[ Mr.xXx @ 22.03.2005. 21:15 ] @
ee posto to svugde ima po malo o ovoj temi ja sam resio da sve to objedinim u jednu temu tako da oni koji hoce nemoraju da traze pola sata (iskreno treba da bude TOP)

pa da krenemo u nekoliko koraka:

KORAK 1.
(1) Napravi DOS boot disk. (pogledaj sliku: win 98, mada je slicno I xp)
Takodje win 2000/Me nemogu napraviti boot diskette.
a. Sa ispravnim flopijem naravno u floppy drajvu, pritisnite u My Computer desni klik na 3 1/2 flopy (A:) i izaberite Format.

b. U format options izaberi create MS-DOS start up disk i sacekajte koji min.

KORAK 2. Skini BIOS i BIOS utility program

(1) Idite na sajt proizvodjaca(ni slucajno neki drugi sajt) vase ploce i tamo skinite gore navedeno za vasu verziju ploce toliko znate(ako ni to neznate imate blizu AGP slota koja je ploca).
(2) E sad kad skinete imate zip fajl u kome se nalaze fajlovi sa extenzijom *.EXE; *.BIN; *.TXT mozda jos nesto ali pretezno to.
(3) Unzipujte taj fajl i stavite ga na neko ocigledno mesto npr C:

KORAK 3.

(1) Budite sigurni da ce system da se botuje sa diskete. Kad se botuje, pokazace se A:\> i onda kucajte C: i ENTER. E onda kucajte cd IME FOLDERA gde ste sacuvali BIOS. Potom kucajte DIR kako bi videli koje fajlove imate ponudjene kada vidite (kod mene su AWD816A EXE; AMINF330 EXE; 020429 ROM; VXADV12F BIN).

(2) Sada kucajte ime onog verovatno prvog ili jedino postojeceg EXE fajla bez extezije i ime BIN fajla sa extenzijom i onda ENTER.

(3) Sada ste u jednom prozoru za fleshovanje BIOS-a. u dnu imate poruku Do You Want To Save Bios (Y/N) idite Y to vam ja preporucujem.

(4) Kucajte ime BIOS-a pod kojim zelite da ga sacuvate(VXADBACK.BIN).

(5) Posle imate poruku hocete li da pocnete ako hocete idite Y a ako ste se predomislili idite N. I da nemojte da slucajno gasite comp dok flashujete onda ste gotovi, tj. mozete baciti mat plocu.

(6) Kada zavrsite izvadite disketu i stisnite F1 da restartujete comp.

KORAK 4.

(1) Ako je sve super system ce prepoznati novi bios vdite datum.
(2) E da nemojte zaboraviti da stisnete DEL da udjete u BIOS i tamo podesite sve opcije ukoliko su poremecene. I onda F10 da izadjete i Y da sacuvate i to je to flashovali ste bios BRAVO!!!
[ Mr.xXx @ 23.03.2005. 11:34 ] @
ako neko ima nesto da doda nek se javi mada mislim da je sve receno ili neka kritika ili mozda jednom u zivotu da me pohvale:))
[ lancia88 @ 23.03.2005. 12:59 ] @
Pozdrav,

