|
[ wex-alpha @ 01.04.2005. 14:19 ] @
| Koja je najmanje zahtjevna Linux server distribucija, po pitanju postavljanja i odrzavanja. Vec imam nekog iskustva sa Suse 9.2, ali nisam siguran koliko je to friendly okruzenje za mene.
Imam LAN od nekih 25 XP masina, i htjeo bih da postavim Linux server.
Hvala najljepsa. |
[ broker @ 01.04.2005. 15:14 ] @
Slackvare je ko stovren za to, samo oko njega ima dosta posla.
[ wex-alpha @ 01.04.2005. 15:49 ] @
Koliko sam cuo Slackware spada medju najkomplikovanije distribucije.
Bilo bi idealno da postoji nekakav teskt koji objasnjava postavljanje Linux servera za XP masine.
[ tdjokic @ 01.04.2005. 15:55 ] @
RHELAS ili njegov potpuno besplatni, 100% kompatibilni klon CentOS. Vise na www.distrowatch.com
[ mkdsl @ 01.04.2005. 16:11 ] @
Slackware je i namenjen upravo serverskom okruzhenju, zato ljudi i smatraju da je jedna od najtezhih distribucija (ako ne i najtezha). Predlazhem ti, ako nisi spreman da utroshish vremena na uchenje, da probash sa RH-om ili MDK. Ali i dalje mislim da je slack zakon 
[ dr ZiDoo @ 01.04.2005. 18:50 ] @
Slack je distro koji umire.
Probaj sa Debianom ili Genoom.
[ mkdsl @ 01.04.2005. 18:57 ] @
Citat: dr ZiDoo: Slack je distro koji umire.
Zanimljiva konstatacija za distro koji izbacuje 2 verzije godishnje...
[ random @ 02.04.2005. 03:54 ] @
Nisi rekao šta taj server treba da radi, a to je najvažnije.
Ali generalno, od potpuno free Linuxa, meni su za održavanje servera najlakši i najmoćniji Debian Sarge, Gentoo ili eventualno CentOS. Van konkurencije tu je i FreeBSD, ali čovek je tražio Linux...
Slackware je dobar sistem za učenje, ali je dosadan i naporan za održavanje na duže staze, kad ti treba da za 2 minuta završiš posao.
[ stinger @ 04.04.2005. 08:59 ] @
Citat: Slack je distro koji umire.
rece covek i ostade ziv
[ VRider @ 04.04.2005. 09:06 ] @
Jel ti mislis da Slack ne umire?
[ dr ZiDoo @ 04.04.2005. 10:35 ] @
Heheh živ :) ali se razbole :) gripa
Ne nisam mislio da slack umire kao da se distro gasi nego sve ga manje ljudi koriste. Meni se sviđa slack filozofija i sve ali jednostavno teško je održavati distribuciju koja ima jako malo binarnih paketa i koja nema jak community.
Ja sam bio zakleti slackweraš i sada sam ali jednostavno debiana je mnogo lakše održavati. Za slackware se u većini slučajeva stvari svode na rpm2tgz ili kompajliranje. Nemam ništa protiv soursa ali ipak vreme je novac.
Možda je malo offtopc ali nadam se da će mi mod oprostiti ili eventualno ovo prebaciti u advocacy.
[ Miroslav Strugarevic @ 04.04.2005. 12:26 ] @
Debian Sarge svakako.
[ tdjokic @ 04.04.2005. 16:32 ] @
Kad kazete Debian ili Gentoo, da li mislite na onaj originalni Debian? Zar se on ne podesava veoma tesko? Nije li to ako nekome treba nesto veoma vazno i ozbiljno? Koliko sam shvatio, pitanje je bilo neki Linux za server, ali da se lako namesta itd., nije li to neki kao RH novi ili CentOS, mislim time da kazem - neka automatizovana stvar, ali sa naglaskom na server funkciji, nista vise? Jer covek je spominjao SUSE, a on je samo korak od Mandrake, a ovaj opet vazi za najlaksi za podesavanje itd., nije ni blizu Debianu. Ono jeste da je i Mepis Debian, ali sumnjam da ste mislili na takve "Debiane", zato i pitam.
