[ Nedeljko @ 29.03.2005. 20:28 ] @
U biblioteci C/C++ rutina koja se standardno isporučuje uz Linux može se pronaći funkcija getrusage() za merenje resursa koje je potrošio proces koji funkciju poziva. Mene lično interesuje merenje vremena. Izlaz iz funkcije je struktura tipa struct rusage koja sadrži pored ostalih i polja ru_utime i ru_stime tipa struct timeval. Pomoću prvog se meri proteklo korisničko, a pomoću drugog sistemsko vreme.

Moje pitanje glasi.

Da li je sistemsko vreme u stvari vreme koje je računar proveo u kernelu vršeći usluge toj aplikaciji, a korisničko vreme zapravo vreme koje je računar proveo baš u tom procesu?

Drugim rečima mene zanima ukupno vreme koje je provedeno u aplikaciji+kernelu u funkciji aplikacije, pri čemu aplikacija ima samo jednu nit. Da li treba to vreme da izračunam kao zbir proteklog korisničkog i sistemskog vremena, ili je dovoljno da izmerim proteklo korisničko vreme?
[ Dejan Lozanovic @ 30.03.2005. 09:03 ] @
Citat:
Nedeljko:
Da li je sistemsko vreme u stvari vreme koje je računar proveo u kernelu vršeći usluge toj aplikaciji, a korisničko vreme zapravo vreme koje je računar proveo baš u tom procesu?

Ovo je tacno, znaci ukupno vreme je system time + user time