[ iggsy @ 26.03.2005. 15:24 ] @
Kako da se na racunar pod mandake-om logujem kao root, sa tim mi valjda nece stalno traziti root pass za sve sistemske stvari i kako da podesim da moj nalog ima root mogucnosti.

Btw. Kada moutujem ntfs articije ne mogu da im pridjem jer imaju katanac, istro kao i root dir.

Hvala
[ axez @ 26.03.2005. 15:45 ] @
To je veoma glupo sto zelis da uradis.
Ne treba se nikada...ali bas nikada logovati kao root korisnik.
[ Not now, John! @ 26.03.2005. 16:20 ] @
To nikako ne bi trebalo da radiš. Čak i ako jedini koristiš taj računar.
Dodavanjem opcija u /etc/fstab možeš mountovati NTFS fajl sistem tako da mu i običan korisnik može pristupiti.
Primjer:
Code:
/dev/hdb5    /mnt/win_d    ntfs    noauto,noexec,ro,user,iocharset=utf8,umask=0222    0    0
[ FormatC @ 27.03.2005. 00:10 ] @
A možeš i da namestiš da ti Display Manager Bude KDM pa da kao username uneseš root.
Ali nemoj to da radiš ako ne moraš, opasno je!
[ jogurt @ 27.03.2005. 01:33 ] @
A mozes i svog user-a da uclanis u grupu root.

Code:

su
Password: ********
usermod -G root tvoj_username 
[ japan @ 27.03.2005. 06:48 ] @
a zasto je opasno da se loguje kao root
a manje opasno da se doda u root grupu?
ovo drugo je cak opasnije.

a za veciinu stvari za koje su potrebna root ovlascenja
postoji nacin da se to sredi. za one za koje ne postoji,
verovatno i ne treba da postoji.
[ Not now, John! @ 27.03.2005. 11:20 ] @
Mislim da je manje opasno da bude član root grupe, pošto sistemski fajlovi najčešće imaju 0644 prava. Tako da članovi root grupe ne mogu da ih mijenjaju.
[ iggsy @ 27.03.2005. 21:23 ] @
Potpuno smo skrenuli od teme ...

Ja sam (vajda sam ja po difoltu clan root grupe?! Kao u windows-u) admin jer sam ja instalirao sistem i sebe u instalaciji predstavio kao admin. (Kao jedinog user-a)

Izmedju ostalog win koristim vishe od 10 dina i ovo je prvi put da sam na komp istalirao Mandrake 10.1 i ukljucio kde.

Dakle ja sam u podesavanjim kompjutera (neto kao control panel) mountovao disk trazio mi je tacku mountovanja i ja sam zadao nespo tipa /mnt/win E. Pokusavam da mountujem ntfs particiju. I onda sam desnim klikom na deskotop stavio new device izabrao taj disk i kada dvokliknem na njega ne mogu da ga otvorim. (ima katanac).

Dakle moze jedno kratko uputstvo tipa klikni tu i ukucaj to i to da pokusam da resihm problem.

Hvala na pomoci
[ Not now, John! @ 27.03.2005. 21:34 ] @
Rekao sam ti šta da izmijeniš u /etc/fstab da bi imao pristup NTFS particiji. Pošto inače nemaš pristup particiji, pretpostavljam da nisi root korisnik. Da vidiš kojim grupama pripadaš otkucaj groups.