[ bondja @ 25.03.2005. 11:57 ] @
Interesuje me sta (privatno/posao) pravite u Delphi alatu? Vasa interesovanja?

Da pocnem: trenutno: IRC client (idIRC, Indy 9.15, WINXP)
u planu: ... igrica (Domine, PC/covek, preko mreze, 2 ucesnika?)

Pozdrav!
[ Srki_82 @ 25.03.2005. 15:21 ] @
Trenutno:
. Igra - Mafija (multiplayer, iskljucivo preko mreze/interneta, logicka-igra na srecu)
. Igra - "Papir-kamen-makaze ga covece" (single/multiplayer, na jednom racunaru ili preko mreze, kao "ne ljuti se, covece" samo sto ne pomeras figuricu u kucu nego svi krecu sa jednog polja i imaju cilj da stignu na neko krajnje polje, a kada se dve figure nadju jedna u blizini druge mogu da se izazovu na papir-kamen-makaze i ko izgubi ispada)
. Program - nema neko ime, program za vodjenje malih i srednjih preduzeca. Pravim ga jer nam je potreban za nasu firmu.
. Komponenta - skin komponente za standardne Win kontrole (dugme, radio i check box, edit, combo i list box, scroll bar...)

Planiram:
. Igra - u stilu potapanja brodova samo sto ce se igrati na mnogo vecoj mapi i brodovi ce moci da se krecu. Kao real time strategija u kojoj ne vidis neprijatelje nego pucas na slepo. Veci brodovi imaju veci domet, sporiju brzinu i vise energije, manji imaju manji domet, brzi su i slabiji... Jos nisam osmislio sve detalje. Igru cu raditi sa GLScene komponentama i najverovatnije 3DS modelima.
[ bondja @ 28.03.2005. 07:35 ] @
@Srki_82: Svaka cast! nadam se da ces naci vremena da sve privedes kraju... Voleo bih da vidim kranje verzije pomenutih igrica. Ako treba bilo kakva pomoc... : )

Ne mogu da ne primetim:
Veoma malo odgovora, ocekivao sam mnogo vise ....
... jel to znaci da je Delphi mrtav jezik?
[ Rapaic Rajko @ 28.03.2005. 09:48 ] @
Ne, to znaci da smo prezaposleni, momak. Ima nas ovde koji krvavo radimo, za dalje ucenje/unapredjivanje ti treba odobrenje firme u kojoj radis ('zbog rasipanja resursa'), a o nekoj zajebanciji nema ni govora. Kad/ako postanes profi, bice ti sve jasnije...

Rajko
[ bondja @ 28.03.2005. 10:21 ] @
Nadao sam se da cete upravo Vi, 'profi' programeri imati STA da kazete na ovu temu... Nisam imao nameru nekoga da iznerviram, slazem se da imamo sve manje vremena za bilo sta... : (

PS: trenutno 'krvavo' radim u jednoj firmi, nemam vremena da disem! (citaj: okoreli Delphi programer, 10 tak godina, od toga 5 profesionalno <-- pod ovim podarazumevam da neko placa moj rad), ali me to ne sprecava da se u slobodno vreme bavim stvarima koje nalazim da su zanimljive: ZA PROGRAMERA, PROGRAMIRANJE JE RAZBIBRIGA : )

Pozdrav!
[ Srki_82 @ 28.03.2005. 11:33 ] @
Naravno da cu privesti sve kraju. To i nisu neke komplikovane igre i verovatno bi moglewd da se urade za dan-dva kad bih se i radio samo na njima, ali obicno posle posla radim dvadesetak minuta na nekom programcicu da bih se malo zabavio i opustio.

Naravno da uvek treba pomoc... ali ne pomoc programera nego pomoz 2D i 3D graficara, gui dizajnera, sound creatora, itd... to definitivno ne umem da radim

Igre cete moci da vidite samo ako dobiju dobre ocene od mojih prijatelja (bar dvojku )
[ protech_v2 @ 28.03.2005. 20:15 ] @
Ja sam se zaglibio u 3 projekta istovremeno, a radim sam na njima, pa ne znam gde cu pre...

