[ degojs @ 16.03.2005. 23:55 ] @
Sources say that IE 7.0–which is code-named "Rincon," they hear–will be a tabbed browser.

IE 7.0 will feature IDN (international domain name) support; transparent PNG (Portable Network Graphics) support, which will allow for the display of overlaid images in the browser; and new functionality that will simplify printing from inside IE 7.0, partner sources said. The new browser also likely will include a built-in news aggregator.

(Coincidentally, or perhaps not, MSN just began testing a new Microsoft-developed RSS aggregator.)

Among the myriad security enhancements Microsoft is expecting to include in IE 7.0, according to partner sources:

Reduced-privilege mode becomes the default;
No cross-domain scripting and/or scripting access;
Improved SSL (Secure Sockets Layer) user interface;
Possible integration between IE 7.0 and Microsoft's Windows anti-spyware service, which currently is in beta.

Partner sources say Microsoft is wavering on the extent to which it plans to support CSS2 with IE 7.0.

http://www.microsoft-watch.com/article2/0,1995,1776290,00.asp
[ neo01 @ 17.03.2005. 00:02 ] @
Konacno ce i web developeri biti zadovoljni... :)
[ degojs @ 17.03.2005. 00:15 ] @
Ne znam šta im je do sad falilo? Što bi uopšte i radili podršku za tamo neke leve browsere, pa do pre par meseci svi skupa nisu imali par procenata.. A i to stalo, kako smo već čitali.
[ caboom @ 17.03.2005. 00:22 ] @
mozda zato sto m$ ne podrzava >> zvanicne << standarde?
[ boccio @ 17.03.2005. 00:25 ] @
Citat:
degojs: Ne znam šta im je do sad falilo? Što bi uopšte i radili podršku za tamo neke leve browsere, pa do pre par meseci svi skupa nisu imali par procenata.. A i to stalo, kako smo već čitali.

Stalo? Citali? Ne secas se ove teme, vidim :)

A i do pre par meseci je samo FF imao cca. 6-7%, pa ako ti taj procenat marketa racunas u "podršku za tamo neke leve browsere", tesko da ces ikad biti dobar mgr :)

Pitam se samo koji ce procenat uzeti IE7 kada nece biti down-compatibilan... 6% ? :))))

[Ovu poruku je menjao boccio dana 17.03.2005. u 01:28 GMT+1]
[ mrkidivx @ 17.03.2005. 00:27 ] @
Uh konačno.Već mi je počeo da ide na nerve firefox-neverovatno izvikan a uvek neko s***** sa njim.
[ bluesman @ 17.03.2005. 01:18 ] @
E samo da ne gledam vise one folirantske, pretenciozne "take back the web" i "stop ie" budalastine i likove koji besomucno reklamiraju FF kao da su ga sami pravili.

BTW, da nije toliko izvikano presao bih na FF, medjutim to je postalo suvise "trendy", a vise volim da budem "un-cool" nego da budem sminker...

Now, take this "take back the web" :)
[ BytEfLUSh @ 17.03.2005. 02:30 ] @
Trendy? Ne, stvar je u tome što je FF trenutno zaista najbolji browser na tržištu. Kad izađe taj IE7, e onda ćemo moći pričati o tome da li je FF budalaština ili ne, ali za sada ovako stoje stvari.
[ Sundance @ 17.03.2005. 07:44 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Trendy? Ne, stvar je u tome što je FF trenutno zaista najbolji browser na tržištu. Kad izađe taj IE7, e onda ćemo moći pričati o tome da li je FF budalaština ili ne, ali za sada ovako stoje stvari.

Koješta, Maxthon je najbolji browser i to smo već raspravili.

Bude li IE7 imao integriran MS AntiSpyware, FF je as good as dead.

Još da se sa njegovom prvom javnom prezentacijom, onako slučajno, u javnosti proširi vijest sa prvim FF-only malwareom...ma divno :>
[ axez @ 17.03.2005. 09:08 ] @
Citat:
Sundance: Koješta, Maxthon je najbolji browser i to smo već raspravili.

Maxton..ahahah....to ti je kao da stavis karoseriju od nove bube na ficu...:)
Dzabe sve kad je truo iznutra...;)

Citat:

Bude li IE7 imao integriran MS AntiSpyware, FF je as good as dead.

Antispyware, antivirus....antibloat....antizdravrazum...;)
Znas, pravim operativnim sistemima nije nista od toga potrebno....
Mada...mozda ti vise volis igracke automobila od pravih automobila...:)

[ Sundance @ 17.03.2005. 09:56 ] @
Citat:
axez: Maxton..ahahah....to ti je kao da stavis karoseriju od nove bube na ficu...:)

Hm, zašto mi se čini da se isti taj opis može aplicirati i na FF :)

Citat:
Dzabe sve kad je truo iznutra...;)

Vidjeli smo kako je FF truo, pomak u verziji za 0.01 -> 17 major bugfixes + auto-update ni ne radi.

Citat:
Antispyware, antivirus....antibloat....antizdravrazum...;)
Znas, pravim operativnim sistemima nije nista od toga potrebno....
Mada...mozda ti vise volis igracke automobila od pravih automobila...:)

A da? LIDS, grsec, pax, rkhunter, procmail, bastille, clamAV.. Ako je ime malo više l33t i nema fancy GUI, onda je oke, jeli?
[ strba @ 17.03.2005. 10:02 ] @
Uh firefox trendy. Uvek korisim dobre stvari, a da li su u trendu ili ne nije mi vazno.

Ja sam poceo da koristim firefox pre n meseci (mrzi me da trazim prvu verziju po cd-ovima koju sam skinuo) i svideo mi se tada kao mali, brz.... Brze se ucitavao od mozille koju sam do tada koristio.

A to da ce ie imati ponovo ogroommmann trzisni udeo nije problem pogotovu sto ce biti deo windowsa (nece biti stvar kvaliteta). Nego kada ste napadali funkcije vezane za postovanje standarda, transparentne png-ove... i ostale koje ima firefox sta bi sada kada ih microsoft ubacuje u ie7 ? :)

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao strba dana 17.03.2005. u 11:04 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao strba dana 18.03.2005. u 10:00 GMT+1]
[ zi:: @ 17.03.2005. 10:02 ] @
Zasto uporedjujete IE7 i FF 1.0 ?

Uporedjujte IE7 sa FF 2.0, pa da vidimo ...

Oba su jednako blizu.
[ henrik @ 17.03.2005. 10:33 ] @
Citat:
strba: Uh firefox trendy. Uvek korisim dobre stvari, a da li su u trendu ili ne nije mi vazno.

Ja sam poceo da koristim firefox pre n meseci (mrzi me da trazim prvu verziju po cd-ovima koju sam skinuo) i svideo mi se tada kao mali, brz....i brze se ucitavao od mozille koju sam do tada koristio.

A to da ce ie imati ponovo ogroommmann trzisni udeo nije problem pogotovu sto ce biti deo windowsa (nece biti stvar kvaliteta). Nego kada ste napadali funkcije vezane za postovanje standarda, transparentne png-ove... i ostale koje ima firefox sta bi sada kada ih microsoft ubacuje u ie7 ? :)

Pozdrav

Tačno tako. Ista priča i kod mene. Davno sam prestao da koristim IE, a na Firefox sam prešao sa Mozille 1.6, zato što mi uopšte nije potrebno krdo nekih opcija u browseru, a FF je bio mali, ogoljen do koske i brz. Plus ako ti eventualno nešto zatreba, skineš ekstenziju. Mislim, muka mi je od sve te OSS/GNU dreke i vike, ali to nikako ne utiče na moj izbor bilo kog softvera, niti da li je trendy ili ne. Jednostavno mi je FF savršeno odgovarao, i tako je i dalje, dok se ne pojavi neki još bolji.
[ caiser @ 17.03.2005. 11:42 ] @
Citat:
bluesman: E samo da ne gledam vise one folirantske, pretenciozne "take back the web" i "stop ie" budalastine i likove koji besomucno reklamiraju FF kao da su ga sami pravili.

BTW, da nije toliko izvikano presao bih na FF, medjutim to je postalo suvise "trendy", a vise volim da budem "un-cool" nego da budem sminker...

Kao da sam ja ovo rekao. :) S tim sto ja ne bih ni presao na FF dokle god postoji opera. :)
[ Ilija Studen @ 17.03.2005. 12:41 ] @
Citat:
degojs: Ne znam šta im je do sad falilo?

Dobra platforma ako te baš interesuje.

Citat:
sundance: Maxthon...

Čuo sam da je novi YUGO odličan! Par plastičnih elemenata vamo, par plastičnih elemenata tamo, a sama mašina nije ni za otpad. Znaš li da dobijaš biciklo kad kupiš novi YUGO kao poklon? Za svaki slučaj ako ti stane na sred puta između fabrike i kuće...

Citat:
blues: E samo da ne gledam vise one folirantske, pretenciozne "take back the web" i "stop ie" budalastine i likove koji besomucno reklamiraju FF kao da su ga sami pravili.

Ja mislim da bi se MS ubio za ovakvu poršku od strane svojih korisnika ;) Uostalom, njemu ni ne treba podrška. On lepo samo nešto ćušne u default instalaciju i osvoji 90% tržišta. Simple as that.

A ako se korisnicima ne svidi ubistvo iste opcije najavljuje kao ekstra mega giga feature u narednoj verziji Windowsa (ko je spomenuo spajalicu i Boba???)...

Citat:
blues: BTW, da nije toliko izvikano presao bih na FF, medjutim to je postalo suvise "trendy", a vise volim da budem "un-cool" nego da budem sminker...

Onda bar pređi na Operu. Ona nije izvikana...

Može jedno pitanje. Koliko vas je surfovalo više od par dana u nekom od alternativnih browsera? Čisto da vidim da li uopšte znate šta oni nude...

....

Kad sam ga počeo koristit nije se zvao Firefox već Firebird, pre svake buke oko njega. Mali, brz, radi posao bolje od većine dostupnih browsera, free... Šta bi drugo čovek mogao i tražiti?

PS: Meni nije toliko bitan sam Firefox koliko Gecko (ili engine približnog kvaliteta). IE engine je star i ispod svih očekivanja za današnje standarde. Znači birajte:

- Firefox
- Opera
- Safari
- Seamonkey
- Netscape Browser
- uskoro GBrower (trebalo bi)
[ Zoran Rašković @ 17.03.2005. 13:12 ] @
Sve sve ali Maxthon! Pa to je bre samo našminkani IE... znači isto *ranje, samo drugo pakovanje.

Iskreno jedva čekam IE7... ne zbog sebe, nego zbog drugih ljudi kojima ne možeš da objasniš zašto je IE loš, i zašto je dobro preći na neki od alternativnih i boljih web browsera.
[ Marko Bijelic @ 17.03.2005. 13:38 ] @
Pa, i nisu nešto ovi IE7 detalji, ništa spektakularno, niti neočekivano:

- tabbed browser (nešto što čak i Homer Simpson koristi)
- PNG (baš je kool kada u 2005-oj najavljuju implemetaciju W3C preporuke i ISO standarda iz '96-e, treba li konkurecniju spominjati?)
- printing from inside IE 7.0 (ispravak jedinice sa polugodišta)
- built-in news aggregator (nešto logično i očekivano, ukoliko znamo koliko je RSS hot danas)
- no cross-domain scripting, reduced-privilege mode, improved SSL (tri bambija za sekjuriti)
- possible integration between IE 7.0 and Microsoft's Windows anti-spyware service (ne samo da je moguća, nego vjerovatno će ova opcija biti 100% uključena ukoliko žele da smanje spyware bušnost koja je jedna od najgorih boljki IE6)
- plans to support CSS2 with IE 7.0 (bilo bi i vrijeme)

Citat:
bluesman:
E samo da ne gledam vise one folirantske, pretenciozne "take back the web" i "stop ie" budalastine i likove koji besomucno reklamiraju FF kao da su ga sami pravili.

To ti je onaj slučaj kada pank bend potpiše prvi ugovor za veliku izdavačku kuću, kada kvalitetna alternativa postane mainstreem. Ista je stvar i sa FF-om. Biću bezobrazan toliko da kažem da me "take back to web" kampanja podsjeća na ovdašnju "kupujmo domaće", odnosno da budem korektan tako se krenulo sa promocijom originalne Mozille među ubogim gikovima. Kada se tome doda andrgraund "Browser Upgrade" priča, mazne najbolje od Apple "Think different", angažuje sjajni dizajneri za potrebe vizuelnog identiteta (hicksdesign.co.uk i silverorange.com), te konzument u I-Love-Labels fazonu dobiješ "Take back...." kampanju. A tek šte se tiče "Stop IE", direktna inspiracija je izgleda pokupljena od Majkla Mura i uspešnog prodžekta "Stop Buš".

Naravno, ništo od svega toga da nema vrijednih radilica koji slično "menadžerima prodaje" koji šetaju od vrata, promovišu ovaj proizvod po forumima i sličnim digitalnim prostranstvima i politički korektno bore se protiv zlog mikero$ofta. U stvari nisu ni svjesni da kreiraju negativan PR, što nije niti neočekivano od takvih likova.

Citat:
Ilija Studen:
Onda bar pređi na Operu. Ona nije izvikana...

Što se tiče Opere i FF-a, to su dvije potpuno različite filozofije pri kreiranju proizvoda (i time dosta različiti proizvodi), a valjda aktuelna statistika kaže šta više od ova dva browsera odgovara većem broju ljudi.
[ bluesman @ 18.03.2005. 10:26 ] @
egzaktli :)

Kampanje "kupujmo domace" bi imale smisla kada bi domaci proizvodi bili bar priblizno kvalitetni alternativnim stranim proizvodima. Moze samo da me nervira.

Kampanje "blaćenja i pljuvanja" su mi gadne još od izbora (svih) i jednostavno to nije način na koji će neko da me natera da kupim (ili glasam) za nekoga. Na kraju, kampanja "stop ie", čak i da sam "kupio žvaku" govori mi da je on loš. OK, a koji je dobar? FF? Zašto bih ti verovao na reč? Rekao je onaj lik? Pa ok, ali i on je geek, tri puta veći od tebe...

Šta su postigli kampanjom take back the web? Gomila geekova zapenušani od bala koji im vise zbog urlanja "stop ie" i "ie sucks" izaziva gađenje ostalih. A obični korisnici, kojih je 90+% i ne znaju o čemu se radi. Sta više, nisu ni čuli za priču...

Ali, let's cut the crap.

Ja sam za jedan web - jedan standard. Ako ce taj browser da se zove IS (Ilija Studen) - I don't give a flying fuck.

Punk's not dead at all.
[ bluesman @ 18.03.2005. 10:35 ] @
Citat:
PS: Meni nije toliko bitan sam Firefox koliko Gecko (ili engine približnog kvaliteta). IE engine je star i ispod svih očekivanja za današnje standarde. Znači birajte:

- Firefox
- Opera
- Safari
- Seamonkey
- Netscape Browser
- uskoro GBrower (trebalo bi)

Tek u najavi a ti vec znas da je ovaj zadnji bolji od IE? Sta reći?

Ljudi, nemojte da dozvolite da vas iskorišćavaju. Ok, evo žvaka... ja imam proizvod... napržim par likova da ga za džabe reklamiraju (preko bannera, markica tipa "made with CSS" ili "made with macromedia"... ) i oni okite svoje sajtove mojim besplatnim reklamama i jos srcano brane moj proizvod - pa fenomenalno - SAVRSEN slucaj. Na kraju, sta koga boli uvo da li je sajt napravljen preko CSS, Macromedia, ... zasto bi ih ti reklamirao besplatno?

To je kao ovi domaci sajtovi, kako koji otvorim vidim banner krstarica... Pa zasto, bre? Cak i business sajtovi (pogledajte lutrijasrbije) imaju tu markicu zato sto se "dizajneru" svidja krstarica ili je eventualno glavni lik na tamosnjem chatu? Cek - cek - cek.... meni tu nesto mnogo nije jasno.
[ strba @ 18.03.2005. 11:58 ] @
Ako je neko zadovoljan proizvodom ima prava da ga hvali. Licno mislim da je od korisnika firefox-a u njemu svako nasao nesto za sebe i zbog toga ga hvali.

