|
[ psaras_pa @ 08.03.2005. 17:23 ] @
| planiram da uzmem p4 3.0 prescott s775
uzeo bih plocu Gigabyte GA-8IP775-G +1gb kingston ddr400+radeon 9550 128mb 128bit.ima li neko iskustva sa ovom plocom?da li ce procesor dobro raditi na ovoj ploci? ili da pazarim neku s478 kombinaciju?
unapred hvala!!! |
[ vindic8or @ 08.03.2005. 17:26 ] @
mojne gigabyte, uzmi asus ili neku intel plocu najbolje...
[ nibleri @ 08.03.2005. 20:23 ] @
Pozdrav,
moj je prijatelj kupio P IV 3,2 s775 (ne znam koja je ploča bila) i zadržao ga je svega par dana jer mu je radna temperatura bila oko 60 stepeni pa se malo raspitao i kaže da mu je to normalna radna temperatura tako da ga je on proslijedio dalje jer mu se nije sviđalo tako nešto. Moj ti je savjet da se i ti bolje raspitaš da li je to tačno ili je ipak nešto drugo bilo u pitanju. On mi je rekao da ti procesori nisu sa klasičnim iglicama nego sa kontaktima pa da misli da je to jedan od razloga za visoku temperaturi. ISPRAVITE ME AKO GRIJEŠIM jer prenosim iskustvo prijatelja za kojeg mislim da zna dosta a i ne laže!
[ mleposavic_lepi @ 08.03.2005. 20:36 ] @
Poznato je da se Presscot procesori mnooogo greju, ne zovu ih za dzabe Presshot!
[ Vill @ 08.03.2005. 23:44 ] @
Da da uzmi ASUS, ali posle nemoj da se zalis kada krenu zajebajncije, ;kudi
shvatite, Asus mozda jeste Mercedes ali gigabajt mu dodje onda MERCEDES AMG
(sa full opremom). A ako ne verujete, vi malo trknite do berze, vidis ko je
veca i ozbiljnija firma, kome vise kostaju akcije i cime se sve bave pa se
zamislis.
Asus pravi FANTASTICNE opticke uredjaje, stvarno strava, po mom msljenju,
odmah iza plextora, za graficke je isto takmac, ali GAINWORLD i His su
majka, isto tako i za ploce, nije on lose, ali moze biti samo jedan
najbolji, GIGABYTE. EbigA, tradicija je tradicija.
[ StORM48 @ 09.03.2005. 01:51 ] @
Slažem se sa Villom. Gigabyte je džin za Asusa, po tehnologiji i autentičnosti, naravno. Kada je GA proizvodio vrhunske ploče, Asus i ostali nisu ni postojali.
Pozdrav
[ Vill @ 09.03.2005. 12:48 ] @
Bravo Storm, prave reci, e secam se kako sam 98 na Brankovom mostu sreo
ortaka koji je nosio gigabajt plocu, breee, ko Boga da sam video, naravno
odah sam se raspitao gde i koliko... i od tad....:))))
[ vindic8or @ 09.03.2005. 15:32 ] @
hm.. ne znam koliko iskustva imate kao system administratori (koliko godina radite i kolike mreze su u pitanju?), sto se mene tice, gigabyte, microstar i slicni su se pokazali kao los izbor iz gomile losih iskustava...
asus i intel su mnogo bolje rangirani za desktop ili workstation kante...
[ psaras_pa @ 09.03.2005. 16:12 ] @
ma ok za grejanje procesora to znam,nego ne znam za plocu...asus ploca sa potpuno istim karakteristikama i cipsetom kosta 20e vise a ne bi mi bilo prvi put da kupim nesto sto je skuplje a da se zaj***m.sto se tice s775 procitao sam da su iglice na samom socketu a da procesor na sebi ima samo kontakte i da se zbog veceg broja iglica temperatura bolje rasporedjuje pa se samim tim cpu manje greje.ne tvrdim nista,samo citiram,u svakom slucaju hvala na pomoci,mislim da cu uzeti gigabyte plocu.
[ StORM48 @ 11.03.2005. 00:47 ] @
@vindic8or
Dovoljno iskustva. I više nego dovoljno. Moja statistika više govori u prilog jednog Matsonic-a, nego Asusa. Pošto mi je posao bio baratanje sa mnoogo, mnogo ploča, vrlo dobro sam zapamtio ko je ko u tom poslu.
Uostalom, ima ovde dosta ljudi koji to mogu da potvrde.
@psaras_pa
Prescott da se manje greje? Mani Intelov marketing. Oni sami ne veruju u ono što nama pokušavaju da poture. Preshot je procesor koji se ubedljivo najviše greje, otkad su procesori izmišljeni, a kako stvari stoje, i ostaće tako.