na predlog samog autora teme i uz puno postovanje za njegov trud, ova tema sasvim zasluzeno ide u Top. Zahvaljujem se u ime svih korisnika na izuzetno kreativnom resenju problema mnogih koji su neiskusni u ovome.
[ VRKY @ 23.03.2005. 13:14 ] @
Čestitka, na trudu samo napred.
P.S Mogao bi doć još koji ovaki tutor (ne od mene LOl)
[ Mr.xXx @ 23.03.2005. 13:35 ] @
hvala!!!
[ tdjokic @ 23.03.2005. 13:36 ] @
Ovakav rad svakako zasluzuje pohvalu. Stvarno si se potrudio. Sada dolazi tezi deo. Svojevremeno sam radio na taj nacin i sve je bilo OK. Nedavno sam kupio novu plocu, ali ne onu koju sam hteo, jer nisu imali, nego onu koju zovu "uzmite ovu, to vam je isto kao ona" a koja nije podrzavala Sempron. To mi nije bio neki problem, jer imam Athlop 1700 XP (valjda :-) ), ali me je ipak mucilo da probam da to sredim. Odem na sajt i skinem ovo "bios_7vt6prz_f5.exe". Nema onog klasicnog - BIOS i Utilities. Vise se ne secam precizno sta sam sve pokusavao, ali nisam mogao nista da uradim sa disketom, pa sam bio prisiljen da instaliram Windows samo zbog toga (inace koristim iskljucivo Linux). Onda se tamo pojavilo vise opcija, nesto kao moze i direktno iz Windowsa itd., cega se na zalost ne secam vise, ali mislim da je to veoma vazno za vlasnike novijih ploca, narocito ova zafrkancija oko Semprona. Svestan sam da je ovakvih slucajeva kao sto je moj, da je na masini samo Linux, relativno malo, ali cak i kad sam instalirao Windows, ceo postupak oko fleshovanja je bio nesto novo za mene, a verujem i za druge i dosta razlicit od ovoga ovde opisanog.
[ Mr.xXx @ 23.03.2005. 16:33 ] @
E pa ovako ja sa linuxom nemam ama bas nikakvog iskustva. Ali ovaj postupak sam probao da uradim pre oko 10-ak dana, i naravno ubio se da nadjem objasnjenje i onda kada sam napokon uspeo resio sam da to prenesem na ostale koji tek treba da rade ovako nesto. Tako da ja iskreno receno tek ucim. A sve to sam radio radi overclockinga.
Tako da cu sve sto budem saznao objavljivati ovde.
[ Miroslav Strugarevic @ 23.03.2005. 17:56 ] @
Super je HOWTO. Svaka cast.
[ miki321 @ 28.03.2005. 16:38 ] @
skinuo sam zip fajl ali samo u njemu ima ovaj fajl 1007C.AWD
sta da radim?
[ tdjokic @ 28.03.2005. 17:34 ] @
Citat:
Mr.xXx: E pa ovako ja sa linuxom nemam ama bas nikakvog iskustva.

Da me ne shvatis pogresno - nije naglasak na Linuxu, nego na novijem nacinu fleshovanja. Kao sto rekoh, na sajtu proizvojdaca postoji samo fajl *.exe, znaci nema sanse za Linux. A kad sam nekako instalirao Windows, bilo je dosta razlicito od klasicnog nacina fleshovanja. Ocekivao sam da ce se javiti neki vlasnici novijih ploca, koji rade sa Windowsom, pa bar malo da objasne celu stvar.
[ Maja_Lo @ 28.03.2005. 19:33 ] @
E pa Stefane svaka cast samo nemoj da mi se uobrazis!!
[ Mr.xXx @ 28.03.2005. 19:37 ] @
ok (tdjokic) ja sam i na pocetku rekao da treba da se javljaju ljudi sa novim idejama i sugestijama s'tim sto sam ja jedino ovaj flash radio
pozdrav
[ miki321 @ 28.03.2005. 20:30 ] @
pitanje:
1)unzipovao sam fajl sto sam skino sa neta i imam fajlove AFLASH.EXE ,1007C.AWD ,README.TXT da li moze bez tog fajla sa ekstenzijom .bin
2)da li treba ovaj .exe fajl snimiti na A:
3)kad me pita da sacuvam stari bios da li odredjujem ja gdje da ga sacuva ili ga on "baci" negdje
Hvala
[ Mr.xXx @ 29.03.2005. 11:11 ] @
kao prvo to nista nemoras da stavis na disketu. sve stevi na c: i onda ubacis boot disketu i ukucaj to AFLASH.EXE
e kad to ukucas verovatno ce da krene flashovanje i ti prati sta ti pise i samo idi po tome
sto se tice cuvanja on ga baca :)) da se tako izrazim
[ miki321 @ 29.03.2005. 13:07 ] @
Problem
Ubacim disketu startujem kompjuter
pojvi se ono A:/> onda ukucam C:stisnem enter ono nista ne reaguje
ispise da nevalja komanda
kako da predjem na C:
[ VRKY @ 29.03.2005. 13:43 ] @
Provaj:

Code:

cd\

[ miki321 @ 29.03.2005. 16:16 ] @
ne moze ovo
cd/

sta bi moglo biti?
[ Mr.xXx @ 29.03.2005. 21:21 ] @
kako nece bre c:
onda probaj c:/>
ili ovo mada sumnjam "cd c:"

[ Mr.xXx @ 30.03.2005. 11:03 ] @
ee da imas li ti uopste particiju c: hehe ako nemas stavi na d: npr. ;)
[ miki321 @ 31.03.2005. 16:22 ] @
imam Local disc(C:) i local disc(F:)
ali u DOS-u ne m ogu preci sa A:na C: ili F:
pomoc
[ djokica @ 01.04.2005. 15:04 ] @
ne mozes da predjes jer ti je particija i C i F NTFS, a ne FAT.

Citat:
miki321: imam Local disc(C:) i local disc(F:)
ali u DOS-u ne m ogu preci sa A:na C: ili F:
pomoc

pozdrav
[ miki321 @ 02.04.2005. 19:17 ] @
pa sta da radim

moze li se na A: staviti bios pa onda flesovati
[ Mr.xXx @ 03.04.2005. 11:28 ] @
mozes da stavis naravno
[ Miroslav Strugarevic @ 03.04.2005. 17:09 ] @
Ako neko nema Floppy Drive (u mom slucaju) moze da napravi Boot CD. Da skine sa http://bootdisk.com/ .img i da ga pomocu Nera nareze na CD.
[ miki321 @ 03.04.2005. 17:58 ] @
ubacim bios na A: otvorim i imam samo ove fajlove
AFLASX.EXE 1007C.AWD I README.TXT

kako da pokrenem flesovanje biosa kada nemam onaj *.BIN fajl
moze li bez njega i kako?
[ Mr.xXx @ 03.04.2005. 18:53 ] @
probaj da kucas to AFLASX mislim da ce da upali
javi se
[ miki321 @ 03.04.2005. 19:20 ] @
sa ekstetenzijom ili bez
sa .exe ili bez toga
[ Mr.xXx @ 04.04.2005. 10:03 ] @
pa probaj i jedno i drugo mislim da nema sta da izgubis sem jedno 5 sec.
i ja sam isprobavao sve dok ne pocnes da flashujes nema razloga za strah
pozdrav
[ miki321 @ 04.04.2005. 10:29 ] @
uspesno uradjen noviji bios

hvala svima
[ Mr.xXx @ 04.04.2005. 18:58 ] @
ee svaka cast posle toliko muke
pozdrav
[ BillyTheKid_79 @ 04.04.2005. 20:06 ] @
Moze mala pomoc?
award modulator ver.BIOS
Ploca je Abit v6
chipset via vt82c693a apollo p 133
moram da flesujem BIOS,ali nema sanse da nadjem...
ono sto sam skinuo je samo neki
VIA BIN file ,ne lici na ono sto je Mr.xXx opisao...
Sta da radim, da li moze sa ovim,ako ne moze gde da skinem ?
[ Mr.xXx @ 04.04.2005. 20:46 ] @
pogledaj na sajtu proizvodjaca a to sto si skinuo opisi tacno koji su fajlovi
[ BillyTheKid_79 @ 04.04.2005. 20:57 ] @

Citat:
Mr.xXx: pogledaj na sajtu proizvodjaca a to sto si skinuo opisi tacno koji su fajlovi

Samo taj Via
Type:BIN
256KB
Za sad nista.....trazim dok ne nadjem....
[ Mr.xXx @ 06.04.2005. 11:27 ] @
ok gledaj ti pa se javi kad nadjes
pozdrav
[ tdjokic @ 06.04.2005. 12:07 ] @
Citat:
BillyTheKid_79: Moze mala pomoc?

