[ zbokanov @ 10.04.2005. 23:39 ] @
Zna li neko kako se rješavaju ovi zadaci?

1. Odredite područje definicije funkcije:

f(x)=arc cos 1/korjen(-x^2+4x)

2. Odredite područje definicije, ispitajte ponašanje funkcije na rubu područja definicije, nađite asimptote i stacionarne točke funkcije

f(x)=arc tg x/korjenx-1

Ima li funkcija prekide i ako ima kakvi su?

3. Odredite područje definicije funkcije

f(x)=1/korjen[arc sin(x^2-3x-3)]

4. Odredite područje definicije funkcije

f(x)={arc tg(ln[(x+4)/(x^2-3)])}/korjen[arc sin(x-1)]

5. Odredite područje definicije, ispitajte ponašanje na rubovima područja definicije, nađite asimptote i lokalne ekstreme, te nacrtajte graf funkcije

f(x)=(1-ln x)/(1+ln x)

6. Odredite područje definicije, ispitajte ponašanje na rubovima područja definicije, nađite asimptote i lokalne ekstreme, te nacrtajte graf funkcije

f(x)=1+(x-1)e^[(-1)/(x-1)]

7. Odredite područje definicije funkcije

f(x)=treći korjen{1-arc sin[logˇ½[(x+8)/(1+x^2)]]}

Znam da je puno zadataka ali ja pojma nemam a ispit mi je za desetak dana
[ tomkeus @ 10.04.2005. 23:50 ] @
Možda je malo okrutno, ali ako ovo ne znaš, nisi zaslužio da položiš. Što se pomoći tiče, mogu ja ili neko drugi da reši zadatke umesto tebe i postuje rešenja, ali to ti nikako neće pomoći da položiš ispit.
[ zbokanov @ 11.04.2005. 00:29 ] @
Pa i ja znam da nisam zaslužio da položim jer ovo ne znam. Zato tražim pomoć! Nadam se da bih iz rješenih zadataka i uz pomoć knjige mogao nešto i da shvatim. Problem je u tome što ja nemam pojma kako rješenje treba da izgleda! U ispitu imam još nekih stvari koje donekle znam uradit (bar da se ne obrukam), ali ovo nemam pojma.
[ KPYU @ 13.04.2005. 02:32 ] @
Prvo osnovna pravila :

Nema deljenja brojem 0!
Nema vađenja parnog
(kvadratnog, četvrtog,...) korena iz negativnog broja !
Nema logaritmavanja ne-pozitivnih brojeva!
Nema arkus sinusa/kosinusa brojeva koji su po modulu veći od 1!

Daklem

1.
Mora biti
Pošto je dotični razlomak uvek ne-negativan (i imenilac i brojilac su uvek takvi), reši nejednačinu

2. Ovo ne kontam da li je

ili štogod slično, ali ispod korena NE SMEŠ imati negativan broj, ispod razlomačke crte NE SMEŠ imati 0

3. Pošto je arcsin t = 0 <=> t=0 (a to ne sme da se desi) imaš

4. Pošto je arcsin t > 0 <=> t (0,1] (a to MORA da bude) imaš

Što se ostalog tiče, uzmi zbirku i/ili privatnog profesora (može i starijeg & iskusnijeg prijatelja/prijateljicu), pokloni se i počni...:)