Pozdrav
[ vindic8or @ 11.03.2005. 18:43 ] @
matsonic vs asus?
hahaha :) nemamo razloga da se raspravljamo :) nema smisla ... mislim slazem se da se potpuno ne slazem sa tobom...
samo.. prvi put ovako nesto cujem...
[ StORM48 @ 11.03.2005. 21:20 ] @
Nema problema.... videće ovo i drugi ljudi sa foruma, pa će svako reći svoje...
Živ bio, pa video. Matsonic ne šije Asusa, ali je po reklamacijama/problemima statistički bolji. Svidelo se to nekima ili ne. Kao što rekoh, javiće se ljudi koji dobro poznaju Matsonic, pa će reći svoje utiske...
Pozdrav
[ lancia88 @ 11.03.2005. 22:12 ] @
Pozdrav,
evidentno je da je Asusu opala kontrola kvaliteta. Bilo je i marketinskih trikova sa firmom Asrock da se nekako amortizuje ovaj pad kvaliteta forsiranjem law budget tehnologije namenjene trzistima IT treceg sveta. Ipak, ocit je degradirajuci talas Asusove tehnologije zadnjih godina iako se niko od proizvodjaca HW-a bas ne bi mogao pohvaliti zadnjih godina imunitetom na pomenute pojave slabljenja kvaliteta. Ipak, Asus nam je narocito uocljiv zbog visokog kotiranja iz doba svoje slave. Matsonic je prica o sasvim drugoj stvari, recimo pre da je ovde konacno rec o uzlaznoj putanji iskljucivo iz razloga sto ova kompanija ocito izdvaja za razvoj i u onom delu koji uci na vlastitim greskama te mozemo konstatovati da se kvalitet unekoliko popravio. Ipak, ne mozemo tek tako staviti u utakmicu ove proizvodjace jer Matsonic ne implementira najnovije tehnologije u svoje proizvode dok Asus to i dalje cini pa je malo nerealno uporedjivati ih zbog razlicite startne pozicije. Moguce je samo po pitanju statistike reklamacija sto bi nam ukazivalo na odnos prema vlastitom renomeu kako nam je to opisao Storm. Mislim da same tehnologije ne treba porediti kod ovih proizvodjaca jer je uvek u prednosti onaj koji kupuje stariju i oprobanu tehnologiju zasnovanu na tudjim iskustvima a na drugoj strani imamo Asusa koji se svuda gura da dobije Spomenicu 
[ zlatousti @ 12.03.2005. 00:29 ] @
Citat: StORM48:
Prescott da se manje greje? Mani Intelov marketing. Oni sami ne veruju u ono što nama pokušavaju da poture. Preshot je procesor koji se ubedljivo najviše greje, otkad su procesori izmišljeni, a kako stvari stoje, i ostaće tako.
Pozdrav
E, Storm, svasta ti ovde naprica. Pa hajde reci sta to po tebi znaci da se CPU "puno greje"?
Upravo tipkam sa jednog Prescotta 3.0Ghz (socket 775), procesor je sa njegovim originalnim BOX coolerom i pastom.
Ukljucena je Q FAN opcija tako da je broj obrtaja coolera 2100 RPM, znaci za moj ukus potpuno silent!
Temperatura CPU-a je 38C. Posto sam do skora imao AMD Bartona 2800+ ovih 38C meni izgledaju sasivim OK, spram Bartonovih 50C.
Posle vise sati enkodiranja temperatura CPU-a se popne najvise na 48C.
Posle sat vremena rada dual PRIME-a temp je 49C.
(napomena - temp prostorije je 24-25C)
Kada overklokujem CPU na 4Ghz (266x15) temperatura je oko 55C, a pri punom opterecenju ne predje 60C NIKADA !
Da stvar bude lepsa computer radi stabilno kao i na default clocku.
Naravno u ovom slucaju OC-a cooler se ubrza do nekih 3000 RPM i bude prilicno glasan.
Od skora sam kompletirao sistem uzevsi ASUS P5GD1 plocu.
Ploca podrzava dinamicki overclock bez kasnjenja, znaci comp radi na default clocku, a podesava se pri kom opterecenju CPU ce ploca sama dizati clock CPU do zadate granice.
Znaci OC-a bas onda kad ti treba, i za divno cudo to JAKO LEPO radi.
Znam neko ce reci da ova masina kosta koliko recimo dva AMD Bartona, ali s obzirom da je do skora moj licni comp bio zasnovan na AMD Barton CPU-u, mislim da se ove dve masine ne mogu ni porediti. Intel je skup, ali vredi svaki euro svoje cene. To je samo moje misljenje.
Pozdrav! :)
[ sasa022 @ 12.03.2005. 01:07 ] @
Sto se Matsonica i Asusa tice mislim da je lancia88 sve rekao.