Malo sam gledao na Abit sajtu, tamo nema ploce v6. Mora da ima jos jedno slovo: VA6 ili VH6 itd. Ima nekih fajlova tamo tipa *.exe. Primer: http://www.abit-usa.com/downlo...php?categories=1&model=113
[ BillyTheKid_79 @ 06.04.2005. 15:50 ] @
Citat:
tdjokic: Malo sam gledao na Abit sajtu, tamo nema ploce v6. Mora da ima jos jedno slovo: VA6 ili VH6 itd. Ima nekih fajlova tamo tipa *.exe. Primer: http://www.abit-usa.com/downlo...php?categories=1&model=113
]

oznaka je VA6
probao sam ...........
ali ne pase,sve kombinacije sam probao......
i uvek dobijem poruku da se taj fajl ne slaze sa plocom!!

Jel ima neko jos ideju?

[ nibleri @ 09.04.2005. 00:10 ] @
Pozdrav,
zanima me da li se može flešovati BIOS kada se instalira program za update sa cd-a za matičnu ili je to nešto drugo?
[ VRKY @ 09.04.2005. 08:23 ] @
Kako to misliš? Misliš li na program tipa MagicBIOS za EPoX, koj flasha BIOS iz WIN, znači on ti automatski nađe na netu novi BIOS updjeta ga, restarta komp itd. I on ti se nalazi na "svakom" EPoX CD od matične...
[ Binary Mind @ 16.04.2005. 23:56 ] @
@nibleri

Da moze.
[ Banatski rendzer @ 30.04.2005. 17:01 ] @
Sve pohvale za autora ovog lepog uputstva. Ja cu samo pridodati (mada verujem da vecina zna za proceduru) kako se jos moze flesovati BIOS kada imamo Non-FAT format HDD-a. Dakle,
1. Napravimo win98 boot disketu
2. Na nju iskopiramo *.exe i *.bin fajlove
3. Kada se podigne sistem, gore pomenuta dva fajla iskopiramo na X:,gde je X: RAMDRIVE, virtuelni drajv na kojem vaze sve komande kao i kod fizickih drajvova a to je onaj drajv na koji se ucitavaju dijagnoaticki alati (svima nama poznata poruka "Diagnostic tools were successfully loaded to drive" )
4. Predjemo na RAMDRIVE (cd X:)
5. Pokrenemo *.exe fajl i dalje je sve isto.
[ alagor2000 @ 01.05.2005. 10:54 ] @
cccc,bios se flesuje samo sa hdd ili flasha,nikako sa diskete
[ Banatski rendzer @ 01.05.2005. 11:23 ] @
Alagor,
BIOS se moze flesovati sa diskete, ali se slazem sa tobom da zbog sigurnosti treba izbegavati taj nacin. Iz tog razloga sam i izneo predhodni post koji se odnosi na RAMDRIVE.
[ VRKY @ 06.05.2005. 17:21 ] @
Upravo sam uspiješno flashao BIOS! Nebi to radio da nije bilo drugog riješenja Naime, poslije jednog restarta pojavila mi se ova poruka (odmah nakon "učitavanja" grafičke itd.)

Citat:

Award BootBlock v1.0

BIOS ROM CHECKSUM ERROR

Detecting Floppy drive A Media:
INSERT SYSTEM DISK AND PRES ENTER...

Pošto nisam mogao iskopirat "novi" BIOS na disk učinio sam sljedeće, kod prijatelja sam skinuo novi BIOS za moju ploču (Epox EP-8K9A2) naravno sa sajta proizvođača (http://www.epox.com.tw/eng/). Zatim sam napravio WIN 98 Startup Disk (opet kod prijatelja ), ali na taj floppy nije stao novi BIOS stoga sam pobrisao neke "nebitne" fajlove i iskopirao BIOS (AWDFLASH.EXE & bios.bin) nanj.
Onda sam u PC ubacio taj satrtup disk, on se "učitao" (s malim poteškoćama, zbog onih fajlova koje sam prethodno izbrisao).
Naravno došlo je do onoga:

Code:

A:\>

Odatle sam pokrenuo AWDFLASH.EXE (pošto se taj fajl nalazi na floppy disku), i onda slijedi ona već opisana procedura (učitavanje .bin fajla & prihvaćanje Flasha itd.)
I Hvala Bogu, sve lijepo prođe, kasnije podesim BIOS i sad opet šljaka ko suza
...

