|
[ Iv@N_sd @ 05.04.2005. 07:46 ] @
| Sta je bolje upariti: AMD64 3200+ i neka ASUS NForce 4 ploca ili Intel P4 Prescott 3.0 i ASUS P5GD1? Ostatak konfiguracije: Club3D 6600GT PCI-e, 1GB RAM-a (Kingston VR 512 x 2), Maxtor 160GB 8MB PATA, NEC A3520 DVD-RW, Chieftec napajanje 360 W. |
[ amkan @ 05.04.2005. 08:14 ] @
Uzmi AMD64 3200+, ali nemoj ASUS pogledaj slijedeci test pa ce ti biti jasnije:
http://www.pcekspert.com/articles/307-1.html
[ WlayCo @ 05.04.2005. 08:16 ] @
Kazu da je 64-bitni atlon zakon ali ako necesh da se brinesh i da razmisljash o bilo cemu vezano za bilo kakve probleme sa procesorom ja bi ti preporucio intel pa makar i radio sporije. Intel rulez-amd je treca liga-uvek bio i bice...Ja sam josh 68-e rekao : nikad partizan ,nikad dizelash i nikad amd...:) kod ovog treceg sam se malo zaj***o ali popravljam se...
[ slacker @ 05.04.2005. 09:01 ] @
Problem sa AMD-om nije u procesorima nego sa pločama. NA tržištu se lagano pojavljuje 6xx serija Pentiuma sa 64-bita, 2Mb L2 pa bi možda bilo bolje počekat to ako se ide na sigurno.
[ WlayCo @ 05.04.2005. 13:05 ] @
A moze i sa ovim sada...Ja imam Centrina na 1.6 sa 2mb l2 kesha i zmaj mu nije ravan...
[ kUdtiHaEX @ 06.04.2005. 12:29 ] @
Ja bih ipak kupio A64 i neku dobru nF4 plocu tipa DFI Ultra nego Preskota i pomenuti Asus. Mislim, sam preskot kosta maltene koliko a64 i ploca za njega zajedno :) Brzinski da ne pricamo koliko je A64 ispred Presshota...
[ mleposavic_lepi @ 06.04.2005. 13:21 ] @
Citat: kUdtiHaEX:
Ja bih ipak kupio A64 i neku dobru nF4 plocu tipa DFI Ultra nego Preskota i pomenuti Asus. Mislim, sam preskot kosta maltene koliko a64 i ploca za njega zajedno :) Brzinski da ne pricamo koliko je A64 ispred Presshota...
Pravo zboris sinko!!!
Intelovci, nemojte se uvrediti ovim mojim iskazom, ja nikada ne bi kupio Intel procesor, koliko god bio on bolji ili losiji od AMD-a iz jednog prostog razloga, intel ima veliku tendenciju da non stop menja podnozja za procesore tako da kada trebas da uzmes nov procesor, treba ti i nova ploca i/ili memorija, takodje setite se i RAMBUS memorije, gde je sada??? Nema je!
Ako kupis npr. neku NF4 plocu, kao sto ja planiram da uzmem ABIT Fatal1ty AN8, u nju mozes da stavis 4 vrste AMD procesora (tj. 2 generacije procesora), pocev od Semprona sa 754 podnozjem koji je 32-bitni procesor, sledeci su AMD Athlon64 procesori sa socket 754 podnozjem i socket 939 podnozjem (64-bitni) i AMD AthlonFX procesori sa socket 939 podnozjem (takodje 64-bitni).
Ogromna preporuka ide za AMD, ja imam AMD vec 5 godina i nikada me nije izneverio, nikada nisam imao problema. Ali naravno uvek sam kupovao samo bolje verzije procesora (mislim na Athlone kada su postojali Duroni i Athloni), i uvek ih uparivao sa ABIT-ovim plocama. ASUS mi se nikada nije svidjao i niti ce.
