[ bobiris @ 25.03.2005. 18:46 ] @
Pozdrav svima,
imam problem sa sledecim SQL iskazom:

Code:

SELECT DISTINCT clanovi.Clan_ID, clanovi.ime, Sum(parohijal.iznos) AS UKUPNO, parohijal.datum
FROM clanovi INNER JOIN parohijal ON clanovi.Clan_ID = parohijal.Clan_ID
GROUP BY clanovi.Clan_ID, clanovi.ime, parohijal.datum
HAVING (((parohijal.datum) Between [Forms]![Par_po_datumu]![txtOdDatuma] And [Forms]![Par_po_datumu]![txtDoDatuma]));

Naime, on odradjuje sve kako treba, samo sto dobijam vise ponovljenih Imena, umesto da bude samo jedno ime, i sumiran iznos od svih datuma.

Znam da nesto ne valja, ali ne mogu da prokinem kako!
[ Hamza @ 25.03.2005. 20:41 ] @
Pozdrav, evo ti SQL izraz koji si tražio.

Code:

SELECT DISTINCT First(clanovi.Clan_ID) AS FirstOfClan_ID, First(clanovi.Ime) AS FirstOfIme, Sum(parohijal.Iznos) AS UKUPNO, parohijal.Datum
GROUP BY parohijal.Datum
HAVING (((parohijal.Datum) Between [Forms]![Par_po_datumu]![txtOdDatuma] And [Forms]![Par_po_datumu]![txtDoDatuma]));
[ bobiris @ 25.03.2005. 22:46 ] @
Na zalost, ni to nije to. Ne znam da li sam bio jasan, pa sam okacio primer. Meni treba za SVAKOG clana suma svih uplata za sve datume, a ne grupisano po datumima, jer u ovom slucaju imam, recimo, 3 puta jednog coveka (sa pojedinacnim uplatama). Polje Datum mi na zalost, treba, jer ga koristim kao "range" u reportu.
[ izonic @ 25.03.2005. 23:10 ] @
Zakaci i tabele a ne samo link
[ GoranVucicevic @ 25.03.2005. 23:31 ] @
Vidi, ne razvijam interfejs u Accessovom VBA, ali mi se cini da ti ovo treba:
Code:

SELECT clanovi.Clan_ID, clanovi.ime, Sum(parohijal.iznos) AS UKUPNO 
GROUP BY clanovi.Clan_ID, clanovi.ime 
WHERE (((parohijal.datum) Between [Forms]![Par_po_datumu]![txtOdDatuma] And [Forms]![Par_po_datumu]![txtDoDatuma]));

Ako je to ono sto si hteo, malo objasnjenje:
Datum si stavio u SELECT listu, i samim tim nisi mogao da izbegnes ponavljanja. HAVING izraz nema potrebe da koristis ako ne koristis agregate u WHERE delu, dovoljan ti je WHERE deo, a polja koja su ti u WHERE delu ne moraju da su u SELECT listi...
[ bobiris @ 26.03.2005. 08:52 ] @
Citat:

a polja koja su ti u WHERE delu ne moraju da su u SELECT listi...

Tako je Gorane, Hvala!

P.S. Ovo "Group by" ide kao zadnji red, pre "Where", ali to je to.
[ GoranVucicevic @ 26.03.2005. 15:58 ] @
Citat:

P.S. Ovo "Group by" ide kao zadnji red, pre "Where", ali to je to.

Izvini, nisam primetio, zamenio sam tvoj HAVING sa mojim WHERE ne vodeci racuna o redosledu iskaza, tako ti je to kada naviknes na copy/paste, cak i kada pisem rukom stiskam CTRL-V.