[ random @ 04.04.2005. 18:00 ] @
Debian se podešava vrlo lako, gotovo sve što može čoveku da zatreba je distributer omogućio dostupnim preko već gotovih paketa, /etc je odlično organizovan, sve je dobro dokumentovano, softver se pri instalaciji/upgrade-u poluautomatski konfiguriše preko debconf-a (odgovoriš na 2-3 pitanja i on ti podesi inicijalnu konfiguraciju), i detaljno si obavešten o svakoj izmeni koji će ti načiniti na sistemu. Jednom rečju, veoma je lak za konfigurisanje i održavanje, i sve radi.
[ axez @ 04.04.2005. 22:43 ] @
Citat: dr ZiDoo: Heheh živ :) ali se razbole :) gripa
Ne nisam mislio da slack umire kao da se distro gasi nego sve ga manje ljudi koriste. Meni se sviđa slack filozofija i sve ali jednostavno teško je održavati distribuciju koja ima jako malo binarnih paketa i koja nema jak community.
To jednostavno nije istina...
Slackware korisnika ima sve vise i vise ali i korisnika drugih distroa ciji broj cesto raste dosta brze zbog lakseg koriscenja ( windows preletaci kojima je Slackware nocna mora )..itd
Osim toga Slackware community je verovatno najjaci i najhomogeniji od svih jer retko ko sa Slacka prelaze na nesto drugo dok je to kod drugih malo ovaj distro, malo onaj distro ( dok mu ne prepozna modem naprimer ).
Nije sve u brojnosti..:)
[ tdjokic @ 04.04.2005. 23:55 ] @
Citat: random: Debian se podešava vrlo lako
Dobro. U koju / kakvu kategoriju onda spadaju RH (ELAS) i njegovi klonovi, CentOS i jos jedan? Verovatno da i to ima neku ciljnu grupu, cim su napravljene cak tri, manje vise kompatibilne distribucije?
[ random @ 05.04.2005. 18:53 ] @
RHEL je komercijalna, „enterprajz“ što bi neki rekli, distribucija za poslovne korisnike, i plaća se. CentOS i White Box i slični su klonovi RHEL-a, koji iskorišćavaju činjenicu da zbog GPL licence Red Hat ipak mora da objavi izvorni kod svoje distribucije koju valja za pare. Oni uzmu taj kod, izbace logo-e, šešire, i te stvari koje su pod copyrightom i objave potpuno free verziju proverene poslovne Linux distribucije. Što je dobar fazon.
Debian je, sa druge strane, distribucija koja se od starta pravi potpuno slobodna i sastavljena isključivo od free software-a. Takođe je veoma zrela i proverena. Rade je volonteri širom sveta. Što je još bolji fazon.
[ mulaz @ 22.04.2005. 16:01 ] @
Ma slack je veoma ziv ziv distro. sa swaretom i linuxpackages.net dobijas sve najnovije.. i ako ne.. za par minuta sve se lepo skompajlira i lepo stabilno radi bez muke :)
[ ExoduS @ 23.04.2005. 03:38 ] @
Od svih linux distribucija koje sam probao, slackware je najjaci. Ono sa kojim god linux-om budes isao ok je, (as longest it is linux). Bruka da tolike masine silujes M$-ovim izmetom.
[ WiZaRd1015 @ 23.04.2005. 17:18 ] @
Svi mi znamo da je Slackware distro najblizi pravom Linux-u, zato se i kaze: Nauci RedHat, naucio si RedHat, nauci Slackware, naucio si Linux
Po meni, Slackware je dobar sever distro, ali ima puno posla oko njega, zato je tu najbolji koji sam probao Debian.
Inace, trazio si Linux, ali FreeBSD i dalje ostaje bez premca.
