hvala unapred
[ neca @ 04.03.2005. 02:12 ] @
1. Hub

Citat:

hub
A common connection point for devices in a network. Hubs are commonly used to connect segments of a LAN. A hub contains multiple ports. When a packet arrives at one port, it is copied to the other ports so that all segments of the LAN can see all packets.


2. Switch

Citat:

switch
In networks, a device that filters and forwards packets between LAN segments. Switches operate at the data link layer (layer 2) and sometimes the network layer (layer 3) of the OSI Reference Model and therefore support any packet protocol. LANs that use switches to join segments are called switched LANs or, in the case of Ethernet networks, switched Ethernet LANs.

(2) A small lever or button. The switches on the back of printers and on expansion boards are called DIP switches. A switch that has just two positions is called a toggle switch.

(3) Another word for option or parameter -- a symbol that you add to a command to modify the command's behavior.


3. Router

Citat:

router
A device that forwards data packets along networks. A router is connected to at least two networks, commonly two LANs or WANs or a LAN and its ISP’s network. Routers are located at gateways, the places where two or more networks connect.


Za tvoje potrebe je potreban jedan switch i metri straight kabla.
[ broker @ 04.03.2005. 12:18 ] @
Ne bi bilo zgoreg prevesti objasnjenja kada su vec ovako kratka.
[ marko_68 @ 04.03.2005. 13:22 ] @
Mali dodatak...

Koliko sam video u diskusijama potrebno je fiksirati IP adresu da bi se koristio share . E sad IP adresa od internet provajdera nije fiksna. Kako u tom slucaju povezati pomocu switcha-a da oba racunara imaju internet i mogucnost da dele stampac koji je instaliran na jednom od pc-ja.

Pozdrav
[ neca @ 04.03.2005. 13:44 ] @
Ako koristis dial up idi u Control Panel -> Network Connections -> Desni klik na odredjenu konekciju -> Properties -> Advanced ->(stikliraj) Allow Other Network users to connect through this computer's internet connection.
Nakon toga ce ti izaci poruka kako se mora promeniti tvoja IP da bi to moglo da funkcionise ili kako vec...klikni na OK, idi vrati svoju IP adresu na staro, a na drugom kompjuteru podesi (ili koliko ih vec imas) Default gateway IP adresu od tog kompa preko kog se kacis na internet.

Sto se tice stampaca, na racunaru gde je instaliran

Ides u Printers And Faxes -> desno dugme na stampac koji ti je instaliran -> izaberes "Sharing" sa liste (ili properties pa tamo izaberi sharing) i izaberi "Share This Printer".

Kad si to sve zavrsio sedi za neki drugi racunar i idi u Printers and Faxes i adduj Printer, ali izaberi Network Printer i daj adresu stampaca i to je to.
[ marko_68 @ 04.03.2005. 19:08 ] @
Koristim DSL konekciju
[ nesja2002 @ 07.03.2005. 17:06 ] @
>Koliko sam video u diskusijama potrebno je fiksirati IP adresu da bi se koristio share . >E sad IP adresa od internet provajdera nije fiksna. Kako u tom slucaju povezati pomocu
>switcha-a da oba racunara imaju internet i mogucnost da dele stampac koji je instaliran
>na jednom od pc-ja.

Svaki netvork adapter ima svoj IP tako da ako imas wi-fi karticu, modem i lan svaki od njih moze da ima svoja podeavanja za IP adresu. Ako podesis da se deli knekcija (u predhodnim orukama je objasnjeno) i toj konekciji provajder dodeli dinamicku IP adresu, tvoj kompiju ter se ponasa kao most (bridge za ostatak lan mreze) sa svojim podesavanjima (fiksnim IP adresama).