Sto se ostalih ploca tice zaboravili ste ABIT-a,a ima i ostalih koji nekad gadno pomrse racune...
I da dodam jos nesto... Od stare slave se tesko zivi - neka proizvodjaci idu u nove pobede.....
Neka utakmice traju i donose nove pobednike.....
[ zlatousti @ 12.03.2005. 01:17 ] @
Problem je sto je na nasem trzisto jako skroman izbor, a vecina prodavnica realno ima 5-6 ploca u ponudi, uglavnom jeftinijih, sto je i razumljivo.
Ali ako pricamo o Intel-u s775, po meni je ASUS taman toliko bolji izbor od Abit-a, koiko su recimo Epox i Abit bolji od ASUS-a u socket A varijantama.
Dao sam ovo poredjenje jer je zasnovano na realnom iskustvu.
Imam iskustvo sa Gigabyte polcama (recimo svi racunari u jednoj firmi gde sam radio su bili zasnovani na Gigabyte plocama) i ja nikada, ali nikada ne bih Gigabyte ugradio u svoj racunar, a POGOTOVO NE MSI u bilo kojoj izvedbi. Tacnije ne mogu da smislim MSI :D
[ StORM48 @ 12.03.2005. 01:49 ] @
@zlatousti
Naravno, problem sa grejanjem se ne svodi na merenje Idle temperature, već i na razliku između minimalne i maksimalne. Kod Preshota je ta razlika toliko drastična, da je očigledno da taj procesor isključuje pojedine jedinice kada ništa ne radi i na taj način obara performanse, kako bi smanjio temperaturu. Ja kod Northwooda, Coppermine, T-Bird-a, niti bilo kojeg drugog AMD-a nikada nisam video tolike krajnosti. Tvojih 10 stepeni razlike još izgleda i smešno, naspram onog s čim sam ja imao posla. Preshot 3.0, koji Idle stoji na 39-40, a u loadu neverovatnih 64 stepena! Što je najgore, sličnu situaciju sam video dosta puta. Naravno, prihvatam da postoje i primeri slični tvome, ali u definitivno manjem obimu.
Offtopic: Bez obzira na performanse, LGA775 je najveća glupost u istoriji IT industrije i to NIJE moja izmišljotina, već konstatacija većine relevantnih analitičara. Kako se pojavila, tako će i da nestane. Razlog zašto LGA još uvek nije nestao je Intelova tipična tvrdoglavost, kojom želi da nas ubedi da nije pogrešio. Možda je upravo taj socket glavni krivac za Prescottovu lošu rengiranost u odnosu na Northwood. Evidentno je da se Intel više posvetio ređanju pinova, nego poboljšanju performansi.
I još nešto - ne uzimajući u obzir koji je procesor bolji, Barton, niti bilo koji AMD se NIKAKO ne greje više od bilo kog Intela. Znači, ovde ne govorim o performansama i ukusima, nego o problemu grejanja. I zato mislim da stvarno više nema smisla da se AMD pominje kad god neko gaže da se Preshot greje. Shvatite da je to prošlost.
I jedna mala napomena: molim učesnike da ne skreću temu na kolosek "AMD vs Intel", jer će ista momentalno biti zaključana. Ovo je samo upozorenje, pošto se sličan scenario ponavlja mesecima unazad. Priča počne normalnim tokom, a onda skrene na prepucavanje. A pošto takvih tema ima milion, još jedna nam ne treba.
Hvala i pozdrav
[ zlatousti @ 12.03.2005. 05:25 ] @
Bas naprotiv, sa AMDom sam imao iskustvo da je temperatura drasticno razlicita kada je CPU pod punim opterecenjem u odnosu na njegov rad u praznom hodu.
Ta razlika od 10C je, kao sto sam vec rekao, posle 4-5 sati enkodiranja video materijala, znaci zagrejalo se u kucistu prilicno, preferiram silent fan-ove.
Kada bi se na ovog Preskota stavio recimo neki Zelmanov cooler i ArticSilver pasta + dodatna dva FAN koja nisu silent da ubacuju vazduh ne bi se ni toliko ugrejao.
Bartonu je temperatura sa slabijim coolerom (znaci oni najeftiniji za 10e) zakucavala i na 65C, ja to na Intel Prescottu nisam video, cak ni kad je OC @ 4GHz.
Covek je pitao savet za plocu, ja sam mu dao savet, a to je ASUS P5GD1 sa Prescottom na 3GHz.