Sad se sigurno pitate zašto sam ovo pisao! he, he ovo je mala pomoć ako se nađete u ovakoj ili sličnoj situaciji (znači da nemožete kopirat BIOS na disk).
Znači samo iskopirajte potrebne fajlove za Flash na floppy i odatle ga pokrenite.

P.S Budite sigurni da vam je floppy uredu da nebi bilo...
[ dado_k @ 02.06.2005. 23:10 ] @
nemogu vjerovati da se ovog niste sjetili--
a koji ti je filesystem???
ukoliko ti je NTFS moraš nabavit drukčiju disketu naravno
[ Goran Mijailovic @ 02.06.2005. 23:19 ] @
@dado_k
???
[ Raptor! @ 04.06.2005. 18:58 ] @
Da li je neko imao iskustva sa flesovanjem BIOS-a na Gigabyte plocama ali uz pomoc programa koji su dati na oficijelnom sajtu, tipa @BIOS koji mi izgleda najjednostavnije?
[ Raptor! @ 04.06.2005. 20:31 ] @
Citam upravo na sajtu Gigabyte-a da sa programom Q-FLASH ne bi smelo da se prelazi na mnogo vise verzije BIOS-a odjednom, nego postepeno, a za program @BIOS tako nesto ne pise.

Hoce li biti problem da predjem odjednom sa F5 verzije na F14 ?

Sta se radi sa plocom u situaciji pogresnog flesovanog BIOS-a ili u slucaju da se desi nesto nepredvidjeno tokom instalacije, da li mozes da je bacis u djubre ili sta?

[ VRKY @ 07.06.2005. 12:08 ] @
Mislim da ne bi trebao bit problem prelazak s F5 na F14!
Ovisi, nekad i možeš izvuć živu ploču a nekad ju možeš poslat u viječna lovišta sve ovisi od situvacije...
[ coyotns @ 12.06.2005. 20:58 ] @
S obzirom da se nerazumem baš u ovu tematiku zamolio bi da mi neko objasni šta se dobija flash-ovanjem BIOS-a.Meni BIOS datira iz 2002 god.ploča je GA-8SRX i pronašao BIOS ali i on datira iz 2002 god.pa ne znam dali mi je uopšte pametno flash-ovati ga.Hvala.
[ Banatski rendzer @ 16.06.2005. 23:22 ] @
Coyotns,
Flesovanjem BIOS-a omogucuje se uglavnom podrska za novije procesore i hard diskove.

Raptor!,
Pogresno flesovanje BIOS-a ne znaci i kraj maticne ploce. Do skora sam mislio da je pogresno flesovanje kobno, medjutim, razuverio me je jedan prijatelj koji ima programator i na taj nacin prevazilazi probleme.
[ VRKY @ 17.06.2005. 08:04 ] @
Upravo tako, Flash BIOS ti je nadogradnja, ispravljanje mogućih grešaka itd.
[ misa2000 @ 01.08.2005. 11:07 ] @
da nisu ntfs particije njih dos ne vidi?
[ CooLa @ 05.09.2005. 17:55 ] @
Jeste Proshlo dosta vremena od postavljannja teme, ali postoji jedan, mnoooogo jednostavniji nachin. FLESHOVANJE IZ WINDOWSA!.