Da li je to "nesto" postovanje standarda, tabbed browsing,1000000000000 ekstenzija..... nije toliko bitno bitno je da ljudi (za mene i ljude iz mog okruzenja tvrdim) uglavnom nisu instalirali FF kao "trendy" browser, nesto o cemu prica komsija......Ja sam naveo kada sam instalirao FF i zasto.

A sto se tice krstarice i njenih banera na stranama mislim da nisi pogodio razlog :) Imaju rubliku posebno izdvajamo za koju se prijavis, das par kljucnih reci koje zelis da te izdvajaju iz pretrage. Naravno uslov je da imas krstaricin baner na sajtu.

Pozdrav

[ bluesman @ 18.03.2005. 12:56 ] @
Ne znam, sigurno imas neki restoran gde je recimo pljeskavica ili kradjordjeva "najbolja na svetu"... zasto ne stavis u potpis "pljeske kod Pere - najbolje na svetu" ili recimo "stop Zika - ne valjaju mu pljeskavice" :)

Pa zato sto ti Pera nije platio reklamu a kod Zike ionako ne ides vise....

Zato sto ti Mozilla nista ne placa a IE ionako ne koristis vise...?

Ne znam da li kapirate, ja ne pricam o tome koji je bolji, imam svoje misljenje i slazem se da je FF savremeniji i napredniji narocito za developere, ali zasto bih ga ja reklamirao za dz i sta druge briga sta ja koristim. Narocito mi smeta kada neko pocne da "peni" oko toga...

Zasto bih ja tebe ubedjivao da vozis opel umesto wv?
[ henrik @ 18.03.2005. 13:07 ] @
Ali to nema veze sa tim šta ti koristiš. Mislim da si malo skrenuo u nebitne varijante. Boli mene uvo za to što FF ima agresivnu i neukusnu reklamu (apsolutno se slažem), ako mi vrši posao, a ti sam kažeš da je savremeniji i pogodniji, dakle, ne vidim razlog za nekorišćenje istog, kao što ni nemam nameru da ga uopšte nekom reklamiram. Ista stvar kao sa Linuxom, mogu mene da nerviraju zealoti i drekavci (kao što me i nerviraju), ali me ništa ne bi sprečilo da ga koristim da mi vrši posao. Nažalost, ne vrši, a kada ili ako bude počeo, neću se dvoumiti ni sekunde.
[ :o) @ 18.03.2005. 13:10 ] @
@bluesman
Covece, ja tebe uopste ne kapiram. Znaci ako je neki proizvod dobar ja ne smem da ga hvalim, tj. ne smem da pricam kako ga koristim i kako mi je dobar? Po tome nebi bilo pola stvari na forumu. Koliko ljudi trazilo pomoc da im se kaze koji je program najbolji za nest? Kako bi mu ti odgovorio. Najbolji je onaj koji mi plati reklamu????
Tja, otisao sam mnogo offtopic.
Ja koristim FF i mnogo mi se svidja. Dosta je funkcionalan, brz, podrzava standarde(novije)... Ne bih da ponavljam sta su ljudi vec napisali. Uglavnom, podrzavam FF.
[ Ilija Studen @ 18.03.2005. 13:28 ] @
Blues, odlutao si malo sa teme, ali dobro. Kada se covek umesto za celu sliku zakaci za 88x30px sticker sta da se radi...

Kazes da ti je bitan jedan standard? Pa dokle god ima svojeglavih kompanija nece biti jednog standarda.

GBrowser ako izadje imace po haubom Gecko engine <=> bice bolji od IE6. Tu je znak ekvivalencije. Svako sa imalo zdravog razuma i sat vremena koje ce posvetiti tome da se bar malo informise o samim rendering engineima ce uvideti da je Gecko danas znatno kvalitetniji od IEovog. Neko negde rece da umesto da IE kao lider postavlja nove standarde on jednostavno kaska kilometrima i za onim sto je danas industrijski standard.

Zasto se svi old school web developeri i IE zealoti kriju iza krajnjih korisnika? Te oni su ovakvi, te oni su onakvi, te njima nije stalo do ovoga, te njima nije stalo do onoga. Imaju prilicno veliku suknju ispod koje mogu da se sakrijete (od 85-90% trzista) i da tvrde kako su u pravu.

Sama cinjenica da IE7 ipak izlazi je dokaz da je Mozilla uradila dobar posao, znatno bolji nego sto je ocekivano.

Smorila vas je Take back the web kampanja? I mene je smorila MB kampanja (najveci razlog zasto ne pijem MB pivo), ali opet MB je sad vec treci po proizvodnji i prodaji piva (ili cetvrti...). To sto vas nervira neka reklama i sto joj se inatite apsolutno ne menja nista.

Citat:
Zasto bih ja tebe ubedjivao da vozis opel umesto wv?

Zato sto iz iskustva znas da su Opelovi delovi jefftini, da Opel manje trosi i da je generalno bolja kupovina (cisto primera radi). Dodje ti prijatelj i kaze da ima 10000 eura koje hoce da da na auto i trazi preporuku. Ti ces mu reci: “cek da kontaktiram ove iz Opela u vezi reklame i da ih pitam koliko ce mi platiti ako ti preporucim njihov auto pa cu ti reci svoje misljenje”.

Citat:
Mislim da si malo skrenuo u nebitne varijante.

Obicno ovakve diskusije u nedosatku kvalitetnih argumenata malo skrenu ;)

PS: Uvek biram kvalitetniji proizvod ako postoji i ako ga sebi mogu priustiti. Zato se nadam da necu biti dugo Firefox korisnik. S iskrenom zeljom da sto pre probam i predjem na Safari (ako mi se svidi i bude bolji of Firefoxa, naravno) ;)
[ ventura @ 18.03.2005. 13:42 ] @
Citat:
Ilija Studen
Zasto se svi old school web developeri i IE zealoti kriju iza krajnjih korisnika? Te oni su ovakvi, te oni su onakvi, te njima nije stalo do ovoga, te njima nije stalo do onoga. Imaju prilicno veliku suknju ispod koje mogu da se sakrijete (od 85-90% trzista) i da tvrde kako su u pravu.

Zato sto su old school web developeri za razliku od mladjih shvatili da oni postoje zbog krajnjih korisnika, i od njih zive... I ne zanima ih koje alate koriste advanced developeri, gurui i raznorazne baje, vec ih zanima sta koristi taj prosecni korisnik i end user toga sto oni naprave.
[ henrik @ 18.03.2005. 14:15 ] @
Pa evo, što se tiče browsera uopšte, ja sam end user iliti krajnji korisnik, dakle nisam web developer. I ja biram FF, čisto zato što mi se sviđa. Dakle, nije stvar samo u tome.
[ bluesman @ 18.03.2005. 14:36 ] @
Niste shvatili o cemu pricam, ali hajde da ne odgovaram ponaosob.

@all: nisam rekao da ne trebas da biras bolji prozivod - to je glupo i nemoj to da im imputiras :) Ako si procitao ono sto sam napisao (ne samo ono sto te interesuje) jasno ti je koji browser ja biram, ali ono sto ja biram nije izabrala vecina. Majority rules.

Ja sam rekao: "otkulirajte malo, sta se zapenili stop IE i budalastine, kao da vam neko placa za to ili ste vi sami pravili program koji toliko reklamirate."

Cak ste napravili atmosferu da su svi koji ne koriste FF seljaci, neznalice ili kako ilija kaze "old school zealot". I'm old school and proud of it :) wha'-da-fuck?
[ mulaz @ 18.03.2005. 15:04 ] @
radite sta ocete,.. akov am se svidja ie.. ona IE, ako FF onda FF, opera, konqueror, ......

samo da vam kazem.. useri koji koriste IE imaju obicno na desktopu ikonicu "Adult chat!", instaliran "HotBar" i neke slikce XXX programe. Svi drugi koji koriste bilokoji drugi browser (i nadam se i neki drugi mail client, zato sto outlook nije nista bolji od IE), nemaju nista od toga.

al kako vi kazete.. Ie.. pa imaj IE.. radi sta oces.. tvoj je kompjuter
[ degojs @ 18.03.2005. 15:11 ] @
Citat:
i neke slikce XXX

A ti nemaš, a? :)

Već smo testirali tu priču o problemima zbog samog IE. I nekako nije prošla.

P.S.
Mulaze, radi l' tebi tastatura OK?
[ strba @ 18.03.2005. 15:32 ] @
Pazi, nikada mi ne bi palo napamet da reklamiram, hvalim (ovako kao sto to radim sa fiefox-om) neki komercijalni proizvod pa ma kakav on bio. Neka se za to brine firma i budzet koji ima (kojim raspolaze), marketing agencije koje angazuje.......

Ni ja ovde ne pricam koji je bolji browser (o tome je bilo tema, a smatram da je sve receno i sa jedne i sa druge strane),ali ne mozes da poredis stavljanje u potpis ili na internet stranu marke automobila koju vozis, patika koje imas sa browserom koji koristis.

To da se ti ne slazes oko davanja reklama nekim proizvodima nam je potpuno jasno :)

POz
[ degojs @ 18.03.2005. 15:52 ] @
Citat:
ali ne mozes da poredis stavljanje u potpis ili na internet stranu marke automobila koju vozis, patika koje imas sa browserom koji koristis.

Zašto ne?

Ali šta je ono u tvom potpisu: "StopIE" ???

Negativna kampanja, da ne kažem - govor mržnje, bato :)
[ Zekica @ 18.03.2005. 15:57 ] @
Citat:
ventura: Zato sto su old school web developeri za razliku od mladjih shvatili da oni postoje zbog krajnjih korisnika, i od njih zive... I ne zanima ih koje alate koriste advanced developeri, gurui i raznorazne baje, vec ih zanima sta koristi taj prosecni korisnik i end user toga sto oni naprave.

Ja nešto nisam video da "mlađi" web developeri i dizajneri loše žive. A ipak, njihovi sajtovi su daleko pregledniji (source), jer se u mnogo većoj meri koriste semantički elementi za opisivanje sadržaja sajta i takvi sajtovi su po pravilu barem duplo lakši.

Takođe, dobar "new school" web dizajner pravi sajt koji će raditi i u budućnosti (procena na osnovu trenutnih trendova), i da će takav sajt biti veoma lako redizajnirati, ili samo promenom stila stranice, ili ako je promena i konceptualna, veliki deo će biti moguće uraditi preko automatizovanih XSLT transformacija.

Ja samo ne razumem "old school" developere koji sadržaj mešaju sa prezentacijom i ponašanjem stranice (baš volim ove "new school" termine). Pa ljudi to ne radi ni devojka mog brata (studira ekonomiju) u word-u.

To što je sad IN u sferi web-a, je sasvim logičan sled okolnosti, jer se takav pristup koristio i u početku web-a (recimo HTML 2.0), i na mnogim drugim mestima (hint: TeX), i to je nešto čemu se stremi (XML), radi lakše razmene informacija.

Onda, ovo omogućava mnogo lakše snalaženje osobama sa manama, ljudima koji žele doći do informacije sa nekog od mobilnih uređaja itd.

Sad mi ti kaži prednost "old school" aka "IE" metode.

Biću veoma srećan kad IE7 izađe i kad ga ljudi počnu masovno koristiti. Razloge neću navoditi jer su očigledni.
[ Ilija Studen @ 18.03.2005. 16:34 ] @
Citat:
Zato sto su old school web developeri za razliku od mladjih shvatili da oni postoje zbog krajnjih korisnika, i od njih zive... I ne zanima ih koje alate koriste advanced developeri, gurui i raznorazne baje, vec ih zanima sta koristi taj prosecni korisnik i end user toga sto oni naprave.

Oprosti, ali prakse koje vidim ne idu u prilog ovome što si upravo rekao. Čak naprotiv, verujem da je upravo obrnutno... Vi ne pravite nešto zbog krajnjeg korisnika već da bi od toga živeli (znači - zbog sebe). JAKO bitna razlika.

Ne znam koliko se krećeš u krugovima web developera. Po tome što si napisao više mi liči da se krećeš u krugovima prodavaca i menadžera... (upravo zbog toga Ameri nikada neće praviti savršene automobile kao što ti nećeš praviti savršene sajtove ;) Hint, Paul Graham)

Blues, rekoh da ima old school developera i da to poštujem. Pitanje je koliko ću i ja biti "svež" i spreman da ovakvim tempom učim. Ono što ne postujem je kada neki od njih upadne u ovakve diskusije i počnu da pričaju da je PNG podrška nebitna, da je podrska za hover na svim elementima višak i koješta slično. Ili kada dođu trgovci i menadžeri i počnu da valjaju istu priču...

Jednostavno, posetite http://www.csszengarden.com sa "normalnim" browserom (Firefox, Opera, Safari, Omni...) i pogledajte šta sve ljudi rade. A onda se lepo raspitajte o Ajaxu i vidite kakve sve stvari možete sa njim da pravite (hint XmlHttpRequest). Naićićete uglavnom na demonstrativne radove koje nećemo videti na corporate sajtovima još neko vreme (ima i onih koji su već u upotrebi kao što je recimo GMail i gomila ličnih sajtova mladih web developera), ali to je budućnost i ka tome se ide. A da bi se do toga došlo potrebne su upravo te stvari koje mnogi okrakterišu kao nebitne a kao razlog za to navedu: "Šta ce to običnom korisniku?"

Napredak weba se ne može očekivati uz browser čiji je kod star skoro jednu deceniju.
[ Sundance @ 18.03.2005. 16:50 ] @
Zaboli mene šta misle web developeri, kao i zato što gecko ima 0.5% brži rendering, meni Maxthon radi svoj posao, apsolutno nema na Internetu ijedan sajt koji me zanima a da je IE-unfriendly, koga briga što misle par FF zealota. FF je ubro što je ubro, do ljeta će se broj njegovih korisnika povećat najviše za par postotaka. Ako jedini način za instalirati i pokrenuti MS AntiSpyware bude IE 7.0 hehehe, bit će veselo :>

Dobro su rekli Apartid i Nedjeljko, ovako OSS dobro dođe s vremena na vrijeme da se MS ne opusti, te da daje što bolji i kvalitetniji softver.

PS: Ima li neka anti-FF kampanja? Klub FF haters i sl.? Samo pitam... ;)
[ strba @ 18.03.2005. 16:50 ] @
Citat:
ali ne mozes da poredis stavljanje u potpis ili na internet stranu marke automobila koju vozis, patika koje imas sa browserom koji koristis.

Zašto ne?

Ali šta je ono u tvom potpisu: "StopIE" ???

Negativna kampanja, da ne kažem - govor mržnje, bato :)

Degojs govorim samo da Bluesman preteruje, pravi losa poredjenja....

Mislim niko ne voli da ga oznacava kao nekog geek-a koji peni o svemu sto cuje o sto je u trendu.

Citat:
Napredak weba se ne može očekivati uz browser čiji je kod star skoro jednu deceniju.

Apsolutno i ne vidim zasto neko ima problem oko postojanja vise od jednog proizvoda (ne bukvalno).

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao strba dana 18.03.2005. u 20:45 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao dr ZiDoo dana 19.03.2005. u 09:26 GMT+1]
[ degojs @ 18.03.2005. 17:19 ] @
Citat:
p.s A Degojs moj govor mrznje :) protiv ie-a je kao i tvoj protiv linux-a :)) (nemoj reci da je pogresno poredjenje)

Ma jok bre, pa ja ne idem okolo sa "Stop Kupus" parolama. Naprotiv, ja uvek kažem: SAMO NAPRED!!! Instalirajte kupusaru ne samo kod sebe nego i kod komšija i prijatelja i prijateljica pa da vidimo šta će da bude, da l' će da pristanu i ostanu prijatelji :) Ne vole ljudi bre kupus toliko koliko pečenje, da li ih je kriviti? :)))

[ Ilija Studen @ 18.03.2005. 18:58 ] @
Citat:
Zaboli mene šta misle web developeri

Onda se nemoj uključivati u ovakve diskusije. Zabole i mene za mnogo štošta pa ne otvaram teme o tome na forumima ;)

A da si bar nešto pametno rekao u dosadašnjoj diskusiji pa da čovek kaže.

Citat:
meni Maxthon radi svoj posao
.

Cenim. Ako nisi primetio, svi koji su učestovali u ovoj diskusiji su rekli ili bar nagovestili koji browser koriste, ali niko nije rekao da ga zabole šta onaj drugi kaže.