A to da li ce s775 nestati je krajnje coveku nebitno, jer kad bude menjao masinu za godinu-dve kupice opet sve novo, staro ce nekom prodati. U poslednje vreme se svi standardi toliko brzo menjaju (diskovi, memorija, grafika, socket-i) tako da je smesno razmisljati o nekom upgradeu za godinu dana, a da se zadrzi sve osim ploce i CPU-u, u najboljem slucaju zadrzace kuciste i monitor :D
[ sasa022 @ 12.03.2005. 15:10 ] @
Pa ljudi zar vi ne poznajete nase trziste... Svaka serija proizvoda istog tipa je drukcija od prethodne - pa sta vas zapadne ( sreca je ako mozete da birate ).Takva je situacija i sa procesorima - ima odlicnih primeraka koji imaju OK temperaturu i trpe ozbiljan OC,a ima onih koji jedva rade na Default podesavanjima.
Stoga je besmisleno da se toliko prepirete.
[ StORM48 @ 12.03.2005. 15:46 ] @
@Sasa022
Da, mislim da si upravu.
Mada ja stvar posmatram generalno, pa i ako se meni ne veruje, ceo internet je pun informacija o tome. Dosad nisam čuo da neko kaže da se Barton greje više od Prescotta, no to više nije ni bitno, pa ćemo ovde da se zaustavimo.
Pozdrav
[ zlatousti @ 13.03.2005. 00:34 ] @
Mislim da je prepirka koliko toliko konstruktivna. Neko ko se dvoumi oko odabira moze na osnovu napisanog imati bar neke orijentire.
Sto se tice variranja kvaliteta potpuno si upravu. Mada, svako ko se malo potrudi brzo moze da skonta gde valja kupiti racunar, a gde ne. Nije to bas "sve isto".
Sve je vise prodavnica gde se zajedno prodaju i computeri i masine za pranje vesa i frizideri i tosteri, a prodavci i komercijalista ne znaju razliku izmedju gigaherca i megaherca. Takva mesta svakako izbegavati.
[ mleposavic_lepi @ 13.03.2005. 00:56 ] @
Da se vratimo na temu! Moja preporuka za Pres hott procesore je definitivno:
ABIT Fatal1ty AA8XE Prescott LGA775, Intel 925XE, maticna ploca. Dosad najbolja ploca za OC Intelovih procesora (bar po testovima na raznim Benchmark sajtovima). Pa ko ima pare neka plati. Kod nas je cena negde cca 240 Eura!!!
Pozdrav!!!

[ sasa022 @ 13.03.2005. 02:14 ] @
UH mislim da ce mo se opet udaljiti od teme... Ko me tero da spominjem ABIT.
Ploca je verovatno sam vrh,ali to zaista ima cenu koju je ovde retko ko spreman da plati.... A pitanje je da li se i isplati...
[ lancia88 @ 13.03.2005. 10:05 ] @
Pozdrav,
a kako zvuci sa jeftinijom plocom i brzim CPU koji ne zahteva onda OC?
Ja sam zaisat fasciniran sta su ljudi u stanju da predloze, pa jos pride na osnovu testova a ne vlastitih iskustava... pa nije ovaj forum valjda predvidjen za nagadjanja o naucnoj fantastici, pobogu?
Zamisli ploca koja kosta bezmalo kao racunar i na njoj moze da se OC-uje CPU?
Polako mi ponestaje i komentara a i snage da takve stvari citam...
I prepirka AMD VS Intel jos ce ispasti konstruktivna kako mozemo nauciti iz ove teme!!??
Ukoliko je neko trazio Intela i plocu za njega, nema potrebe uopste pominjati AMD, njegova stvar i njegov izbor je Intel i to treba postovati i predloziti mu neko resenje, ideju kako da se odluci i na osnovu cega i eventualno pomenuti konsekvence za ovaj ili onaj slucaj (cena, socket itd). ko ne moze tako nesto da napise ima opciju ignorisanja, ne mora se postovati bas na svakom topicu. Niko nista nece nauciti iz jos jedne prepirke i niko nikoga nece "prevesti u pravu veru" forsiranjem prednosti AMD-a nad Intelom i pisanjem o tome u temi gde se eksplicitno u naslovu trazi MBd za Intel CPU.
Eto, ja sam, naprimer, bas hteo ignorisati ovu temu ali uopste ne ide ocigledno iako i dalje bas nista ne pisem sto bi pomoglo pokretacu teme....
[ nibleri @ 13.03.2005. 10:33 ] @
Pozdrav,
možda ne bi loše bilo da čovjek izabere par ploča koje mu odgovaraju u odnosu na cijenu pa da se onda može nešto konkretno reći o njima jer je ovako izbor beskonačno velik. Ako nije problem cijena onda mislim da se ne treba puno misliti jer ploča koja košta 200-300 eura da ne valja???? Ili još bolje štro reće lancia88 (ako se ima para) kupiš max. brz procesor kojem ne treba OC i nije ti važno koja je ploča.