Program koji vam je potreban je WinFlash. I bin fajl biosa. Radi na svim plochama.
[ musicmaster @ 05.09.2005. 20:11 ] @
Ili jednostavno 'kupite' bilo koju ASUS-ovu plochu,startujete ASUS update i ono sve gotovo dok si reko' keks.Restartujesh komp i eto ga novi BIOS.Mozesh i preko ez-flash opcije (alt-F2) prilikom BIOS post-a ili na nachin koji je opisao autor.

mislim,malo se zezam,ali ko je josh lud da kupuje plochu samo zbog flashovanja,tja!
:)))))
[ Koksi @ 09.09.2005. 00:49 ] @
Pozdrav svima,

Cini mi se da sam napravio zbrku sa flesovanjem, pa mi je potrebna pomoc.
Naime, isao sma varijantom preko MSI live update, skinuo BIOS moje maticne na disketu i kako to dalje biva flesovao.
Live update mi ovog puta govori da je bios flesovan najnovijom verzijom, ali ono sto je cudno je da u sistem properties pokazuje totalno druge informacije o mom racunaru.

Konfig. je amd athlon 2200+ 1.8GHz 512mb, a sad mi pokazuje amd 1500+ 1,35GHz 512mb???
E sad ko je tu lud a kome ....
[ sasa022 @ 09.09.2005. 06:07 ] @
Nista strasno se nije desilo. Samo ti je FSB pao na 100MHz.Vrati na 133 i gotovo.
2200+ radi na 1800MHz tj. 13,5x133.Trenutno radi na 13,5x100.
[ Koksi @ 09.09.2005. 08:46 ] @
Uradio! Hvala puno! Pozdrav!:)
[ hakinen @ 13.09.2005. 00:03 ] @
Pa prijatelji ovako stoje stvari kod mene!!! Imam plocu ga-7zxe i na njoj trenutni bios je f4 skinuo sam novi bios sa sajta proizvodjaca i krenuo u akciju ( skinuo sam zadnju verziju dakle fb ) i sve uradio kako je opisano, naravno proces je uspesno okoncan, i nakon restarta kompa usao u bios podesio ga, i kada sam pustio da ucita win, pitao me jel safe mode ili normal, ja odaberem normal on ucita onu dole liniju ispod i tu stane, dakle nista se ne desava, ja restartujem komp ajde reko da pustim safe mod, on ucita brdo nekih fajlova i opet stane, pa sam bio prinudjen da vratim backup bios kojeg sam prvo napravio, i dakle vratio se na stari!!!
E sad u cemu moze da bude problem, da li mozda treba da skinem prvo verziju f8, pa nju ubacim pa nakon toga ubacim fb???
Uglavnom citao sam da memorija u koju se upisuje bios nebi valjala mnogo puta da se pise i brise, pa sam onda resio prvo vas da pitam za svaki slucaj, da budem siguran!!!
POzdrav i hvala!!!
[ pantic68 @ 27.11.2005. 00:06 ] @
@hakinen
Proslo je dosta vremena, valjda si resio problem ali da kazem zbog drugih - problem je sto windows prepoznaje drugaciji racunar i drajveri onako kako su konfigurisani vise ne odgovaraju. Kod XP-a se to ne moze resiti drukcije nego reinstalacijom, moze i repair postojeceg sistema ako se ta opcija nudi. Kod win98 je to prolazilo sa par restarta. Sto se tice broja mogucih upisa u flash ne verujem da ce ko docekati da ga pohaba.
[ pantic68 @ 29.11.2005. 20:03 ] @
Evo linka ka najvecoj kolekciji bios alata koju sam dosad video. Malo je van teme posto nema nista na srpskom a i neupuceni se nece lako snaci u svemu tome.

http://www.dstyles.de/bios/en/bnobtco.html
http://www.dstyles.de/bios/bnobtcv5.rar
[ StORM48 @ 29.11.2005. 21:29 ] @
Već je bilo više tema u kojima je detaljno objašnjena "migracija" postojećeg OS-a (odnosno, konkretno XP-a) na drugu ploču.

Lično sam pisao da je ta operacija JEDNOSTAVNO IZVODLJIVA, pa se neću i sada ponavljati, ali ću ukratko reći da je problematična komponenta gotovo isključivo kontroler, koji je potrebno obrisati, dok je Win još na staroj konfiguraciji.

Tako da, ne... nisi u pravu.

