[ SoulFly @ 03.04.2005. 19:46 ] @
| Pozdrav ljudi...u velikom sam frci...potrebna su mi vasha iskustva...
Posedujem konfiguraciju: Epox 8rda+, XP 1700+ @ 2,1ghz, 2x256mb kingston hyper-x, Abit TI4200...
Radio sam za kompom...sve ok...uvek sve ok...juche sam ga iskljuchio zbog potrebe da ga pomerim...znachi standardna procedura, nishta neobichno...povadio sam kablove...posle sat vremena vratio...upalim ga kad ono samo krene da se pali ali ne ukljuchuje monitor...Ne podizhe sistem...plocha ima mali displej na kojem pishu greshke ili stvari koje komp proverava prilikom dizanja sistema...na displeju pishe C1 shto u manualu kazhe da je provera memorije. Tu stane i ne mrda dalje...proverio sam sve ostale komponente se do jedne..prebacivao ih u drugi komp i sve ok...Prema toga zakljuchak je da je neshto do ploche...zna li neko shta se mozhe preduzeti? Moram da napomenem da sa naravno resetovao bios, situacija i dalje ista!!! Konfiguracija je radila normalno godinu dana bar...
HELP!!!
|
[ Inovator @ 03.04.2005. 20:50 ] @
da je memorija, imao bi nešto na monitoru...probaj stavit drugu grafičku....možda je čak i CPU, nedavno sam imao takvu situaciju....nažalost
[Ovu poruku je menjao BeastMaster dana 03.04.2005. u 23:41 GMT+1]
[ pctel @ 03.04.2005. 22:39 ] @
Citat: Inovator: da je memorija, imao bi nešto na monitoru...
ne bi.
Citat: Inovator: možda je čak i CPU
da je CPU ne bi bilo sanse da dodje cak do C1...
[ Mister Big Time @ 04.04.2005. 00:04 ] @
Hmmm mozda ploca zeza, pomerio si je i nesto se istripovala.. jel ti dobro RAM uboden? Imao sam slican slucaj ali sa jednom matorom plocom. Znaci mrdnes levo radi, mrdnes desno ne radi.
[ SoulFly @ 04.04.2005. 13:11 ] @
Ok ljudi, hvala na pokushajima ali josh jednom...niste me pazhljivo prochitali...sve komponente sam proverio na drugom rachunaru...i grafichku, i memorije, i procesor...sve...
Znachi mora da je do ploche....e sad...da li za nju nema spasa?
Padalo mi na pamet da je tu neshto sa BIOS-om...eventualna mogucnost da se flashuje BIOS chip sa drugom istom takvom plochom...ili...ne znam..nisam dovoljno pametan.
@pctel
buduci da si napomenuo onaj C1...znachi da si se susretao sa ovakvim plochama...shta je tvoj predlog?
..ili bilo chiji....pochinjem da ochajavam
hvala
e da...dodushe...chini mi se da ono C1 pishe odmah chim upalim na displeju...
[ pctel @ 04.04.2005. 13:55 ] @
da, sretao sam se sa tim problemom kod EPOX-a vise puta, ali uvek su ploce bile pod garancijom pa su vracene kinezu koji ih je pravio... Ja bih svakako probao sa flash-ovanjem BIOS-a pomocu druge ploce.
[ SoulFly @ 05.04.2005. 13:11 ] @
Mozhesh li mi ukratko opisati proceduru flashovanja sa drugom plochom...da ne shebem i onu drugu...jer to samo klasika izvadim chip jedan i drugi..stavim chip u valjanu, flashujem, izvadim i vratim svaku na svoje mesto i to je to???
Elem...jel ima neka procedura za vadjenje chipa ili...?
Hvala
[ pctel @ 05.04.2005. 13:27 ] @
Jednostavno je, ali ne bas toliko...
- u ispravan racunar ubacis sistemski disketu
- pokrenes program za flash-ovanje
- zamenis BIOS
- flash-ujes BIOS
Problemi nastaju kod ploca kod kojih je cip zalemljen, tako da je pravi izazov za svakog servisera da odlemi cip i zalemi drugi dok racunar radi 
[ sasa022 @ 05.04.2005. 19:01 ] @
@SoulFly
Proveri bateriju.Nje se retko ko seti,a zna da napravi velike probleme....
[ Big Wizard @ 10.04.2005. 11:30 ] @
Resetuj bios. Lakše je. Mislim da većina ploča novijeg datuma pište kad nešto
nevalja sa bios-om. Nemoj me držati za reč.