[ Tigerheart @ 23.04.2005. 17:51 ] @
SuSE 9.3 Pro ..
Laka instalacija, odrzavanje, najzad sve od servisa radi kako treba (HTTP, FTP, Samba, DNS, ...)
SuSE 9.2 je bio dosta bagovit, medjutim ljudi iz Novell-a su izgleda odradili posao kako treba i veoma lepo se ponasa u mrezi, i lepo saradjuje i sa Windows i sa Linux masinama...
Licna preporuka ... 
[ axez @ 24.04.2005. 01:03 ] @
Citat: WiZaRd1015: Svi mi znamo da je Slackware distro najblizi pravom Linux-u, zato se i kaze: Nauci RedHat, naucio si RedHat, nauci Slackware, naucio si Linux
Uh...svaki OS koji koristi Linux kernel je pravi Linux.
[ Marko_R @ 28.06.2006. 16:10 ] @
Evo nekih mojih razmišljanja.
1. Razmišljam o CentOS-u, ali me brine jedna stvar. Pošto sumnjam da su oni mogli da koriste isti kompajler kao i Red Hat, onda u suštini ni mašinski kod nije isti, iako izvorni jeste. Posle izvesnog iskustva sa Gentoo-om naučio sam da razni bagovi u kompajleru mogu da naprave bagove u krajnjem programu. Šta mislite o ovome?
2. Debian je vrlo dobra distribucija, ali oni izbacuju novu verziju na 3-4 godine. Onda morate da koristite ili zastareli ili nestabilni sistem. Koliko je testing distribucja stabilna? Ja sam recimo trenutno na Debian Etch, ali imam problema sa Gnome menijem i ne znam kako to da sredim.
3. SuSE 9.3 je poslednja dobra besplatna verzija. Mislim da je to loš izbor jer posle toga ako hoćete da osavremenite sistem morate da platite da bi ostao stabilan.
4. Najveća mana Slackware-a je u tome što ima 2.4 kernel. 2.6 vanilla kernel po meni nije još stabilan i ne bih ga stavljao na server.
[ Apatrid @ 28.06.2006. 20:13 ] @
Mogu li da zamolim da elaboriras zasto mislis da je stabilni Debian, kao "zastareli sistem" los izbor za... server (na kome, po sopstvenim rijecima, ne bi vozio 2.6 kernel)?
[ mulaz @ 28.06.2006. 20:32 ] @
Citat: Marko_R:
4. Najveća mana Slackware-a je u tome što ima 2.4 kernel. 2.6 vanilla kernel po meni nije još stabilan i ne bih ga stavljao na server.
a kad bi bio kernel patchovan pet puta bi bio kao stabilniji?? slackware ima sve pakete vanilla (osim nnekih dodatih startup skripta..
[ vladared @ 29.06.2006. 16:34 ] @
Boze... Ako niste primetili oziveli ste temu od prosle godine u aprilu... No nema veze, ako mislite da je i dalje aktuelna...
Mislim da je Marko_R malo kontradikroran sam sebi. Debijan mu smeta zbog toga sto se izbacuje na 3-4 godine (mada su nedavno objavili da ce preci na godisnji nivo) a pri tome pre bi da koristi 2.4 kernel...
Gentoo je odlican sistem za servera. Jeste da ces crci da ga namestis ali kada ga jednom namestis sve se svodi na emerge --deep --update world. Dobijas uvek aktuelan sistem sa velikom bazom programa pri ruci.
Drugo po meni odlicno resenje bi bilo da se na jedan takav sistem postavi FreeBSD koji se (narocito ovaj novi) pokazao kao jedno sjajno i po prvi put apsolutno kompaktno resenje. Ali to nije linux...
Trece resenje koje je u zdanje vreme sve popularnije je ubuntu server...
Naravno tu je i Centos, ali posto ga nisam nikada probao ne mogu nista o njemu da kazem osim ono sto sam procitao.
