[ boki @ 11.03.2005. 00:13 ] @
Pri administraciji windows masina uglavnom se koriste graficke alatke ali nekad je lakse/brze/jedino moguce koristiti njihovu command line bracu. Probacu da u ovoj temi navedem sto veci broj alatki koje su prilicno nepoznate "amaterskim" administratorima... bootcfg - Ovo je alatka koja sluzi za konfiguraciju boot.ini file-a. Ja licno mislim da je jednostavnije prosto otici u file i uraditi izmene al eto... moze da koristi ako neko ima telnet pristup. cacls - Sluzi za podesavanje ACL-ova za fajlove i foldere. Odprilike isto kao Security tab u properties-ima nekog fajla ili foldera. comp - compare fajlova - koristi se da se ispita da li su neka dva fajla identicna. defrag - alatka za defragmentaciju diska diskpart - Baratanje particijama, slicno kao Disk Menager. driverquery - alatka koja ispisuje listu svih drivera su sistemu sa dodatnim informacijama fsutil- rad sa file sistemom na malo nizem nivou... korisna alatka koja nema svoju GUI varijantu i koju cu kasnije verovatno detaljnije da opisem... getmac - ARP alatka.. saznajte MAC adresu nekog interfejsa preko IP adrese. gpresult - nezaobilazna alatka za troubleshooting group policy-a ipconfig - prilicno poznata alatka. Ispisuje konfiguracije mreznih interfejsa i sluzi za baratanje DNS cache-om i DHCP client-om netsh - ogromna alatka za konfiguraciju mreze... prica za sebe... openfiles - ping, tracert - onaj ko ovo ne zna. >> Home Networking pathping - pathping je slicno kao i tracert samo sto ima neke dodatne opcije recover - alatka za data recovery. Nisam ni ja znao da postoji tako da ne znam koliko je korisna. reg - regedit za cmd schtasks - secedit - sfc - shutdown - sigverif - systeminfo - tasklist - taskkill - Nije zavrseno... [Ovu poruku je menjao boki dana 14.03.2005. u 12:43 GMT+1] [Ovu poruku je menjao boki dana 14.03.2005. u 12:51 GMT+1] [Ovu poruku je menjao boki dana 14.03.2005. u 12:52 GMT+1] |