[ sabrina @ 10.04.2005. 15:33 ] @
Baci ploču....
imao sam takve dve ploče...isti slučaj
jednom sam samo ugasio na SHUT DOWN i drugo jutro ...mrtva
te ploče ne vrede ništa...smeče s greškama...
jedna mi je (napola) skurila 512 Mb memorije i poslje opet nekako radila...poklonio sam ju čoveku i njemu skurila 1Gb A-DATE 500 !!!
zaboravi na nju...sami problemi...
to je moje iskustvo..., a koliko čujem u okolici ima još sličnih slučajeva
usput ploča je očajna na AGP portu...lošija merenja nisam imao ni s AGP 4×
isprobao sam i PRO verziju ...ona novija verzija..., nešto malo bolja u AGP-u, ali opet lošija od konkurencije..., a inače sam gamer simulacija pa me ne interesuje više, a kvare se na pogled
[ SoulFly @ 10.04.2005. 16:25 ] @
@Big Wizard
nisi pazhljivo chitao ono shto sam napisao..naravno da sam ono sve uradio...prochitaj josh jednom shta sve
@sabrina
ne slazhem se sa tobom da je Epox 8rda+ rev 2.0 smece buduci da se na sve strane testovi u vreme velike popularnosti ove ploche kao i komentari, izmedju ostalog i ovde, da ova i Abit NF7-S spadaju u najbolje nforce2 ploche...I meni je savrsheno radila godinu ipo dana...ali ovo shta se desilo ne mogu i ne znam objasniti...chak su mi i u par veleprodaja rekli da je ovo vrelo neuobichajeno i da na upravo tu plochi jedva da su imali reklamacija
Reshenje i dalje trazhim...ako uopshte ima..jedino josh sa flashovanjem biosa nisam probao
[ Ivand @ 10.04.2005. 18:58 ] @
I ja sam pre par meseci saranio svoju 8rda+ , otisla je u suspend i nikada se nije vratila usput mi je odnela i procesor ... i to sve 13 meseci od kupovine , znaci nista od garancije ... Bice da je kvalitet izdrade ovih ploca nesto losiji ...
[ sabrina @ 10.04.2005. 19:42 ] @
SolulFly
slažem se da je oprema na ploči odlična, ali kako vidiš iako niti jedan trgovac nije rekao da imaju probleme...istina je drugačija
ovde u Reci su svaka druga kupljene u podavnici za koju znam u roku 3 meseca krepale, na više manje sličan način...kako je objašnjeno !
a to sigurno nije tek tako...
recenzije ploče su odlične...bez daljnjega, ali izgleda da smo upali u Balkanski kanal..., a to je ŠKART roba prrepakirana tko zna gde i poslana u istočne zemlje...
isti slučaj je i s ABIT pločama...
Do sada verovali ili ne Gigabyte ploče imaju uvjerljivo najmanje reklamacija, ovde, a najčudnije da su one uvjerljivo naomrženije u overklokerskom krugu jer nemaju rupe...
osobno sam imao tu rev 2.0 Epoxicu i jedva da je radila na 200 FSB-a, i sve je štekalo, iako su rezultati sintetičkih testova bili odlični ...no onda odjednom pri restartanju...zablokira, plavi ekran i ugasi se....
probam nanovo ...krene, jedva nakon pol sata uđe u windowse , a ono u Everestu propusnost memorije 200Mb/sec !!!
ode i memorije i ploča ...poklonim ju jenom čovjeku da složi računalo za internet, ali nije me slušao...dignuo je kupio memoriju i skurila mu je na isti način tu onda skupu memoriju !
posle sam isprobao PRO verziju...isto je štekala u AGP propusnosti, i jedno jutro ,...nakon tjedan dana rada u default ...nije kloknuto ništa na njoj...nikad se nije probudila ....ostala je zakucana i nije prošla nisam siguran gde je zapela, ali nešto oko registracije memorije...ili tako nekako...
posle sam uzeo
Gigabyte PRO 2.0....i nikakve probleme nemam
meni više ta firma neće u kuću jer mi je računalo potrebno za raditi , a ne mjeriti brzinske rekorde..., a za A64 nisam bio spreman da rizikujem jer nisam siguran dal će moji programi da rade na njemu ...
Epox me osobno jako razočarao...barem ove ploče koje su kod nas na tržištu...ne znači da u svetu nisu dobre, ali ove su s felerima...i to sigurno
[ Mister Big Time @ 11.04.2005. 03:56 ] @
eh sad... mojne me plasite :)
Moja datira iz avgusta 2004.