Citat:
Ako jedini način za instalirati i pokrenuti MS AntiSpyware bude IE 7.0 hehehe, bit će veselo

Biće veselo. Neću koristiti MS AntySpyware. Ionako se već pokazao kao "polufabrikat", daleko od iole upotrebljivog alata. Sad bar imam mogućnost da biram.

zidoo: oopopop pazi prste, pazi prste. Nema teskih reci!

[Ovu poruku je menjao dr ZiDoo dana 19.03.2005. u 09:29 GMT+1]
[ mrkidivx @ 18.03.2005. 20:06 ] @
Meni zaista nije jasno toliko oduševljenje firefoxom a evo i zašto:

Nekoliko puta mi je pukao download kada sam koristio firefox u IE-u ne pamtim kada se to desilo.

Kada snimam stranice po internetu on ih obično snima samo kao index.php ili slično umesto punog naziva kao u IE-u

Nekako mi se čini da slike sporije učitava od IE-a

Kada otvaram neku stranicu ES-a u firefox-u ona se ludački drmusa (bukvalno) u toku učitavanja, kod ie-a sve ide glatko

ES mi bolje izgleda u IE-u nego u firefox-u

Kada stavim da mi firefox ide preko proxy-a i aktiviram da mi na ES-u prikaže neki broj poslednjih poruka on se zaglavi (opet kod IE-a to radi besprekorno)

Ovo je samo deo bisera u firefoxu koji mi je pao na pamet a ima ih još.

Što se blokiranja reklama u IE-u tiče jednostavno instaliram PopUpCop koji svakako ima mnogo više mogućnosti nego bloker za reklame kod firefoxa.Uzgred nisam lud za tabovima tako da bar za mene ne postoji nijedan razlog da pređem na firefox.

[ neo01 @ 18.03.2005. 22:17 ] @
Citat:
degojs: Ma jok bre, pa ja ne idem okolo sa "Stop Kupus" parolama. Naprotiv, ja uvek kažem: SAMO NAPRED!!! Instalirajte kupusaru ne samo kod sebe nego i kod komšija i prijatelja i prijateljica pa da vidimo šta će da bude, da l' će da pristanu i ostanu prijatelji Ne vole ljudi bre kupus toliko koliko pečenje, da li ih je kriviti? ))

:> S tim sto, slatki ili kiseli, nebitno... kupus je (uvek) kupus...

[ Sundance @ 18.03.2005. 22:46 ] @
Citat:
Ilija Studen: Onda se nemoj uključivati u ovakve diskusije. Zabole i mene za mnogo štošta pa ne otvaram teme o tome na forumima ;)

Pročitaj cinizam između redova :) Ali iskreno, zaboli mene za sve argumente tipa "IE ne podržava tu i tu tehnologiju". Kao korisnika. Jeli web krcat transpranetnim PNG-ovima i CSS 2.0-only sajtovima? NIJE. I tu prestaje diskusija o tome. Iskreno me ni ne zanima zašto je to bolje od nečeg drugog. Znaš zašto? ZATO JER NISAM WEB DEVELOPER. Ja i 95% drugih surfera. Shvaćam ja tvoju frustraciju kao developera da MS nije u potpunosti implementirao neke standarde. Ti ih ne možeš koristiti jer ih IE kao većinski browser ne podržava, MS ih ne implementira jer ih developeri masovno ne koriste...circulus viciosus, ali jebga. Valjda će sa IE 7.0 biti bolje.

A ni tada većina onih koji ga koriste neće ga koristiti zbog podrške za neke tamo standarde, već jer zato jer je to nova verzija IE-a i dolazi sa windozima :> Inercija obična.

Citat:
Cenim. Ako nisi primetio, svi koji su učestovali u ovoj diskusiji su rekli ili bar nagovestili koji browser koriste, ali niko nije rekao da ga zabole šta onaj drugi kaže. Ako se ja dobro sećam to se zove osnovna kultura, kućno vaspitanje... Ring any bells? Ili ti treba još pomoći da se prisetiš? Tu smo, nema frke... Samo pitaj.

Pa iskreno me baš briga što imaju drugi browseri jer sam ih sve probao i Maxthon mi se pokazao kao najbolji.

A mene više zanima jedna druga činjenica. Kako to da ako je FF tako superioran nadri-browser, tako dobar, lijep, brz, bugfree, kako to da je 5 mjeseci nakon službenog izlaska skupio samo jednoznamenkast broj postotaka udjela na tržištu? Zar su ostatak ljudi debili što koriste IE? Ako je odgovor na zadnje pitanje potrvrdan, čestitam, prošli ste test zealotizma.

Citat:
Neću koristiti MS AntySpyware. Ionako se već pokazao kao "polufabrikat", daleko od iole upotrebljivog alata.

Mada? Meni evo baš fino radi mjesecima. Šta je to konkretno "poluproizvod" u MS AntiSpyware ako se može znati? Ova nova verzija je ispravila dosta GUI-related bugova, GIANT engine ispod je fenomenalan i brz i realtime zaštita prati gomilu postavki. Instalirao sam ga desetak ljudi i nitko nije imao problema. Čak je i dobio zaseban tutorial na "našem" jeziku :)
[ bluesman @ 18.03.2005. 22:54 ] @
Hej, da vam objasni "cika old school" nesto, ako prihvatate :)

Prvo, ono sto sam spomenuo je bila samo digresija, rekoh samo "bar ce da malo umuknu ovi stop ie koji me maltretiraju gde god se okrenem", a odmah je pocela pljuvacina jer sam rekao "jeres" :))

Never mind that... da se vratim na ono sto sam hteo da vam objasnim...

Dakle, i ja sam nekada bio fresh blood (da ne koristim new school - ne ide mi nekako) i divio sam se svom kodu i samom sebi kako sam lepo to uradio. Problem je bio sto nije bilo nikoga ko bi to primetio. Oni koji su i primetili, brze bolje su se potrudili da pokradu neki source, script ... nesto ... ja sam se nervirao, tako da i nije bilo neke vajde. I ja sam se nekada prijavljivao za razne web nagrade (doduse, u to vreme nije bas svaka shusha davala "web design award"), a kasnije sam i ja postao shusha (ali iz drugog razloga, objasnicu vam na private ako nekoga interesuje da bas ne odajem sve male tajne zanata jednog "old school"). Problem: puno truda i posla - zarada neproporcionalna ulozenom vremenu.

Onda mi je sinulo - radi sto vise i sto brze, postuj rokove, mani sujetu, ne odbijaj sajtove koji ti se ne svidjaju - radis za shush(k)e i sve je krenulo na bolje. Doduse, nisam vise umirao u lepoti, ali je to nadoknadilo ono sto shush(ka). Problem: ne maltretiram vise nikoga "hej, vidi kakav sam sajt napravio" jer me i ne interesuje misljenje bilo koga drugog osim klijenta, ali prezivljavam i bez "hranjenja sujete".

Ja vas potpuno razumem, been there - done that.

ALI NIKAD (slovima NIKAD) nisam glorifikovao neki browser, standard, software... whatever, samo zato sto mi se svidja, i pored toga ubedjivao ostale kojima se ne svidja to isto da su dziberi i retardi.

Neko rece da oni koji koriste IE imaju gomilu problema sa raznim "podmetnutim" hot stuff na desktopu. Mogu da kazem samo 2 stvari:

1. Zna se na kojim mestima moze da se pokupi tako nesto, pa cackanje meckine rupe nikada ne donosi dobro, a i ako vec ides na takve sajtove sigurno ti nece smetati "shortcut" na deskotopu... stoga, nemoj da se bunis.

2. (malo ozbiljnije) Moj petogodisnji sin surfuje, bez ikakvih ogranicenja vec godinu dana, objasnio sam mu jednom sta ne sme da radi, i nikada nije napravio neko s*****. A ide dete i juri razne "postcard" sajtove, svidjaju mu se animacije u onim flash greeting cards (sta ce, kada tata nema vremena da mu to pravi). Hocu da kazem, samo genuine retard moze da instalira sebi neki plugin koji ne zeli. Stoga, nemoj da se bunis. :)

Nego, da se vratimo na IE7, opet su nam FF fanovi oteli temu?

Ja bih bas voleo da cujem nesto vise o IE7, o FF sam vec sve cuo i znam sve "changelogs", i skidao sam svaku 0.0.1 verziju koja je izlazila i svaki bug koji je "fixed" i svaki "review" koji je "posted" ... malo bih da predahnem od toga.
[ Nedeljko @ 19.03.2005. 00:51 ] @
Citat:
Sundance: Dobro su rekli Apartid i Nedjeljko, ovako OSS dobro dođe s vremena na vrijeme da se MS ne opusti, te da daje što bolji i kvalitetniji softver.

Kad je i Sundance prihvatio da ima neke vajde (za krajnje korisnike) i od OpenSource softvera, onda to više niko ne može da obori. Nego, zaista mi nije jasno, IE je jedan od retkih čitača bez kartica, nakon prekida veze prilikom preuzimanja fajla sa interneta mora da se skida sve iz početka, za sve živo mu trebaju razne spoljne džidža-bidže, a uz to se i plaća pored svih tih besplatnih (kvalitetnih) internet čitača koji nemaju takva ograničenja, i pored svega toga uzima više od 85% tržišta. Šta IE-ovce toliko privlači kod njega?
[ Sundance @ 19.03.2005. 00:57 ] @
Citat:
Nedeljko: Kad je i Sundance prihvatio da ima neke vajde (za krajnje korisnike) i od OpenSource softvera, onda to više niko ne može da obori.

Nedjeljko has spoken :)

Citat:
Nego, zaista mi nije jasno, IE je jedan od retkih čitača bez kartica, nakon prekida veze prilikom preuzimanja fajla sa interneta mora da se skida sve iz početka, za sve živo mu trebaju razne spoljne džidža-bidže

Ako na "kartice" misliš tabovi, onda probaj Maxthon! Imaš i tonu besplatnih download managera...ionako je onaj koji po defaultu dolazi sa FF srednja žalost.

Citat:
a uz to se i plaća pored svih tih besplatnih (kvalitetnih) internet čitača koji nemaju takva ograničenja

Pa za dž je :) Možeš ga i na linuxu instalirati i pokrenuti preko Crossovera :)

Citat:
i pored svega toga uzima više od 85% tržišta. Šta IE-ovce toliko privlači kod njega?

Inercija! To je ono što makes the world go around (doslovno i figurativno :))))
[ impaque @ 19.03.2005. 01:57 ] @
Transparentni PNG je fenomenalna stvar, bolja od transparentnog GIFa po mnogo čemu...
[ dr ZiDoo @ 19.03.2005. 08:38 ] @
Cccc kako vam se da :)

Polako izaće i IE7 pa ćemo vidimo.

Neko je spominjo web standarde, web developere i interesuje te, me blabla.

Simple, Sundance da li bi platio web developeru da ti napravi stranicu koja se dobro vidi samo u jednom browseru?
Da li smatraš tog developera dobrog?

Šta misliš da trebaš da napišeš aplikaciju koja treba da radi na WinME,98,2K i XP. I npr. sve napraviš kako treba u MS alatu nekom sve savršeno radi sem u XPu? I pored toga što će XP da koristi 80% ljudi onih dvadeset treba da ima istu takvu aplikaciju, a XP stalno nešto zakera, pa menjaš kod jedno 100-200 puta da proradi menjanje kursora npr.? Misliš da ne bi reko, XP je sucks.
[ Nedeljko @ 19.03.2005. 13:45 ] @
Citat:
Sundance: Pa za dž je :) Možeš ga i na linuxu instalirati i pokrenuti preko Crossovera :

Otkada je IE postao besplatan? Može li se slobodno preuzeti sa interneta?
Citat:
Sundance: Ako na "kartice" misliš tabovi, onda probaj Maxthon! Imaš i tonu besplatnih download managera...ionako je onaj koji po defaultu dolazi sa FF srednja žalost.

A zašto bih isprobavao kada imam besplatne čitače koji to imaju? Šta fali onom što ide uz FireFox? I zašto bih koristio komercijalan IE koga treba da "krpim" raznim dodacima (download manager, kartice itd.) kada postoje kvalitetni besplatni čitači koji to već imaju ugrađeno?
[ BytEfLUSh @ 19.03.2005. 14:41 ] @
IE nije besplatan, pogledajte licnese.txt...
Citat:
NOTE: IF YOU DO NOT HAVE A VALID EULA FOR ANY "OS PRODUCT" (INCLUDING, WITHOUT LIMITATION, MICROSOFT WINDOWS 98, MICROSOFT WINDOWS NT 4.0, MICROSOFT WINDOWS 2000, MICROSOFT MILLENNIUM EDITION, MICROSOFT WINDOWS XP, OR ANY OTHER MICROSOFT OPERATING SYSTEM THAT IS A SUCCESSOR TO ANY OF THE FOREGOING OPERATING SYSTEMS) YOU ARE NOT AUTHORIZED TO INSTALL, COPY, OR OTHERWISE USE THE OS COMPONENTS AND YOU HAVE NO RIGHTS UNDER THIS SUPPLEMENTAL EULA.

Sumnjam da su to promenili u IE7...
[ degojs @ 19.03.2005. 14:49 ] @
Citat:
Nedeljko:
I zašto bih koristio komercijalan IE koga treba da "krpim" raznim dodacima (download manager, kartice itd.) kada postoje kvalitetni besplatni čitači koji to već imaju ugrađeno?

Sa jedne strane ljudi se bune što MS veže stvari na takav način (npr. Windows i IE), a sad pitaš što to ne rade još više?
[ kUdtiHaEX @ 19.03.2005. 14:54 ] @
Sundance je zaboravio na vaznu cinjenicu... Maxthon nije browser vec ima ulogu kao Windows Blinds :) Dakle Maxthon je kao parazit... Nesto dodataka na trulu osnovu on naziva najboljim "browserom" na svetu. To je pateticno.
[ Nedeljko @ 19.03.2005. 21:36 ] @
Citat:
degojs: Sa jedne strane ljudi se bune što MS veže stvari na takav način (npr. Windows i IE), a sad pitaš što to ne rade još više?

Ne pitam ja to, već u čemu se sastoji interes korisnika za takav izbor.
[ Sundance @ 19.03.2005. 21:41 ] @
Citat:
kUdtiHaEX: Sundance je zaboravio na vaznu cinjenicu... Maxthon nije browser vec ima ulogu kao Windows Blinds :) Dakle Maxthon je kao parazit... Nesto dodataka na trulu osnovu on naziva najboljim "browserom" na svetu. To je pateticno.

Bljak. Da sam ja rekao da su svi koji koriste FF patetični....
[ Sundance @ 19.03.2005. 21:47 ] @
Citat:
Nedeljko:Otkada je IE postao besplatan? Može li se slobodno preuzeti sa interneta?

Da, onaj Crossover instaler ga sam skine i simulira win instalaciju. Doduše slobodan si ga instalirati sve dok imaš licencirane win :) Ali je besplatan za OS za koji je namijenjen. Freedom u gnju smislu me ne zanima.

Citat:
A zašto bih isprobavao kada imam besplatne čitače koji to imaju? Šta fali onom što ide uz FireFox? I zašto bih koristio komercijalan IE koga treba da "krpim" raznim dodacima (download manager, kartice itd.) kada postoje kvalitetni besplatni čitači koji to već imaju ugrađeno?

Pa ne moraš. Ali činjenica je da, pored toga što je FF tako "sexy" i "kul", većini ljudi je sasvim dosta to što IE i/ili neka od njegovih ljusaka nudi, i ne vidi neki veći razlog za prelazak na FF.

Pitam još jednom, kako to da ako je FF tako superioran da još uvijek ima jednoznamenkast postotni udio na tržištu browsera?
[ degojs @ 19.03.2005. 23:14 ] @
Citat:
Ne pitam ja to, već u čemu se sastoji interes korisnika za takav izbor.

Pazi sad, vi linuxovci uvek pucate na sve strane o toj mogćnosti izbora, a sad kad to imaš uz IE, sad je to loše. A što ne bi skidao dodatke za IE? Po čemu je to cool skidati extenzije za FF a ne i za IE? I što bi bi imao ugrađen dl manager u browser, a ne da sam biraš koji ćeš? :)

Vašem neprestanom menjanju pozicija teško je parirati. Čas je jedna stvar dobra, a čas ta ista, ako je na drugom OS, nije dobra. Eh..
[ strba @ 19.03.2005. 23:39 ] @
Menjanje pozicijia kao kad postoji n stranica na kojima piše optimized for IE i onda smeta kad neko stavi baner za FF.

