[ djela @ 18.03.2005. 15:59 ] @
Ovo nije moguce ljudi! Maya je tako dobar soft, ali evo jednog iritirajuceg buga. Evo o cemu se radi...
Imam jednu raketu koja polece sa zemlje i kroz neko vreme pada, odskacuci pomalo od zemlje. Trebam kreirati kameru koja ce pratiti ovu raketu, ok, Create>Cameras>Camera, spustim kameru nanize po osi X, a onde je malo podignem od ravni podloge. Selektujem raketu, a onda +Shift za selectujem kameru. Onda Constrain>Aim da bi se kamera usmerila ka raketi. E sad da bi video prikaz te kamere, (u nekom od panela) dok je selectovana kamera izaberem Panels>Look Through Selected. E sad bi po instrukcijama koje citam trebao da vidim kameru kako prati raketu dok se podize u vazduh i ponovo pada na zemlju. A od toga nema nista! Vidim glupu kameru koja se vrti po povrsini i uopste ne prati raketu.

Bug je u Create>Cameras>Camera  u opcijama mozete primetiti da kad odete na Edit>Reset Settings sve se vraca po default-u, ali obratite paznju na Film Fit=Horizontal, kliknite Create. Pomerite kameru malo po osi X i ponovo idite Create>Cameras>Camera  u polju Film Fit vise ne stoji Film Fit=Horisontal vec =Vertical. Pa ljudi jeli ovo moguce :( ??? Svi znate da u mayi ta podesavanja ostaju snimljena po poslednjim koriscenim postavkama. Ukoliko kreirate i ovu kameru,ponovite poslednji korak vise puta primeticete da maya nasumice bira da li ce u polje Film Fit biti Horizontal, Vertical ili Fill. Ovo sam primetio na mom PC-u i isprobao isto ovo i na drugom PC-u tako da sam potpuno siguran da se radi o nekom glupom bugu! Isprobajte i vi a onda ako ste raspolozeni postujte ovde... Uzgred jer se nekom isto ovo desavalo? Kako zaobici ovu glupost?

Ovo o cemu pricam detaljno je opisano na pratecem CD-u koji se dobija uz knjigu "Maya 5 bez tajni" bonus.pdf strana 19.
Pozdrav svima!
[ cgraph @ 18.03.2005. 17:44 ] @
Citat:
djela: Selektujem raketu, a onda +Shift za selectujem kameru. Onda Constrain>Aim da bi se kamera usmerila ka raketi. E sad da bi video prikaz te kamere, (u nekom od panela) dok je selectovana kamera izaberem Panels>Look Through Selected. E sad bi po instrukcijama koje citam trebao da vidim kameru kako prati raketu dok se podize u vazduh i ponovo pada na zemlju. A od toga nema nista! Vidim glupu kameru koja se vrti po povrsini i uopste ne prati raketu.

aim constraint utiche samo na orijentaciju (rotation) constrainovanog objekta, dakle logichno je shto se kamera ne pomera (translation).
dakle, ili ruchno animiraj poziciju/translaciju kamere ili... dodatno point constrainuj kameru za raketu.
[ marco3dx @ 19.03.2005. 12:07 ] @
hmmm... i ja sam radio istu tu raketu ali meni je sve islo kako valja!
pogledaj da li ti je u AIM>cosntraint [] sve podeseno po defaultu (odnosno klikni reset settings) ! a i pogledaj u channel editor-u da li ti je rotacija kamere po Y osi mozda zakljucana (LOCKED)!
prilicno sam siguran da nije bug
[ djela @ 19.03.2005. 14:11 ] @
Citat:
marco3dx:
pogledaj da li ti je u AIM>cosntraint [] sve podeseno po defaultu (odnosno klikni reset settings)


valjda mislis na Constraint>Aim [] ? ako je ovo onda sam radio reset settings.
Al me izludjujeeee! jos sad kad mi kazes da kod tebe je radili sve kao sto treba, ne znam gde cu, mora da nesto nisam dobro uradio.
[ marco3dx @ 19.03.2005. 14:13 ] @
Citat:
djela: valjda mislis na Constraint>Aim [] ?.


da da zbunio sam se . . . stvarno ne znam sta bi bio problem!
[ cgraph @ 19.03.2005. 14:33 ] @
poshalji fajl uz poruku da bi mogli videti u chemu je stvar i shta ti zapravo predstavlja problem pa da ga reshimo. :)
[ djela @ 21.03.2005. 17:19 ] @
@marco3dx kazes da ti je sve islo kako valja? moguce ali sumnjam...

znas kako sam resi opoblem sa pracenjem rakete? Tako sto sam otvorio rocket.ma koji ide na CD-u i video u charnel boxu da su drugacije postavke,tj. samo su se brojevi na nekim mestima razlikovali (samo toliko) i naravno *print scren* taster sam iskoristio da bi te iste postavke prepisao u mom projektu. Ne svidja mi se to sto na ovaj nacin nista nisam skapitao, hocu da kazem da kad citam onaj tutorial, kad onaj frajer pise kreiraj Cameru a onda iskoristi Aim, podrazumeva se da ove opcije treba da budu po default-u a ne da on klikne na Aim  i promeni neke brojeve, a nama kaze samo kliknite Aim. A mozda i lupetam s`obzirom da on objasnjava u mayi 5 a ja radim u Mayi 6, verovatno postoje neke razlike u svakom slucaju previse sam se nervirao poslednjih 2 dana, da kad bi video ovog autora knjige negde na ulici... hmm... ...!

inace momci hvala na podrsci...