[ psaras_pa @ 13.03.2005. 11:43 ] @
ok... ocigledno ovako necu kupiti plocu :)
recimo da su u uzi krug usle sledece ploce(ako neko zna jos neku neka slobodno napise,ja sam na pocetku naveo ga 8IP775-G koja kosta oko 72e,znaci moze do 100 e):
ga 8IP775-G
ga 8IPE775 (iskreno,nemam pojma u cemu je razlika izmedju ove dve ploce)
ASUS P5P800
otprilike bi to bilo to,verovatno ste primetili koliko je bedna ponuda i865 s775 ploca na nasem trzistu.i9x5 mi ne odgovara zbog PCI-E a i zbog osetno vise cene.
nadam se da sam malo pojasnio situaciju oko toga sta mi treba,vidim da ima dosta ljudi koji su voljni da pomognu
[ zlatousti @ 13.03.2005. 18:07 ] @
Citat: lancia88:
a kako zvuci sa jeftinijom plocom i brzim CPU koji ne zahteva onda OC?
Meni jeftina ploca sa brzim CPU-om zvuci kao jako losa kombinacija.
Kada sam prodao Abit AN7 plocu i za privremeno uzeo jeftinu Epox-ovu plocu (50e) i na nju montirao ostatak konfiguracije (znaci sve ostalo isto), sistem je pucao 2-3 puta u sat vremena. Ne znam da li ces verovati, ali prvi put sam sa tom Epox plocom video plavi ekran na mom monitoru. Nije bilo konkretnog razloga, reinstalacija XP-a nije pomogla, sistem je i dalje bio nestabilan. Poenta je da skuplje i kvalitetnije ploce nude po mom licnom iskustvu daleko vecu stabilnost. (ne vezano za overclockovanje)
Drugo, ne kupuje se skupa ploca zbog OC-a, to je samo jedna od mogucnosti.
Meni je recimo bio potreban gigabitni lan i 4 sata prikljucka jer su HD-ovi u RAID-u.
Na plocama do 100e nisam nasao neku koja ima vise od 2 SATA prikljucka, tako da ako na njoj instaliram hardove u raidu necu imati mogucnost da prikljucim hard sa nekog drugog racunara i brzo prebacim podatke (sto mi je jako cesto potrebno).
Kada bi uzeo neku jeftiniju plocu+gigabitni lan+ dobar SATA kontroler izaslo bi me sigurno isto kao neka skuplja ploca, ako ne i vise, a veliko je pitanje kako bi sve to tako upakovano radilo.
[ vindic8or @ 14.03.2005. 17:38 ] @
OK, ispada da i ja svasta pricam ovako...
ja nisam mislio na AMD ploce kada sam ono pisao :) za to stvarno ne znam kako ASUS stoji, sudeci po nekim mojim drugarima koji voze AMD kod kuce, tu ima i boljih Nforce resenja od asusa. ok za to. nikada nisam koristio.
takodje nikada nisam koristio ploce za intel procesore, koje ne koriste intelove chipsete.
tako da se ono sto sam napisao odnosilo samo na Asus ploce za Intel procesore sa intelovim chipsetima.
istina je da asus vec neko vreme ima prilicno siroku low-end ponudu, ali ja opet nemam mnogo iskustva sa tim plocama (samo 5-6 modela mozda). mislio sam vise na performance ploce. narocito na stabilnost koja je i dalje kod asusa na visokom nivou (u poredjenju sa ostalima u istom/slicnom cenovnom rangu).
eto, da ne budem misunderstood :)
@lga775
znam zasto je bio neophodan prelazak na ovaj socket, ali mi se uopste ne svidja montaza procesora na njega. brrrr. mnogo krhkih pinova je tamo dole :)
[ lancia88 @ 14.03.2005. 19:55 ] @
Pozdrav,
zlatousti, sve je u redu kada zelis da dobijes nesto drugo sto na jeftinijoj ploci nemas. U tom slucaju uopste nije mnogo bitno bilo sta od svega sto sad pisemo. Moj odgovor je samo reakcija na pomenuti biser:
Citat: mleposavic_lepi:
ABIT Fatal1ty AA8XE Prescott LGA775, Intel 925XE, maticna ploca. Dosad najbolja ploca za OC Intelovih procesora (bar po testovima na raznim Benchmark sajtovima). Pa ko ima pare neka plati. Kod nas je cena negde cca 240 Eura!!!
Ova ponuda obuhvata ISKLJUCIVO OC i nista vise, nema Gigabitnih lanova ni 4 SATA kontrolera pomenutih, predlog je eksplicitno zasnovan na testovima o overklokovanju na ovoj ploci. Tuga od predloga.