Trenutno kuci imam 3 racunara i svi su sa AMD procesorima. Prvi je AMD K6-2 300MHz (clocked @ 400MHz) sa Gigabyte GA-5AX plocom koju trenutno sestra koristi, drugi je AMD Athlon 2000+ (clocked @ 2000 MHz) sa ABIT KX7-333 plocom koji koristi brat, a treci je AMD Barton 2600+ (overclocked @ 2500MHz) i ABIT NF7-S koji naravno koristim ja! Naravno sledeca masina je AMD Athlon64 3200 Winchester (S939) i ABIT Fatal1ty AN8 ploca!
Pozdrav svima!
[ WlayCo @ 06.04.2005. 13:52 ] @
Ovo vec postaje licno jer ko vredja Intel vredja moju celu familiju...:)) LM,mislim da je Miodrag Kuzmanovic lepo sve rekao - vase je samo da odvojite 2min. da procitate text...Toliko...
http://www.sk.co.yu/2003/11/siji01.html
[ fade @ 06.04.2005. 16:04 ] @
ja bih sacekao intel 64 bit ,i neka asus plocha sa intel chipset ,meni odlicno radi.
[ BeastMaster @ 06.04.2005. 16:23 ] @
Citat: WlayCo: Ovo vec postaje licno jer ko vredja Intel vredja moju celu familiju...:)) LM,mislim da je Miodrag Kuzmanovic lepo sve rekao - vase je samo da odvojite 2min. da procitate text...Toliko...
A Kuzmanović se razume u materiju koliko i ja u balet....
[ vipp @ 06.04.2005. 16:26 ] @
Zasto mislis da se ne razume?
[ BeastMaster @ 06.04.2005. 17:00 ] @
Dobro, pogrešno sam se izrazio, ali ono što on lupeta su čiste gluposti... BTW i nije objektivan ni malo.
[ mleposavic_lepi @ 06.04.2005. 18:47 ] @
Nikada nikog nisam vredjao niti cu. Pre samog pisanja poruke sam se izvinuo svim intelovcima u vezi toga sto sam napisao kasnije. Cak stavise moj najbolji drug je zagrizeni intelovac i sa njime se nikada nisam svadjao oko toga, samo jasno i razumno iznosim ono sto mislim da je bolje kod AMD-a.
Bilo je vremena kada sam i ja razmisljao o tome da skupim malo vise novca i da kupim ABIT IC7 MAX3 abitovu plocu i Intela sa Hyper Treading-om ali to tada i nije bas bilo isplativo tako da sam na kraju ponovo uzeo AMD-a, tj. ovo sto sada imam.
Pojavom 64-bitne linije AMD-ovih procesora Intelovi procesori me vise i ne zanimaju a pogotovu sada kada je izdao novo podnozje za nove Prescott (iliti Preshot) procesore koji su i dalje 32-bitni, mislim, po meni cista glupost koju Intel i dalje pravi jer misli da moze, jer amerikancu ili tamo nekom sa mnooogo vecim standardom od naseg, uopste nije tesko da zameni plocu i procesor i memoriju, to je za njih mala para.
Pogledajte samo malo na neke strane forume pa pogledajte sta ljudi potpisuju ispod svojih postova, koje masine imaju. Jedva i da vidis negde Barton procesor. Sve je trenutni TOP ponude (npr. AMD Athlon64 4000+, 2GB OCZ memorije, DFI Ultra ploca ili SLI sa socket 939, 2 x GeForce 6800GT (Ultra) u SLI rezimu, 2(4) x 74GB WD Raptor, neka besna kucista sa 600W napajanjem, Vapo Chill hladjenje.....) O ovoj masini prosecan SRBIN moze samo da sanja. A i kad pogledas kod nas da ti treba cak i do 5 mesecnih plata da bi kupio nesto osnovno, meni se Intel nikako ne isplati.
Zivim u malom gradicu Trsteniku gde vise od pola stanovnistva radi za propalu firmu "Prvu Petoletku", i kad se desi da i otac i majka od nekoga a znam dosta takvih rade u bas ovoj istoj firmi, a tih slucajeva ima mnogo kod nas, a zajednicka plata mesecno im ne prelazi 12000 dinara, pa ko da priusti sve ovo o cemu pricamo.