Nisam (jos - bar se nadam) profesionalac, mada mislim da imam srece sto radim na donekle ozbiljnim programima bez pretesnog roka pa stignem da ucim usput, na njima.

Prvi je softver za vodjenje akreditacija, statistika i sl za sportska takmicenja, drugi za rezervacije, fakture i statistike za privatan hotel, a treci knjigovodstveni za manja preduzeca

I mene bas zanima na kakvim projektima trenutno rade profesionalci, bar oni koji smeju da kazu :)

[ Nemanja Avramović @ 28.03.2005. 22:19 ] @
ja pokusavam da odradim neki prog za backup sajtova ( http://www.elitesecurity.org/tema/104400 ) ... iii... nikako da pocnem neku Sigricu... ali evo, pomoci cu Srkiju oko "RPS se covece" :)

[ _v!rus_ @ 29.03.2005. 00:07 ] @
Ni blizu nisam profi, ali se trudim i u zadnjih par meseci (od kako sam se zaposlio za stalno) na racunaru skoro iskljucivo radim u Delphiu, retko nesto drugo...

Trenutno radim na zavrsavanju programa za kabl. televizije koji mi je najv. projekat do sada. Ima i lep GUI, OwnerDrawn komponente, Help, instalaciju i sve ono... .
Btw, ne mozete da verujete sta se moze napraviti od obicnog DBGrid-a.

Cim to zavrsim ceka me OGROMAN client/server projekat za upravljanje velikim preduzecem sa desetinama magacina, dilera, itd., gde ce svi biti on-line i sve ce biti dostupno u svakom trenutku... nadam se da sam dorastao, ali kako rece protech, ucicu na njemu.
,
E da, da ne zaboravim, http://www.superstojadin.co.sr.
Trenuto je u toku MAJOR update posle pauze, bice dostupno za koji dan, dok sve rupe pokrpim...
[ Srki_82 @ 29.03.2005. 00:21 ] @
Bas mi je drago sto je SuperStojadin jos uvek ziv :)
Sta mozemo da ocekujemo?
[ _v!rus_ @ 29.03.2005. 00:39 ] @
Uglavnom izmene graficke prirode, mogucnost menjenja rezolucije, Full/Wind (sa stretch-om! :), itd.

Zatim lepo, ne-konstantno skrolovanje (na kraju se svelo na 2-3 reda koda, ali ideja je bila potrebna, tj. papir, olovka i koord. sistemi, ko u shkolici :)

Stojadin je potpuno precrtan, stari(onaj trenutno na sajtu) je chupan iz emulatora (stojadin je u stvari preruseni SuperMario:) u kome je ukljucen 2xSAI filter, zbog toga je mutan, a i jako je tesko napraviti nove frejmove (koliko sam se samo namucio za frejmove penjenja uz merdevine...). Sada je stojadin prvo iscrtan OGROMAN u Corelu, pa je skaliran na 46x60 sa Bicubic filterom (nice! :). I zbog koriscenja Alpha kanala (za razliku od dosada PinkBackgrounded) sprajotvi lepo "lezu" na svaku boju pozadine (shljiva - collectibile object - je pravo malo umetnicko delo, takodje OGROMNA u corelu :)

Cekaju me animirani tajlovi i dodatni neinteraktivni layer (za drvece, zbunje, etc.), vise neprijatelja, i ono od cega najvise zazirem, kompletan rewrite strukture podataka o nivoima(sacuvati izgled nivoa, neprijatelje, pozadinski layer, sljive i druge collectibiles) - tu ce bude posla...

[edit]
Evo i male slicice:

[Ovu poruku je menjao _v!rus_ dana 30.03.2005. u 04:23 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 29.03.2005. 11:20 ] @
pa okaci na superstojadinov sajt :)
[ Solution @ 30.03.2005. 02:39 ] @
Poslednje sto sam pravio u Delphi je program za igraonice. Tako da sada jos uvek dodajem po neku opciju. Inace sada sam se prebacio na ucenje .NET tehhologije i napravio aplikaciju za mobilni telefon uz pomoc koje moze da se kontrolise kompjuter. Inace program je pisan u VB.NET ali verujem da bi lako mogle da se prekuca sve u Delphi 2005 kojeg jos nisam probao nazalos.
[ Vic @ 30.03.2005. 06:52 ] @
Prilagodjavam programe u firmi ucestalim novim zakonima i tako stalno u krug
[ franjo_tahi @ 31.03.2005. 12:33 ] @
Duuugo programiram, počeo sam 80-tih. Sada radim pretežno u Delphi-u mada još vučem repove (nikako ih se otresti) u Clipper-u.
Trenutno se zabavljam knjigovodstvom (da ima nas još).