Sve drugo sto pominjes u vezi sa problemima baziranim na Epox ploci od 50 eura je relativno, moguce da si imao pogresan komad jer ostala iskustva ne govore tako o Epox-u. Ja vec poodavno znam samo za cene HW-a, magacine inspekcije i ostalo, niti imam kad proveravati ovakve tvrdnje i iskustva niti uopste i imam vise dodira sa time ali prema mojim iskustvima kada sam bio nesto blize samom HW-u, neophodno je zaista nemati srece pa da takve stvari koje si doziveo uspes da izvedes sa dva-tri primerka istog modela ploce. Naravno, ne pisem o Chaintec ili MSi ili Zida itd vec samo o navedenim firmama. Cak i Asus koji je od navedenih mozda i ponajvise zakazao nije bas tako los da bi se ovakvi problemi mogli nalepiti kao etiketa proizvodjacu.
vindic8or, sve je u redu, zato i jesmo svi tu sa razlicitim iskustvima da bi ih uporedili pa sta na kraju ispadne 
[ mleposavic_lepi @ 14.03.2005. 21:12 ] @
Pre svega, predlog nije cista glupost nego je to ono sto bih ja i kupio da koristim Intelove procesore ali posto koristim AMD-a onda nameravam kupiti ABIT Fatal1ty AN8 plocu koja je ista kao i ova ali za AMD procesore. I to ne samo zbog overkloka vec zbog toga sto sam do sada imao 4 ABIT ploce i nikad me ni jedna nije izneverila i radila je i brze i bolje i stabilnije od bilo koje druge koju sam imao prilike da isprobam. Cak stavise bratu sam kupio EPOX 8RDA3+ plocu i uopste nisam zadovoljan radom a kupio sam je po preporuci sa ovog sajta bas zbog prica da radi bolje od ABIT NF7-S V2.0 koju trenutno posedujem.
Citat: lancia88:
Ova ponuda obuhvata ISKLJUCIVO OC i nista vise, nema Gigabitnih lanova ni 4 SATA kontrolera pomenutih, predlog je eksplicitno zasnovan na testovima o overklokovanju na ovoj ploci. Tuga od predloga.
Ovo nije tacno, i nije tuga od predloga vec trenutno najbolja ploca za Intel procesore na trzistu, potreban je samo jedan klik na adresu i proveriti sve ove informacije:
http://www.abit.com.tw/page/en...p;fMTYPE=LGA775&DEFTITLE=Y
Kao sto se vidi, ploca ima i 4 SATA prikljucka i Gigabitni LAN i plus 10/100Mbit Intelov LAN ( to su 2 a ne jedan), 7.1 zvuk, OTES hladjenje na svakom bitnom delu ploce i da ne nabrajam dalje. Mozda jedina zamerka kod ove ploce je to sto ima samo 1 ATA133 prikljucak.
Covek je trazio plocu za Intel procesore i ja sam to predlozio, biser je to sto se vi u prethodnim postovima svadjate oko drugih i vrlo nebitnih stvari a covek je pitao za preporuku ploce za Prescott prcesor.
I zao mi je sto uopste i pokusavam da predlozim nesto kad se nadju takvi ljudi da kritikuju svacije postove i da pricaju da su ili glupi ili biseri. Plocu ne bih ni predlozio da je psaras_pa odmah rekao da bi za plocu izdvojio najvise 100 evra!
[ lancia88 @ 14.03.2005. 21:38 ] @
Pozdrav,
idemo redom:
Citat: mleposavic_lepi: Pre svega, predlog nije cista glupost nego je to ono sto bih ja i kupio da koristim Intelove procesore ali posto koristim AMD-a onda nameravam kupiti ABIT Fatal1ty AN8 plocu koja je ista kao i ova ali za AMD procesore.
naravno, odakle ideja da je iko pomenuo da je predlog cista glupost? Nije, ali jeste tuga od predloga jer kupiti ultra skupu plocu da bi mogao da overklokujes CPU nije nista drugo do tuga od predloga.
Ovo nije tacno, i nije tuga od predloga vec trenutno najbolja ploca za Intel procesore na trzistu, potreban je samo jedan klik na adresu i proveriti sve ove informacije:
http://www.abit.com.tw/page/en...p;fMTYPE=LGA775&DEFTITLE=Y
Kao sto se vidi, ploca ima i 4 SATA prikljucka i Gigabitni LAN i plus 10/100Mbit Intelov LAN ( to su 2 a ne jedan), 7.1 zvuk, OTES hladjenje na svakom bitnom delu ploce i da ne nabrajam dalje. Mozda jedina zamerka kod ove ploce je to sto ima samo 1 ATA133 prikljucak.