Nego, da se vratimo na temu. Lepo uzmes plocu sa univerzalnim podnozjem za procesor kao sto je AMD predvideo i napravio za nas sa malo slabijim standardom, pa ako sad nemas pare za jaci procesor, boze moj kupices ga kasnije, a plocu neces morati da menjas kad god trebas da kupis novi procesor, a ni memoriju.
Toliko od mene!
Pozdrav!
[ nibleri @ 06.04.2005. 22:42 ] @
Citat: WlayCo: Ovo vec postaje licno jer ko vredja Intel vredja moju celu familiju...:)) LM,mislim da je Miodrag Kuzmanovic lepo sve rekao - vase je samo da odvojite 2min. da procitate text...Toliko...
Pa ovo je napisano davne 2003 i mislim da se od tada mnogo toga promjenilo (nije bitno u čiju korist) te ako imate nešto konkretno pomozite čovjeku a ako nemate mislim da nije mjesto za prepucavanje jer čovjek kojeg interesuje tema hoće da proćita sve da ne bi šta bitno propustio i onda ga od vaših gluposti zaboli glava!
Pozdrav!
[ IHThUS @ 06.04.2005. 23:08 ] @
Citat: mleposavic_lepi: Intelovci, nemojte se uvrediti ovim mojim iskazom, ja nikada ne bi kupio Intel procesor, koliko god bio on bolji ili losiji od AMD-a iz jednog prostog razloga, intel ima veliku tendenciju da non stop menja podnozja za procesore tako da kada trebas da uzmes nov procesor, treba ti i nova ploca i/ili memorija, takodje setite se i RAMBUS memorije, gde je sada??? Nema je!
Izgleda da ti nisi baš najbolje obavešten.  Firme ima a memorije koju oni razvijaju biće sve više i više na tržištu.
Citat: Ako kupis npr. neku NF4 plocu, kao sto ja planiram da uzmem ABIT Fatal1ty AN8, u nju mozes da stavis 4 vrste AMD procesora (tj. 2 generacije procesora), pocev od Semprona sa 754 podnozjem koji je 32-bitni procesor, sledeci su AMD Athlon64 procesori sa socket 754 podnozjem i socket 939 podnozjem (64-bitni) i AMD AthlonFX procesori sa socket 939 podnozjem (takodje 64-bitni).
WOW, pa ovo je sjajno.  Ne znam kako si ti to zamislio da na AN8 odnosno Socket 939 može da se upasuje Socket 754 procesor?
Predlog:
- A64 3000+ Winčester Socket 939
- NF4 ploča al' da nije ASUS
[ WlayCo @ 07.04.2005. 09:42 ] @
Citat:
Pa ovo je napisano davne 2003 i mislim da se od tada mnogo toga promjenilo (nije bitno u čiju korist) te ako imate nešto konkretno pomozite čovjeku a ako nemate mislim da nije mjesto za prepucavanje jer čovjek kojeg interesuje tema hoće da proćita sve da ne bi šta bitno propustio i onda ga od vaših gluposti zaboli glava!
Nije bitno kada je napisano bitno je da je napisano... U pravu si ,o ovome bi mogli danima ali kako da objasnimo coveku sta je bolje kad se misljenja razlikuju.Ova tema je osudjena na duboku raspravku (mada se ishod zna :)),ili da predjemo na glasanje? Sta onda ima od toga? Intel,Amd,Intel,Amd...u beskonacnost... Jedino resenje je da covek lepo proba i jednu i drugu varijantu pa da sam vidi...Tako se mora... Niko nije pri kupovini prvog racunara jednostavno odabrao i rekao :e ja sad koristim ovaj i on je zakon. Treba ti bar par godina iskustva sa raznim procesorima i njihovim ponasanjem. Za ovih 15-ak godina ja sam svoj izbor napravio:Intel Forever...
[ ton_majstor @ 07.04.2005. 10:34 ] @
Prvo, ova tema treba da ide u Advocacy....