[ Borovic @ 29.06.2006. 21:35 ] @
Ukoliko ne mora da bude Linux, a hoćeš izuzetne performance, uzmi Solaris 10.
[ nkrgovic @ 30.06.2006. 12:25 ] @
Citat: vladared: Boze... Ako niste primetili oziveli ste temu od prosle godine u aprilu... No nema veze, ako mislite da je i dalje aktuelna...
Mislim da je Marko_R malo kontradikroran sam sebi. Debijan mu smeta zbog toga sto se izbacuje na 3-4 godine (mada su nedavno objavili da ce preci na godisnji nivo) a pri tome pre bi da koristi 2.4 kernel...
Gentoo je odlican sistem za servera. Jeste da ces crci da ga namestis ali kada ga jednom namestis sve se svodi na emerge --deep --update world. Dobijas uvek aktuelan sistem sa velikom bazom programa pri ruci.
Drugo po meni odlicno resenje bi bilo da se na jedan takav sistem postavi FreeBSD koji se (narocito ovaj novi) pokazao kao jedno sjajno i po prvi put apsolutno kompaktno resenje. Ali to nije linux...
Trece resenje koje je u zdanje vreme sve popularnije je ubuntu server...
Naravno tu je i Centos, ali posto ga nisam nikada probao ne mogu nista o njemu da kazem osim ono sto sam procitao.
Ja dosta koristim CentOS i mislim da je odlican izbor. Glavna prednost mu je sto je to u sustini RH - koga podrzavaju svi ISV-ovi. Za bilo koji ozbiljan (komercijalan) server on bi bio moj izbor.
Debian stable je uvek bio bajat, ali osim toga je sasvim OK server. Glavna mana je nedostak podrske za dodatni softver, ali to se izgleda menja na bolje, uglavnom zbog momenta koji Ubuntu pravi.
Ubuntu server nisam probao, mada mi deluje da bi mogao biti ono sto bi Debian trebalo da bude :), gledajuci kako izgleda klasican Ubuntu. Ovo bi mogao biti JAKO dobar izbor, jednom kad ga ISV-ovi podrze, sto za sada JAKO dobro ide.
Gentoo nisam probao, ali kako ga niko i ne podrzava, mislim da ga necu skorije ni probati.
Citat: Borovic: Ukoliko ne mora da bude Linux, a hoćeš izuzetne performance, uzmi Solaris 10.
Potpisujem. :)
[ Tyler Durden @ 30.06.2006. 13:13 ] @
Meni se Debian svidja posebno zbog odlicnog, brzog i lakog sistem upgrade-a. Slicno vazi za gentoo i freebsd samo je malo zeznuto kompajlirati x paketa prilikom upgrade na nekoj masini koja u tom trenutku treba i da radi kao server za nesto.
[ Apatrid @ 30.06.2006. 20:23 ] @
Citat: Tyler Durden: Meni se Debian svidja posebno zbog odlicnog, brzog i lakog sistem upgrade-a. Slicno vazi za gentoo i freebsd samo je malo zeznuto kompajlirati x paketa prilikom upgrade na nekoj masini koja u tom trenutku treba i da radi kao server za nesto.
FreeBSD, koliko se ja razumijem u taj OS, ima i ports (kompajliraj iz koda) i packages (iskompajlirano, ready-to-use, raspakujes i vozis).
Sto se Gentoo tice, ja licno mislim da je samoubistvo s predumisljajem odrzavati Gentoo server bez test/build masine, gdje se naprave i binarni paketi. Samoubistvo. Gentoo se previse brzo krece da se u njegov "stable", a za potrebe servera, neko pouzdao bez elementarnog (sanity) testiranja.
[ vladared @ 01.07.2006. 06:51 ] @
Citat:
reeBSD, koliko se ja razumijem u taj OS, ima i ports (kompajliraj iz koda) i packages (iskompajlirano, ready-to-use, raspakujes i vozis).
