[ igor-ch @ 18.03.2005. 12:23 ] @
Dobio sam PC da mu ugradim DVD rezac. Kada sam ga upalio nije bilo slike na monitoru, lampice na tastaturi ne svetle...(vise puta sam imao slicne probleme: ili je Procesor crk'o, ploca... ali ovoga puta to nije uopste bitno).

Javim ja telefonom da ne mogu da ugradim DVD jer PC nije ispravan a musterija mi kaze da je do juce kompjuter radio (!?!?) ali da ako mogu popravim to i to sto hitnije jer mu je PC svakodnevno neophodan.

Odmah mi bi sumnjivo, pa skinem HD sa tog kompjutera, prikacim ga kao slave kod mene i
imam sta da vidim: sudeci po fajlovoma (raznim .log, IE temp...) jasno je k'o dan da PC nije koriscen jos od 26.2.2005. tj. da je musterija SLAGALA!!!

Moje pitanje je sledece: kako se zove u windowsu zvanicni log fajl u koji se upisuje startovanje i gasenje PC-a? Nekada sam to video na NT-u.

Pozdrav!
[ zloboleon @ 18.03.2005. 12:50 ] @
event log
control panel>Admin. tools>event log viewer
poz.
[ igor-ch @ 18.03.2005. 12:57 ] @

Da, to je to, ali ja ne mogu da startujem taj PC. Meni treba isto to
ali da moze da se cita pomocu Notepad-a.

Hvala
[ BytEfLUSh @ 18.03.2005. 15:00 ] @
\Windows\system32\config\*.Evt

Ti fajlovi nisu baš skroz čitljivi iz Notepad-a, pa ih stoga otvori u svom Event Viewer-u...
[ neo01 @ 20.03.2005. 12:37 ] @
Prosto neverovatno cime se sve ljudi sluze... Ajde, molim te, reci nam epilog ove drame, posto je ovo vrlo poucno iskustvo za servisere...
[ fade @ 20.03.2005. 13:40 ] @
znachi kad mi crkne ,tako se popravlja ,aha,mozda kupim nov cd rom
[ kUdtiHaEX @ 20.03.2005. 16:35 ] @
Ja nikada ne bih primio masinu a da je prethodno ne ukljucim ;-) i nikad nisam. Stoga neka ti to bude za nauk za ubuduce.
[ pctel @ 21.03.2005. 02:00 ] @
99% ljudi kada donese neku komponentu ili racunar na reklamaciju kaze "sinoc je sve radilo, a jutros nece da se upali". Detaljnom proverom se otkriju razne stvari:
- neko pocupao konektore sa ploce pa zaboravio da vrati
- kuler skinut pa pogresno vracen
- razni lomovi i fizicka ostecenja
- BIOS pogresno FLASH-ovan
- jumper-i u pogresnim polozajima
- napajanje za FDD ubodeno u line-in zvucne karte
...i jos mnogo toga.

Ja sam na takve stvari odavno navikao i bas ni naj manje se ne nerviram zbog takvih pojava. Davno sam vec naisao na identicnu situaciju gore navedenoj:
Doneo covek kompjuter da mu se reinstalira sistem i otisao. Ja ukljucim - ne radi, ne uzmem uopste bilo sta da radim, samo ostavim sa strane. Dolazi covek posle 2 dana, "je li instalirano", "jeste", "koliko kosta", "ne kosta nista".
Sad, mogu da zamislim kako on dolazi kuci i sav srecan sto je prevario glupe servisere koji ne samo sto su mu besplatno popravili kompjuter vec su mu i besplatno instalirali sistem, on ukljuci, a ono ne radi i dalje
mislio sam da ce covek zvati pa da raspravimo ko tu koga pravi budalom, ali ne, nije zvao, sam je shvatio!
[ BytEfLUSh @ 21.03.2005. 02:04 ] @
Citat:
pctel: - napajanje za FDD ubodeno u line-in zvucne karte

Hehe.... Ozbiljno, jel se ovo zaista desilo? :)
[ _djevojka_ @ 21.03.2005. 09:00 ] @
pctel...bas si sooper sredio situaciju. svaka cast. takvi bar nikad ne dodju za reklamacije...
[ neo01 @ 21.03.2005. 12:42 ] @
Cekaj, cekaj, kad naleti na nekog ludjeg... ;)

Ipak, mi se vise svidja kUdtiHaEX-ov predlog...

[ VRKY @ 21.03.2005. 13:03 ] @
Stavrno ima svašta, jednog mog frenda (servisera) zove jedna ženska i pita ga može li joj poć, on kaže recite... a ona veli da je stavila ono malo crno (floppy) u cd-rom i da ga više nemože izvadit. Pa mislim kaki ljudi sve ima...
P.S sorry ako je ovo offtopic
[ pctel @ 21.03.2005. 17:50 ] @
Citat:
pctel: - napajanje za FDD ubodeno u line-in zvucne karte

Hehe.... Ozbiljno, jel se ovo zaista desilo?

Da, desilo se cak par puta, ljudi to zovu napajanje za zvucnu kartu
[ pbenka @ 22.03.2005. 17:22 ] @
He he, sad sam ukapirao ono o napajanju za zvučnu kartu. Pretpostavljam da su na ulazu u zvučnu kartu kondenzatori pa nije bilo puštanja dima.

P.S. Elektronski uređaji rade na dim. Ne verujete? Kad uređaj jednom "ispusti" dim, više neće da radi

:)
[ kUdtiHaEX @ 23.03.2005. 00:17 ] @
Prodavaca i musterija ima raznih i to nije tema sada.

Tema je kako da pomognemo onome koji je pokrenuo sve ovo da dokaze da je u pravu (ako je zaista bilo tako).
[ mirdzana2002 @ 23.03.2005. 02:51 ] @
verujte mi da policija koristi vestake i za ovakve stvari...prijavi pokusaj prevare slobodno...ODMA!!! u najblizi mup!

Maky
[ mirdzana2002 @ 23.03.2005. 02:54 ] @
samo jos kratak dodatak, postoje kr.dela koja se kaznjavaju iako nije ostvarena osnovna radnja, tj kaznjava se i za pokusaj.

Drugo, bolje ti da odes u sup prvi nego on....veruj mi....

trece, momci pre mene su itekako bogati iskustvom...onaj mi se najvise svidja sto otisao kuci misleci da mu je masina popravljena...strasno...:)

Pozz Maky
[ superbaka @ 23.03.2005. 08:07 ] @
Citat:
mirdzana2002:
Drugo, bolje ti da odes u sup prvi nego on....veruj mi....

ovo je kao u Egiptu kad se desi saobracajka - ko prvi do pandura, taj nije kriv :)
lol
[ Boxon @ 23.03.2005. 10:17 ] @
Stvarno se svacim ljudi sluze. Kako vidim da si iz Svicarske, reci mi da li je taj lik neki nas, Svicarac ili pak crnac/Turcin/arap/kmer?