Drugo...
Citat: Treba ti bar par godina iskustva sa raznim procesorima i njihovim ponasanjem. Za ovih 15-ak godina ja sam svoj izbor napravio:Intel Forever...
Meni Intel hrani troje dece i to radi jako uspesno. Namestao sam tridesetak muzickih-audio-producer PC-a u zadnjih pet godina, i svi oni koji su bili zasnovani na AMD+losi chipsetovi (SIS, VIA) su pukli i prodati ili se pretvorili u gaming-masine....
Nvidia je stvar izbora za AMD PC.... plus Athlon 64.... Ispod toga nije za posao...
Ostalo je za istoriju....
[ lancia88 @ 07.04.2005. 11:03 ] @
Pozdrav,
da, tema ce ocito pod katanac a u sustini i od pocetka je nepotrebna, greska je bila propustiti je da krene ali dobro, imamo i popravni - lock
Da se ne bi dalje neumitno islo ka katancu, preci cemo ocas posla na jedan drugaciji zakljucak: sve je dobro i nista nije revolucionarno bolje od onog drugog. Odredjena upotreba favorizuje jednu a neka drugacija upotreba onu drugu opciju i da ne bismo produbljivali te antagonizme, savet je svakako da se prate komentari i misljenja pa da se svoje misljenje formira na osnovu toga. Tehnologije se menjaju, napreduju pa je jednom u prednosti jedna a drugom prilikom u prednosti druga. Kome nije imperativ da ima "za dlaku" bolju masinu, ne mora se time ni zamarati u iscekivanju koja je trenutno opcija bolja, to ionako nista ne znaci za sutrasnje tehnologije sto izuzetno podseca na mrtvu trku. U tom slucaju je izbor jasan - jeftiniju varijantu. Opet, ko zeli da tera trendove, neka prati dogadjanja, trestove, procenjuje koji je test narucen, koji je subjektivan, koji je naprosto iskljuciv i tvrdoglav. Posle toga se odluci kome ce verovati i to je to. Nikada nece znati da li je pogresio jer kasnije i ako kupi konkurentski proizvod, bice rec o novijoj tehnologiji pa ce opet poredjenje biti nemoguce i ponovo nema sekiracije.
Citat: WlayCo:Za ovih 15-ak godina ja sam svoj izbor napravio:Intel Forever...
Jedino je ovakav stav pogresan, ne zbog izbora vec zbog iskljucivosti koja je uvek pograsna: forever whatever. Obavezno ogranicavajuca stavka u zivotu jer sve se menja, ne koristi AMD toliko ljudi zato sto ne valja, nikako.
Darko, kod mene intel radi u knjigovodstvu na svim racunarima ali je rec o PIII masinama jer se radi na programima sa DOS osnovom ali u video produkciji mi je sve iskljucivo na AMD baziranim konfiguracijama, to je rezultat upravo procene jer ja, sticajem okolnosti, mogu da testiram sve sto se pojavljuje. Ipak, kao sto sam naveo, kod mene je izdeljeno po mojoj proceni prema oblastima u kojima sam optimizovao ove firme prema onome sto mi pruzaju. Da, i kod mene se iz racunara hrani poprilican broj usta uzevsi u obzir i radnike i njihove familije 
[ WlayCo @ 07.04.2005. 14:32 ] @
U principu si u pravu za sve...Samo me jedno zanima...
Citat: ne koristi AMD toliko ljudi zato sto ne valja, nikako.
Samo zato sto nemaju para...
Da tebi neko da da birash izmedju Intel konfiguracije i AMD konfiguracije istih performansi a da je dobijash za dzabe sta bi ti odabrao,iskreno...? Naravno...
[ Goran Mijailovic @ 07.04.2005. 15:08 ] @
Odabrao bih AMD 
ccc za koga li ti radis ? 
