[ MorphX @ 09.03.2005. 17:20 ] @
| Da li valja 802.11g standard na vece daljine? Cuo sam da je za vece distance b oprema nezamenljiva. Treba mi mreza vece propusne moci pa sam mislio da stavim nesto jace. Savrseno bi mi fasovala 100Mbps veza. Da li je to izvodljivo? Da li valja USR oprema? |
[ stevija @ 12.03.2005. 00:19 ] @
Naravno dobro postavljeno pitanje. Dali ima neko neka iskustava u instaliranje G linka ili bolje G+ 108Mbps ? Daljina antene ...
[ stevija @ 12.03.2005. 13:17 ] @
:-)))
Ljudi ima li ko da zna iz prakse o ovoj temi ...
[ Little Eagle @ 13.03.2005. 14:49 ] @
Stvar je vrlo jednostavna - NE.
802.11g u svom radu koristi znatno siri frekventni opseg od 802.11b opreme sto ga na opsegu 2.4ghz cini mnogo ranjivijim na zagadjenje koje je kao sto i sami znate - pregolemo.
pozdrav, Nenad
[ bukovski @ 13.03.2005. 14:55 ] @
radi lepo i g ako nema snetnji u okolini i koriste se pre svega dobre antene !
kod nas link veza i to wds radi na 5 km ! a i korisnici su zadovolji uredjaj pheenet g od 200mw i omnica od 10 db i na drugoj strani slicno mada javice se ovde ko je i zasluzan za to ako ocete blize info !
[ xtraya @ 13.03.2005. 18:36 ] @
DA ali u G nema improvizacija, tipa lose antene, konektori,budzevine i slicno
to zaboravite...
sve mora FULL da bude, full gridovi i fabricki kablovi (po mogucstvu linux ap-ovi)
i onda dobijete rekord (3,1 mega/sec)
[ alagor2000 @ 13.03.2005. 20:47 ] @
Treba mi dobra 802.11 g kartica,po mogucnosti da se kaci na USB.Imam plocu
asus p4p800 SE,
koja ima podnozje za neku asua-ovu wireless karticu,ali ne znam koja je ?
[ _VampiR_ @ 13.03.2005. 21:59 ] @
G standard je fantastican sa dobrom opremom. Ja konkretno koristim 60mW i usmjerene 19dBi antene, medjutim uglavnom zaboravi na klijente sa USB WLAN karticama, posto ce im veza pucati cesce nego sto ce biti stabilna, nego i oni moraju imati kvalitetne antene i kartice, te ne smijes fuseriti na koaksijalnim kablovima.
[ stevija @ 13.03.2005. 22:51 ] @
VamPir
Ti hoces da kazes da imas BRIDGE ( ovo mi je potrebno ) sa g standardnom.
Ako bi bio ljubazan da opises opremu, vidljivst, razdaljinu uglavnom stvari koje se ticu kvaliteta veze.
[ IzzY @ 14.03.2005. 08:09 ] @
Radi to lepo :)
Na 3km. U centru NS-a, znachi maksimalno zagadjen etar. 3000kb/s.
sa jedne strane dish sa druge hyperlink grid <24>.
Uredjaji su nazhalost poverljiva informacija ali su 100mW.
Drugi bridge 1.5km rastojanja. Periferija NS-a.
>4000kb/s
Isti uredjaju < 100mW>.
ako niste znali tzv. g+ standardi uzimaju dodatni kanal..znachi susedni kanal..tako da morate JAKO da pazite na etar. Prvo lepo sve izvidite :)
[ _VampiR_ @ 15.03.2005. 12:10 ] @
Uredjaji su Micronet SP918GL, na svakom je 24dBi usmjerena antena za predaju plus 12dBi vertikalna za prijem. Radi trenutno u Banovicima, i nema nikakvih smetnji s obzirom da je to prva mreza tamo.
U Zavidovicima sam imao problema kada je konkurentski operator jedan od APova stavio na moju frekvenciju, tada je sou nastao dok nisam frekvencije izmjenjao.
Inace, ovaj G bridz spaja Banovice i Zivinice bez ikakvih problema, a isti takav ce se koristiti i za link Zavidovici - Zepce, sto vazdusnom linijom iznosi nekih 10km, s tim sto se on nalazi na pola puta, pet na jednu pet na drugu stranu...
