[ osmica @ 11.04.2005. 15:50 ] @
E ovako imam dva listbox i zelim da kad odaberem jedan.da kazem,item iz listbox1,i jedan item iz listbox2 i na button1.click ako je naprimer izabrano (item)jedan i (item)jedan izbaci se poruka true i ako je izabrano na primer (item)jedan i (item)dva izbaci poruku false.Hvala,poz
[ Toyo @ 11.04.2005. 15:58 ] @
U proceduru button1click stavi:

Code:

if listbox1.itemindex=listbox2.itemindex then
     showmessage('true')
  else
     showmessage('false');
[ osmica @ 11.04.2005. 16:03 ] @
Za to znam,ali sta ako imamo n elemenata i povremeno dodajemo nove preko edit1 i u jednu i u drugu listu,koji isto treba da se uporedjuju!
[ Toyo @ 11.04.2005. 16:06 ] @
Cekaj, znaci tebi ne treba da budu isti indeksi vec ono sto je selektovano (obelezeno) u listboksovima?
[ osmica @ 11.04.2005. 16:11 ] @
Pa u jedan listbox imamo jedan,dva i tri,i u drugi listbox isto,i oba listboxa su sortirana,i kad oznacimo jedan i jedan iz listboxseva i na button1.click treba da ispise true ili false ako su isti.To je prvi deo da kazem,ali kasnije se dodaje naprimer cetiri i u jedan i u drugi listbox!
[ _v!rus_ @ 11.04.2005. 16:18 ] @
Code:

if Listbox1.Items.Strings[Listbox1.ItemIndex] = Listbox2.Items.Strings[Listbox2.ItemIndex] then
  ShowMessage('True')
else
  ShowMessage('False'); 
[ osmica @ 11.04.2005. 16:26 ] @
Hvala ce probam to kasnije,poz!
[ osmica @ 12.04.2005. 15:05 ] @
Ok,radi,ali sam nasao i bolje u helpu ansi funkcije!Poz!!!
[ _v!rus_ @ 14.04.2005. 16:38 ] @
Citat:
...ali sam nasao i bolje u helpu ansi funkcije

....lamer. Ne zna ni sta mu treba ali zna da nadje "bolje".
[ osmica @ 15.04.2005. 12:40 ] @
E ovi sa leve strane se nalaze u Listbox1,a ove cure sa desne srane u Listbox2.
Zatim sortiras oba Listbox-a.

Zoran = Branka
Marko = Ana
Dragan = Beti
Pera = Anita
Paja = Ruza
Miki = Zorana
Silja = Draginja
Pluton = Mina
Carli = Ivana
Pregdrag = Bojana
Mateja = Elena
Popaj = Oliva
Branko = Duda
Nikola = Dzena
Ivan = Natasa
Dzoni = Djudja
Dejan = Jelena
Aca = Daca
Gavra = Veselinka
Sisko = Fata
Mica = Irena

Mislim da nece raditi...
Code:

if
Listbox1.itemindex=Listbox2.itemindex  >>  Zoran = Branka kada su sortirani nece raditi zajedno,tj. nece biti True 
then
ShowMessage('True')   
else
ShowMessage('False');

itd...

jer su liste sortirane!

a da se pise redom
Code:

if ListBox1.Selected[20]=Listbox2.Selected[4]  >> Zoran = Branka kad su sortirani
then ShowMessage('Treu')
else ShowMessage('False');

glupo je,jer
sad ima 20 item-a,da kazem,u jednom listbox-u,i 20 u drugom Listbox-u
pa i nije mnogo strasno,ali da ih ima 200...

A bio sam nasao neki primer,na netu,sto uporedjuje text iz edita i text(item) iz listbox-a,
i na prvi pogled sam video da se koriste neke ansifunkcija(AnsiResemblesText,AnsiMatchText),pa sam pogledao u helpu,...,i mislim da je to
bolje resenje nego da se pise redom,samo jos treba da se preradi,ako moze! :)
Mada bi meni bilo zanimljivije resenje bez funkcija!
Ja sam kriv,nisam odmah prvi put napisao sta mi treba,e ovo je to sta mi treba...Pa ako moze hint na resenje!
Hvala,poz!
[ Srki_82 @ 15.04.2005. 16:42 ] @
Svaki string u Items ima asociran jedan Object. Kod tebe je taj object verovatno nil, ali ako u njega ubacis recimo neki broj to bi ti mnogo pomoglo. U Objects postavis redne brojeve svakog clana obe liste i prilikom uporedjivanja ne uporedjujes stringove nego objekte koji su asocirani za te stringove. Lako i jednostavno, a korisno