[ Bastard @ 07.04.2005. 15:46 ] @
Najbolje je staviti intelov procesor 64 na Aopen plocu. :) i to sa via chipsetom + ati x800
To je najbolje
[Ovu poruku je menjao Bastard dana 07.04.2005. u 16:47 GMT+1]
[ ton_majstor @ 07.04.2005. 15:47 ] @
@lancia88
Ne valja da spamujem, ali U PRAVU SI!
Citat: Da, i kod mene se iz racunara hrani poprilican broj usta uzevsi u obzir i radnike i njihove familije
Uzmi me u obzir!?
Pozdrav!
[ vipp @ 07.04.2005. 16:27 ] @
Imam Bartona 2500+ i zadovoljan sam.Kad bih mogao da biram a da ne razmisljam o lovi uzeo bih Intela ali to je samo moje misljenje ne mogu nikoga da ubedim zasto.
[ lancia88 @ 08.04.2005. 01:24 ] @
Pozdrav,
Citat: WlayCo: U principu si u pravu za sve...Samo me jedno zanima...
Samo zato sto nemaju para...
Da tebi neko da da birash izmedju Intel konfiguracije i AMD konfiguracije istih performansi a da je dobijash za dzabe sta bi ti odabrao,iskreno...? Naravno...
pa iskreno, ja jesam u situaciji koja se moze nazvati bas takvom, apsolutno mi je svejedno sta cu uzeti sebi za rad, mislim na novcani deo. Takav mi je posao, donosi sta god da ubodem u masinu. Nikada ne bih stavio najnovije vec samo korak iza tehnologiju ali ja se jesam opredelio za AMD u jednoj sferi a za Intel u drugoj sferi upravo rasterecen pritiska novca. Definitivno su me opredelili rezultati. Imam dosta racunara i mogu slobodno birati sta cu gde a jedino jos nisam pomenuo i da sam dugo, cak i kada je kod mene AMD preuzeo sve najvaznije pozicije, koristio jednu Intel konfiguraciju za isprobavanje raznoranog HW-a jer je bila itekako najpogodnija za to, skoro uvek besprekorno stabilna sta god ubodem. Ovo je idealno pri ispitivanju sumnjivih video kartica ali i ostalih uredjaja koje ne ispitujem softverskom proverom pa je dugo ta konfiguracija bitisala u mom radnom okruzenju u tom test smislu i nije mi padalo napamet nikada da je zamenim. Sada te stvari rade na drugim mestima a ja samo kuckam po internetu
[ WlayCo @ 08.04.2005. 08:07 ] @
:)
[ Andreavk @ 08.04.2005. 14:42 ] @
P4 Presscot 3.0 se mnooogo greje - imala sam ga i na idle mu je temperatura bila 56C - ubedjivali su me da je to ok ali sam na nekim stranim forumima citala da ta temperatura upola samanjuje vek trajanja procesora i da ako vec hoces Intel uzmas neki sa Northwood jezgrom ili Presscot 3.2 i vise - kao manje se greju. Posto mi je ploca bila neispravna i morala se menjati a dobavljac je od Intela imao samo 3.0 Presscot uzela sam AMD64 3000+ i zadovoljna sam kako radi. Npr. DVD za koji je Intelu 1.7 trebalo 10 sati da ga konvertuje ovaj AMD uradi za nesto manje od 2h, temperatura je 37C ( ugradila sam i 2 dodatna kulera za izbacivanje vazduha), mnogo je brzi i nema problema u radu sa zahtevnim programima tipa Premijer. Iako sam pristalica Intela i bila sam zabrinuta kako ce se AMD pokazati za sada nemam nikakvih zamerki i vise sam nego zadovoljna. Ono sto me interesuje je kako se pokazao na duge staze ali s obzirom da se skoro pojavio tesko je jos o tome govoriti.
[ cicika @ 08.04.2005. 15:10 ] @
OK, poenta je da si ti zadovoljna kako radi, ali moram da ti naglasim da poredjenje procesora na 1.7GHz i onog kome ke PR (Performance Rating) 3GHz nije pošteno :) prema slabijem procesoru. A to sa temperaturom Presscota - sledeći put proveri specifikacije koje daje sam proizvodjač! U konkretnom slučaju specifikacija je znatno iznad pomenutih 56C. Jedino što je možda malo nepraktično na standardnih 38C u julu i avgustu držati u kući nešto što radi na 70C.