[ stevija @ 15.03.2005. 22:19 ] @
Zahvaljujem samo mi jos reci koji je protok na tih 10 i 5 km.
Micronet je 160 evra ako sam dobro video ali kod nas ga nisam nasao na cenovnicima .
[ broker @ 15.03.2005. 22:34 ] @
Citat: _VampiR_: na svakom je 24dBi usmjerena antena za predaju plus 12dBi vertikalna za prijem.
kojom matematikom ste dosli do ove kombinacije. Dosta je neobicna.
[ MorphX @ 07.04.2005. 18:12 ] @
Hvala puno ljudi. Nabavismo opremu, pa cemo da vidimo kako radi. Inace naisao sam na zanimljiv podatak. g+ oprema radi na 5.8 GHz sto je cini jos ranjiviom na sum, mikrotalasne, dedu iz komsiluka koji misli da je radio amater...
[ bukovski @ 07.04.2005. 18:43 ] @
ima uredjaja i za g+ radi na 2.4 samo toliko od mene dodatak !
[ ponline @ 07.04.2005. 19:16 ] @
Citat:
Uredjaji su nazhalost poverljiva informacija ali su 100mW
Da nisi valjda hteo da patentiras to sto ne das informacije, i kasnije prodati licenciju za taj neverovatan izum!!!
Citat: MorphX: Hvala puno ljudi. Nabavismo opremu, pa cemo da vidimo kako radi. Inace naisao sam na zanimljiv podatak. g+ oprema radi na 5.8 GHz sto je cini jos ranjiviom na sum, mikrotalasne, dedu iz komsiluka koji misli da je radio amater...
g+ radi na 2.4 ghz.
[ PPZ @ 07.04.2005. 21:50 ] @
Da, G+ zaista radi na 2.4 a ne na 5GHz.Ja imam NETGEAR 108Mbps opremu, ali samo za koriscenje u stanu.AP na krovu ce ipak biti u B standardu jer su svi ostali AP-ovi u community mrezi na koju cu da se kacim u B.U svakom slucaju ja mislim da G+ vredi postavljati samo za licnu upotrebu i to na mestima gde nema zagadjenja sumom.Ja recimo sa AP-om na prvom spratu gde zivim u G+ ne mogu da se nakacim sa krova zgrade (AP ima malu 2Dbi omnicu) ali zato u B ide bez problema (razlika je 4 sprata betona i gvozdja).Veza sa krova ide do 2Mbps sto je ok za manijake koji sede na krovu i surfuju  Ipak G standard nije toliko dobar za velike razdaljine.Mozda bi trebalo da se razmisli o 5GHz opremi u A standardu? Ovde u Grckoj sam video NETGEAR Dual Band masine 2.4/5GHz za recimo 150-180 evra.To i nije tako puno ako hoces kvalitetan link.
[ crews_adder @ 10.05.2005. 02:19 ] @
Jedno pitanjce, mozda malo i offtopic, ali sta da se radi:
Dakle, razmisljam ozbiljno da predjem na Wireless (nije vazno koji domaci provajder je u pitanju), ali mi je oprema, hm,hm,hm, pa sam nasao jedan Wireless Access Point (54Mbps, 2,4GHZ) koji podrzava i IEEE 802.11b i IEEE 802.11g (dakle OBA standarda). Mene buni to sto sam procitao da g standard nije za velike udaljenosti(!?). Dakle, u mom slucaju postoji potpuna opticka vidljivost do AP-a, koji se nalazi na 2-2,5km udaljenosti. Da li da se opredelim za neki koji podrzava samo b-standard ili samim tim sto WAP podrzava g-standard, to automatski, odn. po defaultu znaci da on podrzava i b-standard ili je konkretno ovaj uredjaj tzv. dual band?
Ako je vazno, uzeo bih ili 18dbi ili cak verovatnije 24dbi antenu.
[ bukovski @ 10.05.2005. 03:19 ] @
ako ces ga koristiti za povezivanje na ISP pitaj njih !
ali ukratko nece ti trebati g ! to je sigurno ! b ti zavrsava sav posao kao i fina yagica i to je to pa do 3-4 km !
