pa razmisli malo...zasto niko drugi nije hteo da ucestvuje u ovo topicu iako vecina njih zna ovo daleko bolje od mene. Ako se bavis grafikom, da napravimo analogiju:
Dodje ti neko sa pitanjem kako da crteze koje je crtao vostanim objama ubaci "u monitor".Pa sta bi ti na to odgovorila?? Ja sam svojim prethonim postom hteo da ti ukazem na to da moras detaljnije i jasnije predstaviti svoj problem kako bi brze dosla do sto boljeg odgovora.Vidim da nisi dugo ovde, kada reagujes na ovu sitnu dozu cinizma/peckanja...A vremenom ces shvatiti da smo ovde svi najpametniji:)
Odgovor na tvoje pitanje nalazi se u onoj prvoj poruci..kada sam rekao da ce ti rebati neko grananje/odljucivanje...
Kada kliknes na link tvoj browser salje zahtev serveru za prikazivanje neke strane..Kada ti kliknes na neki link <A HREF="index.php">Link</A> on otvara index.php i to radi naravno..Fora je u tome sto ti je sadrzaj index-a uvek isti jer includujes uvek isti fajl
include "./header.htm";
include "./home.htm"; // ovo je onaj fajl koji predstavlja sadrzaj
include "./footer.htm";
znaci, potrebno je da na neki nacin saznas sta korisnik hoce da vidi...A to ces najlakse izvesti preko GET metode...znas ono:
http://www.nekisajt.com/index.php?sadrzaj=contact
<A HREF="index.php?sadrzaj=home">home</a>
<A HREF="index.php?sadrzaj=contact">contact</a>
i onda pretpostavljas da index.php u sebi ima kod koji ce prihvatiti tu promenljivu
$strana = $_GET['sadrzaj']; // gde ce sada promenljiva
strana imati vrednost
contact
!!VAZNO!!
treba obratiti paznju na to sta korisnik unosi, jer neko se samo isprobavati,
a neko drugi ce zloupotrebiti taj propust, pa u tom smislu pogledaj regular expresions na php.net
ako ti nije mnogo bitno, tj. ako ne smatras da ce ti site biti na udaru ili da ces brzo moci da povratis sadrzaj u slucaju napada, ne moras da gubis vreme na ovo
sada treba odluciti sta dalje sa unosom od strane korisnika...mozes koristiti if, ili switch (referenca:
http://www.php.net/switch)
npr ovako da bude:
Code:
<?php
include "./header.htm"; //ukljucujes header
$strana = $_GET['sadrzaj']; //gledas koju stranu da uzme
switch($strana){
case "home" : include"./home.htm";
case "contact" : include "./contact.htm";
}
include "./footer.htm";
?>
i to je to!
ALI kada prvi put otvaras index.php ti neces imati definisanu promenljivu sadrzaj pa ce u zavisnosti od error reporting stepena verovatno prijaviti
Notice:undefined bla bla,
Pa ne bi bilo lose staviti jos i proveru da li je uopste prosledjena promenljiva
Code:
<?php
include "./header.htm"; //ukljucujes header
if(isset($_GET['sadrzaj'])) $strana=$_GET['sadrzaj']; // ili if(!empty($_GET['sadrzaj']))
else $strana="home";
$strana = $_GET['sadrzaj']; //gledas koju stranu da uzme
switch($strana){
case "home" : include"./home.htm";
case "contact" : include "./contact.htm";
}
include "./footer.htm";
?>
Inace svestan sam toga da nisam nikakav dizajner tako da me tvoj pokusaj vredjanja uopste ne pogadja:) Stavise, evo uradi bolje dizajnersko resenje, i ja cu ga primeniti sa sve vidno oznacenim autorskim pravima na design, tvojim potpisom i sl. a mozda ti jos i nesto platim, mada si vec u minusu ako racunamo ovaj brzi kurs PHPa....baj d vej ja sebe ne smatram nekim ultra sega mega programerom, a sam tcpiramida ne predstavlja savrsenstvo ni u domenu programiranja, ali zato jeste bila prilika da mnogo stvari naucim i isprobam u praksi...