@lancia88
Mislim da je vreme za jednu TOP temu o temperaturama procesora tj. o njihovim fabričkim specifikacijama.
[ Andreavk @ 08.04.2005. 15:25 ] @
...moj Athlon radi na 2.01Ghz - RAM je 512 a bio je toliki i sa onim Intelom 1.7Ghz
a sto se tice temperature 56C je bilo na idle u Januaru i to je mnogo bez obzira na specifikaciju - ne znaci da on nece raditi korektno na toj temperaturi ali je ona previsoka jer smanjuje vek trajanja procesora a i utice na zagrevanje Maticne ploce i ostalih komponenti u racunaru.
[ IHThUS @ 08.04.2005. 16:34 ] @
Citat: Andreavk: ...( ugradila sam i 2 dodatna kulera za izbacivanje vazduha)...
Nisi ugradila dva kulera već si ugradila dva ventilatora.
Evo, dok ovo kucam u sobi je dosta toplo (sunce mi direktno udara u prozor), masa stvari radi u pozadini a temperatura je ~33°C pritom se ventialtor na box culeru vrti na ~1500rpm, pri maximalnom opterećenju temperatura je ~45°C/~1500rpm. U pitanju je Northwood 2.4C na difolt setovanjima i ASUS P4P800 SE. Mašina je tiha, brza, rock stabilna i vrlo klokabilna.
[ Andreavk @ 08.04.2005. 16:51 ] @
ma ja to sve zovem kuler :)
...i onaj moj Intel 1.7 je radio na 37C bez dodatnih kulera :) ali ovde je rec o Prescottu
[ cicika @ 08.04.2005. 17:53 ] @
@Anreavk
Mislim da malo grešiš, neće Presscot crći pre tog AMDa zbog temperature. Tu mora da se uzme u obzir i sama tehnologija izrade kao i to koje komponente zapravo čine taj procesor.
Dakle, pričamo o oko 150 miliona tranzistora u CMOS 9nm tehnologiji, na vrlo malom prostoru. Specifikacija temperature koju je dao proizvodjač garantuje ispravan rad na toj temperaturi kao normalnoj. Trenutno je, zbog materijala koji se koriste kao i velike gustine pakovanja integrisanog kola, verovatno nemoguće napraviti takvo kolo koje će pri odredjenom opterećenju raditi na nižoj temperaturi. Svaki od tih 150 miliona tranzistora menja svoje karakteristike sa promenom temperature, neke se menjaju više neke manje, i pitanje je da li bi taj Presscot na temperaturi tog AMD-a (35C-45C) radio kako treba. Možda bi mu baš smanjena temperatura smanjila vek trajanja jer bi komponente od kojih je napravljen bile prinudjene da rade pod drugačijim uslovima.
Da se vratimo sad malo na A64. Konkretno, tvoj primerak ima oko 125 miliona tranzistora u 13nm CMOS tehnologiji, na 20% većem prostoru, naravno nešto niže gustine pakovanja. Pri tome, AMD koristi nešto drugačiju tehnologiju od Intela pa imamo procesor koji na 2GHz daje tzv. Performance Rating od 3GHz, dok Presscot zaista radi na 3GHz što značajno utiče na povećanje temperature. Takodje, zbog veće stvarne frekvencije rada, procesor se brže zagreje.
Malo o ploči...
Pri projektovanju matične ploče za Presscot-a sigurno je uzeta u obzir kompletna Intelova specifikacija, sigurno mnogo detaljnija od one koju možemo da nadjemo na internetu. Tada je uzeto u obzir i to na kolikoj prosečnoj temperaturi radi taj procesor (Intel kaže 69.2C) i ploča je napravljena da radi a ne da crkne zbog temperature (to bi zaista bilo neozbiljno od proizvodjača kao to su Asus, MSI, Gigabyte...). U principu sve komponente koje možeš da nadješ na jednoj matičnoj ploči izdržavaju vrlo dobro solidne temperature, a druga stvar je da ser još nisam suočila sa izjavom da je temperatura chipset-a ploče mnogo visoka pored jednog vrelog Presscota.