Radi savrseno, i sa O/C i bez.
A bas nigde nisam cuo da ljudi imaju takvih problema sa ovom plocom. Mozda je to vama losa serija?
[ sabrina @ 11.04.2005. 06:20 ] @
pa upravo se o tome radi...neka serija koja ima neki feler , verovatno vezan oko rada memorije ,..ili je u pitanju i sami stabilizator za napon memorije,...
nešto je tu u pitanju,...
[ pctel @ 11.04.2005. 12:52 ] @
Citat: slažem se da je oprema na ploči odlična, ali kako vidiš iako niti jedan trgovac nije rekao da imaju probleme...istina je drugačija
Ja ne radim mnogo sa Epox-om, ali od nekoliko primeraka, skoro sve su se pokvarile na isti nacin posle nekoliko meseci. Obicno trgovci nemaju obicaj da pricaju da je nesto lose cak i ako je najgore...
Znam firmu gde se svakodnevno 5 ljudi donese jedan isti model komponente na reklamaciju, nije bitno o cemu se radi, bitno je da je serviser dobio instrukcije da svakom kaze da drugi put u zivotu vidi da se ta komponenta pokvarila. Mislim, ako neko godinu dana tvrdi da je nesto extra dobro, a posle pocne da prica kako to nista ne valja, ljudi ce ga ubuduce smatrati neozbiljnim.
P.S. Izuzetak iz poslednje recenice je Microsoft
Citat: isti slučaj je i s ABIT pločama...
E, pa nije bas... ABIT ploca ima dosta fabricki problematicnih, a kada ja to sklopim, istestiram nekoliko sati i konstatujem da stabilno radi, nikada kasnije nisam imao ni jedne primedbe.
[ SoulFly @ 11.04.2005. 15:33 ] @
Misterija se nastavlja...
evo ljudi..da ne poverujete...ko zna nek mi objasni, ja sam glup za ovo izgleda...
Upravo ovo vam pishem sa mog rachunara...iste ploche i isto sve u vezi chega sam pisao da imam problem!
Shta sam radio...posle svih onih testova...nishta...rachunar mi stoji vec 4-5 dana tako netaknut...s tim shto sam josh pokushavao pre 2 i pre 4 dana da ga upalim...rezultat bio uvek isti...u medjuvremenu stojao je raskopchan...chekao je da nadjem nekog dovoljno hrabrog i ludog sa istom plochom da probam flashovati moj bios chip...danas, ne znam zashto, ali mi palo na pamet, aj da ga ukljuchim...i uradim to..preskochi C1, pochne redom da proverava sve shto i obichno radi i....UPALI SE MONITOR...prvo se samo pojavi pochetni screen, ne dodje ni do provere ID uredjaja i ispishe mi neshto "processor...." josh jedna rech...nisam stigao prochitati sav uzbudjen resetujem ga...prijavi mi da su vrednosti u BIOS-u sve oborene preko jumpera...da namestim sve...odradim i SISTEM SE REDOVNO PODIGAO???
E sad stvarno ne znam ko je ovde lud...ja il moj komp...ali trenutno sam na njemu i sve se bojim da ga vishe gasim :)
[ sabrina @ 11.04.2005. 17:14 ] @
kako ti rekoh....nemoj se previše nadati !!!
meni se bootao kada je "zblesirao...pola sata !!! i tek je onda krenuo, ali s totalno shebanom memorijskom propusnošću ...
dakle...dobro bi bilo da se rešeiš te ploče....
[ SoulFly @ 12.04.2005. 17:54 ] @
I da...s***** se nastavlja....
danas mi je na momenat nestalo struje i posle ga opet ne mogu upaliti..sve isto ko i prvi put...i ja kreten nisam bio pametan i poslushao druga koji je rekao da ne flashujem bios...Moram josh da napomenem da sam ga u par navrata restartovao dok je radio i radio je sve normalno..izgleda kada se skroz ugasi i pokusha ponovo upaliti dolazi do ovog...jel sad zna neko neshto vishe????
[ sabrina @ 12.04.2005. 18:31 ] @
čudni su putevi tih Epox ploča...
savjetujem ti da dobro razmisliš ....igrajuči se s time...
što ako ti odnese i memoriju i CPU ?!
tek si onda napravio loš posao !
prodaj za neki sitniš i kupi drugu ploču... da te nebi na kraju previše koštalo
[ magnat @ 12.04.2005. 19:39 ] @
Imam isiti problem i identicno mi se desava sad nemogu nikako da je pokrenem
a tako je dobro radila i overklokovala sve zivo.
