[ Ivan Golubović @ 29.05.2002. 16:57 ] @
Da li je moguca komunikacija sa mySQL-om iz Delphija
[ Predrag Damnjanovic @ 29.05.2002. 17:27 ] @
Citat:
God_Of_HellFire:
Da li je moguca komunikacija sa mySQL-om iz Delphija

Da.
Imas komponentu (odnosno DLL) na njihovom sajtu.
Radi super.
[ leka @ 29.05.2002. 19:06 ] @
Kom to njihovom sajtu? Borlandovom ili MySQL-ovom? :)

Elem, dok se ne "provali" na sta se misli preporucujem da se ode na http://freeclx.sourceforge.net/ ...
[ Predrag Damnjanovic @ 29.05.2002. 19:19 ] @
Citat:
leka:
Kom to njihovom sajtu? Borlandovom ili MySQL-ovom? :)

Na MySQL-ovom sajtu :)
Evo i direktan link za komponetu :) - http://www.mysql.com/Downloads/Win32/DelphiMySQL.zip - 369kb.
[ Riste Pejov @ 30.05.2002. 03:25 ] @
za rad sa mysql-om, licno preporucujen MySQLDAC, www.microolap.com
bazira se na TDataset ali nije free.
Ukoliko trazis free resenje, onda Zeos je isto tako dobar.
www.zeoslib.org
[ Makojdis @ 02.06.2002. 20:14 ] @
Citat:
zastita:
Na MySQL-ovom sajtu :)
Evo i direktan link za komponetu :) - http://www.mysql.com/Downloads/Win32/DelphiMySQL.zip - 369kb.

probao sam ovaj programcic ali nesto ne radi ne moze da se konektuje. Sta treba da se upise za server. Ja sam stavio ftp.maxi-web.net upisao user i pass ali nece. Da li ovo uopste radi???
[ CorpseEater @ 02.07.2002. 23:24 ] @
Vidim da jedno vreme nije bil postova ovde - zanima me kako se instalira ta komponenta - gde se snima taj dll fajl ?
[ bluesman @ 03.07.2002. 16:44 ] @
dll iskopiras u folder gde ti se nalazi program koji pravis a onda pozivas funkcije iz tog DLL-a iz svog programa. Ne instalira se nista u Delphi-ju (to nije komponenta) to je DLL. Znaci kompajlirana biblioteka sa funkcijskim pozivima za rad sa MySQL bazom podataka. Uz taj DLL verovatno ti dolazi i dokumentacija odnosno imena funkcija i parametri.
[ alix @ 06.08.2002. 06:42 ] @
Za MySQL, Oracle8, PostgreSQL, Interbase, MsSQL (Sux :)) bih preporuchio Zeos.
Mozhete ga downloadovati sa www.torry.net. U Search polju samo upishite Zeos...
[ silverglider @ 05.09.2002. 16:02 ] @
Moze i lepse/jednostavnije. Za to je i napravljen dbExpress interfejs. Napravi se konekcija ka bazi (TSQLconnection), a clientdatasets i ostale data provider komponente se vezu na tu konekciju. Univerzalnost je postignuta tako sto se samo toj pocetnoj tacci (TSQLconnection komponenti) obezbedi drajver za pojedinu bazu - za sada, koliko sam video postoje drajveri za Interbase, MySQL i PostgreSQL, a pripremaju se (ako i nisu vec zavrseni) drajveri za Informix i Oracle.

Zaboravih da napomenem, komponente koje se vezu na TSQLconnection snabdevaju program TDataSet objektima, tako da se u programu najnormalnije koriste standardne dbcontrol komponente, kao sto su TDBGrid i ostale.

[ -zombie- @ 05.09.2002. 23:43 ] @
(o ovome sto cu reci, nisam siguran, ali ako me secanje dobro sluzi, tako je.)

ovaj nacin je vrlo lepa apstrakcija, ali je mLooogo spor, bar kada se koristi interbase serverom. za rad sa ib, najbrzi (i najbolji) je ibExpress, ali se gubi na nezavisnosti od baze...
[ -zombie- @ 05.09.2002. 23:51 ] @
ah, da, umalo zaboravih, u novom Delphi 7 postoji i native podrska za MySQL!
[ Ruka @ 31.10.2002. 00:45 ] @
Imam sledeci problem u delphi-ju 7 (isto je bilo i u sestici). Pokusavam da se konektujem na MySql (verzija 3.23.47) preko dbExpress-a. SQL konekciju pravim bez problema (ili bar tako mislim jer kad je testiram kaze da je ok). Medjutim, kada povezem SQL tabelu na konekciju i zadam tabelu iz baze (ovo sam unosim jer mi ne nudi tabele u bazi) i pokusam da aktiviram tabelu prijavljuje "access violation" u dbexpmys.dll. Inace, ovo mi polazi za rukom sa Zeus komponentama ali bih ipak radije ovaj posao odradio po "borlandovoj preporuci".
[ agocs @ 10.11.2002. 00:22 ] @
Medjutim, kada povezem SQL tabelu na konekciju i zadam tabelu iz baze (ovo sam unosim jer mi ne nudi tabele u bazi) i pokusam da aktiviram tabelu prijavljuje "access violation" u dbexpmys.dll.

Ja imam isto ovaj problem. Bio bih zahvalan ako neko zna resenje.
[ Ruka @ 11.11.2002. 16:12 ] @
Provalio sam, tj. nasao u help-u.
Ako imas MySQL 3.23.x onda umesto dbexpmys.dll koristis dbexpmysql.dll.
Ovaj prvi dll je za verzije 3.22.x
[ hacker86 @ 12.04.2005. 21:47 ] @
Da li neko "nekim" slucajem ima full source DAC for MySWL 2.3.1 (MySQLDAC)