[ daca_0001 @ 03.04.2005. 14:03 ] @
Od skora sam poceo da koristim linux i imam Nortek JetAdsl (2021) modem koji je baziran na cipu Globespan. Na adresi url http://eciadsl.flashtux.org/ sam nasao neki drajver koji bi trebalo da radi sa linuxom ali nece probao sam sve synch .bin fajlove za sinhronizaciju i nece e sad bi trebalo da pravim moj presluskivajuci windows. Hteo sam da pitam dali je neko pokusao da instalira ove drajvere za nortek i dali je bilo uspesno? Ako je neko pokusao neka opise ukratko kako.
[ cambridge @ 03.08.2007. 20:09 ] @
Pozdrav

Takodje imam USB ADSL Modem zasnovan na nekom Globespan cipu, iako sam u prvo vreme mislio da je Conexant u pitanju.

Dobio sam ga od SezamPro provajdera i poneo sam se mislju da je unutar kutijice Conexant chipset zato sto je neko objavio installADSL.zip drajvere za ubuntu na ovom forumu sa slikom Conexant AccesRunner modema koja je identican mome (jedino mu nedostaje stampani logo SezamPRO). Medjutim, otvorio sam windows device manager i pod Conexant USB ADSL WAN Modem sam pretrazio details preko Googla : vendor ID (VID) mu je 0x0915, product ID je 0x8102 i dosao na sajt http://gateway.bedroom.gen.nz/~clive/adsl/thefiles/xdslusb.html gde su uneti ovi podaci o usb adsl modemima.
Dosao sam do zakljucka da je moj u stvari D-Link DSL200 rev B!!!! Kakva zamrzlama pod Conexantovim pokroviteljstvom ????

Nasao sam drajver http://eciadsl.flashtux.org/download/nortek-2021/ skinuo najnoviju verziju 0.10 u source obliku i bacio se na instalaciju. Pratio sam uputstvo i sve je islo glatko - sve do make cfg. Nisam nasao RFC 2516 PPPoE Encapsulation koja mi je uneta u dokumentaciji SezamPro modema , kao ni Multimode Modulaciju pa sam poslusao konfiguracioni program i ostavio pod "default".
Sledeci nedokumentovani problem je bio usbdevfs (odnosno nedostatak istog). To je, kao sto mu ime govori usb fajl sistem, na koji drajver treba da posalje firmware modemu da bi proradio.
Na kompjuteru mi je instaliran suse 10.2 i od usbdevfs koji se nalazi u /proc/bus/usb ni traga. Viseci na forumu irc://freenode/ (irc://irc.freenode.net/) dosao sam do jednostavnog resenja koje mi, kao sto to nalaze marfijev zakon, nije palo na pamet: jednostavno ga treba mountovati !!!
Dakle komanda je ( a sve ovo do sada se radi pod root nalogom) mount /proc/bus/usb !!!!

Sada je sve spremno i modem moze da se startuje komandom eciadsl-start koja ce sinhronizovati modem i najzad ce prestati da blinka !

Posto je nacin pristupa PPP over Ethernet (PPPoE) trebace nam roaring penguin PPPoE koji se nalazi na adresi http://www.roaringpenguin.com/files/download/rp-pppoe-3.8.tar.gz , dakle jos jedan potencijalni problem !!! Na svu srecu kod mene je komanda ./go zavrsila kompajliranje (fuf).
Konfiguraciju nisam do kraja zavrsio jer uputstvo za eciadsl kaze :


PPPoE user's:
You have to configure and use a standard PPPoE client as rp-pppoe
(http://www.roaringpenguin.com/pppoe) to connect to your adsl modem
through tap0.

dakle sta je tap0 jos nisam proverio ali sam ga uredno uneo u konfiguraciju.

iiii jos se nisam povezao , sorry folks, uf , ajd sad neko drugi

ahh da, jedna od instalacija je trazila i jednu izmenu kernela, neshto pod non standard serial devices, hrdm ili sl ? nisam zapamtijo, ajd uzdravlje

[Ovu poruku je menjao cambridge dana 03.08.2007. u 23:35 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao cambridge dana 06.08.2007. u 19:16 GMT+1]