Sto se Gentoo tice, ja licno mislim da je samoubistvo s predumisljajem odrzavati Gentoo server bez test/build masine, gdje se naprave i binarni paketi. Samoubistvo. Gentoo se previse brzo krece da se u njegov "stable", a za potrebe servera, neko pouzdao bez elementarnog (sanity) testiranja.
Amen. Drugačije definitivno ne može, sem... Sem ako ne vršiš updateovanje noću kada niko ne radi u firmi
Nego mene sada nešto drugo interesuje. Sa stanovišta bezbednosti postoji definicija da se na server nikako ne stavljaju alatke za razvoj programa (nekako ovako zvuči : nikada nemoj pružati eventualnom napadaču alatku koju bi on mogao da iskoristi u svome napadu ). Sa obzirom da je (sam) ovde pomenuo Gentoo, ali ovo isto važi onda za Slack, koliko su onda ovakvi sistemi zaista sigurni za servere? Po ovoj definiciji najsigurniji bi bili oni serveri na kojima se samo mogu minimalistički instalirati (i to verovatno) samo binarni paketi.
[ Tyler Durden @ 01.07.2006. 08:27 ] @
Citat: Apatrid: FreeBSD, koliko se ja razumijem u taj OS, ima i ports (kompajliraj iz koda) i packages (iskompajlirano, ready-to-use, raspakujes i vozis).
Bravo, to sam zaboravio.
Nisam bas nesto mnogo koristio freebsd i bilo je to jos prije godinu dana, ali svidio mi se poprilicno.
[ Marko_R @ 01.07.2006. 10:18 ] @
Citat: Apatrid: Mogu li da zamolim da elaboriras zasto mislis da je stabilni Debian, kao "zastareli sistem" los izbor za... server (na kome, po sopstvenim rijecima, ne bi vozio 2.6 kernel)?
Citat: vladared: Mislim da je Marko_R malo kontradikroran sam sebi. Debijan mu smeta zbog toga sto se izbacuje na 3-4 godine (mada su nedavno objavili da ce preci na godisnji nivo) a pri tome pre bi da koristi 2.4 kernel...
Možda mnogo hoću, ali ja bih ipak sistem koji je i savremen i stabilan istovremeno :) A pre bih rekao da je tu bolji CentOS. I samo da vas ispravim, nisam rekao da bih vozio 2.4 kernel, već patch-ovan 2.6 (ne vanilla).
Citat: mulaz: a kad bi bio kernel patchovan pet puta bi bio kao stabilniji?? slackware ima sve pakete vanilla (osim nnekih dodatih startup skripta.. Zašto da ne, ako su patchevi za popravku bagova. Oni za performanse su druga stvar.
[ vladared @ 02.07.2006. 08:35 ] @
Šta da ti kažem. 2.6 kernel je odavno u stabilnoj fazi, sem ako nije stabilno ono što je staro. Provereno... Evo čak se najavljuje da će i ovaj Slackw.11 biti sa kernelom 2.6... Kada je Pat popustio onda ne vidim zašto i mi ne bi terali...
Inače ne vidim šta je toliko loše u nepačovanoj Venila verziji kernela. Slack ovo trera odavno koliko ja znam i svi mu to naglašavaju kao prednost a ne kao manu...
[ VRider @ 02.07.2006. 13:08 ] @
Slackware je i do sada dolazio sa kernelom 2.6, samo se nije instalirao po defaultu. Nista sto par komandi ne moze da resi... A kako je vanilla kernel u pitanju, sta tu ima da se testira? Takav je, kakav je, nije patchovan niti bilo sta drugo. Ima li sta sladje od vanile? 
[ Marko_R @ 02.07.2006. 14:45 ] @
Citat: vladared: Šta da ti kažem. 2.6 kernel je odavno u stabilnoj fazi, sem ako nije stabilno ono što je staro. Provereno... Evo čak se najavljuje da će i ovaj Slackw.11 biti sa kernelom 2.6... Kada je Pat popustio onda ne vidim zašto i mi ne bi terali...
