[ Dejan Lozanovic @ 16.06.2002. 19:50 ] @
Pomalo sokirajuci tekst, ali kada se bolje razmisli momci su u pravu, uz konstataciju nema nista bez pravog C-a :)

http://bsd.slashdot.org/articl...34&mode=thread&tid=122
[ MoHicAn @ 16.06.2002. 20:03 ] @
Ne kapiram sto!
Mislim jel im bilo dosadno pa kao ajd da sve portujemo na c ili sta ?

Kako oce ali ja licno gotivim perl. Najbolji je po meni za baratanje sa stringovima a samim tim i za cgi aplikacije.

Al dobro. Mozda jure brzinu ...
[ random @ 17.06.2002. 21:05 ] @
Ni jedan ni drugi niste u pravu.

Ovo izbacivanje Perla iz osnovne distribucije je upravo korak u korist Perl progrmerima. Ako ste ikada radili u Perlu pod FreeBSD-om, možda ste primetili da se verzija koja dolazi uz osnovnu distribuciju razlikuje od one koja se nalazi u ports stablu -- ova potonja je uvek ažurnija, i lakše se sinhronizuje sa CPAN bibliotekama koje su takođe u portsu. I tu imamo čestu situaciju da na sistemu Perl programera postoje dve verzije interpretera -- jedna sistemska, koja sedi u /usr/bin, za izvršavanje alata poput which(1), a druga iz portsa, koja sedi u /usr/local/bin. Ovo je pomalo naporno i za FreeBSD developere i za korisnike, a i nepotrebno opterećuje fajl sistem, obzirom da se jako malo osnovnih komandi oslanja na Perl interpreter (proverite sa $ file /usr/bin/* /usr/sbin/* | grep "perl script" | wc -l), i nije ih teško portovati u C.

Dakle, ovim potezom dobijamo manje posla za maintainere base distribucije, manje posla za maintainere Perl porta, i manje konfuzije za korisnike.
[ B o j a n @ 17.06.2002. 22:55 ] @
Stvarno ne vidim oko čega tolika fama. Evo npr. openbsd nema ni jednu perl skriptu u */bin/ direktorijumima, i to još unazad par release-ove, pa perl5.x još uvek ide uz comp.tgz i misc-.tgz pakete. Perl je jednostavno jedan od esencijalnih alatki za administraciju pre svega, a potom za sve ostalo.

Smatram da će taj potez freebsd-current tima biti dočekano na nož od strane većine korisnika.