[ rsa @ 13.03.2005. 13:57 ] @
Imam dakle vise txt fajlova koji svi imaju istu formu i istu velicinu od 8.1Mb i treba sad da odatle povadim neke podatke(uglavnom brojeve) i da to lepo sve slozim, i obradim tipa, srednja vrednost, suma i sl i da to na kraju bude u excel tabeli ili da to prvo izvezem pa da obradjujem ili ...

Razmisljao sam da prvo svucem fajl sa file() u jedan niz pa da onda sa substr() vadim iz svake linije sta mi je potrebno, ali posto broj cifara varira (nekad ce na istom mestu biti lupam 10 a nekad 10000) moram da mislim na to i cini mi se da ne mogu sa substr to da izvedem elegantno.

Zato je mozda najbolje da idem sa dvostrukim nizom, nesto kao

$spoljni_niz = array();
$spoljni_niz[$linija] = rtrim(fgets($go, 200));

i tako dobijam sve zasebno i briga me koliko gde ima cifara i koja im je duzina.Sta mislite o svemu?
Da li posle da ubacujem podatke u mysql pa izvoz u excel ili da idem PHP pa u Excel?

Uf, vec sam izgubio dosta vremena sa fseek() a i izgleda zavlacito sve ovo.
Inace ne moze tek tako da se iz exela otvori ovaj txt pa da se racuna, jer je ovo u txt-u sve prakticno jedno ispod drugog i ponavlja se, tako da mora da se prvo razvuku po horizontali neki parametri, pa da se onda upisuje ispod njih sve.

Fala za svaku dobru ideju!

[ Goran Rakić @ 13.03.2005. 14:41 ] @
Otvoris datoteku sa fopen, zatim citas liniju po liniju. Svaku liniju obradjujes sa explode gde kao parametar dajes separator. Sada dobijas niz sa brojevima u tom redu. Tada lepo ubacis broj u sumu i sta ti sve treba (max, min..). Kada dodjes do kraja datoteke izracunas suma/broj za aritmeticku sredinu.

Na kraju mozes da koristis Excel Writter iz PEAR-a.
[ The Sekula @ 09.04.2005. 16:40 ] @
Ako ti ne treba bas Excel fajl, vec je dovoljan i fajl koji se moze uvuci u Excel, .CSV (comma separated values) format je krajnje jednostavan, a Excel ga cita bez problema.