Ovo apsolutno nije tacno jer:
Obrati paznju da nijedan od ostalih faktora koje sad navodis kao prednost ploce nisi nigde pomenuo vec ISKLJUCIVO OC. Tu i lezi etiketa tuge od predloga. Uopste je irelevantno sto se pokretac reme kasnije izjasnio za daleko skromniji cenovni rang, Ti to nisi mogao znati prema tome tu nema nikakve greske itd. Problem je sto si svoj predlog fokusirao samo na OC mogucnosti ploce i nista vise, procitaj svoju poruku jos jednom ako ne verujes mom citatu. Moj komentar se odnosio iskljucivo na to. Obzirom da znam o kojoj se ploci radi, ocekivao sam da ces se prvo Ti javiti sa ostalim argumentima predlozene ploce gde sam zeleo da Te pitam kako si samo uspeo da od takve ploce izdvojis SAMO mogucnosti OC. Nazalost, nisi se Ti prvi javio pa sam vec to napisao. Tugom smatram da si od takve ploce (koja btw. ne vredi te novce, videce se za neko vreme) nasao za shodno samo to da izdvojis iako je uopste diskutabilno treba li mu sve ostalo sto ploca nudi, red je bio da plocu predlozis iz sasvim konkretnijih razloga a ne zbog OC. Problem je sto si samo to i napisao.
Prema svemu ovome, mislim da nemas razloga biti uvredjen ukoliko budes shvatio sta si napisao i na sta sam ja reagovao, eto, toliko. 
[ zlatousti @ 14.03.2005. 22:35 ] @
Citat: lancia88: Pozdrav,
Sve drugo sto pominjes u vezi sa problemima baziranim na Epox ploci od 50 eura je relativno, moguce da si imao pogresan komad jer ostala iskustva ne govore tako o Epox-u.
....
Naravno, ne pisem o Chaintec ili MSi ili Zida itd vec samo o navedenim firmama. Cak i Asus koji je od navedenih mozda i ponajvise zakazao nije bas tako los da bi se ovakvi problemi mogli nalepiti kao etiketa proizvodjacu.
U prethodnom postu sam napisao lose iskostvo koje mislim da je pre zbog skromne izvedbe ploce i verovatno neke nekompatibilnosti sa ostatkom hardvera, nego zbog proizvodjaca same ploce (Epox-a). Kod drugara 8RDA3+ radi dlicno, stvarno jako dobra ploca.
Mislim da su ASUSove ploce za s775 trenutno nesto najbolje sto se moze naci na nasem skromnom trzistu i mislim da su daleko kvalitetnije nego ASUSove ploce za socket A. (gde je Abit broj 1)
Da napomenem jos, ASUS daje 3 godine garancije na svoje maticne ploce.
ABIT Fatal1ty AA8XE je dobra ploca, ali preskupa, to je za ljude koji ne znaju sta ce sa parama...
Ono sto mene mnogo vise iznenadjuje od predloga za ABIT Fatal1ty AA8XE je da ljudi preporucuju Gigabyteove ploce!
[ djblade @ 14.03.2005. 23:30 ] @
ljudi
sto se tice Abit-a, Asus-a, Msi-a, Solteka i drugih prozvodzaca ne moze se reci E OVAJ JE NAJBOLJI.
sve zavisi od serije ploca. nekad su jedni nekad drugi a nekad i treci tako da ... :)
[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 15.03.2005. u 12:15 GMT+1]
[ sasa022 @ 14.03.2005. 23:34 ] @
E kad bi neki shvatili koliko je vazan balans komponenti,i shvatili
svoje potrebe i ono sto im odredjen proizvod nudi sve bi bilo dosta lakse....
I ovakvih prepirki bi bilo zaista mnogo manje.
[ mleposavic_lepi @ 15.03.2005. 00:27 ] @
Citat: lancia88: Pozdrav,
idemo redom:
Obrati paznju da nijedan od ostalih faktora koje sad navodis kao prednost ploce nisi nigde pomenuo vec ISKLJUCIVO OC. Tu i lezi etiketa tuge od predloga. Uopste je irelevantno sto se pokretac reme kasnije izjasnio za daleko skromniji cenovni rang, Ti to nisi mogao znati prema tome tu nema nikakve greske itd. Problem je sto si svoj predlog fokusirao samo na OC mogucnosti ploce i nista vise...
OK, moja greska u vezi pomene samo OC-a kod ploce kad je i sve ostalo sto se nalazi na ploci vrhunske opremljenosti i kvaliteta. Ali moguce je i pretpostaviti da jedna ovako skupa ploca, pogotovu ABIT mora imati bar nesto od dodatne opreme ako ne i podosta, ne placa se ovolika cena nizasta.