Mora da je nesto sa nekim stabilizatorom u napajanju jer mi ponekad
trepce FF imao sam nesto slicno na Laptopu. Pratim dalje forum ako se nesto
novo desi tu sam.
Pozdrav svima.
[ sabrina @ 12.04.2005. 20:09 ] @
još malo pa će se 50% vlasnika javiti s sličnim simptomima i otkriti će se da je ipak EPIDEMIJA istih problema...
lepo Vam savjetujem da tu ploču bacite ,...uzmiti makar SHUTTLE ili Soltek ! ..za sitne pare , ali ne delaju probleme...
upravo kako čovek kaže ...moglo se overklokati na njoj...isprobali smo ne nekima,...dobiješ lude rezultate, ali ima negde veliki problem s kontrolom napona koji vrlo lako mogu da spale delove, koji nadmašuju njenu vrednost...
u kontenjer s time !
[ sabrina @ 12.04.2005. 21:51 ] @
evo upravo mi je otišao čovjek...s Epox pločom s potpuno istim simptomom... kao i meni
memorija je katastrofalno usporena, a cjelo računalo zastajkuje...
nisam ga ni pokušao popravljati, već neka kupi novu ploču
za peh nema račun od računala...a staro je nešto manje od godinu dana...
[ Mister Big Time @ 13.04.2005. 01:54 ] @
Nego koliko ste vi overklokovali plocu? Mozda je bio neki extremni O/C pa je unistio.
[ sabrina @ 13.04.2005. 06:03 ] @
meni je bila overklokana na CPU ostalo po defaultu...prvo s FSB 400 ali je sve štekalo, pa na 333,...i tako je i "uginula" prva...
ćim sam je prvi puta upalio, več sam primetio da ne rade windowsi glatko,..sve je nekako zapinjalo....
posle mi je serviser uvozničke firme rekao da je jako mnogo problema s tim Epoxicama
kolegi je u apsolutno defaultu...spalila grafičku i ostala RIP...(još se nateže za garanciju)nema OC veze s time,...čista greška ploče...to se ne smije događati jednoj od "najboljih" ploča...
susedov SHUTTLE i moj bivši SOLTEK koji su iz krugova "stručnjaka " proglašeni "bolje " izbegavati titulom,...rade več dve godine bez najmanjeg problema...i SOLTEK je OC-an na FSB 220 Mhz mobilac na 220×11 ...rade ko da su novi
nekada u te Epox ploče smatrane naj-naj,...no posle mojih iskustava nema šanse da više to kupim,...
meni treba računar za raditi , a ne kopati po njemu
[ SoulFly @ 13.04.2005. 14:54 ] @
Bilo bi lepo kada bi se i BeastMaster javio ovde...on je koliko znam isto imao tu plochu i pod extremnim clockom postizao izuzetne rezultate. Elem...ako je ikad uspem upaliti ponovo prvo shto cu uraditi je da flashujem bios...ja pucam da je u bios chipu problem...
Inache moja je bila OC-om dignuta XP1700+ na 2,1ghz
[ pctel @ 13.04.2005. 16:35 ] @
Citat: on je koliko znam isto imao tu plochu i pod extremnim clockom postizao izuzetne rezultate.
Nema to nikakve veye sa overlock-om, ove ploce crkavaju neopravdano i nicim izazvano.
Moj dobar prijatelj je za godinu dana promenio 3 komada, sve sa istim kvarom, a onda je popustio i promenio proizvodjaca. Ni jednu od 3 ploce nikada nije overclock-ovao niti na njima pokrenuo bilo kakvu igricu - samo programiranje, MP3, tv karta i poneki DiVX...
Citat: sabrina:
za peh nema račun od računala...a staro je nešto manje od godinu dana...
kod nas su prodavci duzni da cuvaju primerak racuna 5 ili bese 10 godina, tako da to nije problem, neka se javi tamo gde je kupio i zatrazi kopiju racuna...
[ vipp @ 13.04.2005. 16:42 ] @
Imam tu plocu vise od godinu dana i od prvog dana je na njoj Barton 2500 dignut sa 166 na 200Mhz i sve radi bez ikakvih problema.2x 512PQi i Ati 9600Pro256.
[ WlayCo @ 13.04.2005. 16:55 ] @
i ja je imam nesto vise od godine i sluzi fenomenalno...