Jesi li siguran, na distrowatch je i dalje 2.4.32 u current? Pogledaj http://www.elitesecurity.org/t...0-Linux-kernel-getting-buggier
Citat: Inače ne vidim šta je toliko loše u nepačovanoj Venila verziji kernela. Slack ovo trera odavno koliko ja znam i svi mu to naglašavaju kao prednost a ne kao manu...
Citat: VRider: Slackware je i do sada dolazio sa kernelom 2.6, samo se nije instalirao po defaultu. Nista sto par komandi ne moze da resi... A kako je vanilla kernel u pitanju, sta tu ima da se testira? Takav je, kakav je, nije patchovan niti bilo sta drugo. Ima li sta sladje od vanile? 
Ima slađe od vanile jer sam koristio Slack 10.2 od septembra sa kernelom 2.4 bez problema i čim sam prešo na 2.6 najnoviji tad koji je bio javile su mi se greške na fajlsistemu, doduše popravljive, ali ja nisam baš ljubitelj butanja sa CD-a. Možda pričam napamet, ali meni deluje logično da je kernel iz RHEL stabilniji i pouzdaniji nego vanilla (iz Fedora-e ne sigurno  )
[ VRider @ 02.07.2006. 14:59 ] @
Greske na fajl sistemu tesko da imaju veze sa promenom kernela.
Razlika izmedju RHEL kernela i vanilla je uglavnom u backportovanju. Naime, RH opcije koje su se javile u novim kernelima portuje na stare verzije kernela jer ima obaveze prema svojim kupcima. Cesto se dodaju i neke nove fore i forice, ali, one kasnije ili pre i ovako zavrse u vanilla kernelu. Ako ti je bas potrebno nesto, uvek mozes da par modula kompajliras "na zivo".
[ Marko_R @ 02.07.2006. 16:47 ] @
Citat: VRider: Greske na fajl sistemu tesko da imaju veze sa promenom kernela.
Onda do čega je? Uvek sam propisno spuštao sistem, nije nestajala struja i tako to. A posle toga kad sam već koristio i drugu distribuciju i kernel i fajlsistem popravljali su trafo stanicu i jedno mesec dana non-stop je nestajala struja. Poludeo sam, ali je fajlsistem ostao netaknut (reiserfs). Uzgred, mom drugaru u komšiluku je puko reiserfs, ali to je izgleda povezano sa hardverskim problemom jer je disk dobio bad sektore.
Taj fajlsistem na kom su se pojavile greške je bio xfs.
[ Apatrid @ 03.07.2006. 16:46 ] @
Citat: vladared: Amen. Drugačije definitivno ne može, sem... Sem ako ne vršiš updateovanje noću kada niko ne radi u firmi ;)
Osim ako se ne odlucis da radis "graveyard shift" (tj. nocnu smjenu), ta fora sa "iskompajliram nocu, ujutro gledam sto se desilo" je, generalno receno, sumnjiva. Ta "masina u eksploataciji" je istovremeno i test masina, sto je uvijek nezdravo, ako ni zbog cega drugog, a ono sto se testira na (zivim) podacima. Uraditi bekap cijele masine prije bilo kakvog pokretanja "emerge"... mnogo ce bit. Ruku na srce, postoji quickpkg, vratiti se na stari paket je relativno jednostavno, ali provaliti da nesto nije u redu (narocito ako problem nije ocigledan tipa "masina rokne i resetuje se"), za to pocesto treba neko vrijeme.
Citat: vladaredNego mene sada nešto drugo interesuje. Sa stanovišta bezbednosti postoji definicija da se na server nikako ne stavljaju alatke za razvoj programa (nekako ovako zvuči : nikada nemoj pružati eventualnom napadaču alatku koju bi on mogao da iskoristi u svome napadu ). Sa obzirom da je (sam) ovde pomenuo Gentoo, ali ovo isto važi onda za Slack, koliko su onda ovakvi sistemi zaista sigurni za servere? Po ovoj definiciji najsigurniji bi bili oni serveri na kojima se samo mogu minimalistički instalirati (i to verovatno) samo binarni paketi.
