[ valeksic @ 09.03.2005. 16:55 ] @
Beograd, 9. mart 2005.
(Iz Kabineta guvernera)

Od juče je, pored platne, u opticaju i kreditna DinaCard kartica, a prve dve banke koje su počele da je svojim klijentima izdaju jesu Privredna banka Beograd i AIK Banka iz Niša. Uskoro će i ostale banke iz sistema DinaCard početi sa izdavanjem kreditnih kartica koje će na adekvatan način zameniti dosadašnje funkcionisanje čeka na poček.

Većina banaka će kreditne DinaCard kartice svojim klijentima koji kod njih imaju otvorene tekuće račune izdavati bez obaveznih depozita i uz obračun kamate po stopi koja se obračunava na pozajmice po tekućim računima.
Najveći broj banaka omogućiće klijentima da putem DinaCard kreditnih kartica podižu gotov novac na bankomatima, čime će se znatno smanjiti pritisak koji postoji za odobravanje gotovinskih kredita.
Za kreditnu DinaCard karticu banke će odobravati kreditni limit do koga klijent može koristiti svoju kreditnu karticu, a u modelu DinaCard 3, 6 i 12 klijenti će, u skladu sa ugovorenim odnosom sa bankom, mesečno otplaćivati trećinu, šestinu ili dvanaestinu svog duga.

Sistemu nacionalne kartice DinaCard pristupile su skoro sve banke u Srbiji, a sa 1,4 miliona izdatih kartica, 15.000 prodajnih mesta na kojima se DinaCard prihvata i preko 400 bankomata na kojima se može podići gotov novac – sistem nacionalne kartice preuzeo je lidersku poziciju na tržištu u Srbiji. Od 1. marta i korisnici PostDina kartice, njih milion, pored podizanja gotovog novca na bankomatima, mogu, uz ličnu kartu, plaćati robu i usluge na prodajnim mestima koja su obeležena DinaCard znakom.

Narodna banka Srbije očekuje da će razvojem kreditne DinaCard, koja je potpuno prilagođena našem tržišnom ambijentu, ova kartica postepeno preuzeti ulogu koju su u našoj zemlji imali ček i gotov novac.
[ zoran @ 07.06.2005. 02:53 ] @
To nije kreditna , nego platna kartica , i ne može uopšte da zameni ček , jer je na njega moglo da se pazari na rate , a na dinu ne.
Čekao sam je dugo da je dobijem , a kad sam je dobio , ustanovio sam da ima rok trajanja (nekih 3-4 meseca) Sada s njom mogu samo da brišem d..e

[ vpantic @ 07.06.2005. 11:08 ] @
Banke su odavno počele da izdaju Dina karticu i očekuje se da ona postane kreditna uskoro.Znači zavisi od banke kada će svojoj kartici omogućiti kreditnu funkciju.Ja sam pre 2o dana dobio Dinu Delta banke,debitna za sada,ali mi je svejedno pošto već koristim njihovu Maestro i Visu Classic.
Ne znam odakle ti to oko roka trajanja,moja traje do kraja 2006.Koja ti je ba nka izdala tu karticu?
[ valeksic @ 07.06.2005. 17:20 ] @
Više o DinaCard platnim karticama na http://www.dinacard.nbs.yu

BTW, Zorane, platne kartice se dele na kreditne i debitne. A ne na kreditne i platne ;)
[ Sardon @ 07.06.2005. 17:52 ] @
I postoji DinaCard debitna i DanaCard kreditna kartica
[ zoran @ 10.06.2005. 01:44 ] @
Novosadska banka je u pitanju.
Neverovatno , ali je tako , ima rok trajanja i to jako kratak , nije mi jasno uopšte.
Čekove više ne daju, kartica istekla (nisam je uspeo ni koristiti), sada moram poručiti drugu karticu , a ko zna koliko će im vremena trebati da je naprave , kao da je kuju kovači ručno.

I do sad baš i nisu bili nešto ažurni , čekove su uvek knjižili sa velikim zakašnjenjima , čak i do 3 nedelje kasnije , pa su korisnici u zabludi sa stanjem na računu, pa onda uračunaju kamatu retroaktivno-unazad (kada je stvaran datum dospeća čeka) Proveru stanja preko net-a naplaćuju , a i nije istinito stanje zbog gore navedenog kašnjenja. Kamata je paprena na minus ( 14% mesečno) a kao da je 140. Dina mi nije imala trajnost ni pola godine (od kako sam je dobio)

Mislim da ću ipak promeniti banku.
Imate li neku da preporučite ?
[ bogica @ 16.07.2007. 21:00 ] @
Pise klijent Komercijalne banke.
Zbilja mi nije jasna ovolika vika na Dinacard kreditnu karticu.
Ja je imam kod Komercijalne Banke skoro 2 godine. Podigla sam 4 kredita u razmaku od po mesec dana.
Kartica je 12-ka.
To je nesto najjednostavnije sto sam do sada imala kada su krediti u pitnju, ni formulara ni ziranata ni cekanja ni planiranja.E koliko je isplativa procenite kad sve procitate.
Pored toga imam WEB E- Bank.
Tako da na e-Mail svaki mesec dobijem izvod o dospecu rate kredita, sa kamatom i to prvog, a 15-og se tereti racun za taj iznos.
Znaci imam 15 dana da obezbedim sredstva ako nemam, a mogu i iz dozvoljenog minusa da platim kredit.
Zatim, to sto istice rok kartici ako nameravate da produzite-nastavite ide linijom automatizma, samo dodjete po nju kada vam istekne. Ako odustajete, morate se na mesec dana pre isteka oglasiti kod svoje banke.

Kamata za te kredite je na oko mala, ali... bas i nije. Ona je 2% na ostatak duga.
Uz to koliko kredita otplatite toliko ste kreditno sposobni ponovo.
Primera radi na oplaceni iznos 38.649,24 dinara za godinu dana, platila sam kamatu u iznosu 8.727,35 dinara, te je ukupno otplata 47.376,59 dinara (kako ja to racunam to je 22% na godisnjem nivou), a ukupno zaduzenje je 61.900,00 dinara, znaci jos otplacujem.
Sa Drzavom nikada nije bilo isplativo kockati se, uvek gubimo.
Ali u celoj prici nesto je i dobro. Otkad sam na karticama a imam 2 platne i 1 kreditnu, vise ne dolazim u poziciju da nekog molim da mi posudi para.
Zatim sve 24 sta imam uvid u stanje.
U arhivi naloga su zadati rokovi za redovne mesecne obaveze i uvek mogu sve dobro da pratim i planiram.
U tom segmentu sam jako zadovoljna jer ne cekam na red i ne moram da slusam one (pojedine) tetkice na salterima, kojima uvek padne sistem kada ne znaju nesto uraditi, a o solenju pameti od njihove strane da ne pricam.
Dobro je a moze i bolje
[ ainhoa @ 26.08.2007. 20:39 ] @
Ako sam dobro razumela, da li to znači da, ako kartica ističe primera radi, u januaru 2008. godine, ne moram do tada da izmirim celokupan dug po kreditiranoj sumi? Konretno, istrošim sa za Novu Godinu, i imam iskorišćenih recimo 40.000 dinara... Da li će se po datumu isteka kartice tih 40.000 dinara automatski skinuti sa računa, ili i to što spiskam za Novaka ide na 12 rata?
Inače, svakako imam nameru da i dalje koristim Dina karticu kod Komercijalne banke.