[ apex @ 19.03.2005. 12:03 ] @
Projekti koje sam radio na jednom racunaru (i rade), nerade na drugom. Napomena: isti OS, isti instalacioni cd delphi7...cak i isti hard:)....... Neznam sta je u pitanju pomagajte. |
[ apex @ 19.03.2005. 12:03 ] @
[ apex @ 19.03.2005. 12:47 ] @
E sad ko mister bin da odgovorim sam sebi na pitanje: jeste sve isto osim PUTANJE nekih fajlova koje prog. koristi!!!!!
E sad nastavak pitanja posto mi i dalje nije jasno kako da "sredim putanje" da mi program radi kada ga jednog dana budem stavio na cd ili promenio mesto(putanju) nekih fajlova. [ sasas @ 19.03.2005. 13:48 ] @
Možda da bilo pametno da fajlove koje program koristi staviš u foldere unutar foldera sa tvojim exe fajlom. To je pametna praxa nevezano za tvoj problem, jer je lakše održavati program koji nije razbacan kojekuda po diskovima, a i instalacija je lakša.
A putanje onda možeš raditi relativno. Recimo da imaš ini fajl "settings.ini" koji se nalazi u istom folderu kao program. Njegovu relativnu putanju (u odnosu na folder s aplikacijom) dobijaš ovako: Code: sPath := IncludeTrailingPathDelimiter(ExtractFilePath(Application.ExeName)) + 'settings.ini'; ili sPath := IncludeTrailingPathDelimiter(ExtractFilePath(ParamStr(0)) + 'settings.ini'; ss. [ apex @ 20.03.2005. 22:29 ] @
Hvala !!!!!!!!
[ Nemanja Avramović @ 21.03.2005. 15:39 ] @
ej, sta znaci:
IncludeTrailingPathDelimiter ??? ja sam do sad koristio samo ExtractFilePath... i sve radi :D [ IgLo @ 21.03.2005. 15:54 ] @
Znaci da ubaci "\" na kraj stringa ako ne postoji, a ako postoji ne uradi nista, samo vrati prosledjeni string. U ovom slucaju je nepotrebno jer ExtractFilePath (Application.ExeName) uvek vraca putanju sa "\" na kraju
[ sasas @ 21.03.2005. 20:04 ] @
U ovom slucaju nepotrebno, ali je jako dobra praksa (imho) naviknuti se da koristiš tu funkciju. Ima funkcija koje u nekim situacijama vraća ime foldera bez '\' na kraju (sad mi pada na pamet winAPI funkcija GetWindowsDirectory, koja vaća C:\ ako si na rootu instalirao windowse, ili npr. c:\windows - bez '\' na kraju).
Da, znam da je primer extreman :) ali greške tog tipa je do zla boga teško debagovati (kod tebe radi sve ok, kod kupca se program raspada). ss. [ IgLo @ 21.03.2005. 23:20 ] @
Citat: sasas: U ovom slucaju nepotrebno, ali je jako dobra praksa (imho) naviknuti se da koristiš tu funkciju. Nisam ni rekao da nije ![]() ![]() [ sasas @ 21.03.2005. 23:41 ] @
Citat: ...dok ne nakucam ono "IncludeTrailingPathDelimiter" prodje me volja za programiranjem :)... :) stvarno najnezgrapnije ime funkcije u celom delphiju (dok ne pogledaš moj kood :) ss. [ Srki_82 @ 21.03.2005. 23:53 ] @
Citat: sasas: ![]() stvarno najnezgrapnije ime funkcije u celom delphiju (dok ne pogledaš moj kood ![]() ss. Hihih... ja sam imao naviku da pisem self desc. func. names ![]() ![]() Stvarno genijalno, zar ne? Ko moze da se izgubi u kodu kad imena funkcije tacno kazu sta rade ![]() [ Rapaic Rajko @ 22.03.2005. 09:52 ] @
Dugacka (deskriptivna) imena funkcija su ODLICNA praksa; ne zaboravite da sutra i neko drugi treba da se snadje u vasem kodu. A inace, pa koristite valjda 'code insight'; kucas 3-4 slova pa (Ctrl+Space)...i da vidis cuda. Napomena: ako vam iz nekog razloga na nekom mestu 'code insight' ne radi, znaci da imate gresku negde u kodu iznad...zgodna stvar.
Rajko Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|