Da li je neko razmišljao otvoriti nešto poput: www.rentacoder.com ali na ovim našim prostorima? Bilo bi dobro i za one koji traže programe, a i za nas koji ih radimo.
[ rms @ 31.03.2005. 12:56 ] @
Ćao,

Ne znam kako drugi ali ja imam utisak da je već duže vreme mrtva sezona; niti kome šta treba, niti ko šta ozbiljno radi, niti kome nešto može da se proda i zaradi - u smislu razvoja nekog softvera. Full stop koji koristim da bih koliko-toliko naučio nešto i o Delphiju između ostalih mesta i na ovom forumu :)
[ greent @ 31.03.2005. 18:09 ] @
http://sodoma.mindnever.org

code u delphiju, 3d u lightwaveu, texture u photoshopu.
[ johnnie @ 31.03.2005. 19:45 ] @
Neka 3-4 projekta paralelno, specificne evidencije (slicno kadrovima), za jednu instituciju u okviru ministarstva pravde; placeno- jedva i bedno, no moramo da se ucimo dok smo zivi. A najbolje se uci kroz rad, zar ne?
Sve su client/server, rade odlicno (za sad) a najzadovoljniji sam samom cinjenicom da Apollo DB engine zavrsava najveci deo posla. Dakle, odlicna stvar, toplo je preporucujem svima koji rade sa bazama podataka. Trial verzija Apollo VCL 6.1 na www.vistasoftware.com a nontrial (kako da kazem drugacije!?) na http://www.pssoft.ru/index.html . Izuzetno za normalne potrebe...
Btw. kaod spomenu rent-a-coder, kako ce se to tretirati u nekoj blizoj buducnosti; da pojasnim: ako napravis neki software, da li moras da dokazes da si ga napravio na licencnom Delphiju, da imas legalan OS i slicno?
Izvinjavam se svima zbog digresije s teme, ali bas me interesuje?
[ bondja @ 01.04.2005. 07:55 ] @
@greent

hmmm... skinuo sam igru, ali kada pokrenem sodomaLite.exe, trazi kernel32.dll ? ili sam nesto propustio? Svidjaju mi se slike na sajtu koje prikazuju igru, bas bih hteo da je probam : )

Pozdrav!
[ franjo_tahi @ 01.04.2005. 09:22 ] @
Vidim da Johnni radi sa Apollo DB. Kakva su iskustva? Kako baza radi sa puno slogovoa u tablici (moje imaju više od 1,500,000)? Kakva je brzina?

Ja u Hrvatskoj radim za ministarstvo, zbog problema naplate sam davno htio odustati. Kakvo je stanje kod vas?
[ greent @ 02.04.2005. 01:52 ] @
Citat:
bondja: @greent

hmmm... skinuo sam igru, ali kada pokrenem sodomaLite.exe, trazi kernel32.dll ? ili sam nesto propustio? Svidjaju mi se slike na sajtu koje prikazuju igru, bas bih hteo da je probam : )

Pozdrav!

hmm, od svih gresaka koje su nam prijavili, ova je bas najneobicnija.

zaista ne znam sta moze biti problem, ta biblioteka koju ti trazi je prilicno 'popularna', ne znam kako to da ne moze da je nadje.

vidim da koristis xp, igra je testirana na win2k/xp, i (uglavnom) radi. cak su nam neki ljudi rekli da radi i preko interneta :-)
[ alexione @ 25.04.2005. 09:30 ] @
Proveri update-ovanu verziju. Engine je brzi i stabilniji...
[ dejanet @ 27.04.2005. 09:00 ] @
Delphi je No1, definitivno (meni licno). Najbolji odnos 'svega' smuckan u koktel.