Ja ne odrzavam Gentoo server za koga se moze reci da je "u eksploataciji" (od koga drugi ljudi koji nesto rade zavise), tako da ovu moju pricu treba uzeti sa rezervom, jer nije bazirana na konkretnim iskustvima (nijesam probao).
Ali, ne vidim ni jedan razlog zasto Gentoo masina ne bi egzistirala BEZ toolchain-a (gcc i ostatak folklora). Ako se paketi prave na drugoj masini, a posto portage nema problema sa binarnim paketima, nema nikakve potrebe da se bilo sta, bilo kad, prevodi.
Mislim da isto vazi i za Slack, a i za, manje-vise, ostale Linux distribucije.
[ Apatrid @ 03.07.2006. 17:07 ] @
Citat: Marko_R: Možda mnogo hoću, ali ja bih ipak sistem koji je i savremen i stabilan istovremeno :)
Aha, i jare i pare. Ne moze, tj. moze, ali to "moze" je aproksimacija toga sto ti hoces.
Vidi ovako, potreba da se vozi "savremen" sistem moze se, ugrubo, razbiti na dvije komponente:
a) Hocu novije pakete, jer u njima su popravljeni problemi koji su u medjuvremenu pronadjeni
b) Hocu novije pakete, jer mi treba funkcionalnost koje u starim paketima nema.
Obicno je rijesenje da se vozi MJESAVINA stabilnog sistema i novih paketa. Odaberes, primjera radi, stabilan Debian kao bazu. Onda na njemu odlucis da vozis naj-naj-najnoviji Apache i PHP, sprijecis apt-get da ih instalira, patch-uje i uopste dira a time preuzmes na sebe testiranje/odrzavanje/krpljenje ta dva paketa. Za sve ostalo, uzdas se u napore koje Debian-stable ekipa ulaze da odrzava cio sistem. Dakle, pokriven si onim pod a), a ono pod b) forsiras na ogranicenom broju paketa koji su ti kriticni i od interesa.
Ne vidim prednosti ganjanja novog kernela, a za servere. Ako je sav hardver podrzan na starom kernelu, sva sistemska poboljsanja koje 2.6 donosi se kompenzuju grubom silom i prinudom, jer su serveri, po definiciji, ionako "jake" masine, kojima par procenata na performansama nista ne znaci u poredjenju sa stabilnoscu.
[ Marko_R @ 03.07.2006. 18:38 ] @
Citat: Apatrid: Ali, ne vidim ni jedan razlog zasto Gentoo masina ne bi egzistirala BEZ toolchain-a (gcc i ostatak folklora). Ako se paketi prave na drugoj masini, a posto portage nema problema sa binarnim paketima, nema nikakve potrebe da se bilo sta, bilo kad, prevodi.
A kako bi to uopšte toolchain mogao da pomogne napadaču? Uvek mu je lakše da ti ubaci prekompajliran binary.
Citat: Apatrid: Aha, i jare i pare. Ne moze, tj. moze, ali to "moze" je aproksimacija toga sto ti hoces.
Vidi ovako, potreba da se vozi "savremen" sistem moze se, ugrubo, razbiti na dvije komponente:
a) Hocu novije pakete, jer u njima su popravljeni problemi koji su u medjuvremenu pronadjeni
b) Hocu novije pakete, jer mi treba funkcionalnost koje u starim paketima nema.