I za kraj, ne zagovaram kupovinu Presscota niti to da je bolji od A64. Naprotiv, i sama sam vlasnik jednog A64 3000+ malo klokovanog i imam samo reči hvale na rad, stabilnost, mogućnosti...
@Ihtius, za Northwood je tako, ali ovde pričamo o Presscotu.
[ IHThUS @ 08.04.2005. 21:14 ] @
Citat: cicika: @Ihtius, za Northwood je tako, ali ovde pričamo o Presscotu.
Kapiram, samo sam izneo ovo kao podatak za komparaciju.
AMD procesori su sasvim OK ali čipsetovi za njihove procesore su onako, srednje žalosni. Da nema nVidie i NF čipova....
[ nibleri @ 08.04.2005. 22:19 ] @
Pozdrav,
da se i ja uključim pa da oborimo rekord foruma: tri "žene" diskutuju u jednoj temi!
Možda smo malo odlutali ali i ovako se čovjek može odlučiti šta da uzme. Moje iskustvo je da sam sa Athlona 2200+ (1800) prešla na Northwood 2,8 i iskreno nisam primjetila neku razliku u brzini, znači i ako je ima nije za neku pohvalu. Sutra bi mi trebala stići kombinacija sa AMD 64 3200+ pa javljam šta se može zaključiti "na brzake" jer po meni je jedino brzina ona koja je presudna zato što ni sa AMD-om a ni sa Pentiumom nemam nikakvih problema osim ako nije "stigo" kakav nepoželjni gost ili mi djeca šta ne izbrišu. Naravno o kvaru neke komponente ne treba diskutovati jer to ne znači da je jedan od pomenutih loš već je to jednostavno kvar!
[ IHThUS @ 08.04.2005. 23:18 ] @
Citat: nibleri: Pozdrav,
da se i ja uključim pa da oborimo rekord foruma: tri "žene" diskutuju u jednoj temi!
Mislim, stvarno ste se navadile.
Brzina nekog procesora se ne može posmatrati bukvalno, tek tako i izvoditi zaključak na osnovu posmatranja jedne mašine, iz jednostavnog razloga što kompjuter nije samo procesor već sklop hardwera i softwera. Sasvim je moguće da jedan isti procesor na dve konfiguracije sa različitim ostatkom hardwera (sve na difoltu) i različito podešenim softwerom ima sasvim različito ''prolazno vreme''.
Generalno, A64 Winchester + NF4 + TCCD memorija trenutno predstavlja dobitnu kombinaciju.
[ slacker @ 08.04.2005. 23:25 ] @
Citat: Generalno, A64 Winchester + NF4 + TCCD memorija trenutno predstavlja dobitnu kombinaciju.
A64 Venice za koji mjesec, vjerojatno i prije (službeno bi se trebali pojaviti u Aprilu). E revizija jezgre, SSDOI tehnologija, SSE3, još manje zagrijavanje od Winchestera. Do sad su se na netu pojavile recenzije 3200+, 3500+ i 3800+. Procesori su strava što se OC-a tiče: 2.7-2.8Ghz na 1.4V, na zraku.
[ djblade @ 08.04.2005. 23:40 ] @
Citat: nibleri: Pozdrav,
Možda smo malo odlutali ali i ovako se čovjek može odlučiti šta da uzme. Moje iskustvo je da sam sa Athlona 2200+ (1800) prešla na Northwood 2,8 i iskreno nisam primjetila neku razliku u brzini, znači i ako je ima nije za neku pohvalu. Sutra bi mi trebala stići kombinacija sa AMD 64 3200+ pa javljam šta se može zaključiti "na brzake" jer po meni je jedino brzina ona koja je presudna zato što ni sa AMD-om a ni sa Pentiumom nemam nikakvih problema osim ako nije "stigo" kakav nepoželjni gost ili mi djeca šta ne izbrišu. Naravno o kvaru neke komponente ne treba diskutovati jer to ne znači da je jedan od pomenutih loš već je to jednostavno kvar!