[ BeastMaster @ 13.04.2005. 18:22 ] @
Ja sa Epox-ima uglavnom imam lepa iskustva, jesam imao dotičnu ploču i nikad nisam imao problema sa njom, čak je moj tadašnji CPU na njoj išao skoro do 2,5GHz ako se dobro sećam.
sada opet imam Epox ploču (8KDA3J) i ona mi savršeno radi bez ikakvih problema, ali sve to opet zavisi kako od primerka same ploče tako i još od mnogo drugih faktora.
Pozdrav.
[ Bartman @ 15.04.2005. 11:44 ] @
Ja imam Epox 8RDA vec godinu i po dana, i imam slican problem. Od kada sam je uzeo, sve je radilo OK do per nekih par meseci. Naime, sta se dogodi, nakon sat ili dva rada komp se sam ugasi i sistemski zvucnik pocne da pisti. Ja potom iskljucim napajanje kucistu pa ga nakon 10tak sekundi ponovo ukljucim i upalim komp, on digne sistem i sve je sjajno narednih sat, dva ili tri, pa opet nanovo. Isprva sam mislio da se procesor pregreva, pa sam zato povezao tri Speez kulera za izduvuanje vazduha iz kucista na radijatror iznad procesora (ranije sam imao Speez kuler sa radijatorom i kuler je bio istog tipa i oznake kao i oni sto su izbacivali vazduh !!!) kako bi ga bolje ohladio, i oborio sam mu temperaturu na 48 C sa maksimalnim opterecenjem (ranije je bila 60 C), ali koliko sam primetio ni to ne pomaze, jer se ista stvar dogadja. Poslednjih nedelju dana stvar je jos gora. Na setovanju 11x166 MHz (imam Blitz DDR PC333 memoriju 2 modula od 256 MB u dual chanal modu i Barton 2500+ serija koja je otkljucana) prodje sva ocitavanja u biosu i kada krene da dize sistem po pojavljivanju plave pozadine Windowsa naprosto pukne !!! Zato sam morao da ga spustim u default mod u biosu i sada radi na 11x100 MHz, i nisam ga mnogo opterecivao, jer se bojim da ne pukne. Inace u tom modu bez opterecenja za sada radi OK.
Taj problem sa C1 mi se desavao par puta, ali sam ga resavao tako sto sam iscupao memoriju iz slota, produvao prasinu, a zatim je vratio, i kada sam ponovo upalio komp sve bi radilo kako treba. Jednom mi ni to nije pomoglo, pa sam ostavio komp, i sutradan kada sam ga upalio sve je sljakalo OK.
Zelim da naglasim da su se problemi sa restartovanjem pojavili nakon godinu dana, i do tada je sve sljakalo bez greske.
Inace plocu nikada nisam overclock-ovao, i sluzi mi samo za MP3, DivX, Internet, Word, Excel, Mathlab, Autocad, Acdsee i jos poneki programcic. Ne igram igrice mada sam probao par njih i sve su radile OK tih pola sata sat dok sam ih probavao.
Ranije dok sam imao Intela imao sam slican problem sa Chaintech polocom mislim da je bila 6LIA, i ispostavilo se da je na sebi imala hladan lem, pa me je zato zezala. Da li je i ovde u pitanju ista situacija (mislim da memorija i procesor nisu u kvaru jer sve radi OK kada se stave default setovanja) ?
Da li cu flesh-ovanjem biosa srediti stvar ili ce biti isto?
Cuo sam da poslednji flas-evi Epox-a su katastrofa i da stalno zezaju. Da li bi bilo pametno da prodam plocu, i da uzmem neku drugu, i ako je tako koja bi bila njabolji izbor sa nForce 2 chipset-om ?
Molim Vas ako imate predlog iznesite ga !!!
pozdrav
[ magnat @ 16.04.2005. 22:49 ] @
E PA LJUDI RESIO SAM PROBLEM SA PLOCOM KOJA JE DAVALA ISTE SIMPTOME.
Video ja da nema tu neke vajde pa izvadih neke parice i odoh da kupim drugu plocu,
odlucih se za istu RDA3 ali od onog poznatog svetskog Mercury i stvarno ista ona moja stara pljunuta, dodjos kuci izvadi a ona lepa nova stavih ja CPU i RAM i GPU i sve ostalo kad ono ISTO! Ondak se lupi po glavi uzmem drugo napajanje i sve proradi iz prve, vratih ja svoju predjasnju plocu kad i ona radi!!!!
Zakljucak.
1 Prvo kupi dobro napajanje.
2 Ako hoces da overclokujes goto 1
3 Uvek imaj rezervno napajanje opet goto 1
4 Lepo je overklokovati ali cemu sve to ako prvo gosub 1
5 A kad ce kraj.
6 GOTO 1
Eto moja iskustva zadnjih 72 sata.