Na poslu (i ako neradimo u Delphi-u) kada treba da se uradi ekstra stvar, predjemo na D7, stucemo DLL i ugradimo u proizvod. To je malo problem kada treba da se radi 100 % outsource-ing.

Private: poslednje Web Content Management System za par web sajtova i nekoliko Web servisa.

Pozdrav.
[ Peke @ 29.04.2005. 01:39 ] @
1. Radim plugine za firmu Ventis Media Inc. iz Kanade na Muzickom software-u MediaMonkey (za ovo sam placen).

2. Kao bivši Clipper-aš takođe kao i neki bežim kao đavo od krsta repova koji su mi ostali još iz '95 i programa za prosto knjigovotstvo koji sam tada radio i pravio.

3. Imam par svojih projekata koji podrazumevaju oba aspekta mog interesovanja DJ-isanje i programiranje od kojih je za sada najvažniji 1:1 Dinamičko učitavanje i multikanalno puštanje MP3 i drugih Multimedijalnih fajlova (oni koji su sedeli za dva gramofona, kasetofona, CD-a, računara i Winampa ali samo jednom mixetom znaju šta su tantalove muke). Ko zna možda se nadje neka radio stanica koja će ceniti moj rad ili pak moji poslodavci.

4. I jos po nesto, jer kada se umorim od programiranja najčešće programiram nesto što mi apsolutno ne treba čisto da bih se odmorio

Vezano za tačku 4:
Code:

If (Tacka4 = read) And (MojaDevojka) Then
  Ja := OstahBezDevojke
Else
  Ja:= SiguranZaSada;

anyway := BackToProgramming;
[ johnnie @ 05.05.2005. 23:30 ] @
Pa probaj TRY..FINALLY a devojku RAISE ON EXCEPTION i tako da si uvek siguran, ne treba ti ono
Code:
ja:=ostah_bez_devojke;
bolje nek ti bude
Code:
ja:=never_ostah_bez_devojke
kao const.
[ Burgos @ 06.05.2005. 10:15 ] @
Pisem samplove za canonov RCSDK koji sam preveo.
Pravim Auto-Sync - program koji ce da automatski sinhronizuje fajlove sa racunara u mrezi.
[ obucina @ 06.05.2005. 11:46 ] @
Radim samo ono sto mi se plati i samo onoliko koliko mi se plati.

Trenutno sam najaktivniji na razvoju informacionog sistema za distribuciju stampe, sto je ujedno najveci i najnapredniji sistem koji sam napravio. Program evoluira vec cetvrtu godinu. Pored toga radim PHP CMS sistem za inostranstvo.

Od manje aktivnih projekata imam program i PHP CMS sistem za skolu jezika, koji razvijam za brata i program za trgovinu prilagodjen za trgovinu knjigama.

Imam i jedan projekat koji stoji u mestu vec godinu dana, slican ovome sto pominje Peke - DJ konzola + jos gomila programa za potrebe radio stanica, od pravljenja programske seme do vodjenja evidencija svih vrsta, upravljanja preko mreze, kataloga, cak i stvari tipa CD grabber-a i CD rezanja... Poceo sam da ga radim sa jos jednim covekom, ali nismo nasli ni kupca ni finansijera.

U planu imam razvoj softvera za jednostavan SMS servis.

Povremeno prevedem po neki program na srpski jezik. To su Total Commander, Phorum, miniBB i NSIS. U toku su MassDownloader, Complex CD/DVD Burner i AceMoney, a bice ih jos...

Ponekad igram igrice - u blokovima po 10 dana :)
[ mP-programer @ 17.05.2005. 20:42 ] @
Program za akviziciju napona i struje.
Ukratko: PC se vezuje preko serijskog porta(RS232) na PIC mikrokontroler (16F877A ili 18F452) koji meri napon i struju (A/D konverzija) i salje podatke preko MAX232 kola PC racunaru. Dobijene podatke ispisuje na grafik(TChart).Moguce je i sacuvati podatke u fajl
(*.csv) i kasnije ih ucitati radi ponovnog pregleda.

PIC mikrokontrolere programiram u MikroPascal-u (Advanced Pascal Compiler for PIC - prozivod nase firme Mikroelektronika iz Beograda).Elektroniku radim sa jednim prijateljem.