Neces osjetiti razliku jedino ako si je ne usmislis.
Kad smo vec kod temperatura. P4 [email protected] normala 34C load 45 sa CM Hyper 6. Prije mi je bios pokazivao netacne temperature dok nisam fleshao. Prijatelj ima Bartona 3000+ i divi se mom procesoru :)
[ nibleri @ 08.04.2005. 23:50 ] @
Mislim da koliko je bitna dobra ploča još je bitnija i dobra grafička jer obično u koliko korisnik nije zahtjevan u igrama onda mu je potrebno da bi skidao razno-razne tv programe tako da se svodi na isto. Što se tiče grijanja procesora ako je proizvodžać propisao veliku radnu temperaturu i na to daje garanciju od po 3 - 5 godina (što kod nas nije slučaj) ne vidim razloga za brigu!
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao nibleri dana 09.04.2005. u 00:50 GMT+1]
[ IHThUS @ 08.04.2005. 23:50 ] @
Citat: slacker: A64 Venice za koji mjesec, vjerojatno i prije (službeno bi se trebali pojaviti u Aprilu). E revizija jezgre, SSDOI tehnologija, SSE3, još manje zagrijavanje od Winchestera. Do sad su se na netu pojavile recenzije 3200+, 3500+ i 3800+. Procesori su strava što se OC-a tiče: 2.7-2.8Ghz na 1.4V, na zraku.
Jes, Venice bi trebao da bude jako dobar CPU ali testove koje sam čitao kažu da Venice ima veću temperaturu od Winchestera. Mislim da je još uvek rano da se izvode zaključci o ovom procesoru. Da sačekamo da on dođe u radnje i uđe u mase a onda će se vremenom videti kakav je procesor.
[ nibleri @ 09.04.2005. 23:10 ] @
Pozdrav,
evo mene sa novim AMD 3200+ i upravo prebacujem podatke sa starog diska a temperatura je oko 35 mada je kućište otvoreno pošto mi je bilo mrsko vaditi disk pa sam ih "onako" povezala a čim ga zatvorim (nadam se sutra) javljam rezultate!
[ mckrsta @ 23.04.2005. 01:53 ] @
Dvoumim se između Intel p4 530 na 3.0 1 MB L2, 800 Mhz, + P4 Gigabyte GA-8I915P-PRO, I915P, S775, FSB800, PCIEx16,4xDDR DualCh, SC, LAN, 4SATA, Raid, 1394, 8USB 2.0
ILI
K8 Gigabyte GA-K8NF-9, nForce4-4X, S939, FSB1600, PCIEx16, DDR400 DualCh, SC 7.1, G-LAN, 4SATA RAID, IEEE1394b + AMD Athlon 64 3000+ BOX,S939, Winchester
Ako uzmem AMD umam uštedu oko 20 evra..što nije ništa tako da cena nema neki uticaj...Međutim ja sam dugogodišnji intelaš to pod 1.
2. Intel ima 1 MB keša, AMD ima "samo"512 to je ono što me odvlači Intelu
ali sa druge strane sada će 64bitni Win pa aplikacije...e to me tera AMD-u
Komp koristim za Video montažu, znači Premiere, i sony Vegas... a mislim da je tu bolji intel sa svojih 1 MB keša...mada se ponekad i poigram
Sve gore navedeno sam pročitao i ako Intel kaže da je 70 C ok onda je ok...
Interesuje me kakva si uskustva sa Athlon 64 3000+ BOX,S939, Winchester (intel znam kako radi)
P.S tomshardware favorizuje intel u svojim testovima kao stabilijeg, i boljih performansi u Audio/Video i nekim drugim aplikacijama...dok je AMD uspešniji u igrama...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|