Pozdrav svima Dragan
Epox 8RDA3I 2X512MB twinMos AMD XP 1700 na 200 X 11 ITD.
[ sabrina @ 17.04.2005. 13:47 ] @
nemoj se prerano veseliti....
istina da napajanje mnogo znači..., ali da ne ulazimo u detalje...
danas nema loših napajanja,...no ima loših ploča mnogo više
napajanje ili radi ili ne ....nema ti mnogo filozofije...
ili "okida" i ne "okida"...nema misterije da loše radi !!!
[ Mister Big Time @ 17.04.2005. 15:06 ] @
Citat: sabrina:
danas nema loših napajanja,...no ima loših ploča mnogo više
napajanje ili radi ili ne ....nema ti mnogo filozofije...
ili "okida" i ne "okida"...nema misterije da loše radi !!!
Znaci naivniju izjavu nisam cuo :) Nema losih napajanja? Cak i kinezi od 10e? :)
Ja imam Chieftec 360w dual fan, mozda zato nemam problema sa plocom, sa ili bez O/C.
[ sabrina @ 17.04.2005. 15:47 ] @
sine...elektronikom i popravcima TV uređaja koja također koriste isti sistem napajanja...radim već 25 godina
moje reči nisu lupetanje laika več čoveka koji radi s time ...
čuftek ili jang-jing napajanje je ista stvar...
a ti misli što želiš !
vrlo je malo napajanja koja kada se otvore imaju da i pokažu nešto zbog čega bi bili proglašena vrhunskom robom
...takvih sam video tek nekoliko ....
taj tvoj čuftek je velikoserijki standard..., a ako je to netko kupio kao vrhunsko i toliko platio,...neka i uživa u tim mislima !
[ SoulFly @ 17.04.2005. 18:30 ] @
@sabrina
uz duzhno poshtovanje tebi i tome chime se bavish, tvoja izjava je zaista neprofesionalna...trebao bi da znash kakva se sve bofl roba nudi ...da izmedju napajanja i napajanja ima mnogo velikih razlika...daleko manje napajanje od deklarisanog, nestabilno napajanje isl isl isl...prema tome i te kako napajanje ima uticaja...
@magnat
ja jesam kupio jedno zaista fino napajanje i to nedavno...mozhda bih mogao njega proveriti..dobra ideja..valjda njega jedino nisam proverio josh
pozz
[ Mister Big Time @ 17.04.2005. 20:44 ] @
Citat: sabrina: sine...elektronikom i popravcima TV uređaja koja također koriste isti sistem napajanja...radim već 25 godina
moje reči nisu lupetanje laika več čoveka koji radi s time ...
čuftek ili jang-jing napajanje je ista stvar...
a ti misli što želiš !
vrlo je malo napajanja koja kada se otvore imaju da i pokažu nešto zbog čega bi bili proglašena vrhunskom robom
...takvih sam video tek nekoliko ....
taj tvoj čuftek je velikoserijki standard..., a ako je to netko kupio kao vrhunsko i toliko platio,...neka i uživa u tim mislima !
Nisam ja rekao da je lupetanje, vec da je izjava prilicno naivna... Jednostavno 99% ljudi se nece sloziti sa tvojom konstatacijom da su sva napajanja ista... zaista nemam zelju dalje da se objasnjavam... covek iznad mene je vec delimicno objasnio.. "sine".
[ pctel @ 18.04.2005. 00:39 ] @
U svemu tome sto sabrina kaze ima mnogo istine. Za sve ove godine koliko se bavim prometom kompjuterske opreme video sam neispravnih napajanja koliko nedeljno vidim neispravnih ploca. A, da, na polovini tih neispravnih napajanja je pisalo Chieftec!
Da li podudarne izjave dva nezavisna servisera iz razlicitih drzava i dalje deluju naivno i neprofesionalno?!
[ Mister Big Time @ 18.04.2005. 01:04 ] @
cool, samo ovo nije tema o Chieftec napajanjima ;)
Vec smo otisli u offtopic a to je konstatacija da su sva napajanja ista i da je prakticno isto dal' ces da uzmes najbudjavijeg kineza od 10e ili neko "brand name" od 70e.
Isto tako i ako uzmes Yuga i Porsche-a.. nema razlike, i jedan i drugi vrse posao... kotrljas se na 4 tocka..
