[ kv66 @ 05.04.2005. 16:18 ] @
Tokom prosle godine strucnjaci Instituta za zastitu bilja i zivotnu sredinu-odsek za stetocine bilja iz Zemuna potvrdili su po prvi put u Srbiji prisustvo opasne bolesti vinove loze-fitoplazmoze flavescence doree,poznatiju kao"zlatasto zutilo vinove loze".
Bolest se prenosi putem insekta scaphoideus titanus,cija zenka polaze jaja na lastare vin.loze,a larve se hrane na listovima iste.
Simptomi bolesti su promene na listovima vin.loze koji dobijaju purpurnu boju,a kasnije dolazi do zlatastog zutila i propadanja citavog cokota.
Problem predstavlja i period inkubacije,koji kod ove bolesti traje dve godine pre pojave prvih simptoma.Ova fitoplazmoza se suzbija unistavanjem prenosioca bolesti-insekta
(scaphoideus titanus) i insekticidima u dva tretmana tokom juna meseca.
Obavezne mere zastite podrazumevaju i unistavanje(spaljivanje)zarazenih cokota
O kakvoj bolesti je rec,govori i podatak da fitosanitarni inspektori u Italiji i Francuskoj imaju ovlascenje da narede unistavanje vinograda,cak ako samo SUMNJAJU da je zasad zarazen.Takodje mogu da proglase karantin za citavu oblast gde se ova bolest pojavi.
U Srbiji je ova fitoplazmoza registrovana na vise lokacija
[ kv66 @ 26.08.2005. 15:02 ] @
Citat:
U Srbiji je ova fitoplazmoza registrovana na vise lokacija

Na zalost u medjuvremenu bolest je registrovana na mnogim lokacijama u Srbiji,tako da gotovo da nema zasada bez ove bolesti o kojoj se malo ili nikako govori u medijima...