[ crews_adder @ 20.05.2005. 14:31 ] @
Pitao sam IH kad su dolazili da mere signal (nisu mi rekli jacinu, samo su rekli da je signal "odlican" i da necu imati nikakvih problema sa prijemom). Preporucili su mi neku Hyperlink 18dBi panelnu antenu i Pheenet WAP011 ili tako nesto. AP je na 2,3km, opticka vidljivost 100% (nista ga ne zaklanja, cak ni drvece), jos je malo "uzvisen".
Sta sad?
G je neznatno skuplji od B, racunam da su G noviji i samim tim bolji, Pheenet cu mozda uzeti samo ako budem morao (kao da je taj Pheenet mnogo bolji od Netgear WG602, Linsys WAP11 ili WAP54). Ipak, imam utisak da me teraju da uzmem njihovu opremu... Cemu onda sve te pravljene antene i ostale "pikanterije"?
Da li da se raspitam kakvu oni opremu (AP) koriste (b ili g)? Da li to igra kakvu ulogu?
[ broker @ 20.05.2005. 16:42 ] @
Za internet provajding b radi posao. Uz to je i stabilniji i urdjaji imaju bolje karakteristike kada rade u b rezimu (veca osetljvost prijemnika i veca snaga predajnika)
[ PPZ @ 20.05.2005. 18:45 ] @
Citat: crews_adder: Pitao sam IH kad su dolazili da mere signal (nisu mi rekli jacinu, samo su rekli da je signal "odlican" i da necu imati nikakvih problema sa prijemom). Preporucili su mi neku Hyperlink 18dBi panelnu antenu i Pheenet WAP011 ili tako nesto. AP je na 2,3km, opticka vidljivost 100% (nista ga ne zaklanja, cak ni drvece), jos je malo "uzvisen".
Sta sad?
G je neznatno skuplji od B, racunam da su G noviji i samim tim bolji, Pheenet cu mozda uzeti samo ako budem morao (kao da je taj Pheenet mnogo bolji od Netgear WG602, Linsys WAP11 ili WAP54). Ipak, imam utisak da me teraju da uzmem njihovu opremu... Cemu onda sve te pravljene antene i ostale "pikanterije"?
Da li da se raspitam kakvu oni opremu (AP) koriste (b ili g)? Da li to igra kakvu ulogu?
Pheenet NIJE bolji od Netgear-a.Linksys WAP11 su 802.11b uredjaji.Ako pronadjes negde verziju 2.2 mozes da ga preradis da radi sa D-Link firmwareom koji je mnogo stabilniji od Linksys-a.U drugom Slucaju WAP11 treba da bude V2.8.Ipak je moja preporuka Netgear (Atheros cipset, pokazao se vrlo stabilan u radu) ;) . WAP54 je dobar uredjaj ali osetljiv na hackovane firmware-e....
Ako uzmes uredjaj sa g standardom on moze da radi i u b, tako da neces imati problema.Ipak razmisli o kupovini rutera, kao sto je Netgear WGR614 ili Linksys WRT54G jer ces moci da podelis Wireless konekciju zicanim putem na 4 kompjutera....
[ crews_adder @ 24.05.2005. 01:28 ] @
@broker:
A sto ne reklamiras sajt iz potpisa?
@PPZ:
Video sam cini mi se Netgear WGT624, mislim da se radi o ruteru. Hvaljen je, a nije preterano ni skup.
U vezi sa B ili G standardom: da li da uzmem Linksys WAP11 (koji je B) ili Pheenet WAP-254G, Level One WAP-0003 ili Netgear WG602 (koji su G, pa da rade kao B)?
I koju mi antenu preporucujete? Da li je neko od vas mozda probao 3D korner antenu?
[ broker @ 24.05.2005. 01:35 ] @
Ako uzmes G uredjaj uvek ces kasnije moci da ga korsitis kao G ako zatreba, a dotad, mozes kao B.
O antenama je na forumu nasiroko pricano, i mislim da je sve jasno, na tebi je da prema potrebi i prema izmerenoj situaciji izaberes ono sto ti odgovara. Mi ne mozmeo da nagadjamo kakav ti je signal i kakva ti je antena potrebna.
O 3D korner anteni je sasvim dovolno receno na forumu a ima i komentara ljudi koji su je pravili, samo treba da malo pazljivije pratis.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|