Pozdrav
[ pantic68 @ 29.11.2005. 22:58 ] @
Migracija XP-a jeste moguca, postupak sam procitao u Mikro-u pre 3.5 godine ali mi je gotovo uvek to ispala veca peripetija nego ponovna instalacija, narocito sto imam diskova sa sistemom ali pripadajucih ploca nigde da bi brisao driver-e. A i vracanje starog biosa da bi to obavio je malo bezveze ako taj sistem nije bitan iz nekog razloga. Svejedno u pravu si.
[ StORM48 @ 30.11.2005. 20:23 ] @
Ne znam šta su genijalci iz Mikra napisali, ali postupak je... da ne kažem - debilan. Na staroj konfiguraciji izbrisati kontroler, ugasiti i Win podići na novoj. Cela nauka.

Postupak, ako se pravilno uradi, traje 2-3 minuta i ne znam koja reinstalacija može biti brža. Drugo je pitanje ako Ti misliš na ghosting.

Pozdrav
[ malada @ 26.02.2006. 01:56 ] @
Ja nemam flopy kako da ja izvedem flash-ovanje. Preko usb drive-a ili cd-a, skinuo sam neki fajl za bios, ekstenzija mu je img.
Kako se radi to brisanje kontrolera ukoliko mi to bude potrebno?
[ vedran23 @ 05.03.2006. 13:58 ] @
Imam maticnu shuttle mk40v
htio bi je flesati zbog graficke kartice koja radi na 8x AGP
Maticna podrzava 4x,8x AGP
Kako nadograditi video bios?
HITNO

[ B11 @ 10.03.2006. 09:25 ] @
Imam KT4V i AMD 1800+, racunar mi je svremena na vreme malo ludeo, tj. deavalo se da se sam zapuca i kod dizanja ne vidi hard. Pa posle nekog vremena ukljucim i sve je ok. Ako sam nesto hteo da namestam u biosu sto nisam smeo nije hteo da pokrene komp uopste. Ukljuci se i stane - Black screen, tj. monitor se ne ukljucuje. Pa sam to resavao sa Clear Cmos. Jedino sam smeo da namestim redovan FSB na 133 i nista drugo.
Odlucio sam da flashujem bios.
E sad,
Sve sam ja to tako uradio i na kraju je sve i uspelo, ali sta se sada desilo?
Posle flashovanja mi se restartovao komp kako i valja i zatrazio da udjem u bios i da podesim vec sta treba. Ono sto sam namestio jeste da sam podigao FSB na 166 umesto na 133, i first boot AGP....
I sad black screen, ne ukljucuje komp. Hard se cuje da je dobio struje. Povadio sam sve napolje ocistio i vratio samo graficku, memoriju, i floppy. Ali nista ne pomaze, pa cak ni clear CMOS. Napajanje sam probao na drugom kompu i radi. Kondenzatori na ploci izgledaju normalno, nista nije nabreklo.
Sada je ostalo u pitanju ploca, procesor ili graficka.
STA MISLITE STA CE BITI U PITANJU?https://static.elitesecurity.org/confusedsquare.gif
[ cyberspeed @ 25.08.2006. 15:05 ] @
pohvala autoru teme! da sam to pročitao prije 2 god nebi morao kupit drugu ploču :)) svaka čast majstore
[ _fEhE_ @ 02.11.2009. 22:09 ] @
Vidim da je ova tema vec odavno ovdje i sada se ja pitam koliko traje sveukupan proces flashovanja bios-a?
[ zekasing @ 23.12.2009. 17:52 ] @
Ljudi, zeliom da instaliram linux, i sada kada udjem u bios nema nigde first boot device,
Sta da radim??? Ako mozete da mi pisete na mail [email protected] posto neposecujem forum cesto.Hvala
[ JECHAM @ 01.01.2010. 19:24 ] @
Citat:
zekasing: Ljudi, zeliom da instaliram linux, i sada kada udjem u bios nema nigde first boot device,
Sta da radim??? Ako mozete da mi pisete na mail [email protected] posto neposecujem forum cesto.Hvala

Mora da ima negde.
Koju maticnu imas?