Obicno je rijesenje da se vozi MJESAVINA stabilnog sistema i novih paketa. Odaberes, primjera radi, stabilan Debian kao bazu. Onda na njemu odlucis da vozis naj-naj-najnoviji Apache i PHP, sprijecis apt-get da ih instalira, patch-uje i uopste dira a time preuzmes na sebe testiranje/odrzavanje/krpljenje ta dva paketa. Za sve ostalo, uzdas se u napore koje Debian-stable ekipa ulaze da odrzava cio sistem. Dakle, pokriven si onim pod a), a ono pod b) forsiras na ogranicenom broju paketa koji su ti kriticni i od interesa.
Ne vidim prednosti ganjanja novog kernela, a za servere. Ako je sav hardver podrzan na starom kernelu, sva sistemska poboljsanja koje 2.6 donosi se kompenzuju grubom silom i prinudom, jer su serveri, po definiciji, ionako "jake" masine, kojima par procenata na performansama nista ne znaci u poredjenju sa stabilnoscu.
Za razliku od Gentoo-a, na Debian-u nisam baš imao lepog iskustva sa tim mešanjem. Hteo sam da nadogradim samo xfree -> xorg, ali posle toga sam imao problema pri svakom korišćenju apt-get. Na kraju sam uradio "apt-get dist-upgrade" i ti problemi su nestali, ali sad je ceo sistem na "testing".
[ XTeam @ 05.07.2006. 00:47 ] @
Kao linux distro za server moj izbor bi uvek bio Debian Sarge.
Server se zajedno sa kontrol panelom postavi za svega par sati (zavisi od brzine pristupa internetu) sa sve dodatnim programima za analiziranje logova, anti trojan scan itd. Nakon toga admnistriranje sistema je poprilično lako. Za sam server (ako se priča o http/masql/ftp/mail) nisu potrebni "bleeding edge" softverski paketi. Uglavnom.
Koristeći softwer za testiranje / "stres" servera, najbolje rezultate (ovo je moje subjektivno mišljenje) dao je Debian i tko sam odlučio da počnjem da ga koristim. Oprostio sam se od pređašnih distribucija i sada koristim samo Debian Sarge.
Napomena: ovo se odnosi samo na server distro, ne i na desktop distro
[ kiklop74 @ 05.07.2006. 03:26 ] @
Ja preporuchujem neku od CentOS distribucija.
Najjednostavnija za korishcenje je SME linux.
http://contribs.org/
aktuelna verzija je bazirana na CentOS 4.3 sto je prilicno frishka verzija. Lako se instalira i ima fenomenalno jednostavan web interfejs za administriranje. Instaliras i radi.
[ radusan @ 05.07.2006. 09:01 ] @
CentOS definitivno ...
[ Marko_R @ 08.08.2006. 12:58 ] @
Upcoming Release of Debian GNU/Linux 4.0
July 24th, 2006
The Debian project confirms December 2006 as the date for the next release of its distribution which will be named Debian GNU/Linux 4.0 alias 'etch'. This will be the first official release to include the AMD64 architecture. The distribution will be released synchronously for 11 architectures in total.
At this stage, the upcoming release will ship with Linux 2.6.17 as its default kernel. This kernel will be used across all architectures and on the installer. A later version may be selected during a review in October.
New features of this release include the GNU Compiler Collection 4.1 as default compiler. X.Org will replace XFree86 as implementation of the X Window System X11. Secure APT will add extra security by easily supporting strong cryptography and digital signatures to validate downloaded packages. http://www.debian.org/News/2006/20060724
Izgleda da će Debian stvarno da skrati ciklus na ispod 2 godine, što je meni već vrlo prihvatljivo.
[ Marko_R @ 08.08.2006. 13:02 ] @
Citat: XTeam: Koristeći softwer za testiranje / "stres" servera, najbolje rezultate (ovo je moje subjektivno mišljenje) dao je Debian i tko sam odlučio da počnjem da ga koristim. Oprostio sam se od pređašnih distribucija i sada koristim samo Debian Sarge.
A koji je taj softver ako nije tajna?
[ XTeam @ 01.09.2006. 20:14 ] @
http://www.nessus.org/
za security
i
http://www.paessler.com/
(ima i free verzija za početak)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|