Pomenutiih "IE" stranica ima mnnnnnnnnnnnnooooooogooo više nego stranica na kojima se nalazi FF baner, da ne navodim linkove jer svako često naleti na iste.

POzdrav

[ dinke @ 20.03.2005. 00:20 ] @
Citat:
degojs: A što ne bi skidao dodatke za IE? Po čemu je to cool skidati extenzije za FF a ne i za IE?

Hehe, pa nekako se te "extenzije" za IE ne slazu bas najbolje sa AdAware-om :)
[ degojs @ 20.03.2005. 01:00 ] @
Kako koje. Pogledaš komentare drugih korisnika pre instaliranja i nema problema. Ako još dodatno imaš npr. MS Antispyware, još bolje. Doduše, staviš Maxthon pa imaš valjda sve što ti može zatrebati, a nema spyware.
[ degojs @ 20.03.2005. 01:02 ] @
Citat:
Menjanje pozicijia kao kad postoji n stranica na kojima piše optimized for IE i onda smeta kad neko stavi baner za FF.

Pomenutiih "IE" stranica ima mnnnnnnnnnnnnooooooogooo više nego stranica na kojima se nalazi FF baner, da ne navodim linkove jer svako često naleti na iste.

Pa naravno, to je lepo uputstvo za posetitelje - da znaju koji browser će im najbolje prikazati te stranice. Ali nisam primetio da drže reklame tipa "Stop FF".
[ Nedeljko @ 20.03.2005. 10:44 ] @
Ja sam postavio pitanje isključivo sa pozicija krajnjeg korisnika i ne nalazim ništa loše u tome što neki softver ima neke mogućnosti, već naprotiv, navijam za što povoljniju tržišnu utakmicu za krajnje korisnike. Moje pitanje konkretno glasi, zašto bih plaćao IE i skidao bilo kakve dodatke za njega, kada postoji npr. besplatan FireFox koji bez ikakvih dodataka sadrži sve što meni treba.
[ degojs @ 20.03.2005. 11:12 ] @
Čuj Nedeljko, svako može tako da kaže: što bih skidao A (FF), kad B (IE) radi sve što treba.
[ axez @ 20.03.2005. 15:40 ] @
Citat:
degojs: Čuj Nedeljko, svako može tako da kaže: što bih skidao A (FF), kad B (IE) radi sve što treba.

Pa ne moze...zato sto IE ne radi sve sto treba..on radi uglavnom ono sto ne treba...;)
[ Sundance @ 20.03.2005. 16:16 ] @
Citat:
axez: Pa ne moze...zato sto IE ne radi sve sto treba..on radi uglavnom ono sto ne treba...;)

Ajde axez, možeš ti i bolje od ovoga.

Citat:
Nedeljko: Moje pitanje konkretno glasi, zašto bih plaćao IE i skidao bilo kakve dodatke za njega, kada postoji npr. besplatan FireFox koji bez ikakvih dodataka sadrži sve što meni treba.

Pa ako nisi na Windowsima onda IE ni ne dolazi u igru :) Ja jesam. Bar 90% ljudi jest. Tvoj problem je specifične prirode jer koristiš drugi OS.

Citat:
strba: Menjanje pozicijia kao kad postoji n stranica na kojima piše optimized for IE i onda smeta kad neko stavi baner za FF.

Možda i ima. Ali onaj FF logo se tako agresivno svugdje gura da se maltene plašim da ne iskoči iz paštete mali patuljak i vikne: "Spread firefox" :))

Mislim, što je da je, postoji neka granica dobrog ukusa nakon koje reklame postaju dosadne i glupe. Kako na webu tako i na TV-u. Zato lijepo firefox logo staviti u ad filter i vozi.

Nema potrebe za provokacijama
[ degojs @ 20.03.2005. 17:02 ] @
Citat:
Pa ne moze...zato sto IE ne radi sve sto treba..on radi uglavnom ono sto ne treba...;)

Kad to kaže neko ko ga ne koristi, mora da je tako. Još gore, reči dolaze od nekog ko koristi OS koji radi sve što treba za čitavih 1-2% korisnika. Skoro isti slučaj i sa browserima :)
[ Nedeljko @ 20.03.2005. 21:07 ] @
Citat:
degojs: Čuj Nedeljko, svako može tako da kaže: što bih skidao A (FF), kad B (IE) radi sve što treba.

Ima samo dve sitnice: IE ne radi sve šta treba bez dodataka (sa dodacima je OK), za raliku od FF koji radi sve šta treba bez ikakvih dodataka, i što je FF besplatan za razliku od IE koji se plaća. Naravno da se dva čitača porede isključivo na platformi na kojoj oba rade. Još jednom, pitanje glasi:

Koji interes ima tipičan korisnik Windows operativnog sistema da kupi IE kome trebaju dodaci da obavljao uobičajene poslove pored besplatnih čitača kao [to su Opera, FF i drugi (da, Opera ima komercijalnu varijantu bez reklama, ali ima i besplatnu bez reklama) koji bez dodataka obavljaju uspešno sve uobičajene poslove?
[ degojs @ 20.03.2005. 22:00 ] @
Ma tebi IE ne radi sve, a nekim radi. Isto kao što tebi Linux radi sve, a većini ne. Što se dodataka tiče, pa neko bi tako mogao reći i za FF sa ekstenzijama vs. običnog FF, zar ne?

Nemoj sebe da predstavljaš kao većinu. Manjina si i po pitanju OS i po pitanju browsera.

Osim toga, ne znam niti jednog korisnika koji je platio IE. Ako hoćeš da kažeš da Windows nije besplatan, pa dobro si se setio.. eh.
[ byM4k5 @ 21.03.2005. 00:17 ] @
Citat:
"take back the web"

Ja ne vidim nista lose u tom promovisanju. Cak bih rekao da je to informisanje. Koliko je ljudi uopste culo za nesto drugo sem IE?

Nego, kada budem pravio svoj sajtic, stavicu na njega i FF logo. Sto ne? Tamo negdje pise "Feel free to promote us.", a ja sam to protumacio "Evo ti kvalitetan Browser za dzabe, a ti ako zelis i ako ti se dopada, mozes da ga promovises." Meni se dopada! :)

Citat:
degojs: Sources say that IE 7.0–which is code-named "Rincon," they hear–will be a tabbed browser.

Zanimljivo, vecina skoljki za IE se bas "drzi" zahvaljujuci tim tabovima i PopUp Killer-ima. IHMO, vecu ce stetu napraviti IE 7.0 skoljkama, nego samom Firefox-u.

Citat:
Sundance: Pitam jos jednom, kako to da ako je FF tako superioran da jos uvijek ima jednoznamenkast postotni udio na trzistu browsera?

A jel? A koliko % ima Maxthon? Citiram potpis: "Maxthon - Najbolji Internet browser na svijetu!"

Citat:
degojs: Cuj Nedeljko, svako moze tako da kaze: sto bih skidao A (FF), kad B (IE) radi sve sto treba.

A svako moze da kaze: Sto ja ne bih probao Browser A (Firefox), kada kazu da je toliko bolji od Browser-a B (IE)?

No svidja mi se ovo klase A i B. :)

Citat:
Sundance: Mozda i ima. Ali onaj FF logo se tako agresivno svugdje gura da se maltene plasim da ne iskoci iz pastete mali patuljak i vikne: "Spread firefox" :))

Cccc, lisica ce da iskoci! :)

Nego, da li se na netu moze naci neka statistika zastupljenosti skoljki za IE?
[ degojs @ 21.03.2005. 00:46 ] @
Citat:
IHMO, vecu ce stetu napraviti IE 7.0 skoljkama, nego samom Firefox-u.

Mislim da će skoro jednako "stradati" iz prostog razloga što su i stekli popularnost samo zbog toga što MS nije ništa radio već godinama na IE. Koliko mi se čini, većina korisnika FF i jeste na Windowsu. Ako IE7 donese što obećavaju, malo će biti razloga da neko koristi FF, ako ima XP ili 2003 verziju Windowsa. Pa čak i sada, pogledaj kakvom teškom mukom FF odvlači korisnike od golog IE. Pošto IE7 treba biti i u Longhornu, stvari postaju još gore po ostale. Ostaju starije verzije Windowsa gde FF realno ima dobre izglede, ako MS ne objavi IE7 za njih. Ukratko, FF može dalje povećati broj korisnika max. za onoliko koliko ih ostane na starijim verzijama Windowsa (plus još nešto jako sitno) i to pod uslovom da su čuli za isti i da im kompatibilnost sa IE na znači. Ostali OS ne igraju ulogu. Dobro, Maxthon i ostali će više stradati čisto zbog buke koja prati FF.

Citat:
A svako moze da kaze: Sto ja ne bih probao Browser A (Firefox), kada kazu da je toliko bolji od Browser-a B (IE)?

Slažem se, samo nisam siguran kakve veze ovo ima sa onim o čemu je Nedeljko pisao, a ja mu odgovorio.
[ Nedeljko @ 21.03.2005. 15:48 ] @
Ma ne stavljam ja sebe niukakav centar, nego me istinski zanima u čemu je tajna ovakvog stanja na tržištu. Želeo bih neko racionalno objašnjenje, npr. da mi neki IE korisnik kaže koji su njegovi motivi za takav izbor (piratčina me ne zanima) i koje prednosti ima takav izbor.
[ Sundance @ 21.03.2005. 16:43 ] @
Jednostavno je to prva stvar koja dođe pod ruku i does the job. Prednosti koje FF ima nad golim IE jednostavno čini se nisu dovoljne da ovoga dotuku do kraja. IE 7.0 će još više smanjiti tu razliku, pa će kad vide FF, većina takvih ljudi govoriti: "Pa to je isto kao IE!". A onda će im netko početi mljeti gecko, standradi, ovo-ono, a njega će zanimati samo da sa njim može nomalno surfati.

Citat:
A jel? A koliko % ima Maxthon? Citiram potpis: "Maxthon - Najbolji Internet browser na svijetu!"

Dunno, vele na sajtu da je popularan u Rusiji (par milijona dl-a tamo) i u Kini. Mislim da Maxthon u user-agent string tek naknadno ako checkiraš opciju dodaje svoju signaturu, tako da je točan broj zaista teško pratiti :/

Citat:
Nego, da li se na netu moze naci neka statistika zastupljenosti skoljki za IE?

Dunno, ali kladim se da IE školjke skupa drže više nego FF :>
[ Sundance @ 21.03.2005. 16:48 ] @
Citat:
Nedeljko: Ima samo dve sitnice: IE ne radi sve šta treba bez dodataka (sa dodacima je OK), za raliku od FF koji radi sve šta treba bez ikakvih dodataka

Ma daaaaj, FF je bez ekstenzija golo go*no, da dobiješ istu funkcionalnost kao Maxthon ima da pola sata instaliraš ekstenzije koje već unaprijed znaš kako se zovu.

Citat:
i što je FF besplatan za razliku od IE koji se plaća.

Na win je besplatan. OS-evi koji imaju manje procentualnog udjela na tržištu nego browser kojeg favoriziraju me ne zanimaju :>

Citat:
Koji interes ima tipičan korisnik Windows operativnog sistema da kupi IE

Kako misliš da "kupi" IE? Pa hebemu dobiješ ga sa OS-om!

Citat:
kome trebaju dodaci da obavljao uobičajene poslove pored besplatnih čitača kao [to su Opera, FF i drugi koji bez dodataka obavljaju uspešno sve uobičajene poslove?

Kome trebaju FF/Opera i drugi ako im je IE sasvim dosta? Očito su danas takvi ljudi većina...
[ byM4k5 @ 22.03.2005. 00:24 ] @
Citat:
degojs: Dobro, Maxthon i ostali ce vise stradati cisto zbog buke koja prati FF.

I jos da dodam FF cu uvijek imati aduta koji se zove Security, jer ce inercijom IE 7.0 da osvoji >80% trzista, i ekstenzije, sitnice koje zivot znace. Poznajem neke likove koji su presli na FF samo zbog ekstenzija.

Citat:
degojs: Slazem se, samo nisam siguran kakve veze ovo ima sa onim o cemu je Nedeljko pisao, a ja mu odgovorio.

Nisam ni mislio da povezem.

Citat:
Nedeljko: Zeleo bih neko racionalno objasnjenje, npr. da mi neki IE korisnik kaze koji su njegovi motivi za takav izbor (piratcina me ne zanima) i koje prednosti ima takav izbor.

Odes malo po drugim forumima (van [ES]-a) gdje se skuplja "IT puk" i vidjeces da je vecina odgovora "navika", dok za ostale Browser-e ce reci "najbolji browser".

Citat:
Sundance: Mislim da Maxthon u user-agent string tek naknadno ako checkiras opciju dodaje svoju signaturu, tako da je tocan broj zaista tesko pratiti :/

Pogresno mislis. U opcijama imas opciju da opciju "Add Maxthon User-agent identification", koja je po default-u ukljucena. No to dovodi do jedne zanimljive pojave. Pogledaj sliku. Obrati paznju na Browser i na zadnju rijec User-Agent-a.

Tako, ako bi se pratilo doslo bi do "vece" zastupljenosti nego sto je. Takodje, Crazy Browser dodaje svoje ime u UA, ali ne i u IE.

Citat:
Sundance: Dunno, ali kladim se da IE skoljke skupa drze vise nego FF :>

Hoces reci da nijedna skoljka nije dorasla Firefox-u?

Citat:
Sundance: Ma daaaaj, FF je bez ekstenzija golo go*no, da dobijes istu funkcionalnost kao Maxthon ima da pola sata instaliras ekstenzije koje vec unaprijed znas kako se zovu.

A koliko treba da sve postelis po Maxthon-u, da bi ga doveo u stanje koje tebi odgovara? Ja sam misljenja da mnogo opcija nije Feature, mada meni odgovara da ima mnogo jer volim da isprobavam.
[ Sundance @ 22.03.2005. 00:55 ] @
Citat:
byM4k5: I jos da dodam FF cu uvijek imati aduta koji se zove Security

Mda, vidjeli smo koliko je siguran u razmaku 0.1 verzija 17 bugova svih važnijih sigurnosnih kategorija. Apsolutno jedini razlog što oni nisu naišli na iskorištavanje od strane malware-a jest što FF ima premal procentualni udio na tržištu.

Citat:
iekstenzije, sitnice koje zivot znace. Poznajem neke likove koji su presli na FF samo zbog ekstenzija.

Imaš i za IE više od 900 extenzija, a i Maxthon ima svoju stranicu za extenzije, pored toga što ima po defaultu gomilu stvari za koje FF trebaš satima štelit.

Citat:
Pogresno mislis. U opcijama imas opciju da opciju "Add Maxthon User-agent identification", koja je po default-u ukljucena.

Ma dobro, krajnje je nebitna ta činjenica jer se pored signature IE školjke uvijek nalazi i "MSIE" string što u 99% brojača hitova browsera uzrokuje povećanje IE brojača.

Citat:
Hoces reci da nijedna skoljka nije dorasla Firefox-u?

Goli FF je ništa prema golom Maxthonu. Po onome što pruža krajnjem korisniku. Začini to sa par sigurnosnih dodataka i možeš surfati prilično sigurno i udobno.

Citat:
A koliko treba da sve postelis po Maxthon-u, da bi ga doveo u stanje koje tebi odgovara?

Jedan klik mišem auto-install skina (ne treba restart kao u FF), drugi klik mišem instalacija prevoda na hrvatski, još par klikova na korisne extenzije tipa WheelZoom i za vremensku prognozu, importam fejvoritse i RSS feedove koje pratim, podesim opcije browsera i to je to.

Citat:
Ja sam misljenja da mnogo opcija nije Feature, mada meni odgovara da ima mnogo jer volim da isprobavam.