[ pctel @ 18.04.2005. 01:28 ] @
Pa, otprilike tako ;-)
Samo, vec poslednjih 8 poruka je o napajanjima, a to znaci da nismo otisli offtopic vec da je diskusija poprimila novi tok - da li je napajanje uzrok/resenje problema sa plocom Epox 8rda+?
[ sabrina @ 18.04.2005. 07:54 ] @
ma ljudi...ne znam jel teško da se shvati ...
napajanje je samo ispravljač...ili radi ili ne !!!
radno područje koje ispravlja je od...cca. 80V do 300V i to je sve...
"okida ili ne "...stabiliziranje za potrošača je ionako na ploči
ima jedino razlike u završnoj obradi, obaveznim turbo LED dodacima, i u boji kablovinju i tko zna kakvih minđi da izgledaju posebno...
sve je to smeće koje se može pokvariti bez nekog razloga na elektroničke komponente...
u stavri unutra i jesu isti delovi, pa me zanima kako sada isti delovi su u jednome vrhunski u drugome smeće ?
radi se o kozmetičkom dorađivanju najjeftinijih napajanja...koja se "štancaju" na tone...
vrhunska napajanja imaju duple svičere, a takvo sam video jednom u životu !!!
ostalo je veliko serijski standard...
dajte malo razmislite...Kinezi za 10€ rade smeće ?!!?
a kaj je teško kinezu skočiti kod susjeda u okolici gdje se "navodno" proizvode vrhunska napajanja i jednostavno kupiti, pa prekopirati svaki dio, i to isto napraviti, ali pod drugim imenom ?
jeste kada čuli za industrijsku špojunažu ?..
danas nema vrhunsko (autii nisu kompjuterska oprema za veliko serijsku proizvodnju !!!) samo povoljne i nepovoljne cjene,...
a kupci se dele na one koji za dvije LED-ice plačaju nekoliko puta više jer valjda misle da je to COOL !?!?!?
kako netko kaže sve se kvari...nema pravila, ali na broj prodanih i pokvarenih...nebih se baš okladio na Čufteka
[ magnat @ 18.04.2005. 11:10 ] @
E pa ljudi do nekle ste u pravu a do nekle i ne.
Prvo mogao bih se sloziti sa nekima da su napajanja u principu vrlo slicna
mahom se koriste 494 kolo sa raznim drugim oznakama radi ono od 200 do 400W
ali i ti vati nisu bas ti vati. Posto sam bio tvrdoglav malo sam preturio internet nasoa sheme i poceo opravljati svoja stara napajanja.
Uzeh prvo ona AT od 200W crkla dioda brza schotky za 12V zamenih i radi.
Zameram jedino stvarno low cost hladnjaci sa malom povrsinom iako ima mesta.
Uzeh onda ono sto mi dusu pojede ATX.
1. Radi bre sve naponi o.k.
2. Gledam neverujem!
3. Pa zasto nece kad stavim na plocu?
Stavio sam opterecenje na 5V negde 1A ajde da povecam stavim jos kad on ga
ugasio.HA!!! Ugasim je lepo uzmem DVM pa lagano jednu po jednu komponentu odlemim izmerim diode AK-KA tranzistore BE-BC-CE kad ono na primarnom delu jedan od dva 2SC (400V,7A) neprovodi BE baza emitor. Zamenih ja probah radi
ali nesto mi nije to bas stabilno onako kako ocekujem stavih onda sijalicku na onih
5V STB standby kad ona skilji pogledah elemente ma svi ok, pa posto i ja imam neka
ne tako mala iskustva sledece su samo elektroliti prvi u grani 5V STB 470uF10V malo je to stavim ja 1000uF10V i gle cuda radi ko nov.
Uzred napajanje spada u one kineske Hipomedia ali unutra su sasvim ok. elementi
cak i kondezatori u ispravljacu izgledaju ok.
Znaci konstatacija da Switcher radi ili neradi i nije bas uvek tacna.
Inace zakljucio sam sledece.
Mnogo je bitno hladjenje - ispravnost ventilatora.
Treba povremeno izduvati prasinu i proveriti koliko brzo duva ventilator. I tu predlazem ugradnju ventilatora sa indikacijom brzine obrtaja zuta zica i to nekako
vezati na plocu na ono mesto Power Fan. Verovatno Chieftec ima bolje ventilatore i verovatno masivnije hladnjake sto nije tesko uraditi i na ovim kineskim, ali moja konacna preporuka je dodatni ventilator.
Pozdrav svima.
[ SoulFly @ 18.04.2005. 11:43 ] @
Zaista sa ovim napajanjima malo silazimo offtopic, ja se slazhem sa chovekom iznad mene da napajanja takodje mogu biti uzrochnici problema.
