[ hulja @ 22.03.2005. 22:43 ] @
san ili java?
skupljam literaturu za osx server i interesuje me da li je to m oguce nekako emulirati na osx bez osx servera?
hvala
[ madamov @ 23.03.2005. 10:42 ] @
Ne, nije moguće emulirati jer su to, u suštini, isti operativni sistemi sa različitim preinstaliranim softverom. Štaviše, moguće je OS X Client dograditi do OS X Servera. No, u svrhu učenja ja ti to ne bih preporučio, bolje je imati čisti OS X Server tako da bi sva literatura do koje dodješ (eno u linkovima super sajt za OS X Server, www.afp548.com) odgovarala stanju na tvojoj mašini.

Dok nisam pazario starog iMaca da mi bude test server, imao sam na laptopu zasebnu particiju od 7 GB na kojoj je bio OS X Server koji mi je služio u svrhu testiranja i učenja. Tako da ti preporučujem da i ti to uradiš, tj. da izdvojiš jednu particiju za OS X Server pa se onda igraš s njim do mile volje.

U čemu je razlika izmedju klijenta i servera, osim u broju CD-a na kojima se distribuiraju (Server stiže na dva, klijent na tri, oba imaju još jedan na kojem je Xcode i to je identičan CD)? Doduše, uz server dobiješ i CD sa Administation Toolsima, pa CD sa WebObjects Deployment, pa jedan sa NetBootom i jedan sa Macintosh Managerom, ali se samo dva koriste za instalaciju. Server ti preinstalira i aktivira mnoge stvari koje moraš ručno da instaliraš u klijent, na primer, MySQL, Mailman, SquirellMail, QuickTime Streaming Server ii pri tome imaš lep grafički interfejs za administraciju svega što ti treba, mail servera, firewalla, NAT, DNS, DHCP, Web servera, za odredjivanje sharepointa i kako će se koji ponašati pod odredjenim protokolom (AFP, SMB, FTP). Doduše, i klijent ma preinstaliran isti mail server, ai da bi ga aktivirao potebno je da sve obaviš iz komandne linije.

S druge strane, OS X Server nema sve one bundleovane aplikacije kao klijent, koliko se sećma čak i iTunes moraš sam da instaliraš kasnije, a negde sam pročitao da ostale aplikacije iz iLife paketa čak i odbijaju da se instaliraju na OS X Server.