Mnogo opcija nije feature? Ma jok, bug je.
[ degojs @ 22.03.2005. 01:03 ] @
Kad moraš satima da gledaš ekstenzije za Firefox da bi pronašao one koje ti trebaju, onda je to super. Kad sve to dobiješ uz Maxthon po difoltu onda to ne valja. Svašta.
[ Sundance @ 22.03.2005. 01:27 ] @
Citat:
degojs: Kad moraš satima da gledaš ekstenzije za Firefox da bi pronašao one koje ti trebaju, onda je to super. Kad sve to dobiješ uz Maxthon po difoltu onda to ne valja. Svašta.

O da :) I pri tome na Windows forumima:

http://www.elitesecurity.org/t...234-Mozilla-Firefox-Ekstenzije -> na 2 strane raspravljaju šta valja a što ne valja. Koliko vidim manje-više sve ih trebaš instalirati da bi dobio koliku-toliku funkcionalnost Maxthona.

A tek problemi sa istim:

http://www.elitesecurity.org/t...fox-ne-otvara-stranice-offline

http://www.elitesecurity.org/t...oci-do-Firefox-history-fajlova

http://www.elitesecurity.org/tema/100449-FireFox-help-needed

http://www.elitesecurity.org/t...k-otvaram-novi-tab-a-ne-prozor

http://www.elitesecurity.org/tema/101306-Mozilla-Firefox-amp-Java

http://www.elitesecurity.org/t...a-extenzija-FireFoxu-sluzi-za-

http://www.elitesecurity.org/t...ion-za-cuvanje-flash-animacija

http://www.elitesecurity.org/t...-ver-PR-nema-History-a-offline

I to samo u zadnjih 20 dana...

Malo previše za neki tako kul i sexy komadić softvera, jelda? :)

A da ne pričam o mitu da je sa FF-om nemoguće pokupiti malware :o)
[ retry @ 22.03.2005. 03:40 ] @
degojs
"Kad to kaže neko ko ga ne koristi, mora da je tako. Još gore, reči dolaze od nekog ko koristi OS koji radi sve što treba za čitavih 1-2% korisnika. Skoro isti slučaj i sa browserima :)"

sto kaze zvonko mihajlovski: "statistika je kao bikini..." - ostatak sami znate; u ovom slucaju kvalitet proizvoda nema veze sa udelom na trzistu(ili tvrdis da je win 40x bolji?). siguran sam da Billy kada je pocinjao nije ni imao ambicija da napravi najbolji OS, vec OS koji ce se najbolje prodavati. i uspeo je, svaka mu cast.

Nedeljko
"Želeo bih neko racionalno objašnjenje, npr. da mi neki IE korisnik kaže koji su njegovi motivi za takav izbor (piratčina me ne zanima) i koje prednosti ima takav izbor."

nije tu rec o izboru. vecina ljudi ne zna sta je to browser. ali i oni ulaze u statistike kao korisnici IE. mene zanima koji je udeo FF korisnika medju onima koji znaju sta je to browser
[ random @ 22.03.2005. 03:50 ] @
Alo bre, jel ste vi već zaboravili Seamonkey?

Firefox je upravo zadobio tu popularnost koju ima jer je jednostavan, i bez suvišnih opcija. Meni je to u početku smetalo, i koristio sam i dalje Seamonkey (koju preporučujem ovima što se bune da Firefox u default instalaciji nema dovoljno mogućnosti). Međutim Firefox je za obične korisnike dovoljno brz i jednostavan, a za napredne korisnike dovoljno proširiv. I to je po meni dobra stvar, a i vidi se po sve većoj popularnosti koju dobija u širokim narodnim masama.

U krajnjoj liniji, Mozilla vam nudi ne jedan nego DVA browsera, jedan jednostavan i ogoljen, i drugi prepun opcija. Pa nek uzme ko šta voli.
[ Sundance @ 22.03.2005. 12:20 ] @
Citat:
retry: nije tu rec o izboru. vecina ljudi ne zna sta je to browser. ali i oni ulaze u statistike kao korisnici IE. mene zanima koji je udeo FF korisnika medju onima koji znaju sta je to browser

Nisam znao da je u bilo kojem istraživanju tržišnog mijenja važnije mišljenje/udio onih koji su očita manjina, nego onih koji su većina.
[ Nedeljko @ 22.03.2005. 13:30 ] @
Citat:
Sundance: http://www.elitesecurity.org/t...234-Mozilla-Firefox-Ekstenzije -> na 2 strane raspravljaju šta valja a što ne valja. Koliko vidim manje-više sve ih trebaš instalirati da bi dobio koliku-toliku funkcionalnost Maxthona.

Nikad nisam video Maxtron, ali ovde ne vidim ništa od funkcija bez kojih običan korisnik ne može da živi. Te temperatura u gradovima po belom svetu, te brzi paste adrese kod koga automatski FF ide na nju (bez pritiska na Enter) itd.
[ degojs @ 22.03.2005. 17:53 ] @
Citat:
Nikad nisam video Maxtron

Jos jedan koji "ni video ni probao", ALI..

Citat:
ali ovde ne vidim ništa od funkcija bez kojih običan korisnik ne može da živi.

A koje su to funkcije FF bez kojih obican korisnik ne moze da zivi?

Od tih stvari koje su bitne za obicnog korisnika, popup-blocker je daleko najvazniji. A to imas i sa obicnim IE. Ili stavis Google toolbar i slicno.
[ degojs @ 22.03.2005. 18:21 ] @
Citat:
random:
Međutim Firefox je za obične korisnike dovoljno brz i jednostavan

Dovoljno brz? Jeste, ako imas malo jacu masinu, ali ako imas neki P2 na 500 MHz (pa cak i jace), podize se bas sporo i jednostavno ne moze da se poredi sa IE ili Maxthonom. Sto se "obicne" Mozille tice, tu stvari stoje jos gore. Nije cak ni problem sto je sporije (od IE ili Maxthona), nego sto je bas sporo.
[ Sundance @ 22.03.2005. 19:40 ] @
Ja mislim da nema linuxaša koji drži do sebe, a koji nije time-irao dizanje mozille :))

Mislim, OpenOffice.org i mozilla jesu dž, ali je sporo brate....
[ Nedeljko @ 23.03.2005. 01:45 ] @
I Windows 95 na PI radi brže od W2K. Da li to znači da je W2K spor? Živimo u svetu PIII i jačih mašina. No, kad vi ne umete da nađete dobar razlog za običnog korisnika da koristi IE, morao sam ja.

http://www.foreignword.com/Tools/dictsrch.asp?p=files/f_40_0.htm
[ byM4k5 @ 23.03.2005. 01:47 ] @
Citat:
Sundance: Mda, vidjeli smo koliko je siguran u razmaku 0.1 verzija 17 bugova svih vaznijih sigurnosnih kategorija. Apsolutno jedini razlog sto oni nisu naisli na iskoristavanje od strane malware-a jest sto FF ima premal procentualni udio na trzistu.

Ovo cu smatrati pucnjem u prazno. Da si u Quote ubacio jos sledecih 8 rijeci, uvidio bi sta si napisao.

Citat:
Sundance: Imas i za IE vise od 900 extenzija, a i Maxthon ima svoju stranicu za extenzije, pored toga sto ima po defaultu gomilu stvari za koje FF trebas satima stelit.

Iskreno ne znam za njih, ni za IE-ove ni za Maxthon-ove (ubuduce cu pisati MT). Zasto nisam znao? Zato sto nigdje nisam nasao neko dugme ili sta vec da ih skinem. Ili sam corav ili toga nema? Gdje je to dugme "Get more useful Plug-Ins"? Gdje je???

Usput, pratim povremeno Windows aplikacije i ne sjecam se da je neko trazio Extenzije za IE ili Maxthon. Bas cu sada potraziti da se uvjerim.

Citat:
Sundance: Jedan klik misem auto-install skina (ne treba restart kao u FF), drugi klik misem instalacija prevoda na hrvatski, jos par klikova na korisne extenzije tipa WheelZoom i za vremensku prognozu, importam fejvoritse i RSS feedove koje pratim, podesim opcije browsera i to je to.

Skin, prevod, WheelZoom, vremenska prognoza <=> 4 ekstenzije. Toliko nabuzen, a ono jos treba?
[ byM4k5 @ 23.03.2005. 01:50 ] @
Citat:
Sundance: O da :) I pri tome na Windows forumima:

A sada dolazi izlistavanje neprocitanih tema...

Citat:
Sundance: http://www.elitesecurity.org/t...234-Mozilla-Firefox-Ekstenzije -> na 2 strane raspravljaju sta valja a sto ne valja. Koliko vidim manje-vise sve ih trebas instalirati da bi dobio koliku-toliku funkcionalnost Maxthona.

Top tema gdje forumasi preporucuju Extenzije... Nigdje o tome koja valja, a koja ne valja... A da vidimo sta to treba instalirati...

ForecastFox - To si sam priznao da instaliras na MT (vremenska prognoza).
Mozilla Archive Format - Ovo ima u MT, ali ne mozes vise tabova snimiti. Naravno veoma korisno [aha!]. Sundance, iskreno, da li si ikada ovo koristio u MT? Ali iskreno...
Local Install - Instaliranje Extenzija sa diska, za koje ne znas da postoje za MT...
GMail Notifier - To nema u MT (obavjestenje o mailu na Gmail).
FoxyTunes - Opet nema (muzicki bar u Status Baru).
Reload Every - ReFresh stranica svih x sekundi, veoma korisno za svakog korisnika, [aha!] ne moze ziviti bez toga, ima u FF ali se ne moze namjestati, u MT moze...
BBCode - Neka forumaska extenzija, nema u MT
All-in-One Gestures - Ima u MT, ali opet nepotrebno. Zasto? Zasto ljudi ne znaju ni sta su tabovi, a kamoli Gestures-i. Evo, moja sestra koristi u Browser-u samo jedan tab. Ne zna, nije navikla i nema potrebu.
Auto Copy - Selektovan tekst direktno ide u Clipboard. Nema u MT.
Paste Quote - "I jedna cisto forumaska ekstenzija", ma svi samo vise po forumima...
Plain Text Links - Text linkove prebacuje u URL. Ima u MT, ali koliko imas sajtova sa takvim linkovima??? Neko lijepo rece, *ebes stranicu bez link-a...
Extenzija Paste and Go 0.4.1 - omogucava da uradite paste URL-a iz clipboard-a i direktno otvorite stranu kao u Operi - Nema u MT...
Web Developer - Svi WebMaster-i, kako ono Ciko Koji Plese Na Suncu rece "Zaboli mene sta misle web developeri"...

itd, itd...

Citat:
Sundance: A tek problemi sa istim:

Jok, vi nemate? Gde jednog vaseg TipOfDay-a MT-a:

Citat:
You should choose the plugins carefully since some of them might cause problems while browsing and some might take a lot of system resource while running.

Problem sa otvaranjem stranica iz Cache-a. Evo, ja probao kod mene radi, mada ja to nikada ne koristim (Ctrl+S). Sad se mozemo bezveze grudvati kod mene radi, kod mene ne, jer ko zna koji je razlog zasto ne radi OffLine Surf.

Pitao kako da dodje do Cache File-ova i nasao odlicno rijesenje: ukuca about:cache, a kod MT meni Options -> Internet Options -> Settings -> View Files. Ovo Gecko rijesenje se moze cak i linkovati, znaci One Click!

Covjek je stelovao FF da lici na Operu. Uspio. Kasnije kaze da sporo otvara i vratio se na Operu. Kod mene brze otvara FF stranice bas zbog Engine-a koji ne ceka </table>. Opera jer podjednako brza, ali nisam navikao na nju.

Ovo licno smatram bas problemom jer ne mozes birati Tab/Window Mode.

Opet, kod nekoga radi a kod nekoga ne radi.

Request za Extenziju. Pametno. Bar ne koriste degojseve metode da sve isprobava.

A ovo moze u MT? Ne moze. U FF mozes i bez extenzije da odradis Page Info ili about:cache.
[ byM4k5 @ 23.03.2005. 01:51 ] @
Citat:
Sundance: Nisam znao da je u bilo kojem istrazivanju trzisnog mijenja vaznije misljenje/udio onih koji su ocita manjina, nego onih koji su vecina.

Samo sto trziste funkcionise po principu potraznje. I na trzistu mozes da biras proizvod. Ie biras ili dobijas?

Jos malo da se nadovezem na randomov post. Kod mene na faksu u Caffee-u imamo cetiri racunara od kojih je jedan pod Windows-om, dva pod Linux-om i jedan ne radi. :( Najveca guzva je za ovaj Windowsov jer se bas ljudi ne snalaze na Linux-u. Na njemu ne radi IE, iz kojih razloga ne znam. Uglavnom ne otvara ono sto treba. Pored je FF, i jedina je alternativa. Da napomenem da studiram ETF, sto bi trebalo da znaci nisu svi obicni User-i (nije samo mail vec ima i onih koji zasjednu). Instaliran je FF 1.0 koji je tu od decembra prosle godine, dakle oko 3 mjeseca. Dnevno taj komp posjeti nekih 50 studenata sto bi znacilo da je za 3 mjeseca imao ~5000 unique korisnika. Prekjuce sam isprobavao neke ekstenzije, pa znam koliko ih je bilo prije mene. Znate koliko? Jedna i to GoogleBar.

Moje pitanje je zasto nema vise extenzija? Da li je opravdana potreba za komplikovanim i nabudzenim Browser-om?
[ zi:: @ 23.03.2005. 05:54 ] @
Pre nego što odgovorite na ovu temu, pogledajte naslov teme ...

Koliko je o IE7 rečeno? 2 posta? 3 posta?

Na kraju je ispalo da se prepucavate oko nekih kvazibrowsera na koje se pale talentovani, ali frustrirani provincijalci.
[ byM4k5 @ 23.03.2005. 11:48 ] @
Upravu si, vrijeme je da doca ZiDoo preporuci jedan lijek - Lock!
[ dr ZiDoo @ 23.03.2005. 12:10 ] @
Za sada nema potrebe. Diskusija možda jeste malo otišla ali još uvjek je konstruktivna.
[ degojs @ 23.03.2005. 15:03 ] @
Citat:
Na kraju je ispalo da se prepucavate oko nekih kvazibrowsera na koje se pale talentovani, ali frustrirani provincijalci.

Slažem se i ne znam zašto i pominju Firefox. Mora da je popularan u provinciji.
[ SmilieBG @ 25.03.2005. 16:57 ] @
Citat:
degojs: Dovoljno brz? Jeste, ako imas malo jacu masinu, ali ako imas neki P2 na 500 MHz (pa cak i jace), podize se bas sporo i jednostavno ne moze da se poredi sa IE ili Maxthonom. Sto se "obicne" Mozille tice, tu stvari stoje jos gore. Nije cak ni problem sto je sporije (od IE ili Maxthona), nego sto je bas sporo.

Verovatno zato sto je IE "ugradjen" u Windows, pa pri podizanju samog Windows-a se startuje i x% IE-a. Tako da u stvari kada 'startujes' IE, on je vec u memoriji i samo iscrta GUI na ekranu...

Imas extenziju i za FF (FireFox PreLoader) koja radi isto sto i Windows sa IE, s'tim sto ima i nekoliko dodatnih funkcija.

Generalno, jedina zamerka FF-u bi bila sto ponekada (nisam jos provalio u kojim situacijama) zaista previse memorije uzima... Mada ruku na srce o memory leak u FF znaju i vrapci na grani vec :)

Sta ce doneti IE7 ne znam, ali mislim da ce ih Google, ukoliko i kada se bude pojavio sa browserom oduvati i IE i FF i sve ostale zajedno :) Ako se moze neka referenca naspram gmail-a praviti...

Poz,
Sale
[ ExoduS @ 25.03.2005. 17:35 ] @
Svako ko iole ima mozga nece da koristi IE. Ja nemam nista "licno" protiv IE-a, ali browser je rupa. Znaci otici sa IE na neki sajt sa ilegalnim sadrzajem je kao mrtav pijan uci u gust saobracaj na auto putu (samoubistvo). IE takodje ume da k**** sa css, veoma cesto ga uopste neucita iz prve iako sam iza 6mbs konekcije.
Uopste nemam mnogo poverenja u IE7. Bice dobar do 6 meseci, ali posle sest meseci ce da prsne kao i sve prethodne verzije. Vec skoro godinu dana koristim FireFox i vise nego zadovanjan sam ovim veoma fleksibilnim browser-om. Jednostavno od kad sam ga instalirao nije kreshovo (lazem malo, u pocetku jeste par puta, verzije 0.1,0.2) ali posle toga nije nikad. FireFox se moze podesiti skroz po ukusu, podrzava sve standarde sto normalan browser treba da podrzava.
[ silber @ 01.04.2005. 13:29 ] @
Citat:
Dovoljno brz? Jeste, ako imas malo jacu masinu, ali ako imas neki P2 na 500 MHz (pa cak i jace), podize se bas sporo i jednostavno ne moze da se poredi sa IE ili Maxthonom. Sto se "obicne" Mozille tice, tu stvari stoje jos gore. Nije cak ni problem sto je sporije (od IE ili Maxthona), nego sto je bas sporo.

