[ blue-yu @ 08.04.2005. 11:18 ] @
Da li je iko uspeo da natera Mikrotik da se nakaci na internet preko ADSL-a koristeci njegov PPPoE klijent. Ako nekome to radi neka pomaze - svu kosu sam pocupao...
[ acatheking @ 14.04.2005. 19:01 ] @
Koliko ja znam, ovaj ADSL nema baš neke veze sa PPPoE. Da bi radio protokol PPPoE, treba ti Ethernet topologija izmedju tvog MikroTika i koncentratora.
[ vladika @ 15.04.2005. 00:32 ] @

ADSL se uglavnom vozi preko ethernet ili ATM protokola. Koliko vidim za TSR se "zovi" PPPoA (ili gresim?) u TCG se vozi PPPoE. Konkretno, npr. u CG tvoj CPE sve to telekomovog rutera ide kao da je ethernet, a PPPoE se koristi da bi se radila autorizacija i tuneliranje (koliko znam i u Srbiji i u CG se PPPoA/E tuneliraju posle kroz L2TP tunel do ISPovog LNSa).
[ vindic8or @ 15.04.2005. 00:46 ] @
prvo da li ti router odgovara kada sa compa pingujes njegov ip?
ako da,

da li mozes da pingujes nesto ?
da li mozes sa nslookup da resolvujes nesto ?
da li mozes da otvoris www.google.com u firefox-u?

hajde malo preciznije... napisi sta si uradio i sl.
[ boki @ 15.04.2005. 10:16 ] @
I Telekom Srbija fura PPPoE !
[ wirelless1 @ 16.04.2008. 13:22 ] @
Citat:
vladika: ADSL se uglavnom vozi preko ethernet ili ATM protokola. Koliko vidim za TSR se "zovi" PPPoA (ili gresim?) u TCG se vozi PPPoE. Konkretno, npr. u CG tvoj CPE sve to telekomovog rutera ide kao da je ethernet, a PPPoE se koristi da bi se radila autorizacija i tuneliranje (koliko znam i u Srbiji i u CG se PPPoA/E tuneliraju posle kroz L2TP tunel do ISPovog LNSa).

Ovo je legendarno::)
[ mobilexpert @ 22.04.2008. 04:52 ] @
konkretno za telekom ADsl

- pozoves gospodu iz teh. podrske i zatrazis PPPoE user / pass
(kazes : "ne zelim da koristim ovu kantu od rutera, tetka mi donela cisco ruter, MOLIM vas dajte mi PPPoE user/pass")
- logujes se na telekom modem/ruter
- pod wan, kliknes na ikonu olovke
- promenis iz PPPoE na PURE BRIDGE
- snimis podesavanja, reboot-ujes modem
- mikrotik host .... okacis LAN koji zelis na telekom modem, koji je sad u bridge modu
- INTERFACES, add interface PPPoE Client,
- DialOut, stavis user i pass
- interface: ethernet adapter koji je okacen na adsl modem
- odes na PPP, Profiles, proveris da li ti na DEFAULT profilu stoji "change tcp mss", ako ne stoji ukljucis
- na interfejsu br.2, na kom zelis da ti radi internet :
- IP - Firewall - NAT ... dodas : chain - SRCNAT, Out interface - naziv PPPoE klijent konekcije
- dodas opeg adresa na taj lan interfejs
- IP - DNS ... dodas dns-ove 212.200.190.166 i 212.200.191.166, allow remote requests
- podesis parametre na PC-u ... stavis neku adresu iz opsega, gateway i dns su ti adrese mikrotik lan interfejsa

i zatim ....

- uzivas u lepoti rada adsl-a i brzini odziva

kraj

poz.
Brka.
[ acatheking @ 22.04.2008. 15:17 ] @
@wireless1
Citat:
Citat:
vladika: ADSL se uglavnom vozi preko ethernet ili ATM protokola. Koliko vidim za TSR se "zovi" PPPoA (ili gresim?) u TCG se vozi PPPoE. Konkretno, npr. u CG tvoj CPE sve to telekomovog rutera ide kao da je ethernet, a PPPoE se koristi da bi se radila autorizacija i tuneliranje (koliko znam i u Srbiji i u CG se PPPoA/E tuneliraju posle kroz L2TP tunel do ISPovog LNSa).

