[ define @ 12.04.2005. 16:12 ] @
Ovako radim sajt za fakultet gde ce moci da se upisuju novi studenti sa korisnickim imenima i siframa i da ce se svakom uceniku moci upisivati ocene i n kada se loguje da moze da ih gleda. Sve to nije problem sem jedne male sitnice, a to su ocene. Razdvojio sam sve tabele jedna sadrzi studente Code: CREATE TABLE studenti( id int PRIMARY KEY auto_increment, ime char(15) not null, prezime char(20) not null, username char(16), passwd char(16) not null, adresa char(40) not null, grad char(20) not null, telefon char(20) not null, email char(40) , godina char(10) not null ); a druga sadrzi predmete u cijim poljima ce se upisivati ocene Code: CREATE TABLE prva( id int, tehnicke int, linearna int, fizika int, logika int, prog1 int, analiza int, arhitektura int, engleski int, algoritmi int ); e sada mislio sam da unosim id od korisnika u svaku tabelu i da za svakog ucenika imaju posebne ocene. I to je ok, medjutim problem se javlja sto se ovako mogu upisivati vise ocena za jednog ucenika dok meni treba samo jedno unosenje. Npr. tabela studenti id ime 1 Ivan 2 Uros tabela prva (ovo su predmeti sa ocenama, navescu samo deo) id algoritmi linearna analiza ... 1 10 10 9 1 9 9 9 2 9 7 6 znaci za ivana su unesene ocene dva puta Sve sto mi je potrebno je da znam da li postoji neka mogucnost da se pri unosu ocena, odnosno potvrdjivanju prvo proverava da li je id od datog ucenika vec upisan u bazu, ako jeste onda da se radi update a ako nije da se upisuje.. |