Citat:
broker: Nemoj to raditi.
1. Uredjaj je pdoesen da radi sa snagom kojaje optimalna za ugradjenu elektoniku. ako forsiras postavljas elektorniku u neoptimalne uslove i time rizikujes ne toliko da nesto crkne nego da ne radi kako treba, da pravi smetnje i drugim ai sebi i da ima slosiju vezu
2. ne znaci mnogo ako podignes snagu uredjaja ako to ne prati i povecanje osetljvosti prjemnika. Vecom snagom cespostici da tvoj uredjaj "cuju" dalje ali time neces postici da i tvoj uredjaj istovremeno "cuje" dalje sto znaci da opet neces imati bolju vezu.
3. Koliko povecanje izlazne snage mozesda postignes. Ovislink valjaa ima 35mw. Ako siteras 70mW to je duplo ili prevedeno u uporedivu jedinicu 3 dB. Umesto da povecavas snagu predajnika stavi antenu koja je 3dB jaca i postizes isto. Ako kojim slucajem mozes da isteras 150mW to ti je cetiri puta veca snaga iliti 6dB. Vazi isto, stavi 6dB jacu antenu. Time ces dobiti i jaci emitovan signal ali i bolji prijem. Osim sto antena treba dabude jaca, stavi i usmereniju antenu da izracenu energiju fokusiras tamo gde treba.
Hvala na savjetu, ovo sve i sam znam; Medjutim, meni treba firmware u kojem se to moze podesavati, ne zbog izlazne snage uredjaja, nego zato sto se firmware koji omogucava direktno "cackanje" moze iskoristiti i za neke druge stvari.
Nisam ni mislio podizati snagu uredjaja, nego vidjeti da li se moze dirati ACK timing kroz specifican firmware i jos par drugih sitnica; probao sam par prilagodjenih firmware-a, ali nijedan nije zadovoljio po pitanju stabilnosti, pa sam se ponadao da nije izaslo nesto novo, sto bi moglo da prodje :) .
Gledao sam originalnu distribuciju, Minitar, na kojoj su napravljeni svi firmwarei za RTL8181 ploce, ali nisam dovoljno vjest da je iskompajliram sam. Na stranici Minitara spominju da se na RTL8181 moze upravljati ACK timingom, ali niko se jos nije potrudio da napravi firmware koji to radi :). Sto nije ni cudno kad se uzme da su u Australiji Ovis 1120 i WRT54G priblizni po cijeni....
BTW, Ovis ima 63.9 mw. :)