Ovo je legendarno::)

Legendarno u kom smislu?
Čovek je tačno sve rekao, ne znam zašto se podsmevaš.
[ stilko @ 22.04.2008. 18:35 ] @
"[- pozoves gospodu iz teh. podrske i zatrazis PPPoE user / pass
(kazes : "ne zelim da koristim ovu kantu od rutera, tetka mi donela cisco ruter, MOLIM vas dajte mi PPPoE user/pass")
- logujes se na telekom modem/ruter
- pod wan, kliknes na ikonu olovke
- promenis iz PPPoE na PURE BRIDGE
- snimis podesavanja, reboot-ujes modem
- mikrotik host .... okacis LAN koji zelis na telekom modem, koji je sad u bridge modu
- DialOut, stavis user i pass
- interface: ethernet adapter koji je okacen na adsl modem
- odes na PPP, Profiles, proveris da li ti na DEFAULT profilu stoji "change tcp mss", ako ne stoji ukljucis
- IP - Firewall - NAT ... dodas : chain - SRCNAT, Out interface - naziv PPPoE klijent konekcije
- IP - DNS ... dodas dns-ove 212.200.190.166 i 212.200.191.166, allow remote requests
- podesis parametre na PC-u ... stavis neku adresu iz opsega, gateway i dns su ti adrese mikrotik lan interfejsa"

Ovo NE radi kod mene.

MikroTik javlja:

pppoe-out1: terminating... - could not determine
local IP address

a WinXp:

Error Message 738: The Server Did Not Assign an Address
[ mobilexpert @ 23.04.2008. 17:14 ] @
cek da pogledam opet ....

znaci : (vec imas user/pass ... moras TACNO da ih ukucas)

preskacem prvi deo, pretpostavka je da si vec to zavrsio i da na modemu svetli ZELENO lampica LINK

mikrotik ....
- okacis LAN koji zelis na telekom modem, LAN kabl u modem - lan kabl u Mikrotik,
- proveris pod INTERFACES, da li je lan okacen,
- stavis na LAN ip 192.168.1.11/24, pingujes iz mikrotika modem 192.168.1.1
- ako radi .... onda je veza sa modemom OK
- name: STA_ZELIS ... MTU=1480, MRU=1480
- DialOut, stavis user i pass, profile=default
- interface: ethernet adapter koji je okacen na adsl modem (npr. ether1)
- stikliras: Add Default ROUTE, Use Peer DNS
- IP - DNS ... dodas dns-ove 212.200.190.166 i 212.200.191.166, stikliras "allow remote requests"

upalis LOG i gledas sta se desava ...

- podesis parametre na PC-u ... stavis neku adresu iz opsega, gateway i dns su ti adrese mikrotik lan interfejsa"

100% radi.

poz.
Brka.
[ apox @ 03.02.2009. 21:22 ] @
Uradi ono sta je Brka rekao ali probaj prvo bez ikakvu lokalnu ip adresu na tog interfejsa
[ Kolins Balaban @ 04.02.2009. 08:19 ] @
drug, budis temu iz 4. mjeseca prosle godine :D:D
[ ranke @ 08.03.2009. 16:32 ] @
e, ovako... imam i ja problem sa mikrotikom i ADSL-om, ... prikacio sam se mikrotikom na ADSl...podesio sam kako sam podesio... da ne davim i ne gnjavim... e, sad se tu javlja problem... kompomom sam povezan na tik... pingujem tik, pingujem ip koji dobijam od provajdera, otvaram stranice google,... staranice pakoma, i jos par njih, ali ostale ni da mrdnu, msn takodje nece.... jel zna mozda neko u cemu je problem??????????????
Hvala...
[ duskooo @ 12.03.2009. 20:33 ] @
Citat:
ranke: e, ovako... imam i ja problem sa mikrotikom i ADSL-om, ... prikacio sam se mikrotikom na ADSl...podesio sam kako sam podesio... da ne davim i ne gnjavim... e, sad se tu javlja problem... kompomom sam povezan na tik... pingujem tik, pingujem ip koji dobijam od provajdera, otvaram stranice google,... staranice pakoma, i jos par njih, ali ostale ni da mrdnu, msn takodje nece.... jel zna mozda neko u cemu je problem??????????????
Hvala...

Bez razglabanja, zvuči kao problem sa DNS-om.
[ Kolins Balaban @ 13.03.2009. 09:42 ] @
a meni se sve cini kao da je MTU problem ;)
[ ranke @ 17.03.2009. 23:58 ] @
Konacno resen problem. Problem jeste bio sa MTU. Trebalo je staviti vrednost 1430. Hvala puno Kolins Balaban-u
[ pcudic @ 18.03.2009. 02:15 ] @
Imas jos jedan problem " DNS "

-I- : 212.200.191.166
-II- : 212.200.190.166

Dakle promeni DNS 1 i 2