Elem...moj rachunar gle chuda posle 5 dana se opet probudio...ovaj put sa flashovao bios, i javicu vam uskoro jel sve radi.
Pored toga kako je zhivnuo...upalio sam rachunar i sve se desilo onako kao i ranije kad se nije dizao dalje od C1...i ja ga ostavim tako upaljenog dok sam telefonirao...kroz par minuta on je prosvirao....onako ti-ru-ri-ru....znachi zavijajuci zvuk kao sirena milicije (nisam josh stigao pogledati u manualu shta to tachno znachi, buduci da se odvilo pre 5 min, ali pogledacu) Nakon toga sam pritisnuo reset..i gle chuda...digao se sistem!? Govori li ovo nekom neshto???
[ magnat @ 18.04.2005. 12:10 ] @
Pa to se meni i desavalo, jesi li probao da stavi drugo napajnaje!?
[ sabrina @ 18.04.2005. 13:00 ] @
onaj slučaj kvara koji si opisao nije baš čest ...najčešće je u pitanju (zaštitna)dioda na railu ...
pa i govorim da su solid state ili SMD delovi isti, a razlike su u hlađenjima i "višku" raznoraznih LED diodica , svjetlečih kablova i kučišta s 24" ventilatorima ???!, i tako dalje...
u biti elektronički dio je gotovo identičan
naravno da neki imaju bolje ventilatore, ali razlikom u ceni ipak daleko odskaču od uloženoga u njih...
dakle reći da je jedno stabilno ili ne ?!...
ili če da radi računalo ili če da se sruši ukoliko ima neki dio neispravan...
i treće da daje premalo ampera na nekoj voltaži i sruši sistem ako se optereti
[ magnat @ 18.04.2005. 16:41 ] @
Ne nisam to rekao nego vec da sistem nije mogao da se podigne jer neki od
delova nisu radili u mom slucaju pola drajva na ulazu nije radilo a onih 5V stb je ionako poseban deo u switchu, pa je prouzrokovao da se sistem neki put digne a neki ne.
[ bljux @ 07.05.2005. 07:16 ] @
izvadi memoriju(naravno kada je comp totalno iskljucen)i onda je ponovo vrati.probaj da promenis slot.da li ti se cuje pistanje kada ga upalis?ako se cuje onda je verovatno memorija
[ StORM48 @ 07.05.2005. 14:33 ] @
@Sabrina
Molio bih Te da malo povučeš ručnu i uzmeš u obzir da i neko drugi ovde ima podosta iskustva i znanja da diskutuje u ovoj, pa i svakoj drugoj temi. Ovde ima i ljudi elektroinženjera i samoukih i onih sa manje znanja, ali niko nije ovde došao da mu se obraćaju za "sine" i slično, a u tonu "nemate Vi pojma".
Sledeća ovakva poruka biće obrisana, a tema zaključana.
Napajanja SE KVARE i veću proizvoljnu tvrdnju od "sva napajanja su ista i imaju iste delove", te banalizovanje tipa "napajanje ili radi ili ne radi" nisam čuo. Napajanje može da, naizgled ispravno, "radi" i da redom, polagano, spaljuje komponentu po komponentu. Ali da ne dužim, jer to NIJE tema. Za sve nedoumice u vezi ovoga, insistiram da koristite temu: http://www.elitesecurity.org/tema/24371-ATX-Napajanja-ISKUSTVA, a za izračunavanje potrošnje: http://www.elitesecurity.org/t...nfiguracije-Wattage-Kalkulator.
Zaista, molim sve učesnike da DOBRO RAZMISLE pre nego što postuju odgovor, jer ovakve besciljne i bezrazložne prepirke ne služe ničemu i ne vode nigde osim u LOCK.
Pozivanje na višedecenijsko iskustvo (koje mnogi ovde imaju, ali da ne navodim) nema u kompjuterskoj branši neku naročitu težinu, jer je elektronika (posebno napajanja) od pre 20 godina i današnja prilično različita u tehnološkom procesu proizvodnje, završnoj obradi, masovnosti i samim tim, kvalitetu.
Ako ijedna komponenta može da se "pohvali" tragičnim padom kvaliteta u poslednjih 5-7 godina, onda je to definitivno napajanje. Bacanje u isti koš napajanja klase Enermax, OCZ, Netexpress i slično sa nekim "kung-fu" primercima mi je teško čak i da komentarišem.
Hvala na razumevanju,
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|