Izgleda da ti nisi upućen ;)
http://minimizetotray.mozdev.org/ - Ekstenzija koja omogućava kontrolu firefoxa i thunderbirda iz traya. Patamtrom -turbo ostaju u trayu i kada se isključe - dobija se preloader.
Ili uzmeš neki preloader koji zauzima oko 2 MB rama i firefox se učitava trenutno ;)
P.S. Inače, nije mi jasno zašto se ti toliko boriš za IE? To je kupljeni kod star nekoliko godina koji je bez tih školjki bukvalno ništa (sad će Dragi Tata da skoči).
Nemojte da mislite da ja koristim firefox zato što mislim da je cool da tražim ekstenzije (čak to ne volim da radim), nego jednostavno smatram da je trenutno jedan od najboljih browsera. IE pokušava da uništi FF kao nekada Netscape. Prave software samo kada konkurencija ojača (lol), briga ih je za korisnike :)
[ degojs @ 01.04.2005. 23:49 ] @
Citat:
Exodus:
Znaci otici sa IE na neki sajt sa ilegalnim sadrzajem je kao mrtav pijan uci u gust saobracaj na auto putu (samoubistvo).

Inače, probavali smo to baš ovde na Advocacy forumu i nije se pokazalo kao tačno. To su priče kojim Firefox majstori plaše ostale nadajući se da će više ljudi da koristi isti, a jednostavno ne stoje. Propaganda puna laži i ništa više :) Testirali smo brate i nije prošla ta priča. A kao šlag na tortu, Zidoo je dao neki sajt koji je trebao garantovano da uvali virusa ili šta znam šta već. NIJE RADILO čak ni sa difolt instalacijom Windowsa 98SE.

Citat:
Starke:
Inače, nije mi jasno zašto se ti toliko boriš za IE?

Pa ne borim se ja baš nešto za IE, pošto i koristim jednu od tih školjki, Maxthon :)

Nego mi je smejurija kad ljudi uzmu da pričaju stvari koje ne stoje, kao npr. ovaj čovek gore.

Kod mene je slučaj jednostavan - volim tabbed browsing, ali volim i da mi se MSDN prikazuje kako treba, stoga mi Maxthon jeste difolt browser. Ne znam što bi ja sad koristio Firefox, kad mi je ovo, realno, bolje rešenje, jer Firefox ne pokazuje MSDN baš dobro. Ne zanima me ni ko je kriv, šta imam od toga? :)
[ axez @ 02.04.2005. 00:49 ] @
Citat:
degojs:
Inače, probavali smo to baš ovde na Advocacy forumu i nije se pokazalo kao tačno. To su priče kojim Firefox majstori plaše ostale nadajući se da će više ljudi da koristi isti, a jednostavno ne stoje. Propaganda puna laži i ništa više :) Testirali smo brate i nije prošla ta priča.

15 minuta surfovanja bez firewalla, antivirusa i ostalih "zastita" ja ne bih nazvao testiranjem.
Osim toga i kad pocnes da govoris o sebi u mnozini je znak...hmm......da nije sve cisto u glavi...:)
[ degojs @ 02.04.2005. 01:00 ] @
Hvala, hvala,
ovakav tvoj komentar je meni sasvim dovoljan da znam da ti, po običaju, bolje i ne možeš. Koliko se sećam i Sundance je probao, kao i dinke i Palma. Mada, čak i da nisu, sa ovakvim komentarima, jasno je koliko je sati kod tebe što se argumentovane rasprave tiče - mrkla noć, sa izgledima da osvane kao i sa izgledima da će kupusara da napreduje na tržištu :)
[ dr ZiDoo @ 02.04.2005. 01:35 ] @
degojs, nema potrebe za prozivanjima. Zidoo nije dao nikakav sajt koji uvaljuje viruse, nego dao, i napomenuo o čemu se radi, link sa sajtu na kojem se nalazi program koji iskorištava jedan od bugova u IE.

Zato molim te.
[ Sundance @ 02.04.2005. 01:37 ] @
Citat:
axez: 15 minuta surfovanja bez firewalla, antivirusa i ostalih "zastita" ja ne bih nazvao testiranjem.

A šta bi ti nazvao testiranjem, o guru?

Citat:
Osim toga i kad pocnes da govoris o sebi u mnozini je znak...hmm......da nije sve cisto u glavi...:)

Koješta, ne znam ja tko se fura na "kolektiv" i zajedništvo.

Gle ljudi, situacija je trenutno da je IE najpogođeniji malware-om, te da je također najveći rizik surgfati sa neapdjetovanim IE. A još je bogami veća crno na bijelom činjenica da je FF šupljača te više nego pogodna platforma za lansiranje praktično svih vrsta malware-a koji su trenutno IE-specific.

Trebam li podsijećati na 17 ranjivosti svih klasa FF 1.0 -> FF 1.01 ?

A evo nešto svježije: http://www.frsirt.com/english/advisories/2005/0296

Citat:
Mozilla Suite/Firefox/Thunderbird Code Execution Vulnerabilities

Rated as : Critical
Remotely Exploitable : Yes
Locally Exploitable : Yes
Release Date : 2005-03-23

Affected Products:

Mozilla Firefox version 1.0.1 and prior
Mozilla Suite version 1.7.5 and prior
Mozilla Thunderbird version 1.0.1 and prior

A raja evo bjesomučno već skida verziju 1.0.2, jeli? Ma kako da ne.

[ degojs @ 02.04.2005. 02:20 ] @
Citat:
degojs, nema potrebe za prozivanjima. Zidoo nije dao nikakav sajt koji uvaljuje viruse, nego dao, i napomenuo o čemu se radi, link sa sajtu na kojem se nalazi program koji iskorištava jedan od bugova u IE.

Zato molim te.

Ne kontam :) Ko te proziva na takav način? Uopšte, ko te proziva? Aj' ti pročitaj još jednom šta sam napisao ;)

(piše: "Zidoo dao sajt.." što bi značilo: "Zidoo dao link na sajt.." samo malo kraće napisano).

Citat:
link sa sajtu na kojem se nalazi program koji iskorištava jedan od bugova u IE.

Koji bag i u kojoj verziji IE? Nije radilo ni sa difolt Windowsom 98 SE.
[ degojs @ 02.04.2005. 02:38 ] @
Citat:
A raja evo bjesomučno već skida verziju 1.0.2, jeli? Ma kako da ne.

Čekaj, a ima li tu neki sistem da ne mora da se skidaju komplet nove verzije svega i svačeg? Npr. zakrpa i ajd zdravo.

Razumem kad izađe zaista nova verzija, ali za svaku sitnicu - ajmo bato, skidaj ceo program?

Ili nešto debelo propuštam (verovatno?)?

(Pitam usput, pošto prosto ne mogu da verujem ovim ciframa kojima me obraduje Debian svaki dan. Evo sad već ima 197 MB. Hebem ti, kupusara za mesec dana ima da mi probije kvotu od 60GB mesečno kod provajdera, čini mi se. Moraću ja to da uklonim, ko će to da plaća - cene su paprene preko tih 60GB. Posle mi pričaju kako je kupus besplatan :) Pa ovo nije nego za Malnara i "Nightmare Stage" ;)
[ zi:: @ 02.04.2005. 05:49 ] @
Normalno da se čudiš za download celog programa a ne patcha, kada vama samo neka sumnjiva fancy školjka zauzima koliko i čitav browser :)

Baš me interesuje koliko će IE7 biti veliki? Štedi megabajte za vezu, a i pare za novi hard disk, 60Gb će jedva biti dovoljno :)

Makar nisam siguran da li će IE7 moći da se downloaduje. Verovatno će biti deo novog Windowsa [tm] (R) ...

Na vama je izbor: download par megabajta, ili skok na biciklu, do prve radnje, kupiš za par sto nečega novi operativni sistem, reinstaliraš sve što imaš, i onda, brate mili, browsuješ k'o čovek sa funkcijama koje već postoje godinama na ostalim kulturnim browserima.
[ degojs @ 02.04.2005. 06:34 ] @
Hvala na odgovoru, držim da je uobičajeno neuspešno pljuckanje Windowsa/IE samo potvrda onog što sam i slutio - patch sistema kupusara i nema, skida se sve. Lepo, lepo..

U svetlu toga, bolje nemoj o megabajtima i vezi. Ovo još nikad nigde nisam video - svake 2-3 nedelje nakupi se po par stotina MB apdejta. O tome ne pričate :) Dobar softver nema šta.

Citat:
kupiš za par sto nečega novi operativni sistem

Ma sigurno :))) Ubiše se i ovde a kod nas pogotovo da plaćaju po par sto nečeg samo za Windows. Tek treba da upoznam nekog ko je izbrojao tako neku sumu samo za Windows. Kako da ne :) Što je babi milo..
[ zi:: @ 02.04.2005. 07:17 ] @
Hvala što si potkrepio objašnjenjima zašto je neuspešno pljuckanje po windowsu.

Jeste par stotina megabajta updatea, ali nisi rekao čega: čitave distribucije sa svom silinom korisnih programa, a ne samo operativnog sistema. Niko te ne tera da instaliraš kompletnu distribuciju.

Kada bi krenuo da updateuješ sav software koji imaš na Windowsu, dokle bi to dovelo? I da li bi to mogao da uradiš samo sa jednom naredbom? Teško.

A to što ne plaćaš Windows, to znači da kršiš zakon. Neko zlonameran (ne ja) bi to protumačio i da indirektno ne poštuješ taj operativni sistem, nego da kradeš od vrednih tvoraca tog operativnog sistema, a i novog browsera koji samo što nije.

Još koju godinu, i biće stabilan.
[ degojs @ 02.04.2005. 09:04 ] @
Ko kaže da ja ne plaćam Win ili da ga ne plaćaju drugi? Nemaš ti pojma kako se kupuje Windows za "po kući" i koliko te izađe. Kad saznaš, nastavićemo priču o tome.

Što se neuspešnog pljuckanja tiče - kako drugačije da čovek shvati tvoje komentare o mreži, 60 GB, a evo sad i o stabilnosti Windowsa? To su priče za malu decu. A tržište, posebno ono POSLOVNO, gde je stabilnost mnogo bitnija nego na kućnim kompjuterima jasno govori koji sistem radi posao bolje. I to još po ceni koja je papreno veća od besplatne kupusare. Čuj, šta bi tek bilo da kupusara nije besplatna... :)

Što se apdejta tiče, kod mene nije instalirana neka komplet distribucija već je jako siromašna u poređenju sa onim što mi je recimo na kompjuter stavio Mandrake onomad. Kako god, slobodno saberi apdejte za Windows, Office, etc. šta god ide na prosečan kućni kompjuter. Po ovom što ja gledam iz nedelje u nedelju na kupusari, neće biti da ima ni blizu par stotina MB svako malo.
[ silber @ 02.04.2005. 09:26 ] @
Citat:
Pa ne borim se ja baš nešto za IE, pošto i koristim jednu od tih školjki, Maxthon :)

Nego mi je smejurija kad ljudi uzmu da pričaju stvari koje ne stoje, kao npr. ovaj čovek gore.

Kod mene je slučaj jednostavan - volim tabbed browsing, ali volim i da mi se MSDN prikazuje kako treba, stoga mi Maxthon jeste difolt browser. Ne znam što bi ja sad koristio Firefox, kad mi je ovo, realno, bolje rešenje, jer Firefox ne pokazuje MSDN baš dobro. Ne zanima me ni ko je kriv, šta imam od toga? :)

Poštujem ja to da tebi Maxthon više odgovara, ali ja što sam još uvek na dial-up pristupu , meni firefox očigledno brže renderuje stranice :)
A, neki koji se bune za njegove nedostatke moraju da shvate da je firefox koncipiran da uzmeš šta ti je potrebno (ništa suvišno) i to funkcioniše odlično (s tim što se meni ne sviđa).
BTW: znate li šta je Mosaic?
[ mkdsl @ 02.04.2005. 11:50 ] @
A shto se tiche IE7, svaka chast. MS je integrisao toliko alatki za uklanjanje spyware-a, samo je pitanje momenta kada ce ljudi da krenu sa eksploatisanjem tih alatki. A ako tebi browser treba da u sebi ima tri puta vishe stvari od onoga za shta je inicijalno pretpostavljen, onda to bash i nije browser, vec hibrid za borbu protiv malware-a koji je inache namenjen samo njemu.

Bash me interesuje ono oko update-a. Valjda znash shta si skidao dok si update-ovao. Daj potkrepi nas informacijama.

zidoo: vraćamo se na temu

[Ovu poruku je menjao dr ZiDoo dana 03.04.2005. u 12:54 GMT+1]
[ zi:: @ 02.04.2005. 13:38 ] @
Citat:
Ko kaže da ja ne plaćam Win ili da ga ne plaćaju drugi? Nemaš ti pojma kako se kupuje Windows za "po kući" i koliko te izađe. Kad saznaš, nastavićemo priču o tome.

Iskreno, Jedva čekam da izađe IE7, siguran sam da će to biti mnogo bolji i moderniji browser od IE6, a možda i od Firefoxa. Kada je izašao IE5, toliko je bio superiorniji od Netscapea da sam prelazio u Windows samo da surfujem, jer sam znao prepoznati bolji kvalitet. I opet bih to uradio, da IE7 napravi kvalitativnu razliku.

zidoo: vraćamo se na temu: IE7

[Ovu poruku je menjao dr ZiDoo dana 03.04.2005. u 12:53 GMT+1]
[ silber @ 02.04.2005. 14:25 ] @
Tema zastranjuje u Linux vs. Windows, hajde nemojte to više da razglabate. Vratimo se na IE7.
[ silber @ 02.04.2005. 20:54 ] @
Slažem se sa Dejanom oko sigurnosti, ja već godinama nemam problema na Windowsu sa virusima i spywareom, a spam gotovo nikada nisam imao.
[ dr ZiDoo @ 03.04.2005. 11:56 ] @
Ajde sada fino vratite se na temu, samo da vas posjetim "IE7 i najnovija MS tehnologija za sigurno surfanje"
[ byM4k5 @ 03.04.2005. 16:02 ] @
Citat:
Sundance: Gle ljudi, situacija je trenutno da je IE najpogodeniji malware-om, te da je takoder najveci rizik surgfati sa neapdjetovanim IE. A jos je bogami veca crno na bijelom cinjenica da je FF supljaca te vise nego pogodna platforma za lansiranje prakticno svih vrsta malware-a koji su trenutno IE-specific.

U potpunosti se slazem. Dakle (=>) po pravilu su korisnici krivi, tj. njihova neinfomisanost. Imam prijatelja koji ne zeli da instalira SP2, jer je cuo da pravi neke probleme. I ono protura pricu "sta ce mi SP2 kada sve radi kako treba". Gle, cinjenica je da je sigurnost jedna veoma vazna kategorija, ali za korisnika to je skoro pa totalno nevazna kategorija. Da me neko ne bi pogresno shvatio, korisnici se skoro uopste ne brinu o tome, jednostavno ne zele da se smaraju sa time. Naravno, ima izuzetaka. Razlog valjda lezi u tome da im tamo neki virus, kako god da se zove, ne moze nista uciniti po zdravlje, a kompjuter je jedna masina kao i svaka druga koja se moze pokvariti i popraviti. To je meni jedino objasnjenje (korjen objasnjenja) zasto je IE toliko nadmocan.

Usput, zar nije AutoUpdate po Default-u ukljucen kod XP-a? Nesto se ne sjecam, ali ako jeste odakle toliko neapdjetovanih IE-ova?

Citat:
Sundance:Trebam li podsijecati na 17 ranjivosti svih klasa FF 1.0 -> FF 1.01 ?