Sto se cene tice, to je trenutna cena dobavljaca u Srbiji koji jedini imaju plocu na stanju i mislim da su malo preterali jer sam negde procitao da cena nije preko 190 Eura.
A sad zamisli ovako, (ne mislim da budem bezobrazan ili bilo sta takve prirode, samo da iskazem nasta sam mislio pod onim OC), posto vec planiram da kupim ABIT Fatal1ty AN8 za otprilike 200 eura i jednog od jeftnijih AMD Socket 939 procesora, tj. AMD 64 3200+ koji kosta 184 eura i to je ukupno ispod 400 eura. Recimo klokujem taj S939 procesor na istu vrednost kao i AMD 64 4000+ i sta dobijem. Dobijem procesor koji je za 400 evra skuplji od ovog koji sam uzeo i to samo sto sam dosta ulozio u dobru plocu, i meni se to isplati, gledajuci tako. Nije da bacam pare, ja zapravo i nemam mnogo para i vec duze vreme skupljam za plocu ali kako jedna lepa poslovica kaze: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"
Ne kazem da OC nekom nece uspeti sa jeftinijom plocom, naprotiv bas bih i voleo da sve ploce mogu da rade dobar OC. Ali jednostavno ja sam samo za ABIT i nizasta drugo, ma koliko bolje ili jeftinije ili cak skuplje te druge ploce bile iz jednog prostog razloga, sa ABIT-om sam imao vrlo dobra iskustva a pogotovu u OC-u, i ploce me nikad nisu izneverile.
Toliko od mene i izvinite na MISSUNDERSTANDING-u
Pozdrav!!!
[ lancia88 @ 15.03.2005. 11:32 ] @
Pozdrav,
naravno, sve je lepo resivo i bez uvredjenih tonova a na kraju jos ispadne i konstruktivna analiza logike kupovine HW-a. Izdvojicu par centralnih detalja:
Citat: mleposavic_lepi: OK, moja greska u vezi pomene samo OC-a kod ploce kad je i sve ostalo sto se nalazi na ploci vrhunske opremljenosti i kvaliteta. Ali moguce je i pretpostaviti da jedna ovako skupa ploca, pogotovu ABIT mora imati bar nesto od dodatne opreme ako ne i podosta, ne placa se ovolika cena nizasta.
!
Veliki je problem upravo taj OC jer neretko mladi ljudi koji uglavnom muzu svoje roditelje za HW zele samo tako nesto. Da ne pricamo koliko je OC relativna stvar, svakako ispise novu brzinu prilikom podizanja, ponekad i u testovima ima osetno boljih rezultata ali u realnom radu ne postoji nista ni blizu analogiji sa ovim rezultatima. Tu su pomaci gotovo neprimetni a date su tolike pare za plocu samo iz tog razloga. Ista ploca cenovno padne na upola vec posle mesec-dva a kasnije da ne pricam. Takodje je posebna prica o tome da se u medjuvremenu pojavi konkurencija sa svim relevantnim detaljima za daleko nizu cenu pa cak vise ni ta ploca nije interesantna. ...a kao sto rekoh, dobar deo mladih pohrli upravo za tom opcijom. Kako vidim da vec duze vreme stedis za tako neku plocu, mozda je resenje da stedis jos malo pa da u tom momentu kad se odlucis za kupovinu znacajno padne cena procesora koji si naumio, tada vise neces moci postici ustedu koju si napisao prilikom kalkulacije sa OC tog CPU ali ce Ti zasigurno ostati neka znacajna kinta za leto...uveren sam da ces na leto mnogo manje jurcati za racunarom a vise ce Ti trebati kinta za onim za sta ces jurcati
Svakako stoji da je povremeno primenjiva poslovica koju si naveo ali samo povremeno. Tamo gde je nastala, tamo je daleko primenjivija (Engleska poslovica). Kod nas nazalost postoji jedan veoma odomacen kult prevara, uvaljivanja, remarkiranja itd. i nikad nisi siguran sta ces dobiti sa skupim placanjem dobiti. Sa druge strane, zastarele ali dobre i proverene tehnologije prodaju se za male novce manjim proizvodjacima jer se vec preslo na novije, takvi su svetski trendovi. Sledeceg momenta pojavi se na trzistu u verziji nekog od manje poznatih proizvodjaca cipset NF2 a vec je prevazidjen. Tog trenutka za male pare mozes kupiti izuzetno kvalitetan cipset te je ponovo neprimenjiva poslovica. Ona se uglavnom odnosila na tekstilnu robu, skupe stofove za odela itd. Danas je smesno primeniti je cak i na automobile, pa ko je lud da vozi isti auto 20 godina? Koliko god dobar, smuci se coveku da ga i gleda toliko dugo. Dakle, ipak jedna relativna stvar.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|