[ neshaman @ 12.04.2005. 14:29 ] @
Potreban mi je strucan i tehnicki precizan savet za formiranje mreze u zgradi! Evo o cemu se radi!

Zgrada ima 11 spratova i na svakom spratu po 4 stana! Zamislili smo da od potkrovlja (gde planiramo da stavimo server) pa sve do prizemlja, spustimo jedan UTP kabl i da na svakom spratu postavimo petopolni svic! Jedan od ulaza na svicu bi sluzio da se poveze sa prethodnim spratom i svicem, a drugi za naredni sprat i svic! Ostaju nam 3 slobodna ulaza po spratu, sto je za pocetak dovoljno, jer za sada imamo najvise po tri racunara na nekim od spratova!

Glavno pitanje je, da li na ovaj nacin kako smo zamislilli, mozemo da redno povezemo desetak sviceva, ili postoji neko ogranicenje u broju redno vezanih sviceva i kako da resimo taj problem!

Takodje mi trebaju i informacije, da li izmedju sviceva treba da se koristi neki bolji UTP kabl, ili je dovoljan i najobicniji?

Posto je zgrada "slepljena" sa jos dve, planiramo da istu topografiju mreze primenimo i u ta dva ulaza i da se svi uvezemo na jedan server! Za sada je ovo nebitno, ali ako delite savete, imajte u vidu da cemo u skorijoj buducnosti (cim ovo proradi kod nas) i njih da povezemo na nasu mrezu! Takodje planiramo i da na glavnom serveru postavimo i acces point i omni antenu i time omogucimo i wireless konekciju!

Ako imate bolje predloge i tehnicki bolje savete, udelite ih!

Pozdrav!
[ broker @ 13.04.2005. 11:02 ] @
Procitaj poruke u ovom forumu, jer je sve to sto pitas vec objasnjeno.


Sto se tice tvojih nedoumica:

- koristite bar 8 portne switcheve i to ne najjeftnije. Razlika u ceni izmedju 5 i 8 portova je mizerna i nema smisla da na tome stedite. Pet portova je malo i vrlo brzo cete te switcheve zamenjivati vecim.

- vezivanje switcheva u granu ne predstavlja problem. Teoretski mozete da ih vezete N po dubini. Ipak, bolje je ako mozete da krositite zvezdastu mrezu, da na jedan sweitch spajate ostale switcheve.

- duzina jednog UTP kabla ne treba da prelazi 100 m

- mozete koristiti i najobicniji UTP kabal ali je bolje a uzmete neki oklopljen,i a ponajbolje onaj sa zicom za uzemljenje.

- UTP prikljucke nemojte stavljati na kablove sa provodnicima od punog profila (wall). Iako to moze da se namesti, nije tako predvidjeno da radi i vrlo csto se gubi kontakt.

- nemojte UTP postavljati blizu naponskih kablova, narocito ne paralelno sa njima
[ Mister Big Time @ 14.04.2005. 03:50 ] @
Mene isto zanima ova tematika.

Imam nedoumice oko UTP kabla. Razdaljina izmedju 2 kuce je oko 30-40 m. Vazdusnom linijom ce ici kabl, znaci sa krova na krov. Kako da ga najbolje zastitim od spoljnih uticaja? Da se provuce kroz crevo? Omotati zicu za ves? Sta je sa STP kablovima? Ili neka druga vrsta koja je predvidjena i zasticena od spoljnih uticaja i "razvlacenja"?

Znaci ovo mi treba od switch-a do switch-a, na kojima su ostali lokalni kompovi.

Unapred hvala.
[ Milan Andjelkovic @ 14.04.2005. 09:08 ] @
Uzmeš neki kvalitetniji SFTP, i to ako možeš da nadješ samo-noseći, tj. da već ima sajlu. Ako ne možeš da nađeš, onda uzmeš običan SFTP i kačiš ga zajedno sa još nekom sajlom koja će ga učvrstiti.
[ neca @ 14.04.2005. 09:13 ] @
Najbolje je da povezes swithewe u "Zvezdu" (kao sto rekose gore), samo sto bi mozda na tom serveru trebao da stavis jednu gigabit karticu i gigabit switch pored njega u koji ces da bodes ostale switchewe. To ce ti biti potrebno pogotovo ako ces na tom serveru, a verovatno ces imati, VCD-ove igrica, filmove, razne programe, servere za igrice..i ko zna sta jos...
[ ssas @ 14.04.2005. 09:35 ] @
Ako se kabl vodi pored nekog energetskog ili spolja koristiti FTP, SFTP.
Ako je spolja onda obavezno kroz neko PVC crevo.
Wall kablovi se naravno ne zavrsavaju na konenktoru RJ45, vec u uticnici ili patch panelu i to je pravilo , a ne preporuka.
Sto se tice zgrade treba razvuci kablove do svakog stana, i napraviti jedno centralno mesto gde ce biti server. Moze i na svaka tri sprata da bude manji patch panel. 12x4 = 48 , dva patch panela 24* ili 16* na svaki treci sprat. U tom slucaju ne treba vise od cetiri-pet switch-eva.