Nema potrebe! :) Nego, licno bih volio da je ih nadjeno 117. Bolje da se nadje sada kada je % mali, nego kasnije kada bude kasno.

Citat:
degojs: Ovo jos nikad nigde nisam video - svake 2-3 nedelje nakupi se po par stotina MB apdejta. O tome ne pricate :) Dobar softver nema sta.

Ja nikada nisam Update-ovao Firefox sa toliko MB :>

Molim te, postedi nas svoga loseg advokatisanja. Stalno govoris da/kako drugi lose advokatisu.

Citat:
dr ZiDoo: Ajde sada fino vratite se na temu, samo da vas posjetim "IE7 i najnovija MS tehnologija za sigurno surfanje"

Ajmo sada konkretno nesto o IE7. Ako neko ima neku primjedbu na ovu moju logiku, neka slobodno (free & open :) ) kaze. Ne ogradjum se da nisam pogrijesio.

Nova tehnologija .NET -> Windows Longhorn ce biti napravljen u/na njemu -> IE je sastavni dio Windowsa -> IE 7 je sastavni dio Windows Longhorn-a -> nova tehnologija -> pisano od nule -> nove rupe -> novi Malware
[ degojs @ 03.04.2005. 17:09 ] @
@byM4k5:

Moja priča o apdejtu je došla kao odgovor na nečije slično lupetanje:
Citat:
Štedi megabajte za vezu, a i pare za novi hard disk, 60Gb će jedva biti dovoljno :)

što je tebi očigledno promaklo, te bih rekao da je tvoja priča ne lošije nego najlošije advokatisanje. Ni ja nikad nisam apdejtovao IE sa 60 GB, al' dobro, jasno da to kao nisi video..
[ degojs @ 03.04.2005. 17:28 ] @
Citat:
A shto se tiche IE7, svaka chast. MS je integrisao toliko alatki za uklanjanje spyware-a, samo je pitanje momenta kada ce ljudi da krenu sa eksploatisanjem tih alatki. A ako tebi browser treba da u sebi ima tri puta vishe stvari od onoga za shta je inicijalno pretpostavljen, onda to bash i nije browser, vec hibrid za borbu protiv malware-a koji je inache namenjen samo njemu.

Nemoj molim te da pričaš svašta. Spyware i malware ne dolazi na kompjuter tek tako zbog IE, već malo drugačije. Ako MS ugradi antispyware u IE7 to će biti odlična stvar zbog ljudi koji instaliraju sve gde mogu da kliknu. I njima će biti lakše, a i ostalima - manje će da nas cimaju sa pitanjima tipa "Zašto mi kompjuter radi sporo?".

Ta priča o krivici IE zbog spyware je nešto što smo testirali na ovom forumu i nije prošlo. A inače je to standardna laž kojom Firefox majstori pokušavaju da ubede druge da pređu na Firefox. Ono, laže se i izmišljaju priče samo tako..

Da je kojim slučajem Firefox default browser kod tih ljudi, imao bi istu situaciju sa tim ljudima kao i sada kada je IE kod njih. I tada bi bila super stvar ugraditi antispyware u FF, samo zbog tih ljudi. IE je daleko najkorišćeniji browser i standardan način sa kojim ljudi idu da browsuju i logično je da MS ugradi antispyware u IE7 (ako je ta priča uopšte tačna - da će MS antispyware i IE7 biti u jednom komadu). Da ne bi možda trebali da ga povežu sa Notepadom?

Drugim rečima, nađi mi iskusnijeg korisnika koji ima problema sa spyware zbog IE. Nema ih, a ti pričaj šta hoćeš. IE7, ako bude povezan sa MS antispyware, će biti super stvar zbog ovih neiskusnih korisnika.
[ mulaz @ 03.04.2005. 18:00 ] @
zar ne bi bilo bolje da bi M$ sapravio browser koji ne propusta spyware, nego da ubacuju nov program koji ce pokusava da zaustavi spyware koji je vec usao :)
[ mitar1982 @ 03.04.2005. 18:31 ] @
Mogao bi malo da pročitaš prethodne poruke...
[ mkdsl @ 03.04.2005. 18:54 ] @
Citat:
degojs:Spyware i malware ne dolazi na kompjuter tek tako zbog IE, već malo drugačije.

Odlichno advokatisanje! A kako to drugachije?

Citat:
Ta priča o krivici IE zbog spyware je nešto što smo testirali na ovom forumu i nije prošlo. A inače je to standardna laž kojom Firefox majstori pokušavaju da ubede druge da pređu na Firefox. Ono, laže se i izmišljaju priče samo tako..

Ko je spomenuo krivicu? To se zove advokatisanje, kad ja imam validan podatak da moj FF ne kupi spyware, za razliku od IE. Ne ubedjujem nikoga da predje na FF, evo chak sad sam na linuxu u Konqueror-u. Predjite na Linux!

Citat:
Da je kojim slučajem Firefox default browser kod tih ljudi, imao bi istu situaciju sa tim ljudima kao i sada kada je IE kod njih.

Ne bih se slozhio. Uostalom, shta bi bilo kad bi bilo nije advokatisanje.

Citat:
I tada bi bila super stvar ugraditi antispyware u FF, samo zbog tih ljudi.

Ne drzhi vodu.

Citat:
IE je daleko najkorišćeniji browser i standardan način sa kojim ljudi idu da browsuju i logično je da MS ugradi antispyware u IE7 (ako je ta priča uopšte tačna - da će MS antispyware i IE7 biti u jednom komadu). Da ne bi možda trebali da ga povežu sa Notepadom?

Najkorishceniji je jer je windows najkorishceniji OS, a ne zato shto je najkvalitetniji. Alternative postoje, samo je pitanje koliko jako neiskusan korisnik zheli da koristi third-party softver.

Citat:
Drugim rečima, nađi mi iskusnijeg korisnika koji ima problema sa spyware zbog IE. Nema ih, a ti pričaj šta hoćeš. IE7, ako bude povezan sa MS antispyware, će biti super stvar zbog ovih neiskusnih korisnika.

Evo ja. Smatram se za iskusnog korisnika. Smatram i da mi je vishe muka od chishcenja gluposti koje navuchem surfujuci po warez forumima, porno sajtovima itd. Hvala FF na ovome, moj kompjuter je od njegovog izlaska zaboravio shta je spyware. Nazhalost, ja se i dalje secam...
[ degojs @ 03.04.2005. 19:57 ] @
Citat:
Odlichno advokatisanje! A kako to drugachije?

Pa tako što korisnici sami instaliraju toolbarove, dialer.exe i programe tipa Kazaa, Download Accelerator koji dolaze sa ugrađenim ad i spyware.

Ne znam koliko pratiš ovaj forum, ali radili smo test sa IE, posećujući razne warez i XXX sajtove - nije se ništa instaliralo "samo od sebe".

Citat:
Smatram i da mi je vishe muka od chishcenja gluposti koje navuchem surfujuci po warez forumima, porno sajtovima itd.

Test smo i radili upravo sa raznim sajtovima tog tipa i ništa se nije desilo. A to što ti klikneš "YES" kada te IE upita da li želiš da instaliraš dialer.exe i ostale gluposti, e to već nije problem IE.

Kako će to Firefox da me odbrani od spyware ako ja skinem i instaliram Download Accelerator, Kazaa ili neki dialer.exe?

Citat:
Smatram se za iskusnog korisnika

Nisam ni sumnjao.
[ byM4k5 @ 03.04.2005. 21:31 ] @
Citat:
degojs: @byM4k5:

Moja priča o apdejtu je došla kao odgovor na nečije slično lupetanje:

što je tebi očigledno promaklo, te bih rekao da je tvoja priča ne lošije nego najlošije advokatisanje. Ni ja nikad nisam apdejtovao IE sa 60 GB, al' dobro, jasno da to kao nisi video..

Dobro, mozda sam pogresio quote, ali ne vidim kako guranje OffTopic-a (Update distibucije) moze biti dobro advokatisanje. Predlozio bih ti rjesenje Dragog Tate (C#), pa u potpis. :)
[ mkdsl @ 03.04.2005. 23:16 ] @
Citat:
degojs: Test smo i radili upravo sa raznim sajtovima tog tipa i ništa se nije desilo. A to što ti klikneš "YES" kada te IE upita da li želiš da instaliraš dialer.exe i ostale gluposti, e to već nije problem IE.

Ok, znachi ja sam pokupio neke gluposti koje mi ad-aware detektuje. Ali neshto se ne secam da sam klikao YES bilo gde. Oh well, maybe that's just me...

Citat:
Nisam ni sumnjao.

Chari advokatisanja... Totalno suvishan komentar.

Znash kako, ovaj forum sam posecivao josh kad je tek bio u povoju. Nisam dolazio dugo (koristio sam drugi username), ali sam se vratio skoro i zatekao prijatne informacije za ochi. Ali da ne bih otishao u OT sad, poenta je da sam prelistao veliki broj foruma, i shto se tiche spyware-a - veoma mali broj ljudi ovde pricha da nema problema sa istim. Je li moguce da su svi ostali ludi? Ako ti kazhem da i bez pristanka na instaliranje third party softvera (koji se nudi na sajtovima) kupim ta sr*nja sa neta, zashto bih lagao? Niko nije zagrizhen poshto poto da bude protiv nechega (chitaj, IE). Valjda ljudi gledaju neku korist da dobiju od svog izbora.
[ degojs @ 04.04.2005. 00:26 ] @
Citat:
Dobro, mozda sam pogresio quote, ali ne vidim kako guranje OffTopic-a (Update distibucije) moze biti dobro advokatisanje. Predlozio bih ti rjesenje Dragog Tate (C#), pa u potpis. :)

Prvo nauči da ne grešiš quote, pa ćemo dalje o IE, jer ne vidim ni ja kako komentarisanje tipa "IE treba 60 GB" može biti dobro advokatisanje. Dakle, prvo se obrati onom ko je počeo sa budaleštinama jer nije red da odgovaraš samo meni, a kolegu zapostavljaš, pogotovo pošto je pre mene stao u red.

Predložio bih da se maneš Nemanje, jer može da ti bude (Dragi) Tata, potpisano ili ne.

Citat:
Ako ti kazhem da i bez pristanka na instaliranje third party softvera (koji se nudi na sajtovima) kupim ta sr*nja sa neta, zashto bih lagao?

Da ponovim: probavali smo ovde na Advocacy gomilu XXX i warez sajtova i ništa se nije instaliralo samo od sebe. Jedino ako ne misliš na kukije.

Dakle, dok mi ne pokažeš gomilu tih sajtova koji su u stanju da bez mog odobrenja instaliraju spyware na Windows držim da to nije tačno. Koliko kukate na to sve, očekujem bar 50 linkova na takve sajtove. Složićeš se da to nikako nije mnogo s obzirom na broj XXX i warez sajtova. Pitaj te ljude koje pominješ, nek' ti svako da po jedan link, imaćeš sigurno 10x više od 50.

Citat:
veoma mali broj ljudi ovde pricha da nema problema sa istim. Je li moguce da su svi ostali ludi?

Veoma mali broj ljudi je realan, a još manji iskren. Ako bih bio blaži, rekao bih da mali broj ljudi ume ispravno da identifikuje uzrok problema, a najteže im je da priznaju da su oni najbitniji i najslabiji faktor (pogotovo pošto o svom poznavanju Win/IE imaju visoko mišljenje). Dojadilo mi da se ponavljam te ćeš ostati uskraćen za još opširniji odgovor :)

Nisi mi odgovorio: kako će to Firefox da mi pomogne da ne skinem i instaliram Download Accelerator ili Kazaa koji su upakovani sa ad/spyware?

[ zi:: @ 04.04.2005. 05:17 ] @
Čekaj, čekaj, sada ispada da sam ja prvi počeo sa gigabajtima. Da se malo podsetimo:

Ono što je manje šala je što se proziva ovde download Firefoxa, a ne updatea kao nešto strašno, a čitav Firefox ima par megabajta. Pa ono vaše naučno ispitivanje XXX sajtova 15 minuta (a verujem da je bilo par sati, ipak je to nauka :), ne bi li se zarazili nekim malwareom potroši mnoooogo više megabajta, tako da priča o veličini ovde ne stoji. Osim ako niste isli na asciiart xxx sajtove :)

Kao što već rekoh, ja od IE7 očekujem da bude brži i bolji browser, sa više mogućnosti. IE4, a naročito IE5 je napravio revoluciju. Da li to može da napravi sa IE7? Sumnjam. Najavljene stvari ne obećavaju mnogo. Osim ako MS ne drži nekog keca u rukavu. Nema veze ako ne poštuje standarde: važno da stvar bude upotrebljiva, i da natera konkurenciju da se prilagodi "MS standardima".

Jedva čekam IE7. Stvarno.

zidoo: samo opusteno, i znamo svi sta je smajli
[ dr ZiDoo @ 04.04.2005. 08:52 ] @
Ja sam se iznenadio kada sam nekidan provalio da mi FF skida čitavu novu verziju. Takvim sistemom updejta se ne može u evropu ;)

FF mora naći bolji način na reši updejte. Nema smisla skidati čitavu novu verziju. Moća će FF 1.0.3 imati neke stvari koje ja smatram bezveznim i jednostavno ne želim da ih imam a moraću da ih imam zbog bezbjednosnih propusta. To je jako loše.

Što se tiče cjele priče. Vi se uporno satrašte sa IE6,5,4i FF. To je naravno jako beznačajno pogotovo ako uzmete u obzir koliko je star software kao što je IE5, a i IE6 je jako star. Jednostavno kada je izlazio IE6 MS se nije previše cimo, bili su još uvjek najbolji, tako da se nisu morali previše truditi. Nisu podržavali sve w3c standarde + su imali neke svoje "divlje". Render engine je star, interface sve...

Naravno MS je svjesan svega toga i u IE7 će vjerovatno sve to napraviti. U početku neće biti rupa, s vremenmom će ljudi nači ali kao i uvjek auto updejt će raditi svoj posao. (u slučaju ako ga koristite naravno). Za radi frke će ispoštovati sve w3c standarde dodati tabove i to je otprilike to.

Kada izađe ie7 biće samo stvar ukusa šta ćete koristiti.
[ mkdsl @ 04.04.2005. 10:17 ] @
Citat:
degojs: Veoma mali broj ljudi je realan, a još manji iskren. Ako bih bio blaži, rekao bih da mali broj ljudi ume ispravno da identifikuje uzrok problema, a najteže im je da priznaju da su oni najbitniji i najslabiji faktor (pogotovo pošto o svom poznavanju Win/IE imaju visoko mišljenje). Dojadilo mi da se ponavljam te ćeš ostati uskraćen za još opširniji odgovor
.

Opshirniji odgovor nisam ni ochekivao, ovo je apsolutni pogodak! . Pa chemu sluzhe onda ad-aware i ostali programi, nego da ti identifikuju uzrok problema i isti eliminishu? Po tome sad ispade da je potrebna nauka da bi identifikovao shta ti "zakucava" IE kad se natalozhi toliko djubreta koje dolazi sa xxx sajtova. I o kakvom poznavanju IE govorish? Jesi ti ishao na neku obuku da bi koristio IE?

Navedi mi ijedan post sa ES-a nekog od korisnika FF ili bilo kog drugog browser-a koji ima problema sa spyware-om. I u FF treba kliknuti na YES, zar ne? Btw, dialer-i nisu spyware vec aplikacije, i na sajtu na kome mozhesh da ga downloadujesh definitivno UVEK pishe da je potreban dialer, i shta dobijash skidanjem istog.

Citat:
Nisi mi odgovorio: kako će to Firefox da mi pomogne da ne skinem i instaliram Download Accelerator ili Kazaa koji su upakovani sa ad/spyware?

Kao shto rekoh za dialer-e, tako isto govorim i za DAP i Kazaa. Oba programa pripadaju aplikativnom softveru, a to shto je u njih integrisan spyware je pokushaj proizvodjacha da isposhtuje sponzore koji su uchestvovali u finansiranju tog softvera, i to na veoma losh nachin, sakrivanjem spyware-a.

Citat:
zi::: Kao što već rekoh, ja od IE7 očekujem da bude brži i bolji browser, sa više mogućnosti. IE4, a naročito IE5 je napravio revoluciju.

Apsolutno se slazhem. Browser treba da bude prvenstveno lagan, sa opcionalnom mogucnoshcu "dogradjivanja" po potrebama korisnika. Ali sigurnost mora biti sastavni deo svakog browser-a, a ne dodatna aplikacija koja ide uz browser.

I za kraj, svaki dosadashnji update za IE je bio minimalne velichine koliki je ceo FF. Znamo dobro koliko je u proteklih godinu dana bilo zakrpa za IE, i koliko chesto su izlazile zakrpe odmah nakon objavljivanja vec postojece zakrpe. Ako tako nastavi i IE7, nece mu se dobro pisati.
[ mkdsl @ 04.04.2005. 10:24 ] @
Citat:
dr ZiDoo: Ja sam se iznenadio kada sam nekidan provalio da mi FF skida čitavu novu verziju. Takvim sistemom updejta se ne može u evropu ;)

Da, to ce biti mana ukoliko FF bude bio 10 mb. Poshto je razlika u velichini izmedju 1.0.1 i 1.0.2 smeshna i podnoshljiva i za dial up korisnika, ne mozhemo bash da zamerimo. Ali definitivno to moraju reshiti u buducnosti.

Citat:
Što se tiče cjele priče. Vi se uporno satrašte sa IE6,5,4i FF. To je naravno jako beznačajno pogotovo ako uzmete u obzir koliko je star software kao što je IE5, a i IE6 je jako star. Jednostavno kada je izlazio IE6 MS se nije previše cimo, bili su još uvjek najbolji, tako da se nisu morali previše truditi. Nisu podržavali sve w3c standarde + su imali neke svoje "divlje". Render engine je star, interface sve...

Pa ne mozhemo porediti IE7 i FF, jer IE7 josh nije izashao. Ako IE7 bude ispravio stvari koje su se javljale u prethodnim verzijama, ja cu ga koristiti. I IE6 koristim josh uvek, dodushe veoma retko, kad dodje neko od drugara ili kad keva treba da proshvrlja po netu, oni vole njihovo "plavo E". Ne bakcu se previshe sa alternativama, i ne mogu im zameriti, jednostavno su tako navikli.

Citat:
Za radi frke će ispoštovati sve w3c standarde dodati tabove i to je otprilike to.

Nisu tabovi zarad frke, vec zarad konkurencije. Uochili su da korisnici vole tabove, i da bi svoj proizvod odrzhali konkurentnim, oni ce to primeniti u sledecoj verziji. To ce biti ogroman plus za IE7.

Citat:
Kada izađe ie7 biće samo stvar ukusa šta ćete koristiti.

Valjda je stvar ukusa i sad, dok nema IE7 :)
[ degojs @ 04.04.2005. 12:00 ] @
Citat:
Po tome sad ispade da je potrebna nauka da bi identifikovao shta ti "zakucava" IE kad se natalozhi toliko djubreta koje dolazi sa xxx sajtova.

Hoćemo li da pričamo i dalje ovakve priče ili ćeš konačno da nam pokažeš gomilu tih sajtove koji instaliraju spyware bez mog odobrenja, ako ih posetim sa IE?

Skrati priču i daj linkove, pa ćemo dalje: to što pričaš bez linkova samo govori da i nemaš šta da pokažeš konkretno, zar ne?

Što se poznavanja IE i obuke tiče: ja nisam imao nikakvu posebnu obuku za IE, ali ti je upravo sada, kroz ovaj razgovor, prolaziš.
[ mkdsl @ 04.04.2005. 13:06 ] @
Znash kako, teshko da sam te linkove stavljao u bookmarks, tako da ce mi trebati vremena da ti ih dostavim, o cenjeni gospodine degojs. Ali chim naidjem na neki, bicesh prvi obaveshten.

U medjuvremenu, baci pogled na http://news.netcraft.com/archi...es_serving_banner_malware.html

Samo mi nemoj reci "ah, to je bilo u novembru, to je zakrpljeno..." kind of crap... Znamo da je u pitanju bio IFRAME exploit.

Evo mali isechak, chisto da unesemo malo zhivosti u temu:

Citat:
Other reports surfacing this weekend suggested that spyware and malware authors are making widespread use of Internet Explorer security holes to install software. Spyware researcher Ben Edelman encountered a URL that auto-installed 16 different spyware or adware programs. "I was not shown licenses or other installation prompts for any of these programs, and I certainly didn't consent to their installation on my PC," writes Edelman.

Yep... Treba kliknuti na YES...
[ degojs @ 04.04.2005. 13:21 ] @
Čekaj,
sad ispade nešto kao "kad nađem neki takav sajt, onda ću te obavestiti", a do sada je bilo kako ima gomila tih sajtova. Sad ispade da moraš da tražiš takav sajt, a to nekako nije nastavak onog što si do sad pričao. Očekivao sam da ćeš ladno da daš bar 10 linkova, a ono sad će da se traži makar jedan :) Pa ako ga i nađeš, biće: "Evo, evo.. našao sam!!" :))))

Od sve priče, ništa.
[ mkdsl @ 04.04.2005. 13:49 ] @
Od sve priche, ti chitash samo shto tebi odgovara. Odgovorio sam ti na ono tvoje da je korisnik morao da klikne na YES da bi instalirao spy/malware. Hoce li neki sledeci bug u IE dozvoljavati slichnu stvar? Videcemo kad izadje IE7, ali cenim da cemo opet imati problema.

Kao shto rekoh, linkove sa kojih skidam spyware ne bookmarkujem redovno . Ali eto ti primer iz mog prethodnog posta... I to nije neki tamo url... Vidi se da nisi prochitao text.

Nisi mi rekao za FF... Spyware? Malware? Sundance je u jednom (ili dva) posta napomenuo neki malware za FF, ali na tome je ostalo...

PS. http://www.elitesecurity.org/tema/107305-mala-pomloc-ie ... Chudno li je kad pochetniku preporuche FF - iz razloga da ne bi imao problema kojih ima? Shta bi ti uradio da si na mestu ovog momka?
[ degojs @ 04.04.2005. 13:57 ] @
Rasprava gubi smisao jer ti linkova jednostavno nemaš. Pričao si kako eto gomila XXX i warez sajtova instalira spyware, a sad ništa. Kopaj ti i dalje po Google, ne bi li našao opravdanje za svoju priču, a ako je nešto odavno zakrpljeno onda pričaj "e to se ne broji" :) Google je inače čudo, meni je na ovom forumu zombi dokazivao da vanzemaljci postoje tako što mi je dao broj stranica koje Google ima o istom. I to ne bilo kojih, nego onih sa Marsa, baš njih.

To što postoji gomila dodataka za IE od kojih je velik broj upakovan sa spyware samo govori o popularnosti IE. Niko te ne tera da instaliraš iste, osim ako si "iskusan korisnik".

Ja te pozdravljam, obuka je završena: položio si sa ocenom 2, čisto da se ne gledamo više.
[ Sundance @ 09.04.2005. 22:25 ] @
Citat:
mkdsl: Nisi mi rekao za FF... Spyware? Malware? Sundance je u jednom (ili dva) posta napomenuo neki malware za FF, ali na tome je ostalo...

mkdsl bolje ti je da se vratiš *nix administraciji jer ti zealotizam baš i ne ide ;)

Gle, najčešći načini instaliranja spyware-a su sljedeći (u rand() redoslijedu):

1) Instalicijom programa koji ih dodaju

2) Browser-specific rupe (tu za FF trenutno koliko sam svjestan ne postoji nijedan malware koji iskorištava rupe, ali rupa itekako ima..)

3) Cross-Browser rupe (JVM rupe, jaaako je popularan za instaliranje Trojana Downloadera, svakih par mjeseci izađe novi jerbo je Java zakrpa zakrpe zakrpe zakrpe... mislim da je znakovito što još nije pronađen nijedan defekt u CLR verifikatoru MSIL koda, dok ih JVM u svojoj povijesti ima već desetak..)

4) Skačiš se sa šupljim win na net bez FW i popiješ bota za cca 10-15 min preko kojeg ti se automatizirano deploya spyware/malware u roku 24h (da, ovo se radi i ovdje se diže velika lova ;)

E sad, mene zanima po kojoj logici će eliminiranjem onoga pod 2) korisnik biti malware-free?

Pogotovo zbog činjenice da je za FF od izlaska verzije 1.0 otkriveno > 20 rupa svih kritičnosti i svih najčešćih vektora napada i što se još uvijek nedavno nalaze, poput recimo ove koju samo najnovija verzija FF krpi:

Citat:
ich may be exploited to run arbitrary code on a vulnerable system via a web page or email message containing a specially crafted GIF image.

Zaštita: skinite FF extenziju koja blokira GIF format. LOLZ ;)

Jedini razlog zbog kojeg ne postoji FF-specific malware jest njegova relativno mala distribucija. Exploiti su itekako mogući.

Ukoliko pretpostavite da korisnik eliminira 1) 3) i 4) pažljivim odabirom programa koje koristi te redovnim korištenem Windows Update, onda opet nemate nikakvih argumenata jerbo u divljini baš i nešto nema 0day IE malware-install sajtova :)

Ako neki zna neka da link pa da vidimo o čemu se radi.

Inače prihvaćam da FF zealoti imaju nula argumenata u svojim tvrdnjama.
[ zi:: @ 30.05.2005. 07:04 ] @
Evo, baš čitam kako se IE7 neće portovati na Windows 2000: http://blogs.msdn.com/ie/archive/2005/05/27/422721.aspx

Više puta ste dokazivali da IE nije deo operativnog sistema (deinstalira se sa par klikova), kako su Microsoftovi programeri prepametni (juniori za šalu prepisuju i poboljšaju većinu PHPa) ... Nekako mi onda nije jasno zašto se budući najpopularniji browser ne portuje na itekako zastupljen OS na tržištu?

[ dr ZiDoo @ 30.05.2005. 10:45 ] @
zi, do je marketinkški potez. Kao i inaj da se za Win2000 više neće iydavati SP nego samo patchevi, media player isto... Tako pokušavaju natjerati korisnike da dadnu još nesto sitno para da uzmu XP.

Sve će to naravno samo da se zapakuje u priču kako je ovako "more secure" ;)
[ mkdsl @ 30.05.2005. 10:56 ] @
Sad bash prochitah komentare sa tog sajta, i slatko se ismejah. 90% ljudi ce preci na FF (ili neki linux, shto mi je posebno drago) samo zbog takvih postupaka MS-a. To bar zakljuchih iz komentara
[ Sundance @ 30.05.2005. 11:03 ] @
Citat:
zi::: Evo, baš čitam kako se IE7 neće portovati na Windows 2000:

Više puta ste dokazivali da IE nije deo operativnog sistema (deinstalira se sa par klikova), kako su Microsoftovi programeri prepametni (juniori za šalu prepisuju i poboljšaju većinu PHPa) ... Nekako mi onda nije jasno zašto se budući najpopularniji browser ne portuje na itekako zastupljen OS na tržištu?

Zato jer IE i jest u biti aplikacijski program, ali IE7 znatno unaprijeđuje i engine i bazira se na sigurnosnim poboljšanjima dostupnim samo u XP SP2, i W2K3.

Počeo bih opet nešto pričat, ali znam da će netko uletit tvrdeći da je XP = W2K sa poboljšanim ikonicama, i da je XP x64 u biti samo rekompajlirani obični XP x86 - pa se neću ni trudit.

Windows 2000 jest vrlo dobar OS....ne kažem ja da nije...samo evolucija čini svoje. Server 2003 je puno bolji od njega po sigurnosti, po performansama (pogotovo na multiprocesorskim mašinama), a XP je idealan i namijenjen za desktop, baš kao i IE7.
[ Sundance @ 30.05.2005. 11:07 ] @
Citat:
mkdsl: Sad bash prochitah komentare sa tog sajta, i slatko se ismejah. 90% ljudi ce preci na FF (ili neki linux, shto mi je posebno drago) samo zbog takvih postupaka MS-a. To bar zakljuchih iz komentara :)

Šteta što nemaš neki ozbiljniji graf sa statistikama da podupreš takve tvrdnje. Ali valjda su komentari linux zealota na nekom blugu dovoljno dobar pokazatelj trenda....sve je dobro kad se pljuca po MS, cccc :>
[ mkdsl @ 30.05.2005. 17:28 ] @
Citat:
Sundance: ... Ali valjda su komentari linux zealota na nekom blugu dovoljno dobar pokazatelj trenda....sve je dobro kad se pljuca po MS, cccc :>

Tebi je stvarno ova vrucina udarila u glavu . blogs.msdn.com je adresa... Kakve linux zealote ti tu vidish? Mislish, "potencijalni" linux zealoti, windows korisnici koji su nezadovoljni OS-om koji koriste (tachnije, politikom kompanije chiji operativni sistem koriste)?

/me ti kupuje hladnu koka kolu.
[ Sundance @ 31.05.2005. 19:37 ] @
Citat:
mkdsl: Tebi je stvarno ova vrucina udarila u glavu :).

Sanjaj :)

Citat:
blogs.msdn.com je adresa... Kakve linux zealote ti tu vidish?

Recimo hrpa trollova koja jedva čeka da pljune po nepodržavanju standarda, bugovima, blablabla....

IE7 blog jest idealna "vreća za ispuhivanje" svakog FF zealota koji je opet "prisiljen" tweakati svoj oh-so-wonderful CSS-only kod za IE :)

Citat:
Mislish, "potencijalni" linux zealoti, windows korisnici koji su nezadovoljni OS-om koji koriste (tachnije, politikom kompanije chiji operativni sistem koriste)?

Kakvom politikom, na što točno ciljaš?

Politikom unaprijeđivanja softvera uz očuvanje max. moguće kompatibilnosti sa postojećim proizvodima?

Mora da je nešto drugo u pitanju....
[ Sundance @ 09.06.2005. 00:55 ] @
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1824867,00.asp

smanjene privilegije:

Citat:
"We've re-architected it to defend against exploits," Mangione said, describing IE 7.0 as a "lower rights IE" with base minimal privileges.

anti-*

Citat:
changes in the way files are executed and new anti-spoofing and anti-phishing technology to let users identify fake scam Web sites.

As previously reported, Microsoft is expected to beef up IE 7.0's security by blocking access to cross-domain scripting, improving the SSL (Secure Sockets Layer) interface and possibly integrate spyware protection via its Windows AntiSpyware service, which is currently in beta.

Stvarno fino.
[ bobzilla @ 25.06.2005. 21:06 ] @
Necu komentarisati. Ali za one koji ne shvate (ipak nije linux za sve, mora neko i da koristi windows ) ovo su fakeovi. Ili mozda nisu?

http://www.flexbeta.net/main/c...php?catid=1&shownews=13097
http://gemal.dk/blog/2005/05/1...t_explorer_70_mozilla_firefox/

U svakom slucaju: ako nisu, gle ko to prepisuje.
[ degojs @ 25.06.2005. 22:14 ] @
Sad je kao Firefox izmislio tabove? Pa stvarno.. missssim..
[ bobzilla @ 25.06.2005. 23:38 ] @
Neje. Ali mnogo slicka na FF.
[ byM4k5 @ 26.06.2005. 00:18 ] @
Meni ovo izgleda kao Fake. Kako neko tamo rece With Photoshop. Mada moze i sa Paintom! :)
[ Sundance @ 26.06.2005. 10:17 ] @
Citat:
bobzilla:U svakom slucaju: ako nisu, gle ko to prepisuje. :D

Mora da su tabove izmislili u pizdilla research centru. Kako su ti glupi pizdilla programeri pametni, wow. Ma mora da je i RSS otamo došao.

Mislim da na channel9 ima video iz koga je ovo rippano.

Citat:
bobzilla: Neje. Ali mnogo slicka na FF.

A meni FF liči na gomilu loše napisanog koda. Ma mora da je svaka sličnost slučajna...
[ bobzilla @ 26.06.2005. 10:24 ] @
haha

Videcemo, videcemo... Ima dana za megdana.

Kad izadje to cudo, ne bi se iznenadio da pocetni uzdasi uzbudjenja vas ms zealota prerastu u krike uzasa.
[ Sundance @ 26.06.2005. 11:46 ] @
Evo gledamo, MS samo što nije propao, ček koliko ono milijarda dolara vrijedi? Ah za dva reda veličine više nego ljinuxov